2021-02-21 542 瀏覽
吃完下午茶途中,收到媽媽電話說今晚不煮飯了叫我自己解決,一出了熊小館就看到這間有在做外賣自取優惠,那就隨便買一下解決晚餐!泰式咖哩套餐—青咖哩—牛肉配飯及餐湯(68元)三款咖哩分別代表大辣(青咖哩),中辣(黃咖哩),小辣(紅咖哩)。作為重口味的我,肯定要試試大辣的咖哩是怎樣啦,所以就選了青咖哩!青色的咖哩可能跟平常吃的有點出入,而且感覺沒那麼誘人的樣子,但吃起來完全不會,很濃的咖哩味,香料下得很足的,辣度還可以,感覺再辣點都可以。配料有牛肉和類似茹子的蔬菜。牛肉的肉味挺濃的,配上咖哩,很好下飯!類似茹子的蔬菜吃起來比較爽口!而且這個還配有餐湯,今天的是中式的黃瓜湯,喝起來挺清甜的,不錯!

泰式咖哩套餐—青咖哩—牛肉配飯及餐湯(68元)

外賣自取
2021-02-14 267 瀏覽
食左兩個午市套餐,咖哩軟殼蟹加白飯,菠蘿炒飯。個咖哩完全無咖哩味,只有蔥同青椒味,似食中式炒麵。菠蘿炒飯又係無咩味,只用碟裝唔緊要,得兩三粒細細粒菠蘿。環境就唔錯,兩個人食比一張大枱。侍應反應好快同好有禮貌。
食左兩個午市套餐,咖哩軟殼蟹加白飯,菠蘿炒飯。
個咖哩完全無咖哩味,只有蔥同青椒味,似食中式炒麵。
菠蘿炒飯又係無咩味,只用碟裝唔緊要,得兩三粒細細粒菠蘿。
環境就唔錯,兩個人食比一張大枱。侍應反應好快同好有禮貌。
2021-02-14
情人節
2021-01-01 376 瀏覽
21年第一個下午餐餐廳由泰籍廚師主理正宗泰式風味有於泰國吃的味道,頗地道座位分為室內及室外,室外就在商場中間但於頂樓關係,感覺較為舒適,觀景又佳侍應服務也很有禮貌座位很乾淨,卡位較為舒適收費需加一服務費外賣自取則有優惠椰汁香芒糯米飯 - $68超經典的泰式甜品艷麗多甜少酸的芒果去皮取肉,切成片狀,色澤誘人帶一點點鹹味的香濃椰汁澆在晶瑩潔白的糯米,使糯米飯軟糯香甜黑糯米加入白糯米較有層次感,同時又令口感香甜軟熟,黏糯感適中
21年第一個下午餐
餐廳由泰籍廚師主理正宗泰式風味
有於泰國吃的味道,頗地道
座位分為室內及室外,室外就在商場中間
但於頂樓關係,感覺較為舒適,觀景又佳

侍應服務也很有禮貌
座位很乾淨,卡位較為舒適
收費需加一服務費
外賣自取則有優惠

椰汁香芒糯米飯 - $68
超經典的泰式甜品
艷麗多甜少酸的芒果去皮取肉,切成片狀,色澤誘人
帶一點點鹹味的香濃椰汁澆在晶瑩潔白的糯米,使糯米飯軟糯香甜
2021-01-01
今日行經九龍灣Megabox做少少嘢,見到呢間泰國菜,好似好吸引咁,但係趕時間番屋企,於是叫咗外賣 番去慢慢享受😋泰式乾炒闊河粉 (海鮮) ($92)Fried Flat Noodles with Seafood- 份量超線足料,一個女仔食都勁飽- 一打開就聞到超級香,香氣撲鼻,超級誘人- 配料好多樣化,有prawns, squid, 食落口感好豐富- 河粉炒得幾乾身,色澤均勻,味道鹹香,食唔停口,非常滿足 下次有經九龍灣同埋想食泰菜,一定會再食😋

泰式乾炒闊河粉 (海鮮) ($92)
- 份量超線足料,一個女仔食都勁飽
- 一打開就聞到超級香,香氣撲鼻,超級誘人
- 河粉炒得幾乾身,色澤均勻,味道鹹香,食唔停口,非常滿足

下次有經九龍灣同埋想食泰菜,一定會再食😋
泰式乾炒闊河粉 (海鮮)
2020-11-03
泰式乾炒闊河粉 (海鮮)
2020-11-03 400 瀏覽
泰‧蘭花 (九龍灣)📍地址:九龍灣宏照道38號MegaBox 11樓9號舖🚆交通:九龍灣地鐵站坐穿梭巴士直達⏰營業時間:12:00-23:00🍱食物:難得平日休息,當然要四圍行下。帶小朋友黎到megabox,行到肚餓上黎11樓覓食,見到呢間泰蘭花。門面相當整潔,位置好寬敞,坐落相當舒適。午餐點左個滷水無骨豬手飯,同一杯檸檬茶(轉凍飲+3)。仲附送一個沙律或餐湯。上菜賣相幾好,聞落去都好香。唔知味道如何?我試左下隻豬手,真係好淋,簡直係入口即溶。醬汁好送飯,豬手易咬,小朋友都好喜歡食。總結:價錢偏貴,但坐得舒服。唔使等位☺️👩🏻人均:$96🌃環境:舒服闊落,唔使咁逼😆😆👩🏻‍🍳服務:員工服務好好,一見到我帶著小朋友即刻拎bb凳俾我,仲貼心安排唔會撞到小朋友的位置。又拎專門bb餐具俾佢食。服務態度好好👍👍
泰‧蘭花 (九龍灣)
📍地址:九龍灣宏照道38號MegaBox 11樓9號舖
🚆交通:九龍灣地鐵站坐穿梭巴士直達
⏰營業時間:12:00-23:00
總結:價錢偏貴,但坐得舒服。唔使等位☺️
👩🏻人均:$96
🌃環境:舒服闊落,唔使咁逼😆😆
2020-10-25 342 瀏覽
📍Kowloon Bay九龍灣📍 ...對了對了, 我又和我認識了19年的bestie 一齊🌞✔️ mega box 是個唔錯的地方, 我都常常偷偷地鼠去那裹過一整個下午🐟🐟🐟🐟最頂那層有間泰國菜食了好多年很多次了👼🏻✔️...📍甜咖哩軟腳蟹💰忘了, within HKD 90.00📌 6.9 / 10可能我唔算中意甜咖哩, 不過上台時熱辣辣都出哂煙, 撈飯不錯喇, 入邊只會有一隻蟹, 這菜不太特出, 但一試無壞.佢好多咖哩汁, 足夠你撈3碗飯🐟🐟🐟🐟麻麻其實 sorry🙈🙏🏻...泰式炒牛河💰忘了, within HKD 90.00📌味道 7.3 / 10分佢地declare 係泰式炒河, 但某程度上同香港既茶餐廳炒河食既一樣味, 份量正常, 足夠3個女仔分👼🏻✔️ 佢加左好多黃椒紅椒青椒, 成個口感豐富左,牛肉量呢個價錢黎講真係性價比算唔差了😯😯😯✔️...泰式小食拼盤💰lunch set on top + HKD25.00📌味道 7.3 / 10分一如香港市場標準既好食, 基本上我真係無食過難食既泰式春卷同蝦餅.🐟🐟🐟🐟.———————————————————————.📌環境:6.9 /
📍Kowloon Bay九龍灣📍
泰式小食拼盤
💰lunch set on top + HKD25.00
📌味道 7.3 / 10分
———————————————————————
📌環境:6.9 / 10分 ( staff 服務正常👶🏻✔️)
📌Outdoor area is not available
📌不可帶寵物黎餐廳🐶
📌忘了要否加1🐟
———————————————————————
- 高水平
- 中上水平
- 正常和中上水平之間
- 正常水平, 路過可試✔️
- 我好爭扎 ><“
- 唔使試
———————————————————————-
📍Belle’s approval ✔️
———————————————————————-
2020-10-22 270 瀏覽
今日同同事食飯,突然間好想食泰國嘢,又唔想去到九龍城咁遠,於是就過咗MegaBox嘅泰‧蘭花。我哋點咗泰式炒金邊粉同埋泰式海南雞配雞油飯。午餐仲附有湯、沙律同飲品。是日餐湯就係白菜仔湯同埋青木瓜絲沙律。白菜仔湯夠哂鮮味,青木瓜絲沙律清新爽口,作為前菜確實唔錯。泰式炒金邊粉酸酸甜甜好惹味,酸、甜、香料味道平衡有層次,每款配料都很適中。有出售海南雞嘅食肆越嚟越多,而且好多都相當有名氣。雖然泰‧蘭花嘅泰式海南雞配雞唔算得上有名氣,但亦都不過不失。雞肉嫩滑,而份量都幾多,配埋油飯都相當飽肚。飲品只點咗凍檸茶,但好喜歡餐廳將糖醬另上。學葉童話齋,要唔要,由我揀。鐘意少甜、走甜都得,又唔驚餐廳攪錯。

白菜仔湯夠哂鮮味,青木瓜絲沙律清新爽口,作為前菜確實唔錯。
青木瓜絲沙律
白菜仔湯

泰式炒金邊粉

泰式海南雞
泰式海南雞

凍檸茶
2020-09-29 300 瀏覽
呢間泰式餐廳食物味道一般、不過不失。兩個人點咗3款食物,價錢可以接受,UA會員有85折。1. 冬陰功雞翼($88),醬汁較厚、酸甜唔辣2. 炒金邊粉($96),味道一般,份量正常3. 古法焗盲鰽($168),條魚大小都可以,魚肚位置塞咗薑、香茅、香葉等,另配泰式酸辣汁服務態度方面係一般,即無冷暖表情,不過有幫我哋加幾次水環境方面,整個商場十分冷清,每間食肆都唔多人,呢間就有分坐餐廳裏面同外面,而裏面就冷氣好凍,衛生清潔都冇乜問題。

1. 冬陰功雞翼($88),醬汁較厚、酸甜唔辣

2. 炒金邊粉($96),味道一般,份量正常

服務態度方面係一般,即無冷暖表情,不過有幫我哋加幾次水

2020-09-28
本來老婆話去熊小館,唔知點解佢之後去咗呢一間。初頭都覺得有啲麻麻哋,因為有個女侍應啲態度都幾差勁惡劣。坐低點菜叫個阿姐嚟,佢又好似唔睬你咁款待,總之全程都冇乜禮貌。嗰個男經理就好得多,但係都彌補唔到其他女侍應的惡劣泰式鳳爪沙律OK好食,但太辣,一般人未必頂得順。泰式燒雞皮香,肉就比較鞋,皮上醃料和油恰到好處,食完都唔口渴證明冇落味精。最差係嗰個紅咖喱牛腩,啲牛腩細隻到不得了,咖喱又唔夠辣最惡頂就係一個紮馬尾黑色眼鏡框的有鄉音阿嬸侍仔,講嘢態度差到不得了,買單時我老婆問少少野佢就發晦氣。我真係想鬧到佢七彩,只不過我老婆係嗰啲唔想衝突嘅人,如果我鬧人佢或者會嚇到老婆喊,唯有忍一下。比着係我同其他人去而俾個侍應咁樣鬧我,本坐一定鬧到佢道歉。我老婆問佢一些優惠姐問題,個鄉音侍應隻群黑邊的手指使唔使篤來篤去,講嘢又粗聲粗氣,我老婆仲要唔該前唔該後。我已經同我老婆講你唔好再同呢啲物體講唔該啦,態度咁衰你仲唔該佢咪即係侮辱緊自己,食飯錢供樓水電媒乜都我出晒又唔見你同我講唔該。到佢攞返張卡俾我老婆嘅時候我老婆戒唔甩個壞習慣再次同佢講唔該,嗰個侍應竟然哼一聲,一句多謝都冇,態度繼續惡劣,好似全世界欠咗佢

最惡頂就係一個紮馬尾黑色眼鏡框的有鄉音阿嬸侍仔,講嘢態度差到不得了,買單時我老婆問少少野佢就發晦氣。我真係想鬧到佢七彩,只不過我老婆係嗰啲唔想衝突嘅人,如果我鬧人佢或者會嚇到老婆喊,唯有忍一下。比着係我同其他人去而俾個侍應咁樣鬧我,本坐一定鬧到佢道歉。我老婆問佢一些優惠姐問題,個鄉音侍應隻群黑邊的手指使唔使篤來篤去,講嘢又粗聲粗氣,我老婆仲要唔該前唔該後。我已經同我老婆講你唔好再同呢啲物體講唔該啦,態度咁衰你仲唔該佢咪即係侮辱緊自己,食飯錢供樓水電媒乜都我出晒又唔見你同我講唔該。到佢攞返張卡俾我老婆嘅時候我老婆戒唔甩個壞習慣再次同佢講唔該,嗰個侍應竟然哼一聲,一句多謝都冇,態度繼續惡劣,好似全世界欠咗佢咁。咩料啊,垃···圾。咁晦氣就唔好出嚟做啦,搵個大有錢佬嫁咗佢啦,如果佢有樣同本事。我不嬲都話對啲態度差嘅侍應好黎好去係會令自己受罪,亦都助長佢哋啲不良行為

永遠抵制呢一間餐廳。我知Close noodle一定又搞啲乜嘢河蟹出嚟,如我所料今次又講乜嘢誹謗條例,真係得啖笑。佢不嬲咁河蟹寫真嘢都唔得㗎,啲餐廳唔俾鬧㗎,仲將我寫陸羽個篇文刪咗佢,仲要係隔咗一個月先通知, 開麵嗰啲幼稚到不得了扮河蟹的編輯係廢到不得了

泰式燒雞
泰式鳳爪沙律
2020-06-30 351 瀏覽
同朋友係觀塘放工,想找一個安靜嘅地方食飯,但又唔想太逼人。朋友有揸車。所以我哋就去咗附近九龍灣嘅MegaBox,因為MegaBox一到夜晚,人流就比較少,同埋可以好方便搵到地方泊車。 朋友一向都喜歡食泰國菜,所以二話不說就去咗呢間泰國餐館搵食。呢度環境佈置優雅,地方寬敞,用了金色和深啡色為主色作為店內的裝飾,帶有泰國風味。我們點了三個菜色; 原個菠蘿炒飯,炭燒美國豬仔骨及雜菜粉絲煲原個菠蘿炒飯配上雞胸肉粒,鹽焗腰果、肉鬆及菠蘿果粒,可惜飯不夠熱及味道就一般。而我最欣賞嘅係炭燒美國豬仔骨,豬仔骨很軟滑,醬汁非常惹味及醒胃。雜菜粉絲煲就好夠熱,有鑊氣,同埋好香!雜菜及粉絲都好入味,味道不錯,但略為多油及偏鹹!

原個菠蘿炒飯
炭燒美國豬仔骨
雜菜粉絲煲
炭燒美國豬仔骨
2020-06-14 328 瀏覽
One is the best and relaxing environment nearby. Sofa is very comfortable table, and very good drinking water.Good place to meet someone. Service is pretty good. However, Nothing impressiveof taste except very expensive. Overall it isn’t the place I would like to visit often by comparing with menu, service and pricing.

2020-02-02 1027 瀏覽
#劣食 Lunch 老闆話食果間要排隊食第二間,點知都係要排隊既。心諗應該唔差,泰.蘭花 位於megabox 既一間泰國菜 印象都開左好耐日子下,但我就未食過。揀左午餐菠蘿🍍炒飯 $80 點知一上枱都覺得伏🤦🏻‍♀️飯係純粹一碟黃色既冇味爛飯我打開中間摷哂成碟飯都係得一粒提子乾、幾粒豆、一粒蝦(粒蝦細過粒腰果)、重點黎喇!菠蘿呢?有既,有2小片,加埋仲細過粒腰果!結果係食左幾啖用肉鬆同腰果去送飯食,跟餐既居然唔係木瓜沙律係粉絲沙律?咩黎嫁?肉碎加左酸辣汁既粉絲撈!係最好食既食物,因為其他食唔落口!唔揀沙律可以揀湯,係連藕湯,不過唔算好老火湯。泰國野唔知點解有呢d?Well 杯餐飲叫左6次等左有30分鐘都冇人跟🤷🏻‍♀️#冇下次 #不可一不可再 #劣食 #九龍灣 #megabox #thaifood #pineapplefriedrice #hkfoodie #hkfoodieblogger #foodphotography #相機食先
#劣食
飯係純粹一碟黃色既冇味爛飯
Well 杯餐飲叫左6次等左有30分鐘都冇人跟🤷🏻‍♀️
2019-12-16 889 瀏覽
因為上次張單,又嚟食😁 係一個月內留上次張單,係一至五食晚餐就可有八五折😁😁今次都係叫兩樣,揀咗一個炒粉,一個菜,呢度嘅碟頭好夠,味道亦美味😋😋不過今次個菜就唔夠勁新鮮,但好味㗎,呢度個廚都得👍🏼 好夠鑊氣,炒出來都好香,好味😋 今次叫炒河,好特別,唔係一條條,但可能係唔特別,只係我見得少😝 好味呀!到個菜,味道都好!係唔知點解依家係唔會有菜苖,叫親都係大大棵的!好彩呢個廚炒嘢好味,成碟都好味嘅😋總括來講,都係會再嚟食嘅😁😁

泰式炒濶河(豬肉)

咸肉炒椰菜苗

總括來講,都係會再嚟食嘅😁😁
2019-11-01
2019-11-28 837 瀏覽
今日嚟到九龍灣 megabox睇戲兼食飯。 呢個商場交通方便,喺九龍灣港鐵站有免費穿梭巴士,睇完戲憑當日票尾,食呢間泰國菜有85折優惠!原個菠蘿炒飯 $116用黃薑粉和咖哩粉炒飯 加上雞胸肉粒, 低脂肪啖啖肉,再配上鹽焗腰果、肉鬆 香脆可口。菠蘿果粒甜甜酸酸,非常醒胃美味!蝦餅釀皮蛋 $68皮蛋流心不錯,但蝦餅肉質口感一般,有番炸感覺,尚有改善空間!三味魚柳 $96三味為 甜、酸、辣。各款味道十分突出,非常惹味,適合送飯。魚柳沒有想像中 嫩滑,不過不失,沒什驚喜!雜菜粉絲煲 $86雜菜款式多,份量十足,清脆爽口,夠鑊氣,粉絲入味。整體稍為多油、偏鹹!

原個菠蘿炒飯 $116

蝦餅釀皮蛋 $68

三味魚柳 $96

雜菜粉絲煲 $86

2019-11-24 518 瀏覽
叫咗個明爐烏頭,條魚啲肉梅嘅。叫個侍應攞個辣汁醬料嚟,攞到條魚個火爐啲火都熄埋,都未嚟。個芒果蝦肉雞飯,啲蝦肉鞋到食唔到嘅。我坐底咗,見好多人排隊想攞籌,個經理好似唔想做咁,唔理啲人,啲人問佢嘢,又黑口黑面唔答人,當聽唔到。叫人落單又無人理,好耐先落到單,想攞紙巾,叫咗個女侍應攞,佢聽完就走咗去,無攞過埋嚟。直到我食完咁濟,自己行咗去一個櫃度攞,返咗枱度,佢就行埋嚟話我,叫我叫佢攞,跟手就攞返我枱度啲餐巾走。哩間咁嘅店,啲職員態度差到不得了,直頭好似趕客咁,叫極都冇人理你,啲嘢又唔好食,就係唔會再幫襯。求其去九龍城一間泰菜都好過佢……