📌 滾爺火鍋 - 旺角上海街428號地舖🗓(22/10) 星期日 ⏰ 下午4:30左右 💈特式:近日天氣逐漸轉涼,又係出動打邊爐嘅好時機,但任食火鍋都開始食到厭,所以今日就去到旺角搵左間出名食椰子雞鍋嘅火鍋店同大家去試下。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:餐廳係以散叫為主,但都有一些2至6人套餐選擇,除咗椰子雞鍋之外,佢地其他湯底大部分都係用上湯熬製,而家等我同大家講下🍲味道先。🥥🐥招牌椰子雞鍋 $2️⃣4️⃣8️⃣ - 個椰子雞鍋係職員現場用兩個椰青同兩個椰皇,再加埋d椰子肉同馬蹄去烹製,全程無加到一滴水,完全係可以享受到椰青同椰皇嘅香同清甜。雞就有半隻份量,係用上新鮮雞,所有材料加埋一齊熬製,待湯底在滾起再焗幾分鐘,先飲一碗椰味濃郁嘅湯底,再食嫩滑重雞味嘅鮮雞,一大享受,最尾個湯底比我一滴不漏地清晒。手打四寶丸 $8️⃣8️⃣ - 四寶丸分別係牛丸/蝦丸/墨魚丸/鯪魚丸各兩粒,全部都係自家製手打,上枱隻碟亦都好特別。新鮮打手嘅丸一向都係特別好食,呢四款丸都各有唔同口感/特式,當中我最鐘意就係墨魚丸同蝦丸,用料十足。🦐手包鮮蝦雲吞 $4️⃣4️⃣ - 呢個價錢有4粒,都係餐廳自家純手工包製,比起出邊
📌 滾爺火鍋 - 旺角上海街428號地舖
🗓(22/10) 星期日 ⏰ 下午4:30左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

手打四寶丸

🦐手包鮮蝦雲吞 $4️⃣4️⃣ - 呢個價錢有4粒,都係餐廳自家純手工包製,比起出邊食到嘅雲吞細粒,今餡料都好豐富同飽滿,而且塊皮入口好煙靭,每粒雲吞入邊嘅蝦肉亦都爽口彈牙。

🥟手包韭菜餃 $4️⃣0️⃣ - 呢個都係4粒,淥熟後晶凝通透,睇到入面滿滿嘅餡料,韭菜味濃,仲有一陣好強烈嘅香甜,真係一個不錯嘅選擇。
手包鮮蝦雲吞/手包韭菜餃

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 : 餐廳飲品都好多選擇,有椰青椰皇/紅白酒/啤酒/汽水同樽裝茶等等,我就當然叫打邊爐唔一定少得嘅大樽裝啤酒啦。

🍽環境:環境裝修以黑色為主,分上下兩層,樓下以梳化卡位為主,樓上就係較大張嘅圓枱,餐廳環境及醬料區都keep到整齊乾淨,座位亦坐得舒適。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服務:餐廳職員好nice,會同客人好詳細咁解釋餐牌,係幫忙處理湯底時亦會比足夠時間客人影相打卡,適當時亦會主動詢問客人需唔需要加湯之類。

💰💸價錢:今日咁樣一餐連埋椰子雞鍋底,埋單都係$5️⃣0️⃣0️⃣左右,佢比到你呢個環境/味道/質素都叫做合理,

🐲💬總結:我覺得呢間火鍋店都做得好出色,地點又就腳,雖然價錢唔講得話好平,但勝左質素取勝。

推薦指數:❤️❤️❤️❤️🤍
2023-10-22
手打四寶丸
手包鮮蝦雲吞/手包韭菜餃
  • 手包鮮蝦雲吞
  • 手包韭菜餃
呢排天氣開始轉涼 又係打邊爐嘅季節!朋友話聽講旺角有一間火鍋店嘅椰子雞火鍋好正 今日特登book咗位去試吓好彩有book位,七點嘅時候都幾旺場 首先當然要叫招牌嘅椰子雞鍋除咗有半隻正宗海南文昌雞 仲有兩個鮮椰青 兩個椰皇 仲有珍珠小馬蹄 同埋老椰子片 侍應會幫你到椰子水,同埋教你點樣去煮個椰子雞煲 水滾後再焗佢5分鐘就食得啦!一打開~好香嘅椰子香味 雞肉熟得啱啱好 好鮮嫩好彈牙 係正宗文昌雞~個皮好彈牙!食完雞之後,我哋飲晒個湯底😆 真係好鮮甜食完椰子雞侍應會再加湯俾我哋打邊爐~朋友唔食牛肉 於是我哋叫咗鯇魚片同桂花蚌 兩樣都新鮮~ 再食韭菜餃同埋萵筍片 滿足愉快的一餐~
呢排天氣開始轉涼 又係打邊爐嘅季節!

好彩有book位,七點嘅時候都幾旺場
首先當然要叫招牌嘅椰子雞鍋

食完雞之後,我哋飲晒個湯底😆 真係好鮮甜

2023-10-22 35 瀏覽
🍁秋風起,去打邊爐最合適~呢到有唔同種類既特色鍋,今日就試下藥膳花雕醉雞鍋🥘🐣一大個鍋呈現在眼前,入邊已經有隻雞,侍應話首先等到水滾,跟住再焗多5分鐘,就食晒啲雞同飲咗啲湯先⏰用漏斗等咗5分鐘之後,一大開個鍋就充滿酒味,暖入心,加埋紅棗、杞子,好甜好好飲。🐣半隻雞嘅份量都唔少,用呢個時數煮雞,啲雞岩岩好 唔會鞋唔會硬🫶🏼🥟之後食手包韭菜餃4粒,一擺左落鍋之後變到好大粒,入面有豐富既餡料,好味🥦油麥菜夠新鮮 不錯🍜加多個龍口粉絲,飽肚又索哂啲味🐏紐西蘭羊肉片有羊味,唔錯👍

🥦油麥菜夠新鮮 不錯
🍜加多個龍口粉絲,飽肚又索哂啲味
🐏紐西蘭羊肉片有羊味,唔錯👍

2023-10-20 56 瀏覽
今日我哋嚟到滾爺火鍋,佢嘅墨魚丸、椰子雞鍋同牛肩胛真係令人驚喜!我地一入到去,馬上感受到熱鬧嘅氣氛同埋友善嘅服務態度。首先,我要推介嘅係佢哋嘅墨魚丸。墨魚丸係用鮮嫩嘅墨魚肉製成,質感彈牙,鮮味十足。佢哋嘅墨魚丸外觀漂亮,光滑細緻。一咬入口,墨魚嘅鮮香味瞬間爆發,令人回味無窮。而且,墨魚丸入鍋後,更增添火鍋湯底嘅風味。如果你係墨魚嘅愛好者,呢個墨魚丸絕對唔可以錯過!其次,椰子雞鍋係滾爺火鍋另一個招牌菜式。椰子雞鍋嘅湯底以新鮮椰子汁為基礎,加入雞骨熬煮而成,湯底鮮甜香濃。啖啖湯底都帶有椰子嘅迷人香氣,令人食指大動。雞肉片嫩滑多汁,與椰子湯底完美融合,帶出鮮美嘅滋味,令味道更豐富多元。呢個椰子雞鍋真係一個鮮美又營養豐富嘅選擇。最後,我要講返牛肩胛。滾爺火鍋嘅牛肩胛絕對係肉食愛好者嘅天堂!牛肩胛肉質鮮嫩多汁,入口即化。每一口牛肩胛都帶有濃郁嘅牛肉香氣,令人回味無窮。滾爺火鍋嘅牛肩胛切得薄片均勻,容易熟透,保持肉質的鮮嫩度。配合火鍋湯底同其他食材一齊煮,味道更加豐富。如果你鍾意牛肉,呢個牛肩胛絕對係你嘅最佳選擇。總括而言,滾爺火鍋嘅墨魚丸、椰子雞鍋同牛肩胛都係出色嘅選擇。餐廳嘅服務態度友善,環境

總括而言,滾爺火鍋嘅墨魚丸、椰子雞鍋同牛肩胛都係出色嘅選擇。餐廳嘅服務態度友善,環境熱鬧,讓人感到舒適。如果你想要享受美味的火鍋,滾爺火鍋絕對是一個不容錯過的地方。
  • 招牌椰子雞鍋
2023-10-20 54 瀏覽
餐廳有兩層,開24小時睇波一流。醬芥:每位$18 最特別的配料是原粒青檸任你壓。✦ 招牌椰子雞鍋 $248 餐廳用椰皇和椰青各兩粒作湯底。親自在你面前倒入鍋中,並沒有添加任何水和味精。當中,還放了馬蹄粒和乾椰肉,就更加鮮甜。文昌雞就有半隻,大火煮到出煙就可以關火。關火後,再焗五分鐘。開蓋, 能嗅到好濃的椰子味。雞的肉質嫩滑,食完肉已經7成飽啦🙈🤣。椰子雞湯一人幾碗,好快飲曬🤣。飲完都唔怕,店員會加雞骨湯俾你去打邊爐。✨️美國安格斯板眼$188 牛肉底下放了乾冰,一出場就煙霧瀰漫,打卡一流!牛肉味重,肥瘦均匀。飲完椰子湯先再落牛肉,因為牛味會蓋過椰子的清香。✨️ 紅薯粉 $18紅薯粉是幼身,但都幾大份,爽口彈牙。
餐廳有兩層,開24小時睇波一流。

醬芥:每位$18
最特別的配料是原粒青檸任你壓。

✦ 招牌椰子雞鍋 $248

✨️美國安格斯板眼$188

✨️ 紅薯粉 $18
紅薯粉是幼身,但都幾大份,爽口彈牙。
2023-10-19 42 瀏覽
滾爺火鍋:鮮甜滋味 猶如舌尖上的盛宴滾爺火鍋係一個相當受歡迎嘅選擇。佢哋嘅牛肩胛嘅滋味咁鮮美,真係令人回味無窮。滾爺火鍋嘅牛肩胛肉質鮮嫩多汁,每一啖都帶俾你滿滿嘅牛肉香氣,令人食到口齒留香。佢哋嘅湯底都好用心,慢炖嘅牛骨湯底加上多款秘製調味料,令湯底更加濃郁香滑。將牛肩胛浸入湯底,鮮嫩嘅肉質迅速吸收湯汁,帶嚟一股濃郁嘅牛肉味,每一口都好過癮。而田園菇菜拼盤係滾爺火鍋嘅另一個亮點。佢哋嘅菇菜選擇多樣等等,每一款都帶俾你豐富嘅口感。蔬菜方面,有時令嘅時蔬,例如嫩滑嘅豆苗、脆口嘅生菜,令整個拼盤更加豐富多元。將菇菜浸入滾爺火鍋嘅湯底,聲音伴隨著滿滿嘅鮮香,令人食指大動。另一款推薦係滾爺火鍋嘅椰子雞鍋。鮮嫩嘅雞肉配上椰子香氣,帶嚟一種獨特嘅風味。椰子雞鍋嘅湯底用上新鮮嘅椰子水熬煮而成,湯底清甜而不膩,令整個鍋底都散發出迷人嘅椰香。配上滾爺火鍋嘅秘製醬料,令味道更加豐富。每一啖滋味都帶你飛到熱帶島嶼,享受著雞肉與椰子的完美結合。滾爺火鍋嘅牛肩胛、田園菇菜拼盤同椰子雞鍋絕對係一個令人垂涎三尺嘅組合。無論你係牛肉愛好者、素食者定係喜愛椰子風味嘅人,滾爺火鍋都能夠滿足你嘅味蕾。佢哋嘅食材新鮮,湯底精心
滾爺火鍋:鮮甜滋味 猶如舌尖上的盛宴

滾爺火鍋嘅牛肩胛、田園菇菜拼盤同椰子雞鍋絕對係一個令人垂涎三尺嘅組合。無論你係牛肉愛好者、素食者定係喜愛椰子風味嘅人,滾爺火鍋都能夠滿足你嘅味蕾。佢哋嘅食材新鮮,湯底精心調配,每一道菜都帶嚟一種獨特嘅滋味體驗。如果你尋找一個讓舌尖上盡情享受的火鍋體驗,滾爺火鍋絕對值得一試。無論是與親朋好友共享美食的歡樂時光,還是獨自一人品味美味的寧靜時刻,滾爺火鍋都能為你帶來滿足和愉悅。
  • 手打四寶丸
  • 美國安格斯頂級肥牛
  • 西班牙無激素豬頸肉
2023-10-17 64 瀏覽
今日約咗朋友打邊爐,原來介紹我嚟滾爺火鍋。香港地真係細,係旺角區高品質火鍋並真係吾多。朋友說他們的沙嗲湯底非常不錯, 就點了試試。 鴛鴦鍋(沙嗲+芫茜皮蛋)是絕妙的組合。沙爹湯底香濃而惹味,而芫茜湯底則更清香。 他們的新鮮第一刀(新鮮豬肉片)果然新鮮,口感爽口又有彈性。 鬼馬雙星(百花釀油條)可以當作小食,也可以作為火鍋的食材,油條炸得香脆,完全吸收了湯汁,令人回味無窮。 還有即炸支竹、皇帝菜和紅薯粉等等,都是一些能充分吸收湯汁的火鍋食材。 整體來說,滾爺火鍋的食材新鮮,湯底濃厚,而且地點也非常方便。最適合那些對食物有要求嘅明友, 約埋三五知己一齊享受美食, 歡聚一番。

鴛鴦鍋(沙嗲+芫茜皮蛋)
是絕妙的組合。沙爹湯底香濃而惹味,而芫茜湯底則更清香。

他們的新鮮第一刀(新鮮豬肉片)
果然新鮮,口感爽口又有彈性。

2023-10-16 73 瀏覽
今日水晶去咗旺角做嘢,做完嘢當然要周圍覓下食啦~呢排天氣凍咗,絕對係打邊邊嘅好時候😁😁😁我今次要為大家分享旺角的滾爺火鍋!這次我特別推薦他們的招牌菜式——麻辣沙嗲鴛鴦鍋、牛肩胛、炸紫菜響鈴和墨魚丸。你們一定不能錯過!首先,讓我來談談滾爺火鍋的麻辣沙嗲鴛鴦鍋。打邊爐最緊要緊係個鍋啦,水晶作為一個藝術愛好者,真係好鍾意佢哋個鍋,都雕咗花,好得意💜💜💜這道火鍋以麻辣和沙嗲兩種口味結合,給人一種刺激又鮮香的感覺。一次過滿足哂同行愛辣的朋友,同唔食辣嘅水晶嘅願望🤣🤣🤣麻辣湯底香氣四溢,能讓人忍不住一次又一次地品嚐,我見同行朋友對湯底讚不絕口。而沙嗲湯底則提升了整體的層次感,濃郁的湯底讓人食指大動。最棒的是,你還可以在同一鍋中,同時享受這兩種美味。無論是喜歡挑戰味蕾的辣嗆的無辣不歡者,還是追求平衡口感的人,這道鴛鴦鍋絕對能滿足你的需求。接下來,我要介紹的是滾爺火鍋的牛肩胛。這道菜絕對是肉食愛好者的天堂!牛肩胛肉質鮮嫩多汁,入口即化。每一口咬下去,肉汁在口中爆炸開來,彷彿讓人置身於美味的海洋中。經過火鍋的烹調,牛肩胛更是吸收了湯底的豐富味道,讓整個火鍋的口感更加豐富。無論是單獨品嚐,還是搭配其他食材
今日水晶去咗旺角做嘢,
做完嘢當然要周圍覓下食啦~
呢排天氣凍咗,
絕對係打邊邊嘅好時候😁😁😁
我今次要為大家分享旺角的滾爺火鍋
你們一定不能錯過!

首先,
讓我來談談滾爺火鍋的麻辣沙嗲鴛鴦鍋。
打邊爐最緊要緊係個鍋啦,
水晶作為一個藝術愛好者,
真係好鍾意佢哋個鍋,
都雕咗花,
好得意💜💜💜
這道火鍋以麻辣和沙嗲兩種口味結合,
給人一種刺激又鮮香的感覺。
一次過滿足哂同行愛辣的朋友,
同唔食辣嘅水晶嘅願望🤣🤣🤣
麻辣湯底香氣四溢,
能讓人忍不住一次又一次地品嚐,
我見同行朋友對湯底讚不絕口。
而沙嗲湯底則提升了整體的層次感,
濃郁的湯底讓人食指大動。

最棒的是,
你還可以在同一鍋中,
同時享受這兩種美味。
無論是喜歡挑戰味蕾的辣嗆的無辣不歡者,
還是追求平衡口感的人,
這道鴛鴦鍋絕對能滿足你的需求。

接下來,
我要介紹的是滾爺火鍋的牛肩胛。

這道菜絕對是肉食愛好者的天堂!牛肩胛肉質鮮嫩多汁,
入口即化。
每一口咬下去,
肉汁在口中爆炸開來,
彷彿讓人置身於美味的海洋中。
經過火鍋的烹調,
牛肩胛更是吸收了湯底的豐富味道,
讓整個火鍋的口感更加豐富。
無論是單獨品嚐,
還是搭配其他食材,
這道牛肩胛都能帶給你驚喜連連。

不得不提的是,
滾爺火鍋的炸紫菜響鈴。

眾所周知,
水晶係響鈴愛好者來,
紫菜響鈴更加係我打邊爐的愛菜

這道菜以新鮮的紫菜炸製而成,
外酥內軟,
帶有微微的鹹香味。
每一口咬下去,
響鈴脆脆的口感,
和紫菜的鮮甜味道交織在一起,
這道炸紫菜響鈴的獨特之處,
絕對會讓你驚艷不已。

最後,
我要向大家介紹的是滾爺火鍋的墨魚丸。

這道墨魚丸大小適中,
看起來就讓人食指大動。
入口之後,
墨魚丸釋放出濃郁的海鮮味道,
彷彿將大海的鮮味帶入口中。
丸子的質地彈牙有嚼勁,
咬下去時彈性十足,
給人一種愉悅的口感,
好想拎來舉行一下乒乓墨魚球大賽🤭🤭🤭
墨魚丸都能為整體的味道增添層次感,
帶來驚艷的口感體驗。

總結來說,
滾爺火鍋的麻辣沙嗲鴛鴦鍋、
牛肩胛、
炸紫菜響鈴和墨魚丸絕對是讓人回味無窮的美食組合。
個人覺得紫菜響鈴、牛肩胛、墨魚丸呢三樣嘢一定係去滾爺火鍋必點!!!

他們獨特的口味,
豐富的層次感以及新鮮的食材,
都讓人愛不釋手。
如果你是一個無辣不歡、
追求美食體驗的人,
那麼滾爺火鍋絕對是你不能錯過的餐廳。
不管是與朋友聚餐,
還是享受美食,
這裡都很適合👍👍👍
  • 手打四寶丸
呢日去完旺角出活動,之後就去咗滾🍲好耐無打邊爐啦!😆呢間餐廳叫做滾爺火鍋,餐廳以黑色為主調,有兩層,樓下適合2人或幾位朋友小聚,樓上有大圓枱,適合家庭或一大班朋友聚會食飯!我哋叫咗個[滾得飽]2人餐,$598湯底選擇咗🍲 胡椒蘿蔔豬尾鍋🦐海蝦4隻 (新鮮)🐚花甲8隻(可惜有一隻唔開) 🐖西班牙無激素豬頸肉 🥟手包韭菜餃4粒🐟鮮甜手打鯪魚滑🟡山根1籃🍜讚歧島冬2份 (好食👍🏻)不得不提他們的混醬吧,除咗一般的配料,例如辣椒🌶️、蒜蓉、炸蒜🧄、蔥、芫荽🌿、沙茶醬⋯⋯之外,竟然有青檸🟢🤩~ 醬油仲要係煮過,係熱嘅!♨️ 即刻將我碗混醬提升咗!😋點乜都鮮味D啦!打邊爐🍲食埋即炸魚皮,再飲埋王老吉,感覺好似會冇咁熱氣😆~侍應姐姐態度好,笑容好👍🏻2人埋單:$801🍱餐廳:滾爺火鍋 (旺角)🏫地址:旺角上海街428號地舖
呢日去完旺角出活動,之後就去咗滾🍲好耐無打邊爐啦!😆

我哋叫咗個[滾得飽]2人餐,$598

湯底選擇咗🍲 胡椒蘿蔔豬尾鍋

🦐海蝦4隻 (新鮮)

🐚花甲8隻(可惜有一隻唔開)

🐖西班牙無激素豬頸肉

🥟手包韭菜餃4粒
🐟鮮甜手打鯪魚滑

🟡山根1籃
🍜讚歧島冬2份 (好食👍🏻)

打邊爐🍲食埋即炸魚皮,
再飲埋王老吉,感覺好似會冇咁熱氣😆~

侍應姐姐態度好,笑容好👍🏻

2人埋單:$801

🍱餐廳:滾爺火鍋 (旺角)
🏫地址:旺角上海街428號地舖
2023-10-11
2023-10-16 22 瀏覽
餐廳滾爺火鍋嘅麻辣沙嗲鴛鴦鍋真係叫人回味無窮!佢嘅特色就係將麻辣同沙嗲兩種風味結合喺一鍋之中,帶嚟一種獨特嘅辣味同香料香氣。我真係好鐘意呢款鍋,每次去食都覺得好過癮。鴛鴦鍋嘅概念係將兩種湯底分開,一邊係麻辣湯底,另一邊係沙嗲湯底。麻辣湯底辣辣嘅味道夠勁,辣椒同花椒嘅香氣喺口中散開,刺激味蕾。而沙嗲湯底就係帶有微微甜味同香料嘅湯底,令人感到暖心同舒服。兩款湯底放埋一鍋度,令味道更加豐富多元化。而餐廳嘅牛肩胛真係非常推薦!牛肩胛係由優質嘅牛肉切成薄片,質感鮮嫩彈牙。我通常會將牛肩胛放入麻辣湯底中,等牛肉片煮熟後,沾上一啲麻辣湯底,真係太美味!牛肉嘅鮮甜同麻辣湯底嘅辣味相融合,帶嚟一種絕妙嘅味覺享受。炸雲吞都係呢度餐廳嘅一大招牌。炸雲吞香脆外皮,入口即化。每個雲吞都包裹住豐富嘅餡料,味道鮮美。我通常會將炸雲吞放喺湯底中煮一煮,等雲吞吸收湯汁,變得更加濕潤多汁。煮熟嘅炸雲吞同湯底嘅味道交融在一齊,真係好開胃。另外,墨魚丸都係滾爺火鍋嘅一個亮點。墨魚丸黑黑嘅外觀非常吸引,質地彈牙又有嚼勁。墨魚丸入口後散發出鮮味,令人回味無窮。墨魚丸同沙嗲湯底嘅組合真係絕配,帶嚟一種獨特嘅風味。總括而言,滾爺火鍋

總括而言,滾爺火鍋嘅麻辣沙嗲鴛鴦鍋真係一個值得推薦嘅選擇。麻辣同沙嗲兩種風味嘅湯底結合得恰到好處,牛肩胛肉片鮮嫩美味,炸雲吞香脆可口,墨魚丸則帶來獨特的風味。每一口都能感受到辣味、香料和鮮美的滋味,讓人食指大動。
  • 招牌椰子雞鍋
2023-10-15 77 瀏覽
最近我發現了一家餐廳,名叫「滾爺火鍋」,他們的招牌菜「椰子雞鍋」、「炸紫菜響鈴」和「墨魚丸」真是讓我驚艷不已。首先,讓我來介紹一下他們的招牌菜之一-「椰子雞鍋」。一打開鍋蓋,迎面撲來了濃郁的椰香味,讓人垂涎欲滴。裡面放滿了新鮮的雞肉塊,搭配上椰汁的滋潤,味道真是美味至極。椰子雞鍋的湯底鮮甜不膩,每一口都讓人感到舒暢。接下來是他們的另一道招牌菜-「炸紫菜響鈴」。這道菜看起來簡單,但卻有著令人驚艷的口感。每一片紫菜都經過細心挑選和處理,炸至金黃酥脆,聽到一聲脆響,彷彿在耳邊響起美妙的樂曲。一口咬下去,紫菜的鮮甜與酥脆交融在一起。搭配上他們特製的醬料,更是美味無比。這道炸紫菜響鈴絕對是一個讓人驚艷的開胃小吃,讓人忍不住一直追加點菜。最後,我要介紹的是「滾爺火鍋」的墨魚丸。這些墨魚丸色澤漂亮,彈牙的口感令人愛不釋手。每一口咬下去,墨魚丸的鮮味四溢,彷彿能感受到大海的滋味。而且,他們的墨魚丸非常彈牙,不會有膠質感,吃起來十分爽口。搭配上滾爺火鍋獨特的湯底,真是美味絕頂。總括來說,「滾爺火鍋」的招牌菜「椰子雞鍋」、「炸紫菜響鈴」和「墨魚丸」絕對是令人驚艷的美食體驗。無論是湯底的鮮美,還是食材的新鮮

總括來說,「滾爺火鍋」的招牌菜「椰子雞鍋」、「炸紫菜響鈴」和「墨魚丸」絕對是令人驚艷的美食體驗。無論是湯底的鮮美,還是食材的新鮮和獨特的口感,都讓人難以忘懷。

2023-10-15 42 瀏覽
我最近到了滾爺火鍋這家餐廳用餐,他們的四寶丸、椰子雞鍋和椒鹽魷魚鬚真是令我驚艷。以下是我對這些菜式的評價:四寶丸:滾爺火鍋的四寶丸絕對是一道令人垂涎欲滴的美食。這款丸子的質地彈牙,口感非常棒。它們有四種不同的口味。每一口都充滿了鮮美的味道,而且新鮮。這道四寶丸絕對是滾爺火鍋的招牌菜之一,推薦大家品嚐。椰子雞鍋:滾爺火鍋的椰子雞鍋是一道令人驚艷的湯品。這道湯的湯底以椰汁為基礎,搭配鮮嫩的雞肉和新鮮的蔬菜。椰汁的香甜與雞肉的鮮嫩完美結合,每一口都帶來滿滿的滿足感。這道湯品的湯底濃郁而不膩,非常適合作為火鍋的湯底。椰子雞鍋給我留下了深刻的印象,我下次再來一定會再點這道美味的湯品。椒鹽魷魚鬚:滾爺火鍋的椒鹽魷魚鬚是一道非常特別的小吃。魷魚鬚經過炸至酥脆,再灑上椒鹽調味,帶來了一種獨特的口感和風味。這道小吃的魷魚鬚脆脆的,外層香脆,內裡鮮嫩多汁。椒鹽的調味使得這道小吃更加美味,帶來了一種鹹香的口感。椒鹽魷魚鬚是一道非常受歡迎的小吃,無論是作為開胃菜還是配菜都非常適合。總括來說,我對滾爺火鍋的四寶丸、椰子雞鍋和椒鹽魷魚鬚印象非常深刻。這些菜式都具有獨特的風味和口感,給人留下了美好的食記。如果你想要

四寶丸:

椰子雞鍋:

椒鹽魷魚鬚:

總括來說,我對滾爺火鍋的四寶丸、椰子雞鍋和椒鹽魷魚鬚印象非常深刻。這些菜式都具有獨特的風味和口感,給人留下了美好的食記。如果你想要品嚐美味的火鍋和特色小吃,滾爺火鍋絕對是一個不錯的選擇。
2023-10-13 31 瀏覽
哈囉大家!我今日要同大家分享一個超正宗嘅餐廳——滾爺火鍋!呢度有好多款精緻火鍋料理,而我今日就要同大家講下呢度嘅墨魚丸、椰子雞鍋、牛肩胛同椒鹽魷魚鬚,真係太過癮啦!首先,我要講下呢度嘅墨魚丸。佢嘅外觀黑黑地,好吸引,而且食落去都好彈牙。墨魚嘅鮮味同香氣完全融入丸子裡面,每一口都可以感受到墨魚嘅鮮甜。為咗保持丸子嘅鮮度同彈性,餐廳真係好用心!再嚟就係椰子雞鍋,呢個真係滋味無窮。椰子汁同雞湯嘅結合,好似一個鮮甜嘅交融。椰子嘅香氣好濃郁,同雞肉嘅鮮嫩完美配合,令整個鍋底更加美味豐富。如果你鍾意食椰子同雞肉,呢個絕對係你嘅首選!牛肩胛煮熟之後食落去,肉質鮮嫩多汁,好滋味。佢嘅肉味都滲透晒入湯底,成為湯底嘅一部分,每一口都可以感受到牛肉嘅鮮美。如果你鍾意食牛肉,呢個絕對係你嘅必試之選!最後,我要講下呢度嘅椒鹽魷魚鬚。魷魚鬚係魷魚嘅觸手,炸至金黃酥脆,外脆內軟,十分美味。椒鹽調味令魷魚鬚更加香辣,每一口都飄散出椒鹽嘅香氣。酥脆嘅質感同香辣嘅味道絕對係一絕!滾爺火鍋嘅墨魚丸、椰子雞鍋、牛肩胛同椒鹽魷魚鬚絕對係一個令人滿足嘅火鍋體驗。無論你係嚟呢度食飯定同朋友聚餐,呢度嘅料理都絕對唔會令你失望。餐廳嘅

滾爺火鍋嘅墨魚丸、椰子雞鍋、牛肩胛同椒鹽魷魚鬚絕對係一個令人滿足嘅火鍋體驗。無論你係嚟呢度食飯定同朋友聚餐,呢度嘅料理都絕對唔會令你失望。餐廳嘅用心同對食材嘅挑選絕對係一流,每一個菜式都帶嚟豐富嘅味道同口感。如果你鍾意火鍋同海鮮料理,滾爺火鍋絕對係你嘅首選!
2023-10-09
  • 蟹籽墨魚丸;
2023-10-13 63 瀏覽
假日先嚟打風,趁着涼涼哋,個風又未打到嚟,食返個宵夜火鍋暖下身😂呢度開廿四小時,啱晒隨時即興過嚟,叫咗個椰子雞煲,超正直接用椰皇椰青做湯底,仲有珍珠馬蹄同椰肉,配埋文昌雞,好講究開咗火之後等水滾,再焗佢5分鐘,即刻有嫩滑嘅文昌雞食。湯底超甜,勁好飲,雞肉入面又有椰子味,成件事好補🤤而家秋冬起,天氣咁乾啱晒👍飲完啲湯可以加返豬骨雞骨湯,夜晚唔係好肚餓,叫咗大部份都係吸汁嘅蔬菜類,重點吸著咁甜既湯底食原味道🤤滿足❤️

2023-10-07
$300 (宵夜)
  • 招牌椰子雞鍋(半隻雞)
2023-10-13 41 瀏覽
滾爺火鍋,一間以傳統粵式火鍋聞名的餐廳。他們的菜單上有各種令人垂涎欲滴的美食,其中最令人難以忘懷的就是他們的墨魚丸、紫菜響鈴、椰子雞鍋和炸雲吞。首先,讓我們來談談滾爺火鍋的墨魚丸。這些墨魚丸彈牙有嚼勁,入口即化。內部則是充滿了墨魚的鮮味。每一口都散發著濃郁的海鮮香氣,讓人回味無窮。搭配上火鍋湯底,墨魚丸更是能夠提升整個火鍋的風味接下來是滾爺火鍋的紫菜響鈴。這道菜色彩鮮豔,口感脆嫩。每一片紫菜都經過精心挑選,無論是外觀還是味道都非常出色。在火鍋湯底中稍微泡一下,能釋放出紫菜本身的鮮味。椰子雞鍋是滾爺火鍋的招牌之一。這道菜以新鮮的椰子為基底,搭配嫩滑的雞肉和各種時蔬,營造出濃郁的椰香和清新的口感。椰子的甜味與雞肉的鮮嫩完美結合,每一口都能品味到豐富的層次感。最後,讓我們來品味一下滾爺火鍋的炸雲吞。這些炸雲吞外脆內嫩,包裹著鮮美的餡料。每一口咬下去,餡料的香氣和炸雲吞的酥脆交織在一起,讓人回味無窮。搭配上醬料的調味,更是增添了一份美味的濃郁感。這道炸雲吞絕對是滾爺火鍋的一道經典招牌,不論是作為火鍋的配菜還是單獨享用,都能帶給你愉悅的味蕾體驗。總結來說,滾爺火鍋的墨魚丸、紫菜響鈴、椰子雞鍋和炸

總結來說,滾爺火鍋的墨魚丸、紫菜響鈴、椰子雞鍋和炸雲吞都是令人難以抗拒的美食。無論你是火鍋愛好者還是喜歡享用美味小吃,這些菜品都能夠滿足你的味蕾。滾爺火鍋將傳統的粵式風味與創新結合,呈現出獨特而美味的菜品,讓人流連忘返。