2020-07-05
上星期係網上睇左一篇報導,沙田開了一間日式廚師發辦餐廳,係新開的ALVA酒店頂樓。沙田友當然要去試一下,早一星期左右訂位,職員指只有counter位,心唸咁好彩,一般日本餐廳counter位都比較搶手。用餐當天有職員電話再次確認預約,酒店位置比較偏僻,係沙田駕駛學院附近,但有免費shuttle bus來往沙田新城市。因為第一次來呢間餐廳,選擇中午黎,性格比較高,午餐set都係$500內,價錢還算正常。我點了12件壽司set,$320+10%服務費。本來以為坐counter位置,壽司會係一件一件咁上,但原來全部都係一碟上晒所有壽司,當時已覺得好似怪怪地。之後見到師傅開始整壽司,就覺得好伏 師傅係雪櫃拎左一兜已經猜好的飯,然後係上面放上魚生,心裡覺得好伏,好想即刻走人🥵 雖然部分的飯係即場猜,但飯都唔係用赤醋,魚生亦係一早切好晒,感覺不太新鮮,拎出黎直接放係飯既上面,未食已經覺得好失望。12件壽司一碟咁上晒,一望落去,覺得用料都幾dum本,有午餐set比較少見的赤貝,亦有大、中吞拿魚、海膽同三文魚子。但食第一件壽司,同我見到師傅整壽司的過程係一致既,超伏!!!飯的質地好濕,飯又無咩味道,可
12件壽司
餐飲,甜品
但食第一件壽司,同我見到師傅整壽司的過程係一致既,超伏!!!飯的質地好濕,飯又無咩味道,可以用糊黎形容飯。魚生亦都唔係太新鮮,所有魚生都係偏淋身,無咩鮮味,感覺似係食緊自助餐的壽司但用上比較好的魚生,魚生的新鮮程度都係自助餐的質素(可能部分放題店魚生質素仲好)⋯⋯ 赤貝亦是比較淋身,不是爽口的,而且有d腥⋯如果要簡比較正常既係幾件吞拿魚,其他都係比迴轉壽司店的質素更差。
餐廳大約都有成100個式以上的座位,但負責整壽司刺身的師傅眼見只有2位(我眼見當日情況),師傅完成一碟12件的壽司整個過程大約5分鐘左右,真係好難期望會有廚師發辦的質素,只怪我本身期望較高。
總結,如果想一試餐廳廚師發辦,建議可以唔洗試,會好失望,不可一,不可再⋯