2009-06-30 121 瀏覽
嗰日因為下雨關係,所以咪近近地同屋企人去呢間試下,之前已聽聞呢間野no good,我去過一次淨係覺得佢service麻麻,但係今次真係好失望.我地order左:1. 一打沙爹(豬,雞牛各四串) D沙爹太硬好難咀嚼,沙爹醬無花生味好似萄汁唔好味2. 牛尾煲 一般唔太差3. 泰式濕炒河粉(要雞肉) 65好重蒜頭味無其他特別味4. 炸蝦餅 一般5. 軟殼蟹米紙卷 (暫停供應) 故改左order 咖哩牛腩煲 我一咬就食到牛腩有酸酸地變左嘅怪味,馬上叫伙計處理點知個伙計呆左又唔知點反應,咁我咪叫佢找經理來處理,當有個女經理過來我地就講佢知d牛腩有問題,佢就話我幫你取消,叫過d乜野食吖.之後我地叫佢比個menu我地啦,最後我地只係叫多左個甜品就結帳走人.(炒河粉& 炸蝦餅要成60幾蚊一碟,比起外面d舖頭算貴!) 埋單要HK$350 食到一肚氣!!個女經理竟然一個sorry字句都無就行開,咁嘅服務態度完全唔掂! 講真d野又唔係平,又唔好食,仲要d野食變左(壞左),d態度又唔得!好喇到最後我地找數時同佢地講我地想要張receipt,過左一陣有第二個伙計過來,我地問張單係咪比我地,佢話

1. 一打沙爹(豬,雞牛各四串)
D沙爹太硬好難咀嚼,沙爹醬無花生味好似萄汁唔好味

2. 牛尾煲
一般唔太差

3. 泰式濕炒河粉(要雞肉) 65
好重蒜頭味無其他特別味

4. 炸蝦餅
一般

5. 軟殼蟹米紙卷 (暫停供應)
故改左order 咖哩牛腩煲

埋單要HK$350 食到一肚氣!!

好喇到最後我地找數時同佢地講我地想要張receipt,過左一陣有第二個伙計過來,我地問張單係咪比我地,佢話唔係埋單咩,我地話已經比左錢啦,佢就話你地等等先,之後佢比左張單我地.唉!d伙計好似未瞓醒咁!唔怪得間店會响星期日7點幾都得幾枱客人啦!
2009-06-28
1K
2009-06-29 44 瀏覽
豬豬女友昨天在講, 未來工作好擔心, 都冇法子, 轉工係有好多未知之數都唔驚的咁多!唯勤是岸喇~ 做好自己本分便行!工作關係, 今日時間好趕, 和朋友出來, 都不知食乜好.記起造間咁耐都未訪察的泰餐館, 和朋友撞了上來!想不到我今日才第一次來此泰國餐廳!叫了一人一個set 午餐.我要紅咖哩豬頸肉, 佢要泰式海南雞餐~餐係有餐湯的, 但未必一定係冬陰公, 有可能係紫菜豆腐湯!仲係不准轉冬陰公的...所以, 本想叫咖哩雞的我, 為了個冬陰公, 唯有轉食紅咖哩豬頸肉餐冬陰公都ok, 幾酸, 唔太辣.香茅味重.紅咖哩豬頸肉d 咖哩幾淺色, 橙色咁; 唔算辣, 椰味都幾重, 本人不太喜歡;餐仲有一串 串燒, 味不錯, 係剛燒起的.另外仲有d 菜, 清清地, 幾健康噃!泰式海南雞餐也像樣, 己去骨啖啖肉, 朋友食得好 happy.早知我都要泰式海南雞餐啦跟凍飲的.服務很好, 一讚!哥哥都好勤力, 工作好主動.又係果句, 唯勤是岸!!!!
都唔驚的咁多!
唯勤是岸喇~ 做好自己本分便行!

工作關係, 今日時間好趕, 和朋友出來, 都不知食乜好.
記起造間咁耐都未訪察的泰餐館, 和朋友撞了上來!
想不到我今日才第一次來此泰國餐廳!

叫了一人一個set 午餐.
我要紅咖哩豬頸肉, 佢要泰式海南雞餐~

餐係有餐湯的, 但未必一定係冬陰公, 有可能係紫菜豆腐湯!
仲係不准轉冬陰公的...

冬陰公都ok, 幾酸, 唔太辣.香茅味重.

紅咖哩豬頸肉d 咖哩幾淺色, 橙色咁;
唔算辣, 椰味都幾重, 本人不太喜歡;
餐仲有一串 串燒, 味不錯, 係剛燒起的.
另外仲有d 菜, 清清地, 幾健康噃!

早知我都要泰式海南雞餐啦

跟凍飲的.
服務很好, 一讚!
哥哥都好勤力, 工作好主動.

又係果句, 唯勤是岸!!!!
香茅味重
紅咖喱豬頸肉, 好似好橙色咁.杯仔內的係jelly甜品
2009-06-27 34 瀏覽
尋晚已經同個frd 睇定第一城有咩食~睇左lei間發覺裝修幾靚~就黎左lei道啦!個環境真係幾得~~好舒服~坐左o係窗口位~望下餐牌~wa!咁平既@@一碗粉~睇下咩湯底~除左冬蔭公湯底係$22蚊外~其他都係$18蚊!可以揀一樣送同埋有野飲~~d小食仲平!!蝦餅~魚餅~仲有幾款唔記得係咩~~都係$12蚊~有兩塊~炒菜就$15蚊~~跟住就同個frd叫左兩碗粉~(佢係冬蔭公湯底)~一碟炒菜~一碟魚餅~兩野飲杯豬扒豬骨湯底金邊粉(我)---一黎到...好大碗!$18蚊仲想點??味道ok 既~朋友果碗冬蔭公生牛肉河粉---我見平時食野咁奄尖既佢都無彈~咁應該ok 既!清炒菜心 --- 個味道唔知點咁~d菜有小小老魚餅 --- 好好食~!!下次一定會再叫!$12蚊好抵食xDD凍菊花蜜(我) --- 淡...應該落多D蜜 凍洛神花蜜 --- 個味好似利賓立~~不過都係淡兩個人埋單$78蚊~一定會再黎食!

清炒菜心 --- 個味道唔知點咁~d菜有小小老

凍菊花蜜(我) --- 淡...應該落多D蜜

凍洛神花蜜 --- 個味好似利賓立~~不過都係淡

兩個人埋單$78蚊~一定會再黎食!
2009-06-25
  • 魚餅
2009-06-17 17 瀏覽
好耐都無涉足第1城,jun 16, 09,7人嚟叫咗1個6人餐+散叫 : 1) 6人餐 ($398)i) 椰汁雞湯-3揀1,另外有冬蔭功同紫菜肉碎豆腐湯-個湯都好夠味,但友人就覺得鹹咗d-亦鮮 ii) 木瓜沙律-喺11款小食內揀2款-只喺食到醃後嘅酸甜味,同少爽口嘅口感 iii) 泰皇炸蝦餅-呢個就只喺得個鹹味,唔多有鮮味-好普通 iv) 青咖喱雞-再喺13個小炒揀3個-個汁越食越辣,都都幾惹味,不錯-不過雞肉質素只喺普通 v) 飛天通菜-可以 vi) 泰式豬頸肉炒茄子-無論茄子/豬頸肉都好惹味 vii) 菠蘿炒飯-肉鬆1d都唔鬆,痴埋1串咁,幸好飯仲喺1粒粒-整體味道可以啦 viii) 泰式炒檸粉-正常,但未見泰國特色在其中 ix) 泰式甜品-我只喺食咗椰汁西米糕啫,椰汁面好滑,清甜,不錯 2) 芭提雅煎魚餅 ($12)-頗重嘅香葉味 3) 炭燒魷魚鬚 ($12)-正常 4) 3色串燒 ($12)-應該喺豬牛雞,但唔知點解會食到少少"so"味-普通* 因為好耐之前喺blog友睇過,先知道喺天台位有間泰菜............但就要去宜家先有機會去到 * 友人有9折

1) 6人餐 ($398)
i) 椰汁雞湯
-3揀1,另外有冬蔭功同紫菜肉碎豆腐湯
-個湯都好夠味,但友人就覺得鹹咗d
-亦鮮

ii) 木瓜沙律
-喺11款小食內揀2款
-只喺食到醃後嘅酸甜味,同少爽口嘅口感

iii) 泰皇炸蝦餅
-呢個就只喺得個鹹味,唔多有鮮味
-好普通

iv) 青咖喱雞
-再喺13個小炒揀3個
-個汁越食越辣,都都幾惹味,不錯
-不過雞肉質素只喺普通

vii) 菠蘿炒飯
-肉鬆1d都唔鬆,痴埋1串咁,幸好飯仲喺1粒粒
-整體味道可以啦

viii) 泰式炒檸粉
-正常,但未見泰國特色在其中

ix) 泰式甜品
-我只喺食咗椰汁西米糕啫,椰汁面好滑,清甜,不錯

2) 芭提雅煎魚餅 ($12)
-頗重嘅香葉味

3) 炭燒魷魚鬚 ($12)
-正常

4) 3色串燒 ($12)
-應該喺豬牛雞,但唔知點解會食到少少"so"味
-普通

* 友人有9折
2009-06-16
2009-02-02 25 瀏覽
係平台花園的一間泰式餐廳,都幾別具一格既FEEL,一坐低就有個虾片-脆脆咁又辣辣地, 令人開胃左? 食住先,不過佢都未舖好張TABLE就叫左我地坐低,個WAITRESS 又手忙腳亂咁.我地就HELP 左佢一下喇. *快手D*我地一行六人,點左: 泰式拼盤有5種小食,有d偏咸. 香辣肉碎生菜包同個拼盤唔同, 辡好多, 但又好惹味~ 食中左chilly 就頂唔順了!好差的是:佢俾得幾塊生菜,跟本唔夠包咁多肉碎呀.問佢可唔可以加.$20 一碟, 都係得個幾塊!!!唯有叫左個飯去送d餸喇. 香茅茄湯燴牛尾煲個賣相好普通咁, 不過都幾好味, 牛尾都煮得好軟.明爐烏魚不過不失咁.不過佢最尾先黎,等左好耐,其他野都食曬.只好空口咁食魚. 原個菠蘿海鮮飯成個菠蘿咁上, 份量幾足,鍾意佢有d提子粒. 泰式炒金邊粉佢上碟幾靚,食落都唔錯, 酸酸辡辡咁,不過d牙菜可以炒佢一炒. 咖啡 火龍果冰係佢錯左order 之下要左,幾甜下, 椰汁西米糕芒果糯米飯一層層有芒果,白糯米,黑糯米,椰汁,warm+ cold好好味唔會太'流' or 太甜極得留個肚去食間restarant個空間感都幾好, 不過個manager
係平台花園的一間泰式餐廳,
都幾別具一格既FEEL,
一坐低就有個
虾片-脆脆咁又辣辣地, 令人開胃左?
食住先,
不過佢都未舖好張TABLE就叫左我地坐低,
WAITRESS 又手忙腳亂咁.
我地就HELP 左佢一下喇. *快手D*
我地一行六人,點左:
泰式拼盤
有5種小食,
有d偏咸.
香辣肉碎生菜包
同個拼盤唔同,
辡好多, 但又好惹味~
食中左chilly 就頂唔順了!
好差的是:
佢俾得幾塊生菜,
跟本唔夠包咁多肉碎呀.
問佢可唔可以加.
$20 一碟, 都係得個幾塊!!!
唯有叫左個飯去送d餸喇.
香茅茄湯燴牛尾煲
個賣相好普通咁,
不過都幾好味,
牛尾都煮得好軟.
明爐烏魚
不過不失咁.
不過佢最尾先黎,
等左好耐,
其他野都食曬.
只好空口咁食魚.
原個菠蘿海鮮飯
成個菠蘿咁上,
份量幾足,
鍾意佢有d提子粒.
泰式炒金邊粉
佢上碟幾靚,
食落都唔錯, 酸酸辡辡咁,
不過d牙菜可以炒佢一炒.
咖啡
火龍果冰
係佢錯左order 之下要左,
幾甜下,
椰汁西米糕
芒果糯米飯
一層層有芒果,白糯米,黑糯米,椰汁,
warm+ cold
好好味
唔會太'流' or 太甜
極得留個肚去食

間restarant個空間感都幾好,
不過個manager 好似好趕時間咁?
我地點主菜個時點左2個度,
佢就走開左,
番黎個時點多3個,
佢一見我地think 左一下,
就say "咁你地諗下先, 我落住先" 就走左.
到點甜品個時,
叫極都冇人應,
我地叫左2個drink ja,
佢又趕住走了,
問"得2個呀嘛",
好彩叫得住佢ja!
結果個drink 係黎錯左架!
service 唔係好得,
唔加水,
到上甜品個時,
明明見到我地成table 都食曬喇,
都唔help下收左佢,
令到我地都唔知how 去食個糕點呀!
2008-10-19 4 瀏覽
冬陰功湯,男友覺得味道不錯,內裡蝦及有其他海鮮泰色炒粉皮,有少少乾炒牛河feel,但就好油好油,食左兩啖又覺得咸左少少清炒泰色菜,都幾硬下,佢地話好好食,我同男友則覺沒有什麼真係非常好食既睇法駝鳥肉炒豆,個肉質幾爽,應該係no飯之選~服務幾好,打包會幫你攪,唔洗你粗心!
冬陰功湯,男友覺得味道不錯,內裡蝦及有其他海鮮

駝鳥肉炒豆,個肉質幾爽,應該係no飯之選~

服務幾好,打包會幫你攪,唔洗你粗心!
(非會員)
2008-06-15 5 瀏覽
在第一城中心平台的餐廳, 老實講都唔會人多, 晚飯時段只是五成滿啦...不過一家人來食都還可以, 有大電視睇。$52的鴨胸手紙卷非常唔得, 根本就只有一條鴨肉絲及其他紅蘿蔔絲。馬拉盞炒菜又是唔得, 好硬。最好味是炭燒牛柳及菠蘿炒飯。在九時後的半價非酒精飲品, 得個甜字...星期一至五有d特價食物選擇, 埋單大該每人$100, 都可以啦! 街坊生意, 唔好要求太高
  • 炭燒牛柳
2008-06-14 4 瀏覽
泰Inn餐廳環境不錯,味道一般,食材麻麻…108蚊 o既冬陰功湯,味道不錯,內有中蝦四五隻,但都係霉o既~ho78蚊 o既蟹肉炒粉絲,蟹肉一小撮,粉絲炒得一舊舊,淡而無味,但自行加上咖哩汁還是ok o既~仲有咖哩炒大頭蝦,用 o左中式煮法,將大蝦先加豆粉,古靈精怪。還是八元六片的蝦片最是可口,再來一碟?共盛惠十六蚊~hee
泰Inn餐廳環境不錯,味道一般,食材麻麻…

還是八元六片的蝦片最是可口,再來一碟?共盛惠十六蚊~hee
2008-06-05 12 瀏覽
HA...今日同班FD行先街冇野做....又勁肚(我)喎!!!之後係第一城一行左N咁多次.,,,跟住,行行下就行左去泰Inn .....本身想睇下嫁渣.....個FD冇喇喇又話要食泰國野...入左去喇,.....一坐低有小食食喇.....叫左柚子沙律...拼盆...有香葉包雞,煎魚餅,瑕餅,春卷.....之後又叫左個鴨胸米紙卷....好好味.....HA HA.....個冬陰功湯....材料好夠呢!!有好大隻瑕瑕~~~~~~~~~HA HA HA HA HA之MA糕好味!!椰汁西米糕丫!!GOOD!!
入左去喇,.....一坐低有小食食喇.....
之MA糕好味!!椰汁西米糕丫!!GOOD!!
正 鴨胸米紙卷
正 拼盆
正 鴨胸米紙卷
正 拼盆
  • 鴨胸米紙卷
  • 真係好正呢!!!