2014-04-15
雖然呢間酒樓舊舊地,而且又多老人家去,不過其實真係幾抵食。去嗰啲商場新裝修大酒樓當然光鮮啲,不過價錢貴之餘,都唔包一定味道超好。反而呢啲做街坊生意嘅,平嘅同時味道又過得去。平日一有時間就會同屋企人去呢到食晏或下午茶,就算成日去都唔會負擔重。平日有較多嘅特價優惠點心同飯/粉,好抵食,味道唔會太差。普通嘅 金錢肚 、鳳爪、山竹牛肉 都幾正常,而且算入味。 排骨 - 就有時肥肉部分有啲多。潮州粉果 - 皮薄通透,好易一夾就穿,餡料好香。 鹹水角 - 同樣餡料香,好食。皮蛋瘦肉粥 - 好綿。鴨腳紮 - 就要等較耐時間,通常都係其他嘢食晒,最遲至黎。蝦腸 - 皮唔算太薄,不過亦未至於厚到好難食,每條有2大隻彈牙大蝦仁。炸BB乳鴿 - 十幾廿蚊就有一隻,一般般,有時炸到過咗少少,顏色好深。有時又炸得皮唔夠脆,不過次次都熱辣辣上枱的。牛栢葉 - 味道幾好,係切得大嚿咗少少,連墊底嘅蘿蔔粒都好味,嗰汁撈飯食一流。特價燒味飯 - 平得黎,份量都可以接受,唔錯。不過如果揀燒味米線的話,好明顯個米線無咁好味。最推介係 藥膳雞腳 - 味道好好,藥材味又夠,雞腳夠「林」夠入味,我食親都飲清啲湯汁。