2019-05-26 830 瀏覽
經過紅磡,朋友知道我喜歡食粉皮,特地找到一間有粉皮食的餐廳午餐。店面比較小,如果人多就要坐得比較逼d。鷄絲粉皮        超推薦,晶瑩剔透的粉皮口感很滑,配上滿滿的芝麻花生醬。滿足滿足!獅子頭麵       樣子好搞笑,朋友嘗試這個,評價還不錯。嫩鷄煨麵        樣子看上去清清淡淡的,但其實幾足料,麵煮得剛剛好,鷄肉也很嫩,可是整碗麵有點咸,味道不那麽咸會更好。

午餐
2019-05-16 665 瀏覽
去紅磡體育館睇show前要先解決晚餐。離開場時間只得一個小時,又不想幫襯連鎖快餐店,就走到了這間小店。店名很有氣勢-滄浪亭,聽上去以為是一間居酒屋之類的日式餐廳,但其實店內是吃上海麵食。當日叫了一個雞湯燴麵及糖醋排骨,雞湯麵味濃,雞肉夠嫩滑。糖醋排骨炸得香脆,醬汁也均衡地塗滿每塊排骨。100多元的晚餐不論份量或味道也很不錯。

2019-04-07
2019-05-07 752 瀏覽
返學前,黎到黃埔搵到呢間小店食左一次之後不禁再黎食過今次專誠約埋朋友再黎食多次,因為真係好味今次食左香酥雞麵麵質非常有咬口,並唔係其他舖頭個啲軟林林嘅麵質而香酥雞方面,外層酥炸嘅皮非常軟熟,而且仲保留到肉汁,唔似得其他舖頭炸到外皮好硬,啲肉又鞋又乾,正呀
返學前,黎到黃埔搵到呢間小店
食左一次之後不禁再黎食過
今次專誠約埋朋友再黎食多次,因為真係好味

今次食左香酥雞麵
麵質非常有咬口,並唔係其他舖頭個啲軟林林嘅麵質

2019-05-07
  • 紅燒軟排麵
2019-05-04 487 瀏覽
昨日又食呢間紅磡既正宗上海小店,發現佢既麵已經變成我既comfort food。今次就試左佢既紅燒軟排麵,都有四舊大大舊既軟排,慢煮到非常軟,骨邊位極好食,入味,性價比一流!
2019-05-01 488 瀏覽
-紅磡呢邊其實都唔少小店既食物係幾有水準,今次黎到呢度,係食一間叫滄浪亭既上海麵店。1️⃣香酥雞麵 $48 好味指數: 8/10酥雞真係即叫即炸 非常熱辣辣,真係要涼少少先好放入口🤣香酥雞外層酥脆無比,佢個種酥炸香,你食個陣會覺得用既油好新鮮,不過個人覺得酥皮偏厚了。雞肉都幾嫩滑,整體都幾好食。 麵方面,清底很清 但個麵真係出色,好少係出面食到呢隻幼身得黎,又高質既麵粉味道。份量都好足👍🏻👍🏻-👅味道: 8/10🍽賣相: 7/10🏰環境:7/10🙇🏻‍♂️服務: 7/10💎CP值: 8/10⚖️人均:$50-100↩️回頭值:85%

1️⃣香酥雞麵 $48 好味指數: 8/10
酥雞真係即叫即炸 非常熱辣辣,真係要涼少少先好放入口🤣
雞肉都幾嫩滑,整體都幾好食。
份量都好足👍🏻👍🏻

💎CP值: 8/10
⚖️人均:$50-100
↩️回頭值:85%
2019-04-28 496 瀏覽
今日來到紅磡,早早就在IG上找到這間餐廳,看到好多人的推薦,所以在試試。剛去到店舖的時候,只有我們在排隊,很快便安排到併桌了。店舖不大,多數客人都要併桌,放大背囊的位置也沒有。「糖醋排骨」很好食,酸酸甜甜的。 對於拌麵,有點兒失望,可能不是我想像中的質感吧,麵身偏淋,可能煨麵會比較好食吧,我不太欣賞這種麵條。眼看很多人有在食煨麵,難道只有那一個好食嗎?看很多人都叫香酥雞,看似很好食。晚上人流算很多,慢慢看到很多人在外面等候。

「糖醋排骨」很好食,酸酸甜甜的。 對於拌麵
?看很多人都叫香酥雞,看似很好食。

晚上人流算很多,慢慢看到很多人在外面等候。
2019-03-28
10 分鐘 (堂食)
2019-04-12 494 瀏覽
住開附近都一直冇特別去呢間食但係一食就好驚喜價錢唔算好貴但真心量好多自己嗌左糖醋排骨麵友人嗌左獅子頭麵兩個人都差啲食唔哂糖醋排骨麵好好食啲醬多到就跌出黎咁排骨本身好夠熱又夠脆酸酸地既醬好開胃呢餐食得好開心又好飽不過舖頭比較細坐得唔係好舒服但係性價比好高!好推薦哦
住開附近都一直冇特別去呢間食

坐得唔係好舒服
但係性價比好高!好推薦哦
2019-03-28
2019-04-08 469 瀏覽
Watching a concert in the Hong Kong Coliseum facilitated a food hunting tour in Hung Hom. Tsong Long Ting is a popular local Shanghai restaurant, I visited to try out their signature noodles.This Braised Noodles with Diced Chicken was served in milky soup which was really delicious! It’s not salty at all and very enjoyable to drink or have noodles with.And the noodles brought back so many childhood memories, as my grandma used to cook this type of noodles for me.It’s a big bowl of noodles with y

It’s a big bowl of noodles with yummy diced chicken and vegetables. Very affordable and filling. Would definitely like to visit again to try out other Shanghai noodles!
2019-04-06
2019-03-26 448 瀏覽
住左hall 一陣見rmmate不停推介呢間上海麵俾我,咁就一於落去試下。叫左個雞家燴麵,一飲個湯,咁搞笑既,有奶味既,後尾先知原來真係有落奶,但係唔係講笑,個湯好甜好好飲,份量仲要好大,食完lunch可以飽到dinner都唔洗食。平民扺食之選
  • 嫩雞煨麵
2019-03-26 470 瀏覽
有次上開飯喇找附近見到呢間食上海嘢,於是就約埋雀腳去試下喇。 一入到去其實得四張台,每張台坐到四個人左右,所以等食是必須的,不過好彩今晚無咩人,直入唔駛排隊YOHO🥳🥳🥳🥳🥳 一坐底就有杯暖茶,飲得出係用茶葉煲,飲完好舒服呢。 咩都想試,價錢就唔係貴,平均40-50$一款,好抵食。 小食叫了雞絲粉皮,配埋自家製芝麻醬真係好好味,雞絲份量好多,粉皮有咬口,唔錯唔錯。 主食有蔥油肉絲拌麵,呢個真係麻麻地,麵太林身唔彈牙,好似一PAT嘢咁。 到重頭戲香酥雞菜飯,香酥雞炸到好香脆啊媽咪,因為熱辣辣絕對係新鮮炸! 餃子皮厚加上個個湯無咩特別,唔建議試~下次想試埋個糖醋排骨

一坐底就有杯暖茶,飲得出係用茶葉煲,飲完好舒服呢。

咩都想試,價錢就唔係貴,平均40-50$一款,好抵食。

餃子皮厚加上個個湯無咩特別,唔建議試~

下次想試埋個糖醋排骨

• 香酥雞麵
2019-03-21 345 瀏覽
朋友推介呢間舖頭,上次都試過一次,就覺得唔大驚喜。但因為朋友極力推介,所以今日嚟紅磡做嘢,又決定試多次😂今次我叫咗大排麵,朋友就叫嫩雞煨麵。我嘅大排麵都ok嘅,不過就唔係太大驚喜,覺得豬扒炸耐咗少少🙈🙈🙈🙈但嫩雞煨麵就比上次出色好多,上次湯底太淡,冇咩味,今次就好好多🥳🥳朋友第一次食都話正👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻小店主要都係幾個阿姨打理,好親切有人情味,嚟開紅磡一定會再嚟😋😋😋

2019-03-13 309 瀏覽
🔅🔅🔅自從上次食過之後剛巧今日經過紅磡所以又想起他們的麵條於是一個人又再食過😋🔹<香酥大排麵> 麵條份量一如以往的大份湯頭好清甜麵底彈牙爽口~大排即是大大塊的炸排骨真的如名字一樣超級大塊賣相顏色好吸引香味撲鼻肉超級嫩沒有柴口的感覺😍😍難怪有那麼多人都叫呢個~果然質素好高好受歡迎🤩🔸<凍豆漿> 豆漿不會太甜黃豆味好香濃不錯喔~🔹<總結>回頭率超高的上海麵價錢合理質素超級不錯還能讓你飽得抱著肚子走🔅🔅🔅
🔅🔅🔅
自從上次食過之後
剛巧今日經過紅磡
所以又想起他們的麵條
於是一個人又再食過😋
🔹
<香酥大排麵>
麵條份量一如以往的大份
湯頭好清甜麵底彈牙爽口~
大排即是大大塊的炸排骨
真的如名字一樣超級大塊
賣相顏色好吸引香味撲鼻
肉超級嫩沒有柴口的感覺😍😍
難怪有那麼多人都叫呢個~
果然質素好高好受歡迎🤩

還能讓你飽得抱著肚子走
🔅🔅🔅
香酥大排麵
2019-02-25 582 瀏覽
舖面完全唔似食上海滬菜😂走型格風最特別係由嬸嬸伯伯主理 一個後生仔都冇果然係行廚多過我食飯🤣所有野都幾好食1)香酥雞係呢度既招牌菜🤩聞名不如見面外層炸粉薄薄的 仲隱約見到內裡嫩滑既雞肉😋舊雞炸得好酥脆入味 食落一啲都唔覺得油膩雞肉幼嫩多汁 仲幫你去埋骨啖啖肉塞滿你個口😍2)水餃同餛飩係菜肉餡🤭個湯仲落咗燒酒因為食落都幾重酒味 酒精敏感人士千祈唔好食再者 其實味道平平😂我寧願試下佢個豬排唯一加分既係餡料極之多菜💁🏼‍♀️非常健康3)嚟到一定要試下佢地既煨麵🙆🏼‍♀️主打一嚟到已經聞到好重牛奶味😋有d似白湯仲見到多到好似唔洗錢既雞粒同碎粒小棠菜😍雞肉嫩滑不老 一啲雪味都冇🤤幼細麵條軟韌可口 湯汁精華完美被吸收麵底都係多得離譜😆又係大食漬既天堂個湯底香濃乳滑重雞味🤩🤩真係想飲哂佢.總括而言 我地一行四人 嗌咗四個麵兩個小菜埋單都唔洗$280😇慳荷包 性價比又高唔返轉頭食真係對唔住自己🤪
舖面完全唔似食上海滬菜😂走型格風

香酥雞🐔
嫩雞煨麵
  • 香酥雞
2019-01-25 645 瀏覽
店舖只有五張細枱,最多都係容納到20個人,仲要係背貼背咁濟。食物選擇唔多,但精心。第一次食唔知叫咩好,就叫枱枱都有既大排啦! 再加面,追加雲吞。 大排粉漿唔厚,脆卜卜。雖然即叫即炸,但上菜速度好快。面條就條條分明,唔會一pat野痴埋。仲叫左雞絲粉皮,用碗上,花生醬超多,多得濟 ,少d就perfect啦!雖然話唔係叫左好多,但每樣既份量都好多,完全係for 2個人。臨尾見到隔離枱叫左個紅燒軟排,好似都好吸引,下次試下先
臨尾見到隔離枱叫左個紅燒軟排,好似都好吸引,下次試下先

2018-12-26 1061 瀏覽
呢排冬天凍凍地最岩食湯類既嘢熱辣辣好岩暖胃·朋友介紹呢間上海麵店舖雖細但裝橫好靚個人好喜歡很用心的店因為可以睇到老闆的心機不論食物質素還是外在環境他們還有免費花茶可以飲~·<紅燒肉排麵> 紅燒肉是上海麵店必食因為一試便知其水準高低看碗的size就知麵份量超大湯頭好清甜麵底彈牙爽口~紅燒肉份量也不吝嗇有四大件肉燜得好稔好入味還有少許軟筋好好味呀🤤🤤·<香酥雞麵> 呢個係當我坐低時見隔離檯有叫即刻二話不說就跟😂😂香酥雞係即叫即炸一上檯香味撲鼻😍每件雞肉都好大件雞皮不膩不油很鬆脆雞肉嫩滑好juicy🤩難怪咁多人都叫呢個😆果然跟人叫實無錯😋·<總結>男孩子吃完都叫飽呢個價錢和質素依家買少見少了經過就去試下啦😋
呢排冬天凍凍地
最岩食湯類既嘢
熱辣辣好岩暖胃
朋友介紹呢間上海麵
店舖雖細但裝橫好靚
個人好喜歡很用心的店
因為可以睇到老闆的心機
不論食物質素還是外在環境
他們還有免費花茶可以飲~

<紅燒肉排麵>

紅燒肉是上海麵店必食
因為一試便知其水準高低
看碗的size就知麵份量超大
湯頭好清甜麵底彈牙爽口~
紅燒肉份量也不吝嗇有四大件
肉燜得好稔好入味還有少許軟筋