2018-02-24 164 瀏覽
由兩年前開始食佢,到近排初四再去食佢,已經覺得可以越嚟越差,沾麵個湯唔熱,只可以講微暖,就算喺張單寫"加熱", 結果都係一樣,個湯稀到掛唔上個麵,極其只可以叫湯麵,唔可以叫沾麵。
2018-02-19
2018-02-21 219 瀏覽
話說今日公主俾人放飛機✈️✈️咁唯有獨食毒食於是上嚟openrice覓食先今日天氣又凍凍地,最啱食熱辣辣嘅拉麵🍜🍜😋😋旺角附近有咩高質拉麵呢?麥花臣球場附近果間就食過喇已經再睇睇,行遠少少去快富街,似乎有間和風味滿滿嘅拉麵店,就食呢間啦!好彩公主行快兩步,唔係就要等位喇一拉開門,播住J-Pop嘅木頭裝潢,聽住店員大叫「いらっしゃいませ」,簡直好似番咗家鄉日本一樣😍😍其實公主以為日沾夜拉只係prefer,點知坐底先知午市係無拉麵😫😫公主想食熱到辣咀仔嘅拉麵呀不過算啦,山長水遠行過嚟無理由走㗎嘛,於是秒速落單。之後聽到店員哥哥同師傅講日文落order,wowwwww😍😍😍😍魚介豚骨焙煎黑芝麻沾麵等咗一陣,公主嘅魚介豚骨焙煎黑芝麻沾麵嚟喇😍😍就咁睇,麵嘅份量好似好少,因為公主揀少麵,但最後係飽到反艇😂😂麵係粗身而偏硬,係傳統嘅沾麵,正!豚骨湯好香濃,但唔會過份重豬味,高!叉燒唔係紙咁薄嘅片裝,而係厚切巨粒叉燒。好滑又冧,油脂分佈均勻,香濃惹味,一流!初時公主飲個沾麵湯時,淨係飲到好香豚骨味,仲有陣陣黑椒味。不過,無黑芝麻味囉😒😒點知食到最後先知原來黑芝麻沉晒底😂😂而且係非常香濃焙煎味嘅黑芝麻🤤🤤
話說今日公主俾人放飛機✈️✈️
咁唯有獨食毒食
於是上嚟openrice覓食先
今日天氣又凍凍地,最啱食熱辣辣嘅拉麵🍜🍜😋😋

旺角附近有咩高質拉麵呢?麥花臣球場附近果間就食過喇已經

好彩公主行快兩步,唔係就要等位喇

魚介豚骨焙煎黑芝麻沾麵

等咗一陣,公主嘅魚介豚骨焙煎黑芝麻沾麵嚟喇😍😍

麵係粗身而偏硬,係傳統嘅沾麵,正!
豚骨湯好香濃,但唔會過份重豬味,高!

點知食到最後先知原來黑芝麻沉晒底😂😂而且係非常香濃焙煎味嘅黑芝麻🤤🤤🤤🤤蝕鬼晒😫😫

總括而言:環境一流和風味濃,日本師傅煮出傳統口味,期待下次再臨夜拉🤪🤪
2018-02-19 91 瀏覽
I went during the lunch time menu. I think this place is great! They also read off the orders in Japanese which leads me to believe the cooks are also Japanese.Each component is quite neutral on its own. Once combined together, it really brings out a great harmony of flavors.Soup Base: Prominent Dashi taste. There are a few bits of Pork which is a nice addition and fullness to the broth. Not overly salty in my opinion. Has an ever so slight sweetness to the base.Noodles: Bouncy and elastic. Grea
Noodles: Bouncy and elastic. Great texture.
Char Siu: has a slight charbroiled taste to it. Reasonably lean.
I got the "Seafood" Dashi(?) Tonkatsu Tsukemen or so I think with extra Char Siu (Pork) and Lava/Ramen Egg (not necessary as an after thought imo)
Seating: Consistently full
*Please use the translations at your own discretion.*
I hope it helps you to a great meal!
2018-02-19
  • 魚介豚骨沾麵
2018-02-10 377 瀏覽
今晚同男朋友係旺角搵野食 咁岩係Openrice見到呢間好多好評雖然位置較近旺角東 但都決定去呢度試下一去到就已經見到人龍排緊隊 我地8點幾去到大約排左20分鐘左右先入到去店鋪入面唔大 大約只有20-30個座位左右 但裝修真係好靚好有心思牆上貼滿左客人既留言同埋員工既畫 好warm講番正題 我地叫左鰹魚味同燒海蝦味拉面 (晚市只有四款拉面 冇沾面)呢個鰹魚味湯底好濃郁 本身亦都有叉燒同半熟蛋 半熟蛋特別好味而且佢地面量好足 200g一定食得飽你我男朋友就食左燒海蝦味 好多蝦乾 好足料呢度雖然拉麵選擇唔多 但都好高質 值得一試

雖然位置較近旺角東 但都決定去呢度試下

牆上貼滿左客人既留言同埋員工既畫 好warm

講番正題 我地叫左鰹魚味同燒海蝦味拉面
(晚市只有四款拉面 冇沾面)

而且佢地面量好足 200g一定食得飽你

我男朋友就食左燒海蝦味 好多蝦乾 好足料

呢度雖然拉麵選擇唔多 但都好高質 值得一試

2018-02-09
20 分鐘 (堂食)
  • 鏗魚味豚骨拉麵
2018-02-09 109 瀏覽
閒日放假,黎食下沾麵。叫左冷麵熱湯,麵質夠彈牙,值得一讚。可惜湯未撈勻,仲有芝麻醬。由佢開張幫襯到而家,睇住佢由小貓三四隻做到要排長龍,希望佢嘅質素唔好每況越下啦。
閒日放假,黎食下沾麵。
叫左冷麵熱湯,麵質夠彈牙,值得一讚。
可惜湯未撈勻,仲有芝麻醬。
  • 魚介豚骨焙煎黑芝麻沾麵
2018-02-06 148 瀏覽
星期日,同朋友行完旺角,準備去睇戲諗住搵間餐廳食個快飯,經過呢間拉麵鋪頭排晒長龍見仲有少少時間就排隊食下,有啲乜嘢咁特別叫咗個鰹魚豚骨拉麵,試過一食難忘!!!先講個湯底先,好濃郁嘅魚味啊!而且實行一個大件夾抵食嘅策略,麵條份量多過普通嘅拉麵店,拉面夠晒彈牙而且好掛湯!叉燒亦係餐廳一大賣點,喺度嘅叉燒好大塊而且入口即溶,而且上枱之前經過廚師用火槍燒過震震嘅有香散發出來喺度嘅糖心蛋都係一絕,做到個蛋黃係熟與未縮之間呈現流心
叫咗個鰹魚豚骨拉麵,試過一食難忘!!!

喺度嘅糖心蛋都係一絕,做到個蛋黃係熟與未縮之間呈現流心
2018-02-06 138 瀏覽
拉麵拉麵一向係我嘅大愛,今日就嚟到旺角呢間小店一戰!荃灣個間之前經過已經好多人,旺角呢度一樣咁多人,排左15分鐘左右就ok la🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ 夜晚專食拉麵嘅,所以揀左個魚介木魚湯拉麵,另加左隻溏心蛋😋😋 麵底揀左150g😀😀 上到枱真係好大碗下!好香嘅木魚味😜😜 湯底看似濃郁但食落還好,唔過咸⭐️⭐️另外麵質偏硬,好合我口味👍🏻👍🏻👍🏻 而叉燒又唔太肥,燒得幾香口😛 溏心蛋好流心,有d酒香❤️❤️
拉麵拉麵一向係我嘅大愛,今日就嚟到旺角呢間小店一戰!

2018-02-05 263 瀏覽
因爲有個好中意食拉麵既男朋友,所以我地去左旺角探索有咩拉麵舖未品嘗過,結果就發掘到哩間望落唔錯既拉麵餐廳去到甘o岩七點,好彩入面仲有兩個位可以入去坐,坐一陣已經見到好多人係出面排隊入到去原來發現距有分午市同晚市,午市就係沾麫而夜晚就係拉麵,所以就試左燒海蝦味豚骨拉麵係拉麵離之前,侍應比左哩堆髮圈我比我哩d長髮既客人ling一條扎起頭髮食拉麵,完全係一件好貼心的服務,因爲其他拉麵店未見過拉麵離到後有兩個感覺,就係拉麵好足料,同埋超級大碗燒海蝦味豚骨拉麵可以見到有普遍拉麵有既荀、大蔥、紫菜,有d拉麵無既溏心蛋佢包埋,配埋青蔥同埋海蝦,口感好豐富可以見到,拉麵比其他拉麵舖粗d,應該同午市既沾麵屬同款,會比較飽d增量叉燒超級推介,普通拉麵既叉燒會比較瘦少少,但係增量叉燒唔止熱上,仲要好肥美,肉質係入口即溶飲品方面就係可口可樂每次食完都會推介客人留言講下有咩改進,然後餐廳會好有心機剪貼上牆上同埋仲有樣貼心野就係,因為我係女仔身材較矮,而餐廳主要係坐吧臺凳,店員就提供左腳踏坐得舒服d唔洗吊腳,好貼心既服務總括黎講,好推薦lee間拉麵舖,拉麵水準高外,服務同樣加左好多分

燒海蝦味豚骨拉麵

拉麵離到後有兩個感覺,就係拉麵好足料,同埋超級大碗

增量叉燒

可口可樂

飲品方面就係可口可樂

2018-01-13
5 分鐘 (堂食)
增量叉燒
可口可樂
2018-02-05 241 瀏覽
今日同老公一齊放假,諗住放假阿仔要返學同老公開開心心去食一餐晏,經過旺角想食拉麵,老公就入OpenRice 睇吓有咩拉麵好食,佢見到台風咁多人like就去試吓,約1:00去到已見到門口有5、6個人排隊,個心好期待入去,終於等到嗰姐姐俾咗兩張紙我哋填食咩,入到去等咗5分鐘左右兩碗麵就到了,食完的感覺真係唔知好食咗係邊度,食沾麵湯唔夠熱,片紫菜又唔脆,啲豬肉好似煲湯渣咁,香港有好多拉麵店好食過佢浪費晒我個胃
,食沾麵湯唔夠熱
,片紫菜又唔脆,啲豬肉好似煲湯渣咁
,香港有好多拉麵店好食過佢
浪費晒我個胃
2018-02-05
15 分鐘 (堂食)
  • 魚介豚骨焙煎黑芝麻沾麵
2018-02-03 94 瀏覽
學完野就嚟到食個熱辣辣拉麵啦😛😛 呢度有小小難塭,要行入快富街小小至塭到🤔🤔🤔 本來係想食沾麵,但冇留意原來朝早先有😩😩不過夜晚都有好幾款湯底,最後就揀左本魚介嘅,加左半熟蛋同嗌左支烏龍茶👍🏻 佢有凍檸水 + 像跟offer,非常貼心!好快拉麵就嚟到啦😻😻 上面好豐富嘅木魚!撈撈先食就可以令之後每啖湯都有木魚食到啦😇😇 湯底揀左普通,所以唔會好濃,食落亦冇咁膩👻 半熟蛋非常驚喜,流心到令人興奮!而麵條都ok.有d麥味(^^)

本來係想食沾麵,但冇留意原來朝早先有😩😩

佢有凍檸水 + 像跟offer,非常貼心!

好快拉麵就嚟到啦😻😻 上面好豐富嘅木魚!
半熟蛋非常驚喜,流心到令人興奮!
而麵條都ok.有d麥味(^^)
2018-02-03 91 瀏覽
作為拉麵控,今日就嚟到成日都要排隊嘅漁場台風啦!8點到要排10令分鐘先入到座💁🏻 夜晚係食拉麵,日頭就食沾麵嘅,下次一定要嚟試下佢😛😛 諗左陣決定嗌櫻花蝦湯底,要左200g麵加蛋同叉燒❤️❤️❤️好快就上枱啦,一堆櫻花蝦係面頭☺️☺️ 湯底幾甜,濃蝦味🙏🏻😛 而麵質偏硬嘅,食落幾彈牙!最正係個半熟蛋👯👯流心效果一流,配麵食超正,口感好豐富⭐️ 要左200g覺得有d多,下次都係要150g會好d☺️☺️ 叉燒好惹味,唔會好肥嘅,比較薄身,食多件都唔會太濟💁🏻

夜晚係食拉麵,日頭就食沾麵嘅,下次一定要嚟試下佢😛😛

叉燒好惹味,唔會好肥嘅,比較薄身,食多件都唔會太濟💁🏻
逢星期六都會同男朋友搵好嘢食,今次喺開飯search到呢間台風,本身以為係食台灣嘢,撳入去睇原來係食沾麵/拉麵🍜。其實我本身想食沾麵多啲,但沾麵原來只有中午時間先有,咁就唯有試吓拉麵喇我叫咗鰹魚味豚骨拉麵,男朋友叫咗魚介豚骨拉麵。第一啖心知不妙,見個湯底咁濃郁,點知淡茂茂麵質唔同我喺日本食嘅嗰種拉麵,呢度嘅比較粗身同硬,碗麵嚟到第一眼我仲以為係沾麵。整體嚟講真係麻麻到好麻麻,我同男朋友都食唔晒一碗,因為越食越無胃口再嚟食就應該唔會,只可以話唔係我哋杯茶。

我叫咗鰹魚味豚骨拉麵,男朋友叫咗魚介豚骨拉麵。第一啖
心知不妙,見個湯底咁濃郁,點知淡茂茂
再嚟食就應該唔會,只可以話唔係我哋杯茶。
2018-02-02 91 瀏覽
鐘意食拉麵的我成日周圍找野食好食,有次係Fb見到朋友食左個面吾錯就係openrice找到地址去試下,去到十點鐘都幾多人差不多爆晒,好彩仲有2個位淨就入左去坐,原來這裡收2230,好彩早少少啫。因為我係女仔,待應勁窩心問我要吾要髮圈和圍裙都好特別。入去到有幾款拉麵選擇,而見朋友推介這個當然試一試先,叫左少面150g面的鰹魚味豚骨拉麵加紫菜和半熟蛋,見到有檸檬水一路飲路等食野,大約五分鐘左右就黎到,沒想到追加紫菜有咁多而份量睇都吾少,蛋追加了所以有一隻半勁滿足,流心好香又滑。面入面有勁多木魚花所以令到湯底濃郁再增加香度,面已選了最少沒想到咁多勁飽肚,最後仲要食不完添。。义燒有一大片浸了湯所以味道都好濃郁幸好吾咸身,剛剛好。之後再叫左枝烏龍茶極滿足飽肚離開。

因為我係女仔,待應勁窩心問我要吾要髮圈和圍裙都好特別。

之後再叫左枝烏龍茶極滿足飽肚離開。
2018-02-02 65 瀏覽
好耐之前黎過這間店食都覺吾差,突然咁今日諗起食拉麵又諗起佢,當然就見順路就過黎,黎到沒想到咁多人 ,好彩我今日一個人就吾難找位,坐下之前就叫左個很久沒有吃的海蝦味.....飲品有汽水和烏龍茶,最後後加可樂飲。等左幾分鐘就黎到,燒海蝦味豚肉拉麵加义燒....這裡的 拉麵 比其實店份量都大1.5倍,今次叫左200g份量都堅多,所以食完超飽肚,拉面面質夠彈牙,燒海蝦勁多令到湯好濃蝦味而且仲吾咸,义燒大大片味道都吾錯仲有半隻流心半熟蛋添。當然大食的我忍吾住再加义燒,沒想到$25有三大片,味道吾叫好濃但食到豚肉香,食晒再加一個可樂已經十分飽肚離開。這裡的沾面都而家都未試過,下次午餐再黎試試,見到黑芝麻咁特別已經心動了。

2018-02-01 54 瀏覽
------------✏️香港既濕凍真係非同小可諗到係日本落埋雪都唔及佢凍既時候 我開始思鄉了走左去旺角食碗拉麵呢間拉麵店有濃濃既日本味 店員之間都係用日文交談 我諗呢間舖大部分既員工都係日本人 🤔咁我諗食物質素都應該有返咁上下沙甸魚味豚骨拉麵200g $85好食指數:7.2/10其實我印象中 我好似未食過沙甸魚 所以上枱既時候 一眼望去以為係白飯魚😂原本以為用沙甸魚做既拉麵會好驚有魚腥味 但其實係無咩魚味 只食到豚骨味 建議如果想食魚味 可能要另外點魚介豚骨拉麵沙甸魚味豚骨拉麵湯底濃郁 拉麵能夠順利掛湯 每啖拉麵都能夠食到豚骨味 欣賞湯底濃而不膩 而且唔會過咸 食完唔口乾麵質粗幼中等 但十分煙韌 彈牙半熟蛋亦都出色 熟度剛好 流心既蛋完全加晒分叉燒係一整片圓圓既偏瘦連微微烤香過邊邊位既豬肉 口感軟淋 雖然肥膏唔多 但都好juicy旬都ok 無渣200g 原來真係好多... 我食左一半已經飽 建議女生點150g就夠 避免好似我咁浪費食物😞整體 質素中上 惟食唔出沙甸魚味豚骨湯底 扣左分 但我覺得仍然值得一試-------------------📍漁場台風旺角快富街39號建煌華廈地舖
------------✏️

旬都ok 無渣
-------------------
📍漁場台風
旺角快富街39號建煌華廈地舖
5 分鐘 (堂食)
沙甸魚豚骨拉麵