2021-12-08
最近成日去西環做嘢,有一日下午就行咗去咗上環嘅「淼屋」食晏。呢到啲午市套餐都幾抵食,都包好多嘢。淼屋精選午餐主菜(任選一款)+ 小食(任選兩款)+ 飯 / 讚岐湯烏冬 (奉送:沙律,前菜,吸物,飲品)沙律有啲薯仔好正,前菜仲有一啲牛肉粒都好好味。湯係麵豉湯,仲有兩檸菜蜜添!(D)燒西班牙黑毛豬梅肉爽Grilled Spanish Iberico Pork Collar$168朋友叫咗呢個,好少見燒得咁香嘅黑毛豬。份量都幾多。(E)燒慢煮美國安格斯牛小排Grilled Sous-Vide Angus Short Rib Steak$188安格斯牛小排味道都唔錯,佢唔會煮得太熟。我哋都叫咗烏冬,超級煙韌好好咬!一份小食都夠兩個人分,估唔到咁多喎!S3.日式炸餃子Japanese Deep-Fried Dumpling細細隻,個皮夠脆又到餡料。S4. 日式炸豆腐Japanese Deep-Fried Tofu炸得好香,入邊又好軟滑。 S5. 雞軟骨串燒Skewer Chicken Cartilage有兩串,又香又脆。S6. 車厘茄鴨胸串燒Skewer Duck Breast With Che
淼屋精選午餐
(D)燒西班牙黑毛豬梅肉爽
朋友叫咗呢個,好少見燒得咁香嘅黑毛豬。份量都幾多。
(E)燒慢煮美國安格斯牛小排
一份小食都夠兩個人分,估唔到咁多喎!
S3.日式炸餃子
Japanese Deep-Fried Dumpling
細細隻,個皮夠脆又到餡料。
S4. 日式炸豆腐
Japanese Deep-Fried Tofu
炸得好香,入邊又好軟滑。
S5. 雞軟骨串燒
Skewer Chicken Cartilage
有兩串,又香又脆。
S6. 車厘茄鴨胸串燒
Skewer Duck Breast With Cherry Tomato
又有蕃茄又有鴨胸,滿足晒兩個願望,鴨胸都幾腍。