2012-09-22 661 瀏覽
7月2日, 西環尾的津津食店是我倆的心水食店~ 從以前住西環開始已將此店變成我們的週末飯堂, 一直只是默默地支持, 從來也沒有替他寫過食評, 因為怕這如此又平又抵食的越南小店會被人吹捧坐大, 變成人氣店後水準更難以維持. 只是, 吃來吃去, 吃過很多地方甚至是越南的豬扒撈檬, 也還是覺得這裡的出品最好.::: 香茅豬扒撈檬(加咖哩汁) +凍奶茶 ::: $30 + $4配料簡簡單單, 都是常見的青瓜絲、生菜絲、花生碎和炸蒜. 檬粉乾爽, 沒有黏成一舊舊, 撈起檬汁來吃酸甜開胃. 重點的主角香茅豬扒, 分量足1.5塊, 斬成幼件, 外層稍微帶點焦脆, 沒帶多餘油份. 咬落肉質香濃幼嫩, 肉汁豐腴, 香茅更是入味! 質地如此軟嫩, 但卻不算肥膩, 又不會炸成柴皮, 實在是我在香港吃過數一數二的香茅豬扒~ 加上檬粉爽滑, 檬汁酸甜得宜, 混著一起吃更是美味~ 有時我也愛問店家多取一兜咖哩汁, 咖哩惹味少辣, 伴豬扒撈檬吃又有另一番滋味! 重點是店家慷慨, 加咖哩汁不用加錢, 吃一個檬粉有兩種風味, 無得彈~凍奶茶也很不錯~ 奶味足, 茶味也濃, 兩者比例恰到好處, 餐後飲更可當成滿足甜品~

凍奶茶也很不錯~ 奶味足, 茶味也濃, 兩者比例恰到好處, 餐後飲更可當成滿足甜品~ 正!
香茅豬扒撈檬(加咖哩汁)
凍奶茶
::: 津津皇牌飯(加咖哩汁) ::: $34
皇牌飯係除咗香茅豬扒之外, 我地必叫嘅野食之一~ 皆因叫一個飯, 就可以食勻多種美食, 包括有香茅豬扒、香茅雞翼、扎肉同腸仔, 份量都絕不惹少~ 香茅豬扒講咗佢有豐富嘅香茅味同咬口鮮嫩, 雞翼味都都一樣, 香茅味入味十足, 烤得香脆, 緊次於豬扒~ 腸仔同扎肉雖然都係普通野, 但係作為什扒飯, 呢d綠葉絕對唔少得~ 可以揀豉油或者咖哩汁, 個人超鍾意佢嘅咖哩汁, 十分濃烈, 啖啖充滿椰香味, 香而不辣, 絕對好過好多越南野嘅咖哩~
津津皇牌飯(加咖哩汁)
自搬離西環後便很少再過來吃東西~ 今日再來, 水準依舊, 人氣有爭無減, 來吃的都是附近的街坊街里. 儘管這裡舖面簡陋挾小欠缺裝修, 多年來價錢也上漲不少, 但仍然比大部份越南食店好味抵食! 呢度好食嘅, 當然唔止我地今日食嘅呢2樣, 佢嘅咖哩牛腩、咖哩牛脷、春卷同生牛河都同樣出色! 這一次, 決定要為我們心目中的好味越南小店寫一個笑~ 希望他在蓬勃發展中的西環尾能站得住腳, 繼續保持下去!

2012-07-02
凍奶茶
香茅豬扒撈檬(加咖哩汁)
津津皇牌飯(加咖哩汁)