2018-11-07 611 瀏覽
經朋友介紹黎食,一去到就見到有大約10個人排隊,等了大約15-20分鐘就有位了。入面座位不多,全部是面壁坐。裡面除了已經佈置好萬聖節裝飾,還貼上客人留下的意見和鼓勵,十分有愛。食物方面,只有4款拉麵選擇,另外可加配。麵份量和湯底濃度都可自選。今次叫了中濃度,隻蛋好味,唔會好硬或好咸。麵的份量超多的,女生可選少份量。總括而言,是一頓很滿足的晚餐,不論環境,服務,連食物也是很有質素,絕對會再黎食。
今次叫了中濃度,隻蛋好味,唔會好硬或好咸。
麵的份量超多的,女生可選少份量。
20 分鐘 (堂食)
尋日睇完戲,想話搵間舖頭食下飯~朋友就推介去一間旺角太子交間既 拉麵店【漁場台風】去到9點半,人不算太多,但都要等6,7個人..店員送完人數就給我地點餐紙點餐紙比一般拉麵店少好多配料選擇,麵軟硬度也是廚師決定的~我問店員有什麼好推介拉麵,佢話最多人擇 燒海蝦味豚骨同 鰹魚味豚骨拉麵兩款都好吸引,最後跟朋友選左三款唔同拉麵~終於入到去,店舖好有拉麵店feel,仍有d 食客寫完食評便貼同留影相片傾左陣計,飲左杯水,話咁快店員就送拉麵黎啦首先 我碗鰹魚味豚骨拉麵,湯味比較濃,麵份量比平均真的多,岩哂大食既朋友,肉比較全瘦,想食肥肉係找不到的。麵質偏粗硬,加上半熟蛋同一塊紫菜,這個價錢和質素成正比是可以接受的再望下 朋友碗海蝦味拉麵,試左佢個湯底,其實本來以為會係湯底係用海蝦煲出黎,原來只係放d蝦乾上去..同我碗拉麵無咩分別另一個朋友魚介豚骨拉麵,再試下湯底,分別不算大,但平10幾蚊,非常推介這個總括來講:係旺角算是街坊價拉麵,味道質素同價錢是正比合理,以平均香港拉麵店來講算偏中高水平

點餐紙比一般拉麵店少好多配料選擇,麵軟硬度也是廚師決定的~

我問店員有什麼好推介拉麵,佢話最多人擇
燒海蝦味豚骨同
鰹魚味豚骨拉麵

兩款都好吸引,最後跟朋友選左三款唔同拉麵~

傾左陣計,飲左杯水,話咁快店員就送拉麵黎啦

2018-10-23
20 分鐘 (堂食)
  • 燒海蝦味豚骨拉麵
  • 鰹魚味豚骨拉麵
2018-10-12 656 瀏覽
在秋風漸起的加班後的夜晚,趕在收鋪前食一碗熱辣辣的叉燒拉麵,突然覺得好幸福。回頭率:5/5環境:4/5服務:4/5味道:5/5份量:4.5/5等候時間:15min價格:HKD90/pal<魚介湯叉燒拉麵> HKD 78湯底好熱,魚介味道濃厚,麵條偏粗身彈牙。半隻溏心蛋整得好好味,甜甜糯糯。最抵讚係叉燒,大塊又極厚身,煮得軟軟的,好正!💁🏻‍♀️裝潢非常日式,店內工作人員日本人居多,墻上貼滿客人的留言同店家的回應,有種去到日本小店嘅錯覺💁🏻‍♀️麵的份量可選,普遍偏多,但係原來會食到唔停口💁🏻‍♀️店鋪座位唔多💁🏻‍♀️上午只提供沾麵,晚上只提供拉麵可能因為天氣漸涼或者是因為身心疲累,這一碗其貌不揚的拉麵竟然輕易地虜獲我的心。

回頭率:5/5
環境:4/5
服務:4/5
味道:5/5
份量:4.5/5
等候時間:15min
價格:HKD90/pal

<魚介湯叉燒拉麵> HKD 78

💁🏻‍♀️麵的份量可選,普遍偏多,但係原來會食到唔停口
💁🏻‍♀️店鋪座位唔多
💁🏻‍♀️上午只提供沾麵,晚上只提供拉麵

魚介豚骨湯拉麵
魚介豚骨湯拉麵
2018-10-10 488 瀏覽
今日同朋友旺角逛街,行到晚上8點,朋友想食拉麵,便去了座落旺角快富街的漁場台風。我們一行兩人,剛到店,店前已經排了十幾人,我們在門口排了大概45分鐘就可以入座。在門口等候時,店員便派了點菜紙給我們下單,我們分別點了魚介豚骨拉麵$78及鰹魚味豚骨拉麵$83。魚介豚骨拉麵🍜200g, 醬汁普通及蔥,湯底濃郁,麵有彈性,有咬口,好味鰹魚味豚骨拉麵🍜200g, 醬汁大量及蔥,湯底濃郁,麵有彈性,有咬口,好味。

2018-10-09
45 分鐘 (堂食)
2018-10-05 594 瀏覽
1️⃣魚介豚骨沾麵 $83 (4/5)👧🏻揀左最少麵量,因為知道沾麵湯底好溜😳個湯底唔錯,夠濃味,最驚咸,好彩呢個適中姐不過我覺得唔夠杰身🤭所以啲麵好難掛湯~湯有叉燒粒,一啲淋身,一啲鞋身,但都吸湯味!👍🏻2️⃣魚介豚骨烘煎黑芝麻沾麵 $85 (4/5)👦🏻就揀左普通麵量,對我黎講個份量都頗多😂個湯底好正,比起👧🏻揀嗰款更加濃味!除左魚介同豚骨之外,仲有黑芝麻味👍🏻食落有啲似芝麻湖😂雖然唔係好突岀但今到個湯嘅味道更豐富👍🏻叉燒粒好淋同有啲肥膏,超正😋特別要講嘅係個糖心蛋勁好味👍🏻有少少流心效果要彈嘅係個麵唔太掛湯同個熱石嘅效果麻麻👎🏻加配叉燒三塊 $25三大塊叉燒好味過叉燒粒🤤
1️⃣魚介豚骨沾麵 $83 (4/5)
👧🏻揀左最少麵量,因為知道沾麵湯底好溜😳
個湯底唔錯,夠濃味,最驚咸,好彩呢個適中姐
不過我覺得唔夠杰身🤭所以啲麵好難掛湯~
湯有叉燒粒,一啲淋身,一啲鞋身,但都吸湯味!👍🏻
2️⃣魚介豚骨烘煎黑芝麻沾麵 $85 (4/5)
👦🏻就揀左普通麵量,對我黎講個份量都頗多😂
個湯底好正,比起👧🏻揀嗰款更加濃味!
除左魚介同豚骨之外,仲有黑芝麻味👍🏻
食落有啲似芝麻湖😂
雖然唔係好突岀但今到個湯嘅味道更豐富👍🏻
叉燒粒好淋同有啲肥膏,超正😋
特別要講嘅係個糖心蛋勁好味👍🏻有少少流心效果
要彈嘅係個麵唔太掛湯同個熱石嘅效果麻麻👎🏻
加配叉燒三塊 $25
三大塊叉燒好味過叉燒粒🤤
2018-10-04 353 瀏覽
夜媽媽吾知食咩好 走左落旺角見到一間拉麵之前系荃灣見到已經好想食(本人系拉麵fans)原來旺角都有分店一入到黎已經聽到播緊日本歌 好有氣氛加上佢店舖牆身貼滿食客既留言 好靚好特別到揀麵喇 雖然吾多選擇 得四款揀我都揀左個海老味拉麵 加左紫菜麵可以自己揀份量 普通份量都等於2包公仔面阿 所以細食既女仔建議揀番少量麵黎到 賣相好好 第一啖試左個湯底先哇 勁濃 蝦味好重 同佢有個醬汁同啲拉麵勁夾 但美中不足既系湯略嫌少雖然佢吾系用真蝦做配料 但佢都加左啲似櫻花蝦既蝦仔 甜甜咸咸好好味總括黎講 系一間值得推薦比拉麵fans既麵店
夜媽媽吾知食咩好 走左落旺角
見到一間拉麵
之前系荃灣見到已經好想食(本人系拉麵fans)
原來旺角都有分店

• 燒海蝦味豚骨拉麵
  • 魚介豚骨蕃茄海蝦沾麵
  • 鰹魚味豚骨拉麵
2018-09-26 384 瀏覽
有睇開我都知 小弟我對麵係有種情懷今次黎呢間拉麵 午市做沾麵 晚市做拉麵6點黎到係開頭得幾個人 然後食食下 愈入愈多人 食完走果時岀面要排隊所以要早d到講番個拉麵 份量係超多 自問食得多野 我都食唔哂個湯底好入味 好純 個麵質好爽口 叉燒一咬就溶左 美口不足湯太小所以最後可以寫下comment 呢到個師傅係純日本人 我見樓面同佢溝通都係講日文下次要黎食沾麵
有睇開我都知 小弟我對麵係有種情懷
所以最後可以寫下comment
呢到個師傅係純日本人 我見樓面同佢溝通都係講日文
下次要黎食沾麵
2018-09-17 503 瀏覽
今天和友人逛街,忽然很想吃拉麵,但一向知道旺角拉麵質素一般,但太想吃拉麵的情況下,搜尋了openrice而發現這間店!晚上大約七時來到店舖,門口已站著長長的人龍,所以期待感遞增!等了半個鐘才可入座,有說日語的日本員工,更加感覺地道。每人有一張點菜紙,跟一般拉麵店也類似,自行選擇拉麵款式和調味等,還有一格可供客人填寫意見。我點了沙甸魚味豚骨拉麵,拉麵份量十分多,原本還怕不夠吃而點了300g,建議一般食量的人只需點少/普通份量便可以,因為真的很足料!拉麵是粗身的,而半熟蛋配上湯汁是非常不錯,因為湯底有很濃厚的豬骨湯味,不會死咸,即使已經很飽,也忍不住喝完整碗湯!叉燒不太厚也不太薄,有微微燒香的味道,很惹味!沙甸魚放在拉麵上也是較新鮮的食法,看看其他客人點的燒海蝦味,下次很想再試試。店內有很多客戶的留言,一邊吃還可以看看別人的留言,又是一種風味!

2018-09-08 442 瀏覽
上次試完西環的某間沾麵後,一試難忘原來公司附近也有一間沾麵店一定要來試試門面和裝潢也頗有日本拉麵店的風格菜單選擇不多,叫了魚介豚骨沾麵普通量不要以為份量很少,我和同事都吃不完,原來普通份量已很多塘心蛋做得很好,最愛這種是流心的湯頭十分濃郁杰杰的每次放一束麵條,沾滿湯汁,很滋味它是有肉的,只是在湯內,可不是素麵啊還可以加湯其實吃沾麵,一般是吃完後再加清湯把湯溝淡一點,然後喝光但這個份量實在太多,我完全沒法食完總括而言,其實西環那間比較好味但,實在太遠了。所以如果想吃沾麵,想近市區一點不妨考慮這間
上次試完西環的某間沾麵後,一試難忘

原來公司附近也有一間沾麵店
一定要來試試

門面和裝潢也頗有日本拉麵店的風格

菜單選擇不多,叫了魚介豚骨沾麵
普通量

不要以為份量很少,我和同事都吃不完,原來普通份量已很多

塘心蛋做得很好,最愛這種是流心的

湯頭十分濃郁
杰杰的
每次放一束麵條,沾滿湯汁,很滋味

它是有肉的,只是在湯內,可不是素麵啊

還可以加湯

其實吃沾麵,一般是吃完後再加清湯

把湯溝淡一點,然後喝光
但這個份量實在太多,我完全沒法食完

2018-08-15
  • 魚介豚骨沾麵
唔少香港人當左日本係自己鄉下,我為左ff自己都返左鄉下,儲埋儲埋都食過好多間日本野!但係!旺角呢間台風,係唔同啲架!食過一次,就絕對會淪陷!今次特登揀午市,因為想食佢地嘅沾麵。先講下排隊,次次黎都要排一陣隊,不過唔緊要,排隊即係有返咁上下水準。最值得留意嘅,係佢地嘅店員,永遠都元氣滿滿咁同我地say hi,佢見我苦惱緊揀普通份量定偏小,仲話:「你咁瘦,仲有quota喎!」真係好識講說話,就算排隊都排得好開心haha最後我揀左茄蝦呢款入到去,第一下已經分唔到自己係日本定香港!店員好有精神,一路做野一路唱下日文歌,成間餐廳都痴滿客人留言同店員回覆,仲有好多大幅動漫海報添!完全感受到佢地嘅愛與熱誠。因為一早係出面落單,入到黎都係等食~等左無幾耐,我嘅蕃茄櫻花蝦沾麵已經上左,櫻花蝦味道好重,feel到係真材實料。佢嘅沾麵汁亦好濃郁,掛麵掛得好勁,一啖食落口,先係最明顯食到櫻花蝦嘅香味,慢慢就會feel到果陣酸酸甜甜嘅蕃茄味,香而不膩!食沾麵成日都好怕食到太鹹味,而且我都唔鍾意太重口味,台風嘅沾麵係啱啱好,唔會太鹹或者太濃,食到最尾都唔會覺得濟。麵底都好抵讚!佢可以揀凍/熱,凍麵好彈牙,唔會因為

但係!

旺角呢間台風,係唔同啲架!

食過一次,就絕對會淪陷!

最後我揀左茄蝦呢款

因為一早係出面落單,入到黎都係等食~

麵底都好抵讚!佢可以揀凍/熱,凍麵好彈牙,唔會因為食到最尾而變到成餅嘢咁。同埋個溏心蛋呀,簡直係世界級!

一碗極有誠意又好味嘅沾麵,我俾101分呀!
  • 魚介豚骨蕃茄海蝦沾麵
2018-08-24 327 瀏覽
第一次黎呢到,諗住慢慢睇下點餐,個店員企係側邊俾壓力。點完餐,放低支筆,佢一陣風咁想收起支筆,之後甩手跌落我條褲到,其實真係唔知佢咁快咁急想點,果陣無人排隊 而且間鋪有空位。食緊果陣,店員係我隔離放chair上台到抹 係chair ! 你食緊野你會唔會接受到人地係同一張台到抹chair? 食完無耐,個店員行埋黎收野。係我側邊企左一陣,就好急好重語氣咁話幫我收野,我只係岩岩食完,你又咁快收野,想趕人走咁。我不會再來。
第一次黎呢到,諗住慢慢睇下點餐,個店員企係側邊俾壓力。
2018-08-22 275 瀏覽
中午和朋友到了旺角選了這間一直期待已久想吃的拉麵店, 中午時分店鋪內也非常多人。我們很快點了一個魚介拉麵拉麵準備時間不會等太久拉麵份量十足只是普通已感覺很飽麵質完美的,只是湯底不夠濃,醬汁選了濃還是差一點,整體是很滿意的。環境方面,的確很有日本風格, 感受到好像身處日本當地的拉麵店一樣。員工招呼禮貌周到, 完全無可挑剔。拉麵店師傅是日本人, 可能是這個原因感覺非常有水準。另外,期待餐廳能夠推出辣湯沾麵總括而言, 在旺角拉麵店相比之下這間算是突出
我們很快點了一個魚介拉麵
拉麵準備時間不會等太久
拉麵份量十足只是普通已感覺很飽
員工招呼禮貌周到, 完全無可挑剔。
拉麵店師傅是日本人, 可能是這個原因感覺非常有水準。
另外,期待餐廳能夠推出辣湯沾麵

總括而言, 在旺角拉麵店相比之下這間算是突出
2018-08-22
2018-08-14 230 瀏覽
叫左個鰹魚拉麵, 鰹魚味唔算突出, 就是普普通通的湯底吧。麵不粗不幼, 正常吧, 話佢地麵量是出面拉麵店的1.5倍,我又唔係好覺。有半隻糖心蛋, 無食, 唔可以俾意見。叉燒好大塊又夠厚, 偏瘦有D 鞋, 同埋好似偏淡, 總之成碗麵就是一般般吧。另加左叉燒, 都是大大塊又厚, 仲有3大件, 抵食。反而隔離叫左蝦味拉麵, 我聞到好香囉, 早之叫蝦LA

反而隔離叫左蝦味拉麵, 我聞到好香囉, 早之叫蝦LA
2018-08-12 210 瀏覽
見到open rice 好評數都唔差嘅漁場台風就搵咗一日同朋友食豪啲去一嚐漁場拉麵夜晚有四款拉麵揀 晏就就可以試埋沾麵 因為我地係夜晚去試 就試咗個到嘅拉麵叫咗一個鰹魚味豚骨拉麵 大量醬汁 同埋普通分量嘅麵底食啦好濃味 好啱重口味嘅人 不過就略嫌太濃 食完好口喝 另外一提個麵底 佢比較粗身 不過都彈牙 個人覺得都可以接受 幾好食 不過朋友就覺得唔夠彈 所以都睇返唔同人嘅口味啦朋友叫嘅魚介豚骨拉麵 唔知係咪隔離飯香嘅道理 覺得魚介味雖然都好突出 不過又未到鰹魚味咁濃 味道比較適合我😋魚介豚骨拉麵係可以一試的😋😋另外佢嘅叉燒偏厚身同埋有少少硬 係叉燒個到可能會扣少少分
見到open rice 好評數都唔差嘅漁場台風
就搵咗一日同朋友食豪啲去一嚐漁場拉麵

叫咗一個鰹魚味豚骨拉麵 大量醬汁 同埋普通分量嘅麵底
食啦好濃味 好啱重口味嘅人 不過就略嫌太濃 食完好口喝
不過朋友就覺得唔夠彈 所以都睇返唔同人嘅口味啦

另外佢嘅叉燒偏厚身同埋有少少硬 係叉燒個到可能會扣少少分
2018-08-09 216 瀏覽
沾麵沾麵,聽得多但未食過。經過漁場台風很多次,哥哥也來試過午餐,今次終於有機會來食了!來之前上openrice看看客人怎麼說,原來這裡午餐只做沾麵,而晚餐則只做拉麵。沒有關係,我跟朋友都沒有食過沾麵,這天便相約來初嚐。踏進店內,便被牆上的紙弄得花多眼亂,坐下仔細一看,才知道原來大部分都是客人用餐後親手寫給餐廳的feedback。最特別的是,當餐廳收到客人的意見便條,會以另一種顏色的水筆寫在同一張便條上回應,再貼在牆上,令客人感覺餐廳跟客人有溝通互動,也有聆聽意見。網上說是由日本人經營的漁場台風,進門以後所有店員都以一段日文一齊歡迎你,下單時店員會高聲用日文告訴廚房的廚師客人點了甚麼食物將要準備甚麼食物,離開也會以一段日文多謝你的光臨。入座後,店員會送上點餐紙。同行朋友是長頭髮,店員手捧著一盒紮頭橡根問是否需要,方便長頭髮的客人。只有三款沾麵供應的店,還有這次是我第一次食,很快就決定了要點一個原味的沾麵。我選了魚介豚骨沾麵($83),250g普通分量。沾麵的麵底通常是涼的,但食日式麵類我還是習慣熱的麵,但倘若點了涼的麵令湯冷掉,這裡也可以要求為湯加上熱石,增加溫度。湯底無論是聞起來還是食

湯底無論是聞起來還是食起來,都有十分香濃的魚介味,像是用了很多時間製作,幾出色,重口味的人會喜歡。配上麵條帶點粗度,可以輕易掛上有少許魚介湯,每一啖都食得到對湯底製作的認真。
不過個人口味來講,用上更粗的麵會更好食

這樣香濃的湯的表面有層油,加上檸檬汁能加添少許清新感,減低油膩的感覺。這裡的豚肉是切成方形一件件,只有幾件不多,但吸收了濃湯的味道還有不黏牙的質地都不錯。半熟蛋方面沒有很出色,正常表現,也許湯底濃味,沒有覺得蛋很突出。一般情況下,這沾麵湯裡會有筍,這我是不食的。在花多眼亂的牆上,我下單以後才發現牆上有張告示,說如果客人有沾麵拉麵所包括的材料不食,可以轉作其他食物:例如筍、半熟蛋、豚肉其中一樣不食,都可以任意轉做另外兩樣的其中一樣。可惜我發現得太遲,只好把所有筍全都挑出來請朋友食了
建議餐廳可以把這告示貼在較當眼地方或者可以在下單時跟客人確認一下,或可考慮在客人位置放上提示字句等等。
桌上還有幾款調味料讓你加入麵食裡呢。當我看見有生蒜提供,就急不及待試試。嘩!這生蒜又香又辣!麵夾著少許生蒜又是另一番風味。

食到最後,如桌上的食沾麵指示所示,客人可加入熱湯,然後把整碗沾麵湯底喝盡。

加入熱湯以後,湯底顏色明顯沒有之前那麼濃。原來的湯底喝下去很濃,但加入熱湯後的湯底質感和味道就入一般所喝的湯,合適飲用。不過由於麵的分量大,加上湯底味道濃郁食完有點膩,我喝了一半就沒有喝了。

第一次食沾麵都幾滿意,味道香濃吸引令人食指大動。
大食的我食完十分飽,正常食量都可以考慮食細分量180g。下次要再來!