2022-11-28 416 瀏覽
位於一田裏面的古早蛋糕店香噴噴的蛋糕 很難教人抗拒呢選了兩個原份蛋糕份量相當巨大lol蛋糕本身鬆軟重蛋香味 帶有純粹的香甜味香濃拉絲芝士蛋糕🧀 這款蛋糕剛剛出爐呢店員打開盒子的時候那香味實在太誘人了拿回家即食 芝士還在半溶狀態溶掉的芝士滲入蛋糕體中 一如其名 芝士會拉絲 鹹香的芝士和蛋糕本身的香甜味互相交織海苔香口肉鬆蛋糕🤎蛋糕表面是一層海苔、肉鬆和芝麻 十分香口蛋糕裏面亦有份量相當多的肉鬆無得輸的組合🤟🏻另外更加選了一片朱古力雲石款輕食裝蛋糕朱古力味濃 甜味蛋糕亦相當不錯呢個人覺得蛋糕熱食會更好吃 我會用電飯煲翻熱👍🏻
位於一田裏面的古早蛋糕店

溶掉的芝士滲入蛋糕體中
一如其名 芝士會拉絲
鹹香的芝士和蛋糕本身的香甜味互相交織

海苔香口肉鬆蛋糕🤎
蛋糕表面是一層海苔、肉鬆和芝麻 十分香口
蛋糕裏面亦有份量相當多的肉鬆
無得輸的組合🤟🏻

另外更加選了一片朱古力雲石款輕食裝蛋糕
朱古力味濃 甜味蛋糕亦相當不錯呢

個人覺得蛋糕熱食會更好吃 我會用電飯煲翻熱👍🏻
香濃拉絲芝士蛋糕
朱古力雲石款輕食裝蛋糕
2022-11-24 207 瀏覽
出開去沙田, 記起朋友話沙田一田超市裏面有間,賣古早味蛋糕的店舖幾好食,即管去看看古早味蛋糕源於台北淡水,用懷舊方法製作。而此店採用天然材料,沒有任何添加劑,放心食用裏面的古早味蛋糕款式非常之多,我數過共有15款。 一場嚟到,買兩款返屋企同家人分享原味古早味蛋糕 $78呢個啱啱新鮮出爐,好有蛋香,非常軟綿鬆化又濕潤海苔香口肉鬆古早味蛋糕 $88加咗肉鬆同海苔喺蛋糕面, 鹹鹹香香,又多一個層次,蛋糕同樣 非常之有蛋香同鬆軟其實除咗原條,仲有半條同輕食件裝,買一件都可以還有酥皮蛋撻,唔係獨沽一味賣蛋糕。 家人都食得很開心

原味古早味蛋糕 $78

呢個啱啱新鮮出爐,好有蛋香,非常軟綿鬆化又濕潤

海苔香口肉鬆古早味蛋糕 $88

其實除咗原條,仲有半條同輕食件裝,買一件都可以

還有酥皮蛋撻,唔係獨沽一味賣蛋糕。

家人都食得很開心
2022-11-21
2022-11-24 118 瀏覽
和媽媽逛一田,經過看見古早蛋糕,為食的她提議不如買回家嘆😆。想說,這裡有很多口味選擇。最後我們要了拉絲芝士和焦糖咖啡味。原來不同日子會有不同口味,好像流沙鹹蛋黃星期日有,而伯爵就星期三。所以要留意自己想吃的味道會在星期幾有。逛了一陣街,回到家打開,香味仍十分濃烈,聞到好香咖啡味和芝士香🤩。先講口感,蛋糕好綿密,都細滑,軟軟彈彈,口感和質感都好不錯。至於味道,芝士味濃郁,底部有一層芝士,最正呢層芝士😋,濃郁芝士味就來自這裡。而焦糖咖啡味,聞落好香,不過食落沒想像中濃,微微咖啡香,甜甜地,都ok。下午茶,食件蛋糕,飲啖咖啡,正☺️。

所以要留意自己想吃的味道會在星期幾有。

下午茶,食件蛋糕,飲啖咖啡,正☺️。

2022-11-18 433 瀏覽
咁啱今日放工去一田買點零食到朋友家作客,途經「源祖之味古早味蛋糕店」,聞到香噴噴嘅出爐古早蛋糕。心知不妙😋又吸引我停低睇吓有冇收穫先~先睇吓今日限定款式,竟然有喜愛嘅皇室伯爵😍正喎!再跟手買埋個「海苔香口肉鬆」,小朋友或者年青人會比較喜歡這款口味。蛋糕非常聚手,有一定嘅重量,啱晒多人分享!皇室伯爵 - 幽香嘅伯爵茶味,唔會太甜,鬆軟又不失綿密口感,味道有層次,配一杯紅茶或者咖啡會更添風味。海苔香口肉鬆😍果然係皇牌口味,好受歡迎。厚厚的一層肉鬆,十分香口,同時有炒香嘅芝麻海苔,配搭天衣無縫。蛋糕鬆軟,蛋香十足,配合鹹鹹地嘅海苔肉鬆,一鹹一甜,特別滋味!臨走見到門口有標貼: 學生或長者有優惠(-$10)。購買份量可以係全條,半份或者輕食,有彈性適合唔同喜好者。

蛋糕非常聚手,有一定嘅重量,啱晒多人分享!
皇室伯爵
海苔香口肉鬆
海苔香口肉鬆😍

臨走見到門口有標貼: 學生或長者有優惠(-$10)。

購買份量可以係全條,半份或者輕食,有彈性適合唔同喜好者。
皇室伯爵
海苔香口肉鬆
2022年10月28日 星期五今晚收工之後去左沙田新城市廣場行一陣街,去到一田百貨既時候聞到一道好香嘅味道,好自然俾佢吸引左過去原來係呢一間原祖之味古早味蛋糕新鮮出爐,難怪會咁香,裡面睇得到成個焗爐放左係中間,廚房都好整潔餐牌上面提供左好多唔同既味道,比較大路嘅有原味同海苔肉鬆,最估唔到既係有流沙鹹蛋黃同OREO曲奇味,特別係OREO,因為老婆好鐘意食,所以最後我買左呢個味同肉鬆味返去店員係裡面精心挑選最靚果件俾我,但其實每一款都好吸引,賣相都好好同場見到原來仲有蛋香酥皮蛋撻賣,就咁睇圖都覺得唔錯,下次再嚟一定要試下返到去屋企打開既時候發現仲係微暖,切落去好鬆軟,一d都唔痴住把刀,個蛋糕仲幾彈手添,呢個係海苔肉鬆味,上面鋪滿肉鬆同海苔碎,每一啖食落去都充滿鹹香,肉鬆同蛋糕好夾至於另一款就係OREO味,餐廳將餅整成細細塊,撈埋落蛋糕到,由鹹轉做甜,味道又神奇地配合,唔會過甜,老婆即時已經食左一半有多,果然女人食甜點係有第二個胃
2022年10月28日 星期五

2022-10-28
5 分鐘 (外賣自取)
$20 (其他)
2022-11-13 205 瀏覽
今日諗住行一田超市,一落電梯就見到這間古早蛋糕店,不其然的就走過去看看,發現原來這間古祖蛋糕都出左好多特別味道的蛋糕,聞著新鮮出爐的蛋糕香味,見它標榜不含防腐劑,看了一輪,這裡都蛋糕還可以半份,一份的選擇,不同時段有不同口味出爐,我家有六個人,當然要一份啦!蛋糕味太吸引,所以就一口氣買了兩個唔同味道的回家品嘗。買了兩個蛋糕,其中一個是Oreo 曲奇味蛋糕,面頭已經見到曲奇碎片作裝飾,一眼就會認到,不會搞錯!哈哈!!蛋糕香甜軟滑外,因在每層蛋糕裡都加了Oreo曲奇餅碎,所以食落去會有脆脆的感覺,一軟一脆,香甜可口,雖然有大量曲奇碎,但都吃到蛋糕本身的蛋香味。不想只吃到蛋糕咁單調,這個一定啱晒口味,我家姐都不停吃了幾件!另一個古早蛋糕是香烤紫薯,未入口已經聞到一陣陣紫薯香,他們用上紫薯一起做蛋糕,入口有一種黏糯軟滑的感覺,紫薯味充斥著味蕾,一口一口的吃著,真的好似在吃紫薯一樣,口感綿密,也不會太甜,紫薯加上蛋糕,原來都可以拼出一個咁好的效果,真的好有驚喜,難怪一口氣就被家人吃掉!見到網上有網友說這間有薄荷朱古力味,下次見到一定買黎試下先得!

2022-11-04
下午茶
古早蛋糕店開到成行成市,能夠屹立不倒,仲越開越多分店的,總有她的吸引力,試過這間古早蛋糕店總會回頭.....🤩✨️源祖之味古早蛋糕店✨️🎂天然材料每日新鮮製作🎂無添加防腐劑今日經過沙田又買左2個嚟食每日都有不同嘅口味出爐我今日揀左呢2款🍴海苔香口肉鬆蛋糕面及夾層都是滿滿的海苔及肉鬆,香濃微甜嘅蛋香夾著微鹹又香口嘅肉鬆,配上口感綿密嘅原味蛋糕,非常滋味!蛋糕份量仲好大,1家人可以分2次食,放雪櫃儲存放多1天就得喇!凍食或焗番熱都咁正!🍴另一款是Oreo曲奇Oreo - 小朋友一定好鐘意!平時食Oreo總覺得好甜,食幾塊就已經有點膩。但當Oreo碎塊夾上這個古早蛋糕入面,綿軟中帶餅碎嘅香脆感,口感層次豐富,唔會覺得好甜。除左有賣蛋糕,仲有蝴蝶酥、葡撻同蛋撻,下次真係要試下喇!

✨️源祖之味古早蛋糕店✨️
🎂天然材料每日新鮮製作
🎂無添加防腐劑

今日經過沙田又買左2個嚟食
每日都有不同嘅口味出爐
我今日揀左呢2款

🍴海苔香口肉鬆
蛋糕面及夾層都是滿滿的海苔及肉鬆,

🍴另一款是Oreo曲奇

除左有賣蛋糕,仲有蝴蝶酥、葡撻同蛋撻,下次真係要試下喇!
2022-11-06 29 瀏覽
前兩天到沙田新城市廣場第三期一田百貨超巿購物,偶然看見源祖之味古早蛋糕店原來在此設有分店,正有多名顧客在排隊選購。台灣古早蛋糕在香港掀起熱潮已好一段時間,專門店亦愈開愈多,深受食客追捧。據聞此店是用上全天然材料,絕無加入任何添加劑,令人吃得更放心。今次既然有緣相遇,我即急急加入排隊行列,打算帶一些美味蛋糕回家與家人分享。~芝士愛肉鬆芝士愛肉鬆蛋糕賣相吸引,金黃色的蛋糕面上灑滿了肉鬆,毫不吝嗇。蛋糕用上的材料雖然簡單,包括雞蛋、麵粉、牛乳,砂糖,經過師傅巧手泡製,再加上惹味芝士和脆口的肉鬆便做出滋味鬆軟的蛋糕了。蛋糕的質感綿密濕潤,鹹甜味道適中,配搭上雞蛋和芝士的香味,讓人吃不停口。一次吃不完的話,放入雪櫃,第二天放入氣炸鍋或焗爐翻熱120度10分鐘便成,肉鬆會變得更加酥脆,半溶芝士入口更有質感,蛋糕卻仍然保持濕軟,效果意想不到。~香烤紫薯新鮮製作的香烤紫薯蛋糕既有蛋香,又有淡淡的紫薯味。蛋糕質感保持此店特色,吃起來感覺較濕潤,蛋糕中夾撘著我至愛的紫薯粒,口感更為豐富,頓時給它加了分,這款蛋糕味道獨突,甜而不膩,已經成為我的至愛。這店所有古早蛋糕每天現塲出爐,因款色和出爐時間亦稍有不同,

~芝士愛肉鬆

~香烤紫薯

這店所有古早蛋糕每天現塲出爐,因款色和出爐時間亦稍有不同,要品嚐到心儀的款色需要一點運氣;蛋糕亦設有全份、半份或輕食出售,客人可按個人需要選購,而我正是選購了兩個全份,為家人帶來了十分的滿足!
2022-10-28 140 瀏覽
秋意漸濃 ,胃口漸開 , 特別想食一些新鮮出爐, 熱辣辣的食物 ,剛巧在超市內聞到一股蛋糕香氣 ,原來這裏開了間古早蛋糕店。除半份或全份外 ,心大心細、想試多幾款味道的客人 ,可以選小片輕食裝 ,一次過買不同味 ,慢慢試。現貨除了有5至6款不同味道古早蛋糕可供選擇,另外還有蛋摙、格仔餅供應。海苔肉鬆古早蛋糕 $ 88 ( 人氣  )厚厚的肉鬆紫、菜碎、加上少少原粒芝麻覆蓋整個蛋糕表面,用料十足,食起來既香口,又充實。從雪櫃中拿出來, 再放入微波爐,翻熱幾十秒,飄出陣陣肉鬆、紫菜香味,連不喜愛食蛋糕的家人也來凑熱閙。不愧為人氣之選。薄荷朱古力古早蛋糕 $88現貨表上其實並没有薄荷朱古力古早蛋糕,可能是新產品吧。加上個人對薄荷朱古力也頗有好感,自然又心多多想試。薄荷朱古力粒粒撒於蛋糕面,,增添口感。為怕面層的朱古力粒粒因為受熱溶化,今次我並無翻熱,由雪櫃取出,便直接凍食,冰冷的感覺,並無影響蛋糕本身的軟熟度,口感綿密,蛋味依然,醒神薄荷味朱古力雖然稍稍搶過蛋味,但卻又滿足了一些嚐甜又喜歡薄荷超涼感的人。這家店的蛋糕本身不太甜,密度高質感實在,口感卻又軟綿綿的,帶少少濕潤,沒有膩感,色澤深黃

海苔肉鬆古早蛋糕 $ 88 ( 人氣  )

海苔肉鬆古早蛋糕

薄荷朱古力古早蛋糕 $88

薄荷朱古力古早蛋糕

這家店的蛋糕本身不太甜,密度高質感實在,口感卻又軟綿綿的,帶少少濕潤,沒有膩感,色澤深黃,有蛋香 。標明無添加防腐劑,可以吃得安心。不同時段會有不同味道出爐 ,希望下次再來,有機會品嘗到其他口味。

2022-10-07
海苔肉鬆古早蛋糕
薄荷朱古力古早蛋糕
2022-10-25 46 瀏覽
天氣涼涼地行過沙田一田經過聞到香噴噴 嘅古早蛋糕,好想食啊!由台灣引入香港嘅古早蛋糕,巳經有一段時間,不同品牌店舖嘅味道都差不多,來來去去都係原味、朱古力味、茶味等等, 今日畀我喺沙田新城市廣場一田超市內發現這個品牌《源祖之味古早味蛋糕》。這店的味道選擇幾特別,有海苔肉鬆、芝士拉絲、芝士肉鬆,仲有流沙鹹蛋黃等等,每天供應的口味都有唔同。隔住玻璃都感受到古早蛋糕在呼喚我,賣相已經令人垂涎欲滴。今天晚上自家主場,請咗大班屋企人嚟食飯,不如買夠兩個蛋糕大家齊齊開心吃,本身一條蛋糕嘅份量已經大,且好有份量,兩條一齊拎住感覺好實在,好滿足,屋企人見到一定好開心。焦糖咖啡~焦糖咖啡味道唔會太甜,蛋糕質地鬆軟可口,香濃拉絲芝士~芝士味唔會搶咗蛋糕嘅香味,含芝士部分質地會比較實,食落少少鹹鹹地,幾特別。蛋糕店仲有蛋撻及酥皮撻,下次一定要試。
隔住玻璃都感受到古早蛋糕在呼喚我,
賣相已經令人垂涎欲滴。
焦糖咖啡~
焦糖咖啡味道唔會太甜,蛋糕質地鬆軟可口,
香濃拉絲芝士~
蛋糕店仲有蛋撻及酥皮撻,下次一定要試。
2022-10-18
下午茶
2022-10-21 49 瀏覽
週日同屋企人入了沙田新城市廣埸四圍行,就行到了一田百貨,見到有超市,入去看一看有甚麼特色野買,行了一陣,遠看見到橱窗個盒子公仔好得意,就行近看,原來是間買古早味蛋糕的店舖,停下看了食物牌,價錢不太貴同味道幾有特色,今次選了這2款味道雲石紋朱古力打開盒已聞到朱古力香味,一切好軟棉棉,見有雲石紋圖案,入口好鬆軟,更有朱古力香味,甜度適中流沙鹹蛋黄蛋糕大個,一切已覺得鬆軟,聞到好香蛋糕味,入口真係好軟棉棉同滑身,好重鹹蛋黄味,好有流沙,鹹度同甜度剛剛好

2022-10-16
外賣自取
$176 (其他)
2022-10-20 30 瀏覽
喺沙田行街個陣經過一田超市見到好多食物檔口經過呢間蛋糕舖個陣見到覺得好吸引🤣就買咗兩款味道打算陣間同屋企人一齊試吓😍💎$88 海苔香口肉鬆分量好大嘅蛋糕一個蛋糕都切到好多塊最啱同人一齊分享鬆軟嘅蛋糕上面佈滿左肉鬆同埋海苔海苔有少少香脆嘅口感肉鬆就甜甜地配埋底下嘅蛋糕一齊食甜而不膩 而蛋糕就10分鬆軟 絕對唔係食空氣🤣好有雞蛋嘅香味無論就咁食 定雪凍之後食都好正😆個個都讚不絕口🥳.💎$88 芝士愛肉鬆第二個味我哋就揀咗芝士同肉鬆平時好少見呢個組合覺得好新鮮🤣食落去軟綿綿嘅蛋糕度有淡淡的芝士香味配埋甜甜嘅肉鬆一齊食口感好多層次 10分豐富😆超正😍食到停唔到口
喺沙田行街個陣

配埋甜甜嘅肉鬆一齊食
口感好多層次 10分豐富😆
超正😍食到停唔到口
2022-10-18 33 瀏覽
朋友介紹,在沙田新城市廣場第三期的一田百貨內,有一間叫做源祖之味古早味蛋糕店,其古早味蛋糕味道非常多元化,很值得一試。這個星期日,趁假期有點空閒,便到蛋糕店選購兩款,再帶回家,和家人一同品嚐。這兩盒是芝士愛肉鬆和Oreo曲奇味。前者上面是清甜可口的肉鬆,配搭軟綿細密的蛋糕,內裏夾雜着香濃芝士,整個配搭無論口感或是味道均非常豐富。Oreo曲奇口味,是用上貨真價實的Oreo曲奇,絕不吝嗇,滿滿的曲奇餅,營造脆口的感覺,亦提升古早蛋糕的甜度。具口感的曲奇,和鬆軟的蛋糕,形成強烈對比。這兩款蛋糕無論凍食可或者熱食也很美味,若想熱食的話,可以在進食前放入微波爐,翻熱幾十秒的時間,恍如是新鮮出爐的口感;即使未能即時食完整份蛋糕,將之放入雪櫃,隔天取出來,冷藏過的蛋糕,滋味程度不受影響。除了蛋糕,店舖亦有售賣蛋撻等食物。店舖提供了學生和長者優惠,而且還有感謝日等折扣,值得留意。

這兩盒是芝士愛肉鬆和Oreo曲奇味。

除了蛋糕,店舖亦有售賣蛋撻等食物。

店舖提供了學生和長者優惠,而且還有感謝日等折扣,值得留意。
外賣自取
古早味蛋糕喺香港都hit左一排,但果股熱潮過後,已經冇咁多人去排隊買。熱潮過後,仲留得低既就係靠實力同創意👍🏻👍🏻👍🏻😆呢間出名有勁多味揀,媽咪耐唔耐就會買個番屋企😋今日去左沙田行過一田呢間源祖之味古早蛋糕店買左兩盒蛋糕黎試下🤤🤤我三點幾買,果陣出爐既有原味,肉鬆、拉絲芝士、柚子蜂蜜等等五六種味😋😋最後我就揀左一款清新d既柚子蜜味同一款味道豐富既拉絲芝士味🥰兩盒蛋糕都真係幾大份下,又長又闊又‘聚’手。蛋糕本身有質感有蛋香、厚重得黎濕潤唔乾係基本😆😆而呢個基本功,係做得唔錯😆👍🏻👍🏻切開唔會散唔易爛,唔乾就一定,但都唔會濕得滯黏哂刀聞落同食落都好有蛋香,而且唔覺佢有香精味,夠自然❤️至於創意方面,就要兩隻味各自試柚子蜂蜜味,比想像中淡d,喺食得到d料既位就會濃d😋但蛋糕既主角就係蛋糕本身,無論咩味,食得番蛋糕原本香味都係個重點,而呢個柚蜜味濃度就岩岩好👍🏻👍🏻至於拉絲芝士味,蛋糕頂落左d芝士碎去焗,淡得黎都食到少少芝士香味🤤🤤至於個重頭戲,就係喺蛋糕底部既芝士。芝士焗到熔左,聚哂喺底❤️呢層芝士既香味、味道同口感都比想像中做得好。既為蛋糕帶黎咸甜交融既味道,蛋同芝士既香味都好夾,而且層煙煙韌

而呢個基本功,係做得唔錯😆👍🏻👍🏻
切開唔會散唔易爛,唔乾就一定,但都唔會濕得滯黏哂刀
聞落同食落都好有蛋香,而且唔覺佢有香精味,夠自然❤️
至於創意方面,就要兩隻味各自試

呢層芝士既香味、味道同口感都比想像中做得好。既為蛋糕帶黎咸甜交融既味道,蛋同芝士既香味都好夾,而且層煙煙韌韌既芝士都令蛋糕更有口感🥰🥰

焗番熱黎食,雖然層芝士又未去到好似pizza咁拉絲,但有d熔既芝士同脆脆地既表皮,又係另一種美味😋😋

佢地除左有賣蛋糕,仲有蝴蝶酥、葡撻同蛋撻。葡撻望落個樣都唔錯,下次再黎買蛋糕,可以買幾隻試下😆👍🏻
2022-10-17 37 瀏覽
沙田新城市廣場第三期超級市場內開咗間源祖之味古早蛋糕店,每次來濕平都會在這裡買古早蛋糕回家吃的。現在做緊感謝日由10月1日至15日買古早味蛋糕任何一款口味有八八折。見到今天的現貨表有原味古早、海苔香口肉鬆、香濃拉絲芝士、芝士愛肉鬆、蜂蜜柚子、Oreo曲奇、清新檸香、淡香紫芋等。另外除咗有古早蛋糕另一款產品就是燶燶蛋香酥皮蛋撻熱辣辣新鮮即製,酥皮香脆而口感鬆化又燶燶蛋香蛋心軟滑。<海苔香口肉鬆古早蛋糕>新鮮出爐既古早蛋糕熱辣辣香噴噴,海苔味香味吹滿店舖,好像叫人快來買它啦!肉鬆焗得非常之香脆,每一口都有啖啖海苔肉鬆味道濃郁,蛋糕超鬆軟又有蛋香。<蜂蜜柚子古早蛋糕>蜂蜜柚子味古早蛋糕另一種感覺,非常之清新有蜂蜜既香甜又有柚子微酸味,吃下口感很輕盈酸酸甜甜很開胃。

<海苔香口肉鬆古早蛋糕>
<蜂蜜柚子古早蛋糕>