2011-07-19 7 瀏覽
星期天,一心想狂食。補充體力,迎接未來一週嘅工作。友人提議試吓新嘢。專程到MK此店。可能時間尚早,約下午三時到熟食中心。所以唔需要等位。但明顯清潔工就唔夠,要友人親自出手執拾枱面上物品。亦可能即叫即做,落單後會有專人送上食物。叫了:鮑片湯螺絲粉跟奶茶 - 奶茶無試,所以唔知。鮑片一般般,感覺似罐頭食物。湯超甜,無鮮味。跟餐有兩隻雞中翼同一片火腿。雞皮炸得脆脆而肉帶汁,熱騰騰,但偏鹹。咖喱牛腩農夫包跟羅宋湯咖啡 ($48) - 咖啡真係一般。可以評為偏淡。同樣無味嘅有羅宋湯,值得一讚係有兩嚿紅蘿蔔。農夫包皮脆肉軟,咖喱汁另上。率先試吓嗰咖喱汁,可以話微微溫。可能唔熱,所以覺得鹹咗啲。牛腩牛根都有6件,偏腍。牛根一夾就爛,有待改善。
星期天,一心想狂食。補充體力,迎接未來一週嘅工作。

友人提議試吓新嘢。專程到MK此店。

亦可能即叫即做,落單後會有專人送上食物。叫了:

咖喱牛腩農夫包跟羅宋湯咖啡 ($48) - 咖啡真係一般。

2011-07-17
  • 咖哩牛腩農夫包
2011-07-15 17 瀏覽
見到開飯D食評力讚 , 所以就黎試下六點幾黎到 , 勁多人呀等左差唔多十五分鐘先有位但係呀姐好耐都唔會過黎執枱 , 好多人都係自己執因為食左下午茶 , 驚食唔哂 , 所以兩個人share一個咖哩豬頸肉農夫包($48)買完之後大約等左十分鐘就送黎上枱ge時候個包好熱層皮幾脆 , 但有D un個包裡面好軟熟份量亦好大 , 兩個人食都好飽豬頸肉有7片 , 肉質幾好咖哩好辣 , 要不停咁飲野先得個包食到一半已經有D厭如果一個人食ge話會好辛苦羅宋湯睇完呢ge食評對碗湯都無咩期望飲落似蕃茄薯仔紅蘿蔔湯…飲左兩啖就無再掂過凍咖啡(加$2)好濃咖啡味 , 甜度適中成個餐最好味就係杯咖啡 , 不愧係招牌!$50唔係平 , 個包唔係特別好食 , 加埋呢度ge環境試過一次就夠 , 唔會再食
見到開飯D食評力讚 , 所以就黎試下
六點幾黎到 , 勁多人呀
等左差唔多十五分鐘先有位
但係呀姐好耐都唔會過黎執枱 , 好多人都係自己執
因為食左下午茶 , 驚食唔哂 , 所以兩個人share一個
咖哩豬頸肉農夫包($48)
買完之後大約等左十分鐘就送黎
上枱ge時候個包好熱
層皮幾脆 , 但有D un
個包裡面好軟熟
份量亦好大 , 兩個人食都好飽

豬頸肉有7片 , 肉質幾好
咖哩好辣 , 要不停咁飲野先得
個包食到一半已經有D厭
如果一個人食ge話會好辛苦

羅宋湯
睇完呢ge食評對碗湯都無咩期望
飲落似蕃茄薯仔紅蘿蔔湯…
飲左兩啖就無再掂過

凍咖啡(加$2)
好濃咖啡味 , 甜度適中
成個餐最好味就係杯咖啡 , 不愧係招牌!

$50唔係平 , 個包唔係特別好食 , 加埋呢度ge環境
試過一次就夠 , 唔會再食
2011-07-14
2011-07-12 1 瀏覽
之前同男友講話我未去過呢度食,想試下,又見openrice d食評好似唔差咁....於是今晚去睇戲之前我地黎左呢度食....因為之前行街食左唔少小食...唔係話好肚餓...所以同男友叫左個咖哩豬柳農夫包餐share食....男友買完回位,我地等一陣就好快有員工送埋黎啦....嘩!!眼前用了錫紙包著的農夫包確實似個大石頭咁呀......拆開錫紙,拎左一片包頂既包黏d咖哩拌食,講真d咖哩汁幾岩小女子口味,唔太辣又唔稀,咖哩味都幾適中....塊麵包很脆...口感不錯......而內裡既農夫包更是軟綿綿架...一定要趁熱食....而豬柳的份量就略嫌少左d囉....幸好今晚我地2人都唔係話好餓...否則share食一定唔夠,尤其是我男友,keke.....................但食食下....我覺得食到個嘴邊有D痛...原來麵包外層太脆....越食就越界嘴邊咁........似乎過份脆啦...!!!!..所以食到中途淨係搣d內層軟綿綿既食算lu..so far黎講都可以一嚐ge.....而且價錢都算便宜,因男友比$$,好似是40多元一個餐啦!!

男友買完回位,我地等一陣就好快有員工送埋黎啦....

2011-07-09
10 分鐘 (堂食)
2011-07-07 17 瀏覽
2個人去叫左1個包已經好夠叫左個$50既餐 又有湯同野飲人唔係好多不過都等左OK耐見到個包好大個 真係要2個人先食得晒個包好脆 咖哩好香又入味唔算太辣 佢既咖哩幾惹味 令人食唔停口但環境就麻麻地啦
2個人去叫左1個包已經好夠
叫左個$50既餐 又有湯同野飲
人唔係好多不過都等左OK耐
見到個包好大個 真係要2個人先食得晒
個包好脆 咖哩好香又入味
唔算太辣 佢既咖哩幾惹味 令人食唔停口
但環境就麻麻地啦
5 分鐘 (堂食)
2011-06-24 71 瀏覽
好友看到網上的食評,覺得既特別又吸引,故邀請我一起來試試~穿過朗豪坊商場,第一次來到旺角熟食中心,感覺比想像中好,起碼在炎熱的天氣下有冷氣~ 並且環境也比我想像中清潔,只是大部份也是4人桌,2人一起便必需搭檯了~好友點了每人一個農夫包 (當我知道時嚇了一跳! 因為農夫包很大個喔)及一杯飲品,等了大約10-15分鐘才有喔!想不到這裡點菜後只需拿著號碼,便有專人奉上~ 農夫包奉上時是用錫紙包著的,感覺很原汁原味的樣子! 還奉上雜菜湯,咖喱汁另上~ 值得一提,吃農夫包會附上一對膠手套及刀叉一份,很周到喔!急不及待打開錫紙,發現我點的豬項肉是藏在包的中央! 這個真的很有心思呢!立刻戴手套並拿起一片麵包,發現很熱很脆喔!點了附上的咖喱汁,入口麵包皮很脆之餘,亦有軟林林的口感,咖喱汁做的很好,不會過辣但仍不失咖喱的香味,配埋農夫包,原來真的很夾喔!試試包中的豬頸肉,熱到燙手喔!點一點咖喱汁吃,肉質很軟,不錯,但試一試好友點的雞,卻發現原來這個不是最好的!好友點的咖喱雞是先走油,吃起來肉質很嫩之餘卻很有香味呢!下次我必需要點這個來吃! 附上的湯沒有甚麼特別~ 反而凍咖啡很香呢!這裡的凍咖啡會有炭燒
好友看到網上的食評,覺得既特別又吸引,故邀請我一起來試試~

旺角熟食市政大樓
好友點了每人一個農夫包 (當我知道時嚇了一跳!
好期待喔
急不及待打開錫紙,發現我點的豬項肉是藏在包的中央!
附上的湯沒有甚麼特別~ 反而凍咖啡很香呢!這裡的凍咖啡會有炭燒咖啡粉在面,攪一攪一起喝,份外有咖啡香味喔!
豬頸肉農夫包
有特色、好味道、環境乾淨、價錢合理,沒有理由不再來吧!
2011-06-11
5 分鐘 (堂食)
旺角熟食市政大樓
豬頸肉農夫包
  • 咖哩農夫包
2011-06-20 25 瀏覽
農夫包這個名字,使人覺得它是十分天然的。不過事實卻使我有點失望。餐廳位於旺角熟食中心,接近連接朗豪坊的天橋,十分方便。令人高興的是,雖然是熟食中心,但衛生十分不錯,地板是乾的,檯面也是清潔的,比大埔的好不少。但中心的設計卻十分奇怪,檯面雖然大,但固定的凳子卻太少,沒有好好善用空間。當旁邊的舖頭在打平價戰,賣緊二十蚊的碟頭飯時,翠苑的農夫包套餐卻索價四十八蚊,究竟它有甚麼優勝之處呢?等了十分鐘,有專人將套餐送上來後,謎底終於解開了,就是農夫包本身的用料夠講究!我不同意農夫包是外脆內軟,因為裡面的白麵包都十分有韌性,質感像長條麵包,需要咬多幾啖才能吞下。這是因為這裡選用高筋麵粉做農夫包,特點係蛋白質含量高,令到麵包的密度也高,食起來要特別起勁,係上等的選料。但是這個包就值得我比正評了。批評它硬的人,還是去普通麵包店買個腸仔包享受吧,而我是不會食按扁了但不會恢復原狀的麵包的。至於咖哩則十分普通,是典型的港式味道:咖哩味不算太重,椰汁分量較多。不過我就嫌它有點兩頭唔到岸:以港式來說就太辣,以葡式來說又不夠椰汁。既然餐廳主打葡國菜,就不妨做一點比較溫柔的咖哩:不辣之餘椰汁可以再多一點。咖哩汁是分

至於咖哩則十分普通,是典型的港式味道:咖哩味不算太重,椰汁分量較多。不過我就嫌它有點兩頭唔到岸:以港式來說就太辣,以葡式來說又不夠椰汁。既然餐廳主打葡國菜,就不妨做一點比較溫柔的咖哩:不辣之餘椰汁可以再多一點。咖哩汁是分開上的,分量很多,足夠為農夫包沾滿咖哩汁;可惜味精也不少,食到後期覺得非常口乾。這是我說農夫包不夠天然的原因。

肉類埋在農夫包內,我要的是豬頸肉,分量不少,有預先煎好的,但肥膏不夠多,不夠香口。朋友要的是牛腩,我沒有試到,但整份都是牛筋,只有一塊牛腩。朋友特別喜愛牛筋,非常歡喜,但我卻覺得這是偷工減料。
最失敗的是羅宋湯,偏甜而且不夠番茄味,不值一提。

其實分量是太大,兩名壯男都食得十分飽。
希望餐廳可以減一點分量,並將價錢減至四十蚊就好了。
2011-06-17
  • 咖哩豬頸肉農夫包
2011-06-15 11 瀏覽
呢度果然係平靚正既葡國菜食店!叫左個咖哩雞農夫包餐,有大大個的農夫包,羅宋湯同餐飲。咖哩雞農夫包:打開錫紙,就聞聞陣陣咖哩香味法包表面烤到脆脆的,麫包裡面非常軟熟仲配埋香濃的咖喱汁同嫩滑既雞柳非常好味!羅宋湯:好足料,夠香濃!餐飲叫左凍0茶,還好!不過都係上次飲既凍咖啡好味好多!佢杯咖啡同平時出面飲既唔同,呢度甜d,冇咖啡既苦味
呢度果然係平靚正既葡國菜食店!
叫左個咖哩雞農夫包餐,有大大個的農夫包,羅宋湯同餐飲。
咖哩雞農夫包:打開錫紙,就聞聞陣陣咖哩香味

法包表面烤到脆脆的,麫包裡面非常軟熟
仲配埋香濃的咖喱汁同嫩滑既雞柳
非常好味!

羅宋湯:好足料,夠香濃!

餐飲叫左凍0茶,還好!
不過都係上次飲既凍咖啡好味好多!
佢杯咖啡同平時出面飲既唔同,
呢度甜d,冇咖啡既苦味

2011-06-07 56 瀏覽
今天是繁忙一天,早上到深水埗,下午茶在旺角,食評中大讚,必定要試。估都估唔到,20多年前在西藏吃過相似食物,當地人叫"摸摸"。記得吃那"牛肉摸摸",牛肉極韌和"蘇",那包便是"摸摸",一般人是咬不開,我每次用了30多分鐘,也不能全吃下,往往吃剩最底部份,留低可用嚟做杯墊都得,超級硬。今天當然不能同日而語,那包比"摸摸"大得多,包也軟淋得多,外脆內軟,包有香味咖喱牛腩農夫包 - 皮脆、包軟,牛腩加牛跟淋咖喱碗上 - 香濃不辣送羅宋湯 - 這個嗎凍咖啡 - 味濃有啡味鮮牛油朱仔包 - 超級脆,牛油香,熱熱地,好好味。如果朱仔包再細一半就更好,吃起來較方便凍咸檸七 - ok紅豆冰 - 一般農夫包真的太大,同樣細一半會更好。3個人也是吃剩包底。約101元

咖喱牛腩農夫包 - 皮脆、包軟,牛腩加牛跟淋

咖喱碗上 - 香濃不辣

送羅宋湯 - 這個嗎

凍咖啡 - 味濃有啡味

凍咸檸七 - ok

紅豆冰 - 一般

農夫包真的太大,同樣細一半會更好。3個人也是吃剩包底。

約101元
牛腩農夫包歺
凍咖啡
咖喱
2011-06-05 35 瀏覽
之前才到過了皇后街熟食中心,是晚剛經過朗豪坊,又跟一個朋友跑到旺角熟食中心去.澳門翠苑茶餐廳在旺角餐廳排行榜一直霸佔高位,幾乎是熟食中心必試之選.星期五晚上吃飯時間人果然很多,全場滿座,不但有街坊打扮的附近居民,更有不少放學或打完球的中學生,花了好一陣子才找到了位子.我們都不是細食之人,每人要一個農夫包,買餐後把黃色的牌子放在桌子上,店員便會把餐送到你的位子.這時才恍然大悟為何找位子的時候見到如此多人坐著拿著一個小牌子不是在吃東西,原來大家都是在等農夫包.有人大概等得不耐煩,便上次催問,店員指繁忙時候要待15分鐘.果真,15分鐘後店員便捧著我的餐出來(憑著我的例牌熱檸水認出來).急不及待帶上手套打開錫紙包著的咖哩豬柳農夫包,手的觸感已告訴我它是多麼的新鮮香脆.打開早被切開的包蓋,內面滿滿的放了多塊有煎香了的豬柳.豬柳厚薄得宜,不會厚得咬不開,又不會薄薄的沒咬口.撕下外脆內軟熟的麵包,夾起豬柳,蘸上咖哩汁吃,十分配合,一流.而且敢說這裡的法包絕對不輸外面有名麵包店的出品,脆韌軟的口感都平衡得很不俗.另一主角咖哩汁色偏黃,上面泛了點邪惡的油光,裡面還有2件薯仔.不是太辣但亦不如日式咖哩的溫
另一主角咖哩汁色偏黃,上面泛了點邪惡的油光,裡面還有2件薯仔.不是太辣但亦不如日式咖哩的溫馴,辛味誘人,一下一下輕輕的刺激著舌頭上的神經,叫我很喜歡.
跟餐的葡式蕃茄牛腩湯,看上去蠻清的,呷一口比想像中的好喝.不重味精,而且真有蕃茄和一些肉碎在內,感覺不馬虎.要是味道甜一點便更佳.
朋友要的是
咖哩雞農夫包,試了點雞肉,甚嫩滑並有雞味,用作夾麵包也很好吃.食物其實真的蠻滿意,可惜敗筆卻是飲料.我的熱檸水放在一個看上去朦朦的髒髒的杯子裡,上面的油比咖哩汁的還多!當然一口也喝不下.

店員都是很有禮很有人情味的,有一客人投訴自己的餐等了很久,他們就耐心的向他解釋因為一時焗不來太多麵包.絕對會為農夫包再來,但希望下次的飲料是放在一個乾淨的杯子內.
2011-06-03
4 分鐘 (堂食)
  • 咖哩豬柳農夫包
  • 咖哩雞農夫包
2011-06-03 26 瀏覽
在旺角食過不少,每次都是放題, 原來某地方有如此特色美食今天中午人不多,好快有位坐, 有好多農夫飽選擇, 雞好定豬好?最好選擇了咖哩雞,不錯^^以為會好細隻, 比想像中大, 打開锡紙, 在打開麵包,以為雞肉會不多, 原來都夠一啖雞肉一啖面飽, 夠特別,我鐘意, 突然想起台灣棺材板, 我發現農夫飽更好味, 可能因為我喜歡食法國麵包^^ 外脆內韌及軟, 沾咖哩汁真是別有一番風味^^另外有牛腩湯, 喝了一口, 不抗拒,但隻飽兩個人食飽到喝不下去了好耐未試過新野了, 不枉此行
開飯啦!!
雞肉份量適中
揭開廬山真面目
好大隻
食邊個好呢?
在旺角食過不少,每次都是放題, 原來某地方有如此特色美食

好耐未試過新野了, 不枉此行
2011-06-03
12 分鐘 (堂食)
食邊個好呢?
好大隻
揭開廬山真面目
雞肉份量適中
開飯啦!!
  • 咖哩雞農夫包
2011-06-01 6 瀏覽
貴為OR 上, 旺角人氣No. 1 o既食店, 今天終於有機會去品嚐一下地圖上o係正朗豪坊側邊, 唔行埋去都唔知有條路上去呢個貌似街市o既地方呢個熟食中心原來都有好多食肆, 睇o下遲o下有無咁o岩有機會啦有好幾款配料可以選擇, 但毫不猶豫就要最classic o既牛腩跟埋o既菜湯都唔錯, 唔太酸又唔辣。凍奶茶ok咖哩的確調得唔錯, 濃度適中, 但香味就欠了點。包身較硬同埋真係無咩味內裡的牛腩軟腍入味, 有腩肉又有o的牛根, 份量亦唔孤寒。薯仔唔太甜但唔粉食一個都要用好耐時間, 切包都切到手軟。都可以一試

跟埋o既菜湯都唔錯, 唔太酸又唔辣。凍奶茶ok

食一個都要用好耐時間, 切包都切到手軟。都可以一試
2010-11-19
2011-05-29 18 瀏覽
睇見咁多好評~~一於黎試下搵左一陣先去到...要係朗豪坊對面既小巴站~~有條扶手電梯上去我地試左軟殼蟹農夫包、XO茄子伊麵農夫包好正~~外脆內軟, 加埋D咖哩汁食好好味因為我唔食得辣, D咖哩無乜辣味岩晒我咖啡都好好味~~值得一試個伊麵就麻麻~~無乜特別
睇見咁多好評~~一於黎試下

我地試左軟殼蟹農夫包、XO茄子伊麵
農夫包好正~~外脆內軟, 加埋D咖哩汁食好好味
因為我唔食得辣, D咖哩無乜辣味岩晒我
coffee
咖啡都好好味~~值得一試
茄子伊麵
個伊麵就麻麻~~無乜特別
2011-05-29
coffee
2011-05-29 6 瀏覽
好耐之前已經有fd 想試呢度o既農夫包...今日終於o黎到呢度食..星期六下午三點左右o黎到,都幾多人,但都仲揾到位...呢間好得意,雖然係熟食中心,但買左飛之後有人將食物送o黎....咖喱豬頸肉農夫包餐新鮮熱辣,個包烘到好脆好好食,附上膠手套,等食客可以用手搣o黎食,都幾貼心豬頸肉本身應該有醃過,就算唔點咖哩都夠味,爽口好食,唔會太肥,亦都唔會咬落好多筯咁咖哩味道適中,我呢d 唔係好食辣o既人都食得到...原本點左涷檸茶,點知比錯左,點知錯有錯著,比左凍咖啡我一飲,味道相當不錯,雖然面頭有些少即沖咖啡粒,但飲落去冇乜苦澀味,容易入口奶油豬仔包餐另外,我地仲叫左一客奶油豬仔包餐上圖係食左一半先記得影相,總共有兩片都係烘得好脆好好食,我諗翠苑大部份包類食物應該都係好好食有機會我會返o黎試埋豬扒包!
好耐之前已經有fd 想試呢度o既農夫包...
今日終於o黎到呢度食..
星期六下午三點左右o黎到,都幾多人,但都仲揾到位...

咖喱豬頸肉農夫包餐 $48
打開入面有好多豬頸肉
咖喱豬頸肉農夫包餐
咖哩味道適中,我呢d 唔係好食辣o既人都食得到...

原本點左涷檸茶,點知比錯左,點知錯有錯著,比左凍咖啡我
奶油豬仔包餐 $19
奶油豬仔包餐
另外,我地仲叫左一客奶油豬仔包餐
上圖係食左一半先記得影相,總共有兩片
都係烘得好脆好好食,我諗翠苑大部份包類食物應該都係好好食
有機會我會返o黎試埋豬扒包!
2011-05-28
咖喱豬頸肉農夫包餐 $48
打開入面有好多豬頸肉
奶油豬仔包餐 $19
  • 咖哩豬頸肉農夫包
  • 奶油豬仔包
2011-05-24 23 瀏覽
老友介紹旺角熟食中心呢度,話有好野食!約好七點半,一行6人出動,向旺角熟食中心嘅翠苑進發!由於正值dinner時間,等左一陣就有張大圓檯啦,剛剛好6位!(因呢度D椅係fix死左嘅,搬唔到,好難加/減位!)幾位朋友都試佢嘅蕃茄牛通套餐,我就反而想試下佢嘅忌廉鴨胸螺絲粉套餐($29)!唔好睇佢係湯螺絲粉,又估唔到佢整得咁入味! 忌廉鴨胸湯螺絲粉:大大碗!香濃忌廉湯稀稠度適中,配埋鴨胸和洋蔥吊味,令成碗螺絲粉出奇地入味,very good! 牛油脆包:外暖內軟,有麵包香又夠脆口,加埋半融嘅硬牛油真係好好味! 熱咖啡:朋友特別推介!果然好得!杯咖啡香濃唔澀口,為成個餐加分,確實令人回味! 咖哩牛肉農夫包套餐:咖哩令人垂涎,農夫包大大個又香口唔膩,杯凍啡上面仲有D可可粉!不過就等得耐左D!... ...

成個餐$29,食物好味,杯咖啡又好得!
忌廉湯螺絲粉出奇地入味唔淡口!
半融嘅牛油呀!
認住佢嘅地步啦!一於再黎!
大大個咖哩農夫包呀!
個餐配埋餐湯同餐飲!
2011-05-19
3 分鐘 (堂食)
成個餐$29,食物好味,杯咖啡又好得!
忌廉湯螺絲粉出奇地入味唔淡口!
半融嘅牛油呀!
認住佢嘅地步啦!一於再黎!
大大個咖哩農夫包呀!
個餐配埋餐湯同餐飲!
  • 咖啡
  • 忌廉鴨胸湯螺絲粉
  • 牛油脆包
2011-05-22 8 瀏覽
凍咖啡,咖哩牛腩農夫包,豬扒包 are the "must try" 招牌菜 in 澳門翠苑茶餐廳1. 凍咖啡- better than ordinary 茶餐廳咖啡, the 咖啡粉 on top made it more attractive2. 咖哩牛腩農夫包- very big, the 咖哩 tastes good, the 農夫包 is very crispy, but the amount of curry sauce is not enough, the 牛腩 is ok3. 豬扒包- crispy, the 豬扒is not too oilyThe service is also goodThe food will be delivered to the table by the waitress and they are very efficient
1. 凍咖啡
2. 咖哩牛腩農夫包