2013-10-24 976 瀏覽
一直以來津津都係我西環外賣首選。味道及價錢:三様嘢加埋啱啱好一百蚊。因為份量頗大,我地六個人分三個都夠食,所以我覺得好扺。 雞絲撈檬:表姐嘅至愛。我嫌佢清過頭,因為個雞係無加任何調味嘅,好似淨係用熱水煮熟,我本人唔係太接受到個種雞味。豬扒撈檬:豬扒鬆軟入味,唔會太油,呢間嘅豬扒係我食過中最好食嘅,所以我一直以來都以佢作為好食嘅標準。 兩碗檬粉嘅青瓜絲,紅蘿蔔絲、花生等配料份量剛好,汁又混得好,次次食都覺得好好食。除咗撈檬之外,咖哩牛腩都係一個非常之好嘅選擇。牛腩唔會太肥,咖哩味濃厚,唔會好似有時只係表面有味,但食落無味。因為好多汁,所以我地好多時會特登自己煲多d飯。 Final Verdict:真係又抵又好食㗎!
一直以來津津都係我西環外賣首選。
味道及價錢:

Final Verdict:
真係又抵又好食㗎!
2013-10-19
5 分鐘 (外賣自取)
2013-05-05 756 瀏覽
忘了是何時注意到這麼一家店,小小的,簡陋的,客人卻從來源源不絕。是夜特地坐叮叮來西環,依google map找卻找不到,還以為它已關門大吉之際,家住西環的千島醬堅決拉著我往前走,最後在下一個街口便遇上了。原來,一切只是google map的錯誤(好吧我已不是頭一趟中伏)。小店尚存,情味尚在。店內只有三張茶餐廳四人桌,進店時幸好遇上有二人空位可供搭檯。桌上放了簡單的菜單紙讓你圈畫搭配,除了越式選擇,還有車仔麵和華田奶茶等港式代表。菜單紙上沒標價錢,不過牆上貼著的菜牌就列明了價格。香茅豬扒撈檬($32),加入了魚露的撈檬汁甜酸平衡恰好,為爽滑的檬粉添上美味。豬扒味香,瘦肉部分居多但不會乾巴巴的難嚼。檬粉上有花生碎,底下鋪滿青瓜絲、生菜絲和青蔥,與魚露汁和檬粉拌勻後口感豐富,好喜歡的一碗。咖哩牛脷飯($36),牛脷切成條狀,數量不少,沒有膻臭味。薯仔比牛脷煮得更入味,黃咖哩汁味香,光吃稍帶辛辣,不過跟飯一起吃時就不太察覺辣味。伴上的白飯份量甚多,上頭還放了兩條翠綠菜心,女孩子自己一人的話定不能把整個飯完成。千島醬說越式春卷($32)樣子看似很好吃,所以也點了一客。因為是新鮮炸出來的,拍過照折

千島醬說越式春卷($32)樣子看似很好吃,所以也點了一客。因為是新鮮炸出來的,拍過照折騰一番後入口仍是燙的。外皮薄脆不在話下,內頭是素的,裹了紅蘿蔔絲、黑木耳絲和粉絲,清爽不膩,沾上魚露十分可口,難怪搭檯的客人一個人也點了一碟。
要吃正宗越南菜這裡當然不能滿足你,但我就是喜歡它夠地道。地道的港式越菜,跟豉油西餐和港式早餐常餐一樣,混血兒般的有著迷人異國風情,卻又摻合了本土色彩人情味。

對,那些在我們未成為「特區」時就有的人情味,還遺留多少?
題外話/補充資料: 食店正確地址為西環卑路乍街32號地下而非23號地下
  • 香茅豬扒撈檬
  • 越式春卷
2012-09-22 675 瀏覽
7月2日, 西環尾的津津食店是我倆的心水食店~ 從以前住西環開始已將此店變成我們的週末飯堂, 一直只是默默地支持, 從來也沒有替他寫過食評, 因為怕這如此又平又抵食的越南小店會被人吹捧坐大, 變成人氣店後水準更難以維持. 只是, 吃來吃去, 吃過很多地方甚至是越南的豬扒撈檬, 也還是覺得這裡的出品最好.::: 香茅豬扒撈檬(加咖哩汁) +凍奶茶 ::: $30 + $4配料簡簡單單, 都是常見的青瓜絲、生菜絲、花生碎和炸蒜. 檬粉乾爽, 沒有黏成一舊舊, 撈起檬汁來吃酸甜開胃. 重點的主角香茅豬扒, 分量足1.5塊, 斬成幼件, 外層稍微帶點焦脆, 沒帶多餘油份. 咬落肉質香濃幼嫩, 肉汁豐腴, 香茅更是入味! 質地如此軟嫩, 但卻不算肥膩, 又不會炸成柴皮, 實在是我在香港吃過數一數二的香茅豬扒~ 加上檬粉爽滑, 檬汁酸甜得宜, 混著一起吃更是美味~ 有時我也愛問店家多取一兜咖哩汁, 咖哩惹味少辣, 伴豬扒撈檬吃又有另一番滋味! 重點是店家慷慨, 加咖哩汁不用加錢, 吃一個檬粉有兩種風味, 無得彈~凍奶茶也很不錯~ 奶味足, 茶味也濃, 兩者比例恰到好處, 餐後飲更可當成滿足甜品~

凍奶茶也很不錯~ 奶味足, 茶味也濃, 兩者比例恰到好處, 餐後飲更可當成滿足甜品~ 正!
香茅豬扒撈檬(加咖哩汁)
凍奶茶
::: 津津皇牌飯(加咖哩汁) ::: $34
皇牌飯係除咗香茅豬扒之外, 我地必叫嘅野食之一~ 皆因叫一個飯, 就可以食勻多種美食, 包括有香茅豬扒、香茅雞翼、扎肉同腸仔, 份量都絕不惹少~ 香茅豬扒講咗佢有豐富嘅香茅味同咬口鮮嫩, 雞翼味都都一樣, 香茅味入味十足, 烤得香脆, 緊次於豬扒~ 腸仔同扎肉雖然都係普通野, 但係作為什扒飯, 呢d綠葉絕對唔少得~ 可以揀豉油或者咖哩汁, 個人超鍾意佢嘅咖哩汁, 十分濃烈, 啖啖充滿椰香味, 香而不辣, 絕對好過好多越南野嘅咖哩~
津津皇牌飯(加咖哩汁)
自搬離西環後便很少再過來吃東西~ 今日再來, 水準依舊, 人氣有爭無減, 來吃的都是附近的街坊街里. 儘管這裡舖面簡陋挾小欠缺裝修, 多年來價錢也上漲不少, 但仍然比大部份越南食店好味抵食! 呢度好食嘅, 當然唔止我地今日食嘅呢2樣, 佢嘅咖哩牛腩、咖哩牛脷、春卷同生牛河都同樣出色! 這一次, 決定要為我們心目中的好味越南小店寫一個笑~ 希望他在蓬勃發展中的西環尾能站得住腳, 繼續保持下去!

2012-07-02
凍奶茶
香茅豬扒撈檬(加咖哩汁)
津津皇牌飯(加咖哩汁)
2012-03-22 402 瀏覽
西環有好多美食/ 越南野也不少, 津津都算係幾出色的一間, 店很少, 放到4/5張枱, 人客多數都係外賣拎走, 可能係因為呢到太少位同埋外賣唔加錢 . 我叫左香茅豬扒湯河: 我最中意食河粉 (但其實我好驚佢好肥>< 但係唔緊要la !! ) 香茅豬扒很香, 但浸係湯入面, 所以唔多脆了, 調味幾好, 有時食越式河粉. 重要配上香茅系列的肉類, 總會弄得很油 (河粉本身食油份也少了 ~_~) . 但係津津的湯出奇地清淡, 還有不少芽菜, 略嫌不足的是, 整碗粉欠缺一些綠色元素, 可以加返d 芫茜 ..(雖然對芫茜無咩好感, 但係碗粉靚d, 食都開心d ) 咖喱牛腩飯 : 咖喱十分香, 咖喱汁係稀的那種,辣得令人更開胃.我食左一舊牛腩,牛腩本身油脂分佈平均.炆得十分淋同入味!  很多人都推薦越色春卷,但係本人對佢就有點失望LA . 即叫即炸, 熱辣辣的, 越式春捲皮包住紅蘿蔔絲, 黑木耳絲, 粉絲 . 口感上的享感是值得一讚的. 但可惜我覺得入面係欠缺一點肉味, (我十分喜歡廣式春卷><) . 點上魚露, 減低少不少油膩感和熱氣
西環有好多美食/

越南野也不少, 津津都算係幾出色的一間,
香茅豬扒湯河 $26
我叫左
咖喱牛腩飯 $32
.我食左一舊牛腩,牛腩本身油脂分佈平均.炆得十分淋同入味!

越色春卷 $ 29
2012-03-21
3 分鐘 (堂食)
香茅豬扒湯河 $26
咖喱牛腩飯 $32
2011-10-09 362 瀏覽
是一所位於西環的小店,是日晚上在附近做過點事,回家前找個地方吃飯,就平平地在此攪掂,入到店內,竟然滿座,幸而不多久就有二人吃畢離開,是一個角落的位置,也好!至少不用背靠走廊,至少安全一點嘛!二人吃的東西全由本人發板,最後點了一碗生熟牛肉河、咖哩牛腩撈檬、一客春卷及一杯鹹檸七。之後來的是一客春卷,是一客素的越南春卷,非常之熱辣香口,外層的春卷皮非常之脆,兩層的米紙是稍欠了一份鬆,不然會更為好吃,而在內的餡都是甘筍絲、粉絲及木耳絲,入口爽中輕細,絲切得夠幼細,盡顯店家的心機,蘸點魚露來吃,雖然不是如正宗版本的具有鹹香,但在香港又有幾多店子有正宗的魚露呢?此魚露至少不死酸,蘸點來伴春卷吃,酸酸甜甜的,已經非常不錯。很快就有生熟牛肉河吃,牛肉河上桌時,牛肉已是很熟,但至少都還帶點點粉紅色,薄薄的牛肉片不是肥牛,但就是不會太多肥膏,而入口依然嫩滑,最令人關注的都是那個湯底,呷了一口,其實真的一點也不正宗,是清清的有丁點肉味,不過絕不能說得上是有牛味了吧,加上金不換欠奉,整個感覺就是不正宗。正不正宗也好,最重要的都是好吃,沒有了金不換,店家在碗粉之上加入不少的炸蒜蓉,乾身而非常之香,伴起河粉來吃,
美而廉之典範
自助點餐
越南春卷非常之熱辣香口
在內的餡都是甘筍絲、粉絲及木耳絲
此魚露至少不死酸
生熟牛肉河的牛肉已是很熟
河粉就比較粗,有如炒河用的河粉
正不正宗也好,最重要的都是好吃,沒有了金不換,店家在碗粉之上加入不少的炸蒜蓉,乾身而非常之香,伴起河粉來吃,真的是非常之夠味夠香,再加上不少的蔥花提味,吃起來都夠味也不輸蝕,墊底的芽菜夠爽口,河粉就比較粗,有如炒河用的河粉,吸湯力差了一點也,不過入口尚是順滑而有點米香,可以接受。
檬粉真的很大碗,撒了點青瓜絲、花生粒及炸蒜塊
咖哩牛腩帶有挺濃的椰奶味
咖哩牛腩撈檬是牛腩與檬粉分上,那碗檬粉真的很大碗,撒了點青瓜絲、花生粒及炸蒜塊,光是用來撈魚露吃,味道已經是夠香了,檬粉乾身,軟硬適中而帶彈性,再撈點咖哩汁來吃,咖哩汁香料味不強而且真的一點也不辣,反之帶有挺濃的椰奶味,入口順滑有椰香,用來撈檬粉來吃,都算什是稱職,至於牛腩及薯仔都算是普通貨色,前者韌了一點但至少不「痴」牙,後者未算粉腍但至少不會太硬。
一杯鹹檸七足有半隻鹹檸檬
最後來一杯鹹檸七,大大個冰杯中足有半隻鹹檸檬,用匙羹壓榨之後就加入七喜,喝起來又鹹又有點點檸檬味,加上有氣的七喜氣水,爽快!

來也匆匆,去也匆匆,九十八二人晚膳,真的是太抵了,雖然此店的越南食物絕對不太正宗,但不代表不好吃啊!非常之有地方化的越南味,收的是街坊價錢,小小店舖,努力的在發亮。
2011-04-22
5 分鐘 (堂食)
美而廉之典範
越南春卷非常之熱辣香口
在內的餡都是甘筍絲、粉絲及木耳絲
一杯鹹檸七足有半隻鹹檸檬
  • 鹹檸七
2011-08-12 226 瀏覽
一直好想試這小店,因為openrice有很很多哈哈笑。而且,也有很多街坊推薦。今天忽然好想吃春巻和越式的香芧豬扒。而網上則推介它們的皇牌飯。今次先自己的心水。豬扒和春卷都好好味。原來這裏的餸可任意配搭,像一般的車仔面。我則點了個撈蒙粉。除了環境很逼外,很滿意這裏的食物。會再來試他們的皇牌飯以及咖哩。服務只給了2分,因為服務員有點惡和脾氣。

點菜紙
我則點了個撈蒙粉。

服務只給了2分,因為服務員有點惡和脾氣。
2011-06-20
5 分鐘 (堂食)
  • 皇牌飯
2010-11-22 172 瀏覽
看了那麼多好評,又住喺附近,所以想試下星期日同女友兩個,order咗一份皇牌湯濛,一份咖喱牛腩撈濛,越南春卷,青檸水,差唔多5分鐘就齊晒食咗兩口撈濛,突然發現蔥頭里有一隻油炸過嘅細曱甴,即刻叫老闆來睇。老闆亦即刻表示換一碗撈濛,,,果時女友嘅湯濛里又發現好大隻浸死嘅飛蟲,,,衛生情況咁差,點可以開門做生意ga雖然豬扒鮮嫩美味,咖喱牛腩也非常入味,但下次絕對不會再幫襯了
看了那麼多好評,又住喺附近,所以想試下
果時女友嘅湯濛里又發現好大隻浸死嘅飛蟲,,,
衛生情況咁差,點可以開門做生意ga
2010-11-21
2009-12-03 128 瀏覽
西環的街坊食店, 津津係其中一間我最推薦既. 來過兩次都係買外賣, 第一次叫了皇牌飯, 有齊香茅豬扒, 雞翼, 扎肉, 腸仔, 都只係 $29, 拎到返屋企都仲熱辣辣, 明顯即叫即做, 連腸仔都有煎過, 好香. 唔洗30蚊食到飽晒.第2次叫左豬扒飯, 一樣好味. 最好既係佢個飯有好多菜, 平時出面D飯盒最多得一條, 甚至無菜, 有都係勁霉, 呢度的飯盒健康好多!!睇黎以後屋企無飯開的時候, 會不斷ENCORE呢間...

睇黎以後屋企無飯開的時候, 會不斷ENCORE呢間...
2009-10-20 96 瀏覽
食了咖哩牛腩 雞絲撈濛蔗蝦牛腩幾夠味撈檬也不錯蔗蝦就一般喇杯奶茶如果叫少奶應該好味dd但係咁ge價錢真係算係咁喇ps好多人黎買外賣
食了

但係咁ge價錢真係算係咁喇

ps好多人黎買外賣
2009-10-19
2009-08-19 90 瀏覽
皇牌飯係好正~~不過如果想清淡d~可以食雞絲米線~~雞絲係雞脾肉撕落黎~~(佢廚房好open所以睇到點整)~~雖然係雞脾肉;但就唔鞋口~幾滑嘅~米線就普通啦~~湯底就幾出色,~~(有時會咸咗dd)廿零蚊~~呢個價錢好抵食~~來多杯青檸水~~都係三十一二左右~~~
皇牌飯係好正~~不過如果想清淡d~可以食雞絲米線~~
雞絲係雞脾肉撕落黎~~(佢廚房好open所以睇到點整)~~
雖然係雞脾肉;但就唔鞋口~幾滑嘅~
米線就普通啦~~湯底就幾出色,~~(有時會咸咗dd)
廿零蚊~~呢個價錢好抵食~~
來多杯青檸水~~都係三十一二左右~~~
2009-08-18
2009-08-04 33 瀏覽
自己係今年會考生 一出世就係西環住 仲記得以前細細個津津就已經係度 佢d野一d都唔貴 做街坊生意 屹立左係西環咁耐 利害自己最愛既係香茅豬扒 真係整得好出色 比起出面好多舖頭都整得好 最緊要都係價錢相宜 另外咖哩牛腩都好好味 咖哩好香 不如有陣時牛腩會唔多令 其實另一個鍾意呢度既原因係 份量好大 $30唔駛已經可以食到勁飽
自己係今年會考生 一出世就係西環住

不如有陣時牛腩會唔多令

其實另一個鍾意呢度既原因係
份量好大 $30唔駛已經可以食到勁飽
2009-03-23 36 瀏覽
好耐無去過西環食晚餐今晚去咗津津度食呀咦~ 呢度又加價既~ (點解金融風暴之下佢都要加價架)無計~ 都嚟咗.... 照食啦bb 次次都食皇牌反 (豬扒,扎肉,雞翼一隻,腸仔) 配咖喱汁, 因為佢話好味囉~佢既豬扒係最好味架, 因為香芧掛....) 哈哈我叫咗個咖喱牛腩湯檬呀~ 好味呀, 第一次食喳,但佢既牛腩好入味,薯仔又夠淋....good雖然加咗價..但都好多人去呀...可能真係keep到水準呀
好耐無去過西環食晚餐

今晚去咗津津度食呀

咦~ 呢度又加價既~ (點解金融風暴之下佢都要加價架)
無計~ 都嚟咗.... 照食啦

佢既豬扒係最好味架, 因為香芧掛....) 哈哈

我叫咗個咖喱牛腩湯檬呀~ 好味呀,
第一次食喳,但佢既牛腩好入味,薯仔又夠淋....good

雖然加咗價..但都好多人去呀...

可能真係keep到水準呀
  • 皇牌反/咖喱牛腩
2009-02-21 45 瀏覽
21/2/2009 約12:00pm津津響西環都一段時間,耐不耐都會幫襯下今次買外賣要皇牌撈檬$29皇牌係指豬扒雞翼扎肉腸仔呢四樣論賣相已經很不錯,多不再話下,配料齊備豬扒唔乾,同雞翼一樣入味,扎肉都唔錯腸仔雖是普通貨色,但唔油膩撈檬最重要既汁做得出色,醒醒胃胃食慾番哂黎只係檬粉唔夠凍囉,不過呢個價錢真係很抵津津在西環做得穩,梗有原因既...
21/2/2009 約12:00pm
津津響西環都一段時間,耐不耐都會幫襯下
今次買外賣要皇牌撈檬$29
皇牌係指豬扒雞翼扎肉腸仔呢四樣
論賣相已經很不錯,多不再話下,配料齊備
豬扒唔乾,同雞翼一樣入味,扎肉都唔錯
腸仔雖是普通貨色,但唔油膩
撈檬最重要既汁做得出色,醒醒胃胃食慾番哂黎
只係檬粉唔夠凍囉,不過呢個價錢真係很抵
津津在西環做得穩,梗有原因既...
正皇牌撈檬
正皇牌撈檬
  • 皇牌撈檬
2009-02-17 26 瀏覽
第一次去食...只係行過已經香到暈第一次試左車仔面...料多又好味佢地d咖喱又幾正~本身唔太好咖喱都愛上有次外賣春卷...唔算油...個汁幾得意~抵食就算有時突然想食但又唔肚餓都可以叫d送黎食~真係食完心情靚如果地方大d,再清潔d就好喇!!!
第一次去食...只係行過已經香到暈

第一次試左車仔面...
料多又好味
佢地d咖喱又幾正~本身唔太好咖喱都愛上

有次外賣春卷...
唔算油...個汁幾得意~抵食

就算有時突然想食但又唔肚餓都可以叫d送黎食~真係食完心情靚

如果地方大d,再清潔d就好喇!!!
2009-01-08 35 瀏覽
咖喱牛腩 although a bit oily, quite tasty and 入味檬 also very good, not too soft, and quite a lot for a girlhighly recommended for a quick fixmy frd also recommend 豬扒, deep fried very crispy

$22 (其他)