2017-05-23 94 瀏覽
今日嚟到旺角去完曼谷返到嚟香港就好想再食泰國菜見到呢間餐廳嘅門口有燒串燒已經香噴噴好吸引兩個人即刻走咗入去!餐廳有兩層都幾多張枱架!而且menu有埋泰文感覺好似去咗曼谷咁之前食過其他餐廳嘅泰式鳳爪,唔夠凍呢間餐廳嘅鳳爪做得好好,夠凍而且唔會好辣而且配料亦都非常足料!!😊😊😋另外少少哋order 左一串豬肉串燒同埋一串雞肉串燒佢個沙嗲汁超級香濃啊!而且燒到熱辣辣!12蚊串好合理仲有呢碟好夠份量嘅泰式炒椰菜苗同樣地亦係好香好惹味!而且椰菜苗好新鮮唔會覺得老!飯方面就叫咗一個泰式蝦膏炒飯不錯但對比其他菜式就冇乜驚喜啦!不過呢間餐廳都可以再食過下次一於食埋其他想食嘅野先
今日嚟到旺角
去完曼谷返到嚟香港就好想再食泰國菜
見到呢間餐廳嘅門口有燒串燒
已經香噴噴好吸引

兩個人即刻走咗入去!
餐廳有兩層
都幾多張枱架!
而且menu有埋泰文
感覺好似去咗曼谷咁

之前食過其他餐廳嘅泰式鳳爪,唔夠凍
呢間餐廳嘅鳳爪做得好好,夠凍
而且唔會好辣
而且配料亦都非常足料!!😊😊😋

另外少少哋order 左一串豬肉串燒同埋一串雞肉串燒

佢個沙嗲汁超級香濃啊!
而且燒到熱辣辣!
12蚊串好合理

仲有呢碟好夠份量嘅泰式炒椰菜苗
同樣地亦係好香好惹味!
而且椰菜苗好新鮮唔會覺得老!

飯方面就叫咗一個泰式蝦膏炒飯
不錯但對比其他菜式就冇乜驚喜啦!
不過呢間餐廳都可以再食過
下次一於食埋其他想食嘅野先

2017-05-23
  • 泰燒和牛串
  • 青檸梳打
  • 酸辣鳳爪沙律
2017-05-23 122 瀏覽
We went here for many times already , the pork hand is really nice and cheap! It has a bit sour vegetable near it and when I eat together with the pork hand it tastes so good ! On the other hand , the yellow spicy curry rice is the best dishes I recommend to eat there . It tastes quite sweet and just a little bit spicy , it smell so good and the sauce is so good to mix with the rice! Also the tong yum gong taste so so good too !!Most importantly , the price is quite cheap there !

2017-05-20 132 瀏覽
泰國菜可算是香港人夏日用膳的好選擇, Tony 今次走進這人氣極高的泰廚泰國餐廳. 晚餐時段店外已有不少食客等候, 輪候時間未算太長, 建議2-4人用膳, 會比較快. 等候時, 傳來餐廳門外的串燒的香氣更令人垂涎.餐廳的食材用料相當新鮮, 特別是海鮮. 味道貼近傳統風味, 當中的沙嗲串燒更是推介菜式.乾炒咖哩海鮮亦值得一試. 整體服務衛生亦令人滿意. 串燒(雞)雞肉外層燒得香口, 內裡仍嫩滑, 配上帶辣的沙嗲醬, 非常惹味!! 推介p.s. 沙嗲醬另有不辣選擇, 下單時請與店員查詢生蝦刺身(優惠)新鮮生蝦加上帶辣醬汁, refreshing豬頸肉沙律豬頸肉經燒烤後亦不“鞋”口, 配上大量香料, 不錯.乾咖哩炒海鮮咖哩香濃帶有椰奶香, 比一般咖哩 “傑”身, 值得一試.馬拉盞通菜鑊氣十足, 唯略為過咸, 適合送飯炒金邊粉麵質彈牙爽口, 味道平衡, 可惜金邊粉有點碎. 泰式火車炒飯飯粒炒得夠乾身, 加上菜粒增添口感.
乾炒咖哩海鮮亦值得一試. 整體服務衛生亦令人滿意.

串燒(雞)

p.s. 沙嗲醬另有不辣選擇, 下單時請與店員查詢
生蝦刺身(優惠)
生蝦刺身(優惠)
新鮮生蝦加上帶辣醬汁, refreshing
豬頸肉沙律
豬頸肉沙律
豬頸肉經燒烤後亦不“鞋”口, 配上大量香料, 不錯.
乾咖哩炒海鮮
乾咖哩炒海鮮
咖哩香濃帶有椰奶香, 比一般咖哩 “傑”身, 值得一試.

馬拉盞通菜
馬拉盞通菜
鑊氣十足, 唯略為過咸, 適合送飯
炒金邊粉
麵質彈牙爽口, 味道平衡, 可惜金邊粉有點碎.
火車炒飯
泰式火車炒飯
飯粒炒得夠乾身, 加上菜粒增添口感.
2017-05-18
20 分鐘 (堂食)
2017-05-18 1320 瀏覽
有位很久沒見面的朋友,下午來電約我這晚出來見一見面,敍一敍舊,順道來個飯晚;因為想約在旺角,加上這朋友比較喜愛泰菜或韓國菜,我一聽之下腦海已想到有家餐廳,名字叫--泰廚泰國菜館;與朋友交談了一會,都同意了晚上的安排,那麼就這樣決定了!踏入五月中,天氣晴雨不定,一時較熱,一時又有點涼快,胃口都同樣顯得有點郁悶;而正是泰國菜這類,大部份以香料主導又夠濃度,足已令人大快朵頤!接近八時左右見到朋友後就入座了;朋友說是這一般茶餐廳的裝潢格局份外親切,沒想到會是做泰菜的;與朋友一同看了餐牌,很快已決定了要點的菜式,於是就落單;才與朋友閒聊了,第一道的泰式炒雜菜就上來了;侍應遞上此菜時還透著煙霧與熱氣,顯得鑊氣十足;食材本身夠新鮮,吃起來很爽脆;泰式醬料帶著鹹香味,更能突出蔬菜的鮮甜!隨後而上的泰式咖喱海鮮,其濃香度令朋友很讚賞;咖喱汁中混著泰式香料,顯得更有層次,多種不同的海鮮食材都搭配得不俗;青口應是急凍食材,本味已較淡,但有咖喱醬汁的提升,香味帶出鮮味,相當不錯!鮮蝦的爽口彈牙,醬汁的濃香綿滑,自然非常合拍!這道海鮮食材中,我最欣賞的鮮魷,入口的質地爽滑中又有點咀嚼感,本味不太厚重;更妙的是,
與朋友交談了一會,都同意了晚上的安排,那麼就這樣決定了!

接近八時左右見到朋友後就入座了;
與朋友一同看了餐牌,很快已決定了要點的菜式,於是就落單;
泰式炒雜菜
才與朋友閒聊了,第一道的泰式炒雜菜就上來了;
泰式咖喱海鮮
青口@泰式咖喱海鮮
鮮蝦@泰式咖喱海鮮
鮮蝦的爽口彈牙,醬汁的濃香綿滑,自然非常合拍!
鮮魷@泰式咖喱海鮮
這道海鮮食材中,我最欣賞的鮮魷,入口的質地爽滑中又有點咀嚼感,本味不太厚重;更妙的是,在咖喱醬汁的作用下,完全袪除了腥味,咀嚼後,多種的香味與鮮味的在味蕾上有些迴蕩,也算是做得很好了!
泰式乾炒牛河
主食的泰式乾炒牛河,一上來又是那種吸引人的鹹香味;
泰式乾炒牛河
河粉是片狀的,入口糯中帶綿且滑,牛肉香氣與泰式醬融入當中,加上炒得有適度的乾身,單是河粉的口感已相當豐豐富!牛肉的醃製與處理也得宜,吃起來頗腍滑,加上肉香本味都保留得完整,全個主食都令人滿意!
青檸梳打
有這些較為易上火的食物,我與朋友都點了青檸梳打來消解一下;作為一個更好的平衡,酸甜味與碳酸汽又是泰菜的良伴,吃著喝著又有些清新的感覺!
豬肉串燒 &雞肉串燒
當所有主菜都清了後,朋友覺得有些意猶未盡,就點了兩個即點即燒的串燒來過過口癮;
豬肉串燒(沙嗲汁)
我吃了其中一塊豬肉串燒(沙嗲汁),肉質相當腍滑,外面有香料及沙嗲醬點綴,加上本身的肉汁,咀嚼起來十分香濃,確是有誠意之作!
同時朋友除了也欣賞雞肉串燒外,整體的食物令其相當滿意!
總結此餐,以一個相當合理的價錢,與朋友在旺角區內吃上一頓味道濃郁有質素的泰菜晚飯,感覺絕對是物超所值!

飯後水杯指數(食店食物調味濃淡度,5杯為最濃),本人給予3杯,以此類泰式食物來說值得一定程度的推薦!
泰式咖喱海鮮 &泰式炒雜菜
2017-05-15
泰式咖喱海鮮
青口@泰式咖喱海鮮
鮮蝦@泰式咖喱海鮮
鮮魷@泰式咖喱海鮮
青檸梳打
豬肉串燒 &雞肉串燒
豬肉串燒(沙嗲汁)
泰式咖喱海鮮 &泰式炒雜菜
2017-05-16 265 瀏覽
今晚同老公去金魚街行街買魚糧,買完魚糧後,有啲肚餓,跟住就去附近睇下有啲乜嘢食~行下行下,聞到一陣好香嘅串燒味。望一望,原來係泰式串燒~我哋就俾依一陣香味吸引左入去泰廚泰國菜館。入到去,人唔算太多,菜館有兩層,可以揀坐樓上或樓下~我選擇咗坐樓下,因為方便啲。菜館入面有好多泰國擺設~而鋪入面嘅員工有啲都係泰國人~未食都感覺到好正宗。員工遞上餐牌,介紹我哋有每日精選~今日精選係菠蘿炒飯,但係我唔鍾意食,所以我揀咗餐牌上其他食物~我order咗最想食嘅沙嗲串燒、泰式鳳爪沙律、海南雞飯、馬拉盞炒椰菜苗同埋咸檸梳打~侍應同我講食滿$200可以加$1換指定小食~我選擇咗泰式生蝦~大約10分鐘,啲小菜好快上枱,首先黎馬拉盞炒椰菜苗~炒得好有鑊氣,好好食。跟住就黎我最想食嘅串燒雞串、豬串~啲串燒熱辣辣,啲沙嗲汁有好濃嘅花生醬味~甜甜地~好食加一蚊有一碟泰式生蝦,一碟入面有四隻,雖然唔多,但係碟底有冰墊住𠄘托,保持溫度,令d蝦保持新鮮~算幾貼心~泰式生蝦果汁夠辣~good杯咸檸梳打唔係太甜,味道唔錯, $20一杯算係抵飲

馬拉盞炒椰菜苗

咸檸梳打
  • 青檸梳打
  • 串燒
2017-05-09 144 瀏覽
今日同友人行完先達,想起還未食午餐,但突然想食泰國菜,就上 Open rice 睇有有乜正嘢先!有間近近地,過條馬路就到喇友人想食菠蘿雞絲炒飯,再叫泰式酸辣肉碎粉絲沙律、黃咖喱海鮮+薄餅菠蘿雞絲炒飯, 菠蘿帶岀少少甜,雞絲同炒飯好香,還有肉鬆調味泰式酸辣肉碎粉絲沙律,有少少泰式酸酸的感覺,夏天食,有粉絲、蘿蔔絲、肉碎夾雜着有齊食好開胃(我係第一次點呢個餸)黃咖喱海鮮+薄餅,我嚟到食泰國菜點會少得佢,薄餅新鮮熱辣,還有少少趣卜卜,配上香濃的黃咖喱汁食,這是必然之選店舖門口很容易認到,內𥚃有兩層,不用等位原本想點串燒食,但可惜下午五點半後才供應,唯有下次試下先

午餐~菠蘿雞絲炒飯

泰式酸辣肉碎粉絲沙律

泰式酸辣肉碎粉絲沙律,有少少泰式酸酸的感覺,夏天食

黃咖哩海鮮
薄餅

黃咖喱海鮮+薄餅,我嚟到食泰國菜點會少得佢

店舖門口很容易認到,內𥚃有兩層,不用等位

原本想點串燒食,但可惜下午五點半後才供應,唯有下次試下先
2017-05-08
100 分鐘 (堂食)
午餐
午餐~菠蘿雞絲炒飯
黃咖哩海鮮
薄餅
  • 午餐~菠蘿海鮮炒飯
2017-05-08 123 瀏覽
和同事出開旺角做野,搭地鐵喺B3出口行兩分鐘就到咗金魚街,已經成兩點幾所以我地決定食飯醫肚先見到呢間泰菜門口餐牌午餐竟然係$40/$47,嘩,喺旺角都有咁經濟既lunch ,就決定去試一試啦,入到去仲要唔使等位喎,可能過咗飯市啦,加上餐廳有兩層既門口串燒海報好鬼吸引,$12一串又唔係貴喎,可惜要下午5:30先開始有串燒,唯有下次再試啦青寧梳打,抵飲$12泰式鳳爪,夠哂酸辣泰式炒椰菜苗,呢個唔辣的,啱哂同事,佢唔食辣泰式豬手飯,豬手夠淋,唔痴牙,個碟汁辣辣地好開胃餐廳員工有禮貌,見到我將飲品d冰倒走,問我係咪太多冰,需唔需要換過杯小冰仲有一坐低就一人一碗湯,碗湯係清清地既雞湯,好有泰國水門雞飯既感覺

青寧梳打,抵飲$12

泰式鳳爪,夠哂酸辣

泰式炒椰菜苗,呢個唔辣的,啱哂同事,佢唔食辣

泰式豬手飯,豬手夠淋,唔痴牙,個碟汁辣辣地好開胃

• 酸辣鳳爪沙律
2017-05-06 132 瀏覽
來到花園街,見到餐廳門口正在燒串燒,香味十分吸引,所以和朋友衝了入去!時間尚早,但已經座無虛席!因為價錢平民大眾化,多選擇!惠顧滿二佰大元,可以加一元選擇餐牌中的其中一款食品,我和朋友沒留意到,但得到店員提醒,老實店!蒜蓉包配黃咖哩牛肉,一絕!蒜包香脆配上濃厚黃咖哩。青檸梳打水,用上原樽上泰國梳打水,特別爽加一元的青木瓜沙律,雖然只是加一元,但沒有偷工減料,味道清新,醬汁不會過酸或過辣,醒胃!炒通菜,味道濃郁,通菜爽口,但不會感覺油小食併盤,有二大條串燒,超好味,蝦餅彈牙,魚餅新鮮,蝦片超好味!細細間,但得多選擇,價錢大眾化。所以有品熱騰騰,即做

因為價錢平民大眾化,多選擇!

蒜蓉包配黃咖哩牛肉,一絕!
蒜包香脆配上濃厚黃咖哩。

青檸梳打水,用上原樽上泰國梳打水,特別爽

炒通菜,味道濃郁,通菜爽口,但不會感覺油

細細間,但得多選擇,價錢大眾化。所以有品熱騰騰,即做
2017-04-26
10 分鐘 (堂食)
2017-05-05 1157 瀏覽
每次經過金魚街我都會看到這泰國餐廳大排長龍~ 多人程度是經常把天橋出入口倒住。下午經過,見未有排隊情況,所以衝進去吃午餐。門口有掛上雜誌推薦報導。看圖片就已經覺得吸引~ 看到正宗沙爹,我就想吃。不過店員說只有晚市才會供應,只好下次晚市再過來試了。我去的時候大約3:30pm,午時跟下午茶都有,還有小菜選擇。款式多樣,任君選擇。青木瓜沙律要在香港吃到傳統的泰國青木瓜沙律真的不容易,因為最傳統的青木瓜沙律是把鹹蟹加入其中。 加入鹹蟹能夠做出提升效果!濃濃的海鮮鹹香,非常醒胃!你看右下角的鹹蟹,就知他們的沙律是真材實料喇!另外,這個青木瓜沙律材料亦豐富多樣,有:爽韌的青木瓜絲,清甜小番茄、爽甜豆角、 香酥花生碎。大頭蝦冬陰功湯冬陰功絕對是泰國的代表菜之一,香辣惹味的冬蔭功湯,有多種泰國香料及食材炮製,並附以泰國大頭蝦,為湯加入鮮味;酸、辣、鹹、鮮共冶一爐,喝起來味道異常豐富,十分適合作開胃菜之用。喜歡酸辣的你,不可錯過。泰式炒金邊粉既然是午餐,主食一定不能少。喜歡吃金邊粉的煙韌有口感,味道也是甜、酸為主,這個炒金邊粉味道有點點像廈門炒米。加入了芽菜、韮菜、豆乾同炒,非常香,金邊粉有光澤,但不油

門口有掛上雜誌推薦報導。看圖片就已經覺得吸引~

青木瓜沙律

大頭蝦冬陰功湯

泰式炒金邊粉
既然是午餐,主食一定不能少。喜歡吃金邊粉的煙韌有口感,味道也是甜、酸為主,這個炒金邊粉味道有點點像廈門炒米。加入了芽菜、韮菜、豆乾同炒,非常香,金邊粉有光澤,但不油膩。第一口吃下去是濃郁的甜味,緊接是酸味滲出,味道有層次。與香酥的花生同吃,加強口感上的層次,非常滋味!

我點了一個:下午茶(青木瓜沙律)+午餐(炒金邊粉)+ 散叫(大頭蝦湯)。

午餐可以有菜、主食、湯,價錢才150元,個人覺得超化算!

• 泰式炒金邊粉
2017-04-29 214 瀏覽
今早返工,難得放工是中午時間,終於可以順便出旺角拎返我的驗身報告,由於媽子都想行下街睇下手袋,就叫佢搭車出來,搵間泰國野來食啦!門口見到餐牌食物都幾吸引,又唔貴,2點咁多人食,一定唔錯啦!一於入去試下先~9成滿客,仲有樓上的位,有部電視屏幕監察住樓上的情況,真的幾先進和方便(≧∇≦)冬蔭公湯是必食吧,本人好鍾意食薯粉,叫左呢碗泰式冬蔭公肉碎湯薯粉-睇個樣以為好辣,我同媽都擔心會勁辣(我地都不能太辣,媽都是泰國華僑,但來左香港好耐,變成唔可以太辣,雖然仲好喜歡食辣野),點知原來唔算好辣,我地都接受到,仲好足冬蔭公香料的味,莞茜、檸檬汁、香茅、香葉和辣椒等嘅味都好出,肉碎又多又唔多肥膏,又有蕃茄和菇,媽子都話佢好正宗呢原本想食青木瓜沙律,但我驚太涼,就叫左鮮蝦沙律,啲蝦好大隻好彈牙,有成7隻咁多,啲酸辣汁好開胃,配料有紫洋蔥、芫茜、香茅粒、辣椒和蕃茄,紫洋蔥仲好爽脆,竟然無生和辣(刺激)嘅味,可能啲檸檬汁和辣椒令佢無左呢啲嗆鼻的味道? 仲有點少得特色小食-炸春卷和魚餅原本叫蝦餅,但唔可以又食咁多蝦,高膽固醇嘛!呢個春卷炸得好脆呀,包住椰菜絲、粉絲、西芹,點甜酸醬,無得彈啦!個炸魚餅我最欣賞

泰式冬蔭公肉碎湯紅薯粉

鮮蝦沙律

仲有點少得特色小食-炸春卷和魚餅
原本叫蝦餅,但唔可以又食咁多蝦,高膽固醇嘛!呢個春卷炸得好脆呀,包住椰菜絲、粉絲、西芹,點甜酸醬,無得彈啦!個炸魚餅我最欣賞,未食過咁好食嘅,平時都唔太鍾意食,因為多數有啲碎魚骨、鱗片和有點腥,但呢度做出來完全無我唔鍾意嘅野,整得非常好食,仲有青豆混入啲魚肉度,口感無咁油,同樣點甜酸醬,一流呀

炸春卷拼炸魚餅

想食沙嗲和串燒,但落單時話未有串燒物住,
如果個服務員可以提醒我幾時有串燒可以叫會更好呢,我係食食下聽到有客人叫串燒先知有,於是就叫左一串燒和牛,啲和牛好嫩,燒得剛熟,仲帶點粉紅色㗎,青色的汁似檸檬汁加啲唔知咩香草,食唔出,但都是好解膩的~

一人一杯冰凍的飲品-青檸冰和香茅冰
消暑解渴唔少得,又唔會好甜,爽呀

青檸冰和香茅冰

呢度好多人食海南雞飯,我都想試,但又驚好肥,如果多人來食,share少少來試下就好啦,午餐都好抵食,包飲品,唔怪得咁多人,食客出出入入無停咁滯,果然名不虛傳
2017-04-29
泰式冬蔭公肉碎湯紅薯粉
鮮蝦沙律
炸春卷拼炸魚餅
青檸冰和香茅冰
  • 炸魚餅
2017-04-27 148 瀏覽
不知道为什么评价靠前所以专门试食,结果食物水准一般也罢,服务超级差劲,完全一副爱吃不吃的态度,期间在店里丢了雨伞,其实如果说声不好意思也就罢了,竟然态度极其恶劣的说:谁叫你不同我们说,丢了就丢了。然后转身就走。真的没经历过这么恶劣的服务...
2017-04-27 126 瀏覽
Terrible ! Terrible ! Terrible service !!! Wait a long time for my second dish after finished the first one . And the short guy was really mean.
2017-04-27 166 瀏覽
今次係旺角同朋友食泰國菜,幸好早去,尚未多人,環境比較狹窄,尚較衛生。餐牌字簡精準,毫毛形容修飾。首先我叫了一個椰青,大大個,冰涼爽甜,非常開胃醒神,又有厚厚椰子肉🤤🤤🤤,嫩滑爽口。正之後開始上小菜,我叫了一碟炸魚餅拼炸春捲,配上泰式辣醬。炸春捲內料充足,食岀泰國風味。唔錯然後到主菜,豬頸肉飯。豬頸肉厚薄適中,韌度適中,配上祕汁,酸酸辣辣,幾開胃,幾好味😁。只有點較單調。最後還叫了個椰汁糕,幾好食,同岀面水準差不多,沒有甚麼特別。😅😅

椰青

😅😅
2017-04-26
椰青
2017-04-25 184 瀏覽
雖然店舖有兩層,但都要等好耐位😩不過又值得等嘅😝🇹🇭除左堂食,我見仲有得外賣,另外仲有串燒🤤一路排已經聞到陣味😚終於有得入去啦!座位方面就比較迫,無乜私隱度,而且,我坐個位仲要拎開張枱先入到/出到黎,有啲唔方便之前上網見人話滿200 加1蚊就有碟生蝦🤤所以我地兩個人突登叫夠200蚊😂呢度個waiter幾好禮貌😋見佢有啲舊,無諗過點菜係有部機咁先進,即刻check到有冇貨(check到冇曬pad thai☹️)泰式生蝦 +$1真係好抵🤣加1蚊就有,而且仲好好味💕💕個汁辣辣地,有種特別既香味,蝦幾爽口🦐幾鍾意😝沙嗲雞串喺門口聞到已經覺得好香 食落真係唔錯👍🏼燒到岩岩好 冬蔭公大頭蝦湯🦐😜$75份量適中,每日大約飲到2碗多啲,蝦就有一大隻😂個頭真係好大😂😂 平時都好鍾意飲冬蔭公,呢個好濃香料味,超濃😝正👍🏼泰式菠蘿炒飯🍍🍍$98呢個就一般般,一面蓋上好多肉鬆👍🏼仲有好多海鮮(唔好食) 菠蘿味好重,但個名有啲怪泰式炒金邊粉 😚比平時食既紅🙈黎到嗰時都嚇左嚇🤣側邊有啲配料,可按個人喜好撈我就撈曬😝😝味道唔錯,好香😋😋但如果有嚇既調味好啲差咁啲野咁
雖然店舖有兩層,但都要等好耐位😩不過又值得等嘅😝🇹🇭

泰式生蝦 +$1
喺門口聞到已經覺得好香 食落真係唔錯👍🏼燒到岩岩好
冬蔭公大頭蝦湯🦐😜$75
泰式菠蘿炒飯🍍🍍$98
泰式炒金邊粉 😚
比平時食既紅🙈黎到嗰時都嚇左嚇🤣
側邊有啲配料,可按個人喜好撈
我就撈曬😝😝
味道唔錯,好香😋😋
但如果有嚇既調味好啲
差咁啲野咁
2017-04-22 722 瀏覽
今日要同老公出旺角整牙,咁就泊係始創先。老公心血來潮話想飲冬陰公,想開飯睇下就近泰菜,就揀左金魚街街尾一間泰菜啦。之前係附近等巴士都被佢既串燒香味吸引,因為佢既串燒檔係店外。好彩去到有位,唔駛等。但佢都幾多人下,樓上仲有一層。睇完餐牌我都叫左一個泰式炒金邊粉、燒豬頸肉、馬拉盞肥牛炒通菜、冬蔭功大頭蝦湯同燒和牛肉串。本身叫和牛串時,侍應話未開串燒爐,最後佢一開,侍應都即時問番我地仲要唔要 ,d阿姐態度都好好。豬頸肉最先到,好似好大碟,豬頸肉好淋身,醃得好入味,另外我地超喜歡佢點豬頸肉個汁,酸酸地有d青檸同香茅既味令人好鬼開胃馬拉盞肥牛炒通菜同埋炒金邊炒都隨後送上,d通菜好新鮮個汁又惹味。至於炒金邊粉,成碟紅當當,一食落口好清新,有少少香茅味,碟上仲配左一少片青檸同一堆花生碎,撈埋之後成碟野仲有層次左添,相信廚房係個汁都下左不少功夫。冬蔭功同和牛串最後到,湯一到我同老公都嘩然,因為大頭蝦真係好大呀,湯對我黎講偏辣,老公就覺得剛剛好,香草味重,感覺好Thai style。而和牛串一黎到我地覺得好特別,因為唔係沙嗲口味,碟上同和牛肉上有d綠色既汁,和牛肉之間仲夾住洋蔥同青椒,食落去會覺得好fr
,d阿姐態度都好好

冬蔭功同和牛串最後到,湯一到我同老公都嘩然,因為大頭蝦真係好大呀,湯對我黎講偏辣,老公就覺得剛剛好,香草味重,感覺好Thai style。而和牛串一黎到我地覺得好特別,因為唔係沙嗲口味,碟上同和牛肉上有d綠色既汁,和牛肉之間仲夾住洋蔥同青椒,食落去會覺得好fresh ,個汁減少左油膩感,同一路以往食串燒既汁好不一樣,個人幾喜歡。
燒豬頸肉
冬蔭功大頭蝦湯
和牛肉串
胃食推介:和牛串、泰式炒金邊粉同冬陰功湯

2017-04-22
燒豬頸肉