下班後想跟朋友聚一聚,吃點東西,聊聊天,今天就選了間居酒屋來試試,因為不餓,就叫了點東西來配酒!生啤(68元/杯)來到居酒屋當然要喝一下酒,店員說現在HAPPY HOUR啤酒買一送一,雖然我不太喝酒,但陪朋友喝一下也不錯,所以就叫了300ML的小杯來喝一下!啤酒喝起來清爽,氣泡量足!不過要留意這裡的買一送一是喝完一杯免費續一杯的,所以2個人就要買兩杯,一共是四杯的樣子,酒量少的人就要留意一下!日式蕃茄沙律(68元)沙律價錢不貴,而且看到一整個蕃茄,整體感覺可以,蕃茄吃起來帶點爽又有點粉,挺多汁的!而醬汁是日式柚子汁,所以整體吃起來非常清爽!日式炸芋片(48元)這是我的最愛芋頭!這切得非常薄,吃起來非常酥脆,味道帶點鹹香,芋頭味足!酥脆炸白蝦(98元)這個下酒不錯,白蝦被炸得非常酥,吃起來蝦味很足,而且帶點鮮甜味,還加了點鹽去調味,味道不錯!磯燒味醂魚乾(88元)這個有別於平常的雞泡魚乾會燒得非常乾的,這個約五成乾左右,吃起來帶點回甜,魚香十足!清酒煮蜆(98元)這個清酒份量加得挺多的,所以蜆吃起來除了本身的鮮甜味,還會有點清酒的回甘,愛喝酒的可以叫一下!淼屋火焰雪山甲羅燒(168元)這

生啤(68元/杯)

日式蕃茄沙律(68元)

日式炸芋片(48元)

酥脆炸白蝦(98元)

磯燒味醂魚乾(88元)

清酒煮蜆(98元)

淼屋火焰雪山甲羅燒(168元)

這是這就的特色,有別於一般的味噌甲羅燒,這是將大量蟹肉和蟹膏混合在一起去燒的,然後加上了打發了的蛋白,最後洒上冧酒點火去造成火焰的感覺!吃前先將他們混合在一起,然後配上威化餅來吃,吃起來的味道非常鮮美,蟹肉量很多,中間有蟹膏的甘香和蛋白的鬆軟,不會像味噌甲羅燒那樣鹹!威化餅可以叫店員補,我們一共吃了15塊左右,量不錯的!
2022-06-07
呢間位於上環Akvo酒店內新開嘅日式居酒屋,店內裝修簡潔,座位舒適,服務都唔錯!另外仲有室外位置,可以同朋友仔把酒聊天食下煙😌海葡萄海草沙律 $68先點個開胃沙律,海葡萄同海草嘅爽脆口感,喺炎炎夏日食就最適合不過日式胡麻茄子 $48茄子唔會整得太淋太硬👍🏻配上胡麻醬,好好味😋日式池魚仔 $58炸漿薄身,魚冇骨,味道唔錯,又夠香口,用嚟送酒真係冇得彈明太子炒蘆筍 $98細細粒嘅明太子,口感非常綿密,加上爽脆嘅蘆筍,入口濃郁惹味關西風味噌清酒煮蜆 $98蜆肉大大粒,完全無沙,清酒味唔會太濃,食落好鮮甜🔥淼屋火焰雪山甲羅燒 $168店員會將烈酒倒入蛋白,之後點火🔥我哋再將面頭蛋白撈勻,舖上塊餅到食,初初仲驚加咗酒會有陣苦澀味,點知好有驚喜🤩,入口冇苦味之餘仲覺得好鮮甜美味🤤蟹蓋入面有蟹膏同蟹肉,份量好多😌推介~

海葡萄海草沙律 $68

日式胡麻茄子 $48
茄子唔會整得太淋太硬👍🏻配上胡麻醬,好好味😋

日式池魚仔 $58
炸漿薄身,魚冇骨,味道唔錯,又夠香口,用嚟送酒真係冇得彈

明太子炒蘆筍 $98
細細粒嘅明太子,口感非常綿密,加上爽脆嘅蘆筍,入口濃郁惹味

關西風味噌清酒煮蜆 $98
蜆肉大大粒,完全無沙,清酒味唔會太濃,食落好鮮甜

🔥淼屋火焰雪山甲羅燒 $168
店員會將烈酒倒入蛋白,之後點火🔥
  • 淼屋火焰雪山甲羅燒
  • 關西風味噌清酒煮蜆
  • 明太子炒蘆筍
  • 日式胡麻茄子
2022-06-06 26 瀏覽
_____好味指數:🌟🌟🌟🌟抵食指數:🤑🤑🤑🤑有時夜晚想同朋友小酌一杯都煩諗地方,今次就發掘咗個好地方✨係上環Akvo酒店1樓,環境清幽寧靜,有室外座位,可以吹下風傾心事🌃最重點係呢度好多小食都好啱送酒,而且啲酒仲好多款式同好飲🤤✅淼屋三色漬物三色分別醬漬牛蒡、蒜頭、梅干,酸酸咪咪超級開胃✅白式炸芋片好特別嘅小食,將芋頭片切得好薄好薄再炸,食落香脆又唔油膩,仲有芋頭嘅甜同鹹味,非常香口✅酥脆炸白蝦又係一款好好嘅佐酒小食,白蝦炸得酥脆甘香🦐一啖幾隻不知不覺就食晒✅磯燒味醂魚乾魚乾搽上味醂增添甜味,再有磯燒嘅香,同時保留魚身嘅鮮味🐟配埋個沙律醬送酒一流✅清酒煮蜆石頭鍋下面有火keep住溫度,然後清酒酒香十足🍶令每隻蜆都十分入味,清甜得嚟帶淡淡酒香❇️蒜香一口和牛每一口牛都肥嫩柔軟,易咬又牛味濃郁🐮同一定要配埋蒜片食,非常惹味 一超讚✅啤酒呢度嘅啤酒款式好多,可以叫店員推薦🤵🏻咁啱果日餐廳入咗款新啤酒,就off menu叫咗🍺佢係柚子啤,一打開已經聞到好香嘅柚子味🍊但飲落去又唔覺,不過比起普通啤酒多咗一分甜同易入口🍻

_____
好味指數:🌟🌟🌟🌟
抵食指數:🤑🤑🤑🤑

✅淼屋三色漬物
三色分別醬漬牛蒡、蒜頭、梅干,酸酸咪咪超級開胃

✅白式炸芋片

✅酥脆炸白蝦

✅磯燒味醂魚乾

✅清酒煮蜆

❇️蒜香一口和牛

✅啤酒
2022-06-06 25 瀏覽
鍾意係上環捐窿捐罅搵食,原來捐埋上樓上先發掘到新野!淼屋位於上環Akvo酒店,室內光猛乾淨,最緊要係happy hour生啤買一送一,嗌埋佐酒小食啱哂🍻🔸淼屋火焰雪山甲羅燒店家主打既甲羅燒除左蟹肉蟹膏,仲放上軟綿綿蛋白中和蟹既鹹鮮味。上枱時店員會淋上燒住既Rum酒,有火焰雪山視覺享受之餘,酒香亦為味道再添層次🤤🔸清酒煮蜆上枱後一直用火爐保溫,好貼心。蜆肉肥美鮮甜,最驚喜既係清酒香味超級濃郁,連湯底一齊食鮮味帶哂出黎,好味🙆🏻‍♀️🔸磯燒味醂魚乾($88)、海葡萄海草沙律($68)味醂魚乾份量多,鹹香味道濃郁。沙律就點左沖繩特產海葡萄,一解膩感🔸酥脆炸白蝦($98)、日式炸芋片($48)兩款都係佐酒良伴🥰最鍾意炸白蝦,細細隻炸得好酥脆,調味鹽香剛剛好!
鍾意係上環捐窿捐罅搵食,原來捐埋上樓上先發掘到新野!

🔸淼屋火焰雪山甲羅燒

🔸清酒煮蜆

🔸磯燒味醂魚乾($88)、海葡萄海草沙律($68)

🔸酥脆炸白蝦($98)、日式炸芋片($48)
淼屋火焰雪山甲羅燒🦀$168首先佢係你面前燒呢下已經加晒分先啦😎然後全部都啖啖的蟹肉😎已經撥好晒殼😝好方便🤩加上佢表面有酒嘅香味同埋唔知係cream 定蛋白😗所以超級鮮甜😍佢仲有餅乾俾你一齊食😏多重口感磯燒味醂魚乾🐟呢間餐廳係日式居酒屋🤓所以主要今次叫既嘢大部份都係佐酒小食😆睇落去個樣以為同平時食嗰啲雞泡魚乾冇乜好大分別😂點知相當有驚喜😍有燒烤嘅香味😗仲有味醂嘅甜甜地🤩勁重魚嘅香味😇加埋佢個沙律醬🥰真係一流呀日式蕃茄沙律🍅$68見佢用整過番茄就咁切就知道佢新鮮好食啦😛番茄先甜爽口😀配埋特製嘅日式醬汁😇酸酸甜甜😇食落好開胃清酒煮蜆🍶$98整體蜆嘅份量都多😆食得出隻隻都係新鮮🥰同埋佢個清酒係有淡淡的甜味得來又有酒嘅香味😇整體來講有一種鮮甜嘅海鮮味日式炸芋片🍠$48口感真係好似食薯片咁😻勁香脆🤪又有一d芋頭嘅甜味同埋鹹味😝重點係真係好脆😎一咬即斷酥脆炸白蝦🦐$98第一次食呢一類嘢食😂又唔似蝦米😂但係就脆卜卜🤩幾香口

淼屋火焰雪山甲羅燒🦀$168

磯燒味醂魚乾🐟

日式蕃茄沙律🍅$68

清酒煮蜆🍶$98

日式炸芋片🍠$48

酥脆炸白蝦🦐$98
第一次食呢一類嘢食😂又唔似蝦米😂但係就脆卜卜🤩幾香口

2022-06-01 30 瀏覽
今日約舊同事食飯去左上環個邊~ 上環新開酒店樓下有幾間餐廳~ 我地想食日本野,所以去左1樓既日本餐廳餐廳好chill 仲有小露台可以飲番2杯!我地叫左海葡萄海草沙律,日式胡麻茄子,日式池魚仔,燒日本明太子,日式汁煮花螺同埋打卡必備既淼屋火焰雪山甲羅燒~先講講打卡同唔打卡都必須叫既淼屋火焰雪山甲羅燒!因為火焰雪山嘅檸檬雪山mix 埋蟹肉真係超級好味!小淡甜配埋已調味好既蟹肉加埋小餅乾一齊食真心一流!海葡萄海草沙律好好味清清地配合埋醬汁好健康~ 日式胡麻茄子🍆好特別~ 係炸左既茄子加埋胡麻醬一齊食~ 好有咬口!而日式池魚仔係炸既小魚仔,個炸粉好薄,小池魚真係好岩配埋酒一齊飲!燒日本明太子都好岩同埋酒一齊飲日式汁煮花螺都好正,花螺好爽口彈牙酒味好足~

餐廳好chill 仲有小露台可以飲番2杯!

先講講打卡同唔打卡都必須叫既淼屋火焰雪山甲羅燒!

海葡萄海草沙律好好味清清地配合埋醬汁好健康~

日式汁煮花螺都好正,花螺好爽口彈牙酒味好足~

自己以前睇日劇,成日見到放工後會同同事、朋友係居酒屋小酌兩杯,自己本身就比較少咁樣做,今日就嚟搞啲新意去食居酒屋🤪呢間居酒屋係位於上環嘅新酒店Akvo,樓上做omakase,樓下就做居酒屋,見佢哋寫有日藉廚師主理集團業務,相信都係希望將日本文化帶嚟香港嘅有心人🎌嚟得居酒屋,主角就梗係酒啦,呢到做緊Happy hour (6pm - 8pm) 啤酒買一送一,同朋友就嗌咗啤酒($68),大大杯其實好夠飲,呢隻係麥味較重嘅Suntory日本啤🍻 雖然今次因為天氣唔好坐咗indoor,但其實佢哋都有outdoor seats提供,如果可以坐outdoor飲嘢都應該幾chill🌿今次嗌咗好多唔同款嘅日式下酒菜,先介紹啲冷盤先🌊日式蕃茄沙律 ($68) 嘅蕃茄就可以見到師傅刀工好好,蕃茄都幾鮮甜🍎淼屋三色漬物 ($58)其實包括牛蒡、傳統蕎頭同鰹魚醃製嘅日式蕎頭,自己就最鍾意鰹魚醃製嘅日式蕎頭,食落去比較香😝日式汁煮花螺 ($98) 都幾容易就可以用竹籤掹出嚟,食落去肉質爽彈,算係幾新鮮🤩海膽蟹肉餅 ($68)一開頭以為會係炸物,其實係海膽蟹肉同梳打餅,所以更加食到海膽同蟹肉嘅原味道,味道鮮甜😋除

除咗上面凍食嘅佐酒小食,其實自己更加欣賞呢到嘅熱食!第一份就係日式炸芋片 ($48)係一啲切得好薄好薄芋頭片,炸得好脆口又唔會好油,食落有啲似平時外國個啲健康taro chips~不過因為佢新鮮炸出嚟,所以好香口

燒免治雞肉棒 ($48/1)🐥燒得啱啱好,出面仲有少少脆口,入面保留到嘅肉汁,喺享用前再點一點月見汁,味道更豐富🍳

淼屋火焰雪山甲羅燒 ($168) 🦀一上枱店員就提我哋要預備拍片,因為佢哋上枱就會加少少酒再點火,個火焰效果好啱打卡🔥雪場蟹蓋上堆滿蛋白,食個時要將蛋白同蟹肉、蟹膏撈勻送餅食,蟹肉份量好多食落去蟹味好豐富,呢個大推🤤

當晚其實唔算好多人,環境幾靜幾清幽🎑定價亦都算係幾合理,啱晒同同事放工過嚟飲返杯,或者係同三五知己係到飲酒談心👹
慶祝紀念日,搵左上環呢間日本居酒屋,店內裝修簡約,位置舒適,令人好放鬆!▪️海葡萄海草沙律🥗海葡萄口感爽脆,混埋沙律醬汁酸酸地,係一道開胃前菜▪️日式胡麻茄子🍆胡麻醬配上熱辣辣嘅茄子,好惹味▪️關西風味噌清酒煮蜆熱鍋滾住食,飲左啖湯,清酒味濃,帶出蜆肉嘅鮮味,蜆肉好多隻同隻隻都好大!▪️淼屋火焰雪山甲羅燒🦀🔥好特別嘅一款料理~上枱後店員即場用火槍燒個蛋白,賣相吸引!甲羅燒入面仲有海量蟹肉,拌勻後再放係梳打餅上食,好驚喜好特別!▪️燒喜之次一夜干🐟一夜干係日本名菜,係一道有心思嘅料理,製法用鹽水浸泡,再經一晚乾燥,令魚肉中多餘水份去除,一試覺得肉質結實而且嫩滑,魚肉完全沒有腥味,仲帶點鹹香味,推薦!▪️蒜香一口和牛用左好多蒜片爆香和牛粒,好惹味!和牛粒肉質嫩滑,入口即溶且牛味濃郁!

▪️海葡萄海草沙律🥗
海葡萄口感爽脆,混埋沙律醬汁酸酸地,係一道開胃前菜

▪️日式胡麻茄子🍆
胡麻醬配上熱辣辣嘅茄子,好惹味

▪️關西風味噌清酒煮蜆

▪️淼屋火焰雪山甲羅燒🦀🔥

▪️燒喜之次一夜干🐟

▪️蒜香一口和牛
2022-05-28 22 瀏覽
晏就同同事食,想搵間環境好少少的餐廳食,搵到公司附近的日式和食餐廳餐廳位於一樓,裝修簡潔,行日式簡約風,坐得舒服午市定食包左味噌湯、沙律同小食小食系楓糖核桃,甜甜的好脆口,食到停唔到口核滑蛋鰻魚飯$188鰻魚飯用盒子盛上,非常精緻鰻魚軟腍無骨,兩大片鋪上日本珍珠米,再淋上滿滿照燒汁,加埋滑蛋食無得頂一口和牛粒定食$228和牛粒好重蒜香味,底下鋪滿沙律菜,索左牛粒的油脂味,送飯食唔錯唔錯餐飲配柚子蜜,有點驚喜

餐廳位於一樓,裝修簡潔,行日式簡約風,坐得舒服
午市定食包左味噌湯、沙律同小食

小食系楓糖核桃,甜甜的好脆口,食到停唔到口核
滑蛋鰻魚飯$188
鰻魚飯用盒子盛上,非常精緻

一口和牛粒定食$228

餐飲配柚子蜜,有點驚喜

2022-05-27 48 瀏覽
🦀高質素 · 驚喜午餐🥩推介指數 ❤️❤️❤️❤️🤍隱藏於蘇杭街酒店的日式居酒屋,Lunch Set 包括主食、沙律、前菜、吸物、飲品同甜品,價錢HKD138+🦀 鱈場蟹肉湯烏冬 HKD198✨ 整齊擺盤的蟹肉、油揚、竹輪、鮮菇;鮮甜蟹肉且份量比想像中多,食到一半仲有好多沈咗底呀😍 豪爽啲啖啖肉食或者撈埋滑溜烏冬都好滿足 #推介🥩 一口和牛粒定食 HKD228✨新鮮沙律菜墊住熱焫焫微脆和牛粒,配上脆蒜片一齊食更加香口惹味,和牛定食配珍珠米白飯🍱午市套餐配爽脆沙律、前菜、吸物、白飯同飲品,整體滿足;松茸湯清甜加上菊花瓣點綴多一份雅緻🌼🌟店內單邊大玻璃感覺開揚,服務態度有禮,上環又多一個選擇😋總結:-食物 ❤️❤️❤️❤️🤍環境 ❤️❤️❤️❤️🤍服務 ❤️❤️❤️❤️❣️.··🚪 淼屋 🪑 上環蘇杭街57號Akvo酒店1樓
🦀高質素 · 驚喜午餐🥩
推介指數 ❤️❤️❤️❤️🤍

🦀 鱈場蟹肉湯烏冬 HKD198
一口和牛粒定食
一口和牛粒定食

🥩 一口和牛粒定食 HKD228

🌟店內單邊大玻璃感覺開揚,服務態度有禮,上環又多一個選擇😋

總結:-
食物 ❤️❤️❤️❤️🤍
環境 ❤️❤️❤️❤️🤍
服務 ❤️❤️❤️❤️❣️
🚪 淼屋
🪑 上環蘇杭街57號Akvo酒店1樓
  • 鱈場蟹肉湯烏冬
  • 一口和牛粒定食
📌 淼屋📍 上環 Sheung Wan 放工後黎到上環非常relaxed🍃 有一種寧靜嘅感覺🍂見到網上其他人食火焰雪山甲羅燒❤️‍🔥 特意慕名而來!! 真係令人覺得有驚喜✨ 餐廳內嘅座位舒適, 燈光微暗, 恬靜淡然, 真係好似置身於日本🇯🇵 -(👑爲推薦)淼屋火焰雪山甲羅燒 $168 👑厚燒牛牛小排 $288 👑海膽蟹肉餅 $68 👑日式汁煮花螺 $98日式炸芋片 $48淼屋三式漬物 $58日式番茄沙律 $68-❥ ❥ 淼屋火焰雪山甲羅燒呢個必嗌!!!!❤️‍🔥 首先賣相真係好吸引 蛋白超級綿軟☁️然後用酒淋係蛋白上面點燃火焰雪山🔥蟹蓋上面盛滿爆多嘅蟹肉🦀️ 全部都非常鮮甜!!!加埋酒甜甜嘅味道 增添鮮味😍可以配埋梳打餅一起食✨第一次食非常有驚喜!!♥️❥ ❥ 厚燒牛牛小排上網補充下對牛小排嘅知識✌🏻佢係位於胸腔左右兩側, 比肋排的肉多!!唔怪之得肉質鮮美, 質地柔軟😍每一口牛都肥嫩柔軟!!配埋旁邊嘅原粒芥末漿✨ 係佢地人手用紙磨!!用牛小排沾一沾, 口感豐富左好多♥️❥ ❥ 海膽蟹肉餅一碟有四塊❣️係梳打餅上面分別有蟹肉同海膽✨口感上面有好多層次!!!一入口係餅乾香帶點蟹肉嘅鮮香~😍然後最後就係海

📌 淼屋
📍 上環 Sheung Wan

放工後黎到上環非常relaxed🍃 有一種寧靜嘅感覺🍂
見到網上其他人食火焰雪山甲羅燒❤️‍🔥 特意慕名而來!!
真係令人覺得有驚喜✨

❥ ❥ 淼屋火焰雪山甲羅燒
呢個必嗌!!!!❤️‍🔥
首先賣相真係好吸引 蛋白超級綿軟☁️
然後用酒淋係蛋白上面點燃火焰雪山🔥
蟹蓋上面盛滿爆多嘅蟹肉🦀️ 全部都非常鮮甜!!!
加埋酒甜甜嘅味道 增添鮮味😍
可以配埋梳打餅一起食✨
第一次食非常有驚喜!!♥️

❥ ❥ 厚燒牛牛小排
上網補充下對牛小排嘅知識✌🏻
佢係位於胸腔左右兩側, 比肋排的肉多!!
唔怪之得肉質鮮美, 質地柔軟😍
每一口牛都肥嫩柔軟!!
配埋旁邊嘅原粒芥末漿✨ 係佢地人手用紙磨!!
用牛小排沾一沾, 口感豐富左好多♥️

❥ ❥ 海膽蟹肉餅
一碟有四塊❣️
係梳打餅上面分別有蟹肉同海膽✨
口感上面有好多層次!!!
一入口係餅乾香帶點蟹肉嘅鮮香~😍
然後最後就係海膽超新鮮嘅味道!!!!!!
不過個人鍾意同樣有餅乾嘅火焰雪山甲羅燒多啲😋

❥ ❥ 日式汁煮花螺
花螺好新鮮, 唔會有腥味
帶點淡淡海水鹹味🌊
頭幾件可能因為無浸日式汁所以少少硬
食到下面就好入味✌🏻

❥ ❥ 日式炸芋片
大讚佢真係一片片超薄!
刀功好好🤣
炸得都好香脆🤓
不過略嫌過鹹🙈 稍微蓋過左芋頭嘅香~

❥ ❥ 淼屋三式漬物
佢包括生薑, 蒜頭🧄,同埋牛蒡
酸甜開胃, 係一個唔錯嘅開胃小菜
不過個人鍾意食下面嘅沙拉多啲🙈🤣

▪️價錢:4/5
▫️服務:4.6/5
▪️Overall:🌕🌕🌕🌕🌗

🔍#CY上環 #CY日本菜 #CY日式餐廳 #CY居酒屋
🔗 #shuengwanfood #上環 #上環美食 #日本居酒屋 #淼屋
今次去到上環蘇坑街酒店內既一間居酒屋晚餐,周圍環境都比較寧靜,一入去店員已經好熱情招待,餐廳設有户外座位,坐係到同朋友飲下野、傾下計都幾chill。日式番茄沙律番茄同沙律菜非常新鮮,可以先清清味蕾淼屋三色漬物有蒜頭、蕎頭同牛蒡,食落幾開胃日式炸芋片炸到卜卜脆,有淡淡的芋頭味日式汁煮花螺花螺鮮味彈牙,有淡淡的酒香火焰雪山甲羅燒雪場蟹蓋上堆滿蛋白,蛋白打得好有空氣感,店員會加少少酒再點火,就變成了「火焰雪山」,食時要先將蛋白同蟹肉蟹膏拌勻,再放係梳打餅一齊食,脆卜卜又食到濃濃蟹膏蟹肉既鮮味日式燒羊架羊架燒得好香口,肉嫩juicy,沒有羊羶味蟹肉海膽餅賣相非常吸引,海膽口感creamy,一絲絲既蟹肉味道鮮甜,一口一件十分滿足

日式番茄沙律
番茄同沙律菜非常新鮮,可以先清清味蕾

淼屋三色漬物
有蒜頭、蕎頭同牛蒡,食落幾開胃

日式炸芋片
炸到卜卜脆,有淡淡的芋頭味

日式汁煮花螺
花螺鮮味彈牙,有淡淡的酒香

火焰雪山甲羅燒

日式燒羊架
羊架燒得好香口,肉嫩juicy,沒有羊羶味

蟹肉海膽餅
2022-05-20 425 瀏覽
每次只要晚上黎到上環 總比我一種寧靜、節奏慢既感覺 放工過黎晚餐真係會好放鬆 今次仲比我享受到一間超高質日本居酒屋 食材服務環境都好高級😆海葡萄海草沙律 餐廳竟然有外型質感似綠色魚子醬既海葡萄😍 矜貴又爽口既口感配埋清爽既沙律菜成件事好Fresh 淼屋三色漬物 漬物對於日本人黎講非常重要同普遍 細細碟既醃製小菜非常開胃 三色分別醬漬牛蒡、蒜頭、梅干 超級開胃伴菜日式胡麻茄子 熱辣辣用秘製醬燒汁加麻醬配搭 令到茄子勁香口加勁有汁感 好好食既小伴菜關西風味噌清酒煮蜆 熱烘石頭鍋內有住好好味既清酒煮蜆 用清酒烹調可以昇華蜆既鮮味 就咁飲個清酒湯都覺得非常清甜 蜆肉份量多同大隻 清甜可口淼屋火焰雪山甲羅燒 淼屋必試之選 個個黎都會叫呢款打卡😆 鬆散帶空氣感既蛋白放係甲羅燒上面 再用火慢慢一燒 形成一個火焰雪山既感覺 甲羅燒內非常多肉 配合火燒蛋白放係梳打餅上成個口感新鮮一流燒喜知次一夜干日本人視為最珍貴魚類之一 有著「海中紅寶石」之稱既喜知次 真係非常珍貴既深海魚 燒起黎肉質特別細嫩 好食蒜香一口和牛勁多香蒜炸到好脆好香口 配合一口牛非常惹味 一口牛易咬又重牛味 超讚餐廳整體氣氛同環境令人舒服

海葡萄海草沙律

淼屋三色漬物
漬物對於日本人黎講非常重要同普遍 細細碟既醃製小菜非常開胃

三色分別醬漬牛蒡、蒜頭、梅干 超級開胃伴菜

日式胡麻茄子

關西風味噌清酒煮蜆

淼屋火焰雪山甲羅燒
淼屋必試之選 個個黎都會叫呢款打卡😆

燒喜知次一夜干

蒜香一口和牛

餐廳整體氣氛同環境令人舒服 放工過黎真係好放鬆 服務又等同酒店非常貼心 食物質素高同優質 成件事真係好正好舒服 值得一黎chill下

淼屋

• 淼屋火焰雪山甲羅燒
  • 燒喜知次一夜干
  • 蒜香一口和牛
2022-05-20 31 瀏覽
朋友約我到上環Akvo酒店1樓嘅淼屋Myouya lzakaya食東瀛料理,首先我們order了日式蕃茄沙律清一清味蕾🥗淼屋三色漬物包括有生姜、蒜頭🧄及牛蒡酸甜醒胃日式汁煮花螺酒香撲鼻🍾蟹肉海膽梳打餅賣相精緻,味道鮮甜,鬆脆可口,兩者配搭得好好👍淼屋火焰雪山甲羅燒極具創意有特色,侍應哥哥即場把酒讚在蛋白上燃點了火焰雪山,蟹蓋盛載著甘香味美的蟹膏同蟹肉再配上香脆的梳打餅口感同味道也不錯🦀️厚燒牛小排用咗低溫炭火燒剛好5成熟,肉質鮮嫩多汁🥩日式炸芋片卜卜脆😋

淼屋三色漬物包括有生姜、蒜頭🧄及牛蒡酸甜醒胃

日式汁煮花螺酒香撲鼻🍾

厚燒牛小排用咗低溫炭火燒剛好5成熟,肉質鮮嫩多汁🥩

日式炸芋片卜卜脆😋
2022-05-19 14 瀏覽
先唔講食物住,想先大讚鋪頭老闆,超級熱情同埋照顧每一枱客既需要,賓致如歸既感覺。好講返食物,今日揀左同依間餐廳食晚飯同朋友聚會傾計,餐廳環境好好,有indoor , outdoor。食物方面,因為唔想食咁多澱粉質,所以都係揀左啲小食同主菜。首先係海葡萄沙律,酸酸地幾開胃。之後個三色漬物我朋友唔鐘意食酸野,我心諗:正,可以自己食哂。因為我自己好鐘意食麻醬,所以點左個胡麻茄子。之後既雪山甲羅燒,係有少少油味,燒完唔會太濃或太淡,放上餅乾上面食好夾,好味!清酒煮蜆😋朋友鐘意食魚,覺得依條魚好好食最後係個一口牛,平時好少食牛既我都覺得好好味!
食物方面,因為唔想食咁多澱粉質,所以都係揀左啲小食同主菜。
首先係海葡萄沙律,酸酸地幾開胃。

因為我自己好鐘意食麻醬,所以點左個胡麻茄子。

清酒煮蜆😋

朋友鐘意食魚,覺得依條魚好好食

最後係個一口牛,平時好少食牛既我都覺得好好味!