2023-03-26 16 瀏覽
兩個侍應完唔知喺度做乜,好似唔想理你咁,0服務,hea到咁唔該快啲執左佢,叫左個招牌臭臭鍋,覺得好鹹,不過唔知係唔係臭臭鍋本身係咁啦,冇下次,不過最主要都係勁唔滿意服務!同自助冇分別!
2023-03-25 22 瀏覽
招牌湊湊鍋 小辣配粉絲 $98裏面有臭豆腐 牛肉 丸 同埋蔬菜嗰d絕對唔係難食 就係正常份量唔係好多 呢個價錢其實貴完全唔使特登去食 !嘢飲ok👌🏻滿杯百香果$36⭕️微甜啱啱好 好飲嘅水果茶!小食:麻辣臭豆腐$44❌呢個價錢唔抵湯裏面嗰d臭豆腐會好食d兩個人3樣嘢食左$196到~連加一整體都好一般 唔會想回味 encore 同埋都偏貴 cp值唔高!可能其他嘢食會好食啲 我哋冇嗌到🤣如果好似我哋住咁遠嘅話就唔使嚟啦特登!
招牌湊湊鍋 小辣配粉絲 $98
裏面有臭豆腐 牛肉 丸 同埋蔬菜嗰d
絕對唔係難食 就係正常
份量唔係好多 呢個價錢其實貴
完全唔使特登去食 !
嘢飲ok👌🏻滿杯百香果$36⭕️
微甜啱啱好 好飲嘅水果茶!

小食:麻辣臭豆腐$44❌
呢個價錢唔抵
湯裏面嗰d臭豆腐會好食d

兩個人3樣嘢食左$196到~連加一
整體都好一般 唔會想回味 encore
同埋都偏貴 cp值唔高!
可能其他嘢食會好食啲 我哋冇嗌到🤣
如果好似我哋住咁遠嘅話就唔使嚟啦特登!
2023-03-22 36 瀏覽
去左將軍澳跨灣大橋行下,入夜有少少雨凍凍地,所以搵左呢間湯米食鍋物暖下。餐廳喺平台上面,環境清幽濶落好坐,中間擺左幾款醬,沙茶,豆瓣,蒜蓉,辣椒粉。睇完落單叫左酸菜魚鍋,如果驚唔夠可以另加餸,見d小食好吸引,所以今次唔加餸叫多幾個小食試試。鹽酥雞扒皮脆肉嫩味道適中唔太咸炸花枝丸好好食,唔會全部漿,有一片片花枝喺入面幾彈牙臭豆腐必點,炸得啱啱好,而且無萬年油嗰d食到口乾又有陣油益味咁炸金菇一樣好味,無試過的話值得一食,炸完菇味幾濃下拍青瓜相比炸物就比較失色,無乜酸又無辣滿杯熱情果都好飲,酸酸地又香個魚鍋整體唔錯加十幾蚊有埋肉燥飯,比個參考2個人食咁叫已經好飽。總括今餐係唔錯,經過可以試下

鹽酥雞扒皮脆肉嫩味道適中唔太咸
炸花枝丸好好食,唔會全部漿,有一片片花枝喺入面幾彈牙
炸金菇一樣好味,無試過的話值得一食,炸完菇味幾濃下
拍青瓜相比炸物就比較失色,無乜酸又無辣
滿杯熱情果都好飲,酸酸地又香
總括今餐係唔錯,經過可以試下

2023-03-18
2023-03-20 31 瀏覽
.再次到訪今次就可以放開肚皮唔計卡路里了之前計過一次 今次就純享受了😙.招牌臭臭鍋 $98個人真係覺得呢個價錢一個一人鍋好豐富.. 臭臭風味真係好出 對面友人表示真係臭 但好足料很可以免費改成粉絲.酸菜烤魚鍋 $103呢排完全係酸菜魚mood 入味魚塊頭都大& 多.. 酸菜好多 自己加料入去陣酸味都可以keep好耐鍾意另外加了海鮮拼盤海蝦三隻 鮑魚二隻 新鮮 & 滿足真係除了本身鍋物仲可以享受打邊爐嘅樂趣.小食我哋叫咗鹽酥金針菇& 冬菇 $40份量多 熱辣辣 脆口鹽酥臭豆腐都係好好味 $42 .上次已經飲過滿杯紅柚 $36覺得作為餐廳嘅嘢飲拍得上手搖店 實屬不易 encore.推薦!
再次到訪
上次已經飲過滿杯紅柚 $36
覺得作為餐廳嘅嘢飲拍得上手搖店 實屬不易 encore
推薦!
2023-03-20 38 瀏覽
星期日黃昏時段同女兒係將軍澳海濱公園附近上完興趣班,天氣涼涼地就簡左食火鍋,6點入店,可能未到晚餐時間,所以人流唔算多,坐得幾舒服因為只有1個大人加1個小朋友食,所以叫左1個鍋加多幾個餸,再加2杯台式飲品,分量剛剛好,好飽好滿足🔹️日本味增鍋 +$12升級改為滷肉飯(豚肉、娃娃菜、雞蛋、雲耳、金針菇、鮮冬菇、豆腐、粟米、炸薯仔、炸枝竹、鳴門卷)➕️海鮮拼盤(鮑魚x1,花螺x4,海蝦x2)➕️牛肉片

🔹️日本味增鍋 +$12升級改為滷肉飯
➕️海鮮拼盤
(鮑魚x1,花螺x4,海蝦x2)
➕️牛肉片

2023-03-17 98 瀏覽
之前有來吃過,覺得不錯,今天再來吃,有點失望了。一如以往,一人一鍋,個人很愛台灣的臭臭鍋,所以點了兩鍋臭臭鍋,兩杯飲料。$98 元一個臭臭鍋 飲料3x hkd杯一杯芝士烏龍 一杯珍珠鮮奶 三十多一杯蠻塊抵喝的招牌臭臭鍋,每次來都是點這款,料蠻多的,牛肉,各種菇菜,有薯粉,味道不錯吃,雖然不完全還原台灣臭臭鍋的味道,但以味道來說是不錯的。可惜在吃到一半發現蟑螂,應該是每一鍋都是同一鍋湯在廚房的,所以….有點噁心。店員有幫我們換一鍋新的,但應該都是同一鍋湯所以…沒太大幫助。這是免費加送的高蛋白小蟑。服務態度…有個比較兇的馬尾姐姐態度有點兇,好像做什麼都很趕很不爽一樣,其他員工都正常。環境方面….不知道是清潔不足還是怎樣,進店時有種街市味,桌面看起來不太乾淨,跟上次來有點退步了。整體來說一般般,不太想再來吃了。
之前有來吃過,覺得不錯,今天再來吃,有點失望了。
$98 元一個臭臭鍋 飲料3x hkd杯
飲料
一杯芝士烏龍 一杯珍珠鮮奶 三十多一杯蠻塊抵喝的
蟑螂
這是免費加送的高蛋白小蟑。
環境方面….
整體來說一般般,不太想再來吃了。
2023-03-14
慶祝紀念
情人節
飲料
蟑螂
2023-03-16 19 瀏覽
🔹將軍澳//湯•米🔹人均約$150🔹▫️招牌臭臭鍋 $98係門口已經聞到陣臭味🤭本身好驚會好臭但食落去又唔算好臭🤓鍋入面有臭豆腐幾好食,有少少臭但又唔會好似大陸果隻咁跨🤣🤣入面有大腸薯仔等好多配料,夠晒飽😙!▪️藥膳豚肉鍋 $96我覺得好好食😝清清地但有陣陣藥膳味😝加粉絲勁索湯入味,唔想食辣人士必食😋▫️台灣夜市小香腸 $32有兩條香腸仔,其實好抵🫣出面台灣野半條幾舊已經$40🤣🤣▪️芝士金鳳茶王 $35清清地想飲茶!最愛金鳳香香地有邪惡芝士🫢🫢🔹好飽評語:果到附近黎講算平價晚餐🫣都比較多人食😋記得早啲嚟拎位🤭款式都幾多🤭兩個人食一個鍋再加少少餸或者粉絲已經夠晒飽,性價比仲高🤫🤫🧠回頭指數:7️⃣🧏🏻‍♀️打卡港女:6️⃣🌬冷氣溫度:7️⃣🚽廁所評價:6️⃣🧾性價比呢:8️⃣
🔹將軍澳//湯•米🔹人均約$150🔹

🌬冷氣溫度:7️⃣
🚽廁所評價:6️⃣
🧾性價比呢:8️⃣
2023-03-12 25 瀏覽
周末同朋友行完將軍澳跨海大橋肚餓。朋友介紹帝景灣附近有間一人火煱店。小編點咗個招牌臭臭鍋(跟粉絲)$ 98,湯底係麻辣味,主題當然是濃濃味的臭豆腐, 其他配料包括牛肉片、滷水大腸、貢丸、鴨血、枝竹金菇,冬菇等蔬菜。調味醬油係自助形式的 (豉油,蒜蓉、沙茶醬、七味粉、豆瓣醬)等。朋友叫咗藥膳豚肉鍋 $96最正係本身湯底已經夠濃。配合粉絲吸收湯裏精華,味道豐富,齋食這個火鍋都夠飽。 小編想食得豪啲,額外加咗個海鮮拼盤 $ 42,有一隻鮑魚、兩隻蝦、四粒花螺。鮑魚肉夠爽口,蝦和花螺肉質合格。唔夠喉的話,可以加小食。唔夠喉的話,可以加小食。鹽酥雞$44有6件。新鮮炸好,有雞汁,唔會太鹹。鋪上一層芝麻、夠鬆化香口。兩杯飲品都非常解渴。$36 大大杯、超級好飲

朋友叫咗藥膳豚肉鍋 $96

唔夠喉的話,可以加小食。

鹽酥雞$44有6件。
新鮮炸好,有雞汁,唔會太鹹。鋪上一層芝麻、夠鬆化香口。

兩杯飲品都非常解渴。$36 大大杯、超級好飲

2023-03-04
  • 招牌臭臭鍋
  • 鹽酥雞扒
  • 鹽酥花枝墨魚丸
2023-03-12 453 瀏覽
再一次食位於將軍澳嘅”湯·米”。樓下商場有清晰指示牌,好容易搵到餐廳星期六下午6:00,早少少黎到餐廳,可以有好多位選擇,餐廳地方又闊落嚟到”湯·米”當然要食台式鍋物啦。一人一鍋,真係超方便仲有多款台式飲品可以選擇,價錢仲好實惠。自助混合醬汁!有沙茶醬、七味粉,蒜蓉醬、和豆瓣醬,仲有豉油!1. 招牌臭臭鍋($98),小辣,鍋內有肥牛片、臭豆腐、鴨血、滷大腸、貢丸、仲有其他配菜。見隔籬枱都係叫呢個,梗係試吓啦。2. 藥膳豚肉鍋($96) ,內有豚肉、紅棗、枸杞、仲有其他配菜,湯底藥膳味香濃3. 追加海鮮拼盤($42),食材夠新鮮,配上藥膳或臭臭鍋同出色4. 鹽酥雞扒($44),外脆內熱,味道啱啱好,入口完全感到台灣的味精。5. 鹽酥花枝墨魚丸($41),都係即叫即做,等10分鐘,值得等候嘅小食。飲品叫咗爆檸四季春($36)、同埋滿杯菠蘿沙冰少甜($36)!原個檸檬非常清新,解渴!另外一杯菠蘿味非常重,好味整體來講,餐廳地方寬敞,食物水準高尚,而且價錢實惠,值得一試再試。
再一次食位於將軍澳嘅”湯·米”。

樓下商場有清晰指示牌,好容易搵到餐廳

嚟到”湯·米”當然要食台式鍋物啦。
一人一鍋,真係超方便

仲有多款台式飲品可以選擇,價錢仲好實惠。

海鮮拼盤

鹽酥雞扒

鹽酥花枝墨魚丸

2023-03-04
海鮮拼盤
鹽酥雞扒
鹽酥花枝墨魚丸
2023-03-04 24 瀏覽
今日放假去左朋友屋企道坐下,之後約埋一齊食個晚飯。落到樓下商場有幾間餐廳揀,見近近地,餐牌又幾平,所以決定入去一試我地一人叫左一個海鮮鍋,因為只有兩款海鮮,青口同埋蝦,所以我地另外加左兩set海鮮拼盤,每set都有1隻鮑魚,4個花螺同兩隻海蝦,成個鍋都幾多配菜,又薯仔,蕃茄,仲有我打邊去爐必食至愛既娃娃菜,夠晒滿足😆仲可以配埋飯或粉絲,我地兩個都叫左飯,佢係用珍珠米,夠晒誠意,啲飯煮到岩岩好,唔會太淋,又唔會一粒粒太硬。我地另外又叫左個鹽酥雞扒,佢炸得幾脆,幾有台灣風味👍🏻埋單加埋一$400都唔洗,幾抵食👍🏻

2023-03-04 35 瀏覽
今晚見得閒,約左呀媽入將軍澳帝景灣商場試新野,食飽順便行埋條蝴蝶橋散下步消滯。我地一人各自叫左一個鍋。我叫左一個藥膳豚肉鍋,有好多配菜,包括:娃娃菜、蟲草花、花菇、枝竹、薯粉、香腸、薯仔、蟹柳等,豚肉份量都幾多,兩個人share兩個鍋黎食都好夠飽,另外仲可以配飯或粉絲,我就叫左粉絲,啲粉絲吸左個藥膳湯底,味道好夾,又唔太味精。而呀媽鐘意食海鮮,所以就揀左泰式海鮮鍋,海鮮得青口同蝦兩樣,唔算太多,其餘配菜同我個鍋差唔多,不過呢個價錢算係咁上下,好過食某連鎖店一人火鍋,另外仲叫左個鹽酥花枝墨魚丸,呀媽對呢個讚不絕口😋我都覺得呢個冇得輸。埋單$300都唔洗,值得下次再去😙
我地一人各自叫左一個鍋。

酥炸花枝丸

酥炸花枝丸
2023-03-04 33 瀏覽
今晚再幫襯之前去過嘅台式火鍋,最想食返佢哋嘅臭豆腐同埋滿滿菠蘿沙冰。都係叫咗招牌臭臭鍋,仍然係好多料,好多肥牛肉,仲有臭豆腐,牛丸,腸,菇,菜,加粉絲。滿滿一鍋,好滿足。仲叫咗酥炸墨魚丸和好想再食嘅麻辣臭豆腐,雖然我唔係好食辣,但係臭豆腐真係冇乜地方有得食。今次重試咗鹽酥雞同柚子雞翼,雞翼炸得好脆,鹽酥雞,我嫌唔夠濃味,但係都吾差。滿滿菠蘿沙冰真係好得,食咗啲辣嘢飲更加好味。食到飽飽,真係唔貴同好抵食。走嗰陣時已經坐到滿滿。
滿滿菠蘿沙冰真係好得,食咗啲辣嘢飲更加好味。
食到飽飽,真係唔貴同好抵食。走嗰陣時已經坐到滿滿。

經過呢間小店見到呢度有足足9款唔同既台式一人火鍋款式俾大家選擇,最平果款鍋仲只係$96,甜、酸、辣味鍋款款有齊,即刻走入去試下😝❥招牌臭臭鍋 $98見到餐牌呢個鍋有皇冠標誌即刻唔諗嗌左一鍋,一個正既臭臭鍋入面臭豆腐當然係主角,豆腐一定要煮得夠入味先可以令成個煲夠濃夠香,呢個鍋果股臭味真係一上枱就已經聞到😌超鐘意食臭豆腐既我真心覺得好正🥰其他主要配料仲有牛肉片、鴨血、滷大腸、貢丸同埋幾款蔬菜,超豐富,記得簡埋粉絲配落鍋食,d粉絲索左d湯汁食會更加惹味👍🏻❥沙茶牛肉鍋 $97我額外加左$12配埋碗肉躁飯襯呢個鍋,d肉躁夠正宗唔求其,值得加配。呢個鍋既配料係無臭臭鍋咁多賣點,單純似為食肉獸客人而設,牛肉、牛丸為主料,材料類別雖然係相對小d,但勝在個沙茶汁超夠味,基本上唔洗再加其他調味已經好正👍🏻❥酥炸花枝墨魚丸 $41粒粒都炸得外層好脆,咬入去墨魚丸夠爽口彈牙,推薦大家必吃。❥台灣夜市小香腸 $32帶有甜味既小香腸,外皮香脆,薄切上枱容易入口。❥芋香珍珠奶茶 $28 同行朋友飲用,佢話d珍珠好Q彈,飲品帶有很濃厚的香芋味。❥宇治鮮奶抹茶 $30覺得鮮奶味比抹茶味濃d,喝起來較滑,兩杯飲品都好

❥招牌臭臭鍋 $98

❥沙茶牛肉鍋 $97

❥酥炸花枝墨魚丸 $41
粒粒都炸得外層好脆,咬入去墨魚丸夠爽口彈牙,推薦大家必吃。

❥台灣夜市小香腸 $32
帶有甜味既小香腸,外皮香脆,薄切上枱容易入口。

❥芋香珍珠奶茶 $28
同行朋友飲用,佢話d珍珠好Q彈,飲品帶有很濃厚的香芋味。

❥宇治鮮奶抹茶 $30
覺得鮮奶味比抹茶味濃d,喝起來較滑,兩杯飲品都好大杯🤣 可能叫一杯都可以兩份飲🤭

2023-03-01
  • 招牌臭臭鍋
2023-03-02 29 瀏覽
進入餐廳時,暫未有其他客人。落單時,員工極不耐煩且黑面。享用餐點期間,有一家4口進店光顧,員工只顧傾計,嗰一家人落單時,員工黑面,說話語氣極不耐煩。我結帳時,員工唔耐煩,語氣急躁。呢間餐廳嘅服務態度已經差,食物質素好普通,而且份量實在太少,就算有半價優惠都覺得不值。雖然地點方便近我,但唔會有下次光顧。員工番工喺黎傾計,見到客人就黑面,服務態度咁差,收咩服務費。無客,依班員工會好開心,無人阻住佢哋傾計。
2023-02-28
2023-03-02 16 瀏覽
3 月第一日,天氣依然係涼浸浸。凍凍地最啱就係打邊爐,當兩個人都想食唔同口味嘅時候,一人一鍋就係最佳選擇。而每一鍋都有指定配料,唔夠可以再追加。沙茶牛肉鍋 $97配料都好豐富。有牛肉,牛肉丸,娃娃菜,雲耳,金針菇,鮮冬菇,豆腐,粟米,炸薯仔,炸夜竹,鳴門卷招牌臭臭鍋 $98配料有臭豆腐,牛肉片,鴨血,滷大腸,台灣貢丸,娃妦菜,雲耳,金針菇,鮮冬菇,豆腐, 粟米,炸薯仔,炸枝竹,鳴門卷。另外再追加炸魚皮 $28麻辣臭豆腐 $44濃香臭豆腐,配上麻辣汁,一流!推介!芋香珍珠奶茶 $28 另外加錢配芝士同仙草 ,芋香味起濃,口感豐富,唔會太甜。宇治鮮奶抹茶 $30一樣追加咗芝士&仙草,淡淡嘅綠茶香配上仙草,估唔到又幾夾播。芝士奶蓋味香濃,份量多啲會開心啲。

而每一鍋都有指定配料,唔夠可以再追加。

沙茶牛肉鍋 $97

招牌臭臭鍋 $98

另外再追加
炸魚皮 $28

麻辣臭豆腐 $44

濃香臭豆腐,配上麻辣汁,一流!推介!

芋香珍珠奶茶 $28
另外加錢配芝士同仙草 ,芋香味起濃,口感豐富,唔會太甜。

宇治鮮奶抹茶 $30