餐廳: 泰金鍋
資訊:

2022-06-01 3227 瀏覽
呢日打邊爐癮起,見到網上post好多介紹呢間新開嘅泰式邊爐任食店,就一於嚟試下,我地叫咗lunch價錢最貴嘅放題lv*澳洲產草飼頂級黑安格斯 $198*,食90分鐘呢度嘅湯底好特別,充滿泰國風味,有檸檬香茅鍋、冬陰公、馬來喇沙、青檸椰汁雞湯、泰麻辣鍋,可以揀一人一鍋,或者一個大鍋。我哋揀咗冬陰功鍋,同埋泰式麻辣鍋,冬陰公湯底幾正,唔係hea嘅清水湯底,係可以真係當冬陰功湯飲嘅湯底😍,麻辣鍋都好食,但係就同平時嘅冇乜分別肉類方面,我地encore咗好多碟草飼頂級黑安格斯牛肉,肥瘦程度啱啱好,肉質唔鞋,次次叫嘅水準都一致,唔會切到碎濕濕。另外仲有牛舌,一般邊爐放題店比較少見,牛舌打邊爐都幾好食,有啲咬口。羊肩肉都推介,同麻辣湯底好夾配料都算多,一般大路嘅丸類同埋菜都齊款,擺得都乾淨企理,比較特別嘅有泰國🇹🇭mama面,一路食,一路幻想自己係泰國酒店食宵夜。飲品有啤酒🍻啱晒我地。甜品方面,原來下晝冇泰式甜品😞,剩係得雪糕,不過有呢掛好興嘅泰國熊貓雪條、西瓜雪條。臨走嘅時候見到職員準備晚市,流水蝦好生猛咁游嚟游去,下次一定要晚市再嚟食過!

2022-05-30 211 瀏覽
配料區有超多配料:青蔥花、芫荽、蒜蓉、指天椒...仲有唔同醬汁,溝埋一齊超重口味🤤醬汁入面有個泰式豬頸肉汁 味道酸酸甜甜又辣辣地 好惹味🌶️湯底都叫咗款充滿泰國風味特色嘅——檸檬香茅鍋🍋睇落清澈見底但唔會淡而無味🍃配搭各款肉類都幾新奇得意😆我地選嘅餐肉類選擇繁多 有澳洲產極選穀飼黑安格斯 特級牛胸腹 極上牛舌 特級牛胸爽等等...我地就選左極上牛舌、雞腿肉、西班牙白豚肉、同澳洲產極選殻飼黑安格斯🐮全部肉類質素都好好 新鮮色澤靚👍我地C餐都會每位包送左一客泰金韭菜餅,經過半煎炸香脆可口🤩

湯底都叫咗款充滿泰國風味特色嘅——檸檬香茅鍋🍋

睇落清澈見底但唔會淡而無味🍃配搭各款肉類都幾新奇得意😆

我地C餐都會每位包送左一客泰金韭菜餅,經過半煎炸香脆可口🤩
7:00入座,已有很多食物已經沽清,完全有沒有自家製的涼茶,食物種類少。流水蝦有八成都在水底睡覺。值得一讚的是肉的品質幾好,湯底特別而且香濃,炸物串燒味道還好,上菜速度算快。
2022-05-27 293 瀏覽
環境尚算可以,就是隨處可見的裝修。就是餐廳一直給人不稀罕做生意的感覺。同埋安排好混亂,我朋友早一日問了,說沒能booking枱。但現場不斷有bk人插隊而且餐廳場內有少量枱,但負責人將所有枱都留給booking的人。等了50分鐘終於可以入場,又跟我哋講無串燒。。。
環境尚算可以,就是隨處可見的裝修。
就是餐廳一直給人不稀罕做生意的感覺。
同埋安排好混亂,我朋友早一日問了,說沒能booking枱。
但現場不斷有bk人插隊
等了50分鐘終於可以入場,又跟我哋講無串燒。。。
2022-05-27 241 瀏覽
❤️特製龍眼冰❤️泰式奶茶❤️泰式秋葵水成日都聽秋葵好健康有好多益處:可以達到控制血糖嘅效果又可以解決便秘👍但因為唔鍾意滑潺潺同黏絲嘅口感所以無食過,依家變左汁都比較容易接受🥬🥩肉類有多款選擇:澳洲產極選穀飼黑安格斯 特級牛胸腹 極上牛舌 特級牛胸爽 美國特級牛板腱 西班牙白豚肉......全部肉類質素都好唔錯⭐西班牙白豚肉片狀透薄 呈少女淺粉色💗👅極上牛舌同樣薄切 口感爽脆🐷泰國清邁炸豬皮口感煙煙韌韌 就咁齋當零食食都可以,因為調味唔重所以都可以滲滲湯 吸左湯底精華🍋
❤️特製龍眼冰
❤️泰式奶茶
❤️泰式秋葵水

🐷泰國清邁炸豬皮
2022-05-27 180 瀏覽
餐廳門外裝修都幾吸睛 “泰金鍋”用金色做字 下面有個藍色螢光板括著“泰式火鍋放題” 係離遠都見到嘅配搭☺️周圍重以綠色植物包圍著 充滿泰國風情🌱第一樣黎到係我地精心挑選期待已久嘅泰金冬陰功鍋🍲黎到第一個感覺係好似好多料喔 似係平時去餐廳單點嘅湯😍入面有鮮蝦 草菇 少量海鮮 原隻辣椒同埋一大塊檸檬葉🍃酸辣鹹都平衡得啱啱好🌶️因為我地叫最貴嘅餐所以都送左一款自家製泰金韭菜餅^_^半煎炸到邊邊位金黃色 裡面有好多大大粒嘅韭菜 韭味超香 煙煙韌韌好有口感🥬

2022-05-27 114 瀏覽
餐廳門口位置有個類似木頭車嘅接待處以木為主 上面重鋪滿稻草 好原始嘅感覺🪵桂花女神係其中一款冷萃茶 味道係清清嘅凍綠茶加上淡淡清幽嘅桂花香味 帶少少茶嘅甘香🍵今次試嘅兩款肉名字都好架勢😤 分別係美國產特級牛板腱同澳洲產頂級草飼黑安格斯🐮兩款雖然都係牛 但產地同部位都唔一樣所以味道口感上都有明顯不同💁🏻‍♀️美國產特級牛板腱同黑安格斯比較:肥膏同油脂比較少 口感更紮實有咬口 肉味都比較香濃突出🐮因為叫嘅係最貴嘅C餐所以都送左一客兩件嘅自家製泰金韭菜餅外皮酥脆入面包左滿滿嘅韭菜 帶獨特嘅菜香味又唔會過份油膩🥬
餐廳門口位置有個類似木頭車嘅接待處

肥膏同油脂比較少 口感更紮實有咬口 肉味都比較香濃突出🐮

因為叫嘅係最貴嘅C餐所以都送左一客兩件嘅自家製泰金韭菜餅
外皮酥脆入面包左滿滿嘅韭菜 帶獨特嘅菜香味又唔會過份油膩🥬
2022-05-26 163 瀏覽
咁耐無食晚市當然要黎我最愛嘅打邊爐,C餐系包左110款食物嘅放題!肉類款式選擇都有十幾款😆作為牛魔王就試左美國特級牛板腱、特級牛胸爽同極上牛舌😈三款口感都截然不同 美國特級牛板腱脂肪唔多肉質紮實有咬口 牛味濃郁🐮特級牛胸爽系牛心臟隔離嘅一塊脂肪膜 口感爽脆唔太膩👌極上牛舌切成薄片 口感比較有嚼勁 但又唔會咬到牙較軟🤣🤣🤣湯底揀左泰金冬陰功鍋✨味道酸酸辣辣仲有幾多配料隱藏系湯鍋裡,平時打邊爐都好鍾意自己整辣椒豉油點 但呢款湯底唔使👅湯底味道濃郁 唔另外點醬汁都好惹味好夠味👍

肉類款式選擇都有十幾款😆

湯底揀左泰金冬陰功鍋✨
2022-05-26 157 瀏覽
首先介紹一大盤嘅:帝王蟹柳棒、泰式蕉葉扎肉、原隻八爪魚仔、嚴選魚柳、特級鳳尾蝦、台灣蛋餃、爽彈水魷、魚腐、海魚肉麵、鮮薯寛粉🍜我覺得最特別係個海魚肉麵!魚肉麵條吃落彈潤爽口 有淡淡魚香味🐟但因為只係微微魚香味所以都唔會有腥臭味👌另外個帝王蟹柳棒都好好味 長度比女仔手掌更長🖐️索哂湯底嘅鮮甜味好正🥢原隻八爪魚仔就比較少系放題餐廳選項見到🐙口感煙煙韌韌 又系吸湯之選👍湯底簡左清新帶酸嘅檸檬香茅鍋🍋上面有唔少青椒 檸檬葉同香茅葉 估佢唔到配搭海鮮同埋肉類原來都幾夾🥩
首先介紹一大盤嘅:

2022-05-26 122 瀏覽
唔知有無人同小編一樣好重視餐廳嘅燈光,特別鍾意啲燈光充足 好光猛嘅餐廳💡總係覺得光明啲嘅餐廳感覺更衛生 暖色調就重更溫暖🔥今日黎新餐廳叫咗中間等級嘅餐,B餐有總共100款食材任食 唔會怕無野揀🤤澳洲產頂級草飼黑安格斯肥膏明顯,🐮美國頂級黑板腱油花平均肥膏都比較少 食落牛味好似比較濃特別啲嘅係特級牛胸爽 白白一片 口感爽脆。泰麻辣鍋有好多辣椒乾 香葉同埋唔同嘅香料味道麻麻辣辣 越食越爽🌶️🔥🔥欣賞佢面頭唔會泛左層好厚好厚嘅油 但都做到令你嘴巴麻痹嘅效果😍

特別啲嘅係特級牛胸爽 白白一片 口感爽脆。

泰麻辣鍋有好多辣椒乾 香葉同埋唔同嘅香料
2022-05-25 125 瀏覽
一黎當然要試試講講佢地嘅炸物拼盤泰國水牛芝士條、泰式炸辣魚餅、泰式燒賣、泰式榴槤炸彈泰拳蝦餅、酥炸午餐肉、脆炸油條全部炸物都即叫即炸 脆卜卜唔油膩💛最好味係個泰式炸辣魚餅🐟剁碎魚肉混合左檸檬葉、辣椒碎同豆角粒粒 有魚肉香甜味又有其他香料嘅獨特香氣🌶️泰國水牛芝士條都好唔錯 似平時韓國炸芝士條加泰國香料味🧀另外都有泰國小食 沙爹肉串燒同埋凍沙律🥗分別試左2串沙爹牛肉2串沙爹豬肉 肉唔會燒得太乾 上面重有大量沙爹汁🥜同埋一兜酸辣無骨鳳爪沙律🌶️ 夠凍青木瓜都好爽脆 開胃一流!
一黎當然要試試講講佢地嘅炸物拼盤
泰國水牛芝士條、泰式炸辣魚餅、泰式燒賣、泰式榴槤炸彈
泰拳蝦餅、酥炸午餐肉、脆炸油條
全部炸物都即叫即炸 脆卜卜唔油膩💛

最好味係個泰式炸辣魚餅🐟
剁碎魚肉混合左檸檬葉、辣椒碎同豆角粒粒
有魚肉香甜味又有其他香料嘅獨特香氣🌶️
泰國水牛芝士條都好唔錯 似平時韓國炸芝士條加泰國香料味🧀

另外都有泰國小食 沙爹肉串燒同埋凍沙律🥗
💎總評分:8.0/10-日式/台式火鍋放題就試得多,最近旺角開咗間新穎嘅泰式火鍋放題🇹🇭,一共有3個set選擇,任食120分鐘⏰。分別當然係價錢同食物嘅種類啦,不過全部set都可以任夾流水蝦🦐,夠晒gimmick!小編今次揀左set C有成110種食物,介乎$268-298之間💰,價錢因應入座及離座時間而定~星期五、六、日、假期同假期前夕會每位+$10,另外特別日子就每位+$20。1️⃣ 湯底一共有8種泰式口味,有辣有唔辣,可選一人一個小鍋或者一個大鍋🍲。小編揀咗大鍋鴛鴦底另+$48。湯底當然要試最有泰式風味嘅冬蔭公鍋🥘,同埋比較特別嘅青檸椰奶雞湯鍋🐓。金色湯鍋已經好有feel,一嚟到仲傳出陣陣香味,令人食慾大增😋。湯頭調味一流,值得一讚嘅係比預期中少油,而且食到最尾都係見到有一片清泉,未至於最個湯面舖晒油,比普通火鍋仲少油呢個認真神奇👏🏻!2️⃣ 活蝦放題餐廳除左有得食,仲有得玩,可以自助補捉活蝦🦐。由於啲蝦都好生猛,記得要放定啲冰落個桶先再放蝦入去🧊,如果唔係放佢地落鍋就好大機會會跳下跳下😅。3️⃣ 自助區自助區有超過60款嘅選擇,除左一般嘅丸類同蔬菜供自取🥬,仲有配合反泰式主題嘅泰式小菜。先
💎總評分:8.0/10

1️⃣ 湯底

2️⃣ 活蝦放題
3️⃣ 自助區
自助區有超過60款嘅選擇,除左一般嘅丸類同蔬菜供自取🥬,仲有配合反泰式主題嘅泰式小菜。先食D嘅木瓜沙律開下胃🥙,原條烤魚不停推出🐟,海南雞質素有驚喜🐔,配油飯又得,淨係冬蔭公炒飯都有!仲有小編最愛嘅泰式炒肉碎😍~微辣偏鹹但係用生菜包住就 perfect👍🏻!

4️⃣ 飲品&甜品
除咗一般茶類,汔水,仲有泰式奶茶同龍眼冰,夠晒泰國風味🍹。多款嘅泰式糕點輪流轉換,仲有珍多冰可以自行調製🧁。
5️⃣ 火鍋配料
火鍋配料包括有多款牛豬雞🐖、墨魚滑、台式蛋餃🥟,響鈴。Set C多3款牛:特選金錢展、美國特級牛板、澳洲產穀飼黑安排斯🐂,果然係咁多款肉內面質素最好,值得為佢地升級加錢食最貴嘅set C😛。
6️⃣ 小食
除左自助區嘅小食之外,泰式串燒🍢同泰式鳳爪又點可以錯過!兩款都同外面泰餐/串燒店嘅水準一樣,淨係串燒都分分鐘值回票價💯。
火鍋放題係香港絕對一啲都唔陌生,但泰式主題算比較少見同新穎🤩,仲要有流水蝦夾生猛新鮮又有好玩🙆🏻‍♀️,食物同環境足滿泰國風味,仲有幾款泰式小菜,認真有誠意👍🏻!
環境服務:⭐⭐⭐⭐
食物質數:⭐⭐⭐⭐
打卡指數:⭐⭐⭐
題外話/補充資料: 🚗 餐廳位於旺角創興廣場,最方便都係搭地鐵到旺角站或油麻地站行過嚟約5分鐘,或最近泊喺朗豪坊。
2022-05-01
5月新開業「泰金鍋」係坊間少見的泰式火鍋~ 即捉即食流水蝦是一大賣點, 其他泰式熟食亦不馬虎: 泰式的串燒 烤魚 海南雞 黃咖喱 海鮮飯, 肉類蔬菜類選擇都非常多~8款湯底方面更爲吸引~喜歡重口味的可選招牌泰金冬蔭功鍋湯,喜歡清淡青檸椰奶雞~🍽️🅕🅞🅞🅓&🅕🅔🅔 💸火鍋套餐分為3個等級,分別可以歎到90至110款食物, 今次小編就試左 Set C 澳洲產極選穀飼黑安格斯($298/pp) (7點半前離座 $268)♦️湯底: 馬來娘惹叻沙鍋 辣度適中, 非常香濃, 肉類涮過後完全不需再點醬~♦️肉類: 推薦澳洲黑安格斯牛, 美國牛板腱, 西班牙白豚肉~ 油脂分布同肉質都相當唔錯, 而流水蝦可以等refill時間去夾比較新鮮! 蝦滑亦夠彈牙!♦️熟食: 推薦泰式串燒同燒脆皮年糕(一定要試!面層慢慢肉鬆, 下面搽滿章魚小丸子的醬, 底下的年糕外脆内煙靭軟糯!超好味!), 炸韭菜餅、泰式串燒、泰式鳳爪, 榴連炸彈~♦️飲品: 一大排雪櫃 茶 果汁 啤酒都有齊!♦️ 甜品: 雪糕雪條, 泰式甜品, 椰汁西米糕, 仲可以自製椰奶香滿滿的珍多冰!💁 🅢🅔🅡🅥🅘🅒🅔 🛎收拾非常快, 基本上每清兩碟就會有人黎收~

🍽️🅕🅞🅞🅓&🅕🅔🅔 💸

♦️飲品: 一大排雪櫃 茶 果汁 啤酒都有齊!

💁 🅢🅔🅡🅥🅘🅒🅔 🛎

收拾非常快, 基本上每清兩碟就會有人黎收~店員都友好有禮~

2022-05-24 83 瀏覽
好鍾意佢地有樽裝茶飲總數有3款冷泡茶 我同朋友就分別揀左桂花女神同阿里山烏龍茶☕欣賞用左茶包所以唔會有茶葉碎碎 茶味香濃甘甜 苦澀度亦都比一般茶飲低 較容易接受😬加上食打邊爐咁熱氣上火嘅野當然要配冰茶降下火🧊湯底試左泰國經典嘅泰金冬陰功鍋🌶️雖然係經典湯品但每間餐廳嘅味道都會有少少唔同 有啲重酸味有啲重咸味有啲重辣味有啲重香料味 呢款湯底就係4樣都做得啱啱好 味道較為平均🍋🌶️🍃黎到見到多款小食當然都要試試泰式水牛芝士條外皮硬脆加咗啲香草碎🌿裏面包裹著滿滿嘅水牛芝士 味道鹹鹹甜甜 仲有令人興奮嘅拉絲芝士效果🧀
好鍾意佢地有樽裝茶飲

湯底試左泰國經典嘅泰金冬陰功鍋🌶️

黎到見到多款小食當然都要試試
2022-05-23 117 瀏覽
比較少見嘅特選酸汁 特選麻醬 嚴選豉油湯底有8款 揀左藥膳豬骨白湯鍋🐷飲得出豬骨濃濃嘅香甜味同紅棗加人參嘅滋補嘅感覺🤓試左兩款牛肉一款雞肉特級牛胸爽脆口都唔會好似咬肥膏咁油膩膩👌美國特級牛板腱比較少脂肪 肉感最出 食落比較有口感🐮雞腿肉有啲連皮 肉身都幾厚 實到啖啖肉嘅效果🐔最驚艷系個沙爹串燒分別試左兩串牛肉兩串雞肉🔥牛肉串燒無帶筋 口感比較實在紮實但唔乾🐮雞肉串燒就更juicy 而且塊肉都比較厚🤩沙爹醬汁偏啡黃 似港式咖哩醬汁😆味道黎講花生味最為突出🥜
比較少見嘅特選酸汁 特選麻醬 嚴選豉油
湯底有8款 揀左藥膳豬骨白湯鍋🐷