2018-04-28 439 瀏覽
朋友生日,搵左這間泰國餐廳,竟然酒吧街上面有咁好餐廳吃飯餐廳名好得意😎環境好中式小食拼盤:好豐富啊豬頸肉,外皮脆口,肉質爽嫩💥串燒:燒烤不干,仍保鮮肉質鮮香蝦餅:好酥感覺蝦春卷:用春卷皮包住大大隻新鮮蝦,好味串燒叫左雞肉和豬肉,好滋味青咖哩雞,好香椰香味道,法包沾上青咖哩汁,超級香口飯香特別爽,加埋配料:青瓜,雞蛋,咸蛋,蝦米干,撈起一齊食,飄揚著蝦醬香味,好好享受這個飯清炒椰菜苗,好香甜,不油椰青系泰國餐廳最出名,好清甜,椰肉大大块,好有嚼口生碑清涼可口
朋友生日,搵左這間泰國餐廳,竟然酒吧街上面有咁好餐廳吃飯

餐廳名好得意😎

環境好中式

小食拼盤

小食拼盤:好豐富啊
豬頸肉,外皮脆口,肉質爽嫩💥
串燒:燒烤不干,仍保鮮肉質鮮香
蝦餅:好酥感覺

蝦春卷:用春卷皮包住大大隻新鮮蝦,好味
串燒

串燒叫左雞肉和豬肉,好滋味

青咖啡

青咖哩雞,好香椰香味道,法包沾上青咖哩汁,超級香口
蝦醬炒飯

清炒椰菜苗,好香甜,不油
椰青

椰青系泰國餐廳最出名,好清甜,椰肉大大块,好有嚼口
細生碑
生碑清涼可口
生日
小食拼盤
串燒
蝦醬炒飯
2018-04-12 297 瀏覽
公司同事討論緊諾士佛臺《泰燒遙》做緊大優惠•收工同老公去試下先•$99狂歡魚蝦蟹•就有大肉蟹/大頭蝦/海鱸魚/紅魚•唔同日子唔同優惠•千祈唔好睇錯啦•餐廳好多噱頭嘢•仲有搖骰仔活動•搖•搖•搖•搖中圍骰免找數•哈哈•好好彩•搖中3 個骰子都係四•中咗燒遙海中寶(熱盤)•乘機又俾個藉口我地再食一餐$99 粉絲生焗大肉蟹-六款煮法任你揀•華欣特色咖喱煮•古法泰式炒•泰王咖喱煮•鹽焗•粉絲生焗•辣椒膏炒•款款煮法都好似好吸引•蟹肉惹味彈牙•粉絲唔會煮到一pat pat •燒大頭蝦-師傅窩心切開一半上枱•啱晒我ED懶人食嘩睇落啲蝦膏好多好吸晴•D肉好爽口•食到我哋兩個lam lam 👅泰式🐖手-🐖手滑嘟嘟•肥瘦均勻•🐖皮淋身唔會un•貪靚人仕可以食多兩件•補充骨膠原•芒果椰汁糯米飯-賣相攞滿分有三隻顏色嘅心形糯米飯•斑蘭味道比較香•芒果酸酸甜甜幾開胃•椰汁另外•鍾意落幾多自己揀•又食又拎嘅一餐😍大滿足🤞🏻

$99 粉絲生焗大肉蟹-

又食又拎嘅一餐😍大滿足🤞🏻
  • 粉絲焗大肉蟹
  • 燒大頭蝦
2018-04-12 259 瀏覽
心郁郁想食泰菜。上網做下功課。揀咗「泰燒遙」。$99狂歡魚蝦蟹🤤今晚上嚟探個究竟。泰式生蝦刺身~食親生蝦刺身通常都係冰鎮做底。呢度用咗細細隻嘅凍雞尾杯。一杯一杯上。美觀又衛生唔夠辣嘅朋友。中間有蒜頭同辣椒加辣。粉絲生焗大肉蟹~(19/3-1/4)優惠兩星期一款。記得對號入座。原價$388 。優惠價$99份量無將價就貨點煮仲可以自己揀。甘扺食去邊度搵🙊肉蟹d肉夠實好鮮甜。粉絲索曬d汁好惹味燒遙海中寶~*冷盤*有熱盤同冷盤兩款。上次食咗熱盤。今次一於試下凍盤。凍盤d海鮮味道仲鮮甜。最鍾意隻大蝦。爽口彈牙仲有蝦膏架泰式🐷手~平時最怕食🐷手。骨大大舊。d肉又鬼甘少。呢間嘅🐷手去咗骨。炆得入味甜甜地。d肉好滑唔鞋口。絕對不能錯過差d溜咗講🗣餐廳有個搖骰仔遊戲。搖中唔同圍骰/雙骰有唔同優惠。大奬係全單免找數😱下。。唔多講。快d黎食咗先講🏃🏻‍♀️🏃🏻💨💨💨
泰式生蝦刺身
唔夠辣嘅朋友。中間有蒜頭同辣椒加辣。

粉絲生焗大肉蟹~(19/3-1/4)
優惠兩星期一款。記得對號入座。

原價$388 。優惠價$99
份量無將價就貨
燒遙海中寶~*冷盤*
有熱盤同冷盤兩款。上次食咗熱盤。今次一於試下凍盤。
凍盤d海鮮味道仲鮮甜。最鍾意隻大蝦。爽口彈牙仲有蝦膏架
泰式🐷手~
大奬係全單免找數

😱下。。唔多講。快d黎食咗先講🏃🏻‍♀️🏃🏻💨💨💨
  • 燒遙海中寶(冷盤)
2018-04-10 180 瀏覽
很值得一去。 正宗的泰國菜的應有供應。 大量的新鮮海鮮和肉類供您選擇, 所有這些都可能燒烤後要選的樣式顯示從自助早餐。 拉斐爾提供最高級別的服務和添加一個好的餐廳做點什麼。 它位於著名的諾士佛露臺,因此許多不錯的酒吧和一個池畔酒吧這麼短的路程即可到達。

尖沙咀食飯食乜都好貴,想食好少少都要就住就住😫超無奈,點知有日經過諾士佛臺見到寫住$99 魚﹑蝦﹑蟹喎,咁就緊係9秒9打電話call 啲friend 嚟食餐好架啦!從無諗過可以係諾士佛臺食到咁筍價嘅美食!話晒糧尾時間都係”窄窄地”架啦。𨋢門一開傳來陣陣燒烤味,突然覺得好餓... 燒遙海中寶(冷盤)講真呢個燒遙海中寶份量係3-4都食唔晒,佢最正係入面有齊好多海鮮,對鍾意食海鮮朋友就啱晒,海中寶好開胃,因為我地點冷盤,個汁酸酸辣辣,海鮮底下仲要有粉絲,啲粉入晒味,的確唔錯! 狂歡 魚 蝦 蟹 泰皇咖喱蟹99蚊咋!!!泰皇咖喱帶甜味,椰香味香濃,好食到停唔到手,估唔到99蚊可以食到咁大隻蟹 。泰式豬手皮軟腍膠質豐富,肉質亦非常嫩滑。泰式生蝦刺身 - $128配上泰式酸辣醬同清新薄荷葉一齊食,酸尾尾,辣辣地,十分開胃。啲野食好味道,份量好足,價錢夠貼地,一句講晒”扺食”!

𨋢門一開傳來陣陣燒烤味,突然覺得好餓...

燒遙海中寶(冷盤)

狂歡 魚 蝦 蟹
 泰皇咖喱蟹99蚊咋!!!

泰式豬手
皮軟腍膠質豐富,肉質亦非常嫩滑。

泰式生蝦刺身 - $128

啲野食好味道,份量好足,價錢夠貼地,一句講晒”扺食”!
2018-04-06 4212 瀏覽
聽說這裏有個promotion,就是可以以99蚊叫一隻大頭蝦,香港不太多地方有大頭蝦吃,而且只是賣99蚊,十分抵吃,所以決定跟朋友來到這裏一試。我們幾個女生叫了不同的飲品,包括香港特製的玫瑰啤酒,桂圓肉啤酒,菠蘿青檸水等,一場盡興的晚餐當然不沒有飲品,其中玫瑰啤酒甜甜的很易入口,我們最喜歡。和幾個朋友來吃,餐廳介紹我們吃這個海鮮寶,足夠三至四人吃。來到時我們張開了口, 兩隻大蝦,四隻青口,四隻帶子,還有田螺,一條魷魚,半熟蛋,很多的金邊粉,芽菜配上新鮮滾熱辣的冬陰功湯。冬陰功湯是上到來才倒進碟子裡,湯的味道有不同海鮮的鮮味,十分好吃,而且冬陰功湯也足夠辣口,喜歡酸辣的朋友不能錯過,既可以滿足飲冬陰功湯的人,亦可以滿足喜歡吃海鮮的人,一舉兩得,正。來到今天的主菜,就是這樣99蚊的蒜蓉燒大頭蝦,蒜蓉燒大頭蝦像龍蝦般大隻,肉量很足且十分彈牙,控制火候亦十分好,不會令肉質過老,配上的泰式醬味道酸酸甜甜及微辣,很值得一吃。如果是原價也很值得吃,更何況是低於半價的99蚊。女生吃海鮮外亦需要吃蔬菜,叫了馬拉盞炒通菜,第一口吃下去,發覺很有鑊氣,而且菜不會炒得太老,很爽口,咸味亦剛好,幾個人快速消滅了

女生吃海鮮外亦需要吃蔬菜,叫了馬拉盞炒通菜,第一口吃下去,發覺很有鑊氣,而且菜不會炒得太老,很爽口,咸味亦剛好,幾個人快速消滅了一碟菜。
喜歡吃甜品的我們叫了兩個甜品,一個是芒果糯米飯,另外一個是餐廳特製的椰青糕。椰青糕使用椰水跟椰青肉做成的,清清淡淡微甜的椰青糕,十分好吃可以,消除之前泰國菜的濃味。芒果糯米飯就是因為來到泰國餐廳不得不吃的甜品,糯米飯分有三種糯米,分別是黑糯米和混有芒果味的糯米及班闌味糯米,各種味道也不算十分濃郁,但是每一種味也有他的獨特性,算是誠意十足,芒果更是十分之甜又多汁。
2018-04-05 212 瀏覽
今日約左班舊同學去尖沙咀食泰菜,之前睇openrice 介紹過好似唔錯所以就一行5人衝上去食餐飽。平日7:30pm去到都已經FULL晒! 好彩一早打左電話訂位。一去到門口都幾有泰國feel,轉到入去既時候就見到好大個海鮮燒烤位 , 海鮮款式都好多,而且好新鮮,因為我地5個中有3個係食肉獸,所以無叫到燒海鮮。最後係點左店員推介既燒遙冬蔭功海中寶呢個海中寶真係唔講得笑,個分量多到我地5個人係食唔晒,海中寶既海鮮超多超新鮮,我地點既係熱盆, 海中寶嚟到既時候店員拎住個熱辣辣既冬陰湯倒入去海中寶到,酸辣香濃,好好味呀!海鮮真係無得輸,全部都係珍寶size ,蟶子同大頭蝦仲長過我隻手掌,仲有蜆﹑青口……。海南雞(半隻)泰式海南雞係我最愛,皮帶爽,肉夠香滑,雞味濃!個汁係超正👍點完餸之後店員拎住個靚靚骰盅過嚟叫我地玩,話有機會搖中圍骰免找數!點知搖骰個friend 太黑仔咩都唔中😂,店員仲話唔緊要啦,下次嚟可以試我地『$99狂歡魚蝦蟹』,即係一連6個星期都可以以超抵價$99享用原價2xx-3xx嘅魚蝦蟹,齋聽都覺得勁抵。成晚個感覺唔錯,環境係好舒服,食材好新鮮,店員都好nice!

燒遙冬蔭功海中寶(熱盤)
最後係點左店員推介既燒遙冬蔭功海中寶

海南雞(半隻)
海南雞(半隻)
泰式海南雞係我最愛,皮帶爽,肉夠香滑,雞味濃!個汁係超正👍

2018-04-05 137 瀏覽
特登走去尖沙咀,為左個$99蚊既炒蟹去試食呢間泰菜。早幾日前係facebook見到有個$99既特價餐 , 一向好食蟹既我見到有咁抵既野緊係去試下啦!location 的確係好正,上到去餐廳地方算幾大下,枱同枱之間夠闊落,座得夠舒服!$99特價蟹仲可以自選煮法肉蟹(自選鮮)& 泰皇咖喱煮(自選煮法)- $388原價(特價$99)愛好咖喱既我一定係選泰皇咖喱煮一心諗住$99質數一會麻麻地,點知原來係一個超大驚喜!隻蟹超大隻超多肉,蟹鉗又巨又大🥊,當日我地係二人世界,點左食咖喱必叫既蒜蓉包,其實食完隻蟹已經飽左,但因為之前又唔知咁大所以都點左2個泰菜必叫既餸泰式生蝦刺身 - $128生蝦賣相已經攞晒分,蝦夠鮮,汁夠濃夠酸辣!馬拉盞炒通菜 - $80味道夠鹹香!整體食物質數水準都好高,價錢好合理,炒蟹假如唔特價都好抵食!下次一定會再嚟,因為下次要食$99蚊大頭蝦😂!

$99特價蟹仲可以自選煮法

愛好咖喱既我一定係選泰皇咖喱煮

泰式生蝦刺身 - $128

生蝦賣相已經攞晒分,蝦夠鮮,汁夠濃夠酸辣!

馬拉盞炒通菜 - $80

味道夠鹹香!

2018-04-05 140 瀏覽
久唔久要食返泰國野,我係屬於唔食得辣個批~泰式生蝦刺身 ($128)😋😋😋泰式小食拼盤 - $158,有炸蝦春卷,2款串燒,冇記錯係雞肉同豬肉,仲有豬頸肉,十分juicy ,4種醬料任揀,賣相吸引~ 配埋手工啤一流,這裡的手工啤好岩女仔飲,酒精濃度不高,味道偏甜 易入口~~~^_^燒遙海中寶(冷盤)- $698 食材好新鮮粉絲生焗肉蟹 - $388好正! 惹味又香口燒大頭蝦 - $238泰式火車頭雞肉炒飯,味道少許辣- $88

燒遙海中寶(冷盤)- $698 食材好新鮮

粉絲生焗肉蟹 - $388
好正! 惹味又香口

燒大頭蝦 - $238

泰式火車頭雞肉炒飯,味道少許辣- $88
2018-04-02 140 瀏覽
這天跟朋友們在尖沙咀聚會,想吃泰國菜,但又感覺選擇不多。突然想起之前有人介紹一家在諾士佛臺的樓上泰國餐廳,友人又ok價錢,於是就決定一試了。薄餅:口感煙韌,不油膩。如外皮酥脆一點會更好。冬蔭功湯(少辣):味道偏酸,辣味不突出,倒是挺適合我們的口味,很開胃。香辣豬肉碎生菜包(少辣):很喜歡這道菜,非常惹味,而且口感很豐富。豬肉炒得很香,再加上芫茜、洋蔥和乾蒜等,油香配上微微的辛辣味,配飯一流。泰式小食拼盤 (蝦春卷、炸蝦餅、沙嗲雞串、燒豬頸肉)蝦春卷:春卷皮內包著蝦膠,內裡再包著一隻蝦,用料豐富。而且加了蛋漿去炸,吃起來更加香口。炸蝦餅:外皮香脆,蝦肉肉質彈牙。燒豬頸肉:肉質爽口。外皮再燒脆一點口感會更好。泰式炒金邊粉:味道較單調,有點偏甜,比較失色。如果酸味重一點則比較能豐富味道的層次。馬拉盞炒通菜(少辣):炒得很香,微辣的味道剛剛好,可是略嫌炒得有點淋。椰青:椰肉很嫩滑,很容易就刮到啖啖鮮甜的椰肉。

薄餅:口感煙韌,不油膩。如外皮酥脆一點會更好。
泰式小食拼盤 (蝦春卷、炸蝦餅、沙嗲雞串、燒豬頸肉)
炸蝦餅:外皮香脆,蝦肉肉質彈牙。
燒豬頸肉:肉質爽口。外皮再燒脆一點口感會更好。
椰青:椰肉很嫩滑,很容易就刮到啖啖鮮甜的椰肉。
2018-04-01 3914 瀏覽
今晚飯局朋友話食泰菜,幾個朋友相約在尖沙咀地鐵站等🚇,原來地點是平時間中下飲酒的諾士佛臺🙈 如果不是朋友帶路都不知附近有得食泰國菜食親泰國菜一定會點我鍾意既泰式生蝦,外面大多以冰鎮的做法,這邊用上透明的雞尾酒🍸呈現,一杯一隻生蝦,既精緻又衛生❤️生蝦全部都大大隻,新鮮爽彈,每隻都蘸上生蝦汁及薄荷葉🌿,中間的杯有串小蒜頭同辣椒仔,愛辣人士可以夾在一起食🌶️,酸酸辣辣,作為開胃的前菜一流!餐廳做緊$99狂歡推廣優惠價,每周的魚蝦蟹款式都有所不同🐟🦐🦀我地去既時間是做緊大肉蟹優惠,當然不過錯過啦🦀 而且可以自選煮法,我地就簡左粉絲生焗肉蟹,肉蟹雖然沒有爆膏,但蟹蓋同蟹腳都帶有膏,蟹鉗有飽滿的蟹肉👅記得不能錯過沾滿入味蟹汁的粉絲!泰式豬手可謂女士恩物,我本身不喜歡帶骨的豬手,這裡的豬手早已起骨拆肉,味道濃郁豐富,甜甜地有點似中式的滷水汁,但又有點泰式元素,豬手炆得軟腍入味,豬手肉肥瘦適中,黏附著厚厚豬皮下面的骨膠原更教人垂涎心動🤤朋友大推這道燒遙海中寶,基本上每枱必嗌,上枱時令人眼前一亮,超級吸晴👀,大家都爭住相機食先,原來有分熱盤跟冷盤👩🏻‍🏫有齊帶子、青口、魷魚、蜆、蟶子等海鮮,看上去每款海鮮

朋友大推這道燒遙海中寶,基本上每枱必嗌,上枱時令人眼前一亮,超級吸晴👀,大家都爭住相機食先,原來有分熱盤跟冷盤👩🏻‍🏫有齊帶子、青口、魷魚、蜆、蟶子等海鮮,看上去每款海鮮好少,但食落份量都挺多

咁多款海鮮我最喜歡的是蟶子皇💕 單是外殼已長過我的手掌✋ 肉質鮮甜爽彈,與泰式醬汁配合得天衣無縫😋

飛天炒通菜平衡多肉少菜,大大碟,通菜翠綠夠入味

點了泰式火車頭炒飯,很少見這麼細粒的飯粒,炒飯帶濕潤不致乾柴柴,雞肉串燒不錯,加上青檸汁別具泰式風味

雖然大家都有點飽,但點都要叫多個芒果椰汁糯米飯作完美的結尾,糯米飯是心形💚有三種顏色顯得好繽紛,我最鐘意綠色的班蘭糯米飯,糯米飯煙煙韌韌很有班蘭香🌿 可惜芒果不是當造,不甜但幸好不酸可以接受🤠椰漿分開盛著,可以按各人喜好添加~

順帶一提 正值泰國🇹🇭的潑水節,餐廳都搞搞噱頭野,只要讚好「泰燒遙」的面書同分享其帖文就可以玩圍骰,而最大的大大大獎是全單免數,當晚都有一枱中大獎,全場好熱鬧,好替別人高興🎉
雖然我地就中不到大獎,但都搖到份泰式豬手,成班朋友都已經「巧糕慶」😊
  • 泰式生蝦刺身
  • 燒遙海中寶(冷盤)
2018-03-30 123 瀏覽
明明頭先先食完一餐,而家9點幾有想食野,都唔知我地係咪傻左。突然心癢癢想食泰國串燒,又要特登去九龍城,我地又嫌麻煩,最後上Openrice Search泰國野,就見到呢間泰燒遙,打算黎試下啦! D串燒可以單點,真係好呀!當然唔少得點泰式秘製醬汁啦~燒到勁惹味,超級滿足! 我地見到佢而家做緊Promotion,$99 有大頭蝦,我地都忍唔住叫左一隻。 隻大頭蝦開邊之後仲係超大隻同超多肉,食落口真係鮮味十足! D肉好易拆,所以食既時候都好方便,唔會整污糟手指!蝦頭仲有好多蝦糕~~正呀正呀! 我地食大左,仲想叫多個海鮮。最後決定點2隻扇貝。食落去啖啖肉勁滿足! 我地係泰燒遙仲有個擲骰子game,指定擲到既就可以有野送,雖然乜都冇,但呢間性價比不錯,可以再戰! 食完都唔知要跑幾多步先抵消返D卡路里,唯有打完呢篇努力D去跑步啦!!

2018-03-29 115 瀏覽
聽朋友說這家泰菜館做緊推介 ,之前也試過這家菜館,印像不錯。今天是一大班朋友去捧場, 當然是試他的特價推介肉蟹和大頭蝦,每個菜都不過一佰蚊,簡直是超抵食而且有煮法8選1任選,上菜賣相和味道也真的不錯: 包括 粉絲生焗肉蟹和 燒烤大頭蝦, 另外必試的海中寶冷盤,各樣海鮮都很鮮味 最重要是 抵食, 還有他的 泰式拼盤包括豬頸肉串燒和蝦餅 ,香噴噴的, 當然那個泰式火車頭雞肉炒飯和飛天通菜,也保持水準 ,但必試的甜品當然就是他的芒果椰汁糯米飯,這頓晚飯, 大家都很滿意吃到他的特價推介,心理上也已經是覺得他是抵食夾大件的了,希望他的推介會不斷推陳出新。•
2018-03-29
2018-03-29 100 瀏覽
來這家泰式餐廳已不是第一次 ,每次的印像也不錯,今次更專為他在網上的宣傳推廣,和大班朋友嚟捧場 ,當然首先一定要再追捧他的手工啤 ,冰凍的啤酒配上泰式生蝦刺身,嗰個辣味剛好的刺身配啤酒簡直是perfect, 過往都是主打吃他的熱盤,今次就試他的海中寶,首本名菜不過是冷盤,水準保持,但個人仍然較為喜歡熱盤的海中寶,當然拼盤也是必試的一個名菜,今次 點了他的推介 粉絲生焗肉蟹,味道比想像中的不太濃,還有就是他的大頭蝦,蝦膏滿滿的香氣撲鼻,今次更特別試他的泰式豬手,上枱時候簡直是香氣撲鼻,而且那層豬皮滿滿的骨膠原又爽又脆。整體又是一次滿分的晚宴而且試到推介抵食的肉蟹和大頭蝦,簡直是超值。
2018-03-26
喜歡泰國菜的惹味,也喜歡泰國菜跟海鮮的搭配。來到泰國餐館,又怎能放過海鮮?泰燒遙除了有泰式串燒外,海鮮的質素也算不錯。 這天去到泰燒遙跟朋友吃個晚飯,本來只打算點幾個菜而已,見到潑水節的海鮮特價也實在太吸引了!我們最後點了個大肉蟹,以泰皇咖喱煮法烹調。大碟的肉蟹滿佈著美味的咖喱,濃郁無比,不論是伴飯或額外再點個肉蟹也有著豐富的蟹肉,這個海鮮特價只是$99, 價錢相當划算,味道好吃,吃得開心! 另外再點了個熱盤的海中寶,一大碟的海鮮相當震撼,另外再倒上冬蔭功湯,海鮮慢慢吸收著冬蔭功那份酸辣的味道,為原來的鮮味加上一份特別的配搭。海中寶的陣容強大,有蟶子、扇貝、青口、大蝦、蜆及流心蛋,相當豐富,要是喜歡吃海鮮的,可不要錯過這個海中寶了。 雖然下星期才是大頭蝦的特價,但最後還是忍不住點了一隻來嚐嚐。開邊的大頭蝦有著肥厚實在的鮮肉,蝦頭還藏了滿滿的蝦羔,叫人回味無窮。 最近的泰燒遙有推廣活動,在點單後店員會附上骰子。只要擲到指定的點數,就可以得到額外獎賞,如送小食拼盤、現金券,甚至是全單免費,可以來碰碰運氣呢!