2021-02-23 459 瀏覽
有小青新🌱🌱🌱我係大角嘴居民🙋🏻‍♀️更係去試下新野啦放假就同老公早少少起身試吓。佢夜晚都幾早閂既係就早d食好d。同老公一人一個餐😋😋😋個menu幾特別㗎,不過要少少時間睇下個Menu😂🤣🤣我地就食左呢2個餐,不過比想像中有啲貴💸💸💸諗住應該都幾特別,原來都唔係😅😅😅係普通野。只可以講照相唔錯啦🥲🥲🥲我唔係好建議男士或男人去食🥸🥸🥸因為連我都覺得食落去唔飽或者可能我真係好大食🙈🙈其實我係屋企自己都整到🙂真係唔需要比百幾蚊出去食。好普通🤨可一不可再📍
有小青新🌱🌱🌱
我係大角嘴居民🙋🏻‍♀️更係去試下新野啦
放假就同老公早少少起身試吓。
佢夜晚都幾早閂既係就早d食好d。
同老公一人一個餐😋😋😋
個menu幾特別㗎,
不過要少少時間睇下個Menu😂🤣🤣

我地就食左呢2個餐,
不過比想像中有啲貴💸💸💸
諗住應該都幾特別,
原來都唔係😅😅😅係普通野。
只可以講照相唔錯啦🥲🥲🥲
我唔係好建議男士或男人去食🥸🥸🥸
因為連我都覺得食落去唔飽
或者可能我真係好大食🙈🙈

其實我係屋企自己都整到🙂
真係唔需要比百幾蚊出去食。

好普通🤨可一不可再📍
2021-02-20 239 瀏覽
又一家排隊的咖啡前後排隊時間加起來應該快40分鐘排隊的位置也沒有任何遮掩大汗淋灕在所難免裝修白色為主調再加上木頭桌椅的點綴還有落地的大玻璃水泥又帶點簡約風不難理解會成為打卡景點吧個人覺得打卡味就在落地大玻璃前女朋友影得好開心這就什麼都足夠了咖啡:點了牛奶咖啡一搬的咖啡咖啡的味道有點淡屬於那種平易近人的不像一般的日式深烘培沒有什麼突出點也沒有什麼扣分點除了價格吧食物:算是精緻的日式小食份量稍嫌不足想吃的吐司原來只在早餐時段販賣飲恨
又一家排隊的咖啡

份量稍嫌不足
想吃的吐司原來只在早餐時段販賣
飲恨

2021-02-15 197 瀏覽
這次跟朋友在大角咀找尋咖啡店,想休息一會兒和打打卡拍照片📸。經過這店發現沒有人在排隊,難得沒有人當然逛去吧🙈。店舖環境不大太,只有十多個坐位,環境裝修簡約寧靜。💥巧克力咖啡 HKD$42 / 鮮奶伯爵茶 HKD$44,兩杯飲品也有美美的拉花,有拉花的飲品用來打卡最好不過😆。咖啡味道濃郁,巧克力味道不太重。伯爵茶味道挻香,感覺不錯的🤭。💥柚子芝士蛋糕 HKD$48,賣相平凡的芝士蛋糕,柚子味道略為酸了一點。芝士蛋糕口感軟滑,芝士味道香濃,若柚子味甜一點整體感覺會較好。飲品味道不錯,甜品質素一般,而價錢沒有加一服務費。與朋友靜靜地嘆杯飲品,是個不錯的選擇,但平日來會較好,因為人流不算太多。

2021-02-13
15 分鐘 (堂食)
2021-02-13 250 瀏覽
浮生若夢,為歡幾何?適時享受最不為過🌸以綠白色作主調,浸透著文青氣息飄,而店內充斥著文字美,文藝氣息令人覺得身處係台灣的Cafe,好好逃離一下。呢到主打🇯🇵定食🍱套餐,自選飯糰1個+鹽飯糰1個+主食1款+2款配菜,任均配搭,好自由🍴鹽飯糰🍙:配以紫菜,但食落感受比較淡味,較為一般明太子🍙&五目雞肉🍙:明太子味唔算出,感覺食落口感欠豐富,可以再加入更多的材料芝麻茄子🍆:麵豉味重,送飯糰食就岩岩好燒鯖魚🐟:煎到脆邊,食落好香口,調味都適中🤤最愛呢道🤤生薑燒:味道不錯,肉質有肥有瘦,幾惹味😋Latte☕:奶味幾香濃落地玻璃好透光,曬住太陽好悠閒舒服🙆‍♀️💓由於好高人氣,都要等20-30分鐘,想食快d叫男朋友🙎‍♂️去搵定位先啦xd

鹽飯糰🍙:配以紫菜,但食落感受比較淡味,較為一般

芝麻茄子🍆:麵豉味重,送飯糰食就岩岩好

燒鯖魚🐟:煎到脆邊,食落好香口,調味都適中🤤最愛呢道🤤

生薑燒:味道不錯,肉質有肥有瘦,幾惹味😋

Latte☕:奶味幾香濃

落地玻璃好透光,曬住太陽好悠閒舒服🙆‍♀️

生薑燒
Latte
大概是兩個月前(我的發文速度),我和朋友來到大角咀這以白色綠色為主調的咖啡店,初到埗時外牆漂亮的綠色雲石已經成功虜獲了我的心♪一走進門時牆上面有詩的投影,你整間店更增添文藝的氣息~ 他們的餐牌是透明的膠牌,很特別的質感。食物方面提供簡單的日式定食或輕食,對我來說不算太吸引,味道普通,反而下次有機會的話,想趁午後的時光,來這裡試試他們的手沖,看看會不會有驚喜~Follow Ig @hkbellyhungry 喔.。(♡︎)
食物

Latte
呢間cafe位於大角咀,黎遠已感受到文青氣息✍🏻 ,服務好好,主打日式定食🇯🇵、吐司🍞、卷蛋等🍰:-1️⃣「套餐定食🍱($78)」-(包自選飯團🍙+鹽飯團🍙+主食x1🥢+配菜x2🥣)飯團揀左明太子鮭魚🍣,幾香三文魚味,飯略帶膠質,主食揀左燒鯖魚🐟,皮脆多汁,配菜嘅溏心蛋好流心🥚,芝麻茄子重麵豉味但略鹹🍆~Set lunch: salmon o-nigiri + salt o-nigiri + grilled mackerel + soft boiled egg + sesame eggplant👍🏻-2️⃣「和風豆乳雜菌烏冬🍄🥢($68)」-呢個係vegan🌱,讚岐烏冬彈牙,但略為清淡~Japanese-style udon with mushroom in soy milk soup-3️⃣「抹茶卷蛋💚($48)」-蛋糕都幾鬆軟,都ok濕潤,但想再出色d茶味可再濃d🤣~Matcha roll cake-4️⃣「焙菜卷蛋🤎($48)」-同抹茶卷蛋差唔多,都係濃度上略勝一籌><~Hojicha roll cake-5️⃣「朱古力蛋糕🍫($55)」-朱古力味超級濃!食落同食黑朱古力有得揮😂🤪,
1️⃣「套餐定食🍱($78)」
(包自選飯團🍙+鹽飯團🍙+主食x1🥢+配菜x2🥣)
套餐定食

2️⃣「和風豆乳雜菌烏冬🍄🥢($68)」

3️⃣「抹茶卷蛋💚($48)」

4️⃣「焙菜卷蛋🤎($48)」
5️⃣「朱古力蛋糕🍫($55)」
朱古力味超級濃!食落同食黑朱古力有得揮😂🤪,甜度適中~Chocolate cake👍🏻

6️⃣「鮮奶抹茶🍵($44)」
7️⃣「鮮奶伯爵茶☕️(44)」
拉花幾靚 ,難得飲到伯爵茶味,但latte都係偏重奶味,茶味較淡~Matcha Latte , earl grey latte
套餐定食
2021-01-31 171 瀏覽
Cloud ☁️ 🎈浮生/人生如浮雲 浮雲終消散/定食($78)自選飯團1個+鹽飯團1個+主食1款+配菜2款明太子鮭魚飯團三文魚味唔太出 唔知點解會食到一兩條三文魚骨🙊 所以要小心啲食呀😣鹽飯團🍙一開始由食呢個飯團開始 真系好淡 無味咁 要配合其他配菜一齊當飯食🍚燒鯖魚燒鯖魚邊邊煎得香脆 肉質新鮮🐟骨附腸覺得比較濃味 太鹹 骨附腸就係成條腸附左條骨到芝麻茄子屬於凍食 有三件茄子 醃得淋身入味🍆伯爵茶鮮奶 ($44)🥛伯爵味太淡 可以再濃啲牛奶飲落唔夠熱 差少少溫度😛定食樣貌雖然係精緻但食完之後覺得唔值得等太耐既時間🙈
Cloud ☁️

牛奶飲落唔夠熱 差少少溫度😛

定食樣貌雖然係精緻
但食完之後覺得唔值得等太耐既時間🙈
2021-01-22 163 瀏覽
在香港開了越來越多日系的Cafe,而這間Cafe位於大角咀,經常大排長龍,這天跟朋友也來嘗試一下,我們大概排了30分鐘才輪到我們。餐廳內位置不多,完全不會有壓迫感,所以很寫意舒服,很適合在這裏和朋友聊天發呆,靜靜的渡過一個下午,而且靠窗的都有一個落地玻璃,一光照射入來很舒服。而這裏的食物是以輕食為主,是日式定食,我和朋友分別叫了兩個日式定食。定食內包括自選飯團,鹹味飯團,主菜一款和配菜一款。我叫了的是Turner飯團和豚肉角煮為主食。首先一上份量不多,本以為會完全不夠飽,但吃完反而有一種制的感覺,我想是因為吃太多飯了吧。要特別讚賞一下他的豚肉,如果喜歡吃肥豬肉的人會喜歡這個,因為他甜甜的,肉已經煮得好軟冧,入口即溶,吃多了也不會有肥膩感。總結,這家的餐廳打卡一流和可以很舒服的渡過一個下午,推介打卡

2021-01-15 185 瀏覽
昨天14:00 好想去這店好耐,也不是刻意去到的,目標是幫家人尋找物資及太口喝想飲下野⋯⋯轉角位見到這店啊!而且我在OpenRice 每次coffee shop 也search 過haha 以為這店好遠😅內店裝修幽雅、日本風格👍咖啡香濃、奶味不會太重、正明咖啡豆夠香及滑、下次有機會試甜品
2021-01-10 165 瀏覽
♥️請𝚏𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠個人𝙸𝙶 : @150cmevita & @hkfoodievita𝙵𝚊𝚌𝚎𝚋𝚘𝚘𝚔 𝙿𝚊𝚐𝚎:150cmlittlegirl最近生活緊張,與其出去幫襯各大餐廳,不如喺屋企附近地區搵間cafe hea返個晏晝🙈朋友喺大角嘴尋覓到呢間隱世咖啡店,小枱數張、另設bar枱、加埋透光落地玻璃真係令人精神一振!呢杯 #鮮奶朱古力($42)份量比較細杯,朱古力味略啖,但勝在唔太甜,奶味非常濃郁!店內亦有幾款蛋糕提供,下次嚟可以再試下🍰🧁
𝙵𝚊𝚌𝚎𝚋𝚘𝚘𝚔 𝙿𝚊𝚐𝚎:150cmlittlegirl

2021-01-08 193 瀏覽
浮生📍大角咀偷得浮生半日閒☕️🌟- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 🌟🍱定食 $78 Include 一個自選飯團、一個鹽飯團、一個主食同兩款配菜💕飯團有三款口味,個人鐘意粟子同三文魚🙆🏻‍♀️粟子係冬天限定,用紫米、糙米、粟子碎等做,口感好唔錯,味道清清地☺️主菜有三款選擇,個人鐘意燒鯖魚,外皮煎得好香脆,一d都唔腥🤞🏻☕️咖啡係另外order,好香、唔酸👌🏻整體食物味道偏清d,portion偏少d,男仕有機會唔夠飽,女仔會岩岩好喔☺️ 🪟喜歡cafe嘅大玻璃,有自然光曬住好暖💛
浮生📍大角咀
偷得浮生半日閒☕️
🍱定食 $78
飯團有三款口味,個人鐘意粟子同三文魚🙆🏻‍♀️

☕️咖啡係另外order,好香、唔酸👌🏻

🪟喜歡cafe嘅大玻璃,有自然光曬住好暖💛

2020-12-28
2021-01-07 101 瀏覽
話說有日星期六下午小編同朋友係大角嘴覓食😋 但想食的餐廳都已經落場/被包場🤷🏻‍♀️ 係失望之際😭 無意中發現呢間cafe☕ 餐廳的裝橫好日系🎋 連菜單都是以簡單為主 對於有少少選擇困難症的小編來說真係好方便👏🏻 而且食物大部分都是低卡 唔怕食左會肥🤣 定食🍱 ($78)定食包括有兩個飯團🍙🍘(一個自選+一個指定) 主食 兩款配菜 小編個自選飯團就揀左五目雞肉🐔 指定就係鹽味🧂 兩個飯團都好軟熟 雞肉滲有少少醬油味 比較清淡不過幾好食 不錯👍🏻 另外主菜就揀關東煮🍢 有蘿蔔 魚餅 湯底濃而唔鹹 至於配菜我就揀左和風豆腐和半熟玉子🥚 全部的份量和味道都剛剛好 推介💯

定食🍱 ($78)
30 分鐘 (堂食)
下午茶
2020-12-14 185 瀏覽
日系咖啡店「浮生」進駐大角嘴,以綠白色及木系為主調,裝潢風格簡約精緻,落地玻璃設計令店內採光度十足。店內除了咖啡之外,也提供日式飯糰輕食,飯糰口味選擇頗多,食客可選擇套餐、飯糰搭配1款主食及2款配菜。主食方面有關東煮、豚肉角煮、照燒雞肉,配菜方面就有和風豆腐、骨附腸、醬油蛋、牛蒡等等,選擇豐富。擺盤簡約精美,長長葉子擺放了兩顆飯糰,飯糰採用日本米,飯粒黏糯有彈性,七味吞拿表面的七味粉是點綴,亦增加味道層次。主食照燒雞肉嫩滑入味,一口一啖亦不過份!配菜骨附腸及和風豆腐倒合我意,很有日式住家料理的感覺!Flat white,薄薄的拉花奶泡,纏繞着口腔!** 由於店內座位不多,卻沒有用餐時間限制,確是一敗筆,希望店主可以三思!**

主食照燒雞肉嫩滑入味,一口一啖亦不過份!
配菜骨附腸及和風豆腐倒合我意,很有日式住家料理的感覺!

Flat white,薄薄的拉花奶泡,纏繞着口腔!

去個𝚌𝚊𝚏𝚎 然後假裝自己在日本系列🇯🇵大角咀打卡𝚌𝚊𝚏𝚎📸綠白主調 木系裝修 和風文青𝚌𝚊𝚏𝚎🤤📸大大嘅玻璃窗 依家啲天氣坐得最舒服又唔會好熱🌥.定食套餐 $𝟽𝟾🍱 明太子鮭魚飯團+和風豆腐+骨附腸+燒鯖魚燒鯖魚食落去唔腥 肉質蠻鮮的!骨附腸嘅豬肉同雞肉𝚖𝚒𝚡埋 食落去肉味香濃而且好𝚓𝚞𝚒𝚌𝚢~建議大家先食飯團!因為味道比較淡口 如果食左主菜先可能會食唔倒個味🙌🏻但飯團都幾多料的☺️和風豆腐就合格無乜特別~🍱 五目雞肉飯團 +芝麻茄子+溏心蛋+關東煮溏心蛋熟嘅程度剛好🥰芝麻茄子好好吃!茄子入味得黎勁𝚓𝚞𝚒𝚌𝚢 食落好嫩~關東煮湯頭甜度控制得剛剛好👍🏻蘿蔔吸曬啲湯汁好好味🍢芝麻芝士蛋糕 芝士夠香夠滑但芝麻味唔係太出~呢個有點小可惜☹️-
去個𝚌𝚊𝚏𝚎 然後假裝自己在日本系列🇯🇵
大角咀打卡𝚌𝚊𝚏𝚎📸

綠白主調 木系裝修 和風文青𝚌𝚊𝚏𝚎🤤📸
大大嘅玻璃窗 依家啲天氣坐得最舒服
又唔會好熱🌥
定食套餐 $𝟽𝟾

🍱 明太子鮭魚飯團+和風豆腐+骨附腸+燒鯖魚

燒鯖魚食落去唔腥 肉質蠻鮮的!
建議大家先食飯團!
因為味道比較淡口 如果食左主菜先可能會食唔倒個味🙌🏻
但飯團都幾多料的☺️
和風豆腐就合格無乜特別~

🍱 五目雞肉飯團 +芝麻茄子+溏心蛋+關東煮

溏心蛋熟嘅程度剛好🥰
芝麻茄子好好吃!
茄子入味得黎勁𝚓𝚞𝚒𝚌𝚢 食落好嫩~
關東煮湯頭甜度控制得剛剛好👍🏻
蘿蔔吸曬啲湯汁好好味🍢
定食套餐
關東煮

芝麻芝士蛋糕 芝士夠香夠滑
但芝麻味唔係太出~
呢個有點小可惜☹️
芝麻芝士蛋糕

定食套餐
關東煮
  • 定食
1K
2020-12-06 98 瀏覽
呢區既文青Cafe 越黎越多🤣 牆壁投影著散文詩句好有Feel👩🏻‍🎨 本身以為日式輕食有D頹🤯 但係竟然有Pleasant Surprise👍🏻 一個定食有飯糰主菜同小菜🍱 以為份量好少 食落都幾飽足😋⭐️ 燒鯖魚 🐟⭐️ 五目雞肉飯糰 🐔⭐️ 溏心蛋 🍳⭐️ 金平牛蒡 🥕鯖魚比我想像中唔會腥😜 點檸檬汁🍋同蘿蔔比較清淡 可以加點鹽燒感🧂飯糰做得幾出色 💕飯粒軟硬適中 濕潤度適中唔會散曬 口味同樣偏清淡 小菜好有日式家庭Feel🇯🇵 雖然簡單 但係好滋味 牛蒡醬汁唔會太鹹⛩感覺像一個溫馨的家庭便當⭐️ 生薑燒 🥓⭐️ 明太子鮭魚飯糰 🐠⭐️ 骨付腸 🍖⭐️ 芝麻茄子 🍆可能無配一碗白飯🍚 生薑燒既肉雖然唔肥膩🥩 但係醬汁比較油 明太子口感比較日本既差一點 比較似漿😅 但係味道都幾Homey 口感出色 骨付腸有D似小學生便當👶🏻 唔係我杯茶🍵值得一提既係每個定食仲有一個⭐️鹽飯糰🍙雖然只有紫菜同飯 但係係會令你想食曬佢的😝⭐️ 鮮奶咖啡 ☕️咖啡反而無咩特別出色😕 不過呢個環境Chill 一Chill 都幾舒適🤩

⭐️ 燒鯖魚 🐟
⭐️ 五目雞肉飯糰 🐔