2020-07-01 253 瀏覽
大角咀新開咖啡店 浮生裝潢簡約 以木、白色爲主調 採光度十足 純白色牆上投映一首首新詩 前幾日平日同朋友到訪 人唔算太多 氣氛寧靜清幽▪️Mocha $42入口同樣順滑 咖啡香醇 味道濃郁 比朱古力味突岀甜度相比起伯爵茶高 飲到最後發現有唔少朱古力粉沉左係底 建議大家先撈匀再飲▪️Earl grey latte $42拉花影左好耐都無乜點起泡 值得一讚!一入口好香伯爵茶味 奶味比起一般既低調 唔會蓋過伯爵茶味 入口順滑 甜度好低呢杯伯爵茶走清新輕盈既路線 無一般既咁甜膩 個人幾鍾意呢杯▪️五目雞肉飯團 $22雞肉消失得無所遁形飯團只帶淡淡甘旬同鹹味 但勝在飯粒黏潤帶咬口飯團富日式風味 個人幾鍾意飯團既口感 但味道確實偏清淡 未必岩重口味人士
大角咀新開咖啡店 浮生

▪️Mocha $42

入口同樣順滑 咖啡香醇 味道濃郁 比朱古力味突岀

▪️Earl grey latte $42
拉花影左好耐都無乜點起泡 值得一讚!
呢杯伯爵茶走清新輕盈既路線 無一般既咁甜膩 個人幾鍾意呢杯

▪️五目雞肉飯團 $22
2020-07-01 253 瀏覽
當日去到大約下午2:00,只係平日但係都全店滿座,座位唔多大約20個,等咗15分鐘有位啦!下午兩點幾,好多嘢都賣晒,定食套餐飯團都沒了🤷🏻‍♀️本身食品選擇不算多,連想飲嘅咖啡都冇啦!滴漏咖啡 、短笛都買晒😓最後點了一個輕食,本身過嚟食個 lunch,點知咁早就冇晒飯團🍙有啲失望,不過佢個關東煮嘅湯底好味,唔會太咸,可以全個飲晒😋飲品點了鮮奶伯爵茶,茶底香濃,令一個冰瑤咖啡,就似齋啡☕️本來想試雞扒冷伴烏冬,都係賣晒😥唯有試和風豆乳雜菌烏冬,豆乳好似忌廉汁好香,不過烏冬實在太過清淡,得幾條條姑姑!唯獨坐喺呢個位感覺最舒服,因為全店滿座有點擠迫,感受唔到呢個文清空間,又有人排隊等位,又唔好意思坐耐啲
飲品點了鮮奶伯爵茶,茶底香濃,令一個冰瑤咖啡,就似齋啡☕️
本來想試雞扒冷伴烏冬,都係賣晒😥
2020-06-26
15 分鐘 (堂食)
2020-06-29 205 瀏覽
裝修好簡約 仲有大玻璃窗 係典型文青打卡地點✅食物質素一般 主打日式飯團 我同👦🏽叫左人地最後2份定食😂😂✍︎︎每份定食$78 有一個自選飯團 一個指定飯團 一款主食同2款配菜 我份定食揀左五目雞肉飯團 指定係鹽味飯團 主食得翻關東煮 配菜揀左和風豆腐同醬油蛋 醬油蛋用黎點鹽味飯團幾好 清清地 就感食就好咸 如果吾食生蛋既就吾好揀呢個 👦🏽揀左七味吞拿魚飯團 指定既鹽味飯團 關東煮 配菜要左柚子蓮藕同骨附腸 柚子蓮藕切到好薄 爽脆口咸配埋柚子好fresh 骨附腸係脆皮腸 味道一般我地仲叫一杯手搖冰咖啡同秘魯產70%凍朱古力 咖啡好細杯 朱古力吾甜✍︎︎整體黎講打卡係ok既 不過食物質素就吾算好突出
✍︎︎
✍︎︎
整體黎講打卡係ok既 不過食物質素就吾算好突出
2020-06-29 184 瀏覽
💦我地星期六下午兩點左右開始排隊,前面都有十多個人排緊,排左一個鐘到。店外等候係無瓦遮頭同比較窄既街道,只有排到最前,先可以入店內2-3座位既木櫈等候。👫店面較細,除左吧枱,多數兩人一枱形式,4-5個人就要等最埋邊個張,見到未齊人都可以入座。😷適逢疫期,唔知道店員係抽樣入門口前量體溫,定係忘記左,見到幾個店員輪流招呼入尼既食客,部分有量,部分無量。⭐️⭐️重點尼啦點餐要去收銀處落單,即時俾錢,餐牌亦堆放係個度,要睇就要自己拎啦。我地想叫冷拌烏冬,但落單時被告知仲未推出,而主食餐亦賣哂,只可以點輕食餐同單點麵類,冰櫃蛋糕亦為數不多。以上情況要落單個下先知,餐牌亦無任何標示。😟其實都唔介意佢賣哂或者未推出,始終我地假日下午先尼,都理解既。但可以係店面張貼有咩賣哂,或者店員都可以提下。滿懷期待想支持疫境新開小店,排完先知得翻好少選擇,除非臨排前問定哂啦,真係好失望架。見到有枱食客都反映緊類近問題。🍤最後叫左兩個冬陰功蝦肉拌烏冬,好住家味道,烏冬份量適中,但餸就比較少,兩個烏冬既汁都有色差,一個濃一個淡,有點不值$78。

⭐️⭐️重點尼啦

今次來到大角嘴新開的咖啡店,主打手沖咖啡和日式輕食,店內裝潢以白色和木製品為主。非繁忙時段來到這家cafe,令人放慢腳步感受慢活生活,和外面喧嘩的鬧市形成極大對比。食物方面點了一份定食和一杯咖啡。-定食包括一個自選飯團、一個鹽飯團、一款主食和兩款配菜。自選飯團選擇了七味吞拿🐟,主食選擇了最愛的關東煮🍢,配菜則選了醬油蛋🥚和骨附腸🍖。一上桌的時候,感覺令人賞心悅目☺️,看來擺盤真的挺用心的。原本以為份量應該比較少,可能不太飽肚,但原來食完發覺對女生來講都已經很足夠,看來我高估自己了~ 飯糰看起來小小的🍙,但其實很飽肚。吞拿魚飯糰裡面的餡料較少,飯糰上有微辣的七味粉,令味道更豐富。鹽飯團雖然本身沒有什麼味道,但點了醬油蛋一起吃,味道竟然出奇地搭配。關東煮味道略顯有點淡,蘿蔔吃起來有渣,這一點扣分了。骨附腸味道惹味,但裡面的肥膏比例有點高,減肥人士還是選其他配菜吧。-飲料點了coffee bomb 💣,其實就是coffee加tonic water。夏天喝感覺好清新,但以這個價錢來說份量有點少。堂食用了一隻陀螺型的玻璃杯上,拍照挺特別,但杯子不停在桌上搖來搖去,令人感覺有點頭暈呢。
Coffee  Bomb
Coffee  Bomb
大角咀新開業的日式咖啡館 - 浮生,在食物上還是挺有特色,不過在管理及運作上仍需努力改善!環境:等候時間:一去到,見到都有唔少人在等候,以為有排等,但詢問店員後,佢表示其實只需坐低排隊等待有位便可安排入坐,所以我哋就繼續等。但點知等等下排到排第一名,突然有大量顧客入嚟,更陸續被店員安排入坐,我哋當然覺得好奇怪,明明我哋己經排到等一位,點解仲未入得,竟然由其他剛剛來的人先入坐?所以我哋問店員,先知原來剛才入嘅客人比我哋早嚟,同埋已經全部已登記電話,只得我哋咁傻又冇登記電話坐係度等... 但係我想講其實我地都無奈,係店員話排隊等就得,完全冇諗到原來仲其他不在場人士等緊 ... 最後,我哋無奈被安排到排最後,等成四十五分鐘先入得。運作/安排:講起食物仲勞氣,千辛萬苦終於等到去坐,但竟然去到 counter order我話叫嘢食店員竟然好驚訝,仲左問右問其他店員,言談間我聽到應該係因為已經截左單,同埋好多野已經賣哂。最後其中一位店員問返我轉頭:「先生你諗住叫嘢食?」,我答:「我就係嚟食嘢,唔係等咁耐做咩...」佢先死死地氣比我叫,不過結果發現真係好多野已經賣哂,但係冇辦法啦,等左咁耐唔通唔食咩

環境:

等候時間:

運作/安排:

講起食物仲勞氣,千辛萬苦終於等到去坐,但竟然去到 counter order我話叫嘢食店員竟然好驚訝,仲左問右問其他店員,言談間我聽到應該係因為已經截左單,同埋好多野已經賣哂。最後其中一位店員問返我轉頭:「先生你諗住叫嘢食?」,我答:「我就係嚟食嘢,唔係等咁耐做咩...」佢先死死地氣比我叫,不過結果發現真係好多野已經賣哂,但係冇辦法啦,等左咁耐唔通唔食咩。

食物:

定食:$78
我叫嘅定食揀左以下幾樣野,兩個飯糰、關東煮、骨附腸、和風豆腐!賣相真心唔錯,好有去左日本嘅感覺,每樣嘢擺到靚靚仔仔,好日本風!味道方面其實冇乜太特別,都係普通野,不過飯糰我略嫌味道較淡,而且口感唔夠軟熟。建議可以兩個人 Share ,比較抵食!

留白 (凍):$42
呢杯咖啡幾高質,夠香濃細滑,但係注意牛奶會比較多,真正咖啡哄未必會鍾意;但係店内亦有專為鍾意品味咖啡豆嘅朋友而設嘅單品咖啡,相信會帶比你哋驚喜!

冬蔭功蝦肉拌烏冬: $68
呢個烏冬真心有驚喜,味道夠濃,食落都比想像中辣,而且配菜夠多,份量都大份!鍾意食辣嘅朋友唔可以錯過。
冬蔭功蝦肉拌烏冬

附上單據比各位巴打絲打參考下:

2020-06-21
45 分鐘 (堂食)
冬蔭功蝦肉拌烏冬
2020-06-23 209 瀏覽
最近真係好多新咖啡店呀🙂為無得出國呢段時間當中增添色彩,當日去到實在太多人,而且準備打風,所以就無等位了😔不過其實有好多野都好想食 叫咗杯鮮奶抹茶🍵外賣,抹茶味都好甘香,質地幼滑不過杯嘅size唔算好大,處於炎熱天氣當中好快就飲得哂而且因為無加糖,更能 凸顯茶味杯上仲印有心靈雞湯字句,好治癒的感覺!絕對適合一班文青少女黎打打卡的好地方決定下一次再要餐廳食佢地嘅主食😤不過提提大家要早小小,否則就需要時間等位
最近真係好多新咖啡店呀🙂
為無得出國呢段時間當中增添色彩,
當日去到實在太多人,而且準備打風,
所以就無等位了😔
不過其實有好多野都好想食 叫咗杯鮮奶抹茶🍵外賣,
抹茶味都好甘香,質地幼滑
不過杯嘅size唔算好大,
處於炎熱天氣當中好快就飲得哂
而且因為無加糖,更能 凸顯茶味

杯上仲印有心靈雞湯字句,
好治癒的感覺!
絕對適合一班文青少女黎打打卡的好地方

決定下一次再要餐廳食佢地嘅主食😤
不過提提大家要早小小,否則就需要時間等位
2020-06-22 227 瀏覽
今朝做完yoga, 老公來接我放學話帶我試新野,我即刻心心眼!原來係這間新開的cafe 大約1pm去到,前面要等3張枱,老公話唔緊要等一陣,結果等左半個鐘。我地後面都好多人等,店內冇乜位,要係門口出面曬住等,好慘(如果係我,我唔會等 😝)終於入座,滿心歡喜諗住order定食set再加件cake & coffee, 點知佢話定食sold out, 得返輕食,仲要有好多食物已賣晒 1點幾已賣晒!點解人地排隊時唔講一聲!?算,我知你出名係咖啡,食物係其次講真,食物味道真係一般般至於重點的咖啡。。。係幾好飲,但又不至於嘩一聲,我覺得最好食係個 apple crumble cheesecake!!! 蘋果清甜,同個cheesecake好夾, overall唔太甜,啱啱好Well.. 收這個價錢,性價比較低,咖啡可以一試(外賣就得啦)唔需要等位食野
今朝做完yoga, 老公來接我放學
話帶我試新野,我即刻心心眼!

原來係這間新開的cafe

1點幾已賣晒!點解人地排隊時唔講一聲!?

算,我知你出名係咖啡,食物係其次

講真,食物味道真係一般般

Apple crumble  cheesecake
2020-06-21
30 分鐘 (堂食)
Apple crumble  cheesecake
2020-06-20 322 瀏覽
小店位於旺中帶靜的區域,裝潢設計簡約,没有太多不必要的裝飾但卻質感十足,十分適合小憩一陣子,享受慢活的空間。焙茶芝士蛋糕 ($45)• 培茶味道清香突出,甜度適中,吃起來不會有累贅感,是相對較輕盈的味道。• 蛋糕口感濕潤綿滑,有點冰冷,入口後會逐漸溶化於口中,焙茶的味道繼而充斥住整個口腔。黑芝蔴芝士蛋糕 ($45)• 比焙茶甜度稍為高一點,黑芝麻味濃郁,但不會太霸道,能跟清淡的芝士味互相配合。• 點綴在碟邊的同樣是黑芝麻醬,如果想味道再濃郁一點可以醮一醮。flat white (轉燕麥奶 | $47)• 口感絲滑,奶泡幼細,咖啡味道清香,燕麥奶味突出,容易入口。

焙茶芝士蛋糕

焙茶芝士蛋糕 ($45)

黑芝蔴芝士蛋糕

黑芝蔴芝士蛋糕 ($45)

flat white

flat white (轉燕麥奶 | $47)

焙茶芝士蛋糕
黑芝蔴芝士蛋糕
這家位於大角咀 開業不久的咖啡店有着很特別的名字—浮生走的是日系路線 純白的牆上投映着新詩彷彿叫人思考匆匆人生🍙 onigiri set |雙飯團 $48 點了梅子和鹽味 梅子清新開胃鹽味是淡淡然的 配上前菜醬油蛋 很夾🍜 soy milk mushroom udon | 和風豆乳雜菌烏冬 $68烏冬Q滑 菌味不太濃 倒是有很香的洋蔥味☕️ flat white $40☕️ iced mocha $46🍰 Black sesame cheese |黑芝麻芝士蛋糕 $45一層芝麻 一層芝士 味道分明 沒半點含糊可恨無暇細閲牆上詩句 參不透「浮生孤寂。靈魂惟寄 」的意義Located in Tai Kok Tsui, Cafe Wander is a newly opened Japanese style cafe serving light meals like onigiri, udon and cakes. Loved the slurpy udon and the ume onigiri. What was so special about this cafe was perhaps
這家位於大角咀 開業不久的咖啡店有着很特別的名字—浮生

烏冬Q滑 菌味不太濃 倒是有很香的洋蔥味

☕️ flat white $40

☕️ iced mocha $46
一層芝麻 一層芝士 味道分明 沒半點含糊

可恨無暇細閲牆上詩句 參不透「浮生孤寂。靈魂惟寄 」的意義

Located in Tai Kok Tsui, Cafe Wander is a newly opened Japanese style cafe serving light meals like onigiri, udon and cakes. Loved the slurpy udon and the ume onigiri. What was so special about this cafe was perhaps the Chinese poems projected on the wall. Would have spent more time there if the cafe wasn’t as busy.
2020-06-15 244 瀏覽
TKT 晏架街 浮生大角咀同隔離深水埗已經越黎越多精品咖啡店。今日黎呢間浮生試下。Long black - 淺焙豆,水溫夠熱。頭幾口咖啡味唔明顯,仲有少少茶香after taste。 飲到一半到尾段咖啡味隨溫度降底再出啲。下午/夜晚飲ok, 如果朝早飲應該唔夠勁。要double espresso人先醒到😂Apple crumble cheesecake - 唔會太甜,如果蘋果粒再多啲就更正。食物就有幾種飯糰,關東煮等。甜品有3種cheesecake。有7款single origin豆,下次都可以試下。
TKT 晏架街 浮生

Long black

Apple crumble cheesecake

有7款single origin豆,下次都可以試下。

2020-06-15 253 瀏覽
鋪面裝修簡約散發著日式台灣的味道店內座位不多,客人可選擇窗邊或吧檯位置坐下。是次選擇了定食套餐🍱及手沖咖啡☕️主食份量和味道不錯,不過較輕量,男生未必足夠。🍙味道不錯,推介關東煮🍢➕醬油蛋➕和風豆腐手沖咖啡☕️的選擇都多,這次試了☕️6號及7號。 圖為6號咖啡☕️,有兩種飲法,器具日式風格,很雅緻。個人較喜歡6號的淺焙,嘿嘿。花香味四溢🍋🍊❤️ 而7號咖啡☕️忘了拍照📷果實味香濃,喜歡濃味的朋友可選擇這款呀下次會再試其他
鋪面裝修簡約
散發著日式台灣的味道

店內座位不多,客人可選擇窗邊或吧檯位置坐下。

是次選擇了定食套餐🍱及手沖咖啡☕️
主食份量和味道不錯,不過較輕量,男生未必足夠。

🍙味道不錯,推介關東煮🍢➕醬油蛋➕和風豆腐
關東煮雞肉飯糰定食

6.  衣索比亞  耶加雪菲  科契爾  果丁丁  G1

而7號咖啡☕️忘了拍照📷
果實味香濃,喜歡濃味的朋友可選擇這款呀

下次會再試其他

豚肉角煮吞拿魚飯糰定食
關東煮雞肉飯糰定食
6.  衣索比亞  耶加雪菲  科契爾  果丁丁  G1
豚肉角煮吞拿魚飯糰定食
2020-06-13 248 瀏覽
有日無意中行過,見嗰名幾得意❤️不過等位的人從無間斷過👀👀今日又行過,又有位😚I’m so lucky🥳新裝修好舒服🥳不過點解對門咁重既?朋友未食野,所以嗌左嗰定食,其實食物選擇唔多,有飯卷,關東煮🍢,小食等等,四點鐘未夠,有一半以上既食物都買唒了🥺結果成嗰定食變左關東煮🍢係主角😝味道正正常常啦😄😄😄嗌左杯焙茶latte🤪🤪感覺麻麻地,遍苦,利申我係完全接受到焙茶既味道架,平時有食開焙茶雪糕🍦🎈Flat white感覺好好多,啡味夠,拉花好靚仔既☕️嗌左嗰焙茶芝士蛋糕,味道都係一般,同埋唔多凍,可以再實淨小小😝總括係間寫意既咖啡店☕️

結果成嗰定食變左關東煮🍢係主角😝味道正正常常啦😄😄😄

🎈Flat white感覺好好多,啡味夠,拉花好靚仔既☕️

總括係間寫意既咖啡店☕️
2020-06-13 383 瀏覽
路經大角咀👣👣「浮生」二字意思即係😞空虛不實的人生😞解曰:把人生當作短暫虛幻的夢境💤我本身都咁浮生再入埋去簡直係浮生之中嘅浮生🤣🤣無限loop🙄翻返現實先😆💡店內環境幾闊落夠光猛💡最引人注目都係牆上被雷射燈照住嘅字句👀如果多些坐位更加好叫咗個定食套餐🍱有主食醬汁豚肉🐖兩個日式飯團🍙蓮藕片、豆腐同牛蒡🤤🤤天氣咁熱🥵當然加杯凍飲😏Iced Matcha Latte🤤🤤非常解渴🥶舒服晒🤗
路經大角咀👣👣
如果多些坐位更加好

叫咗個定食套餐🍱
有主食醬汁豚肉🐖
兩個日式飯團🍙
蓮藕片、豆腐同牛蒡🤤🤤
天氣咁熱🥵當然加杯凍飲😏
Iced Matcha Latte🤤🤤
非常解渴🥶舒服晒🤗
最近無得搭飛機去旅行,多了很多時間留港消費,剛好最近又有好多咖啡店開業喎,例如大角咀前幾日就開左間綠白色主調的簡約咖啡店,環境開揚舒服,除了飲咖啡和茶,還有日式飯糰輕食。位置在晏架街紅茶館酒店地下,新九龍廣場同奧海城之間,都唔難搵既。又其實大角咀呢頭都幾多精品咖啡店架,可以一次過飲幾間。因為咖啡店只係剛開始試業幾日,所以連 openrice 同 google map 都未有資料,反而因為個門口幾靚,已經有人在 IG 上影相打卡。原來除了飲咖啡之外,這裡也提供日式飯糰輕食,可以單點不同口味的飯糰或者揀套餐,飯糰的話也有無肉選擇可以俾素食者揀。另外也有幾款烏冬麵可以食。飲品由意式咖啡、朱古力到茶都幾吸引,今次先試咖啡,下次想飲下精品朱古力。意式咖啡方面,如果唔想飲牛奶可以加錢轉豆奶或燕麥奶。更講究一點的話,這裡也有手沖咖啡可以飲啊。近門口處的白牆設有投影機,這天放的是一首詩。店內約有十來個座位,都以兩人檯為主,另外也可以坐吧檯,這天兩點多過來還是坐滿吃午餐的客人,原來香港人都幾晏食飯。咖啡店的地下是水泥地,點綴一些不規則的黑色線,又真係好似有浮遊生物(?)的感覺。坐在角落位置飲咖啡,對面馬

更講究一點的話,這裡也有手沖咖啡可以飲啊。

近門口處的白牆設有投影機,這天放的是一首詩。

坐在角落位置飲咖啡,對面馬路係公園,綠綠的景觀都幾舒服。

Latte HK$40 (soymilk +HK$5)

估唔到豆奶拉花都幾靚,第一啖入口帶甜,我諗係豆奶有糖的關係,希望咖啡店都可以用無糖的植物奶沖咖啡。咖啡喝起來偏中淺焙,據說是台灣烘的豆子,入口都幾香幾順滑。

雖然大角咀呢頭行街無深水埗咁多野睇,不過都有唔少值得一試的精品咖啡,無得去台北曼谷的日子,香港都有好多優質咖啡店可以打卡既。
2020-06-10