2007-03-24 9 瀏覽
20070323原來今晚在修頓球場有民間運動,請願,唱歌,呐喊,沸反盈天,數十警員,環伺戒備。樓下有人激進,樓上有人懷舊。上來之前,honey問說會不會被下面吵到,我說,餐廳裏自有它另一種噪音的啦:)果不其然,食客們完全沒有留意到下面在發生什麽,鐵板上菜的滋啦作響,火焰牛柳的表演“你方唱罷我登場”,大聲的談笑,典型老式西餐廳的氣味與色彩……儼然兩個世界。我們在樓下多等了幾分鐘,換來一個窗口卡位,感覺非常值得:)不過等待的時候就沒有菜牌可以預先看,只能望著餅櫃裏的蛋糕發一下呆:)一個鐵板猪肋骨餐,再散叫一個火局芝士石班。餐包、牛油與紅湯轉眼就到,都是最正常的樣子。然後是石班,出乎意料的發現原來有大量薯蓉在一起,我們索性連跟餐的意粉都放弃了,即使如此,最後還是吃不完……石班本身的肉質普通,勝在調味做得足,而且配菜的蘑菇、洋葱很出色,混著牛油薯蓉,口感很豐腴滑膩。猪肋骨看起來非常大的一片,切開之後計有八小條,腌得入味,肉質嫩滑,下麵墊著少許粟米與雜豆,洋葱汁流開去香氣四溢。席間看了許多次火焰表演,自覺已經值回票價:)只是身上的衣服遭了罪,這陣味道恐怕不易消散……值得稱贊的是一個樣子斯文的男侍
20070323

樓下有人激進,樓上有人懷舊。

一個鐵板猪肋骨餐,再散叫一個火局芝士石班。

餐包、牛油與紅湯轉眼就到,都是最正常的樣子。

席間看了許多次火焰表演,自覺已經值回票價:)只是身上的衣服遭了罪,這陣味道恐怕不易消散……值得稱贊的是一個樣子斯文的男侍應,落單的時候笑容可掬,當我們嘖嘖觀望的時候又主動親切地向我們介紹火焰的背後奧妙:)

想投訴的是,冷氣太强勁,不但要裹緊衣服,食物也比較容易凍;另外,地板太過濕滑,幾次累我差點跌倒……

吃完離開的時候,與honey都覺得有點罪惡感,好像吃了一肚子很“邪氣”的東西:P

偶爾懷舊一下,還是個不錯的地方的:)
(非會員)
2007-03-17 8 瀏覽
與幾位朋友到過嘉年華激戰後,經投票決定去鋸扒來滿足我們三位男士既"肉"望!於是選了波士頓餐廳,輪候時間比預期中長了點,或許是星期六的關係吧,坐下來巳是九時多了!坐近吧枱位置,那份昏暗光線、窗外80年代的燈泡和那....都充滿了大家小時候的記憶。辛苦才等到侍應生為我們寫單,但也能理解,她是我眼見在場唯一的侍應生。我們馬上order了三客馳名的火焰牛柳,一客普通牛柳及什扒,侍應生熟練地用極迅時間為我落好單上好湯上好菜,過程一件不漏,火焰牛柳令人讚嘆!!兩位侍應生合作得天衣無逢,兩客牛柳同時起火,看得我們心跳加速,火焰殺那間熄滅,但己值回票價,食物質素ok牛柳有口感而且冇渣,什扒賣相雖然庱亂但勝在份量重;侍應生雖然不是老牌伙計,但經驗老到,幹勁十足。服務我們的一位長髪女侍應生,見她忙過不停兼慘被人客催三趕四,額上還帶有點點汗珠,但面上仍掛上笑意來招待我們,誰說時下年青人對工作沒半點熱誠?大家食飽當然係嘆餐茶傾傾計,本想飲一杯小時最愛的熱"呵leg",但奈何這間餐廳堅持原用老牌西餐廳餐茶,即咖啡、奶茶、檸檬茶,或許就是這份堅持令波士頓餐廳能夠峙立灣仔三十多年之久吧!每人消費約$100除可滿足食
每人消費約$100除可滿足食"肉"外,亦能感受一番滋味,一班朋友觀看那幕火焰牛柳的精彩片段,回想起都令人會心微笑......
2007-02-18 6 瀏覽
與女朋友係到進食晚餐,分別點左五成熟的肉眼扒和全熟的羊扒大蝦肉眼扒係好嫩,而且真係只有五成熟,所以保持到肉汁,好juiceD羊扒都不俗,好”so”,有羊味,但D蝦就好差下,好梅其它的餐湯、餐包、野飲都係一般貨色la總括而言,都值得一試~p.s: 火焰牛柳真係一場幾好睇的show,下次都要一試

D羊扒都不俗,好”so”,有羊味,但D蝦就好差下,好梅

其它的餐湯、餐包、野飲都係一般貨色la

總括而言,都值得一試~

p.s: 火焰牛柳真係一場幾好睇的show,下次都要一試
2007-02-16 10 瀏覽
情人節晚上同男朋友去左lei 間咁老字號o既餐廳食dinner,不過唔知係咪情人節o既關係,d waiter 都忙到飛起。真係唔係講笑,佢地無論落order 定上菜都係片住去,感覺好差,忙都唔咁樣產去個客則邊掛,仲要連經理都係咁...講反d 野食,點左火焰牛柳,都好ok 呀,有如其他食家指o既外脆內軟o既感覺,最重要係我order 全熟o既牛柳內裡仍然係軟and juicy 的,係幾驚喜o既事,但係d 薯條都係麻麻地。大概每個餐80-100蚊,情人節食都叫可接受o既價錢,但係如果唔係special 日子,我都係會prefer 食西環尼斯,平三分一,一樣咁好食。ps 點解cleanliness 要比2分,係因為我坐o係kitchen 附近d 位,見到佢地throw 完人地食剩d 野之後就順手拎反餐包d 籃出去,咁同等於將人地d 「口水尾」帶反比下一個客一樣,雖然食肆就係咁la ja,但係都唔好比客人睇到lor。

2007-01-24 16 瀏覽
今日午餐選擇:A)紐西蘭牛扒配三椒汁B)焗豬扒飯C)紅酒繪雞飯配紅/白湯,餐飽,熱飲選了A,要意粉意粉用牛油炒過,牛扒好'林', 但分量十是太大,女孩子來說十分夠,但男士好似...唔太飽..唯一麻麻是要自己搵位... 連加一= $54
今日午餐選擇:
A)紐西蘭牛扒配三椒汁
B)焗豬扒飯
C)紅酒繪雞飯

配紅/白湯,餐飽,熱飲

選了A,要意粉

唯一麻麻是要自己搵位...

連加一= $54
2007-01-19 14 瀏覽
夜麻麻,周圍收晒,見佢未,所以就試下...火焰牛柳--推到前就dim火你睇,肉好lum,好大份,好似$9x焗豬扒飯--冇記錯好似$7x 一碟,兩塊好大gei豬扒,唔薄ga! d飯有炒坻,蕃茄汁好濃,仲有好多鮮蕃茄肉!!讚!!
夜麻麻,周圍收晒,見佢未,所以就試下...

2006-12-07 5 瀏覽
尋晚阿M同奇榮約出黎談吓東,談吓西,必須要搵一度可以坐得耐d既地方,咁就黎咗哩道喇!由七點坐到九點幾,每人叫咗一個鐵板餐.有餐湯,麵包,餐飲(忌廉或羅宋湯),必配薯菜;飯或意粉另送的,我地都正係要咗薯菜,都飽飽地.阿M:大蝦雞扒,配以燒汁,都幾好味;黎到時係兩隻中蝦,有點失望.奇榮:紐西蘭肉眼扒,六成熟配以蒜蓉汁,都okey.
奇榮:紐西蘭肉眼扒,六成熟配以蒜蓉汁,都okey.
2006-10-30 5 瀏覽
食了三十多年了, 水準是下降了一點, 但牛扒/牛柳還是預期之上, 比xx之王好很很很多. 但waiter很差, 不熱心, 記性差, 果頭落完單, 果頭又要問多次, 足之都來錯, 人地果枱d扒比左我地, 部長又再問多次我叫的是什麼, 但我已經食緊啦! 你想點啊?! 當時6時, 只有三四枱人客. 價錢ok! 如果水準還是繼續下降, 很難做得住了, 請d好d的waiter啦!
2006-09-20 9 瀏覽
最記得幾歲既時候,我一向爸媽提起要据扒..一定帶我黎呢到,, 係一間好舊式既西餐廳...講真扒真係唔錯..牛柳比起其他餐廳淋得多.. 每次入去都會想起舊日廿十幾歲的我^^未試過既話我建議去試下牛柳真係好正架

未試過既話我建議去試下牛柳真係好正架
2006-09-14 17 瀏覽
味道唔錯,外邊好像脆脆的內裹有肉汁,咬落鬆軟至重要唔肥膩相比扖x之王,金x,花x餐廳,我覺得呢間味道最好,值得一試...^o^
2006-09-02 5 瀏覽
少數仍然提供正宗火焰鐵板既餐廳, 食物麻麻地, 價錢還可以, 服務....是賣有感情的服務. 講真, 如果佢係新餐廳, 應該唔會去啦. 但呢類餐廳講感情, 去親我都覺得好有童年回憶.
少數仍然提供正宗火焰鐵板既餐廳,
食物麻麻地, 價錢還可以, 服務....是賣有感情的服務.

講真, 如果佢係新餐廳, 應該唔會去啦.
但呢類餐廳講感情, 去親我都覺得好有童年回憶.

2006-08-20 12 瀏覽
事先聲明,d篇係後補番7月21日嘅食評.因為心儀對象生日,而且希望係生日食到”火焰雪糕”,所以去左d間餐廳,諗住d次仲唔加分,點知侍應話部機壞左,製作唔到,唔係啩!好失望...最後order左火焰牛扒同瑞士雞翼,果把火焰劍都幾特別,串住兩件牛扒,下面仲裝住玫瑰露,見個侍應將兩件牛扒挾左落鐡板,連隨整d玫瑰露落去,就起火啦!跟住搗d汁落去,就係咁出煙,個牛扒食落都OK, 7成熟,裡面都可以保留到d肉汁,因個瑞士雞翼就真係麻麻地,因為我朋友係食雞翼嘅專家,得個”鹹”字.食完後,除左個過程好開心外,個身好大陣油煙味,都唔緊要,落到樓下,同門口個侍應傾左兩句,想知道個”火焰雪糕”係點整,點知佢話因為而家係暑假,太多人食,所以停左唔整,原來係咁...too bad,有無攪錯,破壞我嘅好事.
事先聲明,d篇係後補番7月21日嘅食評.

2006-08-17 9 瀏覽
唔知係唔係我食lunch去既關係...一上到去竟然見到佢係要好似酒樓咁自己等位...真係前所未聞...咁等左一陣有位...叫左個set lunch 紅酒燴牛柳配意粉...到上湯既時候...個意粉都黎埋...張檯又唔係大...四個人坐一個卡位...都唔知點食...好唔容易飲完個湯...食個'紅酒燴牛柳配意粉"...一食落去...有一股怪味...唔知點形容...真係好怪...又唔係紅酒味...總之就係一餐唔掂午餐啦...
2006-08-14 6 瀏覽
我記得有一次想食豪d.. 所以入左黎, 叫一份好普通的扒餐.我覺得服務水準同食物價值唔算話好...但至少坐落寬敞舒服.而能夠坐係窗邊的感覺都唔錯

但至少坐落寬敞舒服.而能夠坐係窗邊的感覺都唔錯
2006-08-04 5 瀏覽
環景吳太好野食吳平侍應一般最好是火焰牛柳真係值得一見味道不錯但不太特別
環景吳太好
野食吳平