2017-05-17 1268 瀏覽
好久沒吃過泰菜,於是就跟著朋友們來試試。椰青汁好大的一個椰子,清涼之餘而且充滿椰香味,喝完之後還可以挖椰子肉吃 (因為椰子頗大,裡面的肉也很多),真抵喝! 鮮雜果沙律這裡的生果真的超! 好! 吃! 未吃過咁新鮮咁清甜的生果! 最印象深刻的是菠蘿,不但不點也不酸,亦不硬,而且很甜很 juicy! 青蘋果好脆好爽口。柚子有點酸,建議加上附送的泰式辣醬,辣和酸互相中和,酸味消失了,亦不會太辣。鮮辣泰式香茅蝦賣欖滿分,蝦肉蜷縮在匙子裡,只露出一條尾巴在引誘你,光看見已經唾唌欲滴。蝦肉十分彈牙,辣醬令到隻蝦更惹味,令人更開胃。這個辣醬不算太辣,屬於小妹接受得到的程度,好像還有一點點甜味。牛柳粒串燒牛肉好!好!吃! 一口咬下去,好稔軟而且肉汁洋溢, 好juicy ! 一口烤肉,一口菠蘿,再一口肉,一口清新的瓜,梅花間竹的排列不論在視覺上還是味道上效果也很出色! 泰式爆炸豬手好大的一隻豬手,職員體諒我們這些相機先吃的都市人,主動提出讓我們拍完照之後再拿回去幫我們切好一塊塊,真貼心! 必試底下的咖哩汁,又濃郁又特別。這咖哩汁帶點沙嗲味,今晚吃辣吃得多,是時候要轉一下口味試一下咸的。豬手的皮雖然有點厚,
好久沒吃過泰菜,於是就跟著朋友們來試試。

椰青汁

鮮雜果沙律

鮮辣泰式香茅蝦

泰式爆炸豬手
好大的一隻豬手,職員體諒我們這些相機先吃的都市人,主動提出讓我們拍完照之後再拿回去幫我們切好一塊塊,真貼心! 必試底下的咖哩汁,又濃郁又特別。這咖哩汁帶點沙嗲味,今晚吃辣吃得多,是時候要轉一下口味試一下咸的。豬手的皮雖然有點厚,但炸得很香很脆,可以放心吃!

飛天炒椰菜苗
大魚大肉之後當然要吃返碟蔬菜來平衡一下啦!爆香之後好入味,菜夠稔! 雖然有辣椒,但不會太辣,可放心吃。

海鮮特色炒飯
雖是炒飯,但不覺得油膩,飯質有點像糯米飯。口感唔會過乾或過稔,好吃! 配菜好豐富,有蟹有燒肉有魷魚有蝦有青口又有青瓜。喜歡海鮮的朋友來這裡應該會很開心吧?

燒雞翼也做得很不錯,燒到有點像香茅雞翼,燒得很香口,肉很嫩而且一咬就開,很易咬。

泰式炒青口
青口裡面都好多汁,而且唔腥。這間餐廳的食材似乎也是上乘的。

香辣海鮮炒扁意粉
這個意粉就真的挺辣的,不能吃辣的朋友要注意! 喜歡辣的朋友就不妨試試,每條意粉也很均勻地沾上辣椒,初放進口時還好,後來辣味會漸漸在口腔和喉嚨中漫延開來,有些刺鼻的辣。

甜品是芒果椰汁糯米飯
綠色的是班蘭,紅色的是紅米糙飯。糯米飯送上桌時仍是溫熱的,記得一定要湛上椰汁。但個人來說,我覺得這碟最出色的就是芒果! 不但完全沒有酸味,而且超甜超滑超多汁! 一定是很靚的芒果,這間餐廳的水果真的一流!

2017-05-16
2017-05-17 186 瀏覽
除了旺角之外,尖沙咀成為我的另一個最新蒲點。無論行街購物食飯都選擇多多,而且地點集中,方便各方好友相聚。今次約會的地方是泰燒遙,這里旺中帶靜,距離地鐵站幾分鐘路程,朋友食過午市之後推蔫來試晚餐。入䢂後目標明確,按下5樓。地方很大,以長枱為主,晚上8點,食客算多,有些食客在親自選海鮮,有些在高談闊論,有些在專注享受美食…我們選好位置坐下。點餐之前不忘先點一杯紅棗龍眼茶先來解喝,紅棗及龍眼補血養顏,非常適合愛美的女仕。先來個泰式牛肉沙律,牛肉來自美國,經過泰式的處理過後,充滿泰國色彩,酸辣味完全溶入牛肉,嚼勁十足的牛肉令人胃口大開。我特別鐘情豬手的口感,可能因為這個部位運動神經特別發達,所以感覺肉質結實而滑嫩,但同時也特別害怕豬皮部位的肥膩感。這個泰式制作就保持了豬肉滑嫩,脆香的豬皮就完全沒有油膩感,反而它的爽脆增加了層次,食起來更豐富多元。非常欣賞的一道美味佳餚。這個炒飯精致擺放,師傅不忘在飯上加上兩件蟹鉗,厚實的蟹肉外露著在示威,在加強它的地位,無錯,這的確是蟹肉炒飯,通過眼睛不難發現粒粒蟹肉、炒蛋與飯均勻結合,入口即可感覺香濃的蟹肉味道,食過不少炒飯,這個我個人覺得相當不錯。甜品作為

紅棗龍眼茶(熱)

泰式燒美國牛肉沙律

蟹肉炒飯

芒果椰汁糯米飯

甜品作為完美句點一樣適合於泰國餐,上場的糯米飯有三種色調代表三種不同口味,軟硬、甜度和份量都適中,煙煙韌韌,過足口癮。新鮮切好的芒果非常鮮甜,給這餐飯帶來完美句號。
紅棗龍眼茶(熱)
泰式燒美國牛肉沙律
蟹肉炒飯
2017-05-16 127 瀏覽
好耐無出尖沙咀今日黎搵舊同事食飯終於偷到時間同佢食個dinner先黎個沙律泰式鮮雜果沙律 ($88)一碟係生果 一碟係泰式醬汁將醬汁倒入生果內生果方面有菠蘿青蘋果柚子同番茄仔而醬汁方面都好豐富我比較欣賞佢裏面有蝦乾 未食都已經好香酸酸甜甜嘅醬汁好開胃海南雞(半隻)($108)我同friend仲叫咗個油飯一齊食食海南雞點會唔識油飯喎雖然得半隻雞但係數量都好多隻雞又嫩又滑 最重要係慳返好多時間因為隻雞已經去咗骨介紹返個精粹完全係醬汁到 無得輸密洞炒椰菜苗 ($85)除左通菜之外 泰國菜點會唔食椰菜苗因為朋友未食過 就一於叫俾佢試下而且佢好有營養 健康之選芒果椰汁糯米飯 ($78)最後仲可以食得落甜品添賣相可愛芒果搭配糯米好滋味芒果夠哂甜 令人食完又食呢餐真係回味無窮!
好耐無出尖沙咀
今日黎搵舊同事食飯
終於偷到時間同佢食個dinner

先黎個沙律
泰式鮮雜果沙律 ($88)
一碟係生果 一碟係泰式醬汁
將醬汁倒入生果內
生果方面有菠蘿青蘋果柚子同番茄仔
而醬汁方面都好豐富
我比較欣賞佢裏面有蝦乾 未食都已經好香
酸酸甜甜嘅醬汁好開胃

海南雞(半隻)($108)
我同friend仲叫咗個油飯一齊食
食海南雞點會唔識油飯喎
雖然得半隻雞但係數量都好多
隻雞又嫩又滑 最重要係慳返好多時間
因為隻雞已經去咗骨
介紹返個精粹完全係醬汁到 無得輸

密洞炒椰菜苗 ($85)
除左通菜之外 泰國菜點會唔食椰菜苗
因為朋友未食過 就一於叫俾佢試下
而且佢好有營養 健康之選

芒果椰汁糯米飯 ($78)
最後仲可以食得落甜品
賣相可愛
芒果搭配糯米好滋味
芒果夠哂甜 令人食完又食

呢餐真係回味無窮!
2017-05-14 126 瀏覽
今晚幾個朋友相約尖嘴食泰菜,咦原來呢間可以自己選海鮮同蔬菜燒😲而我地就決定自己揀:)牛肉菠蘿蕃茄蘆荀串串🍡燒得好香又好入味。但最精彩係呢個海中寶冷盤 超豐富 有大蝦扇貝海螺蟶子墨魚烚蛋青口🦑🦐🐬🐊🐳🦑面頭配上蒜蓉青辣椒 好新鮮好過癮啊😍肥美青口💓朋友覺得辣椒太辣叫左椰青飲 我又跟❄️呢個牛小排份量十足 同朋友分享最啱 如果鍾意食辣 記得試埋干辣椒粉啊💥🔥🌊肉好juicy燒得好完美 半生熟外脆內軟🤤✨我地仲叫左個爆炸豬手同蟹肉炒飯做結尾😂呢個好特別有沙茶味道嘅汁同脆卜卜豬手都幾夾喎!每人食少少配飯一流又唔驚濟親個胃👍🏻👐🏻
面頭配上蒜蓉青辣椒 好新鮮好過癮啊😍
肥美青口💓
朋友覺得辣椒太辣叫左椰青飲 我又跟❄️
肉好juicy燒得好完美 半生熟外脆內軟🤤✨
2017-05-10 774 瀏覽
眾多國家既菜中,我最愛除左日本菜就係泰國菜了!今次去係諾士佛臺既泰燒遙,平時行經都會見到呢棟大廈有好多食肆,所以約埋朋友一齊去食晚飯!其實一年前都去過一次,個次都覺得不錯的!我地點左一啲沙律串燒冷盤,其後先食肉~先嚟泰式鮮雜果沙律  $88,其中有柚子菠蘿青蘋果,柚子平時做開柚子沙律,但甘樣單食再點下佢既特製醬汁都不錯!牛柳粒串燒 $135 以為係平平無奇既牛柳串燒,但佢地既牛柳粒係好腍嫩,加上有落一啲泰式辣汁去調味,出奇地喜歡!一邊蘸啲辣醬汁開始feel到有啲辣辣地,所以就嗌左野飲,鮮椰青 $38,係滿滿既椰青水,好清甜!之後就嚟一啲蔬菜串燒 全部都係$15一串,特別鐘意雞脾菇同埋翠玉瓜!大大塊,又吾會燒到乾,而咬落仲有汁!我覺得亮點就係朋友點既呢個燒遙海中寶,雖然有啲貴$588,但入面係勁多海鮮,所以係抵食架!其中蟶子皇真心正,係好彈牙!另外個重點係淋上好多既泰式醬汁,辣度提升又吾會蓋左海鮮既鮮味,好過癮!而中間有一大團粉絲,吸左醬汁,加上係冷盤,食落更有彈性,就好似平時煮粉過完冷河都特別彈!帶子都好大粒!燒美國牛小排 $178肉類都吾輸蝕,肉香又juicy!另外仲有一個吾辣既醬汁
其實一年前都去過一次,個次都覺得不錯的!
我地點左一啲沙律串燒冷盤,其後先食肉~

其中蟶子皇真心正,係好彈牙!
帶子都好大粒!
燒美國牛小排 $178
肉類都吾輸蝕,肉香又juicy!另外仲有一個吾辣既醬汁,蘸牛都好配!
我地仲嗌多一個肉,係青咖喱豬頸肉  $118
另外有配法包,咖哩汁配包就係好食,而豬頸肉腍中帶爽,吾會變韌!
食左海鮮同肉就點左個菜平衡番,飛天炒通菜 $75
係用左蝦醬,好香又吾咸,比平時嗌開個啲馬拉盞、腐乳來得美味!
我已經飽飽地,點知友人仲吾夠飽,話要食啲澱粉質!我又吾想食飯,所以點左泰式炒金邊粉 $88
估吾到佢係有幾彈性既金邊粉,之前食既大多都比較淋!下次嚟都要encore番呢味!
最後吾少得泰式甜品,芒果椰汁糯米飯 $78
好得意,糯米飯有三種顏色同味道,分別係芒果、蝶豆花同埋黑糯米,芒果不得不讚好甜!!
如果多人gathering,我覺得呢間吾錯,野食又正!
2017-05-09 188 瀏覽
一大班人聚會最怕諗地方,難得有朋友主動提議嚟呢度食泰國菜,話又好食又坐得舒服,又真係冇介紹錯入到嚟第一眼就被呢啲海鮮吸引住,隻北寄貝仲識郁架!睇中邊樣可以即刻落單[泰式鮮雜果沙律,$88]青蘋果、菠蘿、沙田柚等新鮮水果切粒,配上泰式醬汁(味道係木瓜嘅沙律醬汁),好清新,亦好特別[牛柳粒串燒,$135]看似普通,但食落不普通!牛柳粒以香茅同辣椒粉調味,清新香辣,火候亦啱啱好,保持到肉質軟腍嫩滑。菠蘿燒過之後亦都零舍好味啲[燒遙海中寶(冷盤),$588]呢個冷盤大大份,啱哂大家share唔洗掙除咗眼見嘅大頭蝦、扇貝、翡翠螺、蟶子、魷魚外,底下仲有埋住咗青口同粉絲,配埋生蝦汁,鮮甜酸辣好開胃扇貝半生熟,又大隻又鮮甜[燒美國牛小排,$178]打開menu,粉紅色牛小排已經吸引咗我上菜時都冇令我失望,五成熟,啱哂我!牛小排嘅油脂唔算少,所以食落口非常滑,又帶油香,點埋泰式醬汁同埋辣椒粉就更加惹味[飛天炒通菜,$75]我成日都諗飛天係好味到飛天嘅意思嗎?香氣方面I can assure you係香到飛天,因為落咗蒜蓉、豆醬,同埋蝦膏炒,香口餸飯一流[蟹肉炒飯,$108]蟹肉份量多、口味清淡,可以平
[泰式鮮雜果沙律,$88]
[牛柳粒串燒,$135]
[燒遙海中寶(冷盤),$588]
呢個冷盤大大份,啱哂大家share唔洗掙
扇貝半生熟,又大隻又鮮甜
[燒美國牛小排,$178]
打開menu,粉紅色牛小排已經吸引咗我
[飛天炒通菜,$75]
[蟹肉炒飯,$108]
蟹肉份量多、口味清淡,可以平衡吓其他餸嘅味道
[泰式炒金邊粉,$88]
金邊粉軟硬適中,有少少煙韌,醬油同魚露嘅香味都好突出。碟邊有辣椒粉,啱哂鐘意食辣嘅人
[芒果椰汁糯米飯,$78]
三色糯米飯都幾特別,除咗常見嘅黑糯米之外,仲有加咗芒果同蝶豆花嘅白糯米。雖然食落芒果同蝶豆花味道唔算濃,但賣相吸引,芒果肉份量都好多呀
2017-05-06 192 瀏覽
食物的份量比坊間小菜館相比,也算不少。冬蔭功湯足料,而且味濃。靑芒軟殼蟹沙律,醬汁清新,很適合熱熱的天氣。靑檸菠蘿蜜,可以多放一點青檸片,能更突出菠蘿的甜味。芒果糯米飯賣相很好,但三種只有黑糯米的味道較好,椰汁太濃稠,反而失去了泰國風味。
2017-05-03 233 瀏覽
朋友們一直都喜歡食東南亞野特別係泰國菜貪佢夠辣夠酸😏放假前就同朋友去尖沙咀搵食順便聚舊•泰式鮮雜果沙律 $88•人人都話飯前食生果係好d 所以叫左個雜果沙律包括菠蘿、西柚、青蘋果同車厘茄等開胃生果配埋餐廳特製既泰式汁帶微微酸辣 非常開胃•海南雞 半隻$108•海南雞肉質滑身而且食落啖啖肉但就略嚴雞味唔夠濃所以沾番小小酸辣汁可以惹味d配埋個油飯就perfect •牛柳粒串燒 $135•串燒超大串牛柳粒夠腍身而且食落多肉汁估佢唔到除左牛柳粒之外中間仲配左燒菠蘿同洋蔥等當中以菠蘿燒得最出色食得出係新鮮菠蘿但又唔怕太酸仲好juicy•芒果椰汁糯米飯 $78•食泰國野點可以少得芒果糯米飯呢?糯米飯整成心型 女仔見到即刻心心眼紫糯米夠咬口又唔怕會生米而且軟硬度剛好芒果清甜 熱辣辣既糯米飯配埋椰汁食就一流
朋友們一直都喜歡食東南亞野
特別係泰國菜
貪佢夠辣夠酸😏
放假前就同朋友去尖沙咀搵食順便聚舊

•泰式鮮雜果沙律 $88•

人人都話飯前食生果係好d
所以叫左個雜果沙律
包括菠蘿、西柚、青蘋果同車厘茄等開胃生果
配埋餐廳特製既泰式汁

除左牛柳粒之外中間仲配左燒菠蘿同洋蔥等
當中以菠蘿燒得最出色
食得出係新鮮菠蘿但又唔怕太酸仲好juicy

•芒果椰汁糯米飯 $78•

食泰國野點可以少得芒果糯米飯呢?
糯米飯整成心型 女仔見到即刻心心眼
紫糯米夠咬口又唔怕會生米
而且軟硬度剛好
芒果清甜 熱辣辣既糯米飯配埋椰汁食就一流
2017-05-02 2758 瀏覽
朋友相聚,選址尖沙咀以方便大家,當中有朋友提意食泰國菜,所以一行10人熱熱鬧鬧到泰燒遙聚餐~有朋友之前已經光顧過,說泰燒遙是泰國東北部的菜式,餐廳食物正宗之餘會偏辣,所以飲品真的不可小😝雖然我們全枱女孩子,但有朋友想試試泰國啤酒,味道清澈可口,也有原個椰青(左下)丶菠蘿青檸冰(右上)和泰式奶茶~頭盤點了泰式生蝦刺身,雖然我從來不吃生食,但在朋友們威逼利誘下也吃了兩隻,生蝦非常爽口彈牙,而且幾大隻,配合酸辣醬汁實在太美味了!鮮果沙律的醬汁很惹味,同樣是酸酸辣辣,配合蝦米、豆角等帶來多種層次的口感,而且越食越辣~海南雞嫩滑,配合醬汁更惹味這個冷盤非常豐富,第一次食流心鴨蛋,蛋味比雞蛋更香,而且蛋白也非常軟滑,另外螺肉非常鮮甜,蟶子也爽滑彈牙👍🏻牛肉串的牛肉燒至5成熟,牛味十足,但筋較多燒魷魚表面焦香,肉質仍然爽嫩不會靱,高手👍🏻炸爆豬手原隻上,相機先食後店員幫我們分件去骨,勁貼心呢!燒遙特色抄飯抄得乾身,米飯軟糯卻很有口感👍🏻第一次見泰國餐廳有扁意粉,貫徹泰式的香辣味道~椰菜苗相對較硬身和有咬口~尾聲當然要加個甜品,芒果椰汁糯米飯賣相吸引,椰汁分開上,可按個人喜好添加,非常完滿的一餐😋

海南雞(半隻)

海南雞嫩滑,配合醬汁更惹味

燒遙海中寶(冷盤)

牛肉串的牛肉燒至5成熟,牛味十足,但筋較多

燒原隻鮮魷

燒魷魚表面焦香,肉質仍然爽嫩不會靱,高手👍🏻

泰式爆炸豬手

炸爆豬手原隻上,相機先食後店員幫我們分件去骨,勁貼心呢!

燒遙特色炒飯

燒遙特色抄飯抄得乾身,米飯軟糯卻很有口感👍🏻

香辣海鮮炒扁意粉

第一次見泰國餐廳有扁意粉,貫徹泰式的香辣味道~

密洞炒椰菜苗

椰菜苗相對較硬身和有咬口~

海南雞(半隻)
燒遙海中寶(冷盤)
燒遙特色炒飯
2017-05-01 391 瀏覽
因為突然很想食泰國菜,所以上OpenRice 看了一下,發現尖沙咀「泰燒遙」的泰式生蝦刺身蠻出名的,最愛生蝦的我當然要相約幾位好友陪我來潮聖啦!泰式奶茶很有驚喜,跟我以往喝的比較這裡喝的很有泰式奶茶的味道之餘又不會太甜,很適合我的口味!泰式鮮雜果沙律($88)水果新鮮,菠蘿好甜好好味!加上醬汁更惹味!海南雞($108/半隻)配油飯剛剛好燒遙海中寶($588)這是冷盤來的,特別要說的是那是鴨蛋不是雞蛋喔!所以更為香口!而且也有流心的效果!海鮮又夠新鮮,螺肉好鮮!粉絲配上生蝦刺身的醬汁除了惹味之外更加開胃!牛柳粒串燒($135)燒原隻鮮魷($140)口感彈牙惹味可口!值得一試泰式爆炸豬手($268)肉質結實且嫩滑!冬蔭功湯($158)泰國料理中的我的最愛!正宗泰國口味,不會十分辣,酸辣度調配得剛剛好!而且很足料!泰式生蝦刺身($128)必食生蝦刺身,除了醬料惹味外,肉質爽口彈牙且口感厚實!密洞炒椰菜苗($85)(下圖)燒遙特色炒飯($128)(上圖)香辣海鮮炒扁意粉($88)扁意粉的味道有點像冬陰公,但不會覺得辣反而會讓人想多吃幾口!椰青糕($48)超乎想像中的口感,很爽口...再加上椰青

泰式奶茶

泰式鮮雜果沙律($88)
水果新鮮,菠蘿好甜好好味!加上醬汁更惹味!

海南雞($108/半隻)配油飯剛剛好

海南雞(半隻)

燒遙海中寶($588)
燒遙海中寶

牛柳粒串燒($135)
牛柳粒串燒

燒原隻鮮魷($140)

口感彈牙惹味可口!值得一試
燒原隻鮮魷

泰式爆炸豬手($268)
肉質結實且嫩滑!
泰式爆炸豬手

冬蔭功湯($158)
冬蔭功湯

泰式生蝦刺身($128)
必食生蝦刺身,除了醬料惹味外,肉質爽口彈牙且口感厚實!
泰式生蝦刺身

密洞炒椰菜苗($85)
密洞炒椰菜苗

(下圖)燒遙特色炒飯($128)
(上圖)香辣海鮮炒扁意粉($88)

椰青糕($48)
超乎想像中的口感,很爽口...再加上椰青肉一起吃令整個味道變得很清甜!
椰青糕
燒遙海中寶
冬蔭功湯
椰青糕
2017-04-28 308 瀏覽
一般食泰國菜都去九龍城,選擇多的事,但間唔時想搭車去都幾麻煩,今次同同事去左尖沙咀區依間泰國菜館食晚飯,係諾士佛臺方便又就腳店員友善招呼入座,安排張大圓枱比我地坐得舒服點,大家都餓透了,趕快點菜後,傾陣開心計就有野食泰式鮮雜果沙律先食個沙律作開胃菜,入面有青蘋果、菠蘿、大樹菠蘿、車厘茄,另配豆角蝦米腰果辣汁撈埋食,生果鮮甜,愈食愈惹味醒胃牛柳粒串燒一次過叫左半打,燒得剛剛好,份量又多,牛柳粒食起來相當軟熟,燒熟左既車厘茄同菠蘿非常多汁,露荀爽脆可口,有肉有菜好均衡,個人認為牛柳粒可再咸少少,相信會更入味好吃海南雞-半隻賣相已睇得出好滑,每件都多肉少骨,啖啖肉,肉質相當嫩滑,點配海南雞醬,少少辣味配埋油飯食實在一流芒果椰汁糯米飯甜品賣相精緻,將三種不同色既糯米飯整成心型,相當有心思,旁邊係切件芒果,點配椰汁一齊食鮮甜香氣,糯米飯亦非常煙韌易入口,當中既紫糯米亦係我至愛,軟熟美味

海南雞-半隻

2017-04-28 260 瀏覽
平時食開泰國野 一定係話去九龍城啦!不過九龍城無地鐵, 朋友想搵個就腳d 既地方食泰國菜咁就搵到黎尖沙咀諾士佛臺呢間睇個名都好泰風feel既泰國菜餐廳食下先!呢度地方都好闊落, 有大枱 可以大班朋友 一齊黎開餐都得,唔錯啊首先黎個前菜先-泰式鮮雜果沙律配埋泰式酸辣既醬汁, 先食個開胃既沙律開下胃先醬汁帶微辣, 帶少少辣又唔錯食泰國野點少得泰式生蝦刺身一杯杯入面已經有埋醬料同薄荷葉既生蝦刺身食落好方便,唔駛可點醬食 非常細心!而且個醬唔太辣, 對於唔太食得辣既我黎講相當gd呀!再黎冬蔭功湯 呢個食泰菜必食啦!好香濃,又係微辣岩哂我!非常足料!最後我一人飲左兩碗無難度如果可以再辣少少就更加正喇!黎到我至愛既海南雞喇, 加埋個油飯 讚讚讚!個醬汁非常唔錯, 又係少少辣, 加埋d去左骨既海南雞, 雞件好滑身店員話油飯得返一個比埋我地,真係好彩海南雞點可以無左油飯!食完都有d 飽喇,叫左個泰菜必食甜品芒果椰汁糯米飯有3隻色既糯米飯,各有特色飯質軟身,加埋甜甜既芒果,配埋椰汁一齊食, 將今晚畫上完美句號總結: 成餐飯令我最難度既係個甜品, 下次必定再encore!

首先黎個前菜先-泰式鮮雜果沙律

配埋泰式酸辣既醬汁, 先食個開胃既沙律開下胃先
醬汁帶微辣, 帶少少辣又唔錯

食泰國野點少得泰式生蝦刺身

一杯杯入面已經有埋醬料同薄荷葉既生蝦刺身

再黎冬蔭功湯 呢個食泰菜必食啦!

好香濃,又係微辣岩哂我!非常足料!最後我一人飲左兩碗無難度
如果可以再辣少少就更加正喇!

黎到我至愛既海南雞喇, 加埋個油飯 讚讚讚!

店員話油飯得返一個比埋我地,真係好彩
海南雞點可以無左油飯!

食完都有d 飽喇,叫左個泰菜必食甜品芒果椰汁糯米飯

有3隻色既糯米飯,各有特色

2017-04-28 1936 瀏覽
好朋友生日,我地成班放工等埋一齊去尖沙咀食泰菜諗住食完再去唱K繼續慶祝,話時話都好耐無唱k唱之前梗係填飽個肚,壽星女話要食依間我都係第一次黎食地點都唔算難搵,坐底後我地點左「泰式鮮雜果沙律」份量都幾多,有泰國時令生果分別係菠蘿、西柚、芭樂再配埋泰式酸辣既醬汁食落好開胃,醬汁帶點辣,所以我不敢食太多「泰式生蝦刺身」一杯杯生蝦刺身整齊排列係架上面每杯入面都裝住一大隻生蝦入面有埋醬料同薄荷葉食果時好方便,而且醬汁唔算好辣唔太食辣都可以食到「冬蔭功湯」食泰菜飲冬蔭公湯係必需因為實在太鍾意飲依個冬蔭功湯,一鍋已經夠四個人飲入面真材實料,差唔多每人都分到一隻蝦而且未飲已聞到香味,再辣啲就更正啦「牛柳粒串燒」賣相好吸引,牛柳粒同蔬菜格住黎串配色配得好靚,蔬菜經過燒過,色澤都一樣鮮明牛柳粒非常之稔身,入口Juicy一啲都唔韌「海南雞」因為我哋當中有朋友唔食辣所以叫海南雞,再配油飯雞每件都拆晒骨,唔駛蘸醬都食到鮮味油飯食落入味,但食完唔會覺得好油膩「芒果椰汁糯米飯」將糯米飯整成心型的確好靚糯米飯亦有三種顏色味道,各有特色飯入口軟身,好有泰國食到既感覺芒果好甜,連飯加椰汁一齊食,好好味
好朋友生日,我地成班放工等埋一齊去尖沙咀食泰菜
諗住食完再去唱K繼續慶祝,話時話都好耐無唱k
唱之前梗係填飽個肚,壽星女話要食依間
我都係第一次黎食

地點都唔算難搵,坐底後我地點左

「泰式鮮雜果沙律」
份量都幾多,有泰國時令生果
分別係菠蘿、西柚、芭樂
再配埋泰式酸辣既醬汁
食落好開胃,醬汁帶點辣,所以我不敢食太多

「泰式生蝦刺身
一杯杯生蝦刺身整齊排列係架上面
每杯入面都裝住一大隻生蝦
入面有埋醬料同薄荷葉
食果時好方便,而且醬汁唔算好辣
唔太食辣都可以食到

「冬蔭功湯」
食泰菜飲冬蔭公湯係必需
因為實在太鍾意飲
依個冬蔭功湯,一鍋已經夠四個人飲
入面真材實料,差唔多每人都分到一隻蝦
而且未飲已聞到香味,再辣啲就更正啦

「牛柳粒串燒」
賣相好吸引,牛柳粒同蔬菜格住黎串
配色配得好靚,蔬菜經過燒過,色澤都一樣鮮明
牛柳粒非常之稔身,入口Juicy
一啲都唔韌

「海南雞」
因為我哋當中有朋友唔食辣
所以叫海南雞,再配油飯
雞每件都拆晒骨,唔駛蘸醬都食到鮮味
油飯食落入味,但食完唔會覺得好油膩

「芒果椰汁糯米飯」
將糯米飯整成心型的確好靚
糯米飯亦有三種顏色味道,各有特色
飯入口軟身,好有泰國食到既感覺
芒果好甜,連飯加椰汁一齊食,好好味
2017-04-27 324 瀏覽
又係正正lunch hour今次去左遠少少既地方食lunch係試左泰國野啊!一上到間餐廳發現都唔算好泰國風味環境都幾光鮮同埋闊落 檯凳都算多 我地5個人仲可以坐係窗邊位都算係可以睇到個靚景既~我就嗌左份咖喱龍脷柳飯同埋凍奶茶佢地可能因為餐廳唔算太多人所以員工好少 落單同埋出餐都比較慢我地都等左幾耐而且仲有漏單既情況😳(可能之後開始多人所以有d亂)首先上檯既係我份咖喱龍脷柳飯 睇落都幾吸引架😛食落味道好好味 龍脷柳好軟滑而咖喱味都好香濃不過就偏辣左少少但撈埋白飯食都尚可以中和到 佢白飯既份量同咖喱汁都足夠但係偏偏就係龍脷柳太太太少囉 差d唔夠食🤔之後佢既奶茶都好出色同普通既有少少唔同 茶味好香而且奶味又啱啱好 可能係泰式奶茶既特色黎 真係好正而且解辣一流😂😂拯救左我唔食得辣既小生命朋友佢地仲嗌左海南雞飯同豬手飯都好正😭d雞又嫩又好食豬手又好夠味好爽口 重點係價錢好抵只係$48 下次一定會再去試食其他既午餐架❤
又係正正lunch hour
今次去左遠少少既地方食lunch係試左泰國野啊!
我就嗌左份咖喱龍脷柳飯同埋凍奶茶
首先上檯既係我份咖喱龍脷柳飯
咖喱龍脷柳飯
咖喱龍脷柳飯
2017-04-25 397 瀏覽
第一次離開九龍城食泰國菜 環境比九龍城的餐廳時尚得多 連廁所都特別乾淨👍🏼生蝦夠特別 每隻用杯放杯中有大量汁 原來好好idea 但係醬汁太太太過鹹 食到要不停飲野飲😖椰青好抵飲 好多水而且又多肉👍🏼👍🏼如果鍾意飲一定唔可以錯過🤤環境舒適 適合一家大細 傾公事 或者係朋友聚會都一流👍🏼
環境舒適 適合一家大細 傾公事 或者係朋友聚會都一流👍🏼