2021-12-08 29 瀏覽
最近成日去西環做嘢,有一日下午就行咗去咗上環嘅「淼屋」食晏。呢到啲午市套餐都幾抵食,都包好多嘢。淼屋精選午餐主菜(任選一款)+ 小食(任選兩款)+ 飯 / 讚岐湯烏冬 (奉送:沙律,前菜,吸物,飲品)沙律有啲薯仔好正,前菜仲有一啲牛肉粒都好好味。湯係麵豉湯,仲有兩檸菜蜜添!(D)燒西班牙黑毛豬梅肉爽Grilled Spanish Iberico Pork Collar$168朋友叫咗呢個,好少見燒得咁香嘅黑毛豬。份量都幾多。(E)燒慢煮美國安格斯牛小排Grilled Sous-Vide Angus Short Rib Steak$188安格斯牛小排味道都唔錯,佢唔會煮得太熟。我哋都叫咗烏冬,超級煙韌好好咬!一份小食都夠兩個人分,估唔到咁多喎!S3.日式炸餃子Japanese Deep-Fried Dumpling細細隻,個皮夠脆又到餡料。S4. 日式炸豆腐Japanese Deep-Fried Tofu炸得好香,入邊又好軟滑。 S5. 雞軟骨串燒Skewer Chicken Cartilage有兩串,又香又脆。S6. 車厘茄鴨胸串燒Skewer Duck Breast With Che

淼屋精選午餐

(D)燒西班牙黑毛豬梅肉爽
朋友叫咗呢個,好少見燒得咁香嘅黑毛豬。份量都幾多。

(E)燒慢煮美國安格斯牛小排

一份小食都夠兩個人分,估唔到咁多喎!
S3.日式炸餃子
Japanese Deep-Fried Dumpling
細細隻,個皮夠脆又到餡料。

S4. 日式炸豆腐
Japanese Deep-Fried Tofu
炸得好香,入邊又好軟滑。

S5. 雞軟骨串燒
Skewer Chicken Cartilage
有兩串,又香又脆。

S6. 車厘茄鴨胸串燒
Skewer Duck Breast With Cherry Tomato
又有蕃茄又有鴨胸,滿足晒兩個願望,鴨胸都幾腍。
2021-12-08 10 瀏覽
淼屋主打道地的日式料理及各式燒物,餐點豐富多元,食材亦很新鮮,烹調技術相當精湛,淼屋還有多種酒品選擇,挺適合下班後小酌或是三五好友聚餐,大家千萬不要錯過。酒盜薯仔沙律在日本是日本居酒屋非常有名的下酒菜,一般酒盜是吞拿魚,鯛魚等魚內臟洗淨後,加入豆瓣醬,鹽,酵母,紅麴,糖等醃製,綿綿的薯仔沙律混入酒盜確實具風味,同時緩減酒盜原有的鹹味,讓酒盜鹹度剛剛好,讓人胃口大開。蒲燒原條德島鰻鱺品質佳,厚度夠,再者鰻鱺反覆烤刷蒲燒醬汁,香氣非常明顯,鹹鹹甜甜的蒲燒汁層層入味,單吃已很美味。蒲燒原條德島鰻鱺外層焦脆,內裡肉質細緻無骨刺,教人一口接一口,回味無窮。必點淼屋火焰雪山甲羅燒這創意菜式,甲羅燒上方擺放一大團雪山蛋白霜,然後淋上酒,再用火槍加熱,蛋白霜融化後與蟹膏和蟹肉攪拌,奢華極致的滿足。淼屋火焰雪山甲羅燒每一口都是細滑的鮮美,像海浪在舌尖拍打著,濃而不膩,香味迴盪在口中,久久不散,餅乾夾著淼屋火焰雪山甲樂燒品嚐,蟹精華融入餅乾,最高境界的吃法。明太子高麗菜豚肉炒飯一上桌,香氣就撲鼻而來,讓本來飢腸轆轆的我們更餓。炒飯粒粒分明帶著鑊氣,配料給得豪邁,炒得均勻,每一口都嚐到明太子,豚肉,高麗菜交
明太子高麗菜豚肉炒飯一上桌,香氣就撲鼻而來,讓本來飢腸轆轆的我們更餓。炒飯粒粒分明帶著鑊氣,配料給得豪邁,炒得均勻,每一口都嚐到明太子,豚肉,高麗菜交織的美味,炒飯鹹香好嚼。
脆炸吉列黃金廣島蠔外層炸至金黃色澤,酥酥脆脆的,咬下去卻能感受到廣島蠔肥嫩的咬感與大海的鮮味,沾上一點炸物醬汁,脆炸吉列黃金廣島蠔品味起來更甜美。
2021-12-07 1635 瀏覽
好耐無約以前麵包班同學仔出嚟食飯,佢話好忙,晚飯就唔方便,食晏就無問題,所以,約咗晌佢公司附近食。佢食嘢一向有要求,所以,揀咗食餐日本午飯嘅「淼屋」。走進餐廳,地方唔喺好大,望上去有啲西式嘅格局,但又有唔少和風嘅擺設,整體而言,以簡約為主。可能地方所限,枱都拍得比較密,但有部份半開放嘅「個室」位,就闊落多啲。 餐廳走嘅喺日式居酒屋路線,不過,午市就當然喺以定食為主。大致上,午餐分兩大類,第一類「廚師推介午餐」,主菜3揀1,都喺一啲飯品,定價$98-$118,另加$18轉為定食套餐,多咗沙律、前菜、吸物同指定餐飲。而另一類午餐「淼屋精選午餐」,就以配對形式,主菜7揀1,小食就7揀2,可配白飯或讚岐湯烏冬,仲包埋沙律、前菜、吸物同指定餐飲,價錢就視乎所揀主菜,定價為$138-$188。我哋各人點一款,但主菜、小食都喺共享。 燒西班牙黑毛豬梅肉爽(配烏冬) $168老友點選咗梅肉爽,純粹因為打正旗號用西班牙黑毛豬,故此,睇高一線。主菜連埋啲小食、沙律……等等,成份定食捧到嚟都幾大堆頭,份量十足,而且,睇起嚟質素亦不賴。燒椎茸、燒茄子小食方面,呢份定食就揀燒椎茸、燒茄子,原來前者就喺燒冬菇,但
,所以,揀咗食餐日本午飯嘅「淼屋」。
。
燒西班牙黑毛豬梅肉爽(配烏冬) $168

燒西班牙黑毛豬梅肉爽(配烏冬)
燒椎茸、燒茄子

小食方面,呢份定食就揀燒椎茸、燒茄子,原來前者就喺燒冬菇,但都幾厚肉,燒得香,又無話燒乾水,咬落去都仲喺好夠汁。
燒椎茸、燒茄子
西班牙黑毛豬梅肉爽

我都試一試佢啲梅肉爽,其實即喺梅頭,煎出唔少焦香位,而睇落有少少半肥瘦,故入口有油香,又唔會太肥,而且,啲肉質好軟腍,又有肉香。
燒西班牙黑毛豬梅肉爽
稻庭烏冬

烏冬喺稻庭烏冬,喺賣點嚟,配上簡單嘅醬油湯底,而烏冬食落有麵粉香,質感柔韌,亦耐浸,唔會腍晒身,而且,口感頗為滑溜。
稻庭烏冬
燒慢煮美國安格斯牛小排 $188

小弟就較喜歡食牛,所以,揀咗牛小排,而兩款小食就睇中日式炸豆腐、車厘茄鴨胸串燒,配上白飯,同樣,配搭埋其他嘢,一樣喺大大份咁捧到嚟。咁等小弟逐樣逐樣慢慢分享啦。
燒慢煮美國安格斯牛小排
薯仔沙律

有別慣常嘅和風沙律,呢一道明顯較西式,薯仔壓成蓉做成一球球薯仔沙律,墊啲沙律菜,加粒車厘茄做裝飾,感覺欠特色,味道不過不失啫。
薯仔沙律
前菜

就算喺日本菜,前菜大多數都會喺啲開胃菜,不過,今次定食個前菜喺汁煮蘿蔔,件蘿蔔入口嫩滑無渣,兼且煮得好入味。
汁煮蘿蔔
吸物

我相信大部港人,都會有個印象,就喺定食跟湯都會喺麵豉湯,不過,呢度嘅定食就採用「吸物」,即喺清湯,飲落個湯真喺好清,亦相對少「湯渣」,俾客人清爽一下口腔。平常提供麵豉湯喺叫「汁物」,所以,叫味噌汁,因為較濃郁,會喺結尾時飲。
吸物(清湯)
日式炸豆腐、車厘茄鴨胸串燒

炸豆腐裁到細細粒,做到一口一件,方便入口,而外脆內嫩,又有豆香,淋上少少醬油,都幾惹味;而車厘茄燒過蕃茄味更濃郁,鴨胸則軟腍有種獨有嘅鴨胸煙燻香。
日式炸豆腐、車厘茄鴨胸串燒
安格斯牛小排

經過慢煮,再煎香,所以,牛小排嘅色澤非常之靚,外層帶有焦脆嘅口感,而裡面就好軟腍,既有肉香,又富肉汁,沾上少少芥辣,就更加惹味,牛小排本身嘅質素確喺唔錯。
安格斯牛小排
鴛鴦檸蜜

天氣凍,飲杯熱檸蜜就份外暖和,又滋潤,初時無為意,都以為喺普普通通嘅檸蜜,篤完啲檸檬,再飲幾口時,就發現喺用上青檸同檸檬,多咗另一層酸香感。
鴛鴦檸蜜
以一頓午餐而言,對一般打工仔嚟講,可能會覺得有點貴,不過,偶一為之都無妨。基本上,店員嘅招呼都幾熨貼,又有禮,不過,上菜嘅速度就比較慢,始終放飯就只得一個鐘,食得有啲分秒必爭嘅感覺。
呢間和風裝潢,環境舒適嘅居酒屋🏮 仲有個露台位,可以放工同同事飲吓嘢,好chill 我哋先叫咗支sake 飲吓,叫準備心情品嘗美食🥰海葡萄海草沙律 沖繩海葡萄,粒粒晶凝通透,海水味香濃,口感爽脆,配上海草沙律,清新又開胃淼屋火焰雪山甲羅燒 有別於其他嘅甲羅燒,上面加咗蛋白泡,再加酒點火🔥,氣勢洶洶。 蛋白撈蟹膏一齊,食落鮮味十足,仲有淡淡酒香。蒲燒原條德島鰻鱺 原條燒鰻魚,我之前只喺日本食過,今次仲有個爐仔保持溫度,醬汁豐富,香噴噴的。鰻魚肉質肥美,鮮嫩多汁,醬汁調得剛好,唔套甜式鹹。海膽醬燒大老虎蝦 老虎蝦好大隻,上面滿佈海膽醬,蝦肉肉厚彈牙,配上海膽醬,鮮味滿分💯激辛炸雞 炸雞得香脆,辣得惹味,送酒一流🤩黑松露松葉蟹親子炒飯 金黃色炒飯上面佈滿黑松露粒、蟹肉蟹籽、乾蒜粒、蔥花、黑白芝麻等,米飯炒得乾身粒粒分離,入口香濃,非常出色

我哋先叫咗支sake 飲吓,叫準備心情品嘗美食🥰

海葡萄海草沙律

淼屋火焰雪山甲羅燒

蒲燒原條德島鰻鱺

海膽醬燒大老虎蝦

激辛炸雞
炸雞得香脆,辣得惹味,送酒一流🤩

黑松露松葉蟹親子炒飯

• 蒲燒原條德島鰻鱺
  • 淼屋火焰雪山甲羅燒
  • 海膽醬燒大老虎蝦
  • 黑松露松葉蟹親子炒飯
2021-12-05 30 瀏覽
朋友在上環上班,之前同同事去一間酒店吃過日式午餐,覺得很不錯,於是訂了位跟我一起吃晚飯!餐廳環境很好,有個露台仔,可以chill下!裝潢日式又帶點時尚!餐牌各種的日式料理,也有廚師推薦菜!海葡萄海草沙律沖繩的特產海葡萄不是很多餐廳都有,點了一個沙律試,沙律汁是油醋汁,酸酸地好開胃,沙律菜好新鮮,青瓜好爽口!海葡萄清新爽脆,非常清新的前菜!雞皮餃子用雞皮包住餃子,雞皮炸到好脆,淡淡的雞油滲進餃子的餡裏面,餃子的肉汁很多,特別香,香口又美味的小食!火焰雪山甲羅燒夾羅少很多餐廳都有,但我是第一次食雪山甲羅燒,雪山就是蛋白打成的,食之前加想酒再用火燒,然後和蟹膏拌勻,帶點酒香和微甜的蛋白,更能把蟹膏的鮮味帶出!放在梳打餅上吃,很滿足!芥末旋風腸第一次食這種日式的旋風腸,腸的質地比較實淨,腸的皮有點脆,比其他的肉腸瘦,所以不會有太油膩的感覺,加上芥末醬,幾惹味!蒲燒原條德島鰻鱺平時食鰻魚,覺得美味的鰻魚都是在京都的,但原來德島才是鰻魚的盛產地!和我前臂一樣長的鰻魚,蒲燒之後放在鐵網上加熱保溫,魚皮帶點嚼勁,魚肉嫩滑,口感十分豐富!明太子高菜豚肉炒飯炒飯粒粒分明,加上明太子和高菜好惹味,不禁食完一
餐廳環境很好,有個露台仔,可以chill下!
裝潢日式又帶點時尚!

餐牌各種的日式料理,也有廚師推薦菜!
海葡萄海草沙律

雞皮餃子

火焰雪山甲羅燒

芥末旋風腸

蒲燒原條德島鰻鱺

明太子高菜豚肉炒飯
炒飯粒粒分明,加上明太子和高菜好惹味,不禁食完一啖又一啖!

2021-12-02
2021-12-05 11 瀏覽
來到上環,來到淼屋,多得朋友帶路,來到個好企理好有日本風嘅位於酒店里嘅日式居酒屋。Set lunch 選擇都幾豐富,而且除主菜外,仲有2個小食同埋沙律,前菜,吸物(湯),飲品。我嘅選擇係『日式清酒白蜆意大利粉』,日式清酒白蜆好夾,微微酒香+鮮甜白蜆好醉人。朋友揀咗『燒西班牙黑毛豬梅肉爽』配飯或是讚岐湯烏冬呢,答案係烏冬,事關平時飯食得多,咁來得呢度,多數揀烏冬,讚岐烏冬彈牙爽滑好吸引,黑毛豬亦是燒到表皮微脆爽口,而且肥瘦相間唔會太乾。小食有『燒椎茸』、『燒茄子』、『車厘茄鴨胸串燒』和『雞軟骨串燒』,都非常可口。餐廳度仲有一個露台,但只可以飲嘢而唔可以用餐,有D可惜,如果下次亦都可以用餐就會更開心。

2021-12-02 20 瀏覽
A hidden gem in sheung wan with daily imported Japanese ingredients A perfect Izakaya with cozy setting for you to escape from the hectic life in hong kong The sea grape salad reminds me the time in Okinawa, with fresh greeneries , slightly seasoned to give you a light start , all i wish is to encore the sea grapes hahaThe grilled tiger prawn in sea urchin sauce is amazing, one can never imagine how well these pairing can be, the prawn is fresh and full of umami, you can feel the flesh bouncing

The grilled tiger prawn in sea urchin sauce is amazing, one can never imagine how well these pairing can be, the prawn is fresh and full of umami, you can feel the flesh bouncing between your jaws.

Appreciate how they serve the eel on a stone grilled pot so to keep it warm throughout the entire dinner , for someone who hates bones , they handled perfectly to make the bones inside very crunchy that almost melt inside your mouth
2021-12-01 12 瀏覽
這家日式居酒屋🏮賣相精緻,裝潢瑰麗,而且隱世又靜,很好坐侍應的服務也很不錯,相當有禮食品推介蒲燒原條德島鰻鱺$268鰻鱺是真 鰻魚屬,產量少,味道豐腴,口感稔軟,骨量較少。加上下方的小洋燭台,味道很不錯 !森屋火焰雪山甲羅燒$148非常有趣的烹調方法,澆上酒精加上蛋花,下面舖滿甲羅燒簡單配上餅乾,口感爽脆,味道濃郁脆炸吉列黃金廣島蠔$128非常爽脆的外層 ,裡面的蠔juicy得很,相當大隻!明太子高菜豚肉炒飯$148以熱石鍋上,炒得乾身,飯粒分明,高菜帶酸頗開胃,少量豚腩片吊味,不俗酒盜薯仔沙律$78簡單加入酒盜汁的薯蓉沙律,口感爽脆清新,為這餐飯降低了一點油膩感

這家日式居酒屋🏮賣相精緻,裝潢瑰麗,而且隱世又靜,很好坐

侍應的服務也很不錯,相當有禮

食品推介
蒲燒原條德島鰻鱺$268

森屋火焰雪山甲羅燒$148
非常有趣的烹調方法,澆上酒精加上蛋花,下面舖滿甲羅燒
簡單配上餅乾,口感爽脆,味道濃郁

脆炸吉列黃金廣島蠔$128
非常爽脆的外層 ,裡面的蠔juicy得很,相當大隻!

明太子高菜豚肉炒飯$148

酒盜薯仔沙律$78
去上環鬧市想舒舒服服食返個日式lunch🥳喺Akvo酒店1樓原來有依間幾好嘅日本料理!呢度平日有精選午市套餐,可以自選有主菜1款,小食2款,飯/讚岐湯烏冬~仲有沙律丶前茶丶麵豉湯💗覺得依度用餐環境都唔錯,好有日式feel,仲有一個小小嘅露天位置,啱晒放工嚟飲下酒傾吓計嘅朋友~🔶慢燒煮美國安格斯牛小排 $188牛小排燒得火喉剛剛好,肉質滑嫩有牛味🥳配咗讚岐湯烏冬,入口滑嘟嘟👍🏼而小食揀咗雞軟骨串燒同日式炸豆腐~特別鍾意雞軟骨串燒,入口爽脆有層次,呢個set好味又豐富。🔶日式清酒白蜆意大利粉 $148Lunch都有啲西日系菜式💗白蜆意大利粉賣相好靚,白蜆鮮甜肥美👍🏼配咗燒茄子同柚子椰菜2款小食~燒茄子美味不油膩,而柚子椰菜微微酸甜好開胃。

🔶慢燒煮美國安格斯牛小排 $188

🔶日式清酒白蜆意大利粉 $148

2021-11-28 490 瀏覽
今次介紹既呢間位於上環Akvo酒店一樓嘅「淼屋」,位置少少隱蔽,寧靜舒適,座位亦不多,如果放左工想傾下計,放鬆下Chill一Chill嘅話,呢到係個吾錯嘅選擇😎.【餐牌】.【海葡萄海草沙律 $68】先揀一入沙律作為Starter清清喉嚨🥰 沙律好新鮮,淋上黑醋,食落好Fresh~仲有粒粒海葡萄,增添鮮味🥳.【淼屋火焰雪山甲羅燒 $148】雪山甲羅燒真係夠哂特別🙊雪場蟹蓋上堆滿雪白色嘅蛋白,加少少酒落去,即時變身成「火焰雪山」😂 食之前將蛋白同蟹膏拌勻,加上梳打餅一齊食,脆卜卜又食到濃濃既蟹香.【日本污糟雞 $98】吾好睇少佢黑媽媽,污糟糟咁,食落其實係有驚喜架🤣 雞味濃厚,肉質極為嫩滑又帶水份,表面嘅微焦,令味道更香口,再蘸少少wasabi 食,有提鮮之用.【蒲燒原條德島鰻鱺 $268】黎自德島嘅原條鰻鱺,以蒲燒方式切開剔骨後再淋上甜辣燒汁燒香,最後再放係迷你烤爐上,下面嘅蠟燭仔Keep住暖暖嘅溫度,慢慢食吾驚變凍🥰鰻鱺肉質肥美,口感紮實帶嚼勁,甜甜辣辣嘅味道,令人一食愛上😍.【黑松露松葉蟹親子炒飯 $168】由於係即叫即製,需要時間耐心等候🙊黑松露同蟹籽平均分佈係每粒米飯上,入口係陣

【餐牌】

【海葡萄海草沙律 $68】

【淼屋火焰雪山甲羅燒 $148】

【日本污糟雞 $98】

【蒲燒原條德島鰻鱺 $268】

【黑松露松葉蟹親子炒飯 $168】
由於係即叫即製,需要時間耐心等候🙊黑松露同蟹籽平均分佈係每粒米飯上,入口係陣陣嘅黑松露香,又有蟹籽粒嘅爽脆,加上紅蘿蔔粒,洋蔥粒,松葉蟹肉,啖啖口感都好豐富~
2021-11-27 55 瀏覽
今日黎到上環搵食 聽反朋友講係新開餐廳 仲係一間位於酒店一樓的居酒屋餐廳 店舖細細地 都幾有feel 正好放工黎吹水休息吓酒盜薯仔沙律好特別嘅名 食落都好得 鹹鹹地 美味酒味 夾落薯仔度好好食 有驚喜🤩🤩海膽醬燒大老虎蝦虎蝦超大隻 上高鋪滿海膽醬 虎蝦蝦肉夠新鮮 即叫即燒 熱辣辣超正😝😝淼屋火焰雪山甲羅燒餐廳將火焰雪山同甲羅燒crossover 嚟到店員仲會點埋火 睇得又食得! 面層有厚厚蛋白泡沫 底層極多蟹膏 撈埋一齊食口感豐富蟹味超鮮甜 勁推介😍😍😍😍脆炸吉列黃金廣島蠔真係新鮮熱辣辣即叫即炸 每隻都脆卜卜 又夠大隻 日本富山灣冰見海油金魚鮫呢個全晚我最鍾意 魚鮫入面都有好多魚肉 燒完油脂感超爆多 勁正私心推介👍👍👍👍黑松露從業蟹親子炒飯最後叫多個炒飯 濃濃嘅黑松露味 炒飯黎講入面好多蟹肉 夠足料😋

酒盜薯仔沙律

海膽醬燒大老虎蝦

淼屋火焰雪山甲羅燒

脆炸吉列黃金廣島蠔
真係新鮮熱辣辣即叫即炸 每隻都脆卜卜 又夠大隻

日本富山灣冰見海油金魚鮫

黑松露從業蟹親子炒飯
2021-11-26 36 瀏覽
喜歡周圍搵嘢食嘅同事,今次佢搵到呢間新開嘅日式居酒屋。午市套餐🍱有不同選擇,由$98起。我選了「🐮燒慢煮美國安格斯牛小排$188」,套餐已包括沙律、前菜、麵豉湯、2款小食,飯或讚岐烏冬。小食我選了燒椎茸及有機翠玉瓜。燒香後安格斯牛小排,肉質柔嫩厚實,ー入口即散發誘人牛肉香。雖然套餐已有沙律🥗,我還點燒椎茸🍄及有機翠玉瓜🥒好啱我們這些鍾意食多點蔬菜的白領一族👩‍⚖️。同事很喜歡燒鯖花魚,她很快看一看餐牌,便點了「🐟天燒鹽燒鯖花魚套餐,配讚岐湯烏冬🍜$138。」鹽燒鯖花魚燒得啱啱好,肉質香滑。食用時,擠上幾滴檸蜜汁更可提鮮,小食她也是選了蔬菜類,燒茄子🍆及有機翠玉瓜🥒,仲有佢最鐘意嘅烏冬,十分彈牙好味😋。

2021-11-25
午餐
2021-11-23 223 瀏覽
座位不算很多,但很乾淨及舒適,座位鬆動,侍應也反應快~午餐很抵食,有齊沙律,主食,烏冬或飯,小食2樣,麵豉湯及漬蘿蔔,保證夠飽~蒲燒鰻魚飯~鰻魚沒甚麼骨,原條吃完也沒吐過骨,吃起來很舒服,肉質燒得微脆,醬汁味道也適中;飯面上有著厚厚的滑蛋及2件漬蘿蔔,飯吃到最後也夠餸~燒西班牙黑毛梅肉爽~油脂味香濃,肉質入口鬆軟,肉味濃郁~小食選了燒椎茸,燒茄子,日式炸豆腐及雞軟骨串燒~食物燒得很香,而日式炸豆腐就最可愛,細細粒,有點像骰子般大小,外脆內軟~沙律是酒盜薯仔沙律,味道微辛,但1秒瞬間就解辣了,很得意~
座位不算很多,但很乾淨及舒適,座位鬆動,侍應也反應快~

燒西班牙黑毛梅肉爽~油脂味香濃,肉質入口鬆軟,肉味濃郁~

沙律是酒盜薯仔沙律,味道微辛,但1秒瞬間就解辣了,很得意~

2021-11-23 61 瀏覽
今次搵食搵到黎上環,位於Akvo酒店一樓,地鐵站行五分鐘就到,交通都算方便。而餐廳既裝修都幾光鮮,而且有好多唔同既掛畫同擺設做裝飾。另外仲有個望到街境既outdoor位,仲有埋電視,都算係飲酒吹水既好地方酒盜薯仔沙律($78)係日本料理中,酒盜算係好有有特色既下酒小菜,由於非常好送酒,就有左“酒盜”呢個名。但估唔到餐廳會用酒度黎做沙律,沙律汁酸酸地,加埋酒盜既咸鮮味而且仲夾雜左d著片,咬落脆卜卜,食完好開胃淼屋火焰雪山甲羅燒($148)甲羅燒就成日見,加埋火熖雪山真係第一次。上枱時店員會係你面前倒d Rum酒倒落打起左既蛋白度再點火,等火熄左之後就可以將蛋白同蟹膏撈混,撈既時候仲會聞到陣陣既酒香味,令人食指大動。而因為加左Rum酒,味道會比一般甲羅燒甜少少,食既時候可以夾埋梳打餅一齊增加口感脆炸吉列黃金廣島蠔($128)廣島蠔裹上麵包糠再炸到金黃色,入口外層酥脆,裡面岩岩好熟,配埋餐廳特製既醬汁,滋味一流海膽醬燒大老虎蝦($128)虎蝦大大隻,肉質爽口彈牙,而且仲保留到肉汁,海膽醬除左作為調味之外,仲襯托出蝦肉既鮮甜日本富山灣冰見海油甘魚鮫($98)魚皮帶焦香味,肉魚仲保持到嫩滑,特別

酒盜薯仔沙律($78)

淼屋火焰雪山甲羅燒($148)

脆炸吉列黃金廣島蠔($128)

海膽醬燒大老虎蝦($128)

日本富山灣冰見海油甘魚鮫($98)

魚皮帶焦香味,肉魚仲保持到嫩滑,特別係魚鰭位置油脂特別豐富

黑松露松葉蟹親子炒飯($168)

有蟹肉、蟹子、蟹膏、黑松露同芝麻,材料好豐富。而且炒飯炒得好乾身,粒粒分明。如果甲羅燒既蟹膏仲有剩既話,建議可以倒埋落黎撈飯食,別有一番風味。

2021-11-23 52 瀏覽
係上環返工,唔想係排隊又想lunch食好d,呢間日本料理係個唔錯的選擇。.位於蘇杭街,Akvo酒店一樓,周圍美食林立~.前菜係薯仔蓉沙律,牛肉青瓜粒。每個主菜都配兩款小食。.🌸燒慢燒煮美國安格斯牛小排 配烏冬 $188配車厘茄鷄胸肉串燒 & 燒茄子牛小排肉質結實帶有油筋,燒烤完后油花變得柔嫩厚實,香味四溢。鷄胸肉口感好厚實,好味道!.🌸蒲燒鰻魚飯 $168配雞軟骨 & 燒冬菇呢個蒲燒鰻魚好有誠意,份量好足,口感係軟綿綿的。仲有炒蛋同黃蘿蔔都好好味。

位於蘇杭街,Akvo酒店一樓,周圍美食林立~

前菜係薯仔蓉沙律,
牛肉青瓜粒。
每個主菜都配兩款小食。
🌸燒慢燒煮美國安格斯牛小排 配烏冬 $188
配車厘茄鷄胸肉串燒 & 燒茄子

鷄胸肉口感好厚實,好味道!

🌸蒲燒鰻魚飯 $168
配雞軟骨 & 燒冬菇
呢個蒲燒鰻魚好有誠意,份量好足,口感係軟綿綿的。
仲有炒蛋同黃蘿蔔都好好味。