窮遊香港-新蒲崗抵食日本餐廳 呢日講下係新蒲崗既 #海膽仔 價錢平民 最平丼飯餐都係$58 跟湯同沙律 當然睇店名都知佢地主打海膽刺身 比佢吸引左去試試.一入到店 店員幾nice 💁🏻‍♂️店員:今日番左好多飛機貨 歡迎出去睇睇可以見到有幾個凍櫃有唔同地方嘅 海膽 挪威三文魚刺身 生蠔等等同埋可以望住師傅整壽司環境幾新淨 整潔 有2層 一樓店面唔算大有6張台 都幾多人 今日滿坐壽司價錢 有平有貴 最平都係$5先簡單講講重點壽司啦⭐️三文魚壽司 $5 ⭐️三文魚腩$7👍🏻今日三文魚來貨好新鮮 腩位都偏平 只係$7👍🏻即使唔係腩位都有果種好肥仔嘅油香 ‼️必點⭐️吞拿魚壽司$8 中拖羅$38 大拖羅$58👌🏻呢個反而一般 🤔拖羅偏薄身 口感一般👌🏻大拖羅 同樣做到a5和牛 入口爆油既感覺⭐️太子沙律軍艦 $8😋表面有 滿滿既 粒粒方形嘅明太子 爽口🥰配埋甜甜地嘅沙律 好食 ‼️必點⭐️花之戀$18🤦🏻‍♀️一上台就散咗 sad除此之外 今日全部紫菜都夠脆飯粒 軟硬 酸度 都唔錯👍🏻師傅手握壽司 得好靚仔👍🏻壽司飯粒 唔鬆散 相比其他店算 大嚿.丼飯會送 味增湯👍🏻味增湯都高質 每碗都有2粒大蜆 冇沙😋所以湯
一入到店 店員幾nice
唔想去連鎖店 呢間係一個唔錯嘅選擇
估唔到呢區都有 飛機直送既新鮮刺身
如果油尖旺 搵間好食既手握壽司 可能要$1x一舊
平時小黎呢一區搵食 有少少驚喜

#海膽仔 (新蒲崗)
地址:新蒲崗衍慶街2-32號新蒲崗大廈地下Q號舖
⭐️評分:
味道:4.5/5
環境:4/5
服務:4/5
抵食:4/5
2021-05-05 54 瀏覽
以前經過新蒲崗都唔為意呢度有間日本嘢仲要係主打海膽 岩哂我選擇都真係幾多 刺身飯去到炸物 仲有定食 壽司都一應俱全 唔知係咪叫飯餸嘅沙律 仲有蜆肉湯沙律好開胃 亦都好新鮮湯入面都幾多蜆 唔係話好熱但可以接受我嘅刺身飯嚟啦 爆膽丼見到Menu張相已經好吸引 價錢亦都唔貴一嚟到海膽份量真係好多!十分興奮海膽好鮮甜 最怕食到嗰啲好(聲)嘅味呢度完全冇 我就自問唔係好食到板上面海膽同埋飯上面嘅海膽有咩分別又或者可能真係一樣嘅嘢嚟嘅 哈哈 一啖飯+一大pat海膽真係好過癮佢仲附送左幾塊紫菜可以夾住食不過紫菜唔脆 有點可惜題外話 上面啲三文魚子都好新鮮飲品要咗桃味汽水出奇地好飲同埋夠哂凍個肚嘅位置有限所以淨係叫咗三舊 哈三文魚腩-中規中矩 都幾肥美油甘魚腩-好厚身 推薦鵝肝-三件入面最好味就一定係鵝肝 上面個醬汁好正 仲有芝麻同埋蔥令到成件事好回味 成件泊入口好不罪惡咁但真係好正
以前經過新蒲崗都唔為意呢度有間日本嘢

但真係好正
  • 爆膽丼
  • 鵝肝壽司
2021-05-04 56 瀏覽
前排咁啱經過新蒲崗就去睇下有咩野食咁啱見到有呢間食日本野就行左入去試下 睇menu見呢到主打刺生、丼物我就叫左三文魚大蝦帶子丼朋友仔就叫左燒三文魚丼 三文魚厚切得呢冇筋帶子白淨鮮甜 燒三文魚熟得嚟唔會乾柴燒過之後仲突出左魚油香 之後仲叫左中拖羅同海膽壽司中拖羅入口重魚油香海膽壽司有驚喜海膽完全唔腥 冇異味 好creamy紫菜係脆嘅 店員上菜時仲提醒我地盡快食最後飽都要encore 最後埋單人均1百幾食到咁嘅質素CP值幾高
前排咁啱經過新蒲崗
就去睇下有咩野食
咁啱見到有呢間食日本野
就行左入去試下

睇menu見呢到主打刺生、丼物
我就叫左三文魚大蝦帶子丼

最後埋單人均1百幾
食到咁嘅質素
CP值幾高
2021-05-04 67 瀏覽
#holidayouthk美食【幸福滿滿海膽拼盤】 HKD388.【混合海膽湯麵】 HKD128.【倍化帶子吞海膽】 HKD88.【木板燒海膽】 HKD88.【銀鱈魚西京燒】 HKD128.講到近期話題度最高🔥,相信係新蒲崗新開以海膽為主題嘅日本菜🇯🇵。除左海膽之外,仲有各類刺身🐟、生蠔🦪,同樣新鮮空運到港🛬。今次我地👩🏻‍🤝‍👨🏼試左4️⃣款期間限定海膽系列,暫時仲做緊減價優惠💸。講到最為吸引嘅一定係幸福滿滿海膽拼盤同倍化帶子吞海膽😻。前者可以一炮過試到北海道🇯🇵、加拿大🇨🇦同加州海膽,想食硬身啲顆粒感大啲嘅又有,比較滑身入口即融嘅又有🥰。後者有如其名,帶子超肥大鮮甜,滿足度爆棚🌟。而海膽湯麵🍜,沾麵湯底稠身濃厚,仲混入唔少海膽粒。而木板燒海膽,原板海膽上,食落偏硬身,最尾會有微微回甘。整體黎講,食材鮮味👍🏻。店內同時提供唔同種類定食、串燒🍢、天婦羅🍤等,選擇多籮籮。.📍海膽仔新蒲崗衍慶街2-32號新蒲崗大廈地下Q號舖🕑星期一至日 12:00-22:00#holidayouthk新蒲崗#Hkig #Hkiger #Hkeat #Hkfood #Hkfoodie #Instafood #F
#holidayouthk美食

📍海膽仔
新蒲崗衍慶街2-32號新蒲崗大廈地下Q號舖
🕑星期一至日 12:00-22:00
#holidayouthk新蒲崗

#Hkig #Hkiger #Hkeat #Hkfood #Hkfoodie #Instafood #Foodstagam #Foodielife #Foodislife #Foodaholic #Foodfeed #Foodtravel #Foodlover #Foodgasm #Foodphotography #Foodpics #Foodaroundtheworld #Foodoftheday #Photooftheday #Eatingfortheinsta #Thisiswhyimfat #新蒲崗美食 #黃大仙美食 #鑽石山美食 #刺身 #海膽 #日式 #日本菜
2021-05-03 104 瀏覽
朋友帶我到海膽仔吃晚飯, 這裏是他們經常來的餐廳🥰,好多食物都是空運到港好新鮮的。 當晚我們點了很多刺身、串燒和清酒。有海膽 、生蠔、 黑鯥魚、 大拖羅刺身、 赤貝刺身、 鹽燒牛舌、 墨魚咀、燒菠蘿、蒜蓉燒茄子、芝麻雞翼、日本南瓜天婦羅、日本番薯天婦羅、魚湯鍋、大嶺三粒米720ml、竹滴1.8L。✨✨✨✨✨📝刺身類~海膽鮮甜, 生蠔新鮮大隻口感爽,黑鯥魚刺身新鮮空運到港味道甜美, 配上酸汁吃更滋味, 大拖羅入口即溶, 赤貝爽甜。📝熟食~ 串燒🍡都做得幾出色, 墨魚咀煙韌好味, 仲有天婦羅炸得香脆乾身, 最後飲埋魚湯鍋(唔記得影相) 大滿足。📝清酒🍶~ 大嶺三粒米和竹滴, 我比較喜歡三粒米清甜的口感。餐廳的刺身真是唔錯, 當晚大約$900一個人, 飲飽食醉價錢相宜。😚👍🏻

海膽

墨魚咀
日本番薯天婦羅
燒菠蘿
大嶺三粒米720ml、竹滴1.8L
  • 大拖羅刺身、赤貝刺身
2021-05-01 48 瀏覽
今日去新蒲崗特登買雞蛋仔順便喺附近食個晏晝 都幾年冇黎過新蒲崗發現多咗唔少新嘅食肆 今次就試吓呢間新開嘅日本餐廳 入到去見到餐廳主打係食新鮮嘅刺身定食等等原條鰻魚丼$128🍱鰻魚份量都幾大 加埋佢哋嘅燒鰻魚醬汁同埋大大個飯 兩個人食都幾飽肚 每個定食同埋午餐都係有埋沙律同湯嘅刺身定食$118🍣入邊有帶子三文魚赤蝦吞拿魚等等五六款嘅刺身 另外仲配左一個壽司刺身飯 連埋沙律同埋湯都幾多嘢食㗎 覺得呢個定食都算幾抵 大部份日本餐廳食過刺身飯都要100 200 而且刺身嘅份量可能更加少 而且呢度嘅刺身都幾新鮮 🐟🐠總括嚟講覺得呢間日本餐廳都算抵食 想食好少少可以選擇刺身鰻魚等等 想平平哋亦都可以食牛肉燒雞之類嘅定食 啱晒唔同人嘅選擇
今日去新蒲崗特登買雞蛋仔順便喺附近食個晏晝

原條鰻魚丼$128🍱

刺身定食$118🍣

而且呢度嘅刺身都幾新鮮 🐟🐠

• 原條鰻魚丼飯
2021-04-30 52 瀏覽
今日過嚟新蒲崗做嘢,梗係順便過嚟搵吓好嘢食啦,之前新蒲崗陀地朋友介紹食呢間性價比好高嘅日本野,但因為時間關係今日選擇咗嗌外賣壽司。一睇到個壽司Menu我就嘩咗出嚟我最鍾意食嘅三文魚腩壽司一件只係$7咋係$7咋係$7咋(重要野要講三次),雖然真係咁平,靚,正,但我都忍住唔買咁多,因為要留肚試埋其他壽司同埋燒物大拖羅壽司: 勁香魚油入口即溶燒物幾好軟殼蟹手卷: 即叫即炸真係零舍不同,同平時外賣店買到嘅完全天與地嘅分別,原來係勁鬆脆唔會淋啤啤,啱啱包好加埋脆卜卜嘅紫菜,不得了,好後悔只係買咗一件

一睇到個壽司Menu我就嘩咗出嚟
大拖羅壽司: 勁香魚油入口即溶

燒物幾好

2021-04-29 47 瀏覽
今晚好想食日本嘢,揀咗間喺新蒲崗嘅日式餐廳,一入門口見到有好多新鮮嘅食材,入到去都坐得好舒服我同朋友叫咗兩個定食,爆膽丼就如其名,海膽嘅份量一啲都唔少,望落去同食落口都好新鮮,鮮甜幼滑,起碼有七八塊,仲要係日本直送,令到好掛住日本食物嘅朋友都好興奮每個定食都有沙律同埋海鮮湯,沙律賣相好清新,酸汁配上兩片蕃茄好開胃而海鮮湯亦都真材實料,有幾隻蜆仔味道鮮甜刺身定食賣相好靚,有五六款刺身,包括大蝦、北寄貝、油甘魚、三文魚、吞拿魚、帶子等等,全部都好新鮮,口感一流,特別喜歡鮮甜的帶子,好似飛咗去築地食一樣,而且加上大大碗嘅壽司飯,一定夠飽加咗$5叫咗罐哈密瓜汽水,雖然冇真果汁成,但試吓都無妨,夏天涼爽一下埋單一點都唔貴,以食物質素嚟講都幾抵食,選擇都算多,可以試下單點壽司或刺身

而海鮮湯亦都真材實料,有幾隻蜆仔味道鮮甜

埋單一點都唔貴,以食物質素嚟講都幾抵食,選擇都算多,可以試下單點壽司刺身

2021-04-29
2021-04-29 45 瀏覽
放假唔知食乜好,醒起平靚正海膽仔即刻召喚老公岀去買外賣反泥比我先今次試少少佢啲燒物,都唔錯牛油果蟹肉沙律,牛油果軟滑,蟹肉份量多壽司同平時一樣,平!靚!正!壽司飯大大舊,其實好快飽,刺身夠新鮮,絕對唔係啲平價壽司整到薄到透明果種,有口感手卷都係果樣野,紫菜分開包,到食果陣紫菜仲係脆卜卜呢個係加分!對外賣手卷泥講係非常重要,淋哂既手卷,無論啲料幾好食,都會感覺好差呢度咁多野先499,兩個飽到反肚,仲唔係平靚正?下午茶都慳反海膽仔我地下次再見喇

今次試少少佢啲燒物,都唔錯

牛油果蟹肉沙律,牛油果軟滑,蟹肉份量多

海膽仔我地下次再見喇
2021-04-29 4720 瀏覽
7:30到餐廳,座位都非常滿原來樓上仲有一層,都係得返兩張空枱。 侍應好快幫我哋安排座位俾咗餐牌我哋同埋上茶,非常貼心一路食飯嘅時候都有keep住幫我哋換嘢同收碟🥢K1牛肉烏冬煲定食鹹味啱啱好,牛肉都正常份量,入邊仲有好多蔬菜。個蛋執漏出嚟點埋烏冬超級正🤟🏻🤟🏻🤟🏻入面仲包括:🥢蕃茄沙津:一啲都唔hea,蕃茄好新鮮, 好甜🥢海鮮湯:係味增湯嚟嘅,入邊都有幾隻蜆🥢三文魚腩剌身非常肥美新鮮,下次嚟到一定會再嗌🥢玻璃蝦壽司發揮正常水準🥢牛油果軟穀蟹卷份量都幾多,有好多件,而且軟殼蟹好脆好好味🥢火炙鰻魚壽司鰻魚都幾大嚿,有少少想encore🥢火炙醬燒蟹棒壽司朋友試咗呢一個,佢話都幾有甜味,係佢鍾意嘅味道🥢和牛粒串火候燒得啱啱好,唔會太熟變韌, 牛肉味好香,而且咬落質感好軟腍街坊小店,適合同附近嘅好朋友食個晚飯,傾吓計,而且好近我哋住嘅地方,一定會再嚟
一路食飯嘅時候都有keep住幫我哋換嘢同收碟

入面仲包括:
🥢蕃茄沙津:一啲都唔hea,蕃茄好新鮮, 好甜
🥢海鮮湯:係味增湯嚟嘅,入邊都有幾隻蜆

🥢三文魚腩剌身
非常肥美新鮮,下次嚟到一定會再嗌

🥢玻璃蝦壽司
發揮正常水準

🥢牛油果軟穀蟹卷
份量都幾多,有好多件,而且軟殼蟹好脆好好味

🥢火炙鰻魚壽司
鰻魚都幾大嚿,有少少想encore

🥢火炙醬燒蟹棒壽司
朋友試咗呢一個,佢話都幾有甜味,係佢鍾意嘅味道

🥢和牛粒串

早排發掘左新蒲崗原來勁多嘢食,今次就試咗間日本菜海膽仔 ,估佢唔到有咁多日本直送嘅時令鮮魚、唔同產地既海膽、生蠔等等嘅海鮮!春季果然係食白身魚既季節, 勁多選擇,當日就試咗一條時令笛鯛同日本象拔蚌!魚質幾鮮甜,點埋酸汁真係一流,日本象拔蚌都好爽口脆嫩,細細隻份量岩岩好😍話明海膽仔,都要試試啲海膽既!木板燒港膽成板上,加左啲壽司飯配埋一齊食仲有得自己包都幾特別!仲有,雖然呢間係好多海鮮刺身壽司供應,但佢既熟食一啲都唔馬虎,串燒天婦羅個啲都熱辣辣大大份,就算唔食生野都勁多選擇😍 牛舌雞翼同煙肉荔枝卷都要叫!

• 日本直送時令鮮魚
放假mode出發去新崗蒲買餸巧經海膽仔店舖大間易見,內裡除有零售刺身壽司及有多地生蠔,仲有堂食。望望入面凍櫃見到海膽色澤唔錯,就食個set lunch啦。堂食menu有好多組合初嚐當然要試名物海膽啦!ORDER左個海膽丼,一個set有湯同前菜餐廳抱住不時不吃嘅態度所以每個海膽丼嘅海膽產地都唔一樣今次嘅馬糞海膽好鮮甜 顆粒鮮明加上脆卜卜嘅三文魚籽 鮮味值爆燈朋友的刺身定食亦非常搶fou,有赤蝦北寄貝帆立貝赤身池魚三文魚,刺身鮮味,每樣兩件份量剛好,另跟大大碗白飯,當然也有前菜及蜆湯,非常飽肚。
放假mode出發去新崗蒲買餸巧經海膽仔

堂食menu有好多組合
初嚐當然要試名物海膽啦!
ORDER左個海膽丼,一個set有湯同前菜
餐廳抱住不時不吃嘅態度
所以每個海膽丼嘅海膽產地都唔一樣
今次嘅馬糞海膽好鮮甜 顆粒鮮明
加上脆卜卜嘅三文魚籽 鮮味值爆燈

2021-04-03
午餐
  • 爆膽丼
新蒲崗出名多好嘢食,前排有朋友推介話依間位於新蒲崗嘅日式小店味道唔錯,所以就決定同朋友嚟試吓💜一入門口有種去咗傳統日式店舖嘅感覺,除咗有師傅現場切魚之外,旁邊嘅玻璃冷櫃亦有售賣日本直送刺身同海膽,值得大家去試吓㗎😋_🦀松葉蟹雙重丼 $128餐廳有提供多款丼飯選擇,套餐包左餐湯同沙律🥗呢個松葉蟹雙重丼真係夠晒吸睛,面頭鋪滿松葉蟹肉、蟹子同蟹膏,蟹肉食落鮮甜,蟹膏拌飯非常邪惡,入口綿滑亦可伴隨紫菜一同食用,層次感更加豐富😋_◾️倍化帶子吞海膽 $88◽️帶子刺身(三隻)$38◾️原隻赤蝦刺身 (兩隻)$32見到佢哋嘅刺身咁新鮮就梗係要叫幾款嚟試吓啦😋小編推介一定要試吓佢哋嘅倍化帶子吞海膽,大大粒鮮甜帶子配上清甜海膽口感豐富真係好滿足,另外赤蝦蝦肉蝦肉,亦是必叫之選_◽️木板燒港膽 $88除咗輕輕燒過嘅鮮甜海膽外,旁邊亦配有圓球飯糰同紫菜,大家可以先食海膽,再而配飯或紫菜一齊食,唔鍾意食海膽嘅朋友仔相信都接受到㗎😍_🐠銀鱈魚西京燒 $128西京燒其實喺醬料嘅名😙銀鱈魚表面帶金黃色,魚肉入口順滑甘甜味,配飯一流😜_🥭芒果蟹肉沙律 $58有冇朋友仔同小編一樣鍾意食芒果同蟹肉呢,呢個沙律嘅蟹肉份量絕對唔少

🦀松葉蟹雙重丼 $128

◾️倍化帶子吞海膽 $88
◽️帶子刺身(三隻)$38
◾️原隻赤蝦刺身 (兩隻)$32

◽️木板燒港膽 $88

🐠銀鱈魚西京燒 $128

🥭芒果蟹肉沙律 $58
有冇朋友仔同小編一樣鍾意食芒果同蟹肉呢,呢個沙律嘅蟹肉份量絕對唔少,配上香甜芒果有助解膩⛅️

🥩金菇牛肉串 $28
🍆蒜蓉燒茄子 $28
🍗芝麻雞翼(兩隻)$28
🥪鵝肝多士 $48

小編同朋友都叫咗幾款小食試吓,特別推介大家試吓佢哋嘅鵝肝多士,入口好creamy同多汁,多士夠香脆,食落去真係有種入口即溶嘅感覺😊另外金菇牛肉串食落去好惹味,整餐同朋友唔食到飽一飽,餐廳絕對CP值高,大家下次嚟到新蒲崗不妨試吓啦😚
2021-04-26 43 瀏覽
新蒲崗出名多嘢食,今日就決定同男友去新蒲崗覓食!經過海膽仔,見夜晚六點未到已經有幾個街坊look嘅人排緊隊買外賣,心諗:依家味道一定唔差。決定試試佢! 餐廳嘅裝修有日本居酒屋嘅風格,仲要擺住幾隻千與千尋嘅臉男,相當入我心!嘢食方面我哋點咗一份混合海膽撈麵同散點壽司🍣混合海膽撈麵:拉麵面底,麵質比較彈牙和硬身,當撈麵食一流!有一大碗海膽汁,味道鮮甜稍鹹,沒有腥味😋汁嘅質地濃郁厚身所以容易掛係啲麵上邊,啖啖麵都有濃濃嘅海膽鮮甜味😋入面仲有幾粒海膽碎。除咗撈麵,呢嗰餐仲有配搭四隻鮮蝦,鮮蝦肉質爽口,沾海膽汁食又有另一風味,係味覺嘅享受🤩 溏心蛋亦都非常入味!散點壽司:推薦三文魚腩(魚脂很豐富😋)、帶子(味覺鮮甜)、希靈魚同香蔥拖蘿容軍艦(一個字:正)!兩個人食咗$300幾,以呢嗰食物質素黎講幾抵食😋大家如果去開新蒲崗而又想食壽司刺身都可以試吓🤩
新蒲崗出名多嘢食,今日就決定同男友去新蒲崗覓食!

嘢食方面我哋點咗一份混合海膽撈麵同散點壽司🍣

兩個人食咗$300幾,以呢嗰食物質素黎講幾抵食😋
大家如果去開新蒲崗而又想食壽司刺身都可以試吓🤩
2021-04-22
2021-04-21 81 瀏覽
難得放假 一家大細去新蒲崗行吓街搵吓美食零舍有間好吸引目光嘅日式餐廳就係”海膽仔”如果唔係疫情關係真係好想堂食因為餐廳店面裝潢得非常日式好似置身於日本 (好想去旅行><)於是就叫咗外賣返屋企慢慢嘆首選一定要叫最招牌嘅海膽啦主菜叫咗個海膽三色丼使用大量新鮮海膽、鮭魚子、蟹肉、帶子等食材海膽格外新鮮甜美跟餐仲有沙律🥗海鮮湯另外我哋仲叫咗帶子壽司 海膽蝦壽司蟹籽軍艦 松葉蟹膏軍艦即使外賣返屋企都依然好似即叫咁新鮮大人小朋友都食到不亦樂乎整體質素不言而喻好有置身日本感覺既味道 特別係主打嘅海膽鮮甜而令人回味絕對係工廠林立嘅新蒲崗如一股清泉而特別嘅存在海膽迷千其唔可以錯過啊
難得放假 一家大細
去新蒲崗行吓街搵吓美食
零舍有間好吸引目光嘅日式餐廳
就係”海膽仔”
如果唔係疫情關係
真係好想堂食
因為餐廳店面裝潢得非常日式
好似置身於日本 (好想去旅行><)
於是就叫咗外賣返屋企慢慢嘆

首選一定要叫最招牌嘅海膽啦
主菜叫咗個海膽三色丼
使用大量新鮮海膽、鮭魚子、
蟹肉、帶子等食材
海膽格外新鮮甜美