2022-07-19 273 瀏覽
— 𝐵𝑒𝑒𝑟𝑃𝑖𝑔 𝑅𝑒𝑣𝑖𝑒𝑤 —【 抵食大大碗越南河粉 】#beerpig佐敦 #beerpig越南菜✨大家有興趣就記得|𝐿𝑖𝑘𝑒•𝑆𝑎𝑣𝑒•𝑆ℎ𝑎𝑟𝑒|呢個𝑝𝑜𝑠𝑡喇💖—#🍻🍖 質素:🍜火五火車頭牛肉粉|$68呢款火五火車頭牛肉粉係呢到既招牌之一碗粉好大碗,呢個價錢係好抵食配料方面,除左有生牛肉片之外,仲有和牛牛丸·札肉·熟牛肉,一次過食到幾種配料而當中既和牛牛丸既牛味最突出,咬落彈牙又多肉汁,好食🍜香茅豬頸肉撈檬|$58點左一碗湯河粉,另一碗當然係夏天既首選——撈檬呢碗撈檬又係大大碗,落埋魚露甜酸汁,又涼爽又開胃豬頸肉食落爽口,唔乾柴🌯手作大蝦米紙卷|$38除左主食,小編仲點左呢款小食米紙卷唔太厚,咬落煙煙韌韌,用左大蝦·青瓜絲·生菜·檬粉做餡料,再點魚露甜酸汁食,感覺幾清新🧋凍越式香滑濃咖啡|$19|午市跟餐半價午市時段點粉麵/飯/青木瓜沙律仲可以半價跟杯飲品越式香滑濃咖啡味道唔太甜,咖啡味都算濃而唔會苦澀,大大杯仲係外賣杯,食完拎走邊行邊飲都得🧋凍越南三色冰|$19|午市跟餐半價三色冰同樣幾大杯,仲有啲軟滑既粉條咬下,夏天飲就解渴—🍻 #火五越式牛肉粉專門店 🍖📍佐敦白加士

#beerpig佐敦 #beerpig越南菜

#🍻🍖 質素:

🍜火五火車頭牛肉粉|$68
呢款火五火車頭牛肉粉係呢到既招牌之一
碗粉好大碗,呢個價錢係好抵食
而當中既和牛牛丸既牛味最突出,咬落彈牙又多肉汁,好食

🍜香茅豬頸肉撈檬|$58
點左一碗湯河粉,另一碗當然係夏天既首選——撈檬
呢碗撈檬又係大大碗,落埋魚露甜酸汁,又涼爽又開胃
豬頸肉食落爽口,唔乾柴

🌯手作大蝦米紙卷|$38
除左主食,小編仲點左呢款小食

🧋凍越式香滑濃咖啡|$19|午市跟餐半價
午市時段點粉麵/飯/青木瓜沙律仲可以半價跟杯飲品

🧋凍越南三色冰|$19|午市跟餐半價
三色冰同樣幾大杯,仲有啲軟滑既粉條咬下,夏天飲就解渴

🍻 #火五越式牛肉粉專門店 🍖
📍佐敦白加士街55號其昌樓地舖

#BeerPig · #啤酒豬 · #酒肉朋友
凍越式香滑濃咖啡  &  凍越南三色冰
8 分鐘 (堂食)
午餐
凍越式香滑濃咖啡  &  凍越南三色冰
2022-07-16 97 瀏覽
大部分人去佐敦都會去食澳牛隔離有間抵食✨越南牛肉粉小店🍲已經食過幾次有多款越式美食 好多選擇當晚到訪keep住都坐滿人價錢唔貴 好抵食 👍🏻🔹火五生熟牛肉湯檬份量多 生牛肉加牛肋條 牛骨湯底濃郁鮮甜 有少少胡椒味更惹味🔸法式咖喱牛肋撈檬牛肋炆得o岩o岩好 唔邨韌 有濃郁牛味 惹味咖喱汁加牛肋再加上檬粉汁 呢個組合原來好好味🔹黃金蝦球 好邪惡o既鹹蛋黃醬炸到熱辣辣又鬆脆 蝦球新鮮又彈牙好好食🤤🧋越式香滑濃咖啡🧊越南三色冰
大部分人去佐敦都會去食澳牛

好好食🤤

🧋越式香滑濃咖啡
🧊越南三色冰
2022-07-09 121 瀏覽
經過佐敦想食越南野, 同朋友黎左試下呢間地道越南粉餐廳, 見佢網上評價都唔錯😄 店舖位置唔算多, 但都算坐得幾闊落唔會話好迫我同朋友兩個都唔算好肚餓, 浮係叫左兩碗粉+一份米紙卷+兩杯野飲越式花膠老火雞湯河 ($56)呢個價錢食到花膠真係好surprised😮原來係細細舊白色果啲花膠🤣都幾淋幾入味, 啲檬粉煮得啱啱好唔會太淋, 湯底幾清甜! 重點碗粉份量超大, 完全食唔晒🙈 香茅豬頸肉撈檬 ($58)豬頸肉分量超多! 檬粉加埋佢地嘅秘製醬汁, 夏天食夠晒清爽手作大蝦米紙卷 ($38)層米紙勁煙韌! 大蝦都好大隻, 配埋入面啲酸瓜+醬汁食 好味😋青檸梳打+荔枝梳打 ($19)唔會太甜幾好飲
店舖位置唔算多, 但都算坐得幾闊落唔會話好迫

越式花膠老火雞湯河 ($56)

香茅豬頸肉撈檬 ($58)
豬頸肉分量超多! 檬粉加埋佢地嘅秘製醬汁, 夏天食夠晒清爽

手作大蝦米紙卷 ($38)

青檸梳打+荔枝梳打 ($19)
唔會太甜幾好飲

2022-07-08 2078 瀏覽
火五越式牛肉粉專門店🇻🇳人氣越式料理2人套餐 ($98)呢個價錢已經包咗一碗火五生牛肉粉🍜,仲有一碗扎肉撈檬,另外仲有小食手作扎肉米紙卷,黃金脆魚皮,同埋蠔油唐山菜🥬,同埋兩杯飲品🍹! 呢個價錢,包咗多嘢食真係痴線🤯先講火五生牛肉粉,生牛肉粉量好多,而且金邊粉嘅份量都唔少,冇因為優惠套餐而將貨就價👍🏻💕扎肉撈檬加埋酸汁,酸酸甜甜幾開胃,另外有青瓜絲同蘿蔔絲做配料,食落都幾fresh🥒手作扎肉米紙卷total有4捲,餡料好多但較為偏清淡, 主要都係以扎肉、青瓜、蘿蔔絲為主,食完都好飽肚🤰🏻黃金脆魚皮係好有驚喜嘅一個小食,因為咁嘅價錢唔expect好高質🙈但脆魚皮keep住都係脆,真係令人想一口接一口咁食😋而且鹹蛋金沙都好多,鋪滿哂每一啖,好好味🤤飲品方面都有10幾20款,越式同港式飲品可以選擇,見兩款越式特飲都係pack好咗,所以應該係請外援負責呢part,但越南三式冰都幾好飲👍🏻料多之外,味道亦都唔會太甜😽之後有二訪呢間鋪,叫咗越式魚翅花膠雞湯油香飯($59)同火五火車頭牛肉粉($68)🤗越式魚翅花膠雞湯油香飯嘅雞湯都幾足料,有杞子、花膠、魚湯、雞粒,湯就偏重口較咸少少🤏另外配一大碗黃
火五越式牛肉粉專門店🇻🇳
人氣越式料理2人套餐

人氣越式料理2人套餐 ($98)

火五生牛肉粉

扎肉撈檬

手作扎肉米紙卷

黃金脆魚皮

越南三式冰

越式魚翅花膠雞湯油香飯

越式魚翅花膠雞湯油香飯嘅雞湯都幾足料,有杞子、花膠、魚湯、雞粒,湯就偏重口較咸少少🤏另外配一大碗黃油飯🍚
火五火車頭牛肉粉

火五火車頭牛肉粉🚂就有生熟牛肉,加和牛牛丸同埋扎肉,整體都幾豐富👏🏻

Extra Comments 🖍
•見openrice寫星期一至六嘅二至七都有提供二人餐/四人餐優惠,留意翻要購買三個鐘之先生效,冇加一亦都冇其他收費🫶🏻

•就算唔用openrice 嘅優惠,餐廳都有提價lunch / tea set,都好抵食💰
人氣越式料理2人套餐
火五生牛肉粉
扎肉撈檬
手作扎肉米紙卷
黃金脆魚皮
越南三式冰
越式魚翅花膠雞湯油香飯
火五火車頭牛肉粉
有冇朋友仔同小編一樣都鐘意食下越南菜呢? 之前有朋友介詔過話呢間既野食唔錯,所以今次黎開佐敦就決定同朋友黎試吓,選擇多之餘CP值都好高!香茅豬頸肉撈檬 $58份量比我想像中大,豬頸肉爽口彈牙,檬粉配上特調醬汁好惹味,另外佢地都會有火車頭、湯河果啲,值得一試手作大蝦米紙卷 $38小食方面自己都幾鐘意食米紙卷,有4舊可以同朋友開心share,大蝦都幾爽口,入面仲有青瓜、蘿蔔等配料,酸酸甜甜好開胃炸軟殼蟹青木瓜沙律$68有冇朋友仔同小編一隸都鐘意食青木瓜沙律? 大大碗入面仲有大大隻炸軟殼蟹,食落更加香口 凍青檸梳打 $19飲品方面佢地都有多款選擇,青檸梳打幾fresh有助解膩

香茅豬頸肉撈檬 $58

手作大蝦米紙卷 $38

炸軟殼蟹青木瓜沙律$68

凍青檸梳打 $19
飲品方面佢地都有多款選擇,青檸梳打幾fresh有助解膩

₍₍ (̨̡´°꒳°`)̧̢ ₎₎┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈佐敦抵食越式餐廳🍴平日晏晝同夜晚都好多人排既小店┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 香茅豬頸肉撈檬 $58 (4/5)呢度可以免費加粉,同朋友share 唔洗擔心唔夠🫶🏻加分!黎到真係好大碗,大碗到嚇親😹價錢上真係好抵而且豬頸肉都有成6塊┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜手作扎肉米紙卷 $32 (3.5/5)想清清地可以嗌呢個!入面有好多菜配左扎肉又平衡到,加埋甜酸辣汁真係好開胃┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜火五特式鳳爪 $22 (4/5)夏天食凍野好涼快,又係一樣係開胃小吃價錢上真係好平,好抵食┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜蠔油唐生菜 $19 (4/5)正常發揮🥬果晚我同朋友都想食啲菜😳┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜星洲黃金蝦球 $48 (4.5/5)呢碟係最特別而且最有驚喜既一道菜🫶🏻黃金原來係指咸蛋黃醬,蝦球炸得非常脆一咬落去卜卜聲😳配埋咸蛋黃醬好正估唔到越式餐廳都食到呢啲嘢食┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈𐂐 ⠜凍青檸梳打 $19 (3/5)青檸味都有,不過我覺得1杯2個人share 岩岩好┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
₍₍ (̨̡´°꒳°`)̧̢ ₎₎
佐敦抵食越式餐廳🍴
平日晏晝同夜晚都好多人排既小店
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 香茅豬頸肉撈檬 $58 (4/5)
價錢上真係好抵而且豬頸肉都有成6塊

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜手作扎肉米紙卷 $32 (3.5/5)

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜火五特式鳳爪 $22 (4/5)
夏天食凍野好涼快,又係一樣係開胃小吃
價錢上真係好平,好抵食

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜蠔油唐生菜 $19 (4/5)
正常發揮🥬果晚我同朋友都想食啲菜😳

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜星洲黃金蝦球 $48 (4.5/5)
一咬落去卜卜聲😳配埋咸蛋黃醬好正
估唔到越式餐廳都食到呢啲嘢食

┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
𐂐 ⠜凍青檸梳打 $19 (3/5)
青檸味都有,不過我覺得1杯2個人share 岩岩好
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈

依家天氣成33度咁熱🔥 真係無咩胃口食嘢… 如果你都係咁,呢間越式連鎖餐廳就啱晒你!佢地份量大大碗,經過本人實測,兩個女仔嗌一碗麵係好夠食㗎!另外再叫佢個招牌小食拼盤就包你捧住個肚行返出嚟^ω^.🔺️越式魚翅花膠雞湯河 $59 | ⭐️: 3.9/5呢個價錢食到花膠魚翅其實我唔係好信… 所以就嗌咗佢求證吓 😂 結果真係有花膠/魚翅各4-5塊,無講大話!花膠煲到好融,而魚翅雖然細塊咗啲,但呢個價錢就梗係物超所值啦~ 成碗湯河味道偏淡,但勝在大大碗(個碗真係好似洗面盤咁大…)我地兩個女仔食都覺得好夠飽!🔺️招牌小食拼盤 $138 | ⭐️: 4.0/5有6款小食:分別有黃金脆魚皮//青木瓜沙律//蝦春卷x4//香草大蝦x4//手作大蝦米春卷x4//手作扎肉米紙卷x4 最鍾意黃金脆魚皮,撈埋湯河食一流!佢個炸蝦餅雖然略油,但就好濃蝦味~其他小食都好惹味,值得嗌一份大家開心share(。・ω・。)Rating: 🌕🌕🌕🌗🌑

🔺️越式魚翅花膠雞湯河 $59 | ⭐️: 3.9/5

🔺️招牌小食拼盤 $138 | ⭐️: 4.0/5

Rating: 🌕🌕🌕🌗🌑
  • 招牌小食拼盤
2022-06-27 76 瀏覽
呢間店鋪細細但座位之間尚算闊落,坐得舒服,再睇埋餐牌,👍👍真係好抵食火五火車頭牛肉粉 $68上枱時發現好大碗,內裡有生牛肉、熟牛肉、和牛牛丸、扎肉。芽菜、香葉同青檸另上。除左影相,第一件事一定要試吓個湯頭!牛骨湯底好清,但帶濃濃既牛味。而且唔係味精湯,飲左幾啖都唔會覺得口渴👍🏻 熟牛肉係牛腩肉,好腍。牛丸有驚喜!好juicy有牛汁🤤 一碗河粉完全夠兩個人食 👏👏👏抵食 👍👍👍又好味👍👍👍👍香茅雞翼 $22雞翼夠入味,配上蔥油,份量剛好❣️絲網鳳尾蝦春卷 $38內裡有原條大蝦,外皮脆卜卜,又唔會太油膩👍🏻 B仔雞翼尖 $32連B仔雞翼尖都有,要真要試試,果然係果隻味,酸酸辣辣好多蒜頭,我發現一開始食就會不停連 😂😂 👍👍仲好大份 👍👍凍越南三式冰 $19😲 好耶奶味,夠大杯,抵飲👍🏻唔收加一,份量足,CP值高,樣樣都好抵食

火五火車頭牛肉粉 $68

香茅雞翼 $22
雞翼夠入味,配上蔥油,份量剛好❣️

絲網鳳尾蝦春卷 $38
內裡有原條大蝦,外皮脆卜卜,又唔會太油膩
👍🏻

B仔雞翼尖 $32

凍越南三式冰 $19
😲 好耶奶味,夠大杯,抵飲👍🏻

唔收加一,份量足,CP值高,樣樣都好抵食
2022-06-25 303 瀏覽
麻甩專員今日去食左間好食嘅越式牛肉粉專門店要係香港確實食到一豌正宗好食越南牛肉粉確實好難,但呢間就正正係好食個間。手作大蝦米紙卷$38米紙卷全人手包,旁邊放左少量嘅酸蘿蔔絲,爽口非常開胃卷內有青瓜絲,蘿蔔絲,生菜,少量檬粉,大蝦米紙卷皮唔夠薄,但食落好煙韌材料豐富,沾少少醬油膏同埋辣椒油再一啖放晒入口,簡直係滿足!。火五火車頭牛肉粉(河)$68生牛肉,熟牛肉,扎肉,和牛牛丸嘅配搭湯味香濃而家夠清夠香甜味道生牛肉唔係肥牛片已係刨牛肉薄片黎,唔肥而且夠香夠多熟牛肉有一大舊牛坑腩,爽脆得黎又夠淋身和牛牛丸放入口咬會爆晒d肥油香味出黎,成口都係油香味扎肉夠厚身,味道唔會太鹹又唔薄身整體成豌牛肉粉係100分。火五生熟牛肉粉(河)$58 生牛肉片好多塊好抵食熟牛肉係崩沙腩同火車頭唔一樣,牛肉味香濃,而且夠淋身總結:米紙卷皮略嫌厚左少少,但唔影響食物嘅質素同味道湯底夠清夠香濃,食完唔會口渴而且配料份量夠多,粉仲可以免費加多直頭係平!靚!好食!專員會再黎翻食呢間越式牛肉粉麻甩專員評分區:店內環境: 9/10食物外觀: 10/10食物味道: 10/10整體分數: 9/10翻食指數: 10/10

麻甩專員今日去食左間好食嘅越式牛肉粉專門店

。手作大蝦米紙卷$38
米紙卷全人手包,旁邊放左少量嘅酸蘿蔔絲,爽口非常開胃
卷內有青瓜絲,蘿蔔絲,生菜,少量檬粉,大蝦
米紙卷皮唔夠薄,但食落好煙韌

火五火車頭牛肉粉(河)

。火五火車頭牛肉粉(河)$68
生牛肉,熟牛肉,扎肉,和牛牛丸嘅配搭
湯味香濃而家夠清夠香甜味道
生牛肉唔係肥牛片已係刨牛肉薄片黎,唔肥而且夠香夠多
熟牛肉有一大舊牛坑腩,爽脆得黎又夠淋身
和牛牛丸放入口咬會爆晒d肥油香味出黎,成口都係油香味
扎肉夠厚身,味道唔會太鹹又唔薄身
整體成豌牛肉粉係100分

火五生熟牛肉粉(河)

。火五生熟牛肉粉(河)$58
 生牛肉片好多塊好抵食
熟牛肉係崩沙腩同火車頭唔一樣,牛肉味香濃,而且夠淋身

總結:
米紙卷皮略嫌厚左少少,但唔影響食物嘅質素同味道
湯底夠清夠香濃,食完唔會口渴
而且配料份量夠多,粉仲可以免費加多
直頭係平!靚!好食!專員會再黎翻食呢間越式牛肉粉

麻甩專員評分區:
店內環境: 9/10
食物外觀: 10/10
食物味道: 10/10
整體分數: 9/10
翻食指數: 10/10
2022-06-23
10 分鐘 (堂食)
手作大蝦米紙卷
火五火車頭牛肉粉(河)
火五生熟牛肉粉(河)
火五生熟牛肉粉
天氣咁熱,好想食啲開胃嘅嘢行過見到呢間主打越式牛肉粉嘅專門店外賣8折優惠,就決定買外賣返屋企食!招牌火五火車頭牛肉粉一碗有齊幾樣餸, 有紮肉、牛丸、牛肉等,份量都唔小,外賣分開裝,就算返到屋企食口感都冇影響!牛丸幾彈牙,而牛肉應該係生牛肉,不過我返到屋企變熟,但勝在夠嫩!另一個就揀咗軟殼蟹撈檬,勁推薦!個軟殼蟹真係好正!外脆內軟,仲有2 大隻,好滋味!配2 大杯魚露甜酸汁,鐘意幾多落幾多,酸酸甜甜好正!小食叫咁 香茅雞翼同 鮮蝦紙米卷, 香茅雞翼就比較乾心但係22蚊呢個價都叫幾抵食,而紙米卷係每次去越式餐廳都唔會錯過, 外層煙煙靭靭,內裏爽口,醬汁就加小小即可,否則會過咸😝外賣8折真係好抵食,返到屋企都冇影響食物質素,份量都唔少,CP值極高😝
天氣咁熱,好想食啲開胃嘅嘢

2022-06-23 74 瀏覽
和牛牛丸+扎肉河粉超大兜!啲河粉食極都唔完,仲有得免費tick加多啲河粉。湯底好濃,牛丸彈牙多汁,超重牛味,食過返尋味。咖哩牛肋撈檬賣相好吸引,味道都唔會令人失望。超多咖喱汁,基本上都唔需要再加撈檬汁。牛肋肉質嫩滑,咖哩汁唔辣,份量都好多,好滿意。煙三文魚米紙卷我地點左啲台面有既酸辣醬,配呢個米紙卷,外皮包住薄薄地既煙三文魚,再夾中間既青瓜蘿蔔生菜,口感好豐富,好足料。炸蝦春卷,香茅雞翼 兩樣小食個皮都好脆,成條炸蝦春卷都有蝦肉,好抵食。
和牛牛丸+扎肉河粉

咖哩牛肋撈檬

煙三文魚米紙卷

炸蝦春卷,香茅雞翼
兩樣小食個皮都好脆,成條炸蝦春卷都有蝦肉,好抵食。
三文魚米紙卷
和牛牛丸札肉河粉
炸蝦春卷
咖哩牛肋撈檬
去佐敦做完facial💆🏻‍♀️經過白加士街見到間黃色門面既越南菜睇到menu都有幾樣野想試,於是就入去試下啦🤓📌火五火車頭牛肉粉 份量好大碗,而且好足料有兩大片生牛肉,三粒牛丸,兩片肉,同兩舊熟牛肉,味道亦唔錯✅📌蠔油唐生菜幾新鮮,正常發揮。📌越式炸蝦春卷炸到好趣,每一條春卷都有一隻大蝦,口感亦都唔會太油膩。📌花雕高粱醉雞捲好重花雕酒味,份量亦都好多,$38真係好抵食👍🏻📌白桃紅茶好清甜,而且茶嘅底部有啲粒粒椰果,非常之好飲👍🏻叫咗咁多嘢都只係$182埋單,呢一餐越南嘢相當之唔錯。👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻如果想食越南菜嘅朋友都可以去試吓而且佢有三間分店,分別喺佐敦,天后同太子🤝總有一間係你左近🤣🤣📍𝕃𝕠𝕔𝕒𝕥𝕚𝕠𝕟:火五越式牛肉粉專門店 (佐敦店) 佐敦白加士街55號其昌樓地舖
去佐敦做完facial💆🏻‍♀️

經過白加士街見到間黃色門面既越南菜
睇到menu都有幾樣野想試,於是就入去試下啦🤓

📌火五火車頭牛肉粉
份量好大碗,而且好足料

📌蠔油唐生菜

幾新鮮,正常發揮。

📌越式炸蝦春卷
炸到好趣,每一條春卷都有一隻大蝦,口感亦都唔會太油膩。

📌花雕高粱醉雞捲
好重花雕酒味,份量亦都好多,$38真係好抵食👍🏻

📌白桃紅茶
好清甜,而且茶嘅底部有啲粒粒椰果,非常之好飲👍🏻

如果想食越南菜嘅朋友都可以去試吓
而且佢有三間分店,分別喺佐敦,天后同太子🤝
總有一間係你左近🤣🤣

📍𝕃𝕠𝕔𝕒𝕥𝕚𝕠𝕟:

火五越式牛肉粉專門店 (佐敦店)
佐敦白加士街55號其昌樓地舖
  • 火五火車頭牛肉粉
  • 越式炸蝦春卷
2022-06-19 53 瀏覽
嚟咗呢度買午餐外賣🥡返屋企食, 餐牌上見到有新菜式, 另外叫午餐仲可以半價加杯飲品, 幾抵食!☀️夏日炎炎, 食慾都會有所轉變, 所以叫咗個清新嘅冷拉麵食~《招牌小食拼盤》食材相當豐富😍😍! 可以一次過試勻好多款食物, 亦適合分享!有黃金脆魚皮、青木瓜沙律🥗、蝦春卷4件、魚餅4件、蝦餅4件及手作扎肉米紙卷4件《唐揚雞柚子沙律冷拉麵》冷拉麵走清爽路線, 能提振夏日食慾~ 配料包括唐揚炸雞、青瓜絲、蘿蔔絲等等, 唐揚雞吃起來口感酥脆; 麵條冰涼, 口感順滑, 柚子沙律中和油膩感, 撈埋酸酸嘅醬汁好醒胃~

《招牌小食拼盤》

《唐揚雞柚子沙律冷拉麵》
冷拉麵走清爽路線, 能提振夏日食慾~
2022-06-19
外賣自取
外賣仲有8折‼️‼️‼️抵上抵😎火五火車頭牛肉河粉 $68呢個一定要食,好足料~分別有生牛肉、熟牛肉、和牛牛丸、扎肉因為我外賣,所以生牛肉已經浸熟咗,但是依然好嫩滑,而熟牛肉其實係牛坑腩嚟,肥瘦適中,肉質彈而不硬和牛牛丸好有驚喜!!牛味好重,入面仲有牛筋,超好食呀😋呢個價錢呢個份量同質素,cp值係超高呀!火五生熟牛肉河粉 $58牛肉份量驚人咁多😂~呢碗嘅湯會比火車頭果碗清dd~幾鐘意呢度嘅湯唔算超級鹹另外佢係會另上河粉,呢點幾細心~就算住得遠少少都唔使擔心粉面會浸到淋晒👍🏻手作大蝦米紙卷 $38我好鐘意食米紙卷,貪佢出面嗰層皮煙煙韌韌呢度嘅米紙卷肥嘟嘟,餡料好足,配上甜酸汁食冇得彈🥰火五特色鳳爪 $22鳳爪都係必食~去咗骨原隻上,隻隻都肥嘟嘟味道酸酸辣辣好開胃,食落去好爽香茅雞翼 $22一份有四隻,香茅味唔算好濃,但勝在夠酥脆,因為外賣焗咗一陣,所以炸嘢都係建議堂食即炸即食一定係最正嘅😎火五越式牛肉粉專門店 (佐敦店) (佐敦)佐敦白加士街55號其昌樓地舖
外賣仲有8折‼️‼️‼️抵上抵😎
火五火車頭牛肉河粉 $68
呢個一定要食,好足料~
分別有生牛肉、熟牛肉、和牛牛丸、扎肉
和牛牛丸好有驚喜!!牛味好重,入面仲有牛筋,超好食呀😋
呢個價錢呢個份量同質素,cp值係超高呀!

火五生熟牛肉河粉 $58

手作大蝦米紙卷 $38
我好鐘意食米紙卷,貪佢出面嗰層皮煙煙韌韌
呢度嘅米紙卷肥嘟嘟,餡料好足,配上甜酸汁食冇得彈🥰

火五特色鳳爪 $22
鳳爪都係必食~去咗骨原隻上,隻隻都肥嘟嘟
味道酸酸辣辣好開胃,食落去好爽

香茅雞翼 $22
即炸即食一定係最正嘅😎

火五越式牛肉粉專門店 (佐敦店) (佐敦)
佐敦白加士街55號其昌樓地舖
2022-06-16 58 瀏覽
今晚吾想食米飯,就叫曬啲小食填飽肚子😂😁😂🇻🇳手作扎肉米紙卷米紙卷的餡料配搭百變,依間就用咗蘿蔔絲、青瓜絲、粉絲、生菜等配合主菜嘅扎肉,倒上酸酸甜甜嘅魚露,口感清爽,近排天氣咁熱食完真係透心涼。🇻🇳越式蝦春卷尺寸超長嘅蝦春卷,差唔多有隻碟咁長!外皮依然金黃香脆,入面餡料嘅蝦肉易非常爽彈。🇻🇳意大利黑醋汁蒜蓉牛油雞翼一上菜已經聞到陣陣嘅牛油蒜味,蒜蓉牛油鋪滿每一隻雞翼,食落超級香口,意大利黑醋汁可以平衡油膩感,食多幾隻都唔會膩。🇻🇳火五特色鳯爪對於唔食得辣嘅我嚟講,泰式鳳爪真係又想食但又怕辣,好彩依間嘅辣度適中,酸中帶甜,十分開胃。🇻🇳黃金脆魚皮鹹蛋黃醬包住每一塊魚皮,濃濃嘅鹹蛋黃醬為脆卜卜嘅魚皮增添咸香,食到停唔到口。🇻🇳D24榴槤炸彈最外面係薄脆嘅炸皮,中間係煙韌嘅糯米糍,入面包住嘅係滑順綿密濃中帶甜d24榴槤,三重口感。
今晚吾想食米飯,就叫曬啲小食填飽肚子😂😁😂

🇻🇳手作扎肉米紙卷

🇻🇳越式蝦春卷