2021-09-28 63 瀏覽
濟洲燒肉食堂 - 食堂之韓牛拼盤今日黎到北角一間韓燒店,就是濟洲燒肉食堂,有行開北角匯應該不陌生,主打韓牛燒肉,還有黑毛豬,給你地道的韓式燒烤的氣氛。食堂韓牛拼盤首先是主打的韓牛拼盤,有多個不同部位的韓牛,韓牛雪花紋理靚,脂肪分布平均,油花感滿滿。特選黑毛和牛上貝身肉除咗韓牛,仲有黑毛和牛,油脂豐盈牛味濃郁。濟州豪快黑毛豬五花肉梅花間竹的五花肉,油香夠,配上泡菜夾着生菜一拼吃就最適合。煙肉大蝦厚身油脂豐富的煙肉包着爽彈大蝦,啖啖肉!人蔘雞湯 最後有地道的人蔘雞湯,原隻人蔘雞,再用Gas爐暖著,雞肉內裏再釀着糯米,雞湯清甜。水果梳打飲品有冰凍的水果味梳打。
濟洲燒肉食堂 - 食堂之韓牛拼盤

特選黑毛和牛上貝身肉
除咗韓牛,仲有黑毛和牛,油脂豐盈牛味濃郁。

濟州豪快黑毛豬五花肉
梅花間竹的五花肉,油香夠,配上泡菜夾着生菜一拼吃就最適合。

煙肉大蝦
厚身油脂豐富的煙肉包着爽彈大蝦,啖啖肉!

人蔘雞湯

水果梳打
飲品有冰凍的水果味梳打。
2021-09-28 2563 瀏覽
最近好想食燒肉,但係又唔想食自助燒肉。就上網睇研究下,見到依家都幾多人推薦,就決定試下啦🥰順便豪食一次☺️果然就真係真材實料,直接頗為正宗嘅韓燒。環境坐得幾舒適,可以望到部分海景、每個位置上面都有一根獨立嘅排煙管,大大降低左油煙味。店員會俾定啲小菜(泡菜、酸蘿蔔、酸青瓜),生菜👉全部都可以看到無限添加依度嘅烤肉唔需要點樣醃製就係原件上,足以證明肉嘅品質全部都係好新鮮,唔需要醃料去輔助,調味👍食堂韓牛拼盤 (特選牛五花、食堂牛小排、大蔥切牛舌)特選牛五花:紋路分明,口味濃郁只需要啲啲鹽,久可以帶出牛肉嘅鮮味食堂牛小排:外層香脆內裏依然係滿滿嘅肉汁,蘸啲啲調味料已經好好食+特選黑毛和牛上貝身肉肉質鮮嫩可口,我覺得唔需要蘸任何調味料都可以, + 濟州豪快黑毛豬五花肉 每塊肉層次分明,肥瘦均勻,放係爐邊等佢慢慢烤熟,油脂慢慢出嚟,之後配搭泡菜、生菜包住食,無敵正。一盒芝士生蠔 一共有六隻,每隻都非常肥美、juice,鋪上慢慢cheese再烤濃啲啲,之後等啲蠔汁流出嚟 濟州海鮮鍋係我意料之外嘅事,估唔到真係非常足料,完全值得$288依個價錢(有雞、鮑、青口,蜆、大蝦、豆腐、豆芽、蟹),其實係真係估

果然就真係真材實料,直接頗為正宗嘅韓燒。

食堂韓牛拼盤
(特選牛五花、食堂牛小排、大蔥切牛舌)
特選牛五花:紋路分明,口味濃郁
只需要啲啲鹽,久可以帶出牛肉嘅鮮味

+特選黑毛和牛上貝身肉
肉質鮮嫩可口,我覺得唔需要蘸任何調味料都可以,

+ 濟州豪快黑毛豬五花肉

濟州海鮮鍋
(有雞、鮑、青口,蜆、大蝦、豆腐、豆芽、蟹),其實係真係估唔到咁足料😂
四足夠五個人都可以,依個湯需要趁熱飲,非常清甜,全部料都係好質☺️

2杯梳打
梅子青檸梳打:酸味濃郁,好酸爽😍
濟州特飲:茶底香醇,有好freash 嘅果香味
濟州特飲
梅子青檸特飲

濟州特飲
梅子青檸特飲
  • 豪快濟州黑毛豬拼盤
1K
2021-09-28 1495 瀏覽
因為住附近的關係,間中都會去北角匯行街食飯,最近發現原來戲院隔離有間高質韓燒,可以望住東廊海景食燒肉🔥因為都比較多人去,book定位先好啲~他們上菜都好快,點了一會兒就來了~前菜亦非常豐富,個人最鍾意辣得過癮的泡菜一盒芝士生蠔見到賣相已相當吸引,成個底都係粒粒芝士,烤溶後成為拉絲芝士,配上鮮甜頗creamy、肥美的蠔肉,好滿足😋🐷食堂黑毛豬五花肉的調味好香口惹味,若果時間控制得好,燒得剛剛後的話,會有點入口即溶的感覺,偶然還有點軟骨,食材相當水準。🐷濟州豪快黑毛豬五花肉非常impressive,是長長的且幾厚身,燒時配上rosemary調味,的確幾特別。豬肉肥瘦均勻,咬落去軟香。若果想去點膩,可以配生菜,就會好match!由於和朋友都好鍾意食豬的關係,點了個豪快濟洲黑毛豬拼盤,有濟州豪快黑毛豬五花肉、濟州豬梅肉和黃金厚切五花肉,款款都非常高質!濟州豬梅肉放到最後燒,可以燒得外面香脆,入面軟香,食得出食材質素幾好~黃金厚切五花肉也是我最喜歡之一,非常肥美,配菜夾在一起食最適合不過。烤過後旁邊的芝士粟米可以拉絲的,味道超香軟,還有少少烤得香脆,非常吸引😋飲品賣相也有心思,分別點了柑橘梳打和

因為都比較多人去,book定位先好啲~

食堂黑毛豬五花肉

豪快濟洲黑毛豬拼盤

飲品賣相也有心思,分別點了柑橘梳打和荔枝梳打,甜甜香香的還有點果肉味,配烤肉確實不錯!
人參雞湯

最後飲碗人參雞湯,是原隻雞上的!

下次再來食個滋味韓燒🔥

食堂黑毛豬五花肉
豪快濟洲黑毛豬拼盤
人參雞湯
2021-09-27 61 瀏覽
食物味道完全無問題,差就係差在係服務員上,想點餐,搵個人都搵左10分鐘,叫完野仲要唔黎既。想換樽水,又係搵唔到人。好難搵到個人黎啦,轉個頭己經係忘記左你有咩需要。
好難搵到個人黎啦,轉個頭己經係忘記左你有咩需要。

2021-09-26 241 瀏覽
看到食評有海景睇的韓燒便訂位,經openrice訂座,90分鐘用餐時間,remark了生日request窗口位置,可惜餐廳並沒有理會我的remark,6:30准時入座時安排門口位置,我只問一句,店員只答一句沒有了。同場另一位女仕即極增進窗口或出面位置,店員便說,5時入座開始順住座滿便無。其實我多次經openrice訂座remark任何慶祝或要求真沒有一間餐廳有理會過!除了上環Oolaa。環境方面普普通通,油煙味重屬難免,煙通外面有油,較完高度後一手啡色油。座位唔逼,我坐入口位置就看不到什麼裝修了。坐底員工便會放底以下任添食品:爐邊泡菜蛋及粟米芝士,泡菜,菜沙律(柚子醋及芝麻醬),大豆芽菜,蘿蔔,青瓜和一籃生菜夾肉吃!但人手不足,refill食物需時和要order幾次我們order了3-4人的濟州燒肉套餐,餐內的海鮮內類都新鮮,味道肉質算韓燒中上品質。但跟餐的炸醬麵,雖然份量多,不過醬太小,沒有什麼味道。另外加了以下兩款食物炸雞(半份)份量多,外皮好油,籃內配的薯條也好油,雞內嫩,仔仔話好味過KFC,但麥炸雞好味些。薯仔排骨湯好細鍋,一個湯碗size,2件薯仔,2件排骨,味道一般好小小。

另外加了以下兩款食物
原味炸雞(半份)

薯仔排骨湯

排骨肉好小,但排骨肉炆過的,味道不錯。
薯仔排骨湯

整體食物質數不錯。
2021-09-25
慶祝紀念
生日
2021-09-24 64 瀏覽
晚餐.星期四晚餐時段全店滿坐幸好有預先訂枱.1) 黑毛和牛上貝身肉厚度和脂肪比例適中 很快便熟燒完仍能保持肉汁 不會太乾沒怎麼調味 更能吃到牛肉本來的香味.2) 韓牛拼盤拼盤很豐富相片中最大片有醬汁的那款最好吃.3) 黑毛豬五花肉很大片的五花肉可惜脂肪有點太多 都沒什麼肉吃比較難燒 弄得有點太乾.4) 芝士生蠔放在燒肉架上烤一會 讓芝士溶掉生蠔很多汁 不乾 配芝士味道很不錯.5) 人蔘雞湯湯很鮮甜 亦能嚐到人蔘的味道 真想喝多幾碗雞肉亦很軟滑.6) 梅子梳打 + 荔枝梳打兩款的味道都不錯 不會是中伏的藥水味夠消涼解渴不過梅子那杯 冰溶掉後變得比較淡荔枝那杯味道則能唯持.食物質素是不錯的但某女員工的能度十分惡劣剪刀很髒 換了一把 仍是很髒想再換一把 那女員工竟然說'其實把把都係咁㗎喇''吓 無洗過咁啵' (請參考相片 都是不知名污漬)竟再說'一定有洗過' 衛生意識很低 其他餐具的潔淨度亦不理想 令人不安🤢🤮而且被安排到角落 廚房前的座位爐上又沒有抽煙機燒起上來極大油煙整體用餐體驗並不良好但有一位男員工 態度良好 是值得嘉許的
星期四晚餐時段全店滿坐

但某女員工的能度十分惡劣
剪刀很髒 換了一把 仍是很髒
想再換一把
那女員工竟然說'其實把把都係咁㗎喇'
'吓 無洗過咁啵' (請參考相片 都是不知名污漬)

竟再說'一定有洗過'
燒起上來極大油煙
整體用餐體驗並不良好
但有一位男員工 態度良好 是值得嘉許的
2021-09-22 84 瀏覽
事緣呢伴娘話呢間燒肉食堂個環境非常之舒適咁本身佢諗住同我生日喺呢度慶祝點知突然間佢話公司要佢清假不如喺我生日之前食一次先咁啱我都要清假,正啦喂然後大家返半晝之後就放假去食餐好個感覺非常之Good仲要嚟到呢度環境都真係非常之Good侍應雖然就好遲先安排我哋入坐(我哋係訂咗位㗎)不過為表歉意佢安排咗窗口位俾我哋望住個窗真係覺得環境已經贏晒然後到啲燒肉啲肉真係好新鮮佢哋醃得真係好好👍🏻最緊要係我掌握啲火候😂呢度好似比九龍灣貴少少不過環境已經夠cover同埋呢度啲蛋好食過九龍灣配菜都係可以任嗌😂不過每次只可以嗌一碟啲肉最好食覺得係雞翼然後我哋另外豬大腸如果控制得好好嘅話外脆內軟真係好好食不過如果控制得唔好,好似我頭幾次咁就燶晒🙈我諗住我生日會再嚟😂
事緣呢
伴娘話呢間燒肉食堂個環境非常之舒適
咁本身佢諗住同我生日喺呢度慶祝
點知突然間佢話公司要佢清假
不如喺我生日之前食一次先
咁啱我都要清假,正啦喂
然後大家返半晝之後就放假去食餐好
個感覺非常之Good
仲要嚟到呢度環境都真係非常之Good
侍應雖然就好遲先安排我哋入坐
(我哋係訂咗位㗎)
不過為表歉意佢安排咗窗口位俾我哋
不過每次只可以嗌一碟
啲肉最好食覺得係雞翼
然後我哋另外豬大腸
如果控制得好好嘅話外脆內軟真係好好食
不過如果控制得唔好,好似我頭幾次咁就燶晒🙈
我諗住我生日會再嚟😂

2021-09-17
10 分鐘 (堂食)
2021-09-22 61 瀏覽
唔會再有下次!食物唔高質,但價錢语太平宜,醬油蝦完全唔新鮮又细隻,服務差,前菜話有得添加,但每次叫都話制作中!炸酱麵感覺似肉醬意粉!带了疍糕同朋友慶祝生日,黎關铺時間仍有半小時,但都拒絕在铺內食疍糕,餐具唔太乾淨,揸上手有油的感覺!
2021-09-22 1336 瀏覽
中秋少不免吃燒肉,幸好有訂位,不然就吃不到。餐廳的景觀不錯,一排靠窗戶位置可以一睹北角碼頭的海景,欣賞日落。店員送來前菜,不得不讚這裡的前菜很好吃,有沙律、芽菜、泡菜、醃白蘿蔔。另外還有芝士粟米和雞蛋泡菜,吃完了還可以添加。⭐️荔枝梳打$32有荔枝果肉,喝起來有淡淡的荔枝香味,很清爽。⭐️梅子青檸梳打$32戳破青檸,入口酸酸甜甜的,可以解膩。⭐️食堂韓牛拼盤$218有牛舌和其他部位的牛肉,整體十分高質,牛舌爽脆且牛味濃郁,其他牛肉肉味也很出色。⭐️特選黑毛和牛上貝身肉$198油花平均分佈,燒過之後牛味突出,配菜吃很美味。⭐️濟州豪快黑毛豬五花肉$168五花肉脂肪多,燒完之後入口微脆,又香又鬆化。⭐️一盒芝士生蠔$88芝士燒過之後,芝士中和了生蠔的味道,更容易入口。⭐️人蔘雞湯$188分量夠幾人分享,有紅棗、糯米等配料,十分滋補,人蔘雞湯喝起來甘甜。⭐️韓式松餅最後送了應節食品韓式松餅,有驚喜。外形彎月,外皮煙韌,入口甜絲絲。
中秋少不免吃燒肉,幸好有訂位,不然就吃不到。

另外還有芝士粟米和雞蛋泡菜,吃完了還可以添加。

⭐️荔枝梳打$32
荔枝梳打

有荔枝果肉,喝起來有淡淡的荔枝香味,很清爽。

⭐️梅子青檸梳打$32
梅子青檸梳打

戳破青檸,入口酸酸甜甜的,可以解膩。

⭐️食堂韓牛拼盤$218

⭐️特選黑毛和牛上貝身肉$198

特選黑毛和牛上貝身肉

油花平均分佈,燒過之後牛味突出,配菜吃很美味。

⭐️濟州豪快黑毛豬五花肉$168
濟州豪快黑毛豬五花肉

五花肉脂肪多,燒完之後入口微脆,又香又鬆化。

⭐️一盒芝士生蠔$88
一盒芝士生蠔

芝士燒過之後,芝士中和了生蠔的味道,更容易入口。

⭐️人蔘雞湯$188
人蔘雞湯

⭐️韓式松餅
最後送了應節食品韓式松餅,有驚喜。

外形彎月,外皮煙韌,入口甜絲絲。
韓式松餅
2021-09-20 83 瀏覽
北角匯呢間韓國燒烤,係我食過覺得最好嘅一間。無論食物質數.環境同服務,都值得令我再回頭。「韓牛拼盤」最鍾意拼盤可以每款試少少,樣樣都有d「特選黑毛和牛上貝身肉」牛花分佈好平均,牛味濃郁「濟州豪快黑毛豬五花肉」又長又厚切,燒熟後成條,用較剪剪開,口感豐富。「芝士生蠔」底層舖滿芝士,面層生蠔大大隻,好肥美。芝士溶咗,熱辣辣夾著生蠔一齊食,味道同口感同夾。「人蔘雞湯」韓國最出名人蔘雞湯,呢度嘅份量足夠4個人分享,皆因原隻鮮雞裡面仲有糯米,雞肉好嫩滑,湯底香濃。「柑桔梳打」「荔枝梳打」

「韓牛拼盤」

最鍾意拼盤可以每款試少少,樣樣都有d

「特選黑毛和牛上貝身肉」

牛花分佈好平均,牛味濃郁

「濟州豪快黑毛豬五花肉」

又長又厚切,燒熟後成條,用較剪剪開,口感豐富。

「芝士生蠔」

底層舖滿芝士,面層生蠔大大隻,好肥美。
芝士溶咗,熱辣辣夾著生蠔一齊食,味道同口感同夾。

「人蔘雞湯」

韓國最出名人蔘雞湯,

「柑桔梳打」

• 荔枝梳打
  • 芝士粟米
  • 人蔘雞湯
  • 芝士生蠔
一入去好大煙,煙霧離漫同幾個朋友叫左個$588餐再加咗其他嘢,啲嘢食質素就真係一般,冇咩特別係好食😅濟州海鮮湯 $88啲海鮮一啲味都冇,湯勁辣囉!根本飲唔到唔明點解咁多人囉!嚟到好多人喺門口等位,但係門口長期都冇員工喺度,員工態度又差,唔會再有下次!
一入去好大煙,煙霧離漫
濟州海鮮湯 $88
啲海鮮一啲味都冇,湯勁辣囉!根本飲唔到

2021-09-17 94 瀏覽
懷孕之後一直都無乜大飲大食,不過踏入孕中期就突然好想食好多肉,所以就去左食韓燒。.🍴豪快濟洲黑毛豬拼盤拼盤有3款肉:五花肉,豬梅頭同豬脊肉,肥A最愛豬脊肉,好彈牙爽口,豬梅頭都好嫩滑,五花肉就略嫌肥左啲,不過就好耐燒。所以都有再encore多一條。🍴特選黑毛和牛上貝身肉好薄好嫩滑,友人大叫好juicy🍴芝士生蠔一碟有6隻,隻隻都好肥美,上火慢慢燒,睇住啲芝士溶再卜卜咁滾跳,好正呀。🍴濟洲海鮮鍋入面超豐富,有蟹、大蝦、鮑魚、大硯、青口,塾底有海量嘅荳芽,中間仲有半隻雞,湯底睇落好辣,但係其實好清甜,一啲都唔辣。豆腐吸左啲湯汁,好好味。如果有粉絲就更佳。🍴韓式前菜肥A最愛個泡菜,甜甜地又唔會好辣,涼拌荳芽都不錯,小青瓜就比較兒童口味,有果汁味,蘿蔔就不好了,個人覺得太辣。🍴梅子青檸梳打梅子同青檸原來幾夾,食左咁多肉,都解膩,不過就愈飲愈淡.🍴柑橘梳打呢個一飲就好淡,但係愈飲就愈濃味,柑橘都好清新解渴,果肉仲好甜。
🍴豪快濟洲黑毛豬拼盤

🍴特選黑毛和牛上貝身肉
好薄好嫩滑,友人大叫好juicy

🍴芝士生蠔

🍴濟洲海鮮鍋

🍴韓式前菜

🍴梅子青檸梳打
梅子同青檸原來幾夾,食左咁多肉,都解膩,不過就愈飲愈淡
🍴柑橘梳打

2021-09-15
  • 豪快濟州黑毛豬拼盤
2021-09-16 155 瀏覽
好耐未食過燒肉,幾個朋友今日去放肆食返餐好既。好在有book位,聽到店員同walk in既客人講滿座個刻我都好驚訝,7點半就滿晒!食堂韓牛拼盤,包特選牛五花,食堂牛小排同大蔥切牛舌。牛五花厚度適中,牛小排入口軟腍,有埋醬汁醃過好味,牛舌香濃牛味,好薄易入口。豪快黑毛豬五花肉,非常大塊又夠長,用胶剪將佢切成一舊舊燒,非常搶火,脂肪入口即融。最後分左3次先燒完,整做生菜包最正。特選黑毛和牛上貝身肉,紋理均勻脂肪分佈平均,非常嫩滑香濃牛味。大八爪魚鬚,非常肥美粗壯又有嚼口。人蔘雞湯,好大鍋,全隻雞慢慢燒,店員仲好好按時幫手剪好雞件,雞肉嫩滑! 仲釀左糯米,有特色!食燒肉都係要飲凍野先爽,所以叫左柑橘梳打同荔枝梳打,兩杯都有配果肉,亦調得好飲夠味亦清新,唔係只有甜味糖漿。一開爐仲有四款韓式前菜同埋沙律、生菜籃。除左燒汁,鹽同燒肉醬外,每邊爐仲加上粟米芝士同泡菜蛋,鍾意點樣配搭黎食都可以。

大八爪魚鬚,非常肥美粗壯又有嚼口。

• 特選黑毛和牛上貝身肉
  • 大八爪魚鬚
  • 柑橘梳打
2021-09-16 84 瀏覽
今日約左朋友去北角匯到食左一餐CP值勁高既韓燒。首先要講一講配菜有成4種咁多「泡菜,芽菜,青瓜,桃」仲有沙律 同 生菜。今餐真係不得了,叫左個食堂韓牛拼盤,特選黑毛和牛上貝身肉,濟州豪快黑毛豬五花肉,芝士生蠔,濟州海鮮鍋,叫左兩杯野飲,荔枝梳打,甘橘梳打。D 肉類新鮮到不得了,我最欣賞就係嗰個芝士生蠔,芝士勁多,超爽!海鮮鍋都好足料,鮑魚青口蟹蝦乜都有!勁大煲。食到捧住個肚走…呢間餐廳絕對適合食肉獸去!
仲有沙律 同 生菜。今餐真係不得了,叫左個食堂韓牛拼盤
,特選黑毛和牛上貝身肉
,濟州豪快黑毛豬五花肉
,芝士生蠔,濟州海鮮鍋,叫左兩杯野飲,荔枝梳打,甘橘梳打。

海鮮鍋都好足料,鮑魚青口蟹蝦乜都有!勁大煲。
食到捧住個肚走…呢間餐廳絕對適合食肉獸去!
2021-09-14
好耐無去北角,發現新開既北角匯外面裝修極似韓國既地標商場‼️一去到吸睛度十足🌟而且地面就見到大大間Chef & Taste💥係一間食品種類極多既韓國百貨商店🏬除左乾貨、零食、急凍食品仲有熟食同自家製泡菜,好多係外面都好少見😍行完之後發現商場有間濟州燒肉食堂,配料同芝士粟米🌽同爐邊蛋🥚同一般燒肉一樣係任添既,配菜尤其係泡菜甜辣度岩岩好幾正🔥🥓🥩❐ 大八爪魚鬚⟰第一次燒肉叫大八爪魚鬚🐙一黎到已經嚇親因為真係💥超大!⟰剪開一粒粒再放上去燒慢慢會有燒八爪魚香,有d似街邊香噴噴燒魷魚♨️⟰一入口層脆口Q彈,內層吾會靭到咬吾開反而d汁鎖左係入面好Juicy💦加左檸檬汁🍋再燒更鮮味有少少海水味🌊❐ 濟州海鮮湯⟰黎到個石鍋仲滾緊🔥好足料左大大隻蝦🦐同青口同蜆仲有入哂味既雞蛋🍳食堂韓牛拼盤-有特選牛五花、大蔥切牛舌同牛小排⟰ 牛五花雪花分佈多🥩油花豐富入口即溶,燒耐少少油脂味更香🌟⟰ 大蔥切牛舌薄切之餘醃製得好入味✨惹味十足🌶⟰ 醃製過既牛小排好軟淋🥓醬汁甜甜地好開胃❐ 黃金厚切五花肉⟰好厚切,脂肪同肉層層分明💥⟰驚喜點係本身有先炸過,剪開個陣外層已經好脆🔥有d似燒腩仔❐ 特選牛小排⟰牛小排脂肪分布平均,牛

❐ 大八爪魚鬚
⟰第一次燒肉叫大八爪魚鬚🐙一黎到已經嚇親因為真係💥超大!

❐ 濟州海鮮湯

食堂韓牛拼盤-有特選牛五花、大蔥切牛舌同牛小排
⟰ 大蔥切牛舌薄切之餘醃製得好入味✨惹味十足🌶
⟰ 醃製過既牛小排好軟淋🥓醬汁甜甜地好開胃

❐ 黃金厚切五花肉
⟰好厚切,脂肪同肉層層分明💥
⟰驚喜點係本身有先炸過,剪開個陣外層已經好脆🔥有d似燒腩仔

❐ 特選牛小排
⟰牛小排脂肪分布平均,牛肉味幾濃🌟建議吾洗燒到完全熟可以保持少少肉汁💦

❐ 濟州梅花肉
⟰豬肉脂肪紋分佈特出,一邊燒一邊油脂滲出💦幾香豬肉味✨
  • 大八爪魚