2022-12-16 44 瀏覽
新加坡菜香港唔算多,係好多老人家都接受到既口味。同老人家黎食前等我黎呢間探下路先。名茶 荔枝紅茶-黎到就上左茶,好特別既荔枝紅茶,香濃荔枝味,清新不澀口,正!椰香海鮮喇沙-椰香奶味濃,小辣,食完之後味道會停留一段時間,飲完都唔口渴,用料充足有3隻蝦,魷魚,魚片。星洲醬油參巴炒蘿蔔糕-外皮香脆,鹹甜適中,墊底嘅韮芽都炒得好香,同香港茶樓既XO醬炒蘿蔔糕完全唔同。招牌海南雞飯-男友減肥要食雞胸,但雞胸都香而不鞋,油飯都好香好好味。沙嗲拼盤(6串)-雞豬牛各2串,香口又唔會燒得太鞋,醬汁調味剛好,沙爹味帶微辣。環境夜晚8點都仲好多人, 等5-10分鐘入座, 由於人多安排唔到坐sea view,sea view感覺更佳,下次book位同老人家再黎。

週末到海港城行街,順便黎外賣有折扣嘅呢間餐廳買外賣回家加餸。Covid後多咗好多係屋企dinner,媽咪煮飯辛苦,買下外賣令媽咪開心下煮少d,無咁辛苦。睇完餐牌就叫咗:($398)太極雞:($128)滷水鹹豬手($58)滷水花生雞腳太極雞就係兩隻顏色嘅雞,黃色嘅海南雞同埋黑色嘅豉油雞,每樣各一半就好似一個太極咁,所以呢一款雙拼雞就叫做太極雞,豉油雞香甜味比較重,家裡小朋友好中意。海南雞就係經典嘅口味,雞皮好滑,啖啖雞油香氣濃濃,比較清香。滷水鹹豬手味道上有d似將德國豬手同中式豬手合二為一,肉質扎實,似德國豬手口感,但滷水汁又係中式嘅獨有鹹香,好下飯,佐酒亦不錯。滷水花生雞腳就質感相對軟爛,非常入味,入口輕輕用牙齒一碰就輕易離骨,花生🥜亦係另一重點,粒粒飽滿,而且滷汁沒有過鹹,一家人一起share好適合。

睇完餐牌就叫咗:
($398)太極雞:
($128)滷水鹹豬手
($58)滷水花生雞腳

2022-12-15 29 瀏覽
又係我愛嘅菜式❣️海南少爺@ Harbour City無黎半年 個menu唔同左款式多左 選擇亦多左個茶亦要一讚係好香嘅荔枝茶 個味好特別滷水花生雞腳 - $58滷得好入味雞腳又夠淋 充滿骨膠原配搭花生同酸菜酸菜可以中和雞腳嘅膠質感❤️海南雞飯配肉骨茶❤️$138肉骨茶係呢個set度雖然似配角但一d都唔求其好足料有豬肉 豆卜 支竹 杞子好飲好飲個雞一如既往 夠曬滑完全唔會鞋口所有野都剛剛好配搭埋個油飯Perfect必點💛鹹蛋黃金魷魚💛$106蛋黃夠香 剛剛好包住d魷魚真係每一啖都有鹹蛋嘅香味💜胡椒蝦💜$288蝦夠大隻 肉質爽口有別於一般嘅做法每一隻都比黑椒汁包住非常惹味個汁要黎送飯係都流📍 尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下G16號舖
又係我愛嘅菜式❣️

📍 尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下G16號舖
2022-12-14
  • 海南雞飯配肉骨茶
2022-12-14 23 瀏覽
椰香海鮮喇沙 ➰ $128湯底好多香料,好重香茅味,同椰香味,有檸檬葉碎碎增加香味,仲有炸蒜片。好多海鮮配料:有3隻彈牙既蝦,3-4個爽口既墨魚圈,3-4塊魚片,半隻溏心蛋。麵底混合左米線同米粉,可以淨米線或淨米粉,我要左混合麵,有兩種口感,而且好掛湯,好滑溜。係一個份量同味道都好充足嘅喇沙。〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️招牌海南雞飯 ➰ $136海南雞飯+$8可以轉雞脾部分,俾我呢啲唔喜歡食雞胸擦膠位既人確保食到喜歡的雞部位。海南雞的雞肉好嫩滑,大大件,雞皮都好薄。油飯可以選油定白飯,油飯好香,配合海南雞食好夾。〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️菠蘿蜜山渣糖醋肉排 ➰ $158菠蘿蜜即係大樹菠蘿,有別於一般食到既菠蘿糖醋骨,呢個味道唔太酸,有山渣同大樹菠蘿既甜,加埋少少黑醋既酸。肉排即使咁大件咁厚肉,但都係好淋好入味,呢個肉排好推薦。〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️位置地面望到維港夜海景既餐廳,食食都可見到d船,環境都幾開揚。
椰香海鮮喇沙 ➰ $128

係一個份量同味道都好充足嘅喇沙。

招牌海南雞飯 ➰ $136

海南雞的雞肉好嫩滑,大大件,雞皮都好薄。
油飯可以選油定白飯,油飯好香,配合海南雞食好夾。

菠蘿蜜山渣糖醋肉排 ➰ $158

肉排即使咁大件咁厚肉,但都係好淋好入味,呢個肉排好推薦。

2022-12-13 24 瀏覽
🍽️ 海南少爺📍地址: 尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下G16號舖😋👉🏻鹹蛋黃魷魚 $106‼️勁正 超級香脆,原隻既鹹蛋黃撈埋一齊炸成的,色調金黃香脆,炸既時間岩岩好,魷魚一啲都唔會韌,仲食到蛋黃既鹹香,雖然佢係邪惡大魔王,但都超級推介啊👉🏻炒貴刁 (走韭菜,辣)$118用左河粉同米粉去炒,個口感又幾有層次,唔會怕悶,同埋佢可以揀辣同唔辣,辣道適中,平時唔食辣既朋友仔都食到👉🏻香脆蜜糖單骨雞翼(6件)$82又一經典之作,整左做單骨,就算同男神黎食都唔怕食到好論盡,可以保持形象咁慢慢食😆👉🏻印度酥餅配咖喱汁 $62酥餅竟然配埋咖喱汁,咁就唔洗另外再叫一份咖喱啦。兩大塊餅都好香脆,各位要趁熱食,凍咗就唔好食嫁啦👉🏻海南雞飯拼馬來西亞肉骨茶 $146(轉雞脾 +8、轉油飯 +$8)只係+$8就可以食到雞髀,一定要轉啦,雞髀好嫩滑,正宗既海南風味,仲有肉骨茶暖身添,勁正啊肉骨茶睇落好似好少,但其實都超足料,有一大舊肉響度,仲好淋添下次要叫大煲既肉骨茶先得,因為見到隔離台叫原份肉骨茶,竟然係比埋個爐,可以熱住食,冬天食佢一流啊👉🏻名茶/滾水每位$8係荔枝紅茶啊,好香既荔枝味,暖胃消濟之餘仲
🍽️ 海南少爺
😋
👉🏻鹹蛋黃魷魚 $106
👉🏻炒貴刁 (走韭菜,辣)$118
👉🏻香脆蜜糖單骨雞翼(6件)$82
👉🏻印度酥餅配咖喱汁 $62
👉🏻海南雞飯拼馬來西亞肉骨茶 $146
(轉雞脾 +8、轉油飯 +$8)
只係+$8就可以食到雞髀,一定要轉啦,
雞髀好嫩滑,正宗既海南風味,仲有肉骨茶暖身添,勁正啊
👉🏻名茶/滾水每位$8
係荔枝紅茶啊,好香既荔枝味,暖胃消濟之餘仲好清香
好味指數: 3.8/5
性價比: 3.8/5 有加一
環境: 3.5/5
2022-12-11 30 瀏覽
臨近聖誕節🎄又要去尖沙咀海港城朝聖一下佢哋既聖誕佈置🤩🤩順便去睇下Dior既打卡位🥰去親海港城我都會有幾間必食,而呢間#海南少爺 都係其中一間😉好鬼鍾意飲佢地既茶☕️招牌海南雞飯香噴噴嘅海南雞飯👍以前係海港城返工真係必點😋佢哋嘅油飯好正,海南雞又滑捋捋☺️☺️仲配有3款醬汁可以食用🤤海南雞飯併肉骨茶佢哋招牌跟湯,而我就叫多份係併肉骨茶😳藥材味道濃郁,非常養生又補身既感覺👍單骨雞翼新鮮熱辣,外皮香脆可口👍肉質又非常嫩滑🤤🤤單骨製作,食起上嚟特別方便🥰沙嗲雞肉串沙嗲味道香,雞肉夠曬入味👍而且肉質彈牙🤤蒸饅頭配煉奶好耐冇食,清蒸饅頭軟棉,沾上煉奶既甜,令人心情大好☺️☺️我哋嗰晚8:30去到都仲好多人排緊隊📌 海南少爺 (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下G16號舖#海南美食 #東南亞美食 #喇沙 #肉骨茶 #海南雞飯 #尖沙咀美食 #海港城美食 #美食推介 #yummy #foodie #hkfoodie

招牌海南雞飯
香噴噴嘅海南雞飯👍以前係海港城返工真係必點😋
佢哋嘅油飯好正,海南雞又滑捋捋☺️☺️
仲配有3款醬汁可以食用🤤

海南雞飯併肉骨茶

單骨雞翼

沙嗲雞肉串
沙嗲味道香,雞肉夠曬入味👍而且肉質彈牙🤤

蒸饅頭配煉奶
好耐冇食,清蒸饅頭軟棉,沾上煉奶既甜,令人心情大好☺️☺️

我哋嗰晚8:30去到都仲好多人排緊隊

📌 海南少爺 (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下G16號舖

2022-12-08
  • 海南雞飯拼肉骨茶
  • 蒸饅頭
  • 單骨雞翼
  • 雞肉串
🍗🍚海南少爺🍜🥘老公最中意食海南雞飯🐓放假出左黎尖沙咀行街搜羅聖誕禮物俾小朋友,所以係海港城搵野食啦☺️呢間其實都想食好耐,以前成日聽,但一路無食過!今日岩哂👍🔸招牌海南雞飯拼馬來西亞肉骨茶 $138 - 呢個一定要叫,雞飯同肉骨茶都食到!滿足哂兩個願望!果然無令我地失望。雞皮薄爽脆,肉多厚嫩,中間仲有啫喱夾層,好均勻,配埋油飯無得頂。肉骨茶味道夠濃,肉腍入味,料足👍🔸椰香海鮮喇沙 $128 - 呢碗麵充滿複雜味道,因為椰汁好濃之餘,湯底仲食到好多薑絲,馬拉盞等香料,再有海鮮配料魚片,魷魚圈,流心鴨蛋,米線及米粉。湯頭鮮甜中有辣勁。好得意🔸清湯牛三寶 $178 - 牛腱、牛肋肉、牛筋三寶配清湯蘿白,味道清而不淡,湯底滿滿牛味,肉腍入味,個人覺得牛腱較腍左少少,其他適中。🔸 馬來五香雞卷 $96 - 本身爭扎緊係蝦卷定雞卷,老公話雞卷比較少有,就叫左!果然香口得黎個口感好好,外脆內軟,好正!😋店員服務態度好好,仲安排窗邊座位俾我地,下午時間唔算爆滿,茶水keep住refill, 值得讚賞👍餐廳寫明全部餐點不加味精,都食得安心,亦坐得舒適,假日都黎試下啦!
🍗🍚海南少爺🍜🥘

2022-12-10
5 分鐘 (堂食)
  • 椰香海鮮喇沙
  • 馬來西亞肉骨茶
2022-12-11 27 瀏覽
性價比高的泰國菜,環境富有泰國氣氛
菜式味道正宗,令人有一種置身於泰國的感覺先叫左個小食開開胃而我最愛就係蘿蔔糕叫左個星州醬油參巴炒蘿蔔糕蘿蔔糕有好多舊仲加埋芽菜同蛋絲一齊炒應該仲有落咗少少XO醬同星加坡特製醬油成件事好match好好食我仲叫左份豬手好抵食好大份,啖啖肉好食推介
豬手入味 仲有滑捋捋味道好正主食叫左份海南雞飯同埋印尼炒飯
海南雞飯 口感夠滑~
皮下脂肪夠肥 肉多又嫩滑 斬得大件無碎骨
肉質細嫩皮爽入味個汁有鍾意佢既醬汁小小辣 配以黑醬油同薑蓉已經好夠味
印尼炒飯 賣相好吸引好多嘢食串燒2款 煎蛋🍳 蝦片同炒飯底有一串豬肉一串雞肉
串燒夠大串, 一串4件雞肉/豬肉,醃得入味又香蛋汁加埋炒飯,簡直係到match組合炒飯乾身不油膩;即叫即炒,熱上 超好食

性價比高的泰國菜,環境富有泰國氣氛
菜式味道正宗,令人有一種置身於泰國的感覺

先叫左個小食開開胃
而我最愛就係蘿蔔糕
叫左個星州醬油參巴炒蘿蔔糕
蘿蔔糕有好多舊
仲加埋芽菜同蛋絲一齊炒
應該仲有落咗少少XO醬同星加坡特製醬油
成件事好match好好食

我仲叫左份豬手
好抵食好大份,啖啖肉好食推介
豬手入味 仲有滑捋捋味道好正

主食叫左份海南雞飯同埋印尼炒飯
海南雞飯 口感夠滑~
皮下脂肪夠肥 肉多又嫩滑 斬得大件無碎骨
肉質細嫩皮爽入味
個汁有鍾意佢既醬汁小小辣 配以黑醬油同薑蓉已經好夠味

印尼炒飯
賣相好吸引好多嘢食
串燒2款 煎蛋🍳 蝦片同炒飯底
有一串豬肉一串雞肉
串燒夠大串, 一串4件雞肉/豬肉,醃得入味又香
蛋汁加埋炒飯,簡直係到match組合
炒飯乾身不油膩;即叫即炒,熱上 超好食

2022-12-09 29 瀏覽
依家出街食野 特別夜晚 碟碟菜都過百元我就覺得海南少爺算係好食又吾伏 食完吾會谷氣的一間星馬菜最推薦係甜品同 肉骨茶 仲有海南雞飯海南雞飯拼馬來西亞肉骨茶海南雞飯肉質嫩滑無骨油飯帶點椰子香飯粒軟熟最正係碗肉骨茶吾係一味得中藥同羅漢果的甜味後勁仲有花椒胡椒的香料辛口驅寒 印尼炒飯配沙嗲串燒沙嗲串燒夠juice配埋蝦 太陽蛋 蝦片等材料仲有用甜豉油同星馬醬料撈過的飯非常豐富蠔餅蠔餅未做到脆口但蠔粒粒飽滿檳城脆蝦角蝦角外皮脆口 蝦肉爽口新加坡蕃薯喳喳熱辣辣的蕃薯喳喳入面原來有芋圓 地瓜圓 芋頭 西米單係睇到歺牌上的相已好吸精實物同相一樣糖水煲得杰身顏色混合左芋圓同蕃薯的粉紫色再加埋椰漿又香又滑好好食
依家出街食野 特別夜晚 碟碟菜都過百元

顏色混合左芋圓同蕃薯的粉紫色
再加埋椰漿
又香又滑好好食

2022-12-08 24 瀏覽
🔹️海南少爺🔹️尖沙咀海港城有朋友喜歡既獨角獸及聖誕裝飾,就到附近既餐廳覓食,找到一間餐廳係主打新加坡菜,中西合璧既設計風格。幸運地我同朋友被安排到靠著落地大玻璃位置,可以欣賞維港夜景😊真係好開心呀🐥海南雞飯拼海鮮喇沙 ($146)估唔到有個套餐set係有齊海南雞飯及海鮮喇沙,可以一次過滿足我兩個願望,喇沙湯底唔錯,有少少辣好惹味,仲有大蝦、豆卜、魚片及蛋,材料好豐富而海南雞我就+$8轉左雞脾,雞脾爽滑,雞皮薄而不油,而蘸料都好夠正宗,有齊辣醬、黑醬油和薑蓉醬,點配一齊食更加香口🐥海南椰子雞湯 ($128)椰子味好濃郁,味道好出,椰子既甜配合雞既香真係好夾,好適合秋冬天飲,係女性既滋補佳品👍🐥馬拉盞炒通菜 ($98)通菜爽口,調味岩岩好唔會太鹹🐥海燕窩燉椰皇 ($82)有熱同凍既選擇,我選擇左熱,海燕窩燉椰皇適合秋冬進補。燕窩與椰汁凝成果凍質地Q彈好食,用呢個甜品用結尾好滿足👍
🔹️海南少爺🔹️

🐥海南雞飯拼海鮮喇沙 ($146)

🐥海南椰子雞湯 ($128)

🐥馬拉盞炒通菜 ($98)
通菜爽口,調味岩岩好唔會太鹹

🐥海燕窩燉椰皇 ($82)
#joyfood_尖沙咀海南少爺 📍尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下G16號舖━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━咁啱見到海南少爺做緊外賣85折 咁就試吓!原價六百幾 折完五百幾好抵食 係四個人食完好飽嘅程度🙈and值得一提嘅係佢地包裝做得幾好 紙袋都會比兩個套住以防穿窿━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━😈 鹹蛋黃魷魚 $108▶︎ 一向對鹹蛋黃製品有興趣 所以係眾多小食中一眼睇中呢個 ▶︎ 炸皮幾薄 裹滿鹹蛋黃 雖然拎返屋企容易淋咗 不過我地用空氣炸鍋翻熱之後超級香口🤩▶︎ 魷魚都幾彈牙 而鹹蛋黃味好重 整體幾好味👍🏻好味指數:●●●●◐━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🐔 海南雞半隻 配雞湯+油飯 $240▶︎ 半隻海南雞分量幾足 盒入面有兩層肉▶︎ 海南雞肉質嫩滑 肥膏位唔會非常多 配上醬料就啱啱好👌🏻▶︎ 個人非常鐘意佢地嘅雞油飯🤤 雖然凍咗但係唔會漏 粒粒分明又有雞油香好味指數:●●●●○━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🍝 炒貴刁 $120 ▶︎ 第一次食 呢間嘅炒貴刁似乎係粿條同油麵雙拼 配料
#joyfood_尖沙咀

▶︎ 半隻海南雞分量幾足 盒入面有兩層肉
好味指數:●●●●○
海南雞半隻

🍝 炒貴刁 $120
▶︎ 第一次食 呢間嘅炒貴刁似乎係粿條同油麵雙拼 配料仲有蝦仁 臘腸 豆干 蔥 雞蛋 芽菜等
▶︎ 粿條比起河粉厚身 冇咁煙韌但口感較河粉扎實 而油麵炒得彈牙 油香非常重😙
▶︎ 調味係淡淡辣味 唔會好鹹 食落唔係清爽feel 所以幾飽肚😲
好味指數:●●●◐○
炒貴刁

🍛 印尼炒飯配沙嗲串燒 $120
▶︎ 印尼炒飯 上面有一隻太陽蛋同少許蝦片 配上兩串雞肉串燒 炒飯入面有雞肉 青豆 洋蔥 小番茄 青瓜等
▶︎ 味道嚟講有啲似豉油炒飯 算係粒粒分明而唔會好油 隱隱約約有啲辣味
▶︎ 雞肉串燒都嫩滑 而且沙爹味夠濃🤤
好味指數:●●●◐○

🍰 斑斕椰香戚風蛋糕 $50
▶︎ 最後甜品有驚喜! 係戚風蛋糕配上椰子cream
▶︎ 斑斕蛋糕食到斑斕味 仲有椰香 而輕盈得似泡泡質感嘅椰奶cream都同個戚風好夾 連唔太鐘意甜品嘅屋企人都食咗好幾啖🤭
好味指數:●●●●◐
斑斕椰香戚風蛋糕

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
到訪日期: 12月頭 (晚餐外賣)
快樂指數😋: ⑧⑦/①⓪⓪
性價比: 🌕🌕🌕🌖🌑
環境: N/A
服務分: N/A
再訪意願: ❤️❤️❤️❤️🤍
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
#香港美食 #香港餐廳 #香港 #尖沙咀美食 #尖沙咀餐廳 #尖沙咀 #海南少爺
#foodiehk #foodie #hkfoodie #hkfood
#新加坡菜 #海南雞 #海南雞飯 #鹹蛋黃 #炸物 #炒貴刁 #印尼炒飯 #沙嗲 #串燒 #斑斕 #椰子 #戚風蛋糕
外賣自取
鹹蛋黃魷魚
海南雞半隻
炒貴刁
斑斕椰香戚風蛋糕
餐廳做緊外賣自取85折🫶🏻小編今次就買翻屋企開心share🥰但呢間嘅海景據聞都好出色🙈下次有機會要堂食感受下!以下標示嘅價錢都係未折架!1. 印尼炒飯($120)炒飯粒粒分明,本身仲驚印尼口味嘅飯會好乾,但呢個唔會!反而口感係偏濕少少的,但黏度係恰到好處,睇個色已經feel到好入味😂估唔到個底仲有三隻大蝦🦐隻隻都大粒彈牙蛋係太陽蛋😍撈落炒飯食超正!評分🌕🌕🌕🌕🌗2. 雞雜撈麵($120)豬雜食得多,雞雜就真係好少見,有雞腸、雞乾同雞腎,滷得幾入味,除咗雞腎有少少腥之外🙉至於口感方面都好爽口~發現呢間餐廳會將部分配料擺喺底😂碗底有勁多肉碎,撈麵食係幾惹味嘅呢隻麵有啲似台灣嘅板面,偏闊身同厚,幾適合做拌麵,keep到個口感👍🏻評分🌕🌕🌕🌕🌗3. 辣椒軟殼蟹($250)雖然價錢有啲貴,但其實份量係好足!個汁酸酸辣辣,傑度啱啱好可以包裹住軟殼蟹🦀炸粉薄而不膩,更能突出軟殼蟹嘅香脆鮮香🥰評分🌕🌕🌕🌕🌕4. 星洲蠔餅($120)蠔餅勁大勁厚😳好奇店家用咗幾多隻蛋整一塊蠔餅蠔仔數量就正正常常~勝在鮮甜乾淨趁熱食先係最好食🔥評分🌕🌕🌕🌕🌑

但呢間嘅海景據聞都好出色🙈下次有機會要堂食感受下!

以下標示嘅價錢都係未折架!

1. 印尼炒飯($120)
估唔到個底仲有三隻大蝦🦐隻隻都大粒彈牙
蛋係太陽蛋😍撈落炒飯食超正!
評分🌕🌕🌕🌕🌗

2. 雞雜撈麵($120)
評分🌕🌕🌕🌕🌗

3. 辣椒軟殼蟹($250)
雖然價錢有啲貴,但其實份量係好足!
個汁酸酸辣辣,傑度啱啱好可以包裹住軟殼蟹🦀
炸粉薄而不膩,更能突出軟殼蟹嘅香脆鮮香🥰
評分🌕🌕🌕🌕🌕

4. 星洲蠔餅($120)
蠔餅勁大勁厚😳好奇店家用咗幾多隻蛋整一塊蠔餅
蠔仔數量就正正常常~勝在鮮甜乾淨
趁熱食先係最好食🔥
評分🌕🌕🌕🌕🌑
外賣自取
介紹番一間靚海景餐廳先位於海港城地下個層~有三張枱對正西九靚景今次好好彩有人咁岩離開可以坐聽人講要提前book位咖🍀.👲🏻椰香海鮮喇沙 $128WOW一上枱已經好香椰奶味仲有半隻靚靚流心蛋配料都好豐富有齊魚片、豆卜、魷魚圏、三隻蝦豆卜索哂味好正🥹魚片都夠爽口湯底方面都辣辣地好濃郁差唔多飲哂啲喇沙湯🫣麵底混合米粉、米線~亦可揀是但一種都可以米線超滑身加哂分🫶🏻.👲🏻招牌海南雞飯 拼 馬來西亞肉骨茶 $138適合乜都想試勻既朋友叫得做海南少爺點都要試試皇牌無骨海南雞啦幾嫩滑~中間仲有少少啫喱幾正宗三色醬、雞油飯走唔甩~雞油飯值得一讚唔太油本身配熱湯的話 $128咁梗係+$10 升級做馬來西亞肉骨茶試一試細細碗但都有好多肉骨茶配料炸枝竹都有❗️味道方面唔算好重藥材味~正常發揮啦.👲🏻 星洲醬油參巴炒蘿蔔糕 $108次次食星馬菜都好中意香口既炒蘿蔔糕同中式唔同~佢地會切到大大粒正正方方好的骰可愛每粒既表面都炒得香脆同時入面軟綿綿😋蘿蔔仲有少少臘味、蝦米夠足料炒蘿蔔糕時仲有入芽菜、雞蛋增加層次推薦!.👲🏻怡保芽菜 $88細細條但份量都幾多食左咁多香口濃味野食當然要order蔬菜增加啲纖維平衡下🥗
介紹番一間靚海景餐廳先
位於海港城地下個層~有三張枱對正西九靚景
今次好好彩有人咁岩離開可以坐
聽人講要提前book位咖🍀
👲🏻椰香海鮮喇沙 $128
WOW一上枱已經好香椰奶味
仲有半隻靚靚流心蛋
配料都好豐富
有齊魚片、豆卜、魷魚圏、三隻蝦
豆卜索哂味好正🥹魚片都夠爽口
湯底方面都辣辣地好濃郁差唔多飲哂啲喇沙湯🫣
麵底混合米粉、米線~亦可揀是但一種都可以
米線超滑身加哂分🫶🏻
👲🏻招牌海南雞飯 拼 馬來西亞肉骨茶 $138
適合乜都想試勻既朋友
叫得做海南少爺點都要試試皇牌無骨海南雞啦
幾嫩滑~中間仲有少少啫喱幾正宗
三色醬、雞油飯走唔甩~雞油飯值得一讚唔太油
本身配熱湯的話 $128
次次食星馬菜都好中意香口既炒蘿蔔糕
同中式唔同~佢地會切到大大粒
正正方方好的骰可愛
每粒既表面都炒得香脆同時入面軟綿綿😋
蘿蔔仲有少少臘味、蝦米夠足料
炒蘿蔔糕時仲有入芽菜、雞蛋增加層次
推薦!
👲🏻怡保芽菜 $88
細細條但份量都幾多
食左咁多香口濃味野食當然要order蔬菜
增加啲纖維平衡下🥗
另外呢度有收茶芥$8/位
熱茶唔全普通茶包甜甜地又甘甘地
唔錯!$8/位咖梗係飲多啲
佢地仲有其他特式飲品可以一戰~
另外提提大家想黎食要早啲
因為大約8:30pm就會last order
但就可以慢慢坐傾計唔使急急腳離開👍🏻
  • 椰香海鮮喇沙
  • 馬來西亞肉骨茶
  • 星洲醬油參巴炒蘿蔔糕
2022-12-07 29 瀏覽
海南少爺今日放假去開海港城,就睇下有咩好食啦見到依間有位又係主打我中意食既海南雞就當然唔好錯過啦馬來西亞肉骨茶配料有響鈴,油條,炸魚皮,豬肚。肉骨茶選用了16種上等藥材及食材,冬天同轉天氣食係最好既而且濃而不鹹,無味精連喝幾碗都沒問題。 炆得軟熟嘅排骨和豬手都是十分正。肉骨茶仲用左迷你邊爐保持左熱度,真的夠細心。海南雞飯拼海鮮喇沙 ,一個價錢都可以試到2樣野真心抵阿。海南雞嘅三種醬料好岩配雞油飯,我就最愛沾黑醬油因為更加惹味,雞肉就色澤均勻又嫩滑大大件多多肉;另外跟餐喇沙,都幾正宗用上自家制既香料去慢煮而且真材實料 有大蝦海鮮、蛋同米線,椰香味濃而香口。沙嗲拼盤,有雞肉豬肉,燒得岩岩好,十分香口,肉質嫩又多汁。配沙嗲醬一流,呢個沙嗲拼盤真係冇得輸最值得一讚係佢地既名茶就算加左幾次水都飲落帶回甘味,十分消滯解膩,正可以用平價享受到五星級嘅海景,如果經開尖沙咀行街,實在是不容錯過。 #尖沙咀美食 #海南少爺 #馬來西亞菜 #hkfoodstagram #hkfood #hkfoodlover #kaygorfoodie #hkig #hkfoodie #foodiehk #hkigers
海南少爺

#尖沙咀美食 #海南少爺 #馬來西亞菜 #hkfoodstagram #hkfood #hkfoodlover #kaygorfoodie #hkig #hkfoodie #foodiehk #hkigers #hkfoodblog #hkfoodblogger #hkcatering #hkboy #followforfollowback #likeforlikes #like #instalike #likesforlike #likeforfollow #likelike #liketime #likelikelike #likes#breakfast #yummy #goodmorning #foodie #foodielady #foodblogger #foodstagram #foodphotography #foodlover #ig_mood #hongkongfoodie
2022-12-05 27 瀏覽
餐廳位於海港城地下,呢度有一半都係餐廳,我地揀左呢間試下,太耐冇飛,有啲掛住馬來西亞嘅食物椰香海鮮喇沙 $ 98真係幾椰香,湯底超濃郁,食得出香料十足,因為湯嘅渣都好多😂但香料嘅味唔夠出,所以集中左椰奶味道。材料豐富,有蝦、魷魚、魚片頭、豆卜等等海鮮濕炒河 $ 88海鮮都係果兩款,就係蝦同魷魚,份量有睇頭但睇唔出任何特色,如同港式菜遠牛河一般炒貴刁 $ 88用QR Code落單,可以揀辣唔辣,不過揀辣都唔係果種辣度,呢款馬來貴刁比較偏甜,冇港式咖喱味咁惹味一坐低已經有壺荔枝紅茶,亦都收埋茶錢,有少少魔鬼細節,不過佢收左三個人$16就算喇,而且壺茶幾香!如果以平均$100一位食午餐,我會出返外面搵其他餐廳,只係入左海港城懶得再揾

椰香海鮮喇沙 $ 98

海鮮濕炒河 $ 88

炒貴刁 $ 88

2022-11-29
10 分鐘 (堂食)