2019-04-11 144 瀏覽
肥雞真係好鍾意西貢嘅呢間泰道, 今次肥雞就冇坐露天位反而坐返室內為呢間一開波鞋咗個馬拉盞炒芥蘭跟住又再嗌咗個烤牛舌熱辣辣妹一找出沒有肉汁之後就整番個冬陰功大蝦湯個冬陰公有小小辣凍嗰陣時候食一樓入面仲有好多隻大蝦用了什洲之後再嗌多個小食拼盤入面有春捲蝦餅魚餅同埋雞翼一次過滿足曬想食唔同小食嘅慾望本來想嗌蠔餅 但係不過冇咁我哋再嗌咗個牛小排配酸辣汁熱辣辣死一樓凍咗食有少少眼再嗌多個汁燒魷魚魷魚神仙配埋泰式酸辣醬非常之夜未
2019-04-03
2019-04-06 199 瀏覽
沙嗲鷄肉羊肉串燒,燒得剛剛好,沙嗲醬汁調味很好,愛吃羊的更一定不能錯過,最好的是每款由2串起,可以多吃其他的菜。泰式豬頸肉,肉質鮮美不肥膩,好味到停不了。Phad Thai 泰式蝦金邊粉可以說是香港最好食的,就算平時少吃澱粉質,來到也一定要吃這裡的Phad Thai 才完滿。正常一定會吃這裡的泰色甜品,但這次實在太飽吃不下,要留在下次和更多人來一起吃了。香港真的少有這樣的餐廳👍好view好feel食品服務樣樣都好👍 實在泰好feel🌴泰好味

泰式豬頸肉,肉質鮮美不肥膩,好味到停不了。

香港真的少有這樣的餐廳👍
柚子沙律
泰式豬頸肉  泰式沙嗲串燒
必吃Phad  Thai
2019-04-04 134 瀏覽
今天和女朋友到西貢,就在網上翻查一下浪漫情調的餐廳,看見很多網友都評論這間泰國菜館,而且從相片看無論環境或食物都非常吸引,就訂了一張海邊二人枱。女朋友非常滿意,還沒進店已經不斷嚷着要拍照,因為門口的巨型星星在夜裏閃閃生輝,絕對能拍出呃like照!食物也非常滿意,特別是椰汁雞湯,比我在泰國喝過的更好飲!椰汁香濃,辣度足夠,有很滋潤的感覺!而且雞肉也不會太老,很鮮嫩,整個椰汁雞湯都喝光了,而且店員也非常細心,用明火把湯暖着的。
2019-04-03 107 瀏覽
超好的海邊體驗!很有情調的餐廳,位置容易找,就在西貢市中心旁邊,門面很容易認出,因為有粒大型的燈光星星,進場的時候就像去了嘉年華一樣!店內裝修鮮明,播着很好聽的輕音樂,非常浪漫,很適合情侶慶祝。食物方面,比我想像中好很多,正宗過很多泰國餐廳,而且食材方面,吃得出全部都是上等食材,沒有偷工減料,例如青咖喱雞肉,充滿着濃郁的椰奶香味,異常出色!另外生蝦也是必吃的,新鮮也很衛生,價錢合理,每碟至少有六至七隻,如果不是已經點了很多其他菜式,必定encore !
超好的海邊體驗!
2019-04-03 114 瀏覽
絕對是被這裏的地理環境吸引而來的,在香港很少找到就在海邊的餐廳,而且這裏裝修浪漫,夜裏開滿LED閃亮的燈,拍照非常美麗!不過始終食物還是主角,主角當然沒有令我們失望,我們點了泰式生蝦,青咖喱雞,泰式炒肉碎,椰汁雞湯,芒果糯米飯!兩個人吃得非常滿足,份量超足夠,而且所有食材都很有質素,絕對是貨真價實。味道方面,完全是高分之作,用心的製作當然會有回頭客,因為我已經準備好下次要再來了,而且還會帶家中的毛孩一起來,因為半室外的環境是容許大家帶家中愛寵一起用膳的。
2019-04-03 92 瀏覽
小姐快要升上小一,功課越來越多,想帶佢去旅行輕鬆一下都冇時間。今日就帶咗佢來呢一個充滿泰式風情嘅餐廳吃晚飯。呢度環境真係好靚,猶如去咗曼谷旅行一樣,而且隔離就係沙灘,充滿渡假感覺。呢度廚房我絕對相信係泰國人主理,因為每一個菜式都非常地道。粉絲蟹煲係今晚嘅特別推介,蟹肉鮮嫩肉多,粉絲非常入味,食得大家都舔舔脷。小姐就非常鍾情呢一度嘅 coconut 🥥 milkshake 同埋薄餅。 烤魷魚都開得非常嫩,一啲都唔un 好好食。

呢度廚房我絕對相信係泰國人主理,因為每一個菜式都非常地道。

烤魷魚都開得非常嫩,一啲都唔un 好好食。

聽朋友講呢間位於西貢嘅泰國菜唔單止食物好食,環境仲一流,對著沙灘。以我所知,佢係由藝人魏駿傑同另外兩個朋友所開。至於另外兩個朋友,原來佢哋就係尖沙咀泰國菜泰斗嘅老闆,前者就未食過,後者係我嘅飯堂,所以係知道呢個情況之下我對今次用餐更加期待!雖然呢一日橫風橫雨,我哋搬咗入室內,但無損服務員嘅熱情。食物大份,上載速度快,價錢抵食,款式選擇更加多。 想讚一讚泰國籍嘅員工,唔單止為我哋介紹最好食嘅菜式,而且仲會主動埋嚟幫我哋影相,好貼心嘅服務

2019-03-23
  • 芒果糯米飯
  • 泰道黃金菜
  • 泰式燒雞
2019-03-25 149 瀏覽
今日元宵節,男朋友一早準備好餐廳同我去慶祝一下,神神祕祕又沒有告訴我吃什麼、餐廳位置,到放工見到他才知是去西貢!到了西貢還要再走大約10分鐘路程!我心想:「老遠去到,如果不好吃的就打爆他!」突然有煙花觀賞!途路一邊走著,一邊欣賞著平靜的海~然後就轉眼間到了~來到這裡,頓時覺得到這麼遠都是值得的!一邊聽著微微的海聲,一邊享受美景、美食~完全是超級relax的一晚!以為這裡的食物會坐地起價!?No no,你錯了,這裡的美食價格跟外面的泰國餐廳價格差不多。冬蔭功湯 (小)$158香辣無比,有個小火爐烘著湯,就算風再大,也不怕涼掉,有兩隻大頭蝦,很多菇,我們兩個人分享,大約每人可以有三碗~粉絲雜菜煲 $138因為始終我們都是在户外進食,食物容易變冷,所以這個粉絲煲以石頭鍋形式呈上,馬莎文咖哩牛坑腩(配薄餅)$178老闆誠意拳拳向我們推薦這個馬莎文咖哩,就試一下吧!據說馬莎文咖哩是十分出名的菜餚,難得有機會嘗試一下,香而不辣,咖哩的濃和香都能吃到,薄餅烘過後脆脆的,再蘸上咖哩真是絕配!泰式燒雞(半隻) $168泰式燒雞又是老闆向我們推薦的,雞件很嫩滑,味道吃起來跟平時食的油雞有點分別,這個是即燒
我心想:「老遠去到,如果不好吃的就打爆他!」

突然有煙花觀賞!

途路一邊走著,一邊欣賞著平靜的海~
然後就轉眼間到了~

來到這裡,頓時覺得到這麼遠都是值得的!
一邊聽著微微的海聲,一邊享受美景、美食~
完全是超級relax的一晚!

以為這裡的食物會坐地起價!?

冬蔭功湯 (小)$158
香辣無比,有個小火爐烘著湯,就算風再大,也不怕涼掉,
有兩隻大頭蝦,很多菇,我們兩個人分享,大約每人可以有三碗~

粉絲雜菜煲 $138
因為始終我們都是在户外進食,食物容易變冷,
所以這個粉絲煲以石頭鍋形式呈上,

馬莎文咖哩牛坑腩(配薄餅)$178
老闆誠意拳拳向我們推薦這個馬莎文咖哩,
就試一下吧!
據說馬莎文咖哩是十分出名的菜餚,
難得有機會嘗試一下,
香而不辣,咖哩的濃和香都能吃到,
薄餅烘過後脆脆的,再蘸上咖哩真是絕配!

泰式燒雞(半隻) $168
泰式燒雞又是老闆向我們推薦的,
雞件很嫩滑,味道吃起來跟平時食的油雞有點分別,
這個是即燒的,所以等待的時間會較長,
吃後有種甜甜的感覺。

進食的時候,發現原來可以帶狗來一同共進晚餐,雖然沒有泰式狗食,但是能夠有地方可以跟狗狗一起在外吃晚餐也十分難得!
我也想再來這裡進食,下次一定要帶大夥兒來吃!

順帶一提,裡面的環境都不錯的
2019-02-19
  • 冬蔭功湯
2019-03-20 90 瀏覽
今日同朋友仔去西貢行完萬宜水庫,沿途行反出去嘅時候已經天都黑哂,見到有間泰國野,真係係餓到一個點嘅情況下,殺出個程交金,救左大家一命😍仲要間餐廳對住個海,啲海風輕輕吹埋黎,加埋啲浪漫嘅燈飾同柔和音樂配合,簡直係一流,差啲想訓著🙈 個環境真係冇得輸!不過好彩野食係呢個時候就上菜喇 色香味俱全嘅野食,真係喚醒我嘅睡意...首先係泰式炒椰菜苗作為今晚嘅前菜,廚房用蒜粒,麵鼓同紅椒黎炒 令到碟菜嘅鮮味更特出 辣辣地對於中意食辣嘅我... 正🤪之後就係咖哩蟹😍😍😍嘩!真係冇得頂!平時啲咖喱蟹會有椰汁味 對於我呢啲挑食嘅人黎講真係會吾食!但係呢到嘅咖哩蟹真係好食 重咖哩味再配上三色椒同洋蔥!隻蟹又好足料 大隻 睇得出用油爆香左先再煮,好香!再黎就係燒鰂魚,係我食過最好食嘅燒鰂魚,可見廚師有心思 係魚中放入香茅同香草黎燒👍🏻 平時喺泰國食嗰啲肉質比較冇甘滑,但嘅條魚真係好滑 好優秀😍再配上自制嘅泰式酸辣汁 真係冇得頂🤓🤤跟住就係呢隻泰式燒雞,我地嗌左半隻,都大份夠食🤤係即叫即燒 但係燒出黎又好滑再配埋個泰式辣醬!呢到啲員工都吾錯,會幫手開魚,定時定後會加檸檬水同埋換碟。禮貌都吾錯👍🏻

2019-03-19
2019-03-19 1570 瀏覽
冬天已經離開, 春天已經來臨, 周圍都係鮮花嘅香味, 天氣暖暖地, 唔潮濕又有少少風, 好適合遊車河。 今日蝦子餅放早,我就叫佢帶我入西貢走返轉。一路開車一路傾計plan暑假去旅行,我倆都係懷念泰國嘅風情, 食物平風景亦都唔錯, 諗下諗下先生話帶我食泰國菜, 去到我簡直驚喜。地點偏遠但勝在有停車場見到呢粒星已經感覺到好浪漫, 自戀中自拍。呢度嘅打卡位都好多㗎超辣嘅大棵椰菜苗, 加左蒜頭辣椒落去炒, 惹味。主角出場:咖哩蟹配蒜蓉包同薄餅, 薄餅煎到好脆, 蒜蓉包就外脆內軟, 唔使點咖哩汁都好入味。 主角咖哩蟹, 份量十足 ,目測起碼都有斤幾。 入口落去好香咖哩味, 好快就ko咗一碟薄餅同蒜蓉包, 由於實在太多汁,所以我要跟多碗白飯。呢條側鱼裏面放咗香茅香料, 上枱已經香噴噴。打開咗之後點埋呢個泰式辣汁, 簡直一試難忘。 條魚好滑好滑, 配上秘製嘅辣汁, 大家必定要試下。今餐真係好滿足,餐廳好有情調, 好多打卡位, 食物又高質, 去泰國前都可以喺呢度輕鬆下。

地點偏遠但勝在有停車場

見到呢粒星已經感覺到好浪漫, 自戀中自拍。

呢度嘅打卡位都好多㗎

超辣嘅大棵椰菜苗, 加左蒜頭辣椒落去炒, 惹味。

呢條側鱼裏面放咗香茅香料, 上枱已經香噴噴。

2019-03-19
  • 燒鰂魚
2019-03-11 97 瀏覽
今日難得同家姐去西貢玩狗仔,就決定去試吓啲新嘢沿着西貢碼頭一路入去間食泰國嘢見冇乜人排隊就去試吓啦我低侍應就好貼心咁樣介紹餐牌有啲咩出名嘅餸菜。經過我哋一番討論,之後決定點左咖喱牛腩配薄餅仲有香脆蒜蓉包仲有炸蝦多士,點少得仲有我至愛嘅豬肉炒飯飲品,方便我地點左個芒果沙冰。先講個蒜蓉包焗得非常香口,而且皮好脆,點咖喱牛腩一流,而呢牛腩個汁好夠味牛腩嘅都好多足夠兩個人食,炸蝦餅亦都係非常之大舊煎得非常香口最後豬肉炒飯非常,佢係用咗五花南炒嘅非常特別飲品芒果沙冰就略嫌有少少甜,不過整體嚟講都OK下次會同屋企人一齊再食
元宵節~(望下海景晚餐)地點方面(有揸車)方面d門口有小小位置(泊車)末夠6点(天色仍光可以望下海景)店員推介香芋雞肉焗飯飯面(有腰果,肉鬆)增加飯的香味內裡芋頭(煮得剛好……粒粒芋頭(香口)食落有口感)飯粒唔太硬太濕整個飯(好香口惹味)有一粒粒雞粒和芋頭泰國菜一定要試冬蔭公冬蔭公烏頭魚(以(蠟燭)火爐熱住上枱)好香冬蔭公味,魚肉好鲜嫩,另外粉絲吸收湯汁,好惹味,湯有濃郁的香葉味店員另外推介香燒雞(等待時間30~45分鐘)上枱已嗅到(燒雞的香味)雞皮有泰式醬的香味,雞肉好鲜嫩雞好多肉通菜加左麵豉炒(有小小甜味)幾特別甜品加分位糯米飯(熱熱的)新鲜造至於椰奶(加左鹽,特出了椰奶的香味)芒果好鲜甜椰汁冰(椰汁好飲,可惜今日無红豆)薄荷沙冰(好清新)到晚上帳篷上的燈光(好浪漫)但海景(太黑,望唔到了)桌上變色枱燈和貝殼碟(好靚)店員主動介紹菜式,有禮貌户外環境(好浪漫)地點方面(無揸車,位置有點不方便)
元宵節~(望下海景晚餐)
地點方面(有揸車)方面d
門口有小小位置(泊車)

末夠6点(天色仍光
可以望下海景)

店員推介
香芋雞肉焗飯

飯面(有腰果,肉鬆)增加飯的香味

整個飯(好香口惹味)

有一粒粒雞粒和芋頭

泰國菜一定要試冬蔭公
冬蔭公烏頭魚(以(蠟燭)火爐熱住上枱)

冬蔭公明爐魚(烏頭)

店員另外推介
香燒雞(等待時間30~45分鐘)
上枱已嗅到(燒雞的香味)
雞皮有泰式醬的香味,雞肉好鲜嫩

泰式香燒雞(半隻)

雞好多肉

通菜
加左麵豉炒(有小小甜味)幾特別
通菜

甜品
加分位

糯米飯(熱熱的)
新鲜造
至於椰奶(加左鹽,特出了椰奶的香味)
芒果好鲜甜
芒果糯米飯

椰汁冰(椰汁好飲,可惜今日無红豆)
薄荷沙冰(好清新)
椰汁冰$38/薄菏沙冰$68

到晚上帳篷上的燈光(好浪漫)
但海景(太黑,望唔到了)

桌上變色枱燈和貝殼碟(好靚)

店員主動介紹菜式,有禮貌

户外環境(好浪漫)

地點方面(無揸車,位置有點不方便)
慶祝紀念
情人節
香芋雞肉焗飯
冬蔭公明爐魚(烏頭)
泰式香燒雞(半隻)
芒果糯米飯
  • 冬蔭公明爐魚(烏頭)
2019-02-08 145 瀏覽
訂位時已要求座出面因為出面對住個海甘靚既景,人都舒服D啦七點零去到,都已經好多人了環境真係好靚呢道上菜黎得好快叫左泰式生蝦 $128 ,生蝦好大隻呀個醬汁夠晒辣大頭蝦冬陰公湯 (細) $158 ,味道酸比辣多但都好好味唔食得辣既都飲到咖喱海鮮 $158都係唔辣的,但幾香仲叫左兩客蒜蓉包 $38 (一客)蒜蓉包我覺得就唔夠多醬,唔夠香,一般泰式燒豬頸肉 $128 好大塊燒到好乾身不好食的生菜包配豬肉都係唔太辣的 $148 ,份量都唔少烏汶明爐魚$ 198 佢話新推出,係用魚湯底啊,又幾正喎鹹魚炒芥蘭 $118 ,呢個份量少左D味道都炒得好香都算幾濃味菠蘿海鮮炒飯$148 ,有碟腰果肉鬆伴係隔離OK 啦野飲叫左奇異果沙冰,芒果沙冰,菠蘿沙冰,同椰汁冰,好鬼大杯,賣相又唔錯,又好飲!埋單$ 1800左右,因為新年去,所以加2 ! 不過呢間野係幾足料,D野都算幾大碟味道都係唔算太辣既泰國菜一家大細都岩食!
訂位時已要求座出面
因為出面對住個海甘靚既景,人都舒服D啦
七點零去到,都已經好多人了
環境真係好靚
但都好好味
唔食得辣既都飲到
咖喱海鮮 $158
都係唔辣的,但幾香
仲叫左兩客蒜蓉包 $38 (一客)
蒜蓉包我覺得就唔夠多醬,唔夠香,一般
泰式燒豬頸肉 $128
味道都炒得好香
都算幾濃味
菠蘿海鮮炒飯$148 ,有碟腰果肉鬆伴係隔離
OK 啦

埋單$ 1800左右,因為新年去,所以加2 !
不過呢間野係幾足料,D野都算幾大碟
味道都係唔算太辣既泰國菜
一家大細都岩食!

2019-02-08 140 瀏覽
今晚宴請朋友吃飯,他很喜歡吃泰菜,我便想起到這裏來吃。這裏可以選擇,坐在室內或是室外,我和朋友都喜歡坐在外面,享受大自然的感覺。Moscato 白酒$298,是侍應推介的,他說這個白酒適合吃泰菜,他果然沒有介紹錯,因為這個白酒帶著果香和甜味,容易入口,酒精濃度不高。串燒沙嗲雞2串$38,串燒沙嗲豬2串$38,串燒沙嗲羊肉2串$76。大部份食肆都採用了炸的方法來處理沙嗲,這裡的做法是即燒的,所以味道非常之好,是正宗的沙嗲。其中以沙嗲羊肉串最為好味,因為沒有羶味,只有肉的香味。粉絲蟹煲$438 ,廚師用胡椒爆炒蟹之後,除了蟹肉的鮮甜味,胡椒的香味亦十分濃郁,而粉絲吸收了蟹肉和胡椒的味道,忽然有配角變成主角。
今晚宴請朋友吃飯,他很喜歡吃泰菜,我便想起到這裏來吃。

2019-02-07 283 瀏覽
想係西貢揾間海邊餐廳 揾揾下去到大網仔 記得以前有間bar 點知嚟到有間新既泰國野 又幾靚 價錢又ok 就試試佢 又幾唔錯 雖然貪浪漫坐出面有少少冷但有火爐暖住 d野食又夠熱一嚟食個小食拼盤 有蝦餅,魚餅 ,香茅雞翼,春卷, 樣樣都熱 而且味道正宗之後店員推介左個黃金菜 真係好特別 係炸既菠菜嚟 好似天婦羅咁 好得意 又好食 每條菜都啱啱有炸粉包 脆卜卜 旁邊仲有蝦沙律中和下 唔怕膩 的確會食唔停口然後仲叫了香芋雞肉飯 石鍋上 熱辣辣店員幫你撈埋仲有個馬莎文咖喱 是甜甜的 連埋我最鐘意既薄餅 又薄又脆 又係食唔停 所以最後好飽好滿足
想係西貢揾間海邊餐廳
揾揾下去到大網仔 記得以前有間bar