今日唔想落街食就安排戶戶送送餐中,點了越式鹹菜腐竹胡椒豬肚湯河(轉左檬粉),火五特色鳳爪,餐送到來還是熱辣辣的👍可能怕送餐中途會打瀉,湯碗用保鮮紙包上非常貼心粉同湯是分開的咸菜和豬肚非常多,胡椒味很重鳳爪不算太入味尚可接受椰汁冰淡而無味
今日唔想落街食就安排戶戶送送餐中,
點了越式鹹菜腐竹胡椒豬肚湯河(轉左檬粉),
火五特色鳳爪,

餐送到來還是熱辣辣的👍

可能怕送餐中途會打瀉,
湯碗用保鮮紙包上非常貼心

粉同湯是分開的

咸菜和豬肚
非常多,胡椒味很重

鳳爪不算太入味尚可接受

椰汁冰淡而無味
2021-03-12
35 分鐘 (外賣送餐)
午餐
約了朋友在佐敦做facial,她想吃越南菜,我們便找了這間信譽不錯的餐廳‼️想不到除了價錢相宜外,味道也不錯喔‼️😋▫️$62 火五火車頭牛肉粉🍜 很大一碗,份量很多,食材也很豐富👍🏻 有生牛肉、熟牛肉、和牛牛丸和扎肉‼️ 牛肉嫩嫩的,很好吃😻 和牛牛丸彈牙爽口,牛肉味濃郁‼️👅 清甜的湯底喝多了也不覺口渴,正‼️😙▫️$68 炸軟殼蟹撈檬🍜 大大隻的軟殼蟹一分為二,炸得香脆‼️ 大量的青瓜絲紅蘿蔔絲感覺很健康😀 伴上酸酸地醬汁,很開胃‼️👅▫️$38 手作大蝦米紙卷🥢 包著大量蔬菜,很清新‼️▫️$48 蒜蓉牛油蝦球🦐 蝦很彈牙,加上濃濃的蒜蓉香,很惹味喔‼️

$38 手作大蝦米紙卷🥢 包著大量蔬菜,很清新‼️

2021-03-08 72 瀏覽
朋友變了背景版😽😽小小平民越南餐廳🍴炸軟殻蟹撈檬 ($68)呢個正啊 平時d 餐廳好少俾唒全隻🤭🤭呢個啖啖都係肉 又炸到好香😽 記得人生第一次食撈檬個陣吾食😂成樽泰式個d 甜酸湯汁 倒左半支落去 邊湯粉咁😂 之後話點解咁酸🤦🏼‍♂️ 再睇下人地落少少🤏 真係🤦🏼‍♂️🤦🏼‍♂️大鄉里出城🤣🤣🤣越式魚翅花膠雞湯河 ($59)呢個係俾佢個名吸引叫左 😂😂一般般 不過睇番個價錢 係正常🤭都有兩舊花膠的🤏清淡健康風味越式炸蝦春卷 ($28)呢個我鐘意Wo 因為佢係好多蝦 又彈牙 呢個推薦😍😍意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼 ($38)呢個就同我想像有出入 我以為係燒雞翼 不過原來係炸雞🍗⚠️⚠️個汁係後加的 不是一齊煮架😉但隻隻都好大隻 食到後尾太飽了😂火五越式牛肉粉專門店 佐敦白加士街55號其昌樓地舖
朋友變了背景版😽😽
小小平民越南餐廳🍴

炸軟殻蟹撈檬 ($68)
大鄉里出城🤣🤣🤣

越式魚翅花膠雞湯河 ($59)
都有兩舊花膠的🤏
清淡健康風味

越式炸蝦春卷 ($28)
呢個我鐘意Wo 因為佢係好多蝦 又彈牙 呢個推薦😍😍

意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼 ($38)
個汁係後加的 不是一齊煮架😉
但隻隻都好大隻 食到後尾太飽了😂

火五越式牛肉粉專門店
佐敦白加士街55號其昌樓地舖
2021-03-08 45 瀏覽
番番下工search下openrice發現有間新開係佐敦既越南舖,咁啱小明又想食下越南野,就打個電話去落單叫屋企人去拎😋番到屋企就已經見到香噴噴既外賣,即刻開餐,係小明喜歡既味道,好滿足😋小明為食餐單: 法式咖哩牛肋撈檬🍜 $58法式咖哩好香濃,味道好正,配埋蘿蔔絲、青瓜絲、酸汁、檬粉一齊撐,酸酸味味又有咖哩香,非常惹味😍牛肋整得好軟稔入味又大舊,足料🥰香茅美國黑毛豬扒油香飯🍛 $56油香飯好似海南雞飯既油香飯咁,唔會油膩但就保持油既香味😘黑毛豬扒肉質結實,仲有好多舊添😍黃金蝦球(5件)🦐 $48蝦球好香脆,每舊蝦球入面都有大大粒爽口蝦,點上甜酸汁,非常美味🥰凍越南椰汁冰🥤 $19好清甜,椰子水同椰子肉係我最愛既飲品😋凍越南三式冰🥤 $19愛玉冰、青刀豆、椰奶混合既飲品,好好味既甜品,有咬口又甜絲絲,邊食野邊飲,so sweet😋

小明為食餐單:
法式咖哩牛肋撈檬🍜 $58

香茅美國黑毛豬扒油香飯🍛 $56

黃金蝦球(5件)🦐 $48

凍越南椰汁冰🥤 $19

好清甜,椰子水同椰子肉係我最愛既飲品😋

凍越南三式冰🥤 $19

外賣自取
之前都有食過另一間分店,係一間會令人留有好深印象嘅越南粉~因為佢餸菜配搭選擇好多,但價錢又幾親民,所以係好正嘅越南菜選擇~今次試咗好熱門嘅魚翅花膠雞湯河,只需$59就食到花膠同魚翅嘅越南粉,而且花膠同魚翅份量一啲都唔少,唔係淨係玩啅頭!而雞又夠嫰滑,湯底清甜,係滿分之選!另外就叫咗炸軟殼蟹撈檬($68),炸軟殼蟹係泰國菜入面就見得多,越南就少見啲!軟殼蟹咬落去係熱辣辣仲好脆,同個撈檬好夾!小食方面叫咗扎肉米紙卷($32),餡料勁多,沾埋個汁食好開胃!飲品試咗青檸梳打同咸檸雪碧,都係水準之上!整體而言,呢間野性價比一流!

2021-03-07 20 瀏覽
生牛肉粉,好多粉,個湯都幾濃,牛肉唔肥。份量都足夠一個人做一個午餐或者晚餐。我係買外賣, 個湯煮得好熱,返到屋企,先食仲好熱。唯一一個意見,係個青檸最好分開擺,唔好放喺嗰啲面上邊,因為返到屋企個青檸熱咗,食落有啲夾。

我係買外賣, 個湯煮得好熱,返到屋企,先食仲好熱。

2021-03-07
3 分鐘 (堂食)
用餐優惠
優惠券
一如既往越式熬煮湯底做出味道鮮甜備有多種香料深深吸引著我,所以間唔中簡便速食系不錯既好選擇暖呼呼料多份齊全添上青檸食落開胃以「火車頭牛肉粉」整體肉品不過不失兼味鮮嫩半熟分明,清爽湯河煙韌幼滑不過不失兼咬口濃郁湯味口感度提升混夾在一起配有(生牛肉、熟牛肉、和牛牛丸、扎肉) 尤其和牛牛丸咬口爆汁啖啖牛味,心血來潮來碗港式越式風味好貼地脆卜卜推介「黄金脆魚皮」炸漿平均偏有鹹蛋黄外脆內軟重味鬆化,味道突出一啖麵食一啖小食一解油膩醫醫肚都幾好

暖呼呼料多份齊全添上青檸食落開胃

2021-03-05
2021-03-06 29 瀏覽
佐敦一向多美食,週末與朋友去附近午膳,見到火五,之前食過其他分店很不錯,一於食越南菜。經典的生牛肉湯粉,可選河或檬。生牛肉在熱湯中剛熟,入口嫩滑,湯底清甜。法式咖哩牛肋撈檬 - 以咖哩汁代替醋來撈檬,很有創意,咖哩以洋蔥及蕃茄來煮,微辣中帶香,牛肋及牛筋都炆得夠腍夠入味,驚喜之選。手作大蝦米紙卷 - 薄薄的米紙裡包滿了青瓜絲、甘筍絲、米粉、生菜及大蝦,外皮煙韌,饀料豐富,點少許醬汁提味更開胃。鳳爪青木瓜沙律 - 鳳爪爽脆,青木瓜及甘筍絲等清新。食飽想飲野,點了椰子冰,椰子水中有粒粒椰子肉,天然解渴。食物份量大,水準不錯,價格又相宜,抵食之選。

法式咖哩牛肋撈檬 -

手作大蝦米紙卷 -

鳳爪青木瓜沙律 -
鳳爪爽脆,青木瓜及甘筍絲等清新。

食飽想飲野,點了椰子冰,椰子水中有粒粒椰子肉,天然解渴。

食物份量大,水準不錯,價格又相宜,抵食之選。
午餐
2021-03-05 32 瀏覽
之前食過一次,好好食,今次再嚟🤗🤗🔖火五和牛牛丸札肉湯河💰48湯底好鮮甜😚飲完之後都唔會口乾,重點係唔油膩😛最欣賞係個牛丸😍牛肉味好濃郁,彈牙之餘仲好juicy🤩💫推薦指數: 9/10​🔖越式花膠老火雞湯檬💰56湯底係由雞隻、花膠同杞子熬製,味道清甜😌雞肉份量都算幾多,而且煮得好腍,唔會嚡口😋花膠爽彈,有驚喜!💫推薦指數: 8/10​🔖凍咸檸梳打💰10 (午餐加配價)咸檸味十足!食完碗熱辣辣嘅河粉再飲夠哂正😆💫推薦指數: 8/10​🔖手作挪威煙三文魚米紙卷💰48每舊米紙卷都非常足料,有蘿蔔絲、生菜等等,當然唔少得仲有鹹香味十足嘅煙三文魚啦😚米紙煙煙韌韌,再加埋甜酸汁,好滿足❤️💫推薦指數: 9/10​🔖香茅雞翼💰22雞翼新鮮炸好,熱辣辣😚皮脆肉嫩,入面仲好juicy🤗不過個人認為個香茅味可以再重多少少😛💫推薦指數: 8/10
之前食過一次,好好食,今次再嚟🤗🤗

🔖火五和牛牛丸札肉湯河
💰48
💫推薦指數: 9/10​

🔖越式花膠老火雞湯檬
💰56
💫推薦指數: 8/10​

🔖凍咸檸梳打
💰10 (午餐加配價)
咸檸味十足!食完碗熱辣辣嘅河粉再飲夠哂正😆

🔖香茅雞翼
💰22
💫推薦指數: 8/10
2021-03-05 24 瀏覽
平時少食越南野呢日好想食下朋友有介紹呢間火五咁就順便拎個外賣俾屋企人啦好想食河其實但費時拎湯啦就叫兩個撈檬咁一個炸軟殼蟹一個豬頸肉要左個酸辣鳳爪同埋炸D24榴彈波咁一向食得奄尖既家人都話炸榴槤波好食唔太甜又夠味外我都驚訝佢地竟然覺得唔膩 豬頸肉大大塊炸軟殼蟹放涼左一陣食仍然夠香鳳爪夠酸個人覺得會想更加辣一般怕辣既朋友辣度可以試下比較易入口既 酸既比例會多啲隻隻鳳爪大大舊#今日你又食左越南野未#未既去下火五
平時少食越南野

#未既去下火五
  • 酸辣鳳爪
  • 炸D24榴槤波
2021-03-05 29 瀏覽
經過附近見到有新店開張,當然要試試佢啦!火五火車頭牛肉粉($62)有生牛肉/牛腩/牛丸/扎肉,份量很大兩個人食都夠。我比較喜歡牛丸,牛味夠重夠彈牙,而扎肉很有驚喜,比一般食既爽口同好味。而河粉質感適中,湯底味道可以再濃郁一點,所以最後加了些青檸汁和辣椒,即刻清新提鮮了!榴槤炸彈($48)👍🏻外皮炸得非常香脆,榴槤餡味道夠香濃,滿足想食榴槤癮起的你喔!星洲黄金蝦球($48)👍🏻色澤金黄香脆,蝦球新鮮肉彈,唔使幾秒就清碟啦!火五特色鳳爪($22)呢碟真係超值,鳳爪大大隻,口感都唔錯,如果酸味再多一點就完美啦!越南椰汁冰($19)👍🏻食左d熱氣野,飲呢個清清甜甜好解渴,唔會好死甜,飲落喉嚨好舒服!⭐️整體食物款式選擇多,價錢親民又實際,雖然全部即叫即整,但上菜速度超快,小食飲品也很出色,推薦大家可以試試!
經過附近見到有新店開張,當然要試試佢啦!

火五火車頭牛肉粉($62)

榴槤炸彈($48)👍🏻

星洲黄金蝦球($48)👍🏻
色澤金黄香脆,蝦球新鮮肉彈,唔使幾秒就清碟啦!

火五特色鳳爪($22)

越南椰汁冰($19)👍🏻

⭐️
  • 星洲黃金蝦球
一個人喺佐敦,咁岩經過呢一間店,似乎都OK入去幫襯,叫了一碗生牛肉河粉,同一個牛油雞翼,沒有令我失望,而且感到驚喜一路食嘅時候夥計服務態度好好而且仲越來越多客光顧外賣有多值得推介
一路食嘅時候夥計服務態度好好

生牛肉粉
黑醋汁蒜蓉牛油雞翼
生牛肉粉
2021-03-03 25 瀏覽
先前吃過他們另一間分店, 食物質素高, 價錢親民且合理, 跟餐還可以半價配飲品, 真的很抵吃! 法式咖哩牛肋油香飯 - 咖喱醬汁份量多, 咖喱味香濃又不太膩。牛肋肉軟嫩又多汁。裡面有很多青瓜絲, 令整體味道清新。香茅豬頸肉油香飯 - 豬頸肉肉質嫩, 有蒜香, 很惹味! 配上有雞油香氣的飯, 不錯😋! 手作炸軟殼蟹米紙卷 - 炸軟殼蟹即叫即炸, 很脆口, 裡面亦有粉絲、青瓜絲、蘿蔔絲, 口感層次相當豐富!越式炸蝦春卷 - 可以單吃, 或者包住生菜再沾一些魚露醋汁, 能提升整體味道層次。

2021-03-03
外賣自取
2021-03-03 23 瀏覽
❤️我確認過眼神✨我遇上對的人🌟咁浪漫既語錄🙈火五越式牛肉粉🍜我去左佐敦分店🍽當然要食牛肉粉🥢黃金蝦球都正嫁🍤仲有軟殼蟹沙律🥗不錯的越南餐廳🇻🇳
❤️
黃金蝦球都正嫁🍤
仲有軟殼蟹沙律🥗
不錯的越南餐廳🇻🇳
2021-03-03 25 瀏覽
餐廳位置好易搵,雖然座位唔多,勝在經濟實惠,而且份量大,見到好多人買外賣🥡 有8折,OpenRice外賣自取有兩款半價,生牛肉河 $21 扎肉撈檬 $19,unbelievable 😱 平到笑,仲要係好食有質素嘅 🤟🏻 特色鳳爪撈檬 ($42):好大碗!酸酸辣辣好開胃,出面好少見用鳳爪加撈檬,有新鮮感,亦都好抵食 😋招牌小食拼盤 ($138):黃金脆魚皮、青木瓜沙律、炸蝦春卷、香草大蝦、手作大蝦米紙卷、手作扎肉米紙卷。脆魚皮用嚟送麵一流;沙律夠晒清爽;春卷同大蝦都好薄皮,咸香惹味;兩款米紙卷份量多,加埋魚露一齊食 👍🏻凍越式香濃咖啡 ($19):大推❗️好飲香濃,甜度啱啱好,呢個價錢仲要大大杯,必定翻兜~~🤤