2023-03-25 230 瀏覽
泰國菜不嬲都係心中之愛,啱晒我呢啲重口味人士😂😂相約友人一齊去食泰菜!呢間餐廳好食嚟價錢又唔貴,每次去旺角都諗起佢👍🏻椒鹽鮮魷 $88呢個真係超推介!鮮魷大大隻,好厚肉!椒鹽好惹味,好正👍🏻👍🏻黃咖喱牛筋腩 $95黃咖喱唔辣,牛筋腩入晒味,份量多,啖啖肉,好後悔無叫個薄餅送咖喱,相信應該好正!😋😋泰式炒粉絲 $82粉絲炒到好乾身,好味👍🏻牛肉唔算多,可接受。整體滿意,差啲食唔晒😂😂芒果糯米飯 $48最後當然要叫番個招牌甜品,芒果好甜,紫米糯米飯都好出色,似喺泰國當地食到嘅一樣😋😋服務好好,有禮,環境都舒服👍🏻👍🏻👍🏻

椒鹽鮮魷 $88

黃咖喱牛筋腩 $95

泰式炒粉絲 $82

芒果糯米飯 $48

服務好好,有禮,環境都舒服👍🏻👍🏻👍🏻
2023-03-24 222 瀏覽
旺角行街行到倦,是但搵一間嘢食!估唔到有驚喜🤩🤩仲俾我唔打唔撞搵到一間人氣泰國菜!⭐️泰式沙嗲串燒(牛同雞)可揀兩款,各3串!牛好彈口,好正👍🏻👍🏻雞肉好滑,沙嗲唔算好辣,好香!啱晒我啲食唔到辣嘅人!👍🏻👍🏻⭐️清邁鐵板蠔仔蛋平時食開潮州蠔餅,泰式嘅未食過!相比無咁脆口,有芽菜墊底,勁夠蠔仔肉!😋😋份量好大,非常飽肚!👍🏻👍🏻⭐️泰式併盤(細)有4款,每樣4件,無諗過係咁多😅😅炸蝦餅最突出!充滿蝦肉!春卷有少少咖喱味,唔知有無食錯😂⭐️原個椰盅海鮮焗飯賣相好靚😍😍啲海鮮湧晒出嚟!入面仲起咗啲椰子肉,好爽甜!一啲都唔漏,椰香味好濃,簡直係必點!👍🏻👍🏻

⭐️泰式沙嗲串燒(牛同雞)

⭐️清邁鐵板蠔仔蛋

⭐️泰式併盤(細)
有4款,每樣4件,無諗過係咁多😅😅
炸蝦餅最突出!充滿蝦肉!春卷有少少咖喱味,唔知有無食錯😂

⭐️原個椰盅海鮮焗飯

2023-03-13 398 瀏覽
泰屋今晚去咗旺角食泰國菜,去咗726棟樓嘅2樓食,呢間泰國餐廳都算大,不過上到2樓個升降機大堂比較窄,輪椅轉彎入餐廳要小心,驚撞到門口兩個人仔,一入到餐廳店員就安排我坐近門口嘅位,一睇餐牌價錢都幾公道,喺旺角嘅泰國菜嚟講算性價比好高,好彩早食,臨走見餐廳8成滿,地下升降機大堂大排長龍等入!1.泰式沙嗲串燒(半打)$88(8/10)呢度泰式沙嗲串燒我揀咗牛同雞,每樣3串共6串,牛肉串唔韌,雞肉嫩滑,燒得啱啱好,而且沙嗲醬唔辣,但食到有粒粒花生,係花生醬味呀!正呀!👍👍😋2.冬蔭公鮮蝦湯(細)$88(8/10)呢度冬陰公鮮蝦湯雖然揀咗係細碗,但都算多,分到6個碗仔,酸酸辣辣好好飲, 不過我覺得酸多咗少少,辣就少咗少少,入面有好多菇菌、蕃茄同一隻大蝦,大蝦已經幫食客開咗邊,方便食客去食,諗得幾貼心!👍👍👍3.泰式珍寶拼盤$148(7/10)呢個泰式珍寶拼盤入面有蝦餅,魚餅,素春卷同雞中翼,每樣有4舊,份量好多!蝦餅入面嘅蝦膠比較實咗少少,蝦膠估計打得唔夠耐。魚餅好好食,好似係鯪魚肉加豆角粒。素春卷入面有薯仔蓉、雲耳絲、紅蘿蔔絲同粉絲,幾脆口,口感豐富。雞中翼係炸嘅,表面搽咗蜜糖,甜甜地炸得
泰屋

1.泰式沙嗲串燒(半打)$88(8/10)

2.冬蔭公鮮蝦湯(細)$88(8/10)

3.泰式珍寶拼盤$148(7/10)
蝦餅入面嘅蝦膠比較實咗少少,蝦膠估計打得唔夠耐。魚餅好好食,好似係鯪魚肉加豆角粒。素春卷入面有薯仔蓉、雲耳絲、紅蘿蔔絲同粉絲,幾脆口,口感豐富。雞中翼係炸嘅,表面搽咗蜜糖,甜甜地炸得好脆口!😋😋😋

4.青咖喱鮮蝦炒飯$88(9/10)
呢個青咖喱鮮蝦炒飯炒到d飯粒粒分明,面上有3舊大蝦仁,大蝦仁好爽口,全晚最辣係呢個炒飯,但都係少少辣,我覺得唔夠辣,不過炒飯份量算多,起碼可以4人食,我哋食極都仲有,飽到捧住個肚走!🤣🤣🤣

2人總共價錢$454,有加一服務費!

個人口味總評分:8/10

地址:旺角彌敦道726號2樓

#泰屋 #泰國菜 #旺角美食 #相機食先 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
2023-03-10 336 瀏覽
放工同朋友係旺角搵野食,見到呢棟大廈咁多野食就是但搵一間,結果有驚喜😍當晚我地8:30去到係全場full哂,好耐都無見過呢啲場面🤣等左一陣就入得👍🏻餐牌好多選擇,最特別係佢地會有多人嘅set餐,最多可以去到10人👍🏻諗唔到叫咩揀佢地嘅set餐都唔錯👏🏻串燒沙爹6串 $88我地叫左雞同豬,雞肉都算滑而豬就偏硬少少,但點埋佢個甜甜地嘅沙爹醬好夾好好食👍🏻馬拉盞炒通菜 $76通菜爽口,帶有馬拉盞嘅鹹香味😋😋黃咖哩雞 $88黃咖哩本身就唔辣,仲會帶點甜甜地嘅椰香味👍🏻而雞就好滑👍🏻印度油酥餅 $38煎到超香口超脆,叫黎點黃咖哩食簡直絕配😍油飯 $18呢個油飯必叫,黃薑粉好夠味岩岩好👍🏻仲好大碗🤣龍眼冰 $36整杯甜度適中,而龍眼都好清甜😍😍

串燒沙爹6串 $88

馬拉盞炒通菜 $76
通菜爽口,帶有馬拉盞嘅鹹香味😋😋

黃咖哩雞 $88
黃咖哩本身就唔辣,仲會帶點甜甜地嘅椰香味👍🏻而雞就好滑👍🏻

印度油酥餅 $38
煎到超香口超脆,叫黎點黃咖哩食簡直絕配😍

油飯 $18
呢個油飯必叫,黃薑粉好夠味岩岩好👍🏻仲好大碗🤣

龍眼冰 $36
整杯甜度適中,而龍眼都好清甜😍😍
2023-03-09
  • 馬拉盞通菜
  • 油飯
2023-03-09 191 瀏覽
今日在旺角吃午餐。在726 依座好多餐廳既大廈揾食。最後選了這間泰國菜。我叫左個濕炒豬肉河午餐。價錢都只係$48。仲包熱飲和冬陰公湯。性價比不錯。濕炒豬肉河都幾大份。菜同豬肉都很多。不過個汁和味道道一般般。不過依個價都唔要求得太多。

2023-03-08 172 瀏覽
我一直都好鍾意食泰國嘢😍有種食極都唔厭嘅感覺未有假可以去旅行之前,唯有喺香港食吓泰國嘢.呢日就同舊同學去咗 #泰屋 呢度環境幾清幽,佈置幾有渡假feel算幾闊落,坐得幾舒服~.我同朋友兩個女仔,叫咗以下嘅嘢食:1️⃣串燒(半打)串燒只可以揀其中兩款,所以我哋就揀咗雞同埋牛,食落幾香口同埋惹味,連埋個沙爹醬一齊食唔錯2️⃣豬頸肉沙律個人覺得呢個沙律🥗係咁多款嘢食入面最出色,我同朋友都算食到辣,覺得啲豬頸肉調味恰到好處,辣辣哋+微酸得嚟肉質好爽口彈牙,係一款幾開胃嘅小食3️⃣炒金邊粉呢款金邊粉比我想像中大碟🙈而且賣相幾靚,煎蛋花下面包住好幾隻大蝦🦐將旁邊嘅花生碎同埋青檸汁撈埋落金邊粉,口感同埋味道都有更多層次呢!4️⃣椰青食泰國嘢點可以冇椰青飲?食完多香料嘅泰國嘢,飲返個椰青就即刻解晒膩..🐘泰屋📍旺角彌敦道726號2樓
我一直都好鍾意食泰國嘢😍
有種食極都唔厭嘅感覺
未有假可以去旅行之前,唯有喺香港食吓泰國嘢
呢日就同舊同學去咗 #泰屋
呢度環境幾清幽,佈置幾有渡假feel
算幾闊落,坐得幾舒服~
我同朋友兩個女仔,叫咗以下嘅嘢食:

1️⃣串燒(半打)

2️⃣豬頸肉沙律

3️⃣炒金邊粉

4️⃣椰青

🐘泰屋
📍旺角彌敦道726號2樓
2023-03-02 172 瀏覽
泰國菜色真係食極都唔會厭!!d菜色色香味俱全,再加埋特製醬汁,真係好開胃泰屋必點:泰式炭燒羊架,羊肉香滑,好驚喜!!仲有金邊粉,料足開胃,真係好正啊!!食足一個月都唔會厭
泰國菜色真係食極都唔會厭!!
d菜色色香味俱全,再加埋特製醬汁,真係好開胃

2023-02-27 227 瀏覽
#快靚正樓上泰餐廳呢間泰吃餐廳 座無虛席 出菜速度快 -🥓炭燒豬頸肉 $86係我嘅必點小食 豬頸肉雖然多 咬落有啲乾 好彩有個醬汁頂住 香辣惹味-🦪清邁鐵板蠔仔蛋 $88用小鐵扳上枱 保持溫度 蠔仔飽滿入口唔腥 蛋餅底下有芽菜蔥花 冇咁油膩 口感同味道都豐富啲 秘製醬汁醒胃 好食過潮式蠔仔烙-🥘冬陰功鮮蝦炒飯 $88餐牌注明 呢個炒飯有兩隻辣椒🌶️ 🌶️嘅勁度 蝦仁爽口彈牙 飯粒炒得乾身 夾雜紅辣椒碎/蕃茄/香菇 保持濕潤度 可惜辣度不如預期 味蕾衝擊 只屬一般-🐘泰國象啤 $36🍹凍泰式奶茶 $35作為嗜甜嘅奶茶控 泰奶茶深得我心 有茶澀 甜度夠 凍冰冰 非常解渴-📍泰屋 Sawadee Thai旺角彌敦道726號2樓
#快靚正樓上泰餐廳

度夠 凍冰冰 非常解渴
📍泰屋 Sawadee Thai
旺角彌敦道726號2樓
2023-02-23 177 瀏覽
一個好耐冇食過嘅菜式,但係又會令我想起就心掛掛嘅就係泰國菜。椰子就好代表呢個國家,所以今日有相關嘅菜和飲品都同椰子好大關係。有一啲啲口乾,咁來一個清新嘅椰青,非常之好呀。"原個椰盅海鮮焗飯"面頭有吸引的海鮮,分別有大隻青口,魚肉,鮮蝦,魷魚,還有新鮮椰肉,成個飯好清新,食落肚又好健康,滿足。另一個係同椰子有關嘅甜品----“鮮芒果糯米飯”,成大半個新鮮的芒果和軟軟糯糯的糯米,上面淋咗啲椰汁真係超級好味。“泰式魷魚沙律”,泰式風味酸酸辣辣好鬼開胃;“泰式粉絲什菜煲”,此煲不同彼煲,亦即係同中式煲有啲唔同,中式煲就濕濕地嘅,呢個就乾啲,有啲似炒粉絲,好香口好好味又有菜又有粉絲。

2023-02-22 249 瀏覽
我們三人同行,先叫咗三樣食物,炒河、黃咖哩雞和通菜,職員即刻話喺咁多咋!我們諗住叫住幾樣食住先,後再諗加單,冇諗過職員這個反應。咖哩送到枱面,我們未掂過碟咖哩,職員發現送錯枱,即拎起擺去隔離枱唔出聲。後來又送錯食物給我們,因我們叫了黃咖哩雞,但一舊鷄都找不到(他們送錯黃咖哩雜菜給我們),職員後來才說再整個給我們!由於限時一小時半,黃咖哩雞又遲來,我們加單,職員禮貌欠奉!我口中嗌梗舊甜品,職員就催促埋單,夠鐘又趕客話出面有客等梗位!食物幾好食,但服務態度差都令客人感覺極差!
食物幾好食,但服務態度差都令客人感覺極差!
2023-02-21 147 瀏覽
朋友話726依間泰國野幾得,夜晚6點到達,已經半滿🙈窗邊位會闊落d同埋有大窗感覺舒服d, 要坐就要早d到啦~🦐泰式生蝦刺身生蝦鮮味,重點係個海鮮汁,味道夠啃夠刺激,有泰國風味!🥭泰式香芒羊仔柳好少有芒果味既菜式,估唔到芒果炒餸味道會咁突出,羊仔柳裹粉炸過味道更香,中意佢加左腰果,有口感又香口😋🌶泰式香葉肉碎炒飯推介👍🏻炒得又香又惹味,辣辣地好正🌶️飯粒粒分明,而且堅大碟!🥬馬拉盞炒通菜泰菜必食,咸香惹味,輕易清哂成碟🫵🏻賣單人頭$200,好抵食!而且味道唔算好港式,係有泰國風味,好食😋會encore!

🦐泰式生蝦刺身
生蝦鮮味,重點係個海鮮汁,味道夠啃夠刺激,有泰國風味!

🥭泰式香芒羊仔柳

🌶泰式香葉肉碎炒飯

🥬馬拉盞炒通菜
泰菜必食,咸香惹味,輕易清哂成碟🫵🏻

我哋不嬲都好啲去食泰國菜有好多年冇去旅行都會喺香港食啲泰國菜 回味一下最近想食 青咖哩你到呢間泰國餐廳非常之近地鐵站 地點方便 人數好多呀所以都建議先訂位呢度假勝在價錢親和家庭裝非常抵食 朋友開心約會啱曬 泰式芒果軟殼蟹不嬲都係我嘅至愛 好多舊啖啖肉. 醬汁酸酸甜甜 好開胃 外脆內軟 青咖哩鴨鴨份量好多 青加哩味道正宗 送埋嗰個 雞油飯好香好夾 好味道越式牛肉湯 牛肉分量多牛河 我都未見過好大條好得意 最鍾意 泰國椰青 好先前消暑解渴 下火芒果沙冰 係用新鮮芒果打成嘅 好鮮甜解渴甜甜地送香辣辣嘅咖哩啱曬

呢度假勝在價錢親和家庭裝非常抵食 朋友開心約會啱曬

泰式芒果軟殼蟹

青咖哩鴨

越式牛肉湯
牛肉分量多牛河 我都未見過好大條好得意 最鍾意

泰國椰青 好先前消暑解渴 下火

2023-02-17 138 瀏覽
系旺角買完快食個飯返屋企,午市套餐假日都照有,$50左右包埋野飲幾抵食雞肉湯河$48冬蔭公同清湯都系$48,份量好大食唔曬雞肉以為系雞絲,點知系海南雞的雞塊有驚喜河粉夠闊身有咬口,唔會太淋肉片濕炒河$48朋友叫左知肉片炒河,熱辣辣有鑊氣河粉一片片大大塊,好彈口好味青木瓜沙律$38叫左青木瓜沙律share ,順便清下腸胃系幾fresh ,酸味味好開胃青檸梳打$6加少少可以轉特飲,青檸梳打清新D紅豆冰$10紅豆起沙有誠意

雞肉湯河$48
冬蔭公同清湯都系$48,份量好大食唔曬
雞肉以為系雞絲,點知系海南雞的雞塊有驚喜
河粉夠闊身有咬口,唔會太淋

肉片濕炒河$48
朋友叫左知肉片炒河,熱辣辣有鑊氣
河粉一片片大大塊,好彈口好味

青木瓜沙律$38
叫左青木瓜沙律share ,順便清下腸胃
系幾fresh ,酸味味好開胃

青檸梳打$6
加少少可以轉特飲,青檸梳打清新D
紅豆冰$10
紅豆起沙有誠意
2023-02-16 115 瀏覽
今次去之泰菜,朋友提議一起吃~泰國餐廳,坐滿,是很受附近工作的朋友歡迎,愛吃美吃的我一於去試試,泰國菜食物,感覺很棒~木製傢俬裝修、加埋無間斷之泰文員工,棒豬肉牛肉之串燒豬肉半肥瘦勻均,咬落非常多肉汁,沙嗲汁惹味,棒。燈光柔和,很有氣氛,試試炒豬肉河粉泰式炒牛肉河粉份量很多,調味酸甜適中,粉條有口感呢,棒冬陰功海鮮面冬陰功湯,幾時飲熱辣辣,湯底香~酸帶少辣。入晒味的海鮮很棒,墨魚仔、青口和大蝦~鮮味!香酥薄餅薄餅酥脆~單吃甚至要點咖喱汁,也很棒,份量很多不用爭泰菜配椰青最有感覺,冰涼清爽峙椰青,好棒,非常清甜,濃味之泰菜是一絕之配搭,挖埋椰青肉吃店子人流多,環境舒適,卡位闊落,裝飾充滿泰國風喔

豬肉牛肉之串燒
豬肉半肥瘦勻均,咬落非常多肉汁,沙嗲汁惹味,棒。

燈光柔和,很有氣氛,試試炒豬肉河粉

泰式炒牛肉河粉
份量很多,調味酸甜適中,粉條有口感呢,棒

冬陰功海鮮面

香酥薄餅
薄餅酥脆~單吃甚至要點咖喱汁,也很棒,份量很多不用爭

店子人流多,環境舒適,卡位闊落,裝飾充滿泰國風喔
2023-02-09 132 瀏覽
🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭🇹🇭.既然去吾到旅行 一定要係香港繼續搵好野食😋今餐係同未來奶奶食生日飯知道佢一向對野食有要求,揀野食方面都吾敢馬虎🤫 上網睇到好多人都話呢間好食,即刻決定食呢間🤭好食既鋪頭 一定多人約,打去既時候都有啲擔心無位,好彩仲有🫡.我地約左夜晚8點,點知早左半個鐘到嘗試睇下有無得早小小入去到現埸一望😳 真係超級旺埸啊!呢間好厲害,book 8點 真係準時8點入👍🏻👍🏻.坐低叫左個4人餐😋(由於我地太肚餓 4人餐無影到相) 4人餐包左:1. 青木瓜沙律🥗2. 小食拼盤(每款4件,超足件數👍🏻)3. 馬拉戔炒通菜4. 冬陰公湯😍5. 星洲咖哩大頭蝦6. 原個菠蘿海鮮炒飯7. 泰式香茅鹽燒烏頭8. 甜品我地仲叫左薄飯黎食咖哩汁、炒芥蘭、羊架同串燒😆😆.佢每道菜嘅味道都好好味👍🏻👍🏻由其是泰式香茅鹽燒烏頭,我自己個人覺得係必食嘅,魚肉好滑🫣 又香,味道岩岩好😋😋咁多道菜都停唔到口,食左好多野🤰🏻有機會一定要再黎食,試其他野食😋😋.另外,想講既一樣野係,雖然佢地鋪頭全滿,職員既回覆速度都好快👍🏻 無黑面,有咩要求都做到,值得一讚👍🏻👍🏻👍
既然去吾到旅行 一定要係香港繼續搵好野食😋
今餐係同未來奶奶食生日飯
知道佢一向對野食有要求,揀野食方面都吾敢馬虎🤫
上網睇到好多人都話呢間好食,即刻決定食呢間🤭
我地約左夜晚8點,點知早左半個鐘到
嘗試睇下有無得早小小入
去到現埸一望😳 真係超級旺埸啊!
呢間好厲害,book 8點 真係準時8點入👍🏻👍🏻
坐低叫左個4人餐😋
(由於我地太肚餓 4人餐無影到相)
4人餐包左:
1. 青木瓜沙律🥗
2. 小食拼盤(每款4件,超足件數👍🏻)
3. 馬拉戔炒通菜
4. 冬陰公湯😍
5. 星洲咖哩大頭蝦
6. 原個菠蘿海鮮炒飯
7. 泰式香茅鹽燒烏頭
8. 甜品

我地仲叫左薄飯黎食咖哩汁、炒芥蘭、羊架同串燒😆😆
佢每道菜嘅味道都好好味👍🏻👍🏻
咁多道菜都停唔到口,食左好多野🤰🏻
有機會一定要再黎食,試其他野食😋😋
另外,想講既一樣野係,雖然佢地鋪頭全滿,職員既回覆速度都好快👍🏻 無黑面,有咩要求都做到,值得一讚👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
呢間野值得推介比大家👍🏻👍🏻👍🏻
暫時嚟講呢一間係我食過最好食嘅泰菜🤭🥰❤️❣️