2019-09-04
考完試,又係時候放縱下,出咗旺角搵細妹食夜宵,我地去咗一間叫深宵食堂的食店大解放~位於三樓,升降機一開門就已經踏入店內,粉色花花丶木紋做主色,日系風濃烈,還有不小動漫公仔點綴周圍以串燒,燒物為主力,正是把酒談心的好配搭~我地叫咗鹽燒雞軟骨丶鹽燒雞翼丶安格斯牛柳丶蒜燒茄子丶蒜片一口牛柳粒丶鰻魚玉子燒,飯鰻魚石鍋飯和黑松露炒烏冬,仲叫咗個雞泡魚干添⋯先説牛吧~安格斯牛柳較重牛香,大粒易咬,囗感嫩腍,而一口牛柳粒除牛香外,用上香甜醬汁烹調,惹味好食雞軟骨同雞翼燒得香脆,又香口又有咬口。鰻魚玉子燒,在蛋面寫上"深宵"二字,切開厚厚一份,夾着厚肉鰻魚,如果配埋芝士就更出色雞泡魚干亦好出色,燒得恰到好處,帶小小微焦,但不會過乾,又鮮美又好吃。再來叫了一個石鍋飯和一個黑松露烏冬。烏冬係濕炒的,個汁帶甜味,而且有超重黑松露的香味。而鰻魚石鍋飯,鰻魚厚度超高,配埋泡菜吃,出奇的夾。最後是蒜燒茄子,這個比較費時,但等待是有回報的,好大份,蒜蓉配茄子是絕配,有微微的焦香,灑上孜然粉~夠淋夠滑,高質好食。這裡吃日式料理又得丶吃燒物又得,吃主食也得,更是傾計談心飲返杯的好去處