2018-08-05 172 瀏覽
無聊時閒逛, 無聊時打篇食評, 最近喜歡回想過去, 路過一間懷舊裝修嘅甜品店, 入去坐坐, 增加回憶嘅意境水泥地加紙皮石, 有個"深"字嘅紅綠色圓枱, 舊信箱舊玩具, 草帽吊燈舊唱機, 到處打卡位, 非常吸睛甜品有中式台式, 只得兩款有樣睇, 應該係店家的主打, 一款檸檬愛玉, 另一款叁元豆花, 顏色搶眼, 材料豐富, $33 價錢合理, 就揀呢個小顆黑糖珍珠口感Q彈, 有陣陣黑糖香及花奶香, 紫薯西米軟綿, 可惜紫薯味不夠濃, 芋圓地瓜圓煙韌, 地瓜圓比芋圓嘅味道明顯, 自選一款配料揀左愛玉, 爽滑QQ, 帶微微檸檬香, 係整碗甜品入面我最欣賞嘅部分, 底層豆花口感順滑, 配黑糖珍珠最夾, 呢碗似係一個comfort food, 一次過可以滿足多個願望下次有機會試埋另一個招牌甜品

叁元豆花配愛玉

下次有機會試埋另一個招牌甜品