2021-11-27
今晚和幾個好姊妹相聚,一定要搵個環境ok啲嘢又好食嘅地方,姊妹們提議食泰國菜,於是就揀咗一間都幾出名嘅泰斗。呢間泰國餐廳係一間樓上餐廳,有露台座位,地方唔會話太大但係環境舒適,喺咁嘅天氣同埋疫情時勢,空氣流通都係好緊要。By the way, 整體環境係有啲似去咗泰國一啲餐廳食嘢咁。 「泰式生蝦」HKD128我哋幾個人叫咗生蝦食! 生蝦係食泰國菜絕對唔少得嘅食物!生蝦有8隻,每隻size都唔細而且都好新鮮,肉質非常彈牙,呢度嘅生蝦配上蒜頭同辣椒,加埋個酸辣醬零舍開胃!「泰式鳳爪」HKD98雖然係餐前小食,但係個份量都唔細,係冇骨鳳爪但係肉嘅份量絕對唔薄。 「柚子沙律」HKD180 通常你喺泰國啲餐廳食柚子沙律,都會跟隻蝦或者其他海鮮,但係呢度嘅泰式柚子沙律就清清地,肉唔會太多,但係啲柚子望落去飽滿而且光澤,啲果汁亦都好豐富,咬落去好爽好清新!「椰青冬陰功湯」HKD228除咗泰式生蝦,冬陰功湯又係另一樣食泰國菜唔少得嘅食物!呢度啲冬陰功湯用新鮮嘅椰子嚟煮,又用椰子殼上,賣相已經非常吸引! 飲落唔會太辣而且椰香味非常突出! 除咗新鮮椰肉多之外,裏面啲料亦都相當豐富,非常滿足! 「鹽燒馬友」
「泰式生蝦」HKD128
「泰式鳳爪」HKD98
「柚子沙律」HKD180
「椰青冬陰功湯」HKD228
「鹽燒馬友」HKD248
本身都好鍾意食魚,這款鹽燒馬友成條魚上,而且燒到嗰個程度恰到好處,亦都唔會太鹹, 送飯一流! 送酒更好!
「泰式燒雞半隻」HKD168
雞皮燒到好香脆,肉亦都唔會燒到太乾, 好好味, 但係太叫一隻食唔曬,最後都係決定叫半隻雞算。
「芒果糯米飯」HKD68 +「千層糕」HKD48
其實佢個芒果糯米飯真係整得好靚,用啲糯米飯整咗個心型出嚟,芒果又新鮮, 加埋啲椰汁根本就係絕配!可惜今次影相影得唔係咁好。千層糕一樣, 你望落去都唔會覺得擺咗好耐嗰啲, 新鮮彈口, 泰式甜品必選之一!