2006-10-04 89 瀏覽
同老婆行完荷里活廣場,晚餐時間我地又下返落新蒲崗,食泰輕鬆。7點幾去到,冇咩人,點了:1. 咖哩炒蟹- 失望,咖哩汁極普通。2. 辣椒炒聖子- 汁好味,但係......3. 冬蔭公牛肉鍋- 冬蔭公湯好香,牛肉份量ok。4. 薄餅- 鬆脆。......但係,我老婆個晚嘔得好犀利,仲腸胃炎,可能係d聖子唔熟,第日要睇醫生。好慘。雖然味道及服務都好,但係食到我老婆病,我都唯有比喊樣佢。

7點幾去到,冇咩人,點了:

1. 咖哩炒蟹- 失望,咖哩汁極普通。
2. 辣椒炒聖子- 汁好味,但係......
3. 冬蔭公牛肉鍋- 冬蔭公湯好香,牛肉份量ok。
4. 薄餅- 鬆脆。

雖然味道及服務都好,但係食到我老婆病,我都唯有比喊樣佢。

2006-09-21 46 瀏覽
昨晚跟家人在這餐廳吃東西(第一次),點了咖喱蟹、咸肉炒芥蘭、蒜蓉包、小食拼盤和紅咖喱牛腩等。全都好吃,不在話下!但我要說的是這家食店的員工收拾杯碟及斟茶的頻率也頗高,十分勤快。點菜時,跟寫單的女侍應聊了數句,她很健談;菜到時,老闆親自走到我們跟前,並笑笑口地說"慢用",他和其他店員也很nice,一點也不造作。如此有禮的食店,加上好吃的東西,就算名氣不是十分強,更值得一到,而且有質數保證。要羸得食客歡心,除了要有好吃的食物,更重要的也許就是待客之道吧。

2006-09-09 10 瀏覽
同男友去呢度食dinner~叫左:1)咖哩海鮮南瓜盅~ ok wor! 原個南瓜載住滿滿o既咖哩海鮮~賣相好好~ 我建議要叫個薄餅點咖哩~$682)原個椰青焗飯~ 又係好有睇頭~ 勁好食~ 正正正!!$583)泰式炒什菜.....呢個唔得.冇乜味..又油得滯...$384)泰式翅呢個都ok~ 真係有翅的!! d 雞絲幾滑,唔似其他出面d翅咁d雞絲會煲都"鞋"曬~$48 (特惠價)2人total $240 下次可以date 夠4-5 個人去食會正d~有下次! 個椰青焗飯真係好正~
同男友去呢度食dinner~
叫左:

2人total $240

下次可以date 夠4-5 個人去食會正d~
有下次!
個椰青焗飯真係好正~

2006-09-07 12 瀏覽
叫左個無骨海南雞飯餐,$36貴左D lor個飯幾香,湯都唔錯配雞的汁幾好,不過雞本身就唔係太重雞味,但OK滑另外有個飲品送的,有珍多冰o個D,選了芒果茶,都幾好飲
叫左個無骨海南雞飯餐,$36
貴左D lor
個飯幾香,湯都唔錯
配雞的汁幾好,不過雞本身就唔係太重雞味,但OK滑

另外有個飲品送的,有珍多冰o個D,選了芒果茶,都幾好飲
2006-08-19 14 瀏覽
今天有事要做, 所以就來此店食埋lunch...佢地星期六都有lunch set供應..2個人就叫左一個蝦膏炒飯及一個香茅雞翼檬, 2杯青檸7up同咸檸7up...個飯來到就真係嚇一跳; 一個set lunch只係$33但估唔到份量都幾大下.再試埋個飯真係炒得好香又唔會太油..好正...個檬來了有成4隻雞翼,可惜唔夠香茅味同埋佢地既魚露唔香唔太出色..2杯野飲都係一般無咩特別..我見差不多每一枱都有人會食佢地既海南雞套餐..下次再有機會都要試下先.
2006-08-18 1 瀏覽
去新蒲崗,多數會到泰輕鬆吃午市套餐。我覺得她的海鮮湿炒河不錯,廚師即炒,火候十足,有菜有青蠔等材料,汁又鮮甜,吃來不油膩,加點青酸椒等調味四寶,十分開胃。大啖大啖飲下珍多冰,在炎炎的夏天裡,感覺十分滿足。

大啖大啖飲下珍多冰,在炎炎的夏天裡,感覺十分滿足。
2006-08-11 3 瀏覽
星期四晚到此店吃飯, 點了:1)炒聖子2)咖喱蟹3)炒通菜4)蝦餅5)炸春卷6)海南雞7)蒜蓉包8)薄餅9)海鮮粉絲沙律全皆好味, 印象特別深係薄餅/炒聖子!值得一提, 老闆非常親切!!
星期四晚到此店吃飯, 點了:
全皆好味, 印象特別深係薄餅/炒聖子!
值得一提, 老闆非常親切!!
2005-07-27 4 瀏覽
有朋友鐘意食咖喱, 點青咖喱雞,紅咖喱蟹, 波蘿炒飯, 馬拉盞炒菜青咖喱雞- OK紅咖喱蟹- 麻麻,咖喱唔夠香,蟹硬到飛起波蘿炒飯- OK, 有大大舊菠蘿, 炒飯唔夠菠蘿香馬拉盞炒菜-幾好,可一試 食滿100元, 可以加$38食紅咖喱蟹

青咖喱雞- OK
紅咖喱蟹- 麻麻,咖喱唔夠香,蟹硬到飛起
波蘿炒飯- OK, 有大大舊菠蘿, 炒飯唔夠菠蘿香
馬拉盞炒菜-幾好,可一試

食滿100元, 可以加$38食紅咖喱蟹
2005-03-19 8 瀏覽
聽聞呢間d海南雞好正,於是慕名去試下。果然係幾滑,不過個雞油飯就差左d,硬硬地又唔夠香,又無杰果隻豉油。另外叫左個明爐魚,一般啦,條魚不是勁新鮮。另外有一個咸肉椰菜苗,炒得唔夠,咸肉其實係燒肉。總括而言,海南雞係好食,但不是傳說中咁正!其他野不夠地道。呢間野看似平平地,但兩個人埋單都要二百幾,下次都係去番小曼谷好過!
2005-01-27 1 瀏覽
今日第二次幫襯, 上次食完覺得唔錯所以再嚟過試海南雞。海南雞: 雞肉嫩滑, 有雞味, 皮薄又唔太肥木瓜沙津: 木瓜新鮮, 但醬汁唔得, 太乾身串燒: 雞串燒好正, 燒完都仲幾juicy。牛串燒乾咗啲, 不過應該冇用疏打粉醃咸鱼芥蘭: 炒唔出咸鱼嘅香味上次食咖喱炒蟹都幾惹味, 算多肉, 肉質都夠實冬陰功: 蝦唔新鮮, 但湯底夠濃雞青咖喱: 太creamy, 做法似黃/紅咖喱, 唔正宗(可能個廚係專做泰北菜), 不過味道ok
今日第二次幫襯, 上次食完覺得唔錯所以再嚟過試海南雞。

海南雞: 雞肉嫩滑, 有雞味, 皮薄又唔太肥
木瓜沙津: 木瓜新鮮, 但醬汁唔得, 太乾身
咸鱼芥蘭: 炒唔出咸鱼嘅香味

上次食咖喱炒蟹都幾惹味, 算多肉, 肉質都夠實
冬陰功: 蝦唔新鮮, 但湯底夠濃
2004-11-23 9 瀏覽
貴~ 又唔係真係特別好食講真新蒲崗區~佢又唔係咩出名既店d價拍得住王珍珍~咁人地唔好去間出名又就腳既~唯一好食既係海南雞飯但講真~食呢d都唔洗去果度啦~隔離翠華仲好老闆娘很串~不值特登一去
貴~ 又唔係真係特別好食
講真新蒲崗區~佢又唔係咩出名既店
d價拍得住王珍珍~咁人地唔好去間出名又就腳既~
唯一好食既係海南雞飯
但講真~食呢d都唔洗去果度啦~隔離翠華仲好