2021-09-05 26 瀏覽
今日經開佐敦,搵梗有咩食之際,見到越南粉,門口好多app嘅車手,都好多人叫呢間外賣~心諗應該都唔差,加上都聽過呢間好多次,所以試一試~一入去坐低,座位都好闊落,2個人坐4人枱2個人 我地叫咗2個粉、3個小食~分別係:🍲香茅豬頸肉撈檬💰$58香茅味好出,我一向鐘意食豬頸肉,所以覺得好好味😋粉好多,一啲都唔慳住俾,不過細食嘅我食唔晒咁多🍜火五火車頭湯檬💰$62同行友人食湯檬,偷食咗幾啖,好好味!最鐘意食佢粒牛丸,好多汁,有湯嘅粉仲啱我口味~🐥香茅雞翼💰$22最好味嘅小食!好脆,夠味,唔會太咸🦐越式炸蝦卷💰$28好脆,食完冇好熱氣嘅感覺,點少少酸汁仲好味,入面有好多蝦膠,重點係:一啲都唔厚皮,唔會扮大條,所以我哋都食得晒🦐手作大蝦米紙卷💰$38好大卷,粒蝦都大,清清哋,好味,點啲汁食會更好,入面有菜,感覺上清新啲,清除返食完炸嘢嘅熱氣感覺總結一下,呢間真係好抵,可以再食,下次試埋其他款式!💰 Total: $208/2ppl🚩火五越式牛肉粉專門店 (佐敦店) (佐敦)📍佐敦白加士街55號其昌樓地舖

一入去坐低,座位都好闊落,2個人坐4人枱

2個人 我地叫咗2個粉、3個小食~

分別係:
🍲香茅豬頸肉撈檬💰$58
香茅豬頸肉撈檬

🍜火五火車頭湯檬💰$62
火五火車頭湯檬

🐥香茅雞翼💰$22
最好味嘅小食!好脆,夠味,唔會太咸
香茅雞翼

🦐越式炸蝦卷💰$28
越式炸蝦卷

🦐手作大蝦米紙卷💰$38
手作大蝦米紙卷

總結一下,呢間真係好抵,可以再食,下次試埋其他款式!

💰 Total: $208/2ppl

🚩火五越式牛肉粉專門店 (佐敦店) (佐敦)
📍佐敦白加士街55號其昌樓地舖
2021-09-03
5 分鐘 (堂食)
香茅豬頸肉撈檬
火五火車頭湯檬
香茅雞翼
越式炸蝦卷
2021-09-04 14 瀏覽
.📍火五越式牛肉粉專門店 📍香港佐敦白加士街55號其昌樓地舖點了火車頭牛肉河(62hkd)、特色鳳爪撈檬(42hkd)和炸軟殼蟹青木瓜沙律(68hkd),整體食物份量偏多😂火車頭河裏有牛肉片、牛腩、牛丸和扎肉,肉軟嫩不乾柴,個人最喜歡它們的牛丸,牛肉味道很突出而且也很扎實,口感也比較緊彈🥰鳳爪是酸辣無骨的,酸味比較突出很開胃👀木瓜絲很爽脆,喜歡木瓜沙律的人不要錯過🥰飲料選了荔枝梳打(+10hkd)和凍越式香滑濃咖啡(+10hkd),梳打不會過甜,是荔枝糖水加梳打水自己攪拌的,咖啡是重茶偏濃的味道,怕甜的人可以放心點😂
📍火五越式牛肉粉專門店
📍香港佐敦白加士街55號其昌樓地舖

火車頭牛肉河
特色鳳爪撈檬
炸軟殼蟹青木瓜沙律

荔枝梳打+凍越式香滑濃咖啡

2021-08-22
10 分鐘 (堂食)
火車頭牛肉河
特色鳳爪撈檬
炸軟殼蟹青木瓜沙律
荔枝梳打+凍越式香滑濃咖啡
2021-09-04 10 瀏覽
火五越式牛肉粉專門店 (佐敦店) (佐敦)佐敦白加士街55號其昌樓地舖火五火車頭牛肉粉 $62 (+$0多粉) 餐單寫明4款配料「生、熟牛肉,和牛牛丸,扎肉」好幸運😚呢碗有5款牛配料🐂🤩!可能餐單上另有售的 *熟牛肉粉* 銷情好,估計廚房以「牛筋條」替補部分牛腩肉~咁就可以試埋牛筋條!湯底,幾清唔油膩,入口有牛肉肉香,仲有淡淡藥材味,口味有少少似肉骨茶。生牛肉,肉質軟嫩。牛腩,牛味重,軟腍得嚟有口感。和牛牛丸,彈牙有肉汁,牛脂味濃👍🏻扎肉,胡椒味加強層次。牛筋條,腍、入味,煙韌有彈性,骨膠原🆙🤩口感似食緊厚身嘅布丁🍮炸軟殼蟹撈檬 $68 (+$0多粉) 軟殼蟹大隻、外酥脆內軟,微熱,撈檬汁酸酸地,少少甜辣,幾醒胃!檬粉仲有炸蔥皮增添香味~意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼 $38黑醋汁,酸甜開胃,蒜蓉牛油味重,雞翼酥脆白桃梳打 $19飲品是外賣杯裝,食飽大碗粉加底 飲唔晒的話,方便攜帶拎走回家慢慢嘆~~👍🏻總結🌟大碗!河粉同檬粉仲可以免費加粉🤩抵食!另外,店員服務態度唔錯~
火五越式牛肉粉專門店 (佐敦店) (佐敦)
佐敦白加士街55號其昌樓地舖

火五火車頭牛肉粉 $62 [可選河粉 / 檬粉](+$0多粉)
餐單寫明4款配料「生、熟牛肉,和牛牛丸,扎肉」
生牛肉,肉質軟嫩。
牛腩,牛味重,軟腍得嚟有口感。
和牛牛丸,彈牙有肉汁,牛脂味濃👍🏻
扎肉,胡椒味加強層次。

炸軟殼蟹撈檬 $68 (+$0多粉)

意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼 $38
黑醋汁,酸甜開胃,蒜蓉牛油味重,雞翼酥脆

白桃梳打 $19

總結🌟大碗!河粉同檬粉仲可以免費加粉🤩抵食!
另外,店員服務態度唔錯~
2021-08-18
3 分鐘 (堂食)
2021-09-02 15 瀏覽
午餐時段叫左個火五火車頭牛肉粉轉檬粉,好大碗,份量都幾多。入面有牛肉,牛筋,扎肉同牛丸。牛肉唔肥,牛筋都幾淋,最鐘意就係個牛丸,食落有肉汁唔係普通貨色。仲會俾一杯芽菜,香葉同青檸,可以自己落落啲湯度。另外男友就叫左個法式咖喱豬頸肉油香飯。個咖喱味道唔錯,啲飯除咗係油飯仲加左啲炸蒜,更加邪惡😆。小食就叫左個越式炸蝦春卷,開頭我哋矇剩剩咁就點佢酸辣汁黎食,後尾發現原來夾埋啲青木瓜同生菜係好食好多㗎🤣。我幾鐘意個酸辣汁,好似有啲泰式嘅風味。因為午餐加10蚊就有一杯野飲,叫左兩杯一個越式香濃滑咖啡,一個咸檸梳打。因為男友平時無飲開咖啡,所以覺得個咖啡好苦,不過我覺得唔錯喎,我平時淨係飲齋啡都唔會覺得好甜,仲好濃咖啡味。個咸檸梳打都唔錯,唔洗自己篤啲咸檸檬都夠咸。最好嘅地方係用外賣杯,飲唔哂可以拎走。我哋食左咁多野埋單都係168蚊,仲唔洗加一,抵!

我哋食左咁多野埋單都係168蚊,仲唔洗加一,抵!

2021-09-02 11 瀏覽
佐敦搵野食,估唔到越式粉mode上身😅,好啦,一於試吓呢間火五啦,餐廳名特別,燈光都光猛。雖然店面細細,但都坐滿八成客,應該唔會錯啦🙈枱面有張介紹湯底嘅紙,講明湯底用16種香料低溫煮八個鐘,咁即係招牌啦,唔試唔得呀☺️☺️火五火車頭牛肉粉:呢個包羅萬有,集齊晒和牛牛丸、生牛肉、熟牛肉、扎肉同牛筋,正呀,滿足哂為食嘅我。而家樣樣份量都好足,唔會好似出面嘅餐廳咁得一件半件🤭。特別推薦和牛牛丸,又彈牙又juicy!!!!!牛味仲好濃郁添🤗其他火車頭配料一樣正,食到我👅👅法式咖喱豬頸肉油香飯:雙重滋味享受😎油飯加咖哩嘅配搭又幾特別😆,豬頸肉又係勁足料,大大件又多塊,好抵食呢👍🏻香茅雞翼有4大件,上面鋪滿蔥油,惹味到不得了👍🏻我哋再叫埋兩杯野食,咸檸梳打同白桃梳打,兩杯野飲夠哂大杯,同埋佢哋係獨立包裝,好似台式手搖飲品,飲唔晒都可以帶走,值得一讚呀😊食飽飽就讓位比下一台等緊嘅客人了😉

香茅雞翼有4大件,上面鋪滿蔥油,惹味到不得了👍🏻

食飽飽就讓位比下一台等緊嘅客人了😉
2021-08-16
2021-09-02 14 瀏覽
#火五越式牛肉粉專門店今次講嘅係位於佐敦好多人食嘅火五越式牛肉粉專門店✨平時見都好多人介紹 所以今次小編就特登過嚟試吓🤤🤤嗰日大約等咗一張枱左右 但係小編見到食緊嘅時候後面都幾多人排隊 所以可能想食嘅朋友有機會要排隊🙈🙈但係呢間舖係值得架🤪🤪小編建議想食嘅朋友早少少去💕店舖環境方面幾光猛 座位都幾多 唔會話坐到好迫🤤🤤火五火車頭牛肉粉 $62💰(8/10)Medium Raw Beef, Cooked Beef, Vietnamese Sausage and Wagyu Beef Ball With Pho嘩🤤🤤🤤好吸引✨✨大大碗 仲要有好多配料‼️啱晒想試食唔同配料嘅人💗女小編就即刻揀佐呢個食嚕😻😻佢有生牛肉 熟牛肉 和牛牛丸同埋扎肉😋😋牛肉方面每樣有兩至三塊💗唔會話好韌🧚🏻‍♀️而和牛牛丸真係超級好食‼️超Juicy同埋好彈牙💦💦真係好多餸 河粉方面做得好滑🤤🤤份量都一樣好多 而芽菜同青檸就分開比自己大家放落去✨大家可以自己調校 舖頭仲要係好用心熬製牛骨牛肉湯 飲得岀好濃味 又唔會太油😻性價比來講超級好❤️超級滿足🤍意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼(5件)$38💰 (8/10)Garlic But

#火五越式牛肉粉專門店

火五火車頭牛肉粉 $62💰(8/10)

意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼(5件)$38💰 (8/10)
Garlic Butter Chicken Wings With Balsamic Glaze
雞翼方面有五隻🤤放到上枱面好香牛油味 蒜蓉味都好香✨佢仲要炸得好香脆🤤食落去真係會好脆口 但係又唔會太油膩 可能因為加咗意大利黑醋汁嘅關係 食落去反而係甜甜地 中和返啲油膩❤️可以食多幾隻😋😋

法式咖喱牛肋油香飯 $148💰 (8/10)
French Curry Beef With Rice
好香咖喱味🤤🤤第一啖食落去 發覺個咖喱唔會話好辣 啱晒唔係太食得辣嘅朋友💗 佢仲會有咖喱嘅甜味😋 而且份量仲要十足 真係好大兜飯✨ 好惹味❤️而牛肋都好大件 仲要煮得好腍 唔會話好柴☺️配埋飯食令到個層次感上升‼️ 油香飯都好香 煮得啱啱好 值得一試💗

蠔油唐生菜 $19💰 (8/10)
Vegetable With Oyster Sauce
唐生菜方面煮得幾爽口 又唔會話好油✨而且蠔油係放旁邊 唔會直接淋上去💗咁就可以比大家自己揀要幾多🤤好健康‼️
睇到呢度 快啲約埋朋友一齊去‼️‼️

推薦指數🌟 8 / 10 🌟

火五越式牛肉粉專門店 (佐敦店) (佐敦)
⚜️佐敦白加士街55號其昌樓地舖
⏱星期一至日 1100-2145

佐敦白加士街有很多食肆,今日天氣炎熱不想吃飯,想吃一些濕濕地嘅湯河粉,到了火五越式牛肉粉專門店,外賣生意不錯,進入到店舖,原來店內也是人頭湧湧,看看餐牌,款式幾多而且價錢相宜。越式鹹菜腐竹胡椒豬肚湯河$49,湯河份量很多,湯底辣辣地,豬肚夠淋冇腥味,腐竹夠軟身幾滑。越式魚翅花膠雞湯河$59,想不到幾十蚊一碗湯河,竟然真係有魚翅和花膠,仲要大大舊,雞肉仲好鮮味,有驚喜!D24榴槤炸彈(四粒)$48,好香嘅榴槤味道,真係齒頰留「香」,不算貴。午市所有飲品跟餐半價 ~凍越式香滑濃咖啡+$10,味道較港式咖啡濃。熱西洋菜蜜+$8,甜甜地,幾滋潤。

仲要大大舊,雞肉仲好鮮味,有驚喜!

D24榴槤炸彈(四粒)$48,

好香嘅榴槤味道,真係齒頰留「香」,不算貴。

午市所有飲品跟餐半價 ~

凍越式香滑濃咖啡+$10,味道較港式咖啡濃。

熱西洋菜蜜+$8,甜甜地,幾滋潤。

2021-08-13
5 分鐘 (堂食)
  • 越式魚翅花膠雞湯河
👧🏻Wodafoodie in Jordan佐敦近C2出口個幾條街有好多好野食,呢間越南餐廳既麵量比正常多,大碗又唔貴,岩曬大食既朋友,所以每次同男同事食lunch都會揀呢間🤣🤣🤣✨🐮火五生熟牛肉湯檬粉 $58生熟牛肉粉除左生牛肉仲有牛腩、牛筋,生牛肉大大片,浸落熱湯呈淡粉紅色,嫩滑無渣;牛腩好大件,牛筋好腍身,湯頭清甜,帶淡淡牛香👍🏻✨🐷法式咖喱豬頸肉撈檬 $58咖喱撈檬都係第一次食,咖喱微辣,醬汁夠多令每條檬粉都可沾滿咖喱汁,豬頸肉肥瘦適中,爽口,撈埋咖喱汁好邪惡幾好食😋✨🥗越式香茅豬頸肉青木瓜沙律 $58🐽豬頸肉香口惹味邊位脆口,份量有足足十多件👍🏻青木瓜沙律爽口,配上酸酸甜甜醬汁好開胃。✨🥬蠔油生菜 $19好大碟,可惜唔記得走油。✨🥤涷奶茶 +$8 可少甜,飲品以外賣杯裝,方便飲唔曬拎走,正。📍 火五越式牛肉粉專門店 (佐敦店) (佐敦)佐敦白加士街55號其昌樓地舖
👧🏻Wodafoodie in Jordan

✨🐮火五生熟牛肉湯檬粉 $58

✨🐷法式咖喱豬頸肉撈檬 $58

✨🥗越式香茅豬頸肉青木瓜沙律 $58
蠔油生菜

✨🥬蠔油生菜 $19
好大碟,可惜唔記得走油。
凍奶茶
✨🥤涷奶茶 +$8
可少甜,飲品以外賣杯裝,方便飲唔曬拎走,正。

📍 火五越式牛肉粉專門店 (佐敦店) (佐敦)
佐敦白加士街55號其昌樓地舖
午餐
蠔油生菜
凍奶茶
  • 香茅豬頸肉撈檬
小店行街坊抵食路線, 位置係佐敦站附近, 好方便~火五和牛牛丸 + 扎肉粉 ($48)❤️❤️❤️❤️咁既價錢, 俾足4大粒牛丸!!牛丸狂表示滿意!!湯頭清淡, 唔會太咸, 份量都真係幾大, 我呢個係少粉法式咖哩牛肋油香飯 ($58)❤️❤️❤️唔知點為知法式, 哈哈, 不過牛肋係整得好淋, 唔係一般牛腩咁, 因為咖哩係鋪埋係飯面咁多, 所以試唔真油飯味, 但係份量超大, 覺得應該有3-4碗飯既量, 大胃王必食!!意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼 ($38)❤️❤️❤️唔係生炸雞翼, 口感脆脆, 唔會成口牛油, 反而黑醋味出D火五特式鳳爪 ($22)❤️❤️❤️❤️唔係平時食個種鳳爪, 呢個係醋味重, 唔食辣既人岩晒越式咖啡❤️❤️❤️❤️❤️咸檸7 (跟餐+$10)
小店行街坊抵食路線, 位置係佐敦站附近, 好方便~

火五和牛牛丸 + 扎肉粉 ($48)❤️❤️❤️❤️
咁既價錢, 俾足4大粒牛丸!!牛丸狂表示滿意!!
湯頭清淡, 唔會太咸, 份量都真係幾大, 我呢個係少粉

法式咖哩牛肋油香飯 ($58)❤️❤️❤️

意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼 ($38)❤️❤️❤️
唔係生炸雞翼, 口感脆脆, 唔會成口牛油, 反而黑醋味出D

火五特式鳳爪 ($22)❤️❤️❤️❤️
唔係平時食個種鳳爪, 呢個係醋味重, 唔食辣既人岩晒

越式咖啡❤️❤️❤️❤️❤️咸檸7 (跟餐+$10)

2021-08-16
喺佐敦搵食,相信白加士街相對多選擇街頭行到去街尾,發現開咗間新鋪,一於試吓啦~而且價錢夠貼地🤑坐底見到枱面玻璃貼滿open rice、雜誌推介#招牌菜式 生牛肉Pho 而且佢地各款河都可揀湯河或撈檬 竟然咁推介 無理由唔叫 #火五生牛肉粉 $42湯底都夠牛味 湯底有洋蔥同面嘅蔥花不過。。。冇芽菜、冇羅勒、更冇青檸所以。。。差咗啲越式嘅味道 兼有點鹹😓若果有返上述幾樣配料 個湯底會出色好多另外生牛肉方面。。。上枱時牛肉已熟哂 而且有點老(熟過頭)啲牛肉片應該似係一疊過放落個湯到滾熟咗先再夾上碗因為係碗到夾時都真係一疊過🤦🏻‍♀️ 若只夠碗嘅湯熱 有咩理由會熟得哂兼熟過頭🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️今餐朋友仲叫咗 #越式魚翅花膠雞湯油香飯 $59不過唔記得影相😅😅個雞湯底唔錯 而且啲雞肉味道唔錯亦唔會太老不過呢。。。花膠有一大一細嚿 但魚翅就真係唔見有🤷🏻‍♀️加上食過時聽到啲樓面話出外賣時 廚房有冇出油飯 所以都諗緊係咪落錯單?! 出錯餐??因為menu另有 #越式花膠老火雞湯油香飯 $56算啦。。。餓 食咗啦 冇問樓面🤦🏽‍♂️最後search吓 open rice 原來呢間野有分點架喎~但眼前嘅同op
喺佐敦搵食,相信白加士街相對多選擇
街頭行到去街尾,發現開咗間新鋪,一於試吓啦~
而且價錢夠貼地🤑

坐底見到枱面玻璃貼滿open rice、雜誌推介
#招牌菜式 生牛肉Pho 而且佢地各款河都可揀湯河或撈檬

竟然咁推介 無理由唔叫 #火五生牛肉粉 $42
火五生牛肉粉

湯底都夠牛味 湯底有洋蔥同面嘅蔥花
不過。。。冇芽菜、冇羅勒、更冇青檸
所以。。。差咗啲越式嘅味道 兼有點鹹😓
若果有返上述幾樣配料 個湯底會出色好多

另外生牛肉方面。。。
上枱時牛肉已熟哂 而且有點老(熟過頭)
啲牛肉片應該似係一疊過放落個湯到滾熟咗先再夾上碗

今餐朋友仲叫咗 #越式魚翅花膠雞湯油香飯 $59
不過唔記得影相😅😅
個雞湯底唔錯 而且啲雞肉味道唔錯亦唔會太老
不過呢。。。花膠有一大一細嚿 但魚翅就真係唔見有🤷🏻‍♀️

加上食過時聽到啲樓面話出外賣時 廚房有冇出油飯
所以都諗緊係咪落錯單?! 出錯餐??
因為menu另有 #越式花膠老火雞湯油香飯 $56
算啦。。。餓 食咗啦 冇問樓面🤦🏽‍♂️

但眼前嘅同open rice所見嘅有點落差😔
唔知會唔會係因為呢間係新開 所以各方面有點混亂未確保到質素啦~
但呢餐的確有點失望⋯⋯興幸價錢夠貼地
2021-08-15
今日同朋友黎左佐敦呢間越南餐廳 裝修唔係豪華但就好越南market feel😂 細細間都坐得舒服價錢人均$100有找🤭我地想食啲特式小食 就決定share個河粉 但都好夠食招牌火五火車頭牛肉粉 $62 內有4款肉 包括生熟牛肉、扎肉同牛丸 肉質偏厚實有咬口香茅雞翼$22 四隻 調味好足 上面有放大量蔥粒 但有少少油 我地用紙巾吸一吸油就啱啱好😂蒜蓉牛油蝦球$48 五隻 每粒都大大粒 炸得好脆口 而且粉唔算厚 飲品就試左荔枝紅茶 入面有荔枝粒粒好驚喜😛

飲品就試左荔枝紅茶 入面有荔枝粒粒好驚喜😛
  • 香茅雞翼
1. 火五火車頭牛肉粉 ($62)肚餓去食越式嘢必叫火車頭河😛哇哇哇!好足料呀!除咗生熟牛肉之外,仲有和牛牛丸同扎肉,牛丸特別好食!口感好彈牙,又好有牛味~湯式偏重胡椒味,河粉份量好多,食到同行友人飽一飽(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)2. 越式花膠老火雞湯檬 ($56)好少見越式餐廳有花膠雞食,今次決定試試佢(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 有驚喜呀!花膠數量比想像多,都有幾塊,而且好爽口~雞件唔會鞋口,都有好多粒呀!湯底都有啲胡椒味~ 整體唔錯!3. 手作大蝦米紙卷 ($38)外層紙卷好簿身,每一粒卷卷都有一隻大蝦,入面再有生菜同青瓜,咬落去好爽口好fresh!我同朋友都幾鍾意~4. 火五特式鳳爪 ($22)酸酸甜甜嘅無骨鳳爪小食,呢個價錢嚟講份量都算多,而且每隻都幾大隻,口感又係好爽,食到索索聲🤣係好好嘅開胃小食!5. 凍越南三色冰 ($19)夏日熱辣辣,唔飲返杯冰對唔住自己~ 椰汁味好濃呀,好大杯又解渴,底下好多三色條條,好有口感呀!XD整體舖面好整潔,位置唔算多,今次嚟嘅時候坐滿晒客人,留意到樓面做到踢晒腳,但店員都好好態度好有禮貌,值得嘉許!今次我同朋友兩個人食咗唔洗$200,又有小食又有飲品,食到飽一飽
1. 火五火車頭牛肉粉 ($62)

2. 越式花膠老火雞湯檬 ($56)

3. 手作大蝦米紙卷 ($38)

4. 火五特式鳳爪 ($22)

5. 凍越南三色冰 ($19)

整體舖面好整潔,位置唔算多,今次嚟嘅時候坐滿晒客人,留意到樓面做到踢晒腳,但店員都好好態度好有禮貌,值得嘉許!今次我同朋友兩個人食咗唔洗$200,又有小食又有飲品,食到飽一飽,整體CP值都唔錯呀!
火五特式鳳爪
凍越南三色冰
火五火車頭牛肉粉
越式花膠老火雞湯檬
火五特式鳳爪
凍越南三色冰
火五火車頭牛肉粉
越式花膠老火雞湯檬
自從封關,好耐未去過越南或者食過越南野,平時都食得好Heavy,今日想食清同平少少😏呢間價錢、口味都啱喎!🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔸 火五火車頭牛肉粉 $62 🔸入面都幾多了,有扎肉啦、牛丸牛肉等等,湯同埋粉吸收晒啲牛肉精華,找回一點越南感覺,這個價錢來說不錯👍!性價比好高,又飽又抵 🔸 魚翅花膠雞湯檬粉$59🔸從來未嘗試這個配搭,入邊居然真係有花膠+魚翅,開心!湯就偏向清雞湯味多啲,都幾清甜。🔸 手作挪威三文魚米紙卷$48🔸有少少fusion喎😌一於試吓,呢度坐入邊好足料,煙三文魚好新鮮好好味,令米紙卷的味道豐富不少!🔸 白桃梳打 荔枝紅茶 各$19🔸兩款味道都不錯,叫了白桃梳打去冰。職員都願意幫手,態度很好!味道不會太假,一邊吃越南食物,一邊喝夏日飲品,很是享受。

自從封關,好耐未去過越南或者食過越南野,
平時都食得好Heavy,今日想食清同平少少😏
呢間價錢、口味都啱喎!

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

🔸 火五火車頭牛肉粉 $62 🔸
入面都幾多了,有扎肉啦、牛丸牛肉等等,
湯同埋粉吸收晒啲牛肉精華,找回一點越南感覺,
這個價錢來說不錯👍!性價比好高,又飽又抵

🔸 魚翅花膠雞湯檬粉$59🔸
從來未嘗試這個配搭,
入邊居然真係有花膠+魚翅,開心!
湯就偏向清雞湯味多啲,都幾清甜。

🔸 手作挪威三文魚米紙卷$48🔸
有少少fusion喎😌一於試吓,
呢度坐入邊好足料,煙三文魚
好新鮮好好味,令米紙卷的味道豐富不少!

🔸 白桃梳打 荔枝紅茶 各$19🔸
兩款味道都不錯,叫了白桃梳打去冰。
職員都願意幫手,態度很好!味道不會太假,
一邊吃越南食物,一邊喝夏日飲品,
很是享受。
2021-08-26 7 瀏覽
同女朋友去咗佐敦行街佢話想食越式嘢打開OpenRice見呢間唔錯就揀咗呢間啦原來都有好幾間分店 餐牌款式都多 價錢亦唔算太貴嚟到梗係要食招牌火車頭牛肉粉超多配菜有生熟牛肉和牛牛丸同扎肉 個湯底仲好香牛肉湯味 胡椒豬肚湯河 豬肚份量亦都好足呢個湯比較清甜再帶有好香嘅胡椒味加$10就有一杯越式飲品越南三色冰 椰奶味超香 再加埋啲好有咬口既啫喱咸檸梳打 夏天解渴一流仲嗌左兩個小食 分別係蒜香牛油雞翼 同埋炸蝦春卷雞翼 蒜蓉同牛油味超香 好入味 而炸蝦春卷亦都係用鮮蝦蓉炸成 口感超好 兩樣都新鮮炸起 外脆內軟 滋味十足
同女朋友去咗佐敦行街

雞翼 蒜蓉同牛油味超香 好入味
而炸蝦春卷亦都係用鮮蝦蓉炸成 口感超好

兩樣都新鮮炸起 外脆內軟 滋味十足

2021-08-24 10 瀏覽
⭐【佐敦】大大碗越南粉⭐一向來到佐敦覓食真是非常多選擇😋,今日想吃特式湯河,所以來到【火五越式牛肉粉專門店】覓食。餐廳座位大約有7張檯,星期六晚上7點過後,已經坐滿人而且有人龍排隊,看看點菜紙,菜式選擇蠻多🤩,有各式越南河粉、檬粉、米紙卷、越式油香飯、小食、沙律及越式特飲等等,差不多每檯都選越南河粉,可想而知受歡迎程度,而且可以免費加底(河粉/檬粉/白飯)🤩,價錢經濟實惠👍,難怪外賣亦非常地好生意。🥩【火五火車頭牛肉粉】 (HK$62)火車頭粉可以說是越南粉的招牌菜,材料超豐富,有點黑胡椒及洋蔥點綴。除了「生牛肉」、「熟牛肉」、「扎肉」還有比較特別的「和牛牛丸」。⭐「生牛肉」是薄切款式,入口像肥牛,有牛味。⭐「熟牛肉」是牛腩部位,軟稔不硬有口感,配搭一舊牛筋仔,牛筋好軟嫩。⭐「扎肉」口感紮實,如果厚切一點,口感會更好。⭐「和牛牛丸」有點牛筋增添口感,而且彈牙爽口,肉汁爆出,所以牛味特別濃,好味。⭐牛骨湯底用上16種香料,煮了超過8個小時,所以牛味比較重,加上河粉份量十足,保證吃到飽,這個價錢很划算。【法式咖哩豬頸肉撈檬】(HK$58)豬頸肉份量頗多,肥瘦均勻,肉質口感爽脆。而法式咖哩汁
⭐【佐敦】大大碗越南粉⭐

🥩【火五火車頭牛肉粉】 (HK$62)

⭐「生牛肉」是薄切款式,入口像肥牛,有牛味。
⭐「扎肉」口感紮實,如果厚切一點,口感會更好。
豬頸肉份量頗多,肥瘦均勻,肉質口感爽脆。而法式咖哩汁不會偏甜,撈上爽口檬粉很惹味,加上很多紅蘿蔔絲及青瓜絲,口感清新亦很醒胃。
【D24榴槤炸彈】 (HK$48)
外皮炸到金黃脆卜卜,入口煙煙韌韌咬開有爆開的D24榴槤蓉,入口口感幼滑如忌廉,不會太甜亦不膩,榴槤控一定要試。
🥤【越南三式冰】 (HK$19)
吃到一條條三色粉條,喝起來椰汁味挺清新冰爽。

🥤【鹹檸雪碧】 (HK$19)
鹹檸味濃,配上雪碧,非常適合夏天解渴飲用。
📍【火五越式牛肉粉專門店】
🇮🇲香港九龍佐敦白加士街55號其昌樓地舖
G/F, 55 Parkes Street, 55 Parkes Street, Jordan, Kowloon, Hong Kong
2021-08-07
  • D24榴槤炸彈