今日我去佐敦outlet買衫,行到好攰就求其搵咗間餐廳坐低食嘢,估唔到幾有驚喜。我上網睇佢最出名係食火車頭,但係我又唔想食牛,所以我叫咗個越式鹹菜腐竹胡椒豬肚湯河。話佢一嚟到勁大兜,又好足料!佢個湯底胡椒味重,豬肚同河粉都幾爽口,因為有鹹菜所以幾有鹹香味!小食我叫咗個意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼,因為上網見好多人都推薦,我覺得佢個黑醋汁係幾重,但係牛油味唔夠重,因為本身上嚟食牛油雞翼,所以無想像中咁重牛油,但係個皮幾脆而且肉都幾厚身!越南咖啡都好有驚喜,其實就係咖啡加牛奶加冰,飲起黎有兩個個層次,開頭係飲到烘焙味,跟住就飲到奶味!

2021-09-14 12 瀏覽
#越式eatcovery #佐敦eatcovery💡抵食又大碗之越南野火五近年愈開愈多分店,而今次就選左係白加士街既分店試下。店鋪雖然唔係好大,但環境舒適,最緊要係美食嘅選擇種類有好多,包有一款岩你口味😋🍽 火五火車頭牛肉粉配料非常多,有生牛肉、熟牛肉、和牛牛丸、牛腩同扎肉!生熟牛肉都有兩至三舊,非常足料。小編特別推介和牛牛丸,juicy得黎好鮮味!湯底用咗牛骨同16種香料低溫煲煮超過8個鐘而成,飲落清甜得嚟又啲香料味,唔會好咸。另外,小店好細心將芽菜青檸辣椒分開上,可以因應自己口味決定🥰🍽 香茅美國黑毛豬扒撈檬黑毛豬份量十足,豬扒烤焗得外脆內嫩,唔會太過乾身。黑毛豬肉味同香茅味香濃,正!枱面仲有一大枝甜酸汁,可以自行加辣椒汁,酸酸辣辣,好開胃!仲有青瓜同紅蘿蔔絲,增加口感!🤣🍽 火五特式鳳爪鳳爪已經去曬骨,啖啖肉,超正🥰 而且醋味足夠,酸微微好開胃!仲有青木瓜絲伴碟無骨,鍾意食泰菜嘅朋友仔真係唔可以錯過!🍽 香草大蝦鮮木瓜沙律青木瓜絲好新鮮,食落好fresh!大蝦共有四隻🦐🦐 夠大隻,唔會霉。外層炸得脆卜卜,咬落好酥軟。重口味人士可以加少少撈檬酸汁,食落更開胃!ps/湯河或者撈麵都可
#越式eatcovery #佐敦eatcovery

💡抵食又大碗之越南野

🍽 火五火車頭牛肉粉

🍽 香茅美國黑毛豬扒撈檬

🍽 火五特式鳳爪

🍽 香草大蝦鮮木瓜沙律

ps/湯河或者撈麵都可以免費加底,絕對唔洗驚唔夠飽。當晚食個陣,外賣單不停,店員都好忙,相信好多街坊都覺得好味又抵食!

#佐敦食咩好 #佐敦美食 #好西 #小店 #越南 #大蝦鮮木瓜沙律 #龍蝦湯 #生牛肉 #情侶拍拖食咩好 #情侶拍拖好去處 #打卡 #佐敦 #黑毛豬 #撈檬 #佐敦越南野 #hkfoodie #food #hkinstagram #foodie #泰式鳳爪 #火五越式牛肉粉 #火車頭牛肉粉

• 凍青檸梳打
2021-09-13 20 瀏覽
良美小姐好鍾意食越南粉,貪佢大件夾抵食,平平哋已經可以食到飽,佢屋企附近就有間快靚正的火五越式牛肉粉專門店,長期門口都企滿人。環境衛生清潔,裝修簡潔明亮,店員服務快捷細心。火五火車頭牛肉粉 $62我鍾意食佢嘅牛肉粉,火車頭牛肉粉一碗有齊我鍾意食嘅牛部位,改湯檬粉更加幼滑,湯汁濃郁。最推介就係湯底飲多幾啖都唔會口乾,好正應該冇味精!牛骨湯鮮甜,檬粉吸湯,個人推介的招牌菜!賣相吸引,生熟牛肉、 和牛牛丸、 扎肉,大大碗完全滿足晒大胃王嘅需要。熟牛肉口感似牛腩,牛味濃。生牛肉入口軟嫩順滑,香軟厚切口感好。和牛牛丸好味爆汁,入口大大粒有咬口,非常彈牙,爽口有牛味。而扎肉更加係好有越南風味。越式魚翅花膠雞湯河 $59冇花冇假真係有魚翅、厚切花膠、雞湯,朋友唔食牛,呢個花膠雞就啱晒佢啦!滋陰補腎,連啲湯都飲埋,雞肉嫩滑多汁,一啖接一啖咁好快食晒!手作扎肉米紙卷 $32食越南野又點可以冇 ricepaper?! 而且精華就在醬汁,酸酸甜甜好開胃。香茅雞翼 $22雞翼控最喜歡香茅雞翼夠晒惹味,外脆內嫩,入口多汁。凍越南三式冰 $19最後飲返杯凍越南三式冰,椰汁味香,夏天飲真係好爽!

環境衛生清潔,裝修簡潔明亮,店員服務快捷細心。

越式魚翅花膠雞湯河 $59

手作扎肉米紙卷 $32

香茅雞翼 $22
雞翼控最喜歡香茅雞翼夠晒惹味,外脆內嫩,入口多汁。

凍越南三式冰 $19
最後飲返杯凍越南三式冰,椰汁味香,夏天飲真係好爽!

• 香茅雞翼
  • 越式魚翅花膠雞湯河
2021-09-13 43 瀏覽
今日路經佐敦突然想食越南粉,行到白加士街見到間火五越式牛肉粉專門店,見到咁啱有位就入去。店裡唔係好大,但竟然有廁所,值得一讚,店裡冷氣都OK,怕熱嘅我都可以唔使開手提風扇。呢度有河粉/檬粉丶撈檬丶越式油香飯、小食,木瓜沙律、米紙卷、仲有啲越式飲品選擇。我哋點咗火五火車頭牛肉粉 $62有生牛肉、牛筋、牛腩、牛丸、札肉等,河粉都幾大碗 (芽菜丶九層塔會另外上,唔鍾意嘅可以唔落) 都幾貼心。牛丸仲係我鍾意食嘅濃汁牛肉😍 正呀炸軟殼蟹撈檬 $68軟殼蟹都炸得幾脆,配上青瓜絲、蘿蔔絲加埋配撈檬酸酸地嘅汁,夏天食會特別零舍開胃,都係幾大碗。香茅雞翼(四件) $22雞翼都OK 嘅,覺得都幾抵食。越式炸蝦春卷 $28春卷都炸得幾香脆。越南三式冰 $19 (跟午餐只加 $10)三式其實我都唔式只知有椰奶,蒟蒻咁,椰奶唔會好甜,啱晒鍾意飲少甜嘅我。凍越式香滑濃咖啡 $19 (跟午餐只加 $10)咖啡味濃,鍾意濃咖啡就啱整體都唔錯,大家都食到好飽😂

我哋點咗
火五火車頭牛肉粉 $62
有生牛肉、牛筋、牛腩、牛丸、札肉等,河粉都幾大碗
(芽菜丶九層塔會另外上,唔鍾意嘅可以唔落) 都幾貼心。
牛丸仲係我鍾意食嘅濃汁牛肉😍 正呀

炸軟殼蟹撈檬 $68

香茅雞翼(四件) $22
雞翼都OK 嘅,覺得都幾抵食。

越式炸蝦春卷 $28
春卷都炸得幾香脆。
越式炸蝦春卷

越南三式冰 $19 (跟午餐只加 $10)
三式其實我都唔式
只知有椰奶,蒟蒻咁,椰奶唔會好甜,啱晒鍾意飲少甜嘅我。

凍越式香滑濃咖啡 $19 (跟午餐只加 $10)
咖啡味濃,鍾意濃咖啡就啱

整體都唔錯,大家都食到好飽😂
2021-09-12
2021-09-12 18 瀏覽
呢日同朋友去左佐敦呢間越南餐廳食dinner。打開餐牌,見到有好多選擇,包括檬粉、河粉、米紙卷、唔同既小食等,我地都好鍾意食檬粉,所以就點左兩碗檬粉。首先係香茅美國黑毛豬扒撈檬,豬扒燒得幾香,檬粉好大碗,夠哂飽!食檬粉要瘋狂落撈檬汁,酸酸甜甜,超開胃!朋友就點左香草大蝦春卷撈檬,有成4條春卷同埋幾隻炸大蝦,蝦肉外脆內嫩,正!小食方面,我地點左榴槤炸彈,聽個名都覺得勁啊,可惜我就唔食榴槤既,淨係可以睇住朋友食得好滋味咁,榴槤fans唔可以錯過啊!
呢日同朋友去左佐敦呢間越南餐廳食dinner。
食檬粉要瘋狂落撈檬汁,酸酸甜甜,超開胃!
  • 香茅美國黑毛豬扒撈檬
夜媽媽想食麵又唔想食湯麵到成身汗,撈麵是無敵。 個腦叮🔔一聲出現撈檬一碗,口水都流埋,坐言起行,即刻去食₍₍ (ง •ᴗ• )ว‪ ⁾⁾‬。🇻🇳炸軟殼蟹撈檬 $68呀蟹外皮酥脆,非常香口;檬粉爽滑,掛汁一流但略碎,不過有大量蘿蔔青瓜絲搭救,爽脆又健康,加埋魚露撈埋就係夏日嘅清新好滋味。ps有得免費多檬(留意返佢本身已經超大碗)🇻🇳法式咖哩豬頸肉撈檬 $58第一次試咖哩撈檬,唔知咩玩法,左望右望碗嘢都唔知法式喺邊。好彩啲咖哩汁濃厚,偏甜唔辣,超惹味;豬頸肉肥瘦均勻,份量十足,係略嫌汁唔夠多,食到最後有啲乾。🇻🇳香茅雞翼 $22好濃嘅香茅味,雞翼煎得外脆內軟,面頭仲有炸洋蔥炸蒜頭,口感level 🆙。🇻🇳手作大蝦米紙卷 $38米紙卷漲卜卜好大嚿,入面有大量粉絲同菜,爽口,點埋酸甜嘅汁就更開胃了。

🇻🇳炸軟殼蟹撈檬 $68
ps有得免費多檬(留意返佢本身已經超大碗)

🇻🇳法式咖哩豬頸肉撈檬 $58
法式咖哩豬頸肉撈檬

🇻🇳香茅雞翼 $22

🇻🇳手作大蝦米紙卷 $38
手作大蝦米紙卷
2021-08-20
法式咖哩豬頸肉撈檬
2021-09-11 11 瀏覽
黎到佐敦食咩好, 去到澳牛附近見到呢間搶眼既越南野, 門口等外賣既人龍都好多, 等位等左15分鐘終於入到!除左PHO之外, 仲有好多選擇, 媽咪揀左鰻魚飯~PHO我揀左火車頭, 因為咩都有, 有牛丸/ 生牛/熟牛/牛肋條等等, 都係62蚊~點知黎到係勁大碗! 我覺得兩個人都夠食!材料新料, 牛肉淋滑, 尢其粒牛丸好彈牙好好食! PHO既質地都好好, 唔會好淋! 好吃!媽咪話鰻魚飯都好食, 鰻魚好大件!!!同埋份量都好多!因為天氣熱所以叫多左個米紙卷, 配埋酸辣汁好開胃, 唔錯唔錯!抵食!

除左PHO之外, 仲有好多選擇, 媽咪揀左鰻魚飯~
點知黎到係勁大碗! 我覺得兩個人都夠食!
媽咪話鰻魚飯都好食, 鰻魚好大件!!!同埋份量都好多!
2021-09-11 48 瀏覽
成日覺得香港唔算多越南野食,今日收工喺佐敦附近搵到呢間好多人讚嘅餐廳,就嚟試吓。我哋兩個人叫咗一個火車頭,一個咖喱牛肋撈檬,一個雞翼,春卷,同兩杯嘢飲。啲嘢好快嚟到,火車頭冇乜特別,正常味道。但個撈檬就岀事,雖然話係咖喱牛肋,但係啲牛肋同牛筋係完全唔入味,好似只係白烚再加啲咖哩汁撈咁,同埋啲筋好多毛,唔係好開胃,真係好麻麻。另外春卷普通,得好少餡,雞翼算係全餐最好食。總括嚟講食物唔貴,但質素都唔太好,就算下次喺附近都會寧願揀其他餐廳食。

另外春卷普通,得好少餡,雞翼算係全餐最好食。

2021-09-11 11 瀏覽
隔离期间用外賣平台点外卖点到了这家店,因为点的外卖,不知道店里环境还有服务。为了凑够起送,点了牛肉粉和鸡翅,对一个女生来说,这两样想要吃饱没什么问题,花了六十多港币,火五生牛肉粉里有很多牛肉,说真的拍照时没发现,吃的时候才发现,鸡翅是煎的,味道还不错。

2021-08-12
15 分鐘 (外賣送餐)
店舖位置方便,地鐵站行過去只要兩分鐘!餐廳環境乾淨企理,但坐位唔多,但見到餐廳有好夠人叫外賣🤔.餐廳仲有水杯俾你自助斟水.📌火五火車頭牛肉粉$62成碗牛肉粉望落好似唔多,但食落勁大碗,一個人真係未必食得哂!面頭舖左啲洋葱同葱花調味,我再擠啲青檸汁,同倒啲辣椒同芽菜落湯度浸到出味!牛骨湯底濃郁鮮甜,清而不濁,河粉夠爽滑,有米香!配料有和牛牛丸: 多汁彈牙,咬落會爆油香汁,牛味好濃; 熟牛肉係指牛坑腩,食落軟腍,帶少少羶香; 但生牛肉上枱已經變埋熟牛肉lu🤣,但有牛味; 扎肉爽口!仲有兩舊牛筋,好軟淋,好充滿骨膠原既感覺!.📌法式咖喱牛肋油香飯$58咖喱汁係用蕃茄同洋蔥煲到溶哂既法式咖喱,再加入牛肋條炆,所以夠哂淋又入味,咖哩濃厚,個味好特別,唔辣!.📌香茅雞翼$22好濃香茅味,煎得幾香脆,面頭撒左啲葱油同炸蒜!.📌手作扎肉米紙卷$32一份有四件,件件都好飽滿,米紙卷外皮唔會太厚,入面有好多青瓜絲,甘荀絲、生菜同扎肉,成件食好有口感!.📌凍咸檸梳打 $19咸檸已經攪碎哂,啖啖都飲到咸檸肉,酸酸甜甜,好fresh,好方便飲!.總括嚟緊,店員服務態度幾好,可以一試佢哋既火五火車頭牛肉粉!.==

餐廳仲有水杯俾你自助斟水

📌火五火車頭牛肉粉$62

📌法式咖喱牛肋油香飯$58

📌香茅雞翼$22

好濃香茅味,煎得幾香脆,
面頭撒左啲葱油同炸蒜!
📌手作扎肉米紙卷$32

📌凍咸檸梳打 $19

=========================
2021-08-24
2021-09-11 7 瀏覽
好耐冇食過越南嘢,咁啱經過呢度見到門口有好多人等緊外賣,超多人食,梗係要試一試🤗火五火車頭牛肉粉碗粉一嚟到我哋忍唔住”嘩”咗一聲🤭估唔到有咁大碗😳火車頭配料豐富有生熟牛肉、和牛牛丸、扎肉同牛筋,河粉口感好滑溜,生牛肉嫩滑,熟牛肉係牛坑腩,估唔到咁軟腍👍🏻好食😋和牛牛丸彈牙香茅美國黑毛豬扒撈檬朋友就叫咗撈檬,份量都好多,檬粉彈牙爽口,加埋佢嘅酸汁好好味!豬扒幾厚身,又唔會好乾D24榴槤炸彈💣即叫即炸,好香榴槤味,一咬落去滿口榴槤,超正🤤荔枝梳打 青檸梳打 梳打夠冰凍,大熱天飲返杯消暑又解渴價錢親民,CP值高仲要啲staff好nice💕

碗粉一嚟到我哋忍唔住”嘩”咗一聲🤭估唔到有咁大碗😳

香茅美國黑毛豬扒撈檬

D24榴槤炸彈💣
即叫即炸,好香榴槤味,一咬落去滿口榴槤,超正🤤

荔枝梳打
青檸梳打
梳打夠冰凍,大熱天飲返杯消暑又解渴

價錢親民,CP值高
仲要啲staff好nice💕
  • D24榴槤炸彈
2021-09-09 5 瀏覽
-🔸蠔油唐生菜 $19🔸蒜蓉牛油蝦球 $48🔸香茅美國黑毛豬扒 $42🔸火五火車頭牛肉湯檬 $62-依間越南餐廳我成日都食,貪佢平民價錢,又快靚正。兩個人食一個湯粉再加幾款小食,都係幾十蚊,外賣返屋企睇住電視慢慢歎。火車頭牛肉湯檬有齊生牛肉、熟牛肉、扎肉,仲有超juicy爆晒汁吧和牛牛丸,湯底濃郁加少少辣椒粒同幾滴青檸汁,好好味。黑毛豬扒比較乾身,但有好香嘅香茅味。仲有推介蒜蓉牛油蝦球,好香蒜蓉味,蝦球炸咗仍然大大隻,炸衣亦唔厚,好正呢!
🔸蠔油唐生菜 $19
🔸蒜蓉牛油蝦球 $48
🔸香茅美國黑毛豬扒 $42
🔸火五火車頭牛肉湯檬 $62

外賣自取
越南生牛肉湯河一直都係我好鍾意食嘅嘢! 因為夠曬健康低卡又好食! 今次去咗佐敦嘅呢間越式餐廳~見佢寫住係越式牛肉粉專門店~就試試佢!睇佢menu覺得個價錢好親民~午餐重有得半價加配嘢飲💛如果唔太餓,等到2點半食下午茶就更抵🤣※火五火車頭牛肉粉 $62全部湯粉都可以揀河粉/檬粉,呢個我哋就揀咗河粉~火車頭有好多款配料~有生牛肉、熟牛肉、和牛牛丸&扎肉💛湯底好香濃,配料嘅份量都好夠~特別一提~粒和牛牛丸好好食!彈牙得嚟又好juicy🤤※ 生牛肉湯檬 $42每次食親越南湯粉都一定會叫生牛肉湯檬!因為用嘅係薄切瘦牛肉片~而越式湯河/檬粉都相對其他粉麵低卡💛(越式河粉唔同港式河粉㗎~)呢個價錢有咁大碗粉~重要有咁多片牛肉~真心抵🥰※ 手作大蝦米紙卷 $38好大舊啊~米紙卷夠曬煙韌~無一夾就散開曬嘅問題🤣入面包住大蝦、檬粉絲、青瓜絲&生菜~點埋魚露酸辣汁食好ok💛※ 越式炸蝦春卷 $28好鍾意佢配埋生菜🥬我鍾意點魚露酸辣汁再包住菜咁食~感覺無咁油膩又好食💛※ (左)凍越式香滑濃咖啡 $19Lunch時段+$10 就可以飲到喇🥰越南啡不嬲都好甜,所以落單就寫住要少甜🤣出到嚟味道啱啱好~唔會太甜~咖啡

生牛肉湯檬 $42
呢個價錢有咁大碗粉~重要有咁多片牛肉~真心抵🥰

手作大蝦米紙卷 $38

越式炸蝦春卷 $28

(左)凍越式香滑濃咖啡 $19
Lunch時段+$10 就可以飲到喇🥰
越南啡不嬲都好甜,所以落單就寫住要少甜🤣
出到嚟味道啱啱好~唔會太甜~咖啡味又夠曬香濃💛

(右)白桃梳打 $19
呢排咁熱! 飲呢杯真係會好爽🤣
梳打夠曬冰涼~下面重有一粒粒嘅白桃果肉㗎💛

順帶一提~因為嘢飲係用外賣杯~加上又好大杯~我可以拎走慢慢飲埋佢🤣
2021-08-07
  • 火五生牛肉粉
👍🏻和牛牛丸生牛肉粉 $52和牛牛丸爆哂汁!咬落有脂肪粒,牛味好濃🤪生牛肉薄切,味道正常無騷味,生熟程度啱啱好!牛骨湯底清香,唔會太油,灑上黑椒粒再配埋辣椒同青檸好開胃😛檬粉口感偏腍身,吸湯整體份量好大碗!牛丸3粒,牛肉都有4-5塊👍🏻味道:7/10性價比:8/10-👌🏻火車頭牛肉粉 $62配料有生熟牛肉、牛腩、牛丸同扎肉,好豐富😆牛腩大大舊,幾入味,肉質偏瘦扎肉味道正正常常,偏薄口感一般河粉份量都算多!男仔食都夠哂飽😋味道:7/10性價比:6/10-👍🏻手作大蝦米紙卷 $38/4舊米紙卷好多餡!好飽滿幾抵食🤣大蝦肉質唔霉,外皮口感煙煙韌韌,厚薄適中中間放左啲炸蒜,食落都幾香口👍🏻可以點枱面上既越式辣醬或海鮮醬,會仲好味😜味道:7/10性價比:7/10-👍🏻香茅雞翼 $22/4隻雞翼香茅味醃得入味👍🏻加埋鋪上面既蔥油同炸蒜,幾惹味😆味道:7/10性價比:7/10-📍 #火五越式牛肉粉專門店佐敦白加士街55號其昌樓地舖
👍🏻和牛牛丸生牛肉粉 $52
和牛牛丸爆哂汁!咬落有脂肪粒,牛味好濃🤪
生牛肉薄切,味道正常無騷味,生熟程度啱啱好!
牛骨湯底清香,唔會太油,灑上黑椒粒再配埋辣椒同青檸好開胃😛
檬粉口感偏腍身,吸湯
整體份量好大碗!牛丸3粒,牛肉都有4-5塊👍🏻
性價比:8/10

👌🏻火車頭牛肉粉 $62
配料有生熟牛肉、牛腩、牛丸同扎肉,好豐富😆
牛腩大大舊,幾入味,肉質偏瘦
扎肉味道正正常常,偏薄口感一般
河粉份量都算多!男仔食都夠哂飽😋
性價比:6/10

👍🏻手作大蝦米紙卷 $38/4舊
米紙卷好多餡!好飽滿幾抵食🤣
大蝦肉質唔霉,外皮口感煙煙韌韌,厚薄適中
中間放左啲炸蒜,食落都幾香口👍🏻
可以點枱面上既越式辣醬或海鮮醬,會仲好味😜
性價比:7/10

👍🏻香茅雞翼 $22/4隻
雞翼香茅味醃得入味👍🏻
加埋鋪上面既蔥油同炸蒜,幾惹味😆
性價比:7/10

📍 #火五越式牛肉粉專門店
佐敦白加士街55號其昌樓地舖

2021-09-05 6 瀏覽
上次去過火五太子間分店~無意中發現原來佐敦都有分店😂 就同朋友係到食左個午餐🍚朋友一向走健康路線,叫左個魚翅花膠雞湯河☺️ 佢話湯底清甜,裏頭有唔少魚翅和花膠,非常滋補。雞肉軟腍,整體都幾唔錯,幾啱鐘意清淡同注重健康的人食~我就叫左火五炭燒鰻魚飯😇 估唔到份量咁多,鰻魚勁長條,仲有唔少配料,帶有點酸酸甜甜~撈飯一流。鰻魚都好新鮮,口感細滑👍🏻 另外我地仲叫左兩客小食,有越式炸蝦春卷同埋意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼。春卷炸得好香口,皮脆肉厚,外觀幾特別(比一般春卷長好多!)~ 而雞翼亦好驚喜,配上意大利黑醋汁同蒜蓉,味道好特別,少少酸甜又有蒜蓉嘅鮮味係到夾雜住,别有一番风味。價錢非常親民,一定會再黎!

價錢非常親民,一定會再黎!