2008-10-01
2007-12-30 懷舊 - 波士頓餐廳波士頓餐廳, 一個存在於灣仔區已久的名字, 唔係我呢一輩既人既事物, 我之所以認識呢間餐廳, 因為我細個有一兩年時間響灣仔住, 加上我上兩代的親人都係響灣仔住既. 直到幼稚園就搬左入屯門住, 好得意我同我妹妹細個既時候, 生日都係好希望返去灣仔呢間餐龐 "鋸扒" 想起都津津有味. 一話唔去, 因為當年由屯門去灣仔起碼都兩粒鐘, 仲未有地鐵添, 所以真係唔係次次有得去架.人大個了, 我第一次約太座食dinner就係去番呢間餐廳, 可以話呢間餐廳載滿了我的回憶, 依家久不久我就會同我太座去懷舊一番.食既都係最基本唔花巧既紐西蘭西冷扒 及 餐廳鎮店之寶 火焰牛柳. 基本上新派左拼大蝦右拼石班果D, 都只係一般比以前就更一般, 只有簡單野keep得住係仲叫得上好食. 火焰牛柳有一把廚劍叉住牛柳 逐件點火逐件上鐵板, 俾起鐵板淋汁的滋滋聲更精彩好睇.而餐廳既紅酒都只係一般貸色但唔太曳$200左右開一支唔太貴! 仲有要介紹一下呢度既芝士餅, 唔食你走寶啦! ^^老實講依家既波士頓既扒, 太重油炸, 與以前我還是小朋友的時間有甚大的距離. 希望不要與之前的分
懷舊 - 波士頓餐廳
響灣仔住既.
起碼都兩粒鐘, 仲未有地鐵添, 所以真係唔係次次有得去架.
我的回憶, 依家久不久我就會同我太座去懷舊一番.
淋汁的滋滋聲更精彩好睇.
呢度既芝士餅, 唔食你走寶啦! ^^
不要與之前的分店既水準睇齊啦. 果間分店做出來既, 係連鎖快餐店都不如既水準.
一個扒房 扒係靈魂主體 雖然依家既水準唔稱得上話好差 但好一間老店 真係唔想佢
再一步淪落.