2019-09-17 705 瀏覽
呢間火鍋係出名湯底零味精,仲要熬咗唔知幾多個鐘。我揀咗番茄薯仔牛腩湯:一開始煲嘅時候,店員已經叫我地飲住湯等野食。我飲落又覺得真係好似屋企嘅番茄薯仔湯咁!但邊爐到後段,當d牛腩煲得耐咗,加上個湯底已經吸嗮其他食材嘅味道,佢已經唔字普通嘅番茄薯仔湯!而係好好好好飲,有牛腩味嘅番茄薯仔湯!個味道濃郁咗好多!雖然食到好飽都想繼續飲個湯。食物方面,都幾唔錯:肥牛嘅擺盤好靚呢!呢個甜品好食!斑斕奶凍,好清新。

食物方面,都幾唔錯:

肥牛嘅擺盤好靚呢!

呢個甜品好食!斑斕奶凍,好清新。
2019-09-15 621 瀏覽
在尖沙咀工作完後, 來到這家專做牛肉火鍋的餐廳吃午飯. 午市除了火鍋, 也有些粉麵類, 比較Light的午餐. 既然這裡是牛的專門店, 我也點了一個很有”牛氣”的牛坑腩牛舌河粉, 湯底就是平時吃河粉喝到的上湯; 至於牛坑腩, 煮得不錯, 夠嫩滑之餘也不會散開, 脂肉分佈平均; 牛舌則有點失望, 本身不夠厚切, 在有點Overcook的情況下, 就變得乾而且硬, 咬下去也甚為費力呢!
2019-07-14 3763 瀏覽
呢間火鍋店真係不得了,自問鍾意打邊爐食靚牛就啱哂,呢到嘅牛係用騸牯牛㗎,仲有好多不同牛部位鍋底可選大鍋或一人鍋,我哋2個人就試咗叫2款一人鍋,抵啲之外又可試多款湯鍋,蕃茄薯仔牛腩鍋好足料,湯底清甜感覺無用味精,另一花膠人蔘雞鍋同樣足料,蔘味好出甘甘地,仲有大大塊花膠騸牯牛系列都好多款不同部位,我哋叫咗必試嘅爪邊,烚一陣剛轉食即食得,牛味好濃好出,嫩滑得嚟又有啲咬口,碟牛好掂啊脆肉鯇都夠新鮮,但如果再脆身一點就好罕有豬蹄前筋,本身都煮熟,再放湯煲多陣就剛好,入口爽中有腍,有種膠口的質感,真係要試辣鴨血好入味又嫩滑,本身都熟放湯一陣夠熱就食得五寶丸拼盤係全人手打出嚟,口感特別爽彈有質感,分別有牛丸、蝦丸、墨魚丸、梅菜豬肉丸及陳皮鯪魚丸黑柏葉正常都大塊,爽口唔韌焯一陣就好食菜就叫了萵筍,爽脆清甜,每次打邊爐有都會叫嚟食最後仲有奶凍甜品
另一花膠人蔘雞鍋同樣足料,蔘味好出甘甘地,仲有大大塊花膠
脆肉鯇都夠新鮮,但如果再脆身一點就好
辣鴨血好入味又嫩滑,本身都熟放湯一陣夠熱就食得
黑柏葉正常都大塊,爽口唔韌焯一陣就好食
菜就叫了萵筍,爽脆清甜,每次打邊爐有都會叫嚟食
最後仲有奶凍甜品
2019-06-25
2019-07-06 570 瀏覽
今天朋友介紹 潮牛莊火鍋。 真係好好味吖! 叫咗2碟牛肉 同埋牛展超級好味呀 ! 裏面有個靚啫服務態度超好…… 靚仔推介竹蔗好好飲。海鮮好好吃很新鮮 '…… 師父嘅刀功真係犀利 仲有超級鮮甜嘅花膠燉雞湯底
2019-07-06
  • 活蟶子
  • 金錢牛展
2019-07-03 1948 瀏覽
女朋友係食肉獸,超級鍾意食牛肉!所以香港或者深圳有咩靚牛肉靚牛扒我都一定會帶佢去食!今次就揀左呢間潮牛莊火鍋,主打高質肉嫩既騸牯牛!一去到店員就呈上醬料俾我地自由配搭,服務好好!見到呢到係可以叫一人一鍋,我地就揀左兩個唔同既湯底!分別係青紅蘿蔔牛蹄鍋同芫茜皮蛋湯,好足料而又無味精既湯底啊!坊間既火鍋湯底味精重,會好多油好咸飲到口都乾!呢到既湯底就唔同,清甜得黎又健康!我地仲點左一jar 竹庶茅根下下火!甜度適中好好飲!呢到有好多唔同既火鍋配料,我地點左河粉、凍豆腐、手工韭菜餃、現炸響鈴等等河粉爽口,索哂牛肉既油香無得彈!另外響鈴亦都好有驚喜,可以兩食!首先就禁點甜酸醬食,脆卜卜,好香口!之後亦都可以浸落湯底幾秒,個口質即刻唔同左同時亦吸哂湯既味道!最後騸牯牛方面我地揀左兩種:爪邊同牛頸脊呢到既爪邊出名香嫩肉味濃!果然名不虛傳,油脂分佈好平均,食落牛肉味好重,超正!而牛頸脊一睇就知係好野,脂肪唔多但油花好靚,個口感同爪邊係唔同,比較有咬口!女朋友食完好滿意,話俾100分!我見到佢咁開心我就開心啦!甜品係送既!vanilla味奶凍,正!
女朋友係食肉獸,超級鍾意食牛肉!
所以香港或者深圳有咩靚牛肉靚牛扒我都一定會帶佢去食!
今次就揀左呢間潮牛莊火鍋,主打高質肉嫩既騸牯牛!

我地仲點左一jar 竹庶茅根下下火!甜度適中好好飲!

河粉爽口,索哂牛肉既油香無得彈!
另外響鈴亦都好有驚喜,可以兩食!
首先就禁點甜酸醬食,脆卜卜,好香口!

最後騸牯牛方面我地揀左兩種:
爪邊同牛頸脊

女朋友食完好滿意,話俾100分!我見到佢咁開心我就開心啦!

甜品係送既!vanilla味奶凍,正!
2019-07-02 1428 瀏覽
收左工同男朋友去尖沙咀食飯,聽朋友介紹尖沙咀開左間高檔牛肉火鍋店,一於趁出左糧去獎勵下自己啦!餐廳裝潢係簡約風,有別於一般火鍋店,感覺比較時尚新穎,俾人一種好relax好舒適既感覺!呢到可以點選一人一鍋打邊爐,方便又衛生!我揀左呢到既主打湯底-青紅蘿蔔牛蹄鍋,味道清甜,好足科,而湯底味道適中唔會太搶而令人食唔到牛肉既鮮味!而男朋友就揀左芫茜皮蛋湯,味道會濃d 重點係呢到既湯底全部都係0味精!抵讚!店員仲會經常主動幫我地加湯!係「真加湯」,因為好多出面既火鍋店都會加水,而呢到既店員會好細心留意客人揀左咩湯底去加湯,好專業!好啦!係時候講下萬眾期待既騸牯牛!我地兩個人點左大碟雙伴,分別係老闆大力推薦既爪邊同港人至愛牛頸脊!牛頸脊相信大家都食過,其實即係頸同背脊之間既位置,呢個部位係牛活動最多既位置,食既時候會比較有咬口!而呢到既牛頸脊油花好靚,食落啖啖油香!而爪邊既油脂分佈較平均,肉味好濃!食落口時個質感好嫩滑!兩款牛都係頂級享受,記住涮幾秒就食得嫁啦!其他配料方面我地仲點左手工韭菜餃、現炸響鈴、芋絲同金菇!手工韭菜餃餡料好足,好好食!而響鈴新鮮炸起好香脆,店員仲附上甜酸醬提我地響鈴可以兩

呢到可以點選一人一鍋打邊爐,方便又衛生!
我揀左呢到既主打湯底-青紅蘿蔔牛蹄鍋,
而男朋友就揀左芫茜皮蛋湯,味道會濃d
重點係呢到既湯底全部都係0味精!抵讚!

好啦!係時候講下萬眾期待既騸牯牛!
我地兩個人點左大碟雙伴,
分別係老闆大力推薦既爪邊
同港人至愛牛頸脊!

而爪邊既油脂分佈較平均,肉味好濃!食落口時個質感好嫩滑!
兩款牛都係頂級享受,記住涮幾秒就食得嫁啦!

其他配料方面我地仲點左手工韭菜餃、現炸響鈴、芋絲同金菇!

手工韭菜餃餡料好足,好好食!

而響鈴新鮮炸起好香脆,店員仲附上甜酸醬提我地響鈴可以兩食!正啊

飲品方面點左竹庶茅根,係店鋪師傅自家煲嫁,特別清甜!

最後仲送埋甜品雲呢拿奶凍!

整體黎講,食物質數好高,不過因為呢到始終主打優質靚牛,所以牛肉既價位都係較坊間高,一分錢一分貨!
想食靚牛既朋友絕對值得一試!

2019-06-28 387 瀏覽
日日都咁熱,去尖沙咀行海港城消消暑後,有人竟然提議開冷氣打邊爐。揾左一陣,就選了潮牛莊火鍋,這裡環境裝潢頗別緻,牆上掛有數幅壁畫,地方非常乾淨整潔,夠闊落坐得舒服。湯底瑤柱火腿冬瓜鍋冬瓜切成圓形一粒粒,湯就係平時冬瓜盅飲的湯,清熱解毒。湯底最驚喜的是細細粒的瑤柱,瑤柱香濃帶鮮味,食上癮呀 !牛頸脊牛頸脊多雪花,入口脂香,而肉質爽口,重有滿滿嘅牛味。手工韭菜餃好欣賞手工韭菜餃,皮滑薄皮,少豬肉超多韭菜。手打蟹籽墨魚丸,墨魚丸爽口彈牙,混合左蟹子嘅爽,一咬多層口感美味非常。響玲店員稱即炸的響玲,浸2-3秒即上碟,馬上吸收湯的精華,帶有豆味,有少少脆口,滿足!雲呢拿奶凍最後竟然有甜品送,重要有質素添!

湯底瑤柱火腿冬瓜鍋

牛頸脊
牛頸脊多雪花,入口脂香,而肉質爽口,重有滿滿嘅牛味。

手工韭菜餃
好欣賞手工韭菜餃,皮滑薄皮,少豬肉超多韭菜。
響玲

雲呢拿奶凍
最後竟然有甜品送,重要有質素添!
2019-06-22 347 瀏覽
天氣開始熱但都阻唔到我打邊爐嘅心,呢間喺尖沙咀嘅火鍋店,環境寬敞舒適,加上冷氣充足唔驚食到一身汗原來呢到可選一人一爐,我點了花膠人蔘雞鍋及蕃茄薯仔牛腩鍋,花膠都大塊有質感,湯底好重蔘味而蕃茄薯仔香甜牛腩口實香濃呢到嘅牛主打騸牯牛系列,今次試咗店員推介必試嘅爪邊,牛肉味重外仲好肉嫩,脂肪比例剛剛好豬蹄前筋就比較少地方有,好有咬口又重膠質,本身都經處理過,唔洗烚太耐估唔到呢到嘅鴨血都做得好好順德脆鯇魚片都好新鮮,大大塊幾脆身黑柏葉好大塊食落爽脆五寶丸都係店家手打,各有特色,最鍾意彈牙墨魚滑及魚味濃嘅鯪魚滑蔬咗菜點咁清甜萵筍,爽口脆身最鍾意最後仲有奶凍做甜品
而蕃茄薯仔香甜牛腩口實香濃
估唔到呢到嘅鴨血都做得好好
順德脆鯇魚片都好新鮮,大大塊幾脆身
黑柏葉好大塊食落爽脆
蔬咗菜點咁清甜萵筍,爽口脆身最鍾意
最後仲有奶凍做甜品
2019-06-12
2019-06-18 428 瀏覽
今日同我朋友行經尖沙咀唔知食咩好我就想打邊爐佢又唔係好想所以就搵咗一間一人一鍋嘅邊爐店同時又可以食其他嘢嘅餐廳咁男朋友就叫咗個咖喱牛坑腩飯啲牛坑腩啖啖肉 好爽口而個咖喱汁都好好食 送飯真係一流而我就叫咗個牛腩清湯鍋本身都已經有啲牛腩係個湯底入面除咗個鍋之外仲會有一個火鍋配料俾你入面有好多菜有啲餃子而我就另外再加左韭菜餃同埋蟹棒個韭菜餃好好食我仲叫咗兩次入面吸晒啲湯汁 仲要有豐富嘅韭菜而且佢仲會附上一疊騸牯牛好有肉味而且口感好好
今日同我朋友行經尖沙咀唔知食咩好

入面吸晒啲湯汁 仲要有豐富嘅韭菜
而且佢仲會附上一疊騸牯牛
好有肉味而且口感好好
2019-06-17 341 瀏覽
今日帶朋友嚟咗尖沙咀呢間潮牛莊打邊爐!因為之前Lunch食過覺得唔錯,所以今晚專程嚟試下晚市!呢到主打推介係一人一鍋嘅打邊爐,當然如果你人太多都可以用返大鍋!同埋我見呢到都有幾間vip房,方便多人聚餐,不過望落都爆爆地,應該要預早book定!我同朋友兩個人食就揀返一人一鍋啦!呢到湯底都幾多選擇,有九款湯底揀,我揀咗蕃茄薯仔牛腩鍋!店員有提我哋可以趁未加火鍋料之前飲幾啖湯,試下個底味!真係好濃牛骨味!勁好飲!十個讚!呢到叫得潮牛莊,最出名嘅當然係靚牛肉,我哋聽店員嘅推介叫咗一份「爪邊」,佢話呢個部位嘅油脂會相對較平均,可以突顯肉味香濃,想食有少少油香而肉質香濃幼滑,揀呢個就啱喇~~啲紋理好靚~~淥3-5秒就食得~~~另外叫咗一份西班牙黑毛豬梅肉,$168一份,豬梅肉食落爽甜,無渣,但略嫌太薄,份量亦唔多,再與價錢相比,較為比較雞肋之選😳,我會比較鐘意食腩片多啲🤭呢個自製手工蝦滑係全晚最抵食既一樣,份量多而且食到唔少蝦肉,夠晒彈牙!放咗落牛湯到,再加少少豉油都已經好夠食lu😚蔬菜方面叫咗一份韭菜花,見平時打邊爐都少地方有得叫~餐廳最後仲送咗甜品俾我哋!唔知係咪枱枱都有架呢?係雲呢拿奶凍,個

啲紋理好靚~~

淥3-5秒就食得~~~

蔬菜方面叫咗一份韭菜花,見平時打邊爐都少地方有得叫~

餐廳最後仲送咗甜品俾我哋!唔知係咪枱枱都有架呢?係雲呢拿奶凍,個奶凍好滑,又夠晒香甜濃郁,味道都唔錯~~~
  • 蝦滑
2019-06-17 1106 瀏覽
今晚想打吓啲高質火鍋食🤔,聽朋友推介,話尖沙咀有間火鍋店有九龍城水準😯😯,咁尖沙咀真係比入九龍城方便得多,咁我地決定去試一試😳😳呢度係可以選擇要大鍋定一人鍋,而一人鍋既價錢都係大鍋1/4🤑,我地兩個人梗係要一人鍋,嗌多野好過😂😂而個湯底都係用牛骨10鐘嚟熬製,一飲真係🐮氣衝天,完全感受到咩叫做真材實料,而且啲牛蹄牛筋都唔少,煲得入哂味👍🏻又可以當多一樣野食吓呢個就係今晚主角-騸牯牛🐂,呢款牛冇和牛咁油膩,肉味濃厚好多,而爪邊即係牛既背脊位,口感好幼滑,油脂好平均,食極都唔會厭😚☺,果然係必試之選👍🏻👍🏻呢個同我之前食過牛胸膀好相似,好有可能係同一樣野嚟🤔都係表面上好似一大塊脂肪,但當佢一熟嗰陣,佢就會收縮,口感好爽脆,每咬一吓都有陣陣牛油香流出嚟🤤,必點🥴👍🏻費時淨係打邊爐咁dry,我都鐘意叫啲小食食吓🥴鯪魚球新鮮炸起,熱辣辣🌬🌬有蜆蚧點吓,確實令到炸鯪魚球味道豐富不少😚呢度服務非常好,店員會自動自覺幫你加湯,又主動介紹飲品,令我地飲到清甜既竹蔗茅根,飲飽食醉,果然係一個好介紹😘😘

青紅蘿蔔牛蹄鍋

騸牯牛系列-爪邊
騸牯牛系列-牛白邊
蜆蚧鯪魚球
2019-06-17 170 瀏覽
餐廳提供一人一鍋嘅, , 我點選咗嘅湯底嘅係青紅蘿蔔牛腩湯底, 上菜都好快, 滾一滾湯, 放入口, 感受到湯底既清甜, 無味精, 湯底好足料餐廳提供不同種類嘅牛部分, 例如牛頸脊,肉眼邊,腩頭,挽手, 牛頸心等等, 今日餐廳職員推介咗牛頸脊, 就一於食啦牛頸脊, 肉質細緻、結實、肥瘦適中,相比其他部分,質感和味道都優勝得多響鈴 新鮮炸起的, 因腐皮薄如蝉翼, 咬口香脆, 邪惡韮菜餃 , 韭菜水餃口感濃郁, 軟嫩、鮮美, 好JUICY手打墨魚滑爽口彈牙,用少許蟹籽做裝飾,豐富口感同時添加鹹鮮

響鈴 新鮮炸起的, 因腐皮薄如蝉翼, 咬口香脆, 邪惡

韮菜餃 , 韭菜水餃口感濃郁, 軟嫩、鮮美, 好JUICY

手打墨魚滑爽口彈牙,用少許蟹籽做裝飾,豐富口感同時添加鹹鮮
2019-06-16 149 瀏覽
雖然天氣熱但係我其實都幾鍾意打邊爐去金馬倫道呢間餐廳試下❤👍🏼一坐低諗住叫嘢食,職員好熱心介紹餐廳。餐廳夠乾淨,環境好光猛,環境靚靚。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。餐廳提供牛嘅唔同部份都可以打邊爐試過好多唔同餐廳嘅牛,依家真係頂呱呱肉質嫩滑,牛肉味濃,不錯不錯。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。另外,手工黑松露蝦丸都唔錯❤❤❤黑松露味好濃,又好彈牙,原來又幾得喎叫咗好多嘢食總括嚟講,呢餐我比101分,真係食過返尋味❤
雖然天氣熱但係我其實都幾鍾意打邊爐
去金馬倫道呢間餐廳試下❤👍🏼
一坐低諗住叫嘢食,職員好熱心介紹餐廳。
餐廳夠乾淨,環境好光猛,環境靚靚

。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

餐廳提供牛嘅唔同部份都可以打邊爐
試過好多唔同餐廳嘅牛,依家真係頂呱呱
肉質嫩滑,牛肉味濃,不錯不錯

。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

叫咗好多嘢食

總括嚟講,呢餐我比101分,真係食過返尋味❤

2019-06-14 151 瀏覽
10幾年朋友生日,知道佢係一個牛肉控加火鍋既狂熱份子,結果係千挑萬選之下,帶佢黎呢間我第二次光顧的餐廳同第一次嘅感覺一樣,餐廳感覺好乾淨,而且坐得好闊落,環境好舒服,亦都特別喜歡呢度一人一鍋嘅設計,可以各自選擇自己心愛嘅湯底,唔使特別遷就某一個人而選擇湯底另外一個選擇呢度嘅原因,就係上次食過呢度嘅牛肉同出邊好唔同,佢哋係用騸牯牛,騸牯牛係指已經閹割嘅牛,喺香港每日只有好少量嘅供應,我哋選擇咗兩個部位,分別係牛頸脊同埋爪邊,每個部位嘅口感都唔同,牛既脂肪唔會過多,但牛味超級濃郁,而且亦都令佢既口感會更嫩滑而不韌,朋友食完之後覺得讚不絕口,除咗牛肉係最吸引嘅地方之外,佢既其他配料,我特別欣賞佢嘅炸釀油炸鬼,基本上就咁食已經非常香口,令人冇辦法停止

2019-06-08 297 瀏覽
上網睇到哩間餐廳既清湯牛腩好吸引,就特登約喺尖沙咀番工既fd黎食lunch試下。入到黎估唔到d裝修係咁靚同新淨,冷氣又夠,環境令我surprised! 有一間間私人房,下次約班朋友黎夜晚打邊爐先。午市都有一人一鍋小邊爐,係吸引wor。清湯牛坑腩飯 $78餐廳用匙羹另上蔥花很貼心。一上菜即刻試下啖湯,真係好清甜,飲唔到味精味,牛坑腩真係超林,好新鮮,蘿白係好鮮甜,超正。牛坑腩份量係好多下,限量供應嫁!清湯牛腩河粉雙拼手打墨丸 $46加$8相比牛坑腩,牛腩就瘦少少,但就係中意佢唔肥。墨丸爽口,食得出唔係叫貨既,好味。咖哩魚蛋 $32又一驚喜,係手打魚蛋黎,好爽好好食,咖哩又開胃,哩個小食都好出色。哩餐好滿意,下次會再黎食。