今晚同朋友喺黃金行完街食完飯,當然要食埋甜品先夠滿足,見到這間裝修懷舊的”深深甜品”,被吸引了,而且客人都不少,當然要試下。入內見到不少懷舊擺設。看看Menu,有傳統的港式糖水、養顏滋潤糖水、潮式糖水、各款冰凍糖水和我最愛的芋圓珍珠等台式甜品。叁元豆花 $33 + 清心丸$5材料豐富,款式多樣,份量好足,香港好少糖水舖有清心丸,當然不可以錯過,當中有豆腐花、芋圓、地瓜圓、黑糖珍珠、紫薯西米、香草雪糕和加配的清心丸,豆花嫩滑;芋圓煙韌有口感;最愛的清心丸當然正;地瓜圓、紫薯西米和珍珠都不錯,配上香草雪糕,口感味道都十分豐富,好滿足。愛玉西米露 $23 + 清心丸$7 + 仙草凍$5 + 洋薏米$5而我朋友就點了愛玉西米露,再加上清心丸、仙草凍和洋薏米,驚喜的是原來後加的材料全部都係分開上,好似變左两碗糖水咁,份量好足,朋友話超抵食,下次再嚟食其他款式。

入內見到不少懷舊擺設。

2018-08-25
$40 (宵夜)
叁元豆花
在深水埗食下午茶,之後到這間新的甜品店試一試!地點好方便,近地鐵站!行2-3分鐘就已經見到!滿滿的客人品嚐甜品!用中文字寫在木板上!簡單不花巧的裝飾及設計,但却給客人友善親切的服務態度!有家的感覺!甜品糖水有熱有凍,有傳統也有台灣式的,不用去台灣都可以品味到!1. 椰果檸檬愛玉黃色又透明!好大碗好靚的顏色!愛玉在台灣旅行經常飲的愛玉冰,喜歡它QQ的口感;這個有酸酸的檸檬味、又帶甜甜的味道,好清新好適合夏天哦!椰果好有咬口,好多纖維;還有一片檸檬及小熊仔糖作裝飾,好可愛!2.桑寄生蓮子蛋茶:好大碗!好多料哦!有:紅棗、蓮子、蛋!桑寄生茶好香好濃郁,味道剛剛好!我喜歡這裡的甜品不會太甜膩!蛋都好入味又香濃!這個甜品最適合女仕們品嚐,可以補身又暖胃
在深水埗食下午茶,之後到這間新的甜品店試一試!
地點好方便,近地鐵站!行2-3分鐘就已經見到!

1. 椰果檸檬愛玉
椰果檸檬愛玉

黃色又透明!好大碗好靚的顏色!

桑寄生蓮子蛋茶

2.桑寄生蓮子蛋茶:好大碗!好多料哦!有:紅棗、蓮子、蛋!

蛋都好入味又香濃!這個甜品最適合女仕們品嚐,可以補身又暖胃
2018-08-27
椰果檸檬愛玉
桑寄生蓮子蛋茶
2018-08-23 57 瀏覽
晚餐過後,行經深水埗,心血來潮想吃個甜品,走著走著發現了這家新開的深深甜品,我們二人又來試試新店吧!店內裝潢走港式懷舊風,餐牌設計也不馬虎呢夏日炎炎,本來打算吃個綠豆爽,怎料已經售罄!好可惜!然後我們點了叄元豆花加芒果,餡料有珍珠、芋圓、紫薯西米、豆花。個人不太欣賞紫薯西米,既沒有紫薯味,口感亦有點粉狀。整體味道算是合格啦,奶的份量有點多,吃到一半就開始飽膩了。黑糖珍珠檸檬愛玉,比較偏甜,加多點檸檬汁會更好、更清新一點。

店內裝潢走港式懷舊風,餐牌設計也不馬虎呢

夏日炎炎,本來打算吃個綠豆爽,怎料已經售罄!好可惜!

$40 (宵夜)
2018-08-22 62 瀏覽
食完飯緊係要食糖水! 係咩原因令你飽到想嘔都仲繼續食呀? 因為女人有第二個胃呀!個個懷住少女既心情,但有著師奶既身型,緊係要繼續食,怕什麼!?深深甜品有特色既未必係糖水,係裝潢一定係舊年代既綠白色階磚相間,仲有唔少舊款電器同櫈,幾有懷舊感但位置會比較逼,因為始終地方細黑珍珠芋圓豆腐花紫米露豆腐花同紫米露幾好味,黑珍珠有d軟過頭,但煮得夠入味芋圓反而一般,唔夠q彈,一咬就咬得開木瓜雪耳+桃膠味道一般都係糖水味,始終唔夠自己屋企煮得好味桃膠反而開始多人食用,聽聞同柯膠都係補身野黎檸檬黑珍珠愛玉愛玉同仙草都係一樣質感,係成分唔同,所以味道有少少差別特別在於用左檸檬,好少見有糖水用檸檬,今次第一次食落幾清新~重點係芝麻糊一見我點芝麻糊朋友都叫我做老人家但芝麻糊係甜品中唔太甜既一類,我唔太嗜甜食落口超綿,我會俾99分!因為食落除左夠滑夠香夠濃,甜度亦適中仲要冇一粒粒一舊舊既粉係入邊,呢個效果真係比較難做外邊好少糖水鋪可以煮得冇粉粒,即使有既都比較稀,好似水咁呢度既芝麻糊真係正正正正正
食完飯緊係要食糖水!
係咩原因令你飽到想嘔都仲繼續食呀? 因為女人有第二個胃呀!

深深甜品有特色既未必係糖水,係裝潢一定係
舊年代既綠白色階磚相間,仲有唔少舊款電器同櫈,幾有懷舊感
但位置會比較逼,因為始終地方細

黑珍珠芋圓豆腐花紫米露
豆腐花同紫米露幾好味,黑珍珠有d軟過頭,但煮得夠入味
芋圓反而一般,唔夠q彈,一咬就咬得開

木瓜雪耳+桃膠
味道一般都係糖水味,始終唔夠自己屋企煮得好味
桃膠反而開始多人食用,聽聞同柯膠都係補身野黎

檸檬黑珍珠愛玉
愛玉同仙草都係一樣質感,係成分唔同,所以味道有少少差別
特別在於用左檸檬,好少見有糖水用檸檬,今次第一次
食落幾清新~

重點係芝麻糊

一見我點芝麻糊朋友都叫我做老人家

但芝麻糊係甜品中唔太甜既一類,我唔太嗜甜
食落口超綿,我會俾99分!
因為食落除左夠滑夠香夠濃,甜度亦適中
仲要冇一粒粒一舊舊既粉係入邊,呢個效果真係比較難做
外邊好少糖水鋪可以煮得冇粉粒,即使有既都比較稀,好似水咁
呢度既芝麻糊真係正
  • 芝麻糊
2018-08-20 47 瀏覽
深水埗實在很多美食尤其是甜品店一條街都有數間心大心細之時看到了這間新開張不久的「深深甜品」。店舖面積雖小但用上舊式香港食店的裝修和擺設反而多了一份莫明的親切感。餐牌上的配搭頗多。二人點了兩款。《叁元豆花 $33》已包括有豆腐花、芋圓、地瓜圓、黑糖珍珠和紫薯西米。另外四款配料中免費添加其中一款,我選擇了香草雪糕。如果還想添加配料的話可以加錢,我就另外加$5添加了有口感又比較健怡的洋薏米。主角芋圓、地瓜圓做得不錯,彈牙有口感,亦有淡淡芋香和蕃薯香。豆腐花滑溜有豆香,整體完全不會飽膩。想再滋補一下於是點了熱食的《木瓜雪耳燉桃膠 $29》,另外再加$8添加了坊間比較少機會能吃到的清心丸。木瓜清甜,雪耳份量多,燉桃膠口感爽滑。清心丸煙韌彈牙,咪道微甜,下次想吃清心丸就不用再去九龍城了!
深水埗實在很多美食
尤其是甜品
一條街都有數間
心大心細之時看到了這間新開張不久的「深深甜品」。

店舖面積雖小
但用上舊式香港食店的裝修和擺設
反而多了一份莫明的親切感。

餐牌上的配搭頗多。

二人點了兩款。

《叁元豆花 $33》

豆腐花滑溜有豆香,整體完全不會飽膩。

2018-08-18
$50 (宵夜)
2018-08-20 286 瀏覽
呢間同元朗嘅滔滔甜品餐牌差唔多,不過就多咗幾款深水埗有限定甜品😝呢到嘅裝修都係行懷舊feel😎#叁元豆花 ($33)😋好味指數:(7/10) 入面有豆花、芋圓、地瓜圓、黑糖珍珠同紫薯西米😗另外揀咗雪糕😝芋圓同地瓜圓食落去都幾q彈,而且仲有芋頭同地瓜味😋黑糖珍珠黑糖味好夠,而且珍珠煙韌👍🏻 紫薯西米同豆花就不過不失😗因為雪糕上面淋咗啲黑糖醬,所以食落去整體都比較偏甜😫如果唔鍾意食太甜嘅話可以講聲少甜,唔好落咁多醬😎#鮮雜果西米露 ($30)😋好味指數:(7/10)雪糕 +$8生果份量都好多,而且食落都好新鮮好甜😆另外唔會話好甜,西米份量同樣地好多😎一度食雪糕一度西米露都唔錯架😋#真可樂椰果檸檬愛玉 ($29)😋好味指數:(7/10)想食下飯後甜品,但又唔想食太甜嘅話,喱個係好好嘅選擇😎其實係一啲可樂嘅沙冰加台灣嘅愛玉(第一次食😂)沙冰都溶得幾快,所以要快啲食😱如果唔想咁酸嘅話可以拎走舊檸檬先再食🍋愛玉係台灣出產,食落滑嘟嘟幾得意😳

呢到嘅裝修都係行懷舊feel😎

#叁元豆花 ($33)
😋好味指數:(7/10)
芋圓同地瓜圓食落去都幾q彈,而且仲有芋頭同地瓜味😋

#鮮雜果西米露 ($30)
雪糕 +$8

#真可樂椰果檸檬愛玉 ($29)
😋好味指數:(7/10)
想食下飯後甜品,但又唔想食太甜嘅話,喱個係好好嘅選擇😎
其實係一啲可樂嘅沙冰加台灣嘅愛玉(第一次食😂)
近日朋友介紀了一間甜品店給我,說這裏有款以芋圓主打的糖水,味道超好吃,這天就來這裏一試。 深深甜品位於深水埗食街內,舖面裝修非常有特色,懷舊味道極濃,充滿60/70年代風格。 細心查看餐牌,才知道朋友所講的是叁元豆花,除此之外,還有大量甜品選擇,有港式,亦有潮式。叁元豆花 糖水內的材料豐富,包括有豆腐花、芋圓、地瓜圓、黑糖珍珠、紫薯西米,還可以自選一款指定配料,而我們最點了香草雪糕,另外多加HK$7點了桃膠。 糖水的賣相不錯,份量挺多,不過,黑糖珍珠及紫薯西米的份量遠勝芋圓及地瓜圓,芋圓及地瓜圓的芋頭及蕃薯味道雖然較淡,但口感煙韌Q彈,有嚼勁,而黑糖珍珠的味道頗甜,不過,配上豆腐花來吃,甜度又變得剛好,推介。腐竹馬碲清心丸分了熱食及凍食,而我同樣加了HK$7加了芋圓及地瓜圓,清心丸是店舖獨家泡製,味道清甜,煙韌度較芋圓及地瓜圓高,口感QQ得來又帶點軟糯,配上爽口的馬蹄,讚。

2018-08-19
2018-08-18 88 瀏覽
行街行刑咁上下緊係要揾個地方坐低,休息下,食小小野喇。之前呢間糖水店開係元朗,而家黎到深水埗唔洗再山長水遠入去喇!一於黎試下先。。環境格局夠哂懷舊,打卡一流😂木瓜雪耳核膠+芋圓🤤識食緊係食熱喇😁D料多到個碗好似放唔哂咁。。高纖既桃膠夠哂爽滑煙韌!芋圓好q彈,又唔會太甜木瓜好香甜,仲要有成幾大塊!最後爽口既雪耳❤️呢碗糖水,熱食好香,推介!有芋圓,地瓜,珍珠,紅豆等等呢個口感配搭好特別!食落又唔會覺得死甜,滑嫩既豆腐配上呢幾款配料,真係消暑一流😁

環境格局夠哂懷舊,打卡一流😂

木瓜雪耳核膠+芋圓🤤識食緊係食熱喇😁

D料多到個碗好似放唔哂咁。。

高纖既桃膠夠哂爽滑煙韌!

芋圓好q彈,又唔會太甜

木瓜好香甜,仲要有成幾大塊!

最後爽口既雪耳❤️呢碗糖水,熱食好香,推介!

有芋圓,地瓜,珍珠,紅豆等等

2018-08-17 91 瀏覽
今日約左朋友上佢屋企玩整蛋糕,食完晚飯諗住回家去,行行下見到糖水鋪,見到門口都好懷舊 !! MENU 都幾吸引就入去 ~~ 唔駛等位 !! GOOD !!我叫左叄元豆花,我揀左紅豆,份量十足,粒粒紅豆有口感,但不會硬,芋圓、地瓜圓無得輸、夠煙un,有芋頭味、蕃薯味,黑糖珍珠煙un,稍甜,整體唔錯,加左花奶更好味,豆腐花都夠滑又有豆味 !! 隻佬叫左 腐竹馬蹄清心丸,碗清心丸好大碗,不過唔夠凍 !! 碗糖水本身唔夠凍,啲清心丸係熱嘅,放左落啲糖水度所以更加唔夠凍 !! 希望店主改善一下。馬蹄都爽甜嘅,但成碗糖水唔太夠味。環境方面,枱與枱嘅距離都幾闊,坐得舒服嘅,都真係好有懷舊 FEEL 好正 ~~
GOOD !!

2018-08-11
深水埗甜品鋪好多,最近開咗一間海油深水埗特色嘅,佢喺桂林街即係喺黃金斜對面。啟程,好出名嘅劉森記面店隔離。正好人哋食完面就過嚟食甜品。它的裝修很地道。每張台都有個心字,配以深水埗地鐵的綠色為主調,以七八十年代的接台做裝飾深水埗特色,喜歡香港地的文青又一打卡之地。看看他的餐牌,全都是以傳統糖水和鮮果糖水為主。天氣太熱了,點了一個綠豆沙清清熱火。海帶綠豆沙,起咗好多沙,好香,而且好解渴。杏仁蛋白茶,食完之後好像他一樣會變得白雪雪皮膚光滑。蛋白是大大塊塊的,好有質感。鮮雜果仙草,略嫌生果過於甜,有點像浸過糖水。但是配上原本沒有甜美的仙草,平衡味道。我最中意的還是他的綠豆沙,因為真係好消暑解渴。又多一間甜品店List。滿分為10分(1分最低,10分最高)食物:8環境:8衛生:8服務:8價錢: 8舒適度:8總分:8

看看他的餐牌,全都是以傳統糖水和鮮果糖水為主。

天氣太熱了,點了一個綠豆沙清清熱火。

海帶綠豆沙,起咗好多沙,好香,而且好解渴。

我最中意的還是他的綠豆沙,因為真係好消暑解渴。

又多一間甜品店List。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:8
環境:8
衛生:8
服務:8
價錢: 8
舒適度:8
總分:8

2018-08-14 124 瀏覽
是日在女童軍總會開活動檢討會後約了好友食糖水散心,皆因之前我竟然犯了低級錯誤,令總會俾家長投訴>.<好友帶我到開店不足三個月的深深甜品,一睇個招牌就知道跟元朗的滔滔甜品係姊妹店,但呢間店個面積大過元朗果間一倍~~~好友覺得成間店最特別係呢支旗上面的字~~~呢個位跟元朗的滔滔甜品裡面係咪感覺一樣呢?裡面有個深字和細細幅好似曾灶財式的字畫,感覺幾創新~~~好友叫了叁元豆花配雪糕,望落去D顏色好靚~~~而我就點了芒果黑珍珠,今次的黑珍珠係奇亞籽,細細食落感覺好得意,我就加錢食雪糕,原來只有雲呢拿雪糕,沒有其他口味選擇~~~由於我好耐冇食過湯丸,加上好友好似有D感冒,所以叫咗薑茶湯丸,我食湯丸,佢飲薑茶,今次係我喜歡的黑芝麻湯丸,感覺幾好食=]

好友覺得成間店最特別係呢支旗上面的字~~~

呢個位跟元朗的滔滔甜品裡面係咪感覺一樣呢?

裡面有個深字和細細幅好似曾灶財式的字畫,感覺幾創新~~~

好友叫了叁元豆花配雪糕,望落去D顏色好靚~~~

2018-08-10
2018-08-12 108 瀏覽
深水埗桂林街新開左間甜品鋪,裝修大玩懷舊風六七十年代風,專登古舊的擺設增添左趣味,影相打卡都色調鮮明。餐牌有中式,西式甜品,成個武功秘笈咁,好搞笑。幾十種甜品任選。相信仲會有一種岩食。我地最後揀左招牌推介。叁元豆花。系由豆腐花,芋圓,地瓜圓,黑糖珍珠,紫薯西米,愛玉。晶瑩剔透,紫薯西米有香香甜甜的紫薯味,芋圓,地瓜圓好Q,加上豆花,黑糖珍珠,愛玉,配搭組合好特別,只不過甜左d。冰冰涼涼,正岩夏日消消暑。

餐牌有中式,西式甜品,成個武功秘笈咁,好搞笑。

幾十種甜品任選。相信仲會有一種岩食。

我地最後揀左招牌推介。
叁元豆花。
系由豆腐花,芋圓,地瓜圓,黑糖珍珠,紫薯西米,愛玉。

2018-08-12
  • 叄元豆花
1K
又有好野介紹畀深水埗街坊,或者是喜歡食甜品人士😉😉,“深深甜品 ”石磨芝麻拼核桃加清心丸芝麻同核桃都是石磨的,質地好細滑,芝麻香口,核桃不糊口,而且不太甜。加埋師傅用心製作的清心丸,簡直令到成件事增添豐富口感,清心丸一點也不硬,十分QQ爽彈。喂呀~🐻得意到犯規呀!🤣🤣🤣 深深甜品,另一個驚喜🙆‍♂️🙆‍♀️#黑糖珍珠蜂蜜愛玉 。首先上檯時熊仔糖表演得非常高姿態,瞓在青檸檬片上,可愛到呢~😍😍呢個簡直創意無限, 氹小朋友及女仔一流🤣🤣。味道方面: 珍珠是細細粒,咬勁十足😬😬,愛玉似啫喱滑嘟嘟,黑糖不太甜, 🌻🐝蜜糖味幽香, 有清新嘅檸檬味,感覺好fresh 😌😌, 清香嘅味道停留在口腔內很長時間,吃完到家也回味著它的香甜。😋😋

石磨芝麻拼核桃加清心丸

• 黑糖珍珠蜂蜜愛玉
  • 石磨芝麻拼核桃加清心丸
2018-08-05 172 瀏覽
無聊時閒逛, 無聊時打篇食評, 最近喜歡回想過去, 路過一間懷舊裝修嘅甜品店, 入去坐坐, 增加回憶嘅意境水泥地加紙皮石, 有個"深"字嘅紅綠色圓枱, 舊信箱舊玩具, 草帽吊燈舊唱機, 到處打卡位, 非常吸睛甜品有中式台式, 只得兩款有樣睇, 應該係店家的主打, 一款檸檬愛玉, 另一款叁元豆花, 顏色搶眼, 材料豐富, $33 價錢合理, 就揀呢個小顆黑糖珍珠口感Q彈, 有陣陣黑糖香及花奶香, 紫薯西米軟綿, 可惜紫薯味不夠濃, 芋圓地瓜圓煙韌, 地瓜圓比芋圓嘅味道明顯, 自選一款配料揀左愛玉, 爽滑QQ, 帶微微檸檬香, 係整碗甜品入面我最欣賞嘅部分, 底層豆花口感順滑, 配黑糖珍珠最夾, 呢碗似係一個comfort food, 一次過可以滿足多個願望下次有機會試埋另一個招牌甜品

叁元豆花配愛玉

下次有機會試埋另一個招牌甜品
2018-08-04
叁元豆花配愛玉
  • 愛玉
  • 叁元豆花
2018-08-03 93 瀏覽
今期流行闖盪台灣,牛肉麵、肉燥飯、珍奶風靡整個香港,除它們以外,芋圓亦是大熱之選,有誰不在社交網絡追蹤好味芋圓?QQ的口感、粉糯的餡兒,配上甜湯或豆花,美味得感動。而在深水埗繼成名的康瑞,今日又到這家進駐深水埗,今日就來試試看看它能否「深」入我「深」。你可見其招牌裝潢走特色懷舊風,木系、古代的感覺,一副吃傳統小食的感覺。內部有著似九龍皇帝字風的掛飾,加上木製的桌椅,感覺特別本土。餐牌選擇都幾多,主要都是中式傳統甜品,但是我今日來的目的是為了芋圓的,所以我點了其招牌「叄元豆花」。一見就知好豐富,有豆花底、紫薯西米、黑糖珍珠、我另選了紅豆,當然不少得主角—芋圓及地瓜圓。一食就食芋圓先,好QQ,內裡餡子有粉糯感覺,不像外面有些地方,似一粒粒橡膠般似的,有芋泥/地瓜的甜味,不俗!黑糖珍珠咬口不錯但太甜了,加上紅豆亦是罐頭糖水浸的,一堆亂子般的甜味,太混俗了,加上紫薯西米那些Gimmick野,本人真的不了(大家都知唔會是真紫薯味道吧!),那些都把豆花的豆香原味都滅了,個別地吃豆花,它未算很滑,有豆味的感覺,如果配搭簡單點的食材會更好!有時候人希望一次過享受最好的事情,但未有時間感受好的事情,那會

有時候人希望一次過享受最好的事情,但未有時間感受好的事情,那會體會哪裡的好,有些事不需要一次過做完,還是放慢,逐次分開享受吧!
這碗也一樣,認為豆花、芋圓加點奶,已經是很好的味道了!