2012-10-27 266 瀏覽
今晚唔煮飯 , 上開媽媽屋企 , 行過好運海皇粥店 ,新裝修左 , 招牌閃閃發光 , 地方更大更闊落 , 幾有氣派見佢有張 poster 係鴛鴦雙拼餐,六款食物中選兩種不能重覆 , 睇落都 ok , 於是買左盒外賣聽日帶飯 ~ 迷你炒面拼燒賣餐炒面份量唔多,真係好迷你 , 我見店員夾落去係無壓實 ,就咁放入盒 fill 滿半盒 , 係一個下午茶份量 , 拎上手輕飄飄 面條偏幼身 , 麵身唔會散碎而且幾彈牙 , 都無太多油份 ,味道偏淡,所以我加左甜醬,醬料包係李錦記 , 味道正常炒面仲加入芽菜同葱段,食o既時候翻叮過 , 但 d 葱仲好翠綠魚肉燒賣 5 粒,味道普通,勝在彈牙煙靱,但卻欠缺了魚味,加左少少甜豉油 , 令燒賣有返 d 味道 , 而且唔會咁乾身 ## 想補充一下 , 外賣用調味醬油包唔係自己攞o既 , 係我問店員可唔可以幫我加少少豉油辣油落燒賣度佢話 : 加落去呀 ? 比呢 d 你自己返去落啦 , 甜醬要唔要 ?其實佢唔係幾好禮貌 , 不過都唔該佢提我仲有甜醬 ...獨立包裝的確比預先撈左落去好 , 仲可以自己調配份量呢
今晚唔煮飯 , 上開媽媽屋企 , 行過好運海皇粥店 ,
見佢有張 poster 係鴛鴦雙拼餐,六款食物中選兩種
不能重覆 , 睇落都 ok , 於是買左盒外賣聽日帶飯
~ 迷你炒面拼燒賣餐
炒面份量唔多,真係好迷你 , 我見店員夾落去係無壓實 ,
味道偏淡,所以我加左甜醬,醬料包係李錦記 , 味道正常
魚肉燒賣 5 粒,味道普通,勝在彈牙煙靱,但卻欠缺了魚味,
## 想補充一下 , 外賣用調味醬油包唔係自己攞o既 ,
係我問店員可唔可以幫我加少少豉油辣油落燒賣度
其實佢唔係幾好禮貌 , 不過都唔該佢提我仲有甜醬 ...
獨立包裝的確比預先撈左落去好 , 仲可以自己調配份量呢

2012-10-25
外賣自取
$17 (早餐)
2012-09-29 168 瀏覽
最近有D作感冒,唔係太開胃,無乜胃口之下去左海皇點左碗艇仔粥 ($18)碗粥都幾浠,內裡有D肉碎、魷魚、豬皮及少少油炸鬼,但係粥底好鹹,都無咩胃口,食左一半食唔落~家人點了煎堆($8) 及牛脷酥($8),煎堆凍冰冰,唔好食的。至於牛脷酥,仍暖暖地,都OK LA~
碗粥都幾浠,內裡有D肉碎、魷魚、豬皮及少

少油炸鬼,但係粥底好鹹,都無咩胃口,食左一半食唔落~

2012-09-06 129 瀏覽
原本今天最大既目標係去買我偶像黃子華既棟篤笑飛同女朋友仔去睇,點知已經場場爆滿啦,有點遺憾呢.T3T既然心靈不滿足便先令肚子滿足吧.女朋友仔跟我也未去過這連鎖粥店吃,便試一下好了.看一下牌子女朋友仔便說想吃豬紅艇仔粥,鮮蝦腸及秘製香辣雜錦啦,而我便點了一碗皮蛋瘦肉粥,炒麵及牛脷酥,再加一杯豆漿給她吧.看一下竟然要110多呢,想不到吃粥品也要那麼多錢,這就是連鎖店的弊病啦.算了,希望食物好吃吧.除了鮮蝦腸因為即叫即造要等5分鐘外,其他食物也很迅速呢,食物到齊便開餐吧,呵呵XD先吃放在我附近的牛脷酥.雖然仍是有甜味,但已經冷了啦,而且很硬,這怪東西放了多久啦?很難吃.最後要把它放進粥裡才好過一點,真慘呢=3=那個香辣雜錦其實是咖哩三寶,有魚蛋,豬皮及蘿蔔啦.魚蛋加了太多粉啦,無魚味,而且口感很差像咬粉團.像我一樣住在香港仔的人不可能認為這是魚蛋的呢.豬皮仍爽的,但咖哩味不入味,還是蘿蔔最好,最少沒有渣呢.而皮蛋瘦肉粥味道清淡,粥底也綿,粥料也多呢,但吃完有口喝感,應該下了類似味精的東西啦.女朋友仔吃的東西又怎樣了?@@炒麵我大口的吃了很多呢,味道不錯,但仍是有吃到味精的感覺,可能是豉油有問

好耐無食過牛脷酥啦,唔好同我爭呢肥雞XD
蝦腸炒麵我又要呢=v=
炒麵我大口的吃了很多呢,味道不錯,但仍是有吃到味精的感覺,可能是豉油有問題啦,而且女朋友仔說芽菜啊蔥啊等太少了,看一下又真的是耶,控制成本?芽菜真的那麼貴嗎?

鮮蝦腸是全部食物中價格最高的,幸好味道還好,蝦可以一啖一隻啦,女朋友仔食得開心,我也開心.

她的豬紅艇仔粥豬紅很多呢,還給了我一點啦,味道不錯,而魷魚鬚也爽爽的,但粥真的令我口喝啦.

幸好有一杯豆漿喝一下.味道普通而已,但因為口喝加了分吧.>.<
雖然吃得很飽但我心情仍是不太好呢,雖然仍是有點為了買不到黃子華棟篤笑飛而難過,但有不少是被這一餐令我心情更差啦.算了,不說了,再說下去味精又令我口乾啦,還是先去找飲品喝吧=3="
2012-09-04
一月下旬‧晴去跑,先吃一碗粥,非常之正頭正路,就要了南瓜粟米肉碎粥。粥呈黃色,看上去夠火路。味道有點甜,是南瓜的效果吧。粟米不多,也似乎在味道上沒有什麼貢獻。豬肉粗鞋,更是聊勝於無。倒不如索性說這碗是南瓜粥,更好。勝在感覺及夠健康。
一月下旬‧晴

去跑,先吃一碗粥,非常之正頭正路,就要了南瓜粟米肉碎粥

倒不如索性說這碗是南瓜粥,更好。

勝在感覺及夠健康。
看上去夠火路的南瓜粟米肉碎粥
$16.5 (早餐)
2011-04-07 72 瀏覽
呢度等位有點難呢, 好彩次次唔洗好耐都 LUCKY 地有位 ~生滾肉丸粥 , 有半條油條送 (因為貴粥)須等 15-20 MINS 真的有點耐...希望可改善 !佢地 D 粥好似好多味精呀 !

生滾肉丸粥 , 有半條油條送 (因為貴粥)

須等 15-20 MINS

真的有點耐...希望可改善 !

佢地 D 粥好似好多味精呀 !
2010-10-17 71 瀏覽
老公撞完車之後,怕傷口有疤,食得好清淡...佢食個咸肉糭,加個齋腸粉,仲要咩都唔落...其實拎野食果陣,佢手快快落左是油,嗌唔切走是油,見到佢就咁DOM左個腸粉就換過比我,真係唔該晒我嗌左個南瓜栗米粥,好靚既黃色,但食落冇味,好少栗米粒,但自己落少少調味又真係好好食,我仲加埋芝麻,好香!!
老公撞完車之後,怕傷口有疤,食得好清淡...

佢食個咸肉糭,加個齋腸粉,仲要咩都唔落...

其實拎野食果陣,佢手快快落左是油,嗌唔切走是油,
見到佢就咁DOM左個腸粉就換過比我,真係唔該晒

我嗌左個南瓜栗米粥,好靚既黃色,但食落冇味,
好少栗米粒,但自己落少少調味又真係好好食,
我仲加埋芝麻,好香!!
2010-05-17 76 瀏覽
M記, KFC都引誘唔到我地, 太熱氣, 想食粥呀.新城市都冇乜粥店, 又鼠番入海皇粥. 每次入黎都有新意思, 但係我地又叫番d最簡單既, 哈.是日晚餐:- 皮蛋艇仔粥前幾日聽個朋友介紹, 話皮蛋瘦肉都不及佢, 我都想試下~果然好多料喎! 細細個就好鍾意食皮蛋, 不過食得多會中鉛毒架, 都係同男朋友每人一半啦! 咸肉糉係見到隔離枱食心思思叫了. 好多綠豆同糯米, 舊肉細到睇唔見, 仲有個咸蛋王. 清清地, 都接受. 蒸牛肉腸牛肉夾埋d爽爽地既馬蹄物體, 幾好味. 只係個粉皮厚0左dd, 個豉油又咸0左dd. 凍豆漿唔夠某一間小店好飲....夠凍.今餐算好抵食, 質數又唔太差, 收貨啦
M記, KFC都引誘唔到我地, 太熱氣, 想食粥呀.

新城市都冇乜粥店, 又鼠番入海皇粥.
每次入黎都有新意思, 但係我地又叫番d最簡單既, 哈.

是日晚餐:-
皮蛋艇仔粥
前幾日聽個朋友介紹, 話皮蛋瘦肉都不及佢, 我都想試下~

咸肉糉

蒸牛肉腸

凍豆漿
唔夠某一間小店好飲....夠凍.

今餐算好抵食, 質數又唔太差, 收貨啦
2010-05-16
2010-02-27 58 瀏覽
海皇我久唔久都有幫襯, 不過水準就正在下降中今次我見有黃金蝦哈粥, 諗住收我$30一個粥道理上都唔會好差, 而且龍蝦湯又好難整得難食, 咁我俾貴少少都去試啦初頭我都以為有龍蝦湯做底就會有濃濃的龍蝦湯帶出粥味, 點知龍蝦湯味就好淡下, 味道同一般海皇粥冇乜分別. 心諗我呢次我蝕左, 配料有蝦, 龍蝦丸, 蟹柳呢d普通野, 有少少甜加落d粥又唔太差. 不過食食下有橙色粉糊狀的東東有龍蝦湯味, 唔通係溝粉煲的?總括來講, 呢碗野完全唔值得我俾$30, 太貴啦!
海皇我久唔久都有幫襯, 不過水準就正在下降中
總括來講, 呢碗野完全唔值得我俾$30, 太貴啦!
2010-02-26
2009-08-14 51 瀏覽
此海皇粥店的飯類比較少但費時行去希爾頓果邊叫了一個土"油"肉餅飯幾香..海鮮味,同d飯一齊蒸d飯都有鮮味,分量足夠加埋甜醬油..幾好食肉餅加入土"油,不錯..不過分量較少$21..送豆漿下次都會再食
此海皇粥店的飯類比較少
但費時行去希爾頓果邊
叫了一個土"油"肉餅飯
幾香..海鮮味,同d飯一齊蒸
d飯都有鮮味,分量足夠
加埋甜醬油..幾好食
肉餅加入土"油,不錯..不過分量較少
$21..送豆漿
下次都會再食
  • 土"油"肉餅飯
2009-06-13 37 瀏覽
滿足的午餐過後換來的是飽滯但晚上要上課 沒法接受自己不吃晚餐兜兜轉轉下決定在海皇來個清淡的晚膳要了個白粥和油菜 雖然總認為在外吃菜是極不明智的菜味道淡淡的 但對我而言還是有點兒太油(是我要求過高吧)白粥熱騰騰 就是粥的味道. . .
滿足的午餐過後換來的是飽滯
但晚上要上課 沒法接受自己不吃晚餐
兜兜轉轉下決定在海皇來個清淡的晚膳
要了個白粥和油菜
雖然總認為在外吃菜是極不明智的
菜味道淡淡的 但對我而言還是有點兒太油(是我要求過高吧
白粥熱騰騰 就是粥的味道. . .
2009-06-12
2009-06-08 39 瀏覽
工友食評呢日想清清地食個粥,就近就係海皇粥店﹗艇仔粥做緊特價10蚊碗,炒麵又好似特價9蚊個,份量看落也不少﹗先講個粥,用料好像少了點,有個小小的肉球,加多一條魷魚幾片豬片,唔通特價貨就係差0的嗎?個麵就仲差,入口是凍的,油得不得了,食左兩箸我都唔想再食,見到怕怕﹗食完離開唔夠兩個字,就發現口乾得很,看來粥品內下了不少味精,要去買水飲,想清清地都唔得,下次唔會再幫趁佢了﹗
工友食評

呢日想清清地食個粥,就近就係海皇粥店﹗

2009-05-14 26 瀏覽
最近聽到媽媽說海皇有10蚊一碗粥?在經濟低迷的時候間中吃一下都無妨原來10蚊的粥就是艇仔粥,依然是油炸鬼放面,不錯。只是吃的時候多油,當然那些油就是沾有粉的肉吧?粥只能說不過不失

2009-05-14
2009-04-20 45 瀏覽
魚片牛肉粥 $17.50 ~ 前兩日食完海皇之後就患上腸胃炎 , 呢排都要食粥同麵包過日子 , 不過我諗係因為自己亂咁食野搞到一次過病發出黎既ja , 所以都照黎海皇買粥食 , 宜家買碗雙拼粥要差不多$20 , 真係物價指數上升得好勁 , 材料算幾多 , 可惜粥底好多油 , 對我呢個病人既腸胃又造成一個不必要既負擔。

$17.5 (午餐)
2009-04-18 39 瀏覽
紅綠豆沙 $14 ~ 今日訓得晏左 , 起身個陣已經係12點幾 , 見前一晚食左咁多熱氣野腸胃唔多舒服 , 黎海皇買返碗糖水滋潤返下 , 紅綠豆都煲得好綿 , 而且唔會有好大陣陳皮味道 , 加上我不嬲都唔太鐘意紅豆沙入面有百合同蓮子 , 所以呢度岩哂我。宜家仲做緊艇仔粥$10一碗 , 真係好抵食咁 , 我見到每台客人都有點一碗咁滯。

2009-04-03 13 瀏覽
近來免費報紙很多coupons 送, 這次便用了海皇的:買一個青紅蘿蔔排骨粥送免費油器一個, $15.5的粥, 選了價值$7的牛脷酥, 感覺很抵!粥是一大鍋已煲好的, 不是太熱, 內有約5-6舊排骨, 舊舊都有舊大骨, 肉不多, 青紅蘿蔔份量也不少, 但整個粥感覺一般!免費的牛脷酥明顯是一早炸好放了很久那種, 冷冰冰的, 用來紙袋裝著的紙袋又充滿了油, 看見了己大打折扣, 實在不值一談!有coupon 間中一試無妨, 如果要我用正價, 我只不會選海皇的, 沙田內可以有更好選擇!
近來免費報紙很多coupons 送, 這次便用了海皇的:
2009-04-03
$15.5 (午餐)