📍又係我最鍾意既工業水泥風🙉🙉 原來係間食泰菜既餐廳! 樓高兩層 底層以居酒屋吧檯座位為主 上層則較為寬闊 比較適合大圍Gathering🙆🏻🌀金不換炒大頭蝦5隻大頭蝦好大隻 蝦肉爽口彈牙 散發著濃郁蝦味🦐 自家製泰式醬汁配上金不換獨特既香氣 成個味道同海鮮好夾 好惹味🌀泰式炸蝦餅📢係我食泰菜必點菜式🙈 蝦餅足料 打得夠彈牙 蝦味濃郁外層微脆 配埋泰式甜酸醬好好食🫶🏻🌀泰式蟹肉炒飯流心太陽蛋蓋面 炒飯炒得乾身唔油膩👻 加入大量蟹肉絲+蟹柳絲+蟹籽 口感清爽得黎 蟹香味滿滿 係口腔大爆發😂🌀泰式芒果糯米飯雖然近排減緊肥 但適當既甜品係做運動既動力🙈 糯米飯用上紫/白糯米 白糯米椰漿味較濃郁 冇紫糯米咁有口感~下次要試埋泰茶提拉米蘇先得!📢依家餐廳仲做緊無酒精飲品買一送一🫶🏻 環境加分之餘 性價比高 份量十足 荃灣返工既朋友仔可以試下午市套餐 仲抵食🫣
📍

🌀金不換炒大頭蝦

🌀泰式炸蝦餅

🌀泰式蟹肉炒飯

🌀泰式芒果糯米飯

• 泰式蟹肉炒飯
2023-08-24 26 瀏覽
「泰玖」前身係一間充滿歷史的「明豐粉麵廠」荃灣長大的你我都一定食過結業後由 @thai.nine 接手,餐廳走懷舊工業風,門外亳不起眼樓上是坐位是幾何圖案的圓台,樓下全是吧座,座位有點窄。全店有品味擺設和別緻的吊燈真係好igable~ 首先用QR Code下單睇下我叫左d咩食啦~ 🔸大頭蝦炒金邊粉 $138首先賣相已經不得了吃下金邊粉少少甜的味道,一點不油膩而且煙韌彈牙唔會過淋海鮮有魷魚圈、大蝦等、豆腐乾、芽菜、韭菜、蛋等配料 ,擠一點青檸汁與旁邊的花生碎、紅辣椒碎拌均更惹味~ 🔸泰式青咖喱雞 $88 + 泰式簿餅 $36個人最愛青咖哩,咖喱醬汁濃稠,有大、中、小辣可揀我地叫左大辣但味道都屬微辣,唔食得辣的朋友仔都絕對應付到~最後狠狠地把剩餘咖喱汁掃抹上泰式簿餅好味到連汁都想撈埋🤤而雞件唔太嫰滑,有點失望🥺 🔸泰式馬拉盞炒牛肉通菜 $78可以揀少油咁健康炒得翠綠鮮嫩,味道不過不失。 午市套餐更抵食架!😋😋😋

「泰玖」前身係一間充滿歷史的「明豐粉麵廠」
荃灣長大的你我都一定食過
結業後由 @thai.nine 接手,
餐廳走懷舊工業風,門外亳不起眼
樓上是坐位是幾何圖案的圓台,
樓下全是吧座,座位有點窄。
全店有品味擺設和別緻的吊燈真係好igable~

首先用QR Code下單
睇下我叫左d咩食啦~

🔸大頭蝦炒金邊粉 $138
首先賣相已經不得了
吃下金邊粉少少甜的味道,一點不油膩
而且煙韌彈牙唔會過淋

🔸泰式青咖喱雞 $88 + 泰式簿餅 $36
個人最愛青咖哩,咖喱醬汁濃稠,
有大、中、小辣可揀
我地叫左大辣但味道都屬微辣,
唔食得辣的朋友仔都絕對應付到~
最後狠狠地把剩餘咖喱汁掃抹上泰式簿餅
好味到連汁都想撈埋🤤
而雞件唔太嫰滑,有點失望🥺

🔸泰式馬拉盞炒牛肉通菜 $78
可以揀少油咁健康
炒得翠綠鮮嫩,味道不過不失。

午市套餐更抵食架!😋😋😋

窩夫與蝦子餅間中會去吃泰國菜,日前便二訪荃灣的泰玖。門面看來一點也不似泰國餐廳。雖然椰青以外的無酒精飲品有買二送一的優惠,但窩夫還是想喝新鮮椰青($48),冰涼清甜,消暑解渴。掃QR code下單,炒菜有「少油」的選項,窩夫十分欣賞。蒜香炒通菜($78)真的做得到「少油」,通菜炒得爽脆,份量亦足。泰式菠蘿炒飯($118)亦份量十足,而且炒得不錯,上面有三款海鮮,分別是青口、魷魚和蝦,青口最好吃,旁邊則放了腰果和肉鬆,可按個人口味加在炒飯𥚃。泰式拼盤($118)有蝦餅、魚餅、雞翼和雞卷,不會太油膩。泰玖招牌蟹肉煎蛋卷($98)是全晚窩夫最喜歡的一道菜,印象中沒有在其他泰國餐廳見過。蛋卷煎成金黃色,上面以蟹柳和蟹籽裝飾,旁邊放了沙律,賣相吸引。蛋卷熱得冒煙,新鮮熱辣特別好吃,蛋香極濃,裡面蟹肉超多,加了葱花和紫洋葱,令口感和味道更有層次。
窩夫與蝦子餅間中會去吃泰國菜,日前便二訪荃灣的泰玖。

門面看來一點也不似泰國餐廳。
新鮮椰青

掃QR code下單,炒菜有「少油」的選項,窩夫十分欣賞。
蒜香炒通菜

泰式拼盤

泰式拼盤($118)有蝦餅、魚餅、雞翼和雞卷,不會太油膩。

2023-08-20
蒜香炒通菜
泰玖招牌蟹肉煎蛋卷
今次嚟到荃灣嘅泰國餐廳🇹🇭 泰玖係睇完飲食節目 就嚟試試佢😝餐廳樓高兩層 地方都幾闊落😌裝修設計以工業風格為主泰式生蝦一杯杯泰式生蝦 用上嘅係鮮甜虎蝦😎配埋泰式酸辣汁 再加香香一片香草成個食落又高級 仲好開胃添✨泰式拼盤成個拼盤都好豐富😍雞翼外皮都煮得帶香脆 啖啖肉都保持到好嫩滑雞卷啖啖香香雞肉😋 外皮當然好香脆啦配埋泰式酸辣醬更正👍🏻蝦餅 同 魚餅都食得出入面用左料😍一樣整得好香脆😎泰式椰汁雞湯呢個湯真係超香濃🤤飲得出落左好多好多香濃椰汁😍雞味入哂落湯嘅香味之餘雞肉仲好香滑多肉 仲要都係去哂骨嫁😎泰式菠蘿炒飯炒至極靚嘅金黃色飯入面好多料之餘 仲用左大蝦 青口同埋魷魚圈大蝦食落啖啖都好爽脆青口都好多肉鮮甜 魷魚圈食落都好香爽加埋香香嘅菠蘿肉🍍成個飯食落好開胃好正🤤另外最後可自行加上肉鬆同埋腰果😍泰式燒牛肉呢個食落啖啖牛肉味都好香熟度真係剛剛好每啖都好香BBQ 肉質仲保持好爽好多汁可以沾埋兩款香香嘅醬汁 一樣好開胃好香😍泰式無骨海南雞(半隻)每件都清得好乾淨😍全部都係無骨嫁✨而且最最最正係 連雞胸位都一樣咁香滑🤤配埋香香嘅醬汁 食落更惹咪之餘仲一樣好開胃😋新鮮椰青勁大個新鮮椰青😋每啖都
今次嚟到荃灣嘅泰國餐廳🇹🇭 泰玖

呢個食落啖啖牛肉味都好香
熟度真係剛剛好
每啖都好香BBQ 肉質仲保持好爽好多汁
可以沾埋兩款香香嘅醬汁 一樣好開胃好香😍

泰式無骨海南雞(半隻)
每件都清得好乾淨😍
全部都係無骨嫁✨
而且最最最正係 連雞胸位都一樣咁香滑🤤
配埋香香嘅醬汁 食落更惹咪之餘
仲一樣好開胃😋

勁大個新鮮椰青😋
每啖都好鮮甜 入面仲好多椰青水😍超抵飲

泰式奶茶 (凍)
呢度嘅泰式奶茶真係好香好滑🤤
佢地嘅茶味香得黎唔會苦澀
再加埋今次叫左凍飲✨ 成個人都好涼爽👍🏻
  • 泰式拼盤
  • 泰式奶茶
2023-08-21 19 瀏覽
今日行去荃灣香車街果陣發現都開左好多泰國餐廳,仲係ViuTV 準時開飯介紹過!當然捉埋朋友入去試啦😙座位分兩層,空間寬敞,裝修走工業風。我地揀左樓下bar 枱方便傾偈。每樣餸都好吸引,叫左唔少餸🤩1️⃣泰玖招牌蟹肉煎蛋捲🦀🍳一打開餐牌就比佢吸引左🤩,話明招牌當然要試試!果然食落有驚喜😋,蛋捲係好大舊,每舊都包左啖啖蟹肉🦀,而且蛋煎到香脆可口!配埋是拉差辣椒醬🌶️,超好食🤤食到停唔到口!2️⃣泰式馬拉盞炒通菜🥬呢度貼心服務係揀炒菜可以揀少油!上枱時陣陣馬拉盞味🥰,而且通菜更鮮甜嫩口😍,保持住鮮綠色,唔會好似出面咁炒到變左一堆黑色!3️⃣大頭蝦炒金邊粉🦐個大頭蝦金邊粉非常足料!足足有兩隻🦐!金邊粉都跟住泰國風味,有花生香茅🥜,青檸🍋,同埋辣椒粉係側邊🥰,金邊粉食落口彈牙有口感😋,蝦肉超新鮮無雪藏味!CP值高呀👍🏽4️⃣泰式黄咖喱牛腩🍲去到泰國鋪點可以唔叫咖喱食呀😆,仲要配埋薄餅先好食呀🥠!佢咖喱幼滑唔會好辣👍🏽,椰香味都濃,牛腩🥩都有好多舊!將薄餅浸落咖喱到超滿足感感🤤同行朋友都食得好飽,都覺餸菜都CP值高,抵食夾大件,食物的定價貼地!下次可以叫多d朋友黎試唔同菜式😋

1️⃣泰玖招牌蟹肉煎蛋捲🦀🍳

2️⃣泰式馬拉盞炒通菜🥬

3️⃣大頭蝦炒金邊粉🦐

4️⃣泰式黄咖喱牛腩🍲

2023-08-14
  • 大頭蝦炒金邊粉
  • 泰玖招牌蟹肉煎蛋捲
2023-08-21 25 瀏覽
之前聽朋友講呢間有飲食節目推介,咁啱今日去咗荃灣,順便同朋友一齊嚟食個午餐😊泰北咖喱雞肉金麵嗯嗯佢嘅選擇都好多,我仲有個小食配搭,另外仲可以飲特色嘅泰式飲品都係依家先整返你講呢個價錢好吸引,泰北麵之前都有食過而家佢嘅咖喱雞煮法好入味,雞肉吸收咖喱嘅醬汁,味道更濃郁,肉質感一啲都唔”鞋 “,金麵超爽口好有蛋香嘅味道😗泰式奶茶 深啡色嘅泰式奶茶香滑,茶味甘香,甜味適中,無泰國咁甜,適合香港人嘅口味😊香茅蒜香雞翼配小食我就揀單字骨雞翼,鬆脆裏面嘅肉質好滑,雞油鎖住咗喺雞肉去邊好Juicy😋😋真心覺得好細心,單字骨細細件好啱我食泰式紅咖喱牛肉飯睇佢細細碟原來都瞓啦,10落去都好飽肚我嘅椰汁特別濃厚,紅咖喱唔算好辣啱啱好,配埋個牛肉傻晒啲汁好惹味,牛肉肉質好腍已經溶化喺口腔裏便😊青檸梳打彌敦食泰國菜,我必定order青檸梳打,清甜酸酸地好開胃😙泰式炸蝦餅炸蝦餅亦都係我最愛,蝦肉好彈牙號膠質外邊揸到好鬆化,食落去唔會太油膩😗泰玖招牌蟹肉煎蛋捲睇到佢嘅蟹肉煎蛋卷係招牌菜二話不說,我同朋友order咗,用由油煎蛋卷好鬆得來又唔會太厚,蛋捲包住勁多蟹肉,真係好邪惡😈 又幾好配搭😝再配埋沙律係側邊青瓜、車

泰北咖喱雞肉金麵

泰式奶茶

香茅蒜香雞翼
真心覺得好細心,單字骨細細件好啱我食

泰式紅咖喱牛肉飯

青檸梳打
彌敦食泰國菜,我必定order青檸梳打,清甜酸酸地好開胃😙

泰式炸蝦餅

泰玖招牌蟹肉煎蛋捲
再配埋沙律係側邊青瓜、車厘茄 、生菜中和返煎蛋捲油膩感,難怪係店舖嘅推介😝👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2023-08-15
午餐
  • 泰玖招牌蟹肉煎蛋捲
2023-08-18 33 瀏覽
突然之間好想食海鮮,喺印象裏面嚟講荃灣唔算多食海鮮嘅地方,行到福來邨突然之間見到一間好有特色嘅餐廳!全個餐廳出面嘅牆身都用咗綠色去襯搭!比到人有一種唔似係香港餐廳嘅感覺!仔細啲望原來呢間餐廳都係有我好鍾意食嘅泰國菜!啱曬心水即刻就揀嘢食啦!今次選擇咗第一個冷盤係泰式生蝦,泰式生蝦排得井井有條,每一個杯入面都有一塊蒜片辣椒同埋指定炮製嘅酸辣汁!,生蝦新鮮、酸辣汁非常開胃又唔算好辣!之後再叫咗一個泰式生菜包!估唔到呢個生菜包有我鍾意食嘅配料炸油渣,再配上香香辣辣嘅豬肉真係非常好食!生菜包住豬肉有一種解暑降溫嘅感覺!最後我再叫咗個黃咖哩炒大蜆肉!、粒粒硯肉都充滿住黃咖哩嘅香味!配上唔同嘅彩椒,令到味道更加香濃鮮甜,蜆肉營非常新鮮!再配上香橙梳打、一啖咖哩、一啖生菜包、一啖生蝦真係超級好食又難忘!同埋呢間餐廳竟然有樓高兩層甘高!空間十分寬敞,裝修亦都走工業風。CP值高抵食食物的定價亦都貼地!亦有做午市套餐#荃灣必食 #荃灣餐廳 #荃灣好去處 #荃灣美食地圖 #餐廳推介#假日好去處泰玖(荃灣) 地址: 荃灣曹公坊5號地舖

仔細啲望原來呢間餐廳都係有我好鍾意食嘅泰國菜

泰玖(荃灣)
地址: 荃灣曹公坊5號地舖
餐廳有兩層樓高,原來同同區文青兩層cafe HIKARI都係同一個餐飲group🍴 🥗泰式海鮮粉絲沙律第一次食粉絲沙律幾得意,少少似粉絲版本嘅檬粉😂,海鮮份量幾大方,酸酸辣辣幾開胃惹味🦐泰式乾炒鮮蝦河粉到好有鑊氣火喉嘅炒河,真心有泰國街頭feel,河粉質地同平時食開嘅唔同,比較闊同軟糯,質地軟身但唔會炒到爛曬👍🏻,同朋友都覺得口感幾煙韌幾Q🍤泰式炸蝦餅食泰菜order蝦餅係正常操作,味道都係正常操作😬🍹鮮橙冰茶最底甜度為少甜,啖啖都飲到橙香味,味道清新唔太甜,解渴解漏🍹青檸梳打同樣最底甜度為少甜,預期幾好飲,夏天飲soda特別透心涼🧊野食價錢唔貴,份量同性價比都正路當晚飲品做緊買2️⃣送1️⃣優惠,抵咗感覺良好😂

🥗泰式海鮮粉絲沙律

🦐泰式乾炒鮮蝦河粉

🍤泰式炸蝦餅
食泰菜order蝦餅係正常操作,味道都係正常操作😬

🍹鮮橙冰茶
最底甜度為少甜,啖啖都飲到橙香味,味道清新唔太甜,解渴解漏

🍹青檸梳打
同樣最底甜度為少甜,預期幾好飲,夏天飲soda特別透心涼🧊

野食價錢唔貴,份量同性價比都正路
當晚飲品做緊買2️⃣送1️⃣優惠,抵咗感覺良好😂

2023-08-16 124 瀏覽
先前朋友仔經過見佢午市套餐幾抵咁想試,最後約約下變咗食晚市🤣今次間泰菜向香車街街市隔離,舖頭用水泥牆舖面走工業風,簡單但好型。因為舖頭有兩層幾闊落下,所以職員本身都想叫我地坐樓上🔝但Yummy覺得🍸吧枱好好feel,就坐向樓下,欣賞完裝修講返野食先。🌶泰式青咖喱牛腩 咖喱有得選中/小辣,由於朋友唔食得辣,所以揀左小辣。青咖喱好濃椰香,牛腩好淋配埋 🥖泰玖金磚蒜蓉包一流。🔥泰式燒牛肉🐮燒牛肉唔知佢地用咩部位,淋到好似滑牛咁幾好食,醬汁有兩款,Yummy就最鐘意點泰式青醬食😋🍍泰式菠蘿炒飯 菠蘿炒飯係泰菜必點,同埋要用菠蘿殼🍍上先可以稱得上係菠蘿炒飯。佢好足料,多到成個小山丘咁🏔真係大件夾抵食,當然都唔少得Yummy好鐘意嘅肉鬆啦😍🧋泰奶茶提拉米蘇 原本諗住叫芒果糯米飯做甜品,但泰奶茶味Tiramisu又真係未見過,最後Yummy放棄咗糯米飯留返個qouta俾佢。提拉米蘇奶茶味🧋好出,內層嘅Cream又好滑,成件事又好夾。Total叫咗5碟野,最後💲 500蚊都唔洗,價錢幾貼地CP值幾高👍。

🌶泰式青咖喱牛腩

泰奶茶提拉米蘇
2023-08-15
泰玖金磚蒜蓉包
2023-08-15 27 瀏覽
見到ViuTV推介呢一間餐廳,忍唔住去咗朝聖!泰玖位於荃灣,樓高兩層,走工業風格!定價貼地,食物分量都幾大,食到好飽,都幾親民!佢哋亦有做午市套餐,CP值同樣好高!泰玖招牌蟹肉煎蛋捲 ($98.0):蛋卷豐富的蛋香,裡面包著飽滿海量的蟹肉,面層則舖蟹籽,蛋卷柔軟之餘,亦有豐富的口感!不愧是招牌菜!惹味咖喱炒大頭蝦 ($168.0): 大頭蝦的大小適中,新鮮彈牙,搭配濃郁的咖喱醬汁,夠曬惹味!咖喱醬汁辣度適中,不至於過於辛辣,亦帶有甜味,適合大眾!泰式菠蘿炒飯 ($118.0): 經典泰國料理!用上原隻菠蘿!配料很夠豐富!有蝦、肉鬆、臘腸、青口、提子乾、腰果、菠蘿粒等等!色澤鮮艷,賣相令人垂涎欲滴!飯粒帶點咖喱味,香氣四溢

泰玖招牌蟹肉煎蛋捲 ($98.0):

惹味咖喱炒大頭蝦 ($168.0):

泰式菠蘿炒飯 ($118.0):
經典泰國料理!
我上次同好姊妹嚟食,講好咗要帶囡囡嚟😌!今次我哋一家三口👨‍👩‍👧坐樓上。樓上嘅格調同樓下有點不一樣,燈光暗一點,裝修走工業風。一坐低先來兩杯⭐️飲品先🤗 買一送一,仲可以揀唔同嘅飲品❤️我哋叫咗🍹鮮橙梳打( $38){杯特飲一嚟囡囡👧🏻就食咗個片橙🤣}&☕️ Hot thai milk tea ($38){我第一次飲熱嘅泰式奶茶 ,大大杯甜甜地好好飲😋}⭐️頭盤:🍞泰玖金磚蒜蓉包 ($42){即叫即做,熱辣辣,囡囡👧🏻一咬落去就話好脆啊!}⭐️主菜:🐟泰式明爐桂花魚 ($158){因為比女女食,所以特別叫廚房整唔辣嘅。我覺得最好食係呢一味菜😋👍🏻點住火保持住魚嘅溫度,味道好好!肉質柔滑。仲有一碗魚湯。}🍍泰式菠蘿炒飯 ($118){原隻菠蘿上,入面有泰式臘腸,好食}⭐️甜品:🥭芒果糯米飯 ($58){擺盤好特別,好似壽司咁🍣,有糯米同紫糯米兩款,放到好似一朵太陽花咁🌞}我見到呢度都有唔少人帶小朋友嚟食,不過要注意,呢度冇BB凳㗎。囡囡👧🏻話自己好似大人一樣坐大人凳🪑。侍應好好,幫我哋搬BB車上樓上,俾咗張圓枱我哋,女女食食吓眼瞓都可以瞓返落BB車。
我上次同好姊妹嚟食,講好咗要帶囡囡嚟😌!

今次我哋一家三口👨‍👩‍👧坐樓上。
樓上嘅格調同樓下有點不一樣,燈光暗一點,裝修走工業風。

⭐️頭盤:

⭐️主菜:
🐟泰式明爐桂花魚 ($158)

🍍泰式菠蘿炒飯 ($118)
{原隻菠蘿上,入面有泰式臘腸,好食}

⭐️甜品:
🥭芒果糯米飯 ($58)

2023-08-03
  • 泰式明爐桂花魚
香港探店|荃灣|泰國菜|泰玖這家名為「泰玖」的餐廳提供的午市套餐真是物超所值!只需78元,就可以享受一份包含小食和飲品的美味餐點。我特別推薦他們的泰北咖哩雞肉金麵。這道金麵搭配著超濃郁的咖哩湯汁,再加上酸菜和雞肉,酸甜解膩的口感讓人回味無窮。另外一道值得一試的是他們的泰式青咖哩雞肉飯。這道飯菜以青咖哩和椰奶調製而成,散發出獨特的香氣。搭配上酸酸辣辣的口味,還有爽脆的蔬菜,每一口都是一種享受。他們的配飯更是一絕,口感細緻。如果你喜歡雞翅,不要錯過他們的泰式蒜香牛油雞翼。這道菜以香辣蒜粉調味,再經過炸製,雞翼外酥內嫩,絕對讓你食指大動。還有一道我必須提到的是泰式炸蝦餅。這款小吃以新鮮的蝦肉製成,炸至金黃酥脆。每一口都能感受到蝦肉的鮮甜,絕對是喜愛海鮮的人的最佳選擇。至於飲品,他們的泰式奶茶絕對是必試之選。甜度適中,奶香四溢,讓人回味無窮。另外,他們的青檸梳打也非常清爽,能有效解辣。總的來說,「泰玖」是一家值得推薦的泰式餐廳。他們的午市套餐價格實惠,菜品口味獨特。無論是咖哩、雞肉還是海鮮,都能在這裡找到令人滿意的選擇。而且,最近還在ViuTV上的晚吹登場!不要猶豫,一定要去嘗試一下!————
香港探店|荃灣|泰國菜|泰玖

——————為食分界線——————
📍 泰玖 (荃灣)
荃灣曹公坊5號地舖

人均消費: $80
#hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店
2023-08-10 32 瀏覽
開始想念泰國了🥹唯有去食下泰國菜一解相思之苦😆今日出開荃灣,於是乎去試下呢間想試好耐嘅餐廳,因為之前睇電視推介過🤭餐廳主要係bar枱為主,不過都坐得舒服。首先叫左個泰式拼盤,有雞翼,雞卷,蝦餅同魚餅,全部都好新鮮👍🏼跟著叫左個泰式海鮮菠蘿炒飯🍍大大隻青口同埋蝦球😋仲有馬拉盞炒通菜,份量好大,味道岩岩好,唔會太咸👍🏼今晚咁岩有優惠,除左椰青之外,其他飲品都買一送一🥰所以同朋友一人叫左一杯,青檸梳打同埋蜜桃冰茶。最後甜品叫左個芒果糯米飯,擺盤好特別,好似壽司咁😆整體來說,食物都好味同好新鮮👍🏼推介!
開始想念泰國了🥹唯有去食下泰國菜一解相思之苦😆

餐廳主要係bar枱為主,不過都坐得舒服。

跟著叫左個泰式海鮮菠蘿炒飯🍍大大隻青口同埋蝦球😋

仲有馬拉盞炒通菜,份量好大,味道岩岩好,唔會太咸👍🏼

最後甜品叫左個芒果糯米飯,擺盤好特別,好似壽司咁😆

整體來說,食物都好味同好新鮮👍🏼推介!
  • 芒果糯米飯
  • 泰式拼盤
2023-08-10 40 瀏覽
泰玖位於荃灣曹公坊5號viu tv節目準時開飯介紹過裝修走工業風格餐廳樓高兩層空間寬敞樓下係吧枱,可以睇到職員沖飲品同出菜,仲有一幅梳打牆,非常有心思仲有即叫即燒的串燒餐廳係泰國人做主廚所以食物非常有保證同原汁原味的泰國風餐廳有午餐供應$78揀一款主食加小食,仲包埋飲品cp值高今日天氣熱揀左青檸梳打$38大蝦金邊粉$138軟殼蟹金柚沙律$88青檸梳打青檸糖漿加冰加梳打水非常清爽😋軟殼蟹金柚沙律大大件軟殼蟹泰國金柚金柚非常甜😋非常開胃大蝦炒金邊粉大蝦非常大隻炸得香脆金邊粉炒得非常乾身,爽口😋冷氣夠大,職員服務好,友善又有禮貌👍
泰玖位於荃灣曹公坊5號
viu tv節目準時開飯介紹過
裝修走工業風格
餐廳樓高兩層
空間寬敞
樓下係吧枱,
可以睇到職員沖飲品同出菜,
仲有一幅梳打牆,

金柚非常甜😋
非常開胃

大蝦炒金邊粉
大蝦非常大隻炸得香脆
金邊粉炒得非常乾身,爽口😋

冷氣夠大,職員服務好,友善又有禮貌👍

2023-08-06
  • 軟殼蟹金柚沙律
  • 大頭蝦炒金邊粉
2023-08-09 23 瀏覽
之前就見有推薦荃灣的這間泰國菜餐廳,這次正好有時間就來試試。門口是綠色的粉刷,走工業風,樓高兩層,樓下是吧台座位,樓上有多人座,空間寬敞。菜單的CP值高,食物的定價貼地,正好遇上了飲料買送送一,也有午市套餐。🦐泰式乾炒鮮蝦河粉 $118很喜歡這間店的河粉,和香港平時吃到的河粉口感完全不同,是Q彈的,而且偏甜口的,個人很喜歡!蝦是去殼的,吃起來很方便。喜歡偏甜口粉面的朋友仔,推薦點這家的河粉。🥭泰式魷魚青芒沙律 $78酸酸脆脆的青芒果絲加上青木瓜絲,在調上泰式沙律醬汁,酸酸辣辣的非常解膩,加了很多洋蔥🧅,如果不喜歡洋蔥的朋友仔可以試試別的。🥩泰式燒豬頸肉 $88去泰式料理餐廳必點燒豬頸肉,豬頸肉好不好吃就能看出這間店是否正宗。超級推薦!!是有驚喜的,豬頸肉燒的剛剛好,非常嫩,再加上自家制的醬汁,非常惹味。他們沾豬頸肉的醬汁是甜辣的,本人特別喜歡,但是吃不了辣的朋友仔記得每次只要沾一點就行了。🥤泰式奶茶 $38🍊鮮橙蘇打 $38📍 荃灣曹公坊5號地舖

🦐泰式乾炒鮮蝦河粉 $118

🥭泰式魷魚青芒沙律 $78