2016-05-30 715 瀏覽
朋友介紹下,黎左試呢間餐廳。係美麗華商場入面,環境幾舒服,裝修都幾好 因為一早訂左台既關係,唔洗等,7點鐘直接入去~ 首先一人叫一杯野飲先,然後再慢慢睇menu~ yogurt 大概30幾蚊杯,價錢都ok~個杯幾靚~ yogurt 味重,淡淡既桃香,少甜,唔錯! 但飲完有d飽😂😂😂掛住食,無咩影到相,但整體質素唔差~ 價錢都係幾十蚊一樣野食前菜:沙律蝦,蝦好大隻,好彈牙,但沙律醬搶走左個蝦既味,餐廳大手筆地加左沙律醬入去。其他食物無影相😅整體黎講,餐廳有心機去設計每一道菜,調味方面,個人認為略為重。環境舒服,服務態度正正常常,限時1.5小時
首先一人叫一杯野飲先,然後再慢慢睇menu~
yogurt 大概30幾蚊杯,價錢都ok~
Peach  yogurt

環境舒服,服務態度正正常常,限時1.5小時
2016-05-29
Peach  yogurt
2016-05-29 543 瀏覽
行街被呢間店名幾特別既泰國菜吸引住, 所以晚餐就黎左呢度食SO THAI SO GOOD, 我幾鍾意佢個名椒鹽蒜辣魷魚 - 個辣汁係泰國食到O個隻, 辣辣地點魷魚食好好味, 勁鐘意食脆炸蝦餅拌泰式辣醬 - 炸蝦餅啖啖蝦肉又炸得新鮮, 不過略嫌唔夠泰式辣醬, 俾碟醬我地點就PREFECT啦大頭蝦泰式金邊粉 - PAI THAI 當然冇泰國整得咁好食, 不過都SO FAR SO GOOD既, 唔錯蒜茸辣椒炒通菜 - 由於係會泰式野, 所以我PREFER佢辣D, 但食落唔夠辣, 辣D會再好食D整體間野裝修都幾靚, 又坐得舒服, 食物都見用心設計過埋單都幾抵, $287.1, 下次黎會試食埋佢個甜品
行街被呢間店名幾特別既泰國菜吸引住, 所以晚餐就黎左呢度食
SO THAI SO GOOD, 我幾鍾意佢個名
俾碟醬我地點就PREFECT啦
整體間野裝修都幾靚, 又坐得舒服, 食物都見用心設計過
埋單都幾抵, $287.1, 下次黎會試食埋佢個甜品
2016-05-23
2016-05-28 407 瀏覽
一號風球掛了一整天,「作落雨」,天氣翳焗。我和Honey午飯後,不想逛街,所以,到So Thai So Good飲嘢。這裡我來過幾次,食物不錯,並非全是泰國食品。其甜品尤其精致。Honey點香橙朱古力咖啡。很濃很滑!似小時候吃過的積及朱古力橙餅的味道!是甜品,多過似飲品。不過,稍嫌甜了一點,膩膩哋。我呢?點芒果慕絲椰汁凍。看相片,以為好大杯,原來,小杯的。有火龍果、奇異果、芒果、藍莓…都新鮮。賣相吸引!味道呢?芒果慕絲酸甜,椰汁凍香甜。不同口感,不同口味,正!
一號風球掛了一整天,「作落雨」,天氣翳焗。

這裡我來過幾次,食物不錯,並非全是泰國食品。
甜品尤其精致。
Honey點香橙朱古力咖啡。
很濃很滑!
似小時候吃過的積及朱古力橙餅的味道!
甜品,多過似飲品。
不過,稍嫌甜了一點,膩膩哋。

我呢?
點芒果慕絲椰汁凍。
看相片,以為好大杯,原來,小杯的。
有火龍果、奇異果、芒果、藍莓…都新鮮。
賣相吸引!
味道呢?
芒果慕絲酸甜,椰汁凍香甜。
不同口感,不同口味,正!
2016-05-28
2016-05-28 412 瀏覽
早幾日去左尖沙咀,同女朋友行街,見依間野好似唔錯,一齊入去試下紅豆抹茶班戟配雲呢拿雪糕 $68叫左黎食,有D失望.個樣係唔錯,不過無想像中咁好食除左上面塊橙色野好小小,有D味道之外,個抹茶班戟無味之餘又鬆散,啲醬味道好怪,反而伴碟既4粒花仲有啲味。可能係泰國傳統我地唔識欣賞掛,份量雖然大,不過唔好食就無用啦
紅豆抹茶班戟配雲呢拿雪糕 $68

叫左黎食,有D失望.個樣係唔錯,不過無想像中咁好食

2016-05-26 446 瀏覽
約左個女仔朋友去食哩間泰國菜,當日好好彩唔洗等好耐位就有得入。原來佢唔係純泰國菜咁簡單,算係新式泰菜,小菜價錢多數50-70,其實算係咁。叫左個肉碎生菜包、三文魚薄餅多士、泰式大蝦炒金邊粉,黎到嘅野食幾精緻、「的適」,所以點解我話岩女仕們聚會食,男仕去係要叫多好幾樣兼會唔夠飽講番野食, 肉碎生菜包酸度同辣度岩岩好,就算唔包菜都可以空口食,三文魚薄餅多士,個三文魚係撈左小小醬,加埋幾舊細細舊既薄脆,夾埋都幾好食!大蝦炒金邊粉就有泰國街頭嘅風味,偏甜,但都okay好食,好香好入味!最後就叫左甜品 朱古力窩夫,始終都係甜品店好食d,不過一次半次試下又無妨!

2016-05-23 435 瀏覽
七點前去到未洗等位,遲少少都排長龍!墨魚汁軟殼蟹意粉好惹味少少辣雞肉有啲鞋椒鹽魷魚點汁好味!炸粉適中西班牙大蝦海鮮飯冇特別大家食一兩啖,都唔想再食了泰式串燒沙爹汁雞肉豬肉都正常朱古力班戟特別味道佳不過口感麻麻...因為雪糕溶左 浸到班戟淋哂整體份量唔錯夠食價錢合理
七點前去到未洗等位,遲少少都排長龍!

墨魚汁軟殼蟹意粉

好惹味
少少辣
雞肉有啲鞋
椒鹽魷魚

點汁好味!炸粉適中
西班牙大蝦海鮮飯

冇特別
大家食一兩啖,都唔想再食了
泰式串燒

整體份量唔錯
夠食
價錢合理
2016-05-11
15 分鐘 (堂食)
2016-05-18 456 瀏覽
今日有朋友到香港,當然要帶距地去食好野特色野啦呢個四季豆肉粒窩夫,好特別嘅組合,首先四季豆炒肉鬆已經好惹味,小小辣,加埋脆脆嘅窩夫一齊食,鹹鹹地嘅有肉窩夫,成件事好驚喜,原黎可以甘好味呢個芒果雞肉炒飯,我就覺得還ok,不過飯有點兒濕,有點兒生米,芒果系甜嘅,雞肉都ok嘅呢個香草煙肉意粉,味道好怪,,好鹹,意粉煮出黎嘅口感系ok嘅,就係味道怪D,可能煙肉好鹹嘅緣故呢個蛋黃醬炸薯角,我每次都點嘅,因為超級好味,芝士加蛋黃醬一齊配外脆內軟薯角一齊食,好味到不得了,呢個黃金蝦配茄子沙律,呢個都係每次都必點,大蝦超級彈牙,配蛋黃醬,甜甜酸酸好開胃,茄子沙律甜甜地,好健康
今日有朋友到香港,當然要帶距地去食好野特色野啦
呢個香草煙肉意粉,味道好怪,
呢個蛋黃醬炸薯角,我每次都點嘅,因為超級好味,
芝士加蛋黃醬一齊配外脆內軟薯角一齊食,好味到不得了,
2016-05-18
2016-05-15 400 瀏覽
特別嘅泰式餐廳~簡單嘅食材整到成舊壽司🍣睇得又易入口!兩片簿豬頸肉,燒得幾香!吾會好硬,上面仲有d辣椒粉,小小辣,用作調豬頸肉味😁但系就吾系好熱糯米飯無味,所以可以配上則邊嘅泰式辣醬食!~
特別嘅泰式餐廳~簡單嘅食材整到成舊壽司🍣睇得又易入口!

糯米飯無味,所以可以配上則邊嘅泰式辣醬食!~
2016-05-13 7490 瀏覽
第一次食so thai so good 是被其午餐大招牌吸引72元 +10%有湯或沙律主菜即磨咖啡或飲品一樣圖文並茂so far so good menu門口放滿show off 大量甜品相比價格午餐定食簡直是太過平宜后來成為king Parrott Vip85折朋友 都跟我搵食平心而論這種泰國菜館賣甜品多於賣泰國菜!!不過其他:甜點以外的東西不過不失so good而且人氣什旺貨源新鮮充足也成了一間後起之秀了!泰式米粉賣相如何?!經常都很好的daily soup有時全個午餐最終賣點只要看看經典甜品的收費就自然覺得定食午餐特別是已包含那杯超讚即磨巴西咖啡豆熱咖啡 人客會差點熱淚盈眶燒豬排骨
第一次食so thai so good

85折

朋友 都跟我搵食

平心而論

這種泰國菜館

甜品多於賣泰國菜!!

不過其他:甜點以外的東西

不過不失
so good

而且人氣什旺

貨源新鮮充足

也成了一間後起之秀了!
泰式米粉

• 泰式炒金邊粉
  • 紅桑子千層班戟蛋糕
  • 士多啤梨冰茶
2016-05-08 1079 瀏覽
平日晚上6點多到,唔算多人,有講明限時1.5小時,6:45pm 之後就愈來愈多人,7點幾已經差不多full!係味真係咁好味呢?點了兩個頭盤,蟹肉梳乎厘伴海鮮汁($65)... 本身覺得幾得意wor, 張相都幾吸引,黎到,說實在的,有點失望!同佢menu 張相頗有差距,黎到見到好多汁,都唔多見到海鮮,汁入面有少少蟹肉、兩粒青口肉、兩舊魷魚圈,個汁... 冇咩蟹味,亦唔太夠濃厚,其實個汁本身都唔太好味,同梳乎厘又唔太夾!另外一個係泰式三文魚他他配薄多士($68),泰式汁好野味,又由於太過濃味,我自己覺得個辣汁完全地蓋過了三文魚的味道...最後點了脆皮豬手配香葉辣椒炒飯($90), 脆皮豬手個皮真係好脆,超好味,自己好鍾意食辣野,個炒飯好野味,辣味剛剛好,唔會太辣又唔會唔夠辣!正!不過唔食得辣既就應該覺得算係頗辣既!另外,環境裝修是不錯的,但當坐滿人後,聲音都幾集中,其實都幾嘈,唔可以算是舒服傾計的好選擇!食到差不多1.5小時,沒有waiter 來問有沒有需要再order ,就咁放低張單,感覺上有點兒沒禮貌,雖然好多餐廳都有限時,但好多時都會行過黎問一問會否加單,才會埋單... 所以臨尾是有

蟹肉梳乎厘伴海鮮汁
泰式三文魚他他配薄多士
脆皮豬手配香葉辣椒炒飯
食到差不多1.5小時,沒有waiter 來問有沒有需要再order ,就咁放低張單,感覺上有點兒沒禮貌,雖然好多餐廳都有限時,但好多時都會行過黎問一問會否加單,才會埋單... 所以臨尾是有點兒不開心...
2016-05-05
脆皮豬手配香葉辣椒炒飯
2016-05-05 575 瀏覽
同細佬老公去食晚餐,選左呢間精緻的西餐廳,決定一試,果然好正,泰式西式,滿足不同客人呢個燒雞菠蘿炒飯系泰式方式炒飯,有菠蘿提子肉鬆,蛋碎,混合一齊食好惹味,加左泰式酸辣醬,配合燒雞一齊食,正正正吖,呢個黃金煎大蝦配蛋黃醬配甜酸辣沙律,系5粒星的正,一份得4粒大蝦,蝦乾煎得好香,好彈牙,個個咬落去立刻話正,泰式沙律好開胃呢個本人麻麻地。不過老公距地話正,炸魷魚圈,配甜酸醬呢個蛋黃醬配芝士炸薯角,用熱PAN上,可以保持熱度,防止芝士結,薯角外脆內柔軟,配合蛋黃醬和芝士醬,味道立刻加分最後呢個炸軟殼蟹墨汁意粉,好邪惡,濃濃的墨汁滿滿地包住每一條意粉,每一口都濃味的墨汁留於口中,當然口和牙齒都上曬黑色軟殼蟹更加脆和香口。無得彈,正好期待下一次到此的約會
泰式沙律好開胃
呢個本人麻麻地。不過老公距地話正,炸魷魚圈,配甜酸醬
軟殼蟹更加脆和香口。無得彈,正
好期待下一次到此的約會

2016-05-04
  • 自家製薯角伴香辣芝士蛋黃醬
2016-04-17 1310 瀏覽
美麗華另一個門口加設了扶手電梯 好奇上去看看 就去了這間餐廳吃飯 打開餐牌被所有食物吸引著 兩個人沒有點太多 凱薩沙拉有很多芝士好好吃 南瓜湯必須點的 香濃的南瓜忌廉味真的想打包一碗回家喝 我覺得最正的這是海鮮大蝦椰汁飯 重口味的我無法抗拒椰汁飯椰香味重又甜又好味 下次還想吃餐牌其他的食物
2016-04-15 5854 瀏覽
由於在尖沙咀工作完畢,因此可以7時前到這裡試一試出名的泰國菜和特式甜品。由於兩口子也覬覦這裡的甜品,所以熱食只選了黃金蝦伴番茄沙律及炒金邊粉。 黃金蝦的秘製汁就像是有香辣味的蜜糖芥末醬,十分惹味,加上鮮炸的黃金蝦,令這道菜更添味美。 炒金邊粉的量不多,兩口子剛好一人一半。辣味帶點麻,加上肉碎的炒金邊粉有足夠肉香,而且金邊粉夠彈牙,味道一流。留了肚吃甜品前,我倆亦各自點了飲品來解解渴,筆者點的是朱古力鮮奶咖啡;內子則是青蘋果冰茶。 朱古力鮮奶咖啡有不少忌廉加持,感覺特別大杯,味道不錯。 青蘋果冰茶沒有想像中的甜,澀比甜多,味道一般。 重點甜品來了,筆者選的什莓忌廉泡芙,比想像中還要大,不計什果,光是泡芙亦有5大個,真可謂「抵食夾大件」。味道是我預期的,不算太甜,但比預期中更豐富。 內子選的鮮什果忌廉窩夫亦十分有份量,當兩個甜品齊集時,我倆才發覺其實一份已足夠滿足我們了。這個窩夫有4大塊,香口,加上極充裕的忌廉吃,罪疚感特別重。最後兩份甜品各剩小半,由侍應替我們打包外賣,期待下次來試其他甜品。
黃金蝦配秘製醬汁伴番茄沙律
香辣肉碎炒泰式金邊粉
朱古力鮮奶咖啡(凍)
青蘋果冰茶
朱古力鮮奶咖啡有不少忌廉加持,感覺特別大杯,味道不錯。
青蘋果冰茶沒有想像中的甜,澀比甜多,味道一般。
什莓忌廉泡芙
鮮什果忌廉窩夫

2016-03-15
黃金蝦配秘製醬汁伴番茄沙律
香辣肉碎炒泰式金邊粉
朱古力鮮奶咖啡(凍)
什莓忌廉泡芙
鮮什果忌廉窩夫
2016-04-12 1216 瀏覽
上個禮拜睇戲前食左個快飯。今次食咗泰式鹹豬手,同焗海鮮飯。比較鍾意個豬手多啲,豬皮都幾香脆,啲肉又唔太鹹,肉質都好腍,醬汁都幾好味,不過如果個豬手再多啲泰式嘅風味就更好喇。焗海鮮飯,味道ok嘅,不過就太油,青口係幾好食,特別係入面嘅醬料,如果將呢個醬料炒埋落啲飯度就更正。其他海鮮就一般般,有一件炸魷魚,一件炸魚,同一隻大蝦,隻大蝦就麻麻,啲肉好霉,唔好食。由於係快飯,所以都食唔到甜品。呢間係食泰國fusion,menu都幾多選擇嘅,價錢又唔算好貴,有機會都會去多次。不過舖頭唔算好大,所以得90分鐘用餐時限,最後30分鐘佢哋會同你講last order,見咁上下就會送埋張單過嚟,我都明嘅見佢出面排晒隊,但係作為食客點都有啲不是味兒。
上個禮拜睇戲前食左個快飯。

由於係快飯,所以都食唔到甜品

2016-04-08
2016-04-05 4274 瀏覽
成日去諾士佛台飲酒前,都會經過so thai so good,可惜每次都食飽,每次都話下次一定要黎😂😂下次下次,終於都黎喇!由於臨時決定黎,所以冇book位,等左大約半個鐘終於入得✌🏻️店內裝修簡約,坐得都幾舒服😁 椒鹽蒜辣魷魚:有大約十舊,炸得唔算太脆身,魷魚幾煙靭,但係以炸魷魚黎講就比較差了。但係個醬令我幾驚喜,酸酸甜甜咁好開胃😁可惜下次黎應該唔會再叫呢個 脆炸茄子配泰式辣醬:一粒粒茄子其實就冇特別,特別就在於炸茄子上加添七味粉,再配泰式辣醬,茄子味幾出,炸粉唔會太厚,亦唔會油膩,份量都幾多,用黎送啤酒一流✌🏻️ 豬肉及雞肉沙嗲串燒:好正常而且不過不失嘅串燒。沙爹醬比較甜,比其他舖嘅沙爹醬少左啲花生味。 泰式青木瓜沙律:外觀好靚,佢沙津個汁係用滴管裝,你食既時間自己加落去😆味道甜甜酸酸而且幾清新,好開胃嫁,真係好玩又好食! 黃金蝦配秘制醬汁伴蕃茄沙律:個醬汁好特別好好味,蝦即使淋上醬汁後都唔會變腍,仍然脆身😉可惜我地份量得3隻😞四個人去一個人冇得食嚕!但係呢個十分推薦,真係好味! 香辣肉碎炒泰式金邊粉:味道偏甜,份量適中其實好食、惹

椒鹽蒜辣魷魚

脆炸茄子配泰式辣醬

豬肉及雞肉沙爹串
豬肉及雞肉沙爹串

泰式青木瓜沙律

黃金蝦配秘制醬汁伴蕃茄沙律

香辣肉碎炒泰式金邊粉:味道偏甜,份量適中其實好食、惹味嘅,但係我個人唔太中意雜豆,而呢個金邊粉係超級多青豆,即刻扣分😩
香辣肉碎炒泰式金邊粉

泰式脆皮豬手:好好好大份,真係好脆皮。豬手上碟時連同條豬手大骨一齊上,好有氣勢👍🏻咸度適中,肉質夠鬆軟,外脆內軟,係會encore之選😆
泰式脆皮豬手

另外當亦有叫野飲,四個人食食到非常之飽!其實我見佢啲甜品都幾靚但今次冇叫,下次一定試😤😤😤一人around💰HKD230,呢間新派泰式餐廳果然冇令我失望!下次一定再黎✌🏻️
2016-03-25
30 分鐘 (堂食)
脆炸茄子配泰式辣醬
黃金蝦配秘制醬汁伴蕃茄沙律