2023-03-08 174 瀏覽
我一直都好鍾意食泰國嘢😍有種食極都唔厭嘅感覺未有假可以去旅行之前,唯有喺香港食吓泰國嘢.呢日就同舊同學去咗 #泰屋 呢度環境幾清幽,佈置幾有渡假feel算幾闊落,坐得幾舒服~.我同朋友兩個女仔,叫咗以下嘅嘢食:1️⃣串燒(半打)串燒只可以揀其中兩款,所以我哋就揀咗雞同埋牛,食落幾香口同埋惹味,連埋個沙爹醬一齊食唔錯2️⃣豬頸肉沙律個人覺得呢個沙律🥗係咁多款嘢食入面最出色,我同朋友都算食到辣,覺得啲豬頸肉調味恰到好處,辣辣哋+微酸得嚟肉質好爽口彈牙,係一款幾開胃嘅小食3️⃣炒金邊粉呢款金邊粉比我想像中大碟🙈而且賣相幾靚,煎蛋花下面包住好幾隻大蝦🦐將旁邊嘅花生碎同埋青檸汁撈埋落金邊粉,口感同埋味道都有更多層次呢!4️⃣椰青食泰國嘢點可以冇椰青飲?食完多香料嘅泰國嘢,飲返個椰青就即刻解晒膩..🐘泰屋📍旺角彌敦道726號2樓
我一直都好鍾意食泰國嘢😍
有種食極都唔厭嘅感覺
未有假可以去旅行之前,唯有喺香港食吓泰國嘢
呢日就同舊同學去咗 #泰屋
呢度環境幾清幽,佈置幾有渡假feel
算幾闊落,坐得幾舒服~
我同朋友兩個女仔,叫咗以下嘅嘢食:

1️⃣串燒(半打)

2️⃣豬頸肉沙律

3️⃣炒金邊粉

4️⃣椰青

🐘泰屋
📍旺角彌敦道726號2樓
2023-03-02 172 瀏覽
泰國菜色真係食極都唔會厭!!d菜色色香味俱全,再加埋特製醬汁,真係好開胃泰屋必點:泰式炭燒羊架,羊肉香滑,好驚喜!!仲有金邊粉,料足開胃,真係好正啊!!食足一個月都唔會厭
泰國菜色真係食極都唔會厭!!
d菜色色香味俱全,再加埋特製醬汁,真係好開胃

2023-02-27 227 瀏覽
#快靚正樓上泰餐廳呢間泰吃餐廳 座無虛席 出菜速度快 -🥓炭燒豬頸肉 $86係我嘅必點小食 豬頸肉雖然多 咬落有啲乾 好彩有個醬汁頂住 香辣惹味-🦪清邁鐵板蠔仔蛋 $88用小鐵扳上枱 保持溫度 蠔仔飽滿入口唔腥 蛋餅底下有芽菜蔥花 冇咁油膩 口感同味道都豐富啲 秘製醬汁醒胃 好食過潮式蠔仔烙-🥘冬陰功鮮蝦炒飯 $88餐牌注明 呢個炒飯有兩隻辣椒🌶️ 🌶️嘅勁度 蝦仁爽口彈牙 飯粒炒得乾身 夾雜紅辣椒碎/蕃茄/香菇 保持濕潤度 可惜辣度不如預期 味蕾衝擊 只屬一般-🐘泰國象啤 $36🍹凍泰式奶茶 $35作為嗜甜嘅奶茶控 泰奶茶深得我心 有茶澀 甜度夠 凍冰冰 非常解渴-📍泰屋 Sawadee Thai旺角彌敦道726號2樓
#快靚正樓上泰餐廳

度夠 凍冰冰 非常解渴
📍泰屋 Sawadee Thai
旺角彌敦道726號2樓
2023-02-23 177 瀏覽
一個好耐冇食過嘅菜式,但係又會令我想起就心掛掛嘅就係泰國菜。椰子就好代表呢個國家,所以今日有相關嘅菜和飲品都同椰子好大關係。有一啲啲口乾,咁來一個清新嘅椰青,非常之好呀。"原個椰盅海鮮焗飯"面頭有吸引的海鮮,分別有大隻青口,魚肉,鮮蝦,魷魚,還有新鮮椰肉,成個飯好清新,食落肚又好健康,滿足。另一個係同椰子有關嘅甜品----“鮮芒果糯米飯”,成大半個新鮮的芒果和軟軟糯糯的糯米,上面淋咗啲椰汁真係超級好味。“泰式魷魚沙律”,泰式風味酸酸辣辣好鬼開胃;“泰式粉絲什菜煲”,此煲不同彼煲,亦即係同中式煲有啲唔同,中式煲就濕濕地嘅,呢個就乾啲,有啲似炒粉絲,好香口好好味又有菜又有粉絲。

2023-02-22 256 瀏覽
我們三人同行,先叫咗三樣食物,炒河、黃咖哩雞和通菜,職員即刻話喺咁多咋!我們諗住叫住幾樣食住先,後再諗加單,冇諗過職員這個反應。咖哩送到枱面,我們未掂過碟咖哩,職員發現送錯枱,即拎起擺去隔離枱唔出聲。後來又送錯食物給我們,因我們叫了黃咖哩雞,但一舊鷄都找不到(他們送錯黃咖哩雜菜給我們),職員後來才說再整個給我們!由於限時一小時半,黃咖哩雞又遲來,我們加單,職員禮貌欠奉!我口中嗌梗舊甜品,職員就催促埋單,夠鐘又趕客話出面有客等梗位!食物幾好食,但服務態度差都令客人感覺極差!
食物幾好食,但服務態度差都令客人感覺極差!
2023-02-21 147 瀏覽
朋友話726依間泰國野幾得,夜晚6點到達,已經半滿🙈窗邊位會闊落d同埋有大窗感覺舒服d, 要坐就要早d到啦~🦐泰式生蝦刺身生蝦鮮味,重點係個海鮮汁,味道夠啃夠刺激,有泰國風味!🥭泰式香芒羊仔柳好少有芒果味既菜式,估唔到芒果炒餸味道會咁突出,羊仔柳裹粉炸過味道更香,中意佢加左腰果,有口感又香口😋🌶泰式香葉肉碎炒飯推介👍🏻炒得又香又惹味,辣辣地好正🌶️飯粒粒分明,而且堅大碟!🥬馬拉盞炒通菜泰菜必食,咸香惹味,輕易清哂成碟🫵🏻賣單人頭$200,好抵食!而且味道唔算好港式,係有泰國風味,好食😋會encore!

🦐泰式生蝦刺身
生蝦鮮味,重點係個海鮮汁,味道夠啃夠刺激,有泰國風味!

🥭泰式香芒羊仔柳

🌶泰式香葉肉碎炒飯

🥬馬拉盞炒通菜
泰菜必食,咸香惹味,輕易清哂成碟🫵🏻

我哋不嬲都好啲去食泰國菜有好多年冇去旅行都會喺香港食啲泰國菜 回味一下最近想食 青咖哩你到呢間泰國餐廳非常之近地鐵站 地點方便 人數好多呀所以都建議先訂位呢度假勝在價錢親和家庭裝非常抵食 朋友開心約會啱曬 泰式芒果軟殼蟹不嬲都係我嘅至愛 好多舊啖啖肉. 醬汁酸酸甜甜 好開胃 外脆內軟 青咖哩鴨鴨份量好多 青加哩味道正宗 送埋嗰個 雞油飯好香好夾 好味道越式牛肉湯 牛肉分量多牛河 我都未見過好大條好得意 最鍾意 泰國椰青 好先前消暑解渴 下火芒果沙冰 係用新鮮芒果打成嘅 好鮮甜解渴甜甜地送香辣辣嘅咖哩啱曬

呢度假勝在價錢親和家庭裝非常抵食 朋友開心約會啱曬

泰式芒果軟殼蟹

青咖哩鴨

越式牛肉湯
牛肉分量多牛河 我都未見過好大條好得意 最鍾意

泰國椰青 好先前消暑解渴 下火

2023-02-17 138 瀏覽
系旺角買完快食個飯返屋企,午市套餐假日都照有,$50左右包埋野飲幾抵食雞肉湯河$48冬蔭公同清湯都系$48,份量好大食唔曬雞肉以為系雞絲,點知系海南雞的雞塊有驚喜河粉夠闊身有咬口,唔會太淋肉片濕炒河$48朋友叫左知肉片炒河,熱辣辣有鑊氣河粉一片片大大塊,好彈口好味青木瓜沙律$38叫左青木瓜沙律share ,順便清下腸胃系幾fresh ,酸味味好開胃青檸梳打$6加少少可以轉特飲,青檸梳打清新D紅豆冰$10紅豆起沙有誠意

雞肉湯河$48
冬蔭公同清湯都系$48,份量好大食唔曬
雞肉以為系雞絲,點知系海南雞的雞塊有驚喜
河粉夠闊身有咬口,唔會太淋

肉片濕炒河$48
朋友叫左知肉片炒河,熱辣辣有鑊氣
河粉一片片大大塊,好彈口好味

青木瓜沙律$38
叫左青木瓜沙律share ,順便清下腸胃
系幾fresh ,酸味味好開胃

青檸梳打$6
加少少可以轉特飲,青檸梳打清新D
紅豆冰$10
紅豆起沙有誠意
2023-02-16 115 瀏覽
今次去之泰菜,朋友提議一起吃~泰國餐廳,坐滿,是很受附近工作的朋友歡迎,愛吃美吃的我一於去試試,泰國菜食物,感覺很棒~木製傢俬裝修、加埋無間斷之泰文員工,棒豬肉牛肉之串燒豬肉半肥瘦勻均,咬落非常多肉汁,沙嗲汁惹味,棒。燈光柔和,很有氣氛,試試炒豬肉河粉泰式炒牛肉河粉份量很多,調味酸甜適中,粉條有口感呢,棒冬陰功海鮮面冬陰功湯,幾時飲熱辣辣,湯底香~酸帶少辣。入晒味的海鮮很棒,墨魚仔、青口和大蝦~鮮味!香酥薄餅薄餅酥脆~單吃甚至要點咖喱汁,也很棒,份量很多不用爭泰菜配椰青最有感覺,冰涼清爽峙椰青,好棒,非常清甜,濃味之泰菜是一絕之配搭,挖埋椰青肉吃店子人流多,環境舒適,卡位闊落,裝飾充滿泰國風喔

豬肉牛肉之串燒
豬肉半肥瘦勻均,咬落非常多肉汁,沙嗲汁惹味,棒。

燈光柔和,很有氣氛,試試炒豬肉河粉

泰式炒牛肉河粉
份量很多,調味酸甜適中,粉條有口感呢,棒

冬陰功海鮮面

香酥薄餅
薄餅酥脆~單吃甚至要點咖喱汁,也很棒,份量很多不用爭

店子人流多,環境舒適,卡位闊落,裝飾充滿泰國風喔
2023-02-09 134 瀏覽
🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭.既然去吾到旅行 一定要係香港繼續搵好野食😋今餐係同未來奶奶食生日飯知道佢一向對野食有要求,揀野食方面都吾敢馬虎🤫 上網睇到好多人都話呢間好食,即刻決定食呢間🤭好食既鋪頭 一定多人約,打去既時候都有啲擔心無位,好彩仲有🫡.我地約左夜晚8點,點知早左半個鐘到嘗試睇下有無得早小小入去到現埸一望😳 真係超級旺埸啊!呢間好厲害,book 8點 真係準時8點入👍🏻👍🏻.坐低叫左個4人餐😋(由於我地太肚餓 4人餐無影到相) 4人餐包左:1. 青木瓜沙律🥗2. 小食拼盤(每款4件,超足件數👍🏻)3. 馬拉戔炒通菜4. 冬陰公湯😍5. 星洲咖哩大頭蝦6. 原個菠蘿海鮮炒飯7. 泰式香茅鹽燒烏頭8. 甜品我地仲叫左薄飯黎食咖哩汁、炒芥蘭、羊架同串燒😆😆.佢每道菜嘅味道都好好味👍🏻👍🏻由其是泰式香茅鹽燒烏頭,我自己個人覺得係必食嘅,魚肉好滑🫣 又香,味道岩岩好😋😋咁多道菜都停唔到口,食左好多野🤰🏻有機會一定要再黎食,試其他野食😋😋.另外,想講既一樣野係,雖然佢地鋪頭全滿,職員既回覆速度都好快👍🏻 無黑面,有咩要求都做到,值得一讚👍🏻👍🏻👍
既然去吾到旅行 一定要係香港繼續搵好野食😋
今餐係同未來奶奶食生日飯
知道佢一向對野食有要求,揀野食方面都吾敢馬虎🤫
上網睇到好多人都話呢間好食,即刻決定食呢間🤭
我地約左夜晚8點,點知早左半個鐘到
嘗試睇下有無得早小小入
去到現埸一望😳 真係超級旺埸啊!
呢間好厲害,book 8點 真係準時8點入👍🏻👍🏻
坐低叫左個4人餐😋
(由於我地太肚餓 4人餐無影到相)
4人餐包左:
1. 青木瓜沙律🥗
2. 小食拼盤(每款4件,超足件數👍🏻)
3. 馬拉戔炒通菜
4. 冬陰公湯😍
5. 星洲咖哩大頭蝦
6. 原個菠蘿海鮮炒飯
7. 泰式香茅鹽燒烏頭
8. 甜品

我地仲叫左薄飯黎食咖哩汁、炒芥蘭、羊架同串燒😆😆
佢每道菜嘅味道都好好味👍🏻👍🏻
咁多道菜都停唔到口,食左好多野🤰🏻
有機會一定要再黎食,試其他野食😋😋
另外,想講既一樣野係,雖然佢地鋪頭全滿,職員既回覆速度都好快👍🏻 無黑面,有咩要求都做到,值得一讚👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
呢間野值得推介比大家👍🏻👍🏻👍🏻
暫時嚟講呢一間係我食過最好食嘅泰菜🤭🥰❤️❣️
2023-02-09
慶祝紀念
生日
  • 泰式香茅鹽燒烏頭
2023-02-08 99 瀏覽
忙裏偷閒的星期三, 難得可以準時收工,同朋友係旺角揾到呢間樓上泰國菜-泰屋位置好寬敞,環境都好舒服 非常適合一班朋友聚餐menu都算多款式, 兩個人真係四餸一甜品已經 好夠食。豬頸肉---肉質幾淋, 唔會話好乾爭爭,都幾香口咖哩牛筋腩--- 牛腩 炆得幾冧, 好重牛味, 牛筋都非常入味, 如果配埋蒜蓉包或者薄餅 就一流, 不過我哋兩個食唔到咁多,淨係叫左飯去配個汁飛天通菜--- 味道正常, 分量 都算比 其他地方多, 兩個人食真係啱啱好!香葉肉碎炒飯--- 不得不讚呢一個炒飯,超濃味飯嘅硬度都好適中, 唔會話太乾太濕, 辣度又啱啱好, 食到停唔到口 如果有埋 太陽蛋喺上面就仲perfect芒果糯米飯--- 女人係有第二個胃 雖然食到好飽但都係要叫埋個甜品, 芒果又甜又淋 糯米係白糯米加黑糯米,好味飲品我哋叫咗一個椰青 清甜最後埋單都係 四百幾,人均二百幾,好抵食,下次會再嚟幫襯
位置好寬敞,環境都好舒服
非常適合一班朋友聚餐

menu都算多款式, 兩個人真係四餸一甜品已經 好夠食。

豬頸肉---肉質幾淋, 唔會話好乾爭爭,都幾香口

香葉肉碎炒飯--- 不得不讚呢一個炒飯,超濃味
如果有埋 太陽蛋喺上面就仲perfect

芒果糯米飯--- 女人係有第二個胃

飲品我哋叫咗一個椰青 清甜

最後埋單都係 四百幾,人均二百幾,好抵食,下次會再嚟幫襯

2023-01-27 156 瀏覽
好耐都未食過泰國餐今次老婆相約我同佢同事一齊試下係旺角726大廈2樓既「泰屋」當中叫咗幾樣美食馬拉盞通菜通菜綠油油非常新鮮加上少少辣椒炒起 好開胃 又惹味泰式豬頸肉上碟嘅時候師父已經幫我哋切到一片片非常細心肉質外脆肉嫩加埋特製燒肉醬啖啖juicy泰式菠蘿炒飯裏面包含青豆、粟米、花生、菠蘿等等飯粒非常分明 加埋肉鬆一齊食啖啖都咸香味俱全冬陰功湯湯中有好多菌菇蕃茄淡淡都好濃郁蔬菜味 超級好飲泰式鮮魚爐當中係鱸魚配搭蔬菜、粉絲、菌菇、薄荷葉同兩粒咸梅成個湯底都好好飲拆開鱸魚肉嘅時候要特別小心都幾多骨清邁鐵板蠔仔蛋上碟嘅時候真係見到好多蠔仔食落去竟然無腥味 仲好鮮甜點埋特色辣醬一齊食 味道好夾 最後點埋杯野飲 今餐泰國餐令我非常滿足
好耐都未食過泰國餐

肉質外脆肉嫩
加埋特製燒肉醬
啖啖juicy

泰式菠蘿炒飯
裏面包含青豆、粟米、花生、菠蘿等等
飯粒非常分明 加埋肉鬆一齊食
啖啖都咸香味俱全

冬陰功湯
湯中有好多菌菇蕃茄
淡淡都好濃郁蔬菜味
超級好飲

泰式鮮魚爐
當中係鱸魚配搭蔬菜、粉絲、菌菇、薄荷葉同兩粒咸梅
成個湯底都好好飲
拆開鱸魚肉嘅時候要特別小心
都幾多骨

上碟嘅時候真係見到好多蠔仔
食落去竟然無腥味 仲好鮮甜
點埋特色辣醬一齊食 味道好夾

最後點埋杯野飲 今餐泰國餐令我非常滿足
2023-01-26 215 瀏覽
同朋友約左係旺角食野 佢想食泰國菜 726呢個位置最多野食又夠方便泰屋位於2樓 地方寬敞叫左個馬拉盞通菜 少少辣 菜葉新鮮惹味燒泰式豬頸肉 點埋燒肉醬 提升層次 皮脆肉嫩鐵板燒蠔仔蛋 好足料 滿滿嘅蠔仔 5腥臭仲好鮮香 點埋辣醬仲惹火嗌左份泰式菠蘿炒飯 粒粒甘香 同帶果乾 好清甜 肉鬆又帶到咸香仲有朋友至愛 冬蔭功湯 加左好多菇菌類同蕃茄 蔬菜味道爆燈最後我仲選擇左三色冰 煙煙韌韌有咬口門口嘅裝潢帶有佛像 清心 呢間上菜時間 幾好 食完少少要上 不會擺到成桌面滿哂 服務細心 臨走仲全場爆滿
同朋友約左係旺角食野 佢想食泰國菜 726呢個位置最多野食

煙煙韌韌有咬口

門口嘅裝潢帶有佛像 清心
2023-01-16
2023-01-21 147 瀏覽
泰國野真係一年食極都唔會嫌,喺旺角想搵間同一家大細坐得舒服嘅餐廳都唔容易,難得呢間價錢合理而且選擇都多👆🏻泰式濕炒河豬肉片😼可以揀豬肉牛肉雞肉,份量唔算小👆🏻泰式海南雞湯金邊粉😼雞件嘅份量都好多,賣相都幾靚仔,👆🏻明爐冬陰公明鰽烏頭😻呢間烏頭都好大條,價錢都唔算貴,最緊要冇泥味!加埋酸酸辣辣冬陰功湯非常開胃!👆🏻凍泰式奶茶呢度嘅樽仔奶茶都好夠味,不坊一試...💸.消費. $200 (每人)🈵.回頭率. 7.8/ 10📸.打卡率. 6.0/10
👆🏻泰式濕炒河豬肉片😼
可以揀豬肉牛肉雞肉,份量唔算小
👆🏻泰式海南雞湯金邊粉😼
雞件嘅份量都好多,賣相都幾靚仔,
👆🏻明爐冬陰公明鰽烏頭😻
👆🏻凍泰式奶茶
呢度嘅樽仔奶茶都好夠味,不坊一試

💸.消費. $200 (每人)
🈵.回頭率. 7.8/ 10
📸.打卡率. 6.0/10
位於花園街附近號嘅泰屋 係一間好傳統嘅泰國餐廳 餐廳好寬躺闊落 適合一家大細來聚餐 食物亦都性價比好高 價錢非常合理好抵食 味道亦非常出色 餐廳亦都不時播放放懷舊粵語歌曲 可以一路享受食物一路享受音樂 感覺好舒適-🥰乾炒泰國金邊粉 $52同普通泰國餐廳嘅金邊粉唔同 泰屋嘅金邊粉特別Juicy 金邊粉亦都特別彈口 海鮮材料亦好豐富 又大大隻蝦同青口 非常值得一試-🌱香葉肉碎炒飯 $48肉碎炒飯用香葉炒 炒得好香口 米係用咗泰國香米 粒粒分明幾有口感 -🥥泰國椰青 $45食泰國嘢一定要點椰青 椰青水好鮮甜 厚厚嘅椰子肉亦都好新鮮 -餐湯泰屋嘅餐湯係冬陰功湯 味道酸酸地 非常開胃

🥰乾炒泰國金邊粉 $52

🌱香葉肉碎炒飯 $48