2022-06-29 140 瀏覽
用料決定了一切今日去食火鍋,係香港,大家真係一年四季都咁鐘意打那邊盧。即使係夏天,開著冷氣,大家聚首一堂,一樣咁開心。今日都叫了不少正料,極品黑豚肉肉味超濃,即使咁薄既一片都食出個豬既香味。佢份量可以選擇要半份或全份,即使我兩個人食,都可以選擇半份。瑤柱干貝滑滑真心覺得係火鍋店必食,因為滑不可能我自己打,而滑係火鍋時,係一樣好正既配料,今日既滑,食出啖啖鮮味,吾會只係得粉,係料打成膠。響鈴大大隻寫住三秒響鈴,一二正好食啦🤣吸曬湯既精華。加上鮮炸,火鍋必點。我自己覺得打邊盧最後要黎個烏冬先完美大作結。最後叫個烏冬,即使到最後,麻辣湯佢然係好濃,又吾會好油,加上本身鍋底有豆腐同鴨血,連埋佢地一齊食,大滿足。竹蔗茅根馬蹄水打邊爐清熱必備,涼涼佢,佢冇落好多糖,反而令佢好清新。最後,甜品係芋圓鮮草凍。食完火鍋食個鮮草去去火,又凍又甜,加上少量紅豆薏仁,正。
用料決定了一切

今日都叫了不少正料,

響鈴
大大隻寫住三秒響鈴,一二正好食啦🤣
吸曬湯既精華。加上鮮炸,火鍋必點。

竹蔗茅根馬蹄水
打邊爐清熱必備,涼涼佢,佢冇落好多糖,反而令佢好清新。

最後,甜品
係芋圓鮮草凍
芋圓鮮草凍

係芋圓鮮草凍
芋圓鮮草凍
2022-06-28 45 瀏覽
火鍋,重質亦重量平日任食火鍋,質素總覺得不夠逐樣計的好,皆因用料方面,一定係逐樣叫來得好。今日火鍋撚,首先可能大家對個撚者可能吾太明,餐廳就說明左個起源。火鍋撚也者,即火鍋狂熱者也自問自己好鐘意火鍋,都算狂熱者。今日叫了酸菜白肉鍋拼麻辣鍋,今日適逄星期一至四,叫酸菜鍋,可免費添酸菜。叫麻辣鍋,可免費添加豆腐及鴨血。👍佢湯底好正,麻辣不是一般有油同辣椒去死辣。而係冇咩油,反而加了紅棗,圓肉等令佢辣而帶少少甜。👍即使食到中間加湯,亦係加原湯,吾會越開越淡,食極都原汁原味。極品安格斯肥牛真係靚牛肉,超重肉味,而且好滑。每片牛肉 油花分明 令人一食就食出裡面既香味。超爽珊瑚蚌灼灼幾分鐘已經可以食。超爽口,食落好脆,好味道。香滷牛筋牛筋其實好好食,平日就算叫粉麵都會揀佢。因為真係好爽好彈又有牛味。加上用滷水製過,味道更加之香。佢亦比較大件,更加有咬口。至尊水餃王可以選一份或者半份,揀了一份。佢包得好足料,裡面有一隻大蝦,水餃相當實肉,超足料
火鍋,重質亦重量

火鍋撚也者,即火鍋狂熱者也
自問自己好鐘意火鍋,都算狂熱者。

今日叫了酸菜白肉鍋拼麻辣鍋,
蜂巢豆腐

極品安格斯肥牛
真係靚牛肉,超重肉味,而且好滑。
每片牛肉 油花分明 令人一食就食出裡面既香味。

超爽珊瑚蚌
灼灼幾分鐘已經可以食。超爽口,食落好脆,好味道。

至尊水餃王
可以選一份或者半份,揀了一份。
佢包得好足料,裡面有一隻大蝦,水餃相當實肉,超足料
2022-06-27
蜂巢豆腐
2022-06-25 18 瀏覽
門口見到呢間店唔洗等位,入面格局幾好,企企理理就入去試試。一入到去,d店員就好好熱情咁帶我地入座,坐低就好禮貌咁介紹有咩好食~平時好少見火鍋店會有手切牛肉可以叫,就叫左碟試試佢。果然有平時街市手切既手感同肉味,絕對唔差。叫左少少海鮮,其中一份係鯇魚片,幾唔錯,爽口唔腥。最貼心係有埋個建議灼熱時間,幾搞笑,跟住佢個建議淥黎食,又真係岩岩好喎!朋友話想食雞件,叫左一碟,估唔到都幾大份。唔錯,冇雪味~食完晒野仲有甜品送,同朋友一人試一樣,我就試腐竹雞蛋糖水糖水沙冰,幾得意,其實就係平時食開糖水既味,只係變左做冰既口感我朋友就食芋圓,不過不失,幾有咬口,但係咪話好突出又唔算。但唔洗錢都算係咁啦哈哈!

朋友話想食雞件,叫左一碟,估唔到都幾大份。唔錯,冇雪味~

2022-06-23 32 瀏覽
今日嚟到西環覓食,身為火鍋狂熱既我,喺街見到「火鍋撚」呢三個字,我已經忍唔住行入去拎飛。呢間火鍋店內部格局幾寬敞,侍應好快就嚟到介紹我地揀湯底。今次我地揀咗個素之滋潤湯鍋,本身以為會冇乜味,原來頭啖湯清得嚟都幾有藥材味!身為牛魔王,我地緊係嗌咗份極品安格斯肥牛同埋手切肥牛。上菜兩個牛盤都好靚仔!食落有牛味,唔係hea你!至於海鮮,我地嗌咗蝦滑,脆魚鯇,兩樣加埋先一百蚊左右,抵食!推介呢間火鍋比一眾火鍋迷!
脆魚鯇
2022-06-23
2022-05-31 570 瀏覽
今日收早,所以約咗個朋友去西環打邊爐呢間火鍋店嘅裝修都幾有中國古代風,我見佢嘅招牌湯底係蜂巢豆腐白湯鍋,加多$30可以加多一個湯底,於是我加多一品酸菜白肉鍋蜂巢豆腐白湯鍋配料有鴨血、蜂巢豆腐、湯底有濃濃嘅藥材味,仲有一條人蔘😆😆蜂巢豆腐索晒啲湯好嘢未;鴨血唔會一夾就散酸菜白肉鍋配料有酸白菜、五花腩肉片、紅薯粉,味道酸酸地好開胃,最正係你食完配料仲可以免費追加響鈴係我嘅至愛,即叫即炸嘅響鈴零舍香脆新鮮,配上甜酸醬,真係唔知當小食好還是放湯嚟食好御用手切肥牛:牛味濃郁,而且好軟滑,較有口感極品安格斯肥牛:牛肉脂肪分佈平均,肉質鮮嫩,入口即溶特級牛脷托:冇乜牛脷嘅羶味,反而有濃郁嘅牛味,薄薄一片好快灼熟就食得五色丸丸拼盆:蟹籽手打蝦丸 - 好彈牙而且好有蝦嘅鮮味流心咸蛋黃豬肉丸 - 裡面嘅咸蛋黃有鹹香味,可惜我淥得太熟所以做唔到流心嘅效果海瑞香菇貢丸 - 香菇味濃,爽口雙重芝心丸 - 芝士味香濃海味花枝丸 - 食到有墨魚,增加口感,而且好彈牙飯後甜品我揀咗腐竹糖水沙冰,沙冰有腐竹嘅香味,而且清甜 ,再加上用唐朝嘅杯來盛載,好有風味,略嫌太少朋友揀咗芋圓,這個似乎較為抵食😆😆有紅豆綠豆、小丸子
今日收早,所以約咗個朋友去西環打邊爐

御用手切肥牛:牛味濃郁,而且好軟滑,較有口感

極品安格斯肥牛:牛肉脂肪分佈平均,肉質鮮嫩,入口即溶

五色丸丸拼盆:
蟹籽手打蝦丸 - 好彈牙而且好有蝦嘅鮮味
海瑞香菇貢丸 - 香菇味濃,爽口
雙重芝心丸 - 芝士味香濃
海味花枝丸 - 食到有墨魚,增加口感,而且好彈牙

朋友揀咗芋圓,這個似乎較為抵食😆😆有紅豆綠豆、小丸子、芋圓,唔會太大碗啱啱好
2022-05-23
2022-05-16 40 瀏覽
餐廳位於西環,由於疫情情況轉好,有很多客人。裝修很新淨,很大,侍應們招呼我們坐下。湯底叫了蜂巢豆腐白湯鍋,材料得多,有蜂巢豆腐,紅棗,鴨血,龍眼,味道很香很濃郁。食物則叫了火鍋燃御用手切肥牛, 見到肥牛紋理非常漂亮,放入口中很肥美。另外叫咗極品黑豚肉,豚肉嘅肉質肥瘦適中,十分香口。再叫流心鹹蛋黃豬肉丸,第一次食鹹蛋黃豬肉丸,很特別。再叫咗瑤柱干貝滑,很新鮮。順德魚腐,即炸,可以立即食。(唔小心食左2件先記得影相😋)。另外再叫咗五彩鮮蔬籃,有粟米,蕃茄,木耳,娃娃菜,同菜心苗。最後打邊爐一定要配紅薯寬粉,加上佢的湯底。為咸點劃上句號。最後餐廳送上甜品芋圓涼粉,有芋圓,珍珠,紅豆🫘,涼陣陣,爽!

另外叫咗極品黑豚肉,豚肉嘅肉質肥瘦適中,十分香口。

再叫流心鹹蛋黃豬肉丸,第一次食鹹蛋黃豬肉丸,很特別。

再叫咗瑤柱干貝滑,很新鮮。

最後打邊爐一定要配紅薯寬粉,加上佢的湯底。為咸點劃上句號。

2022-05-10 40 瀏覽
疫情底下閉關咗好耐,終於可以見下朋友,一齊開心打邊爐!今次有朋友揸主意,去咗西環嘅火鍋撚,我知道佢哋有好幾間分店,終於有機會試吓,整體黎講都幾好😎😎環境方面,佢哋嘅座位寬闊,坐得幾舒服,仲幫住一啲懷舊廣東歌,張國榮,張學友,歌神無限loop,成件事好香港😄😄食物方面,選擇非常多,總共有兩版A4紙!除咗比較大腦嘅牛肉,海鮮,手打丸之外,佢哋仲有刺身、滷水食物等等,有選擇困難症嘅人就要小心喇😄😄 由於選擇真係好多,大部份食物都可以選擇一份或者半份,呢一樣嘢真係好抵讚👍🏼👍🏼就算人少少,都可以食多啲唔同種類嘅嘢,就更加滿足啦~~湯底:酸菜白肉鍋超級足料!性價比爆燈!淨係食湯底既菜,白肉,蕃茄同埋薯粉,都已經飽飽地😆😆 一開波我已經食咗兩大碗,飲埋啲湯,酸酸地,非常開胃!火鍋撚御用手切肥牛肉色賣相夠晒靚仔😎牛味濃,肉質口感都唔錯,肥瘦得宜,一啲都唔韌👍🏼四寶餃餃拼盤水餃、雲吞、魚皮餃、韭菜餃有齊晒😋😋我覺得魚皮餃最好食!超大粒,滑嘟嘟但又唔會太油膩👍🏼啲朋友就覺得韭菜餃最正,又係超級大粒,建議要俾多少少時間煮多一陣😌😌新鮮白鱔片有驚喜,魚肉好甜,雖然都有少少骨,但每塊魚片都有少少皮,皮爽脆,啲

湯底:酸菜白肉鍋

火鍋撚御用手切肥牛
肉色賣相夠晒靚仔😎
牛味濃,肉質口感都唔錯,肥瘦得宜,一啲都唔韌👍🏼

四寶餃餃拼盤

新鮮白鱔片
有驚喜,魚肉好甜,雖然都有少少骨,但每塊魚片都有少少皮,皮爽脆,啲肉又好滑,相當滋味👍🏼

另外仲叫咗其他食品,整體都唔錯,埋單仲有甜品送添😁😁第一次食腐竹糖水沙冰,腐竹味都幾重,幾過癮🥰🥰
2022-05-10 43 瀏覽
香港這兩三年內經濟不斷收縮,能夠捱得過2019 至2022年新冠病毒侵襲而又能生存下來的食店;應有一定的實力。位於石塘咀的火鍋撚就是其中一間。今天相約朋友於此就因為它的美食採用新鮮材料和價錢公道。 原本以為是星期二,再加上幾天公眾假期過後人流應會小D, 但約七時過後仍坐無虛席。首先來個蜂巢豆腐白湯鍋。 這個湯底除了有 蜂巢豆腐外, 其實還有鴨血和其他藥材在內; 湯甜料足。 據職員說逢星期一至四還可以免費加添蜂巢豆腐和鴨血👍。除這個鍋外 我們還叫了極品安格斯肥牛。食時真心覺得沒點錯,入口軟滑有即溶感覺。爽脆生腸果然爽口不黐牙食得痛快。蝦滑用海蝦打造真材實料 ,咬落煙煙韌韌有口感。 鮮蝦雲吞用鮮蝦和豬肉做成,大大粒超抵食。此外我們還點了白菜仔和皇帝菜,兩款蔬菜都很新鮮。 由於我們只有兩人關係,雖然食肆還有很多美食;但只有留待下一次幫襯時再品嚐。 順帶一提這裏的醬汁配料有很多選擇,可讓客人因應個人喜好隨意配搭。 食完火鍋後還有自家製甜品奉上。我們選擇了雞蛋腐竹沙冰,賣相型格和最重要是味道不會太甜。😋😋
爽脆生腸
鮮蝦雲吞
滑雞片
白菜仔和皇帝菜
醬汁
雞蛋腐竹沙冰
2022-05-03
極品安格斯肥牛
同閨密打邊爐撐枱腳,欣賞火鍋撚好多卡位坐得舒服。蜂巢豆腐白湯鍋-蜂巢豆腐同鴨血星期一至四可以免費追加,但其實鍋本身已經有好多!姐係鴨血愛好者清哂鍋本身有的都好夠-白湯濃得黎不膩,微微藥材味,歡喜!蟹籽手打蝦丸-加左蟹籽入去口感UP,手打出嚟好彈牙!-欣賞佢可以叫半份,兩個人食最岩黑松露墨魚滑-黑松露並不是浪得虛名,松露份量一啲都唔少,成個味道提升左御用手切肥牛-唔係脂肪爆多但牛味好濃,每片都好薄好完整唔係碎濕濕黃沙靚豬潤-平時係屋企少食,每一塊都好厚好肥美-真係黃沙,好粉嫩新鮮白鱔片-樣子平平無奇但下次一定會再叫,好肥美-新鮮鱔完全冇怪味鮮味十足黃金粟米-平時會叫粟米打邊爐今次見有黃金版本就試下,估唔到咁好食!好juicy完全唔乾,鹹蛋黃亦好多每啖都食到
同閨密打邊爐撐枱腳,欣賞火鍋撚好多卡位坐得舒服。

蜂巢豆腐白湯鍋
-白湯濃得黎不膩,微微藥材味,歡喜!

蟹籽手打蝦丸
-加左蟹籽入去口感UP,手打出嚟好彈牙!
-欣賞佢可以叫半份,兩個人食最岩
蟹籽手打蝦丸半份

黑松露墨魚滑
-黑松露並不是浪得虛名,松露份量一啲都唔少,成個味道提升左
黑松露墨魚滑半份

御用手切肥牛
-唔係脂肪爆多但牛味好濃,每片都好薄好完整唔係碎濕濕
火鍋撚御用手切肥牛  小  半份

黃沙靚豬潤
-平時係屋企少食,每一塊都好厚好肥美
-真係黃沙,好粉嫩
黃沙靚豬潤

新鮮白鱔片
-樣子平平無奇但下次一定會再叫,好肥美
-新鮮鱔完全冇怪味鮮味十足

黃金粟米
黃金粟米

2022-02-20 29 瀏覽
天氣凍凍到甘點可以唔打個邊爐😜去開西環走時候就外賣左火鍋撚既一人一鍋外賣套餐😋睇落相當吸引分別有三個選擇,分吃係《梅》、《蘭》、《菊》💁‍♀️我就揀左《蘭》同《菊》👄🥡🥩蘭 - 極品安格斯肥牛 滑雞手打餃子鍋 $168極品安格斯肥牛,滑雞片,至尊水餃王,白菜豬肉餃子,花枝丸,五彩鮮蔬籃,主食肥牛同滑雞片都好味😋,牛食落好有口感,蔬菜🥬好新鮮,主食多款可以揀👍我就揀咗一丁同埋紅薯粉😌🦐🦑菊 - 極品安格斯肥牛 海鮮鍋 $198極品安格斯肥牛,脆鯇魚片,廣島生蠔,日本蟹柳,生猛海蝦,水土魷魚,五彩鮮蔬籃,主食 有大大隻蝦同蠔🦪,非常蘚甜😋另外仲會配搭醬料,每一個餐有一樽仔豉油,蔥粒、辣椒粒、芫荽👍🏻👍🏻好滿足一餐🍲
天氣凍凍到甘點可以唔打個邊爐😜
我就揀左《蘭》同《菊》👄🥡

🥩蘭 - 極品安格斯肥牛 滑雞手打餃子鍋 $168

🦐🦑菊 - 極品安格斯肥牛 海鮮鍋 $198

有大大隻蝦同蠔🦪,非常蘚甜😋

好滿足一餐🍲
外賣自取
天氣凍凍,決定晚餐打個邊爐😍 唔想自己整,咁就梗係買外賣啦👍🏻 今次試左火鍋撚既一人一鍋外賣套餐😋😋套餐有三個選擇,分吃係《梅》、《蘭》、《菊》。我地揀左《蘭》同《菊》💛外賣包裝得好好,擺盤都好靚👍🏻👍🏻有埋花喺上邊裝飾㗎😂😂🔸蘭 - 極品安格斯肥牛 滑雞手打餃子鍋 $168▪️極品安格斯肥牛,滑雞片,至尊水餃王,白菜豬肉餃子,花枝丸,五彩鮮蔬籃,主食肥牛同滑雞片都唔錯,牛既紋路都見到幾靚,食落有牛味,蔬菜好新鮮,主食有好多款可以揀,我哋揀咗粉絲同埋紅薯粉👍🏻🔸菊 - 極品安格斯肥牛 海鮮鍋 $198▪️ 極品安格斯肥牛,脆鯇魚片,廣島生蠔,日本蟹柳,生猛海蝦,水土魷魚,五彩鮮蔬籃,主食 呢個係牛加海鮮set,有大大隻蝦同其他海鮮,非常推薦😋😋😋另外佢既醬料俾得非常足,有一樽仔豉油,蔥粒、辣椒粒、芫荽👍🏻👍🏻真係抵讚❤️今次兩個人都只係$366, 唔駛切野唔使洗料,超方便👍🏻👍🏻👍🏻呢幾日咁凍啱晒打邊爐啦❤️❤️❤️
外賣包裝得好好,擺盤都好靚👍🏻👍🏻有埋花喺上邊裝飾㗎😂😂

🔸蘭 - 極品安格斯肥牛 滑雞手打餃子鍋 $168

🔸菊 - 極品安格斯肥牛 海鮮鍋 $198

呢個係牛加海鮮set,有大大隻蝦同其他海鮮,非常推薦😋😋😋

2022-02-18
外賣自取
  • 極品安格斯肥牛
  • 蜂巢豆腐白湯
最近天氣寒冷,讓人很想吃熱騰騰的火鍋晚市又停了,我推介#火鍋撚 款款新鮮食材和高水準火鍋湯底外賣今次我叫了“兩個1人1鍋外賣套餐”【菊】套餐$198 極品安格斯肥牛海鮮鍋【蘭】套餐$168 極品安格斯肥牛滑雞手打餃子鍋有吃火鍋習慣的我,不想再吃普通湯底我發覺 #火鍋撚 兩款鎮店台式湯底“有時想出去吃火鍋,目的是為了個濃湯”每個套餐任選一個湯底,食材款式多為了食個特式湯底已經值回票價💵火鍋撚蜂巢豆腐白湯鍋有忌廉牛奶、新鮮熬製的雞湯、鴨血、豬骨湯和大量蔬果,加上秘製香料和原條人蔘。貨真價實,我真的吃整條人蔘。其湯底濃厚,少少鹹,我仔仔即使不用調味,也吃烏冬也吃得津津有味。火鍋撚台式古早沙爹麻辣鍋合咗沙爹和麻辣的口味,大廚花了半年時間的研製,既有港式沙茶沙爹味,又有台式的麻辣味,入口很有肉桂香味,少少的麻辣。放在鍋中越滾越濃,即使我不吃得辣,弄得我流著鼻水👃,又要嚷著要吃的滋味👅。湯渣也有驚喜,送的一大片古法鴨血🦆,鮮甜嫩滑無比,令人想散叫這款鴨血來吃。套餐食物🐮安格斯肥牛: 又長又厚切,肉質鮮嫩,而有牛味。🐔滑雞片: 很有雞味,即使長時間灼也不鞋。🐠脆鯇魚片: 厚切不太薄,爽脆無比口感。🦑
最近天氣寒冷,讓人很想吃熱騰騰的火鍋
晚市又停了,我推介#火鍋
款款新鮮食材和高水準火鍋湯底外賣
今次我叫了“兩個1人1鍋外賣套餐”
【菊】套餐$198 極品安格斯肥牛海鮮鍋
【蘭】套餐$168 極品安格斯肥牛滑雞手打餃子鍋

有吃火鍋習慣的我,不想再吃普通湯底
我發覺 #火鍋撚 兩款鎮店台式湯底
“有時想出去吃火鍋,目的是為了個濃湯”
每個套餐任選一個湯底,食材款式多
為了食個特式湯底已經值回票價💵

火鍋撚蜂巢豆腐白湯鍋

火鍋撚台式古早沙爹麻辣鍋

套餐食物
🐮安格斯肥牛: 又長又厚切,肉質鮮嫩,而有牛味。
🐔滑雞片: 很有雞味,即使長時間灼也不鞋。
🐠脆鯇魚片: 厚切不太薄,爽脆無比口感。
🦑花之丸: 大粒,非常彈口。
🥗五彩鮮蔬籃: 分別菜心、紹菜、生菜、蕃茄、金菇、番茄、粟米、冬菇及蜂巢豆腐,非常新鮮,對於最近蔬菜價格貴,確實是特別珍惜🥰
🦐生猛海蝦: 一灼熟,好有鮮味,容易脫殼代表非常新鮮。
🦪廣島生蠔: 很有鮮味,完全不腥。
  • 台式古早沙爹麻辣鍋
  • 極品安格斯肥牛
  • 蜂巢豆腐白湯鍋
呢間火鍋店裝修行古典風😎,食材超新鮮,星期一至四仲有麻辣鴨血豆腐任食‼️係小編暫時係香港食過最好食嘅邊爐🥇 ~The best taiwan-style hotpot in HK✨:(一方面想推薦一方面又唔想大家去同小編爭位👉🏻👈🏻><)-⭐️Price ($例100%;$半50%)1️⃣「即炸3秒響鈴卷🔥($58;$35)」響鈴卷你食過,即炸響鈴卷你又食過未呢🤤?上枱熱辣辣,就咁沾甜酸醬食又得,煮熟食都可以~Deep fried beancurd crust: very special as it is made to order! Can eat it directly or cook in hotpot👍🏻-2️⃣「頂級梅花豬肉🐷($99;$60)」夠靚仔,一上台煙霧離漫有仙氣咁款,重點係超嫩超juicy超鮮甜🤪~Prime sliced pork: tender and sweet👍🏻-3️⃣「火鍋撚御用手切肥牛(小)($239;$155)」呢個擺盤又係好誇張😂😎,應該係去骨牛小排,食落好重牛香味,但豬肉更為出色~Signature sliced beef👍🏻-4️⃣「黑松露墨魚滑
(一方面想推薦一方面又唔想大家去同小編爭位
👉🏻👈🏻><)
⭐️Price ($例100%;$半50%)
1️⃣「即炸3秒響鈴卷🔥($58;$35)」
2️⃣「頂級梅花豬肉🐷($99;$60)」
3️⃣「火鍋撚御用手切肥牛(小)($239;$155)」
4️⃣「黑松露墨魚滑🦑($96;$58)」
黑松露迷必食😌!好滑好彈嘅墨魚滑配上黑松露嘅香氣簡直係絕配~Minced squid with black truffle: must try for truffle lovers👍🏻
5️⃣「鴛鴦雙蚌 - 珊瑚蚌拼桂花蚌($132)」
桂花蚌鮮甜到好似啱啱係海到撈出黎咁🙉,珊瑚蚌都好爽口,必食,想encore😭~Coral mussel & short necked clam: very fresh with umami! Must-try 👍🏻
6️⃣「紅薯寬粉($40)」
打邊爐最好點寬粉,吸哂d汁,煙煙靭韌!~ Sweet Potato Vermicelli Noodles: very chewy, absorb the soup
7️⃣「蜂巢豆腐白湯鍋🍲($139)」
~Honeycomb-like tofu white soup
⚠️ :星期一至四麻辣鴨血豆腐任食($0)
Free refills on spicy duck blood with tofu from Monday to Thursday only
🐰💬小結:
食材真係冇得彈,坐得又舒服😍,可惜價錢會令荷包有d受傷💸💸💸,為左令荷包冇咁受傷,建議大家星期一至四黎食(有睇字嘅有着數)~
頂級梅花豬肉
鴛鴦雙蚌
頂級梅花豬肉
鴛鴦雙蚌
2022-02-01 55 瀏覽
食材新鮮、款式新穎獨突,但價錢就真係比較貴,又可能係叫的時候無計住計住啦, 所以埋單要接近每人$400,絕對唔係平價之選,但咁的價錢,係已經食得好飽既有好多款調味料選擇,腐乳醬、醬汁等等有好多係秘製,都幾好食,但比較可惜的是要一開始食的時候盛好調味醬,之後店員會收走,無得邊食邊加邊調味,無咁自由。之後食完送的腐竹糖水沙冰都幾特別,唔係糖水黎,但係係糖水味的沙冰。另外一提,裝修幾古式,然後播一啲比較old school的歌
$400,絕對唔係平價之選,但咁的價錢,係已經食得好飽既

2022-01-16 357 瀏覽
呢幾日又有啲凍,唔洗諗一定要去打邊爐!打邊爐,我就一定出去食,因為唔想凍冰冰下洗材料,凍到手指都僵硬,仲有食完之後要清潔個鍋都真係會燥!所以打邊爐都係出去食,和諧好多!一坐低,見到有新推出”好滾動”限定,係西環獨家,古法枝竹雙冬羊腩煲,寫明係淨腩!我好想試,但係男友不是十分喜歡羊腩,所以唯有留返下次我和朋友來試!我哋叫了蜂巢豆腐白湯鍋,好白既湯底,入面有鴨血、蜂巢豆腐和不同的湯料,湯滾後,起未灼其他火鍋料前,我馬上喝了兩碗!!當湯飲一流!好豐富!御用手切肥牛(小) 半份$155因為想吃多一點其他菜式,所以今次牛肉選擇了小半份。呢款牛我見係推介,所以就試下。手切肥牛刀功要好,每一片厚度都差不多,肥牛脂肪分布均勻,牛肉味十分濃,有咬口且嫩!餐廳有提示只需灼8秒就可以,咁樣可以不怕灼得太耐浪費了好味的食材!黑白柏葉拼 半份$57本身都喜歡食牛柏葉,看到這裏有得雙拼就啱曬!雙拼可以同時吃到牛柏葉和黑柏葉,兩種口感不同,黑柏葉較為爽口,牛柏葉容易吸收湯底味道,各有各好!鮮牛黃喉 半份$55可能未必個個人都聽過黃喉,其實係牛心室嘅大動脈血管。營養價值高,好快就熟,不要灼過頭。食落有嚼口,咬落脆嫩,

好豐富!

御用手切肥牛(小) 半份$155
因為想吃多一點其他菜式,所以今次牛肉選擇了小半份。

黑白柏葉拼 半份$57

鮮牛黃喉 半份$55
可能未必個個人都聽過黃喉,其實係牛心室嘅大動脈血管。營養價值高,好快就熟,不要灼過頭。食落有嚼口,咬落脆嫩,口感好特別,我幾喜歡!

黑松露墨魚滑 半份$58
一上菜已聞到濃烈的黑松露味。墨魚滑好重松露味,十分香,墨魚食落彈牙爽口

至尊水餃皇半份$41
巧手韭菜餃半份$39
呢度好多食材都可以叫半份,所以就算只有兩個人都沒有大問題

水餃和韭菜餃都十分出色,餡料十分多,水餃皇入面有蝦,十分爽口,而且啖啖肉。而韭菜餃入面韭菜比例多,啱曬喜歡食韭菜的我!

龍蝦湯爆漿牛丸 半份$55
之前有食過牛丸入面有芝士,今次呢個係入面有龍蝦湯,覺得幾特別所以試下!
牛丸咬落爽口,一咬落去入面的龍蝦湯充斥口腔,好juicy !!! 牛丸和龍蝦湯出奇的夾。

杞子龍眼菊花蜜 一渣$70
這個不算是太甜,有清香的菊花味,而且有龍眼和蜜糖,甜度自然,不是人工甜。打邊爐飲這個可以降火減少燥熱

因為係平日,我地可以免費添加鴨血和蜂巢豆腐!!!

最後,結帳後每人有一杯腐竹糖水,腐竹糖水是冰沙形式, 十分冰涼,好滿足!
  • 蜂巢豆腐白湯鍋
  • 鮮牛黃喉