2023-12-18 16 瀏覽
今天去了銅鑼灣泰國菜餐廳叫泰簡單,環境好chill, 適合打卡,設有室內及室外座位,燈光較暗,好有氣氛,而且侍應和廚師也是地道泰國人,十分地道,夜晚更設有cocktail飲用😎咸魚炒芥蘭 $98芥蘭好新鲜爽口,加上咸魚鹹香味,味道不錯😋冬蔭功湯🥘 $92湯以帶有酸酸的檸檬風味和麻辣,而且有好彈牙的蝦等配料,十分開胃😋蛋網鷄球炒金邊粉🥚🥓 $108賣相吸引,蛋整到好似網一樣包金邊粉,炒得好香口,配上鷄肉,口感一流😚燒豬頸肉🐷 $96豬頸有著香脆的口感,加上醬料,十分惹味😍心有靈犀🍹 $48好鲜甜石榴汁混合雜果梳打,十分解渴😚黄金夢 🍍🥭 $52由新鲜菠蘿汁和芒果汁混合而成,味道十分鲜甜清新😍整體得分: 4.5/5味道: 4.5/5環境: 4.5/5🎇銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓🎈港鐵銅鑼灣站 D4 出口, 步行約2分鐘@thaisimplekitchen#銅鑼灣小泰國 #chill #地道泰式 #打卡一流
今天去了銅鑼灣泰國菜餐廳叫泰簡單,環境好chill, 適合打卡,設有室內及室外座位,燈光較暗,好有氣氛,而且侍應廚師也是地道泰國人,十分地道,夜晚更設有cocktail飲用😎

咸魚炒芥蘭 $98
芥蘭好新鲜爽口,加上咸魚鹹香味,味道不錯😋

冬蔭功湯🥘 $92

蛋網鷄球炒金邊粉🥚🥓 $108

燒豬頸肉🐷 $96
豬頸有著香脆的口感,加上醬料,十分惹味😍

心有靈犀🍹 $48
好鲜甜石榴汁混合雜果梳打,十分解渴😚

黄金夢 🍍🥭 $52
由新鲜菠蘿汁和芒果汁混合而成,味道十分鲜甜清新😍

整體得分: 4.5/5
味道: 4.5/5
環境: 4.5/5

🎇銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓
🎈港鐵銅鑼灣站 D4 出口, 步行約2分鐘
@thaisimplekitchen

#銅鑼灣小泰國 #chill #地道泰式 #打卡一流
2023-12-18 23 瀏覽
今晚係銅鑼灣總統戲院睇完”Wonka”,就上咗同一度嘅頂樓食埋晚飯。入口係售票處右面搭𨋢直上就係。上到去仲有個等位區先入到餐廳,入面分室外同室內,室內玻璃窗可以望到街景,室外除咗餐枱,仲有間大草屋可以做貴賓房,佢另外一個角落頭仲有個小酒吧添。夜晚想飲杯cocktail都可以係度Chill下,打下卡。呢度最特別嘅係上至廚師及下至侍應執枱都是地道泰國人,用廣東話溝通冇問題。就考下佢哋牌試吓冬陰功、炒金邊粉、咸魚炒芥蘭、泰式豬頸肉,仲叫咗兩杯飲品添。冬陰功湯又濃又夠酸又夠辣,用大頭蝦、草菇香茅等正宗材料,味道好醇好正宗。Phad Thai啲隻蝦好大隻,入面仲有蝦球。其餘食物都係OK的。呢的確適合兩個人有啲情調,又適合一班人一齊食。

• 皇宮大蝦蛋網炒金邊粉
2023-12-17 19 瀏覽
🇹🇭泰菜酒吧二合一🇹🇭-孖閨蜜銅鑼灣購物🎁 為咗預留彈藥💸聖誕狂歡🎉 晚飯選擇 以平靚chill行先 而總統戲院頂樓呢間泰式餐廳 價錢合理 戶外座位舒適 夜晚又有cocktail飲🍸 符合我哋嘅預算😏-🐔泰式椰子雞湯 $75個湯少少辣 椰香撲鼻而來 雞件去皮去骨啖啖肉 -🦀蟹肉炒飯 $128米粒乾身受熱均勻 最正係中間嘅蟹肉小山丘⛰️ 啖啖蟹肉自在吃 唔使剝殼咁麻煩🤭 -🥓炭燒豬頸肉 $96肉質唔柴口 充滿炭香 蘸秘製醬汁 惹味少辣 -🥗馬拉盞炒通菜 $105自己炒通菜 做唔到翠綠嘅效果 所以我鍾意喺餐廳食 馬拉盞鹹香惹味 通菜食落爽脆嗦嗦聲-🥂Bubble Brown $56食泰菜飲車厘子味🍒sparkling brandy 又幾搭喎🥰-📍泰簡單銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓
🇹🇭泰菜酒吧二合一🇹🇭

🥂Bubble Brown $56
📍泰簡單
銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓
2023-12-17 19 瀏覽
📌Thai Simple Kitchen 銅鑼灣關業多年的泰國餐廳,裝修精緻,有露天座位環境夠晒chill,夜晚仲有cocktail飲,好適合打卡📸而且店員同廚師都係泰國人,食到正宗泰式風味 🔖冬蔭功冬蔭功好夠味,酸味同辣味比例平均帶有泰式香料嘅香味,有大蝦、蘑菇等配料重點係熱辣辣,超正✨🔖烤豬頸肉沙律豬頸肉配上沙律係完美嘅組合肉質juicy彈牙帶點香茅嘅清香配上泰式醬汁,酸酸辣辣幾開胃☺️🔖皇宮大蝦蛋網炒金邊粉金邊粉值得推介,以金黃色嘅蛋網包住金邊粉,賣相討好,味道酸酸甜甜好開胃配料有大蝦、豆乾、蛋絲加上花生碎同辣椒粉,香味更提昇🥢🔖咸魚炒椰菜苗相當有泰國風味,椰菜苗口感脆嫩加上咸魚,香味濃郁🔖鮮椰青🔖鮮芒果汁
📌Thai Simple Kitchen

而且店員同廚師都係泰國人,食到正宗泰式風味

🔖冬蔭功
冬蔭功好夠味,酸味同辣味比例平均
帶有泰式香料嘅香味,有大蝦、蘑菇等配料重點係熱辣辣,超正✨

🔖烤豬頸肉沙律
豬頸肉配上沙律係完美嘅組合
肉質juicy彈牙帶點香茅嘅清香
配上泰式醬汁,酸酸辣辣幾開胃☺️

🔖皇宮大蝦蛋網炒金邊粉
配料有大蝦、豆乾、蛋絲
加上花生碎同辣椒粉,香味更提昇🥢

🔖咸魚炒椰菜苗
相當有泰國風味,椰菜苗口感脆嫩
加上咸魚,香味濃郁

🔖鮮椰青
🔖鮮芒果汁
2023-12-16 19 瀏覽
呢間餐廳環境真係好chill,好適合去打卡。入到去,你會感受到一個充滿泰國風情嘅氛圍。而且,餐廳嘅廚師同侍應都係地道泰國人,所以可以保證食物嘅正宗度。我要講講佢地嘅招牌菜Grilled Tender Pork。豬肉燒得恰到好處,肉質嫩滑多汁,每一口都帶有炭燒的香氣,令人食指大動。另外,佢地嘅Spicy & Sour Prawn Soup亦非常出色。湯底酸辣開胃,配上香辣的調味料,味道鮮美,非常開胃。如果你鍾意海鮮,我推薦你試下佢地嘅King Prawn Fried Noodles。大蝦炒得鮮嫩多汁,伴隨著彈牙的粉麵,而且面頭仲有炒蛋,所以擺盤好靚。另外我叫咗佢地嘅Morning Glory Malay Style。炒菜煮得剛剛好,配上香辣的馬來風味醬汁,味道非常開胃。除咗食物之外,呢間餐廳嘅飲品亦非常出色。我試咗Dragon Fruit + Orange Juice同Pineapple Juice + Mint,都係非常清新果香。飲品味道平衡,適合消暑解渴。如果你鍾意飲酒嘅話,佢哋夜晚仲會有Cocktail飲。
呢間餐廳環境真係好chill,好適合去打卡。入到去,你會感受到一個充滿泰國風情嘅氛圍。而且,餐廳嘅廚師侍應都係地道泰國人,所以可以保證食物嘅正宗度。

2023-12-15 14 瀏覽
店子 環境好chill,非常適合打卡,今天感激朋友訂了這店。地道感覺,細問下店子所有人都是泰國人,包括廚師及侍應都是地道泰國人。非常有感覺的店更重要是晚上有cocktail飲,朋友聊聊心事,輕鬆。馬拉盞通菜充滿惹味之感覺,菜非常新鮮,帶點香氣之菜,不會非常乾!配埋泰式醬吃更惹味!很有感覺的馬拉盞炒通菜,香辣惹味,帶點地道快樂喔冬蔭公湯傳統味道,棒,湯料有大河蝦、菇菌等,香料味道足,濃香中帶辣,不愛辣的朋友也很喜愛,作為泰國菜愛好,這香辣,個人非常喜歡味道期待,棒皇宮大蝦旦網炒金邊粉主菜份量很大,蝦肉彈牙大大隻,在旦網之下金邊粉炒得好,口感滿滿。豬頸肉沙律作為前菜,豬頸肉份量很多,燒得香口,肉質嫩身多汁,邊緣帶脂肪。豬頸炭香味的味道,棒棒喔,入口香濃有嚼勁,油脂香辣惹味,帶辣中爽脆,非常開胃,生菜包住肉汁又燒得好的豬頸肉,不錯,感覺很有傳統味道,實在值得去吃的菜式。鮮椰青和青檸汁,滿滿泰式風味,店子上到去電梯囗就滿滿泰式味道,地方寬敞,坐得舒適。泰國菜式款式多,店員亦主動推介熱門菜,泰式味道正宗#美吃 #堂食 #吃好西 #香港必食 #假日好去處 #相機先吃 #泰國菜 #食評分享 #美食博
地道感覺,細問下店子所有人都是泰國人,包括廚師侍應都是地道泰國人。非常有感覺的店
更重要是晚上有cocktail飲,朋友聊聊心事,輕鬆。
馬拉盞通菜
冬蔭公湯
皇宮大蝦旦網炒金邊粉
豬頸肉沙律
泰國菜式款式多,店員亦主動推介熱門菜,泰式味道正宗
#美吃 #堂食 #吃好西 #香港必食 #假日好去處 #相機先吃 #泰國菜 #食評分享 #美食博客 #美食 #銅鑼灣小泰國 #chill #地道泰式
2023-12-15 15 瀏覽
泰簡單*地址*銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓有戶外用餐位置,12月已佈置了很多xmas decoration ,氣氛一流。而這個天氣,戶外用餐吹著風,更享受食了冬陰公湯,勁重香茅味好開胃又正宗,酸酸地又落了些海鮮。串燒甜甜地,個satay 幾惹味,同埋附上香脆toast ,啖啖肉!菠蘿炒飯,大大份比佢驚人size 嚇了,加了好多豬肉鬆,特別惹味,同埋落足料,飯又夠濕潤。加埋碟炒通菜,完美呢#銅鑼灣小泰國 #chill #地道泰式 #打卡一流
泰簡單
*地址*銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓

食了冬陰公湯,勁重香茅味好開胃又正宗,酸酸地又落了些海鮮。

加埋碟炒通菜,完美呢

#銅鑼灣小泰國 #chill #地道泰式 #打卡一流
2023-12-15 16 瀏覽
・ 冬蔭功湯 S size🍲 ($92)很適合做開胃菜,酸酸辣辣的🫰🏻 口味比外面的更辣更過癮🌶️而且湯料十足,有四隻蝦以上🦐 裏頭還有得多我最愛的磨菇和草菇!湯也很濃,很適合愛辣的人・ 鮮炸蝦餅拼香辣炸魚餅🧆 ($92)炸得酥脆酥脆的,炸蝦餅有很濃的蝦味😚 也有彈性,外面很脆,口感豐富😝 而香辣炸魚餅也很好吃,魚餅中混入辣椒🌶️ 香辣誘人!・ 皇宮大蝦蛋網炒金邊粉🍝 ($138)外觀滿分的金邊粉,有一個用蛋製的網包著金邊粉,金邊粉入面有很多芽菜,很好吃!有兩隻大海蝦🦐 蝦頭的蝦膏很多很鮮,好大隻,蝦肉很多!一旁還有花生和辣椒乾,混到金邊粉中很好吃,超級香的😆 ・ 飛天通菜🥬 ($95)和一些豆子炒的,調味不錯🫶🏻 不會很單調,很好下飯🍚・ 黃金夢🍹 ($52)包含芒果汁和菠蘿汁🍍 一喝下去就感到一定是鮮榨的,而且沒有額外加糖,很清新🌿 很濃果香味,而且口感比一般果汁濃厚,有點像乳酪的口感😚・ 鮮椰青🥥 ($55)超級新鮮的椰青,椰青水很甜,可以為冬陰功湯解辣!店家都很細心,把椰青蓋的肉起了,以及提供鐵匙方便我喝完椰青水後吃椰肉,椰肉有淡淡的椰子味,口感較嫩滑,不會老😝

・ 冬蔭功湯 S size🍲 ($92)

・ 鮮炸蝦餅拼香辣炸魚餅🧆 ($92)

・ 皇宮大蝦蛋網炒金邊粉🍝 ($138)

・ 飛天通菜🥬 ($95)
和一些豆子炒的,調味不錯🫶🏻 不會很單調,很好下飯🍚

・ 黃金夢🍹 ($52)

・ 鮮椰青🥥 ($55)
2023-12-14 21 瀏覽
放工喺銅鑼灣食個飯 , 嚟咗總統戲院頂樓嘅泰國餐廳 - 泰簡單 🤗 由地下入口至店舖裝修都充滿泰式風格 , 用色舒服 ~平日都好多人 , 仲有露天位置 , 擺左棵聖誕樹同燈飾 , 好有 feel 又好岩打卡 ! 😆坐係到聽到廚師同侍應都係講泰文 , 好似置身泰國咁 !!冬陰功 (S) ($92)酸辣平衡得好好 , 入邊仲有 2 隻蝦同好多菇 , 足料 👍👍 S size 2 個人飲岩岩好 !鮮炸蝦餅併香辣炸魚餅 ($92)炸蝦餅好彈牙 , 外面脆卜卜 ! 點埋泰式甜酸醬 , 好開胃 😋😋 香辣炸魚餅只係少少辣 ~ 入邊有啲豆角粒 , 增加口感 , 又唔油膩 , 好好食 , 又大件 !馬拉盞炒通菜 ($105)夠晒鑊氣 , 好香 , 唔會太鹹 , 通菜好嫩 , 一啲渣都冇 😉皇宮大蝦蛋網炒金邊粉 ($138)個蛋網整得好靚 ~ 份量好多 , 2 個人食綽綽有餘 !Bangkok Night ($60)呢度夜晚會 serve 埋 cocktail ~ 呢杯好足料 , 酒味都幾重 ~鮮椰青 ($55)
放工喺銅鑼灣食個飯 , 嚟咗總統戲院頂樓嘅泰國餐廳 - 泰簡單 🤗 由地下入口至店舖裝修都充滿泰式風格 , 用色舒服 ~平日都好多人 , 仲有露天位置 , 擺左棵聖誕樹同燈飾 , 好有 feel 又好岩打卡 ! 😆坐係到聽到廚師侍應都係講泰文 , 好似置身泰國咁 !!
冬陰功 (S) ($92)
鮮炸蝦餅併香辣炸魚餅 ($92)
馬拉盞炒通菜 ($105)
皇宮大蝦蛋網炒金邊粉 ($138)
個蛋網整得好靚 ~ 份量好多 , 2 個人食綽綽有餘 !

Bangkok Night ($60)

鮮椰青 ($55)
  • 冬蔭功
2023-12-13 24 瀏覽
侍應廚師都係泰國人既正宗泰菜,地點方便之餘,竟然係有露天座位同特色打咭房,周圍掛滿左閃閃燈,環境都幾Chill架。夜晚仲有多款Cocktail供應,襯呢加涼涼地,同朋友坐室外傾計食飯簡直係一流😌👆🏻✦ ⋆ • °‧ ࣪ ☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☆⋆ • ✦ ⋆ • ⋆ ☾ ࣪‧ °• ⋆ ✦💰💲579(included 10% service charge) ✦ ⋆ • °‧ ࣪ ☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☆⋆ • ✦ ⋆ • ⋆ ☾ ࣪‧ °• ⋆ ✦✦ Spicy Pork Spareribs Soup $75今次唔叫冬蔭公,試下呢個湯,酸酸辣辣幾開胃✦ King Prawn Fried Noodles $138酸甜既金邊粉,配埋花生碎、辣椒乾,將個味更加弔起同好味✦ Grilled Tender Pork $96都燒得幾乾身,ok,但如果軟熟返啲啲就更好✦ Morning Glory Malay $105✦Bubble Orange $56✦Bubble Red $56

今次唔叫冬蔭公,試下呢個湯,酸酸辣辣幾開胃

酸甜既金邊粉,配埋花生碎、辣椒乾,將個味更加弔起同好味

✦ Grilled Tender Pork $96
都燒得幾乾身,ok,但如果軟熟返啲啲就更好

✦ Morning Glory Malay $105

✦Bubble Orange $56

✦Bubble Red $56
2023-12-13 12 瀏覽
泰國菜都算係我幾鐘意食既菜式之一原來銅鑼灣入便有間好 chill 既泰國菜係度,岩曬同我班又意食泰菜又鐘意 chill 下既朋友去餐廳環境舒適,充滿東方風情,店內裝潢融合泰國元素與現代設計,色彩明亮,擺設泰國藝術品與雕塑,空間寬敞,讓大家置身於泰國一樣餐廳還提供戶外座位區,可以係石屎森林入便享受戶外既用餐體驗都非常特別廚師及侍應都是地道泰國人,提供多款正宗泰國菜式而且夜晚仲有 cocktail 提供,真係可以 chill  返晚食物方面: 泰式冬陰功 : 冬陰功叫湯有兩隻大頭蝦,草菇、香茅、青蔥、辣椒和魚露等配料,材料十足,味道酸酸辣辣,湯味濃郁馬拉盞炒椰菜苗 : 椰菜苗新鮮爽脆,加入馬拉盞清炒,味道濃郁帶有點鹹香味肉碎生菜包 : 羅馬生菜夠曬清爽,將豬肉、洋蔥、青檸汁及泰式香料撈勻既肉碎用生菜包住食,味道微辣,夠曬 fresh蟹肉炒飯 : 炒飯炒得夠曬鑊氣,粒粒分明,加埋蔥粒、蟹肉及雞蛋絲,簡單又美味既泰式炒飯原個椰青 : 椰青冰凍清爽,口感清甜解渴,椰子肉仲要軟淋淋,成個椰子都食曬心有靈犀 : 用左什果、珍珠芝麻、石榴汁及梳打製成,材料豐富 ,夠曬冰凍解渴既泰式特飲
泰國菜都算係我幾鐘意食既菜式之一

廚師侍應都是地道泰國人,提供多款正宗泰國菜式

食物方面:

2023-12-05
聖誕節又就快到啦!周圍都充滿節日氣氛,呢一間位於銅鑼灣嘅泰國餐廳都唔例外!一到餐廳門口,就俾佢嘅裝修surprise到:室內裝修用了深木色設計,夠西式同埋好有高級感,室外環境就有度假風情,放上一棵聖誕樹🎄好打卡!現場所見,唔少人都嚟慶祝生日,最緊要係價錢好接地氣!🔽🔽🔽🔽🔽🔽🔽🔽🔽🔽🔼🔽泰式豬頸肉$96豬頸肉好入味,肉質鮮嫩多汁,香氣四溢。價錢合理,份量好夠多!冬陰功湯$92呢碗冬陰功湯酸辣適中,湯底鮮美,仲有蝦隻同埋鮮菇🍄令人胃口大開菠蘿肉鬆炒飯$138食泰菜必點菠蘿肉鬆炒飯!菠蘿肉鬆同飯粒完美結合,味道鮮甜香口,份量亦都足夠。鹹魚炒芥蘭$98鹹魚香味濃郁,芥蘭炒得恰到好處,保持脆嫩口感原個椰青$55原個椰青清爽可口,口感滑順,好解渴!泰式奶茶$40泰式奶茶濃郁香濃,茶香和牛奶的比例剛剛好!

現場所見,唔少人都嚟慶祝生日,最緊要係價錢好接地氣!

🔽🔽🔽🔽🔽🔽🔽🔽🔽🔽🔼🔽
泰式豬頸肉$96

冬陰功湯$92

菠蘿肉鬆炒飯$138

鹹魚炒芥蘭$98
鹹魚香味濃郁,芥蘭炒得恰到好處,保持脆嫩口感

原個椰青$55
原個椰青清爽可口,口感滑順,好解渴!

泰式奶茶$40
泰式奶茶濃郁香濃,茶香和牛奶的比例剛剛好!

2023-12-11 75 瀏覽
胃口一般,想食開胃d既食物所以搵左泰國菜食~見到成間店員都係泰國人,相信夠地道😃 東蔭功🍲檸檬葉、香茅、蝦醬同辣椒做基礎,加埋大蝦,魚片,草菇等等材料,酸酸辣辣,非常開胃 鮮炸蝦餅🦐外脆內軟~點埋泰式辣醬食,夠經典 馬拉盞炒椰菜苗🥬椰菜苗好新鮮,食落口感嫩脆。馬拉盞醬微辣,用黎炒菜好香口 ヾ(@^▽^@)ノ 皇宮大蝦蛋網炒金邊粉🍝外貌吸引,蛋網整到好靚~金邊粉口感柔軟,搭埋鮮甜大蝦,都幾好味。辣粉同花生碎會放係旁邊由客人自行調節~ 黃金夢🥭🍍芒果加菠蘿既沙冰,芒果味比較出。味道唔會太甜,食到少少水果fibre 椰青新鮮,好清甜,而且果肉好味,可以挖出黎食原先諗住飲cocktail, 因為晚上有,但最後都係選左椰青😂 餐廳環境幾chill下,岩成班fd黎一齊打卡~
胃口一般,想食開胃d既食物
所以搵左泰國菜食~
見到成間店員都係泰國人,相信夠地道😃

東蔭功🍲

鮮炸蝦餅🦐
外脆內軟~點埋泰式辣醬食,夠經典

馬拉盞炒椰菜苗🥬

皇宮大蝦蛋網炒金邊粉🍝

黃金夢🥭🍍

椰青
新鮮,好清甜,而且果肉好味,可以挖出黎食

餐廳環境幾chill下,岩成班fd黎一齊打卡~
皇宮大蝦蛋網炒金邊粉
東蔭功
黃金夢
鮮椰青
2023-12-11 28 瀏覽
假日來到銅鑼灣睇戲, 朋友很喜歡吃泰菜,預早book定 經常會來的泰國菜餐廳, 廚師和侍應都是泰國人, 泰國菜味道特別地道。餐廳環境優雅精緻, 重點是室外露天位置, 秋天清涼的季節特別舒服, 中間屋仔位置 是打卡拍照的好地方, 不過今天遇上其他客人幾十人的大聚會, 就要留待下次。皇宮大蝦蛋網金邊粉金黃色的蛋黃非常吸引, 大蝦煎得金黃香香的。打開蛋網內裏是彈牙爽口的金邊粉, 而且用料充足, 蝦仁 很爽口 ,泰國芽菜、韭菜、 雞蛋再 配上旁邊的肉碎、花生碎、辣椒、青檸, 多重口感 酸甜美味。酸辣排骨湯經常都飲冬陰功湯,今次想試試其他口味 ,店員推介的 好選擇。 味道酸辣清爽, 味道 濃而不膩, 排骨鬆軟肉味濃, 配搭草菇和秀珍菇。鮮炸蝦餅拼炸香辣魚餅, 每次都是必點的 ,蝦餅炸得好香脆,質感厚肉彈牙, 魚餅加咗秘製泰國香料, 辣辣地好惹味。 馬拉盞炒通菜, 通菜青綠翠嫩, 應該是泰國通菜, 馬拉盞香料 香濃鮮味,辣味十足。這裏飲品的選擇很多, cocktail和酒類的種類也不少, 價錢相宜和普通特飲差不多價格 。我地選擇了特飲,黃金夢(鮮菠蘿汁+鮮芒果汁) 果味非常香濃。新鮮椰青, 椰青
假日來到銅鑼灣睇戲, 朋友很喜歡吃泰菜,預早book定 經常會來的泰國菜餐廳, 廚師侍應都是泰國人, 泰國菜味道特別地道。

皇宮大蝦蛋網金邊粉

酸辣排骨湯

這裏飲品的選擇很多, cocktail和酒類的種類也不少, 價錢相宜和普通特飲差不多價格 。我地選擇了特飲,黃金夢(鮮菠蘿汁+鮮芒果汁) 果味非常香濃。新鮮椰青, 椰青水很清甜 椰肉很嫩滑。

• 黃金夢
  • 皇宮大蝦蛋網炒金邊粉
  • 炸蝦餅
👨🏻‍🍳泰簡單 (銅鑼灣)📍銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓 「銅鑼灣隱世高質地道泰國餐廳😻」 朋友介紹,較少行去總統戲院個邊,吾知總統戲院樓上有呢間隱世餐廳😻總統戲院隔離就有泰簡單既入口,搭lift上去😝民族風情裝潢,左轉就見到有個打卡位😻 星期一既預約都超full,不過仲有少量walkin位,估吾到😳😳仲撞到明星‼️‼️omg😻有得揀indoor定outdoor,店員全部都系泰國人😻但系識廣東話😝仲好nice😆😆 食物即叫即製,但系吾使等好耐,全部都熱辣辣😋 👍🏻🍽️泰式炒米粉 Fried Verllimie $118正宗地道風味😻大大份,米粉幼而不碎,配有碎煎蛋,勁香口😻再夾上豬肉、四季豆、紅蘿蔔、菜心都炒得超有火喉😝👍🏻 👍🏻🍽️肉碎生菜包 (豬) Minced pork w/ Lettuce (Shallot, Lime juice, Crumbs of rice and Fiah sauce) $95同橙象有得揮的辣度!!香料勁惹味😻少有生菜咁fresh咁juicy🙈🫶🏻 👍🏻🍽️酸辣排骨湯 Spicy Pork Spareribs soup (small) $75辣得好惹味既排骨湯
👨🏻‍🍳泰簡單 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣謝斐道517號總統戲院頂樓

「銅鑼灣隱世高質地道泰國餐廳😻」

朋友介紹,較少行去總統戲院個邊,
吾知總統戲院樓上有呢間隱世餐廳😻
總統戲院隔離就有泰簡單既入口,
搭lift上去😝
民族風情裝潢,左轉就見到有個打卡位😻

有得揀indoor定outdoor,
店員全部都系泰國人😻但系識廣東話😝
仲好nice😆😆

食物即叫即製,但系吾使等好耐,全部都熱辣辣😋
泰式炒米粉

正宗地道風味😻
大大份,米粉幼而不碎,配有碎煎蛋,勁香口😻
再夾上豬肉、四季豆、紅蘿蔔、菜心都炒得超有火喉😝👍🏻
肉碎生菜包

同橙象有得揮的辣度!!香料勁惹味😻
少有生菜咁fresh咁juicy🙈🫶🏻

辣得好惹味既排骨湯😻
宜家諗起都仲流口水🤤雖然辣,但系好快散,後勁吾會持續好耐,越飲越想繼續飲‼️
排骨腍而不榎,軟骨位超腍,yum!!😋
酥炸蝦餅拼香辣炸魚餅

👍🏻🍽️酥炸蝦餅拼香辣炸魚餅 Deep fried prawn cake and deep fried fish cake $92
啖啖肉,超彈牙蝦餅,外層微酥脆😋
配上泰式辣醬,超夾!!
魚餅正常,香口😋不過蝦餅太出色,下次應該會點酥炸蝦餅4pc😆😆😆
凍龍眼茶

👍🏻🍹龍眼茶 Longnan drink (iced) $42
真系有龍眼肉,仲大大粒😝
成杯飲落好清甜,解膩清潤一流🫶🏻
白馬王子

👍🏻🍹白馬王子 $40
White chestnut in coconut milk
似珍多冰,但吾系!!😝
重椰奶味,下面綠色紅色既配料,特登上網搵🤣之前無食過,超好食🥹🫶🏻
📖原來系Thai Red Rubies (Tub tim grob),泰國傳統甜點,類似石榴的鮮紅小圓子,其實是切成荸薺的小方塊,放在紅糖水中泡10分鐘左右,然後放在木薯粉中輕輕搖動,再放入沸水郭中焯燙,每一粒都散發出誘人的光澤,看起來就非常的高貴冷豔,也被叫做紅寶石。

今晚揀左indoor,滿滿風情設計,真系好chill🤤好多打卡位😝
連飲料都不吝嗇功夫👍🏻
員工好親切,個個笑容滿面,食物吾算貴又高質👍🏻👍🏻
真系無諗過咁隱蔽既餐廳,星期一夜晚都咁full😳難怪明星都黎🙈🙈😝
必定再encore‼️

#泰簡單 #simplethai #香港泰國餐廳 #香港泰式餐廳 #香港泰式餐廳推薦

2023-11-27
泰式炒米粉