2021-03-01 69 瀏覽
今日約咗佐敦區朋友食飯,佢就話屋企附近有間越南嘢未食過,一於就陪佢試試啦!店子叫火五越式牛肉粉專門店,小小的走親民路線。同朋友一人食一碗麵、飲杯嘢,加埋個小食,夠哂~火五火車頭牛肉粉 $62去到新餐廳當然要叫招牌嘢,呢個有「火五」嘅名,即叫!有生牛肉、熟牛肉、和牛牛丸和扎肉,一上桌就已經大大碗,湯底加入大量牛肉同白料,一飲就飲到濃香的味道。和牛牛丸有驚喜,彈牙又有牛味;牛肉大大舊但一啲都唔韌,仲好好味,其他配料一都唔失色,食完真係好飽。越式花膠老火雞湯河 $56同火車頭牛肉粉一樣好大碗,湯底清甜,仲有雞肉、花膠、魚肚等,好滋味,而且河粉份量真係好多,屬於飽肚系列!星洲黃金蝦球 $48金黃色嘅外表好吸引,外面鹹蛋黃味十足又唔會蓋哂蝦味,蝦肉亦都好彈牙。凍越南三式冰(左)、凍越南椰汁冰(右) 午市所有飲品跟餐半價 $10@前者的椰奶好香濃,仲有綠豆和啫喱增加咬口;後者係椰子水加椰肉,好清爽。一路食除咗愈來愈多人堂食,仲有好多人外賣,以咁嘅價錢嚟講真係抵食又大份!
火五火車頭牛肉粉 $62
火五火車頭牛肉粉
和牛牛丸有驚喜,彈牙又有牛味;
越式花膠老火雞湯河
越式花膠老火雞湯河 $56
星洲黃金蝦球
星洲黃金蝦球 $48
凍越南三式冰(左)、凍越南椰汁冰(右)

午餐
  • 火五火車頭牛肉粉
  • 星洲黃金蝦球
2021-03-01 16 瀏覽
今次試吓越式湯粉,呢間係我第一次試嘅餐廳,同朋友兩個人點左兩個湯粉,再加一啲小食。食物嚟嘅時候我哋兩個都嚇一跳,原因係佢哋嘅湯粉真係超級超級大碗,係唔單止個碗大,連份量裏便嘅粉面都有好多,覺得一碗都夠兩個人食🤣🤣❤️係抵嘅!湯底比較濃味但食完之後冇口渴嘅感覺,感覺冇乜味精,最鍾意食佢嘅小食炸大蝦球沙律,啲蝦炸到脆卜卜又大隻又彈口,我最鍾意!準睇食物來得好快另外餐廳職員態度都唔錯,所以呢間餐廳我都推薦,平時家常便飯有得而且價錢親民。
2021-02-28 40 瀏覽
佐敦呢間越南菜新咗無耐已經人氣高企,夜晚時段排曬隊等候入座,因為太旺人,所以最後都係打包返屋企歎下算啦,叫咗5樣嘢。手作挪威煙三文魚米紙卷,炸軟殼蟹青木瓜沙律,火五生牛肉粉,越式炸蝦春卷撈檬,手作大蝦米紙卷。每一款都好足料,手續挪威英三文魚魚肉好大塊,原來西式都可以同越南cross over,炸軟殼蟹非常之香脆,即叫即炸。入邊仲有糕,超級大滿足。生牛肉粉嘅河粉非常之爽滑,配埋生牛肉鮮甜可口。炸蝦春卷撈檬好豐富,美味又飽肚。大蝦米紙卷嘅蝦仁非常之大粒,好新鮮。店員熱情親切,環境好新淨衛生,下一次不妨堂食試下先!

2021-02-28 22 瀏覽
今日去佐敦,行過見到,我諗應該係新開嘅,食咗依間牛五越南河。今日試了生牛肉河,鹹菜腐竹胡椒豬肚河,炸蝦春卷,香茅雞翼,香草大蝦青木瓜沙律。 越南牛肉河,春卷尚可。其他嘢就真係普普通通,木瓜沙律無味,江湖椒豬肚亦都好普通,不過性價比尚算可以。
👣 火五越式牛肉粉專門店 Pho5 👣🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳🇻🇳火五最近在佐敦白加士街再設新分店🏬餐廳雖然面積不大但環境舒適 😙佢哋主打越南菜式同小食🇻🇳食物選擇超級多😎食物菜式亦以份量大 價錢親民見稱真係可以食到好飽!可以說是CP值極高😜另外都想提一提當日店員都非常有禮貌🤪⭐️⭐️火五火車頭牛肉河粉 HKD$62⭐️⭐️大大碗火車頭牛肉河粉 🤩有生熟牛🥩和牛牛丸 扎肉同埋牛坑腩一個人食應該食唔晒🤣牛肉片唔太諧霎霎😌牛坑腩好滑好嫩 😆牛丸勁juicy 彈牙😙扎肉唔會太扎實🤪 河粉滑身 唔會一夾就斷😎牛骨湯底帶有少少胡椒味 唔算好濃 但唔會淡到無味超飽肚之選👍🏻味道:🌕🌕🌕🌕🌑價錢:💰💰⭐️⭐️黃金蝦球 HKD$48⭐️⭐️咸蛋黃醬唔係太咸 個人覺得可以咸多少少😛咸蛋黃醬包住每一粒蝦球😋食到少少蛋黃沙沙地既質感 🤤幾好食!蝦球仲要炸得好脆口🤩味道:🌕🌕🌕🌕🌑價錢:💰💰 💰⭐️⭐️手作大蝦米紙卷 HKD$38⭐️⭐️每一舊都勁足料 又整得扎實😜米紙卷包裏住青瓜絲 🥒蘿蔔絲🥕檬粉 鮮蝦🦐同脆片沾上酸辣汁更惹味🤤🤤🍤味道:🌕🌕🌕🌑🌑價錢:💰💰⭐️⭐️炸軟殼蟹撈檬檬 HKD$
👣 火五越式牛肉粉專門店 Pho5 👣

火五最近在佐敦白加士街再設新分店🏬
餐廳雖然面積不大
但環境舒適 😙

佢哋主打越南菜式同小食🇻🇳
食物選擇超級多😎食物
菜式亦以份量大 價錢親民見稱
真係可以食到好飽!
可以說是CP值極高😜

⭐️⭐️黃金蝦球 HKD$48⭐️⭐️

咸蛋黃醬唔係太咸
個人覺得可以咸多少少😛
咸蛋黃醬包住每一粒蝦球😋
食到少少蛋黃沙沙地既質感 🤤幾好食!
蝦球仲要炸得好脆口🤩

而且蟹膏蟹肉又多🤩🤩

另外撈檬加埋酸辣汁好開胃🥳😝
勁大碗 一定足夠比兩個人食呀😂

價錢:💰💰

⭐️⭐️凍越式香滑濃咖啡☕️HKD$19(套餐+$10) ⭐️⭐️

咖啡帶微苦而唔會有果酸味😌
我覺得都不錯還好 因為唔係太中意又酸又苦既咖啡🤪
但未必每個人都接受苦咖啡~

味道:🌕🌕🌕🌑🌑
價錢:💰💰

⭐️⭐️凍越南椰汁冰🧉HKD$19 (套餐+$10)⭐️⭐️

椰子水好清甜 😋
唔係死甜架!
而且有椰肉粒可以咬吓
好清新又解渴😆

味道:🌕🌕🌕🌗🌑

2021-02-26 32 瀏覽
.#哈比四圍食🦀 炸軟殼蟹撈檬 $68即叫即炸 熱辣辣脆卜卜嘅軟殼蟹,都幾大隻!檬粉嘅份量都好夠,撈埋酸酸甜甜嘅汁,爽埋啲青瓜絲一齊食,成個感覺好清新好開胃,天氣熱時食呢個就最啱😋🦐 越式炸蝦春卷 $28抵食下午茶之選,20幾蚊就有三條長長嘅蝦春卷,又係熱辣辣啱啱炸起,入面餡啲蝦肉仲好爽口,朋友食唔停口😆🦐 黃金蝦球鹹蛋黃嘅脆皮包住爽口嘅蝦肉🤤熱氣到生瘡都要食丫🤤🤣呢個如果有埋啤酒真係一齊丫👍🏻.
#哈比四圍食
🦀 炸軟殼蟹撈檬 $68
🦐 越式炸蝦春卷 $28
🦐 黃金蝦球
2021-02-25 23 瀏覽
新開,試左佢個火車頭,和牛牛丸好食,牛肉滑,個蘿蔔好味又淋又甜,個湯底都幾好,價錢六十零蚊都幾抵食,因為仲有野飲同油菜。油菜係茶餐廳都10幾蚊碟啦。最欣賞佢個火車頭有和牛牛丸,比普通火車頭係出色一點。
2021-02-04
2021-02-25 913 瀏覽
呢間買外賣好平‼️自取有八折添‼️行過見到幾個人喺門口等緊外賣, 所以就睇下啦, 發現都幾平就決定試下~ 外賣又唔係等咗好耐, 大概十分鐘~ ▶️越式炸蝦春卷撈檬 HK$35 外賣自取幼春卷, 超多檬粉, 份量真係多到一個人未必食得曬, 汁另上~▶️香茅美國黑毛豬豬扒 HK$35 外賣自取切件上, 食得出係黑毛豬豬扒, 因為同普通豬扒嘅肉質唔同, 呢個價錢絕對抵食👍🏼▶️越式香茅豬頸肉青木瓜沙律 HK$48 外賣自取又係超大份量, 汁另上, 除咗青木瓜絲仲有紫椰菜絲, 超健康~ ▶️法式咖哩牛肋油香飯 HK$48 外賣自取呢個飯超級有驚喜, 因為牛肋肉好大嚿, 直情成塊扒咁😲仲要有幾件添~可以話係餸仲多過飯🤣🔺港式奶茶 (熱) HK$12 外賣自取🔺檸茶 (熱) HK$12 外賣自取Pack得好好, 用咗兩層保鮮紙, 就算隻手拎住好多嘢d茶返屋企都冇倒瀉過‼️🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺

▶️越式炸蝦春卷撈檬 HK$35 外賣自取

🔺港式奶茶 (熱) HK$12 外賣自取
🔺檸茶 (熱) HK$12 外賣自取

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
2021-02-23
10 分鐘 (外賣自取)
2021-02-24 582 瀏覽
早前也吃過太子分店,今天剛剛行過佐敦覓食,發現原來這邊也開了分店,所以便跟朋友進店吃吃!這裡是自行在點餐紙落單,都很方便!火五火車頭牛肉粉,這款火車頭有生牛肉、熟牛肉、和牛牛丸和扎肉,湯底清甜,帶點黑椒的辣味,生牛肉不會很肥,牛肉味都幾濃,熟牛肉是牛腩,牛腩入味鬆軟,和牛牛丸想不到很juicy而且有香濃的牛味!河粉份量很多,很飽肚!餐廳亦附有青檸、芽菜、九層塔,令牛肉粉味道更香!越式魚翅花膠雞湯飯,湯底味道很鮮甜,帶有微微的黑椒辣味,也有生洋蔥的味道!湯內有雞件、花膠和魚翅,十分滋潤!而湯和飯是分開上的,這裡選用了油飯,跟平時在出面吃到的不同,所以更有雞油的香味!火五特式鳳爪,這款小食也很出名而且性價比高,鳳爪沒有骨,口感亦不會太硬,味道酸酸辣辣,十分開胃!手作大蝦米紙卷,這裡的紙卷算是大份,內裡有蝦肉、生菜、青瓜絲、酸蘿蔔絲和粉絲,紙卷再點上酸辣汁,酸酸辣辣,十分開胃!凍越南椰汁冰,這款椰汁冰其實是椰青水加入了椰肉,味道清甜而且也不會很甜,椰肉爽口,是一款解渴的飲品!
這裡是自行在點餐紙落單,都很方便!
2021-02-22
2021-02-23 27 瀏覽
之前係太子返工,食過太子既火五越式牛肉粉分店覺得質素唔錯而且價錢唔貴,好食嘅嘢就係多人食,能夠喺逆市期間開分店,即係證明店舖有一定嘅客量支持最近成日都要去佐敦探朋友,亦都晚市堂食難得地開返,就上網查下有咩食,先發現原來佐敦開咗呢間分店,就決定食返以前食開嘅野火五生牛肉湯檬粉 $42牛肉半生熟,肉質軟身嫩口而且牛肉份量偏多,而且都好大塊💥注意牛肉唔好放太耐先食,因為會浸到熟哂湯底係牛骨湯底,牛骨湯入口鮮甜再配洋蔥、芽菜、青檸、黑胡椒等配料,令檬粉完全吸收湯底嘅精華,每一口檬粉都好入味越式花膠老火雞湯河 $56呢個真係不得了,幾十蚊又有花膠又有雞件,份量都係好多,真係性價比好高,而且雞湯清甜令河粉好入味意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼 $38雞翼有五隻,隻隻都炸到卜卜脆再配特式既黑醋汁,食落唔會覺得好油膩越式炸蝦春卷 $28長長既春卷入面包住長長既蝦肉再配酸甜醬汁,我哋食到都覺得又脆又好味青檸檬梳打$19酸甜度剛剛好,入口好清新既感覺越南椰汁冰$19椰子味重,清甜解渴🥢份量足,而且服務態度好好
之前係太子返工,食過太子既火五越式牛肉粉分店

火五生牛肉湯檬粉 $42
牛肉半生熟,肉質軟身嫩口
而且牛肉份量偏多,而且都好大塊
💥注意牛肉唔好放太耐先食,因為會浸到熟哂

越式花膠老火雞湯河 $56

意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼 $38
雞翼有五隻,隻隻都炸到卜卜脆
再配特式既黑醋汁,食落唔會覺得好油膩

越式炸蝦春卷 $28
長長既春卷入面包住長長既蝦肉
再配酸甜醬汁,我哋食到都覺得又脆又好味

青檸檬梳打$19
酸甜度剛剛好,入口好清新既感覺

越南椰汁冰$19
椰子味重,清甜解渴

🥢份量足,而且服務態度好好
2021-02-21
2021-02-22 24 瀏覽
價錢非常大眾化,下午茶餐超抵食!越式魚翅花膠雞湯飯($59)湯頭清甜唔油膩,花膠算幾軟滑,呢個價錢食到花膠當然收貨啦,而雞肉都煲到好軟腍香茅豬頸肉撈檬($58)檬粉份量多到絕對夠兩個女仔share食,男仔大食仲可以免費多粉,撈埋青瓜絲同蘿蔔絲一齊食口感非常豐富,豬頸肉質感厚身,入口爽脆彈牙,都有成六、七塊咁多㗎越式炸蝦春卷($28)炸得好香脆,內裏蝦肉都好爽口彈牙,我食到停唔到口,非常推薦香茅雞翼($22)加咗薑蔥好特別,估唔到同香茅又幾夾
價錢非常大眾化,下午茶餐超抵食!

香茅雞翼($22)加咗薑蔥好特別,估唔到同香茅又幾夾
2021-02-20 56 瀏覽
今日路經佐敦白加士街,忽然眼前一亮,見到一間舖頭,黃色舖面,藍色logo,紅色招牌,十分搶眼,而且熟口熟面。此店正是小弟信心之選,火五越式牛肉粉專門店。火五係太子和天后都有分店,食過味道唔錯,所以對佢都好有信心,估唔到甘快又係佐敦開分店。既然係信心之選,當然不能錯過。佐敦店雖然面積不大,勝在佈置簡簡單單,環境舒適。食物方面,除了主打的牛肉粉外,另有多款扎肉/牛丸粉、越式花膠老火雞湯河、越式胡椒豬肚河等,還有各式檬粉、米紙卷、小食、沙律和越式油香飯等,而且都是街坊價,經濟實惠。係火五,當然要食火五火車頭牛肉粉。火車頭牛肉粉超大碗,而且材料豐富,有生牛肉、熟牛肉、牛丸和扎肉。生牛肉嫩滑,厚切熟牛肉,牛味濃郁,牛丸和扎肉肉質彈牙,湯底清甜,河粉幼滑,保持水準。法式咖哩豬頸肉油香飯size都唔弱,味道不太濃烈的法式咖哩,配上厚身嫩滑豬頸肉和油飯,口味新鮮。小食黃金蝦球,一客有5件,蝦球炸得很鬆化,外層披上黃金戰衣 ,入口鹹蛋黃香味充沛,食落脆卜卜,好吃。香茅雞翼size大大隻,一客有4隻,雞翼烹調入味,加上面層舖滿炸蒜和香蔥,更加惹味。凍飲咸檸梳打,製作細心,先把咸檸打成碎粒,經飲筒輕輕啜入粒

凍飲咸檸梳打,製作細心,先把咸檸打成碎粒,經飲筒輕輕啜入粒粒碎咸檸,感覺很新鮮。
呢間越式牛肉粉專門店最近係佐敦開左新分店,餐廳主食方面係食牛肉湯河或者撈檬,唔想食麵嘅話都可以揀越式油香飯,另外仲有唔同嘅越南小食同埋青木瓜沙律🥗**********<火五火車頭牛肉粉> $62黎到緊係要叫返一碗牛肉粉,今次叫左火車頭牛肉粉,即係有齊所有餸,包括生牛肉、熟牛肉、和牛牛丸同埋扎肉!碗粉嘅份量超級足料,男仔食嘅話都好飽,如果係好食得嘅話,仲可以免費加底嫁🙈最值得推介係和牛牛丸,一咬落去勁香牛油味,仲有爆汁嘅感覺,如果鍾意食牛丸嘅話真係要去試下😍**********<香茅豬頸肉撈檬> $58另外仲叫左碗撈檬,檬粉、青瓜紅蘿蔔絲同埋豬頸肉嘅份量都好多,最重要係加埋魚露酸辣汁!**********<手作大蝦米紙卷> $38<火五特式鳳爪> $22每舊米子卷都好飽滿,起碼食幾啖先食得曬,幾鍾意塊米紙好煙韌嘅口感🥒米紙卷同埋鳳爪額外再點下枱面嘅魚露酸辣汁,味道會更加出🙌🏻

<火五火車頭牛肉粉> $62

<香茅豬頸肉撈檬> $58
香茅豬頸肉撈檬

<手作大蝦米紙卷> $38
<火五特式鳳爪> $22
手作大蝦米紙卷
火五特式鳳爪

今日行經佐敦,見有間新開越式粉麵專門店,見價錢又幾實惠😍於是就試吓😋 餐廳新淨,坐位闊落,感覺都幾舒適😌下午茶係最最最吸引🤩 $40有碗飯麵,仲包左杯特飲🍹 我地叫咗兩個下午茶,再加啲小食😋🥓火五生牛肉粉 ($40)湯粉上枱時仲係熱到出煙,呢個時候淥生牛肉就啱哂😙 湯底夠濃🤤 河粉夠滑溜,又吸哂啲湯,好夠味😋😋🫔越式炸蝦春卷撈檬 ($40)同樣都係大大碗😆 春卷係幼身嘅越式春卷,好脆蝦味又出😌 檬粉撈埋個汁,酸酸地好開胃😆😆🦐手作大蝦米紙卷 ($38)米紙卷又大又扎實,餡料勁多,蝦又大又爽👍🏼 唯一缺點米紙較韌😉🧄意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼 ($38)雞翼大大舊,驟眼望落仲以為係炸蠔😂 炸粉偏厚,但勝在炸得香脆,熱辣辣😋大大pat蒜蓉好惹味,黑醋又可以減油膩感,不錯😛🥗火五特式鳯爪 ($22)超值之選🤣 又平量又多,鳯爪已去骨,爽彈有咬口,酸酸辣辣,幾清新😆

🥓火五生牛肉粉 ($40)

🫔越式炸蝦春卷撈檬 ($40)

🦐手作大蝦米紙卷 ($38)

🧄意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼 ($38)

🥗火五特式鳯爪 ($22)

午餐
2021-02-16 329 瀏覽
【火五越式牛肉粉專門店】主打越南菜式,走大眾化路線,向來以份量大,價錢親民見稱。繼天后及太子後,最近在佐敦白加士街再設分店。上星期與家人到佐敦辦年貨,便來嚐嚐。見到比較少有的"越式魚翅花膠雞湯河",當然不能錯過。甫上枱便聞到濃郁香氣,湯底清甜不會過鹹,花膠和魚翅份量不少,滿滿骨膠原感覺滋補。雞肉軟腍,河粉滑溜,還可免費加底, 2個女士分享也吃得飽飽。下午茶餐共4款選擇,有湯粉、撈檬及飯類,還可免費選配越式特飲,非常超值。"越式炸蝦春卷撈檬"有4條長春卷,內餡蝦肉爽口彈牙。檬粉配上甘筍絲、青瓜絲及炸蒜,澆上魚露甜酸汁,令人食慾大增。父親點了"火五咖喱吉列豬扒飯",吉列豬扒厚切,入口很脆且不油膩。咖喱汁偏向日式風味,香口微辣。配菜有大量日式漬物如醃黃蘿蔔、福神漬及壽司薑片,加上切絲紫菜,色彩與口感都非常豐富。小食點了"星洲黃金蝦球",一客共有5隻,去殼大蝦表面均勻地沾滿咸蛋黃,色澤金黃誘人。趁熱享用,外皮香脆帶沙沙口感,內裡蝦肉爽彈,富蛋黃香。飲品如台式手搖飲品以塑膠膜封口,雖說不上環保,但在疫情肆瘧下,倒也安心。"越南椰汁冰"用上椰青水,內有粒粒椰肉飄浮,賣相治癒,味道清新。

越式魚翅花膠雞湯河

越式炸蝦春卷撈檬 下午茶餐