之前去過銅鑼灣嘅「波士冰室」,今日咁岩經過灣仔總店,我哋就誤打誤撞咁就去食咗份下午茶。灣仔總店和銅鑼灣嘅裝修、格局、面積等基本上差唔多,同樣主打懷舊風格。下午茶餐共有約十款選擇 ,基本上來來去去都係嗰啲薯條、三文治、炸雞翼嗰類野。不過令到我哋眼前一輛嘅就係呢一款「手打牛肉煎蛋漢堡伴薯條」$56以呢個價錢來講下午茶餐算係吾平,不過手打牛肉真材實料,送上時先至知道漢堡包比平時size略細,但材料卻不少,先輕輕篤爆雞蛋,令其蛋黃醬滲入漢堡包內,而手打牛肉就成吋厚,漢堡入口勁Juice,牛肉濃郁有靭性,質素可以媲美賣成舊水嘅美式漢堡包店。炸薯條夠粗、夠脆我喜歡!如果有飽肚嘅話可以揀「惹味黑椒汁海鮮螺絲粉」$50老實講道中我都係食唔晒因為份量真係凍,個黑椒汁真係做得好惹味,少少辣但未至於搶喉,螺絲粉掛汁,所以每一啖都食到黑椒嘅香味,但配料就麻麻,搵來搵佢都只係見到魷魚同三色椒。凍檸檬利賓納$12個人極力推薦「蛋白杏仁茶」 $12因為係自家手磨,所以杏仁味特別出、口感細滑加埋蛋白嘅Q彈感,甜度恰當,肯定是女人養顏必備。飽到晚餐都可以慳返。

不過令到我哋眼前一輛嘅就係呢一款
「手打牛肉煎蛋漢堡伴薯條」$56

炸薯條夠粗、夠脆我喜歡!

如果有飽肚嘅話可以揀「惹味黑椒汁海鮮螺絲粉」$50

凍檸檬利賓納$12

個人極力推薦「蛋白杏仁茶」 $12
女人養顏必備。

飽到晚餐都可以慳返。
  • 蛋白杏仁茶
2021-10-18 298 瀏覽
今日跟朋友到灣仔逛街,見到有茶餐廳就想吃個下午茶,本人最喜歡西多士,當然是必食之選。點了兩份常餐,分別是:瑞士雞翼撈公仔麵以及香茅豬扒銀絲米粉,另外配炒滑蛋以及丹麥多士。瑞士雞翼是這間茶餐廳的招牌菜,質素確是不錯,雞肉嫩滑,不乾身,除了瑞士汁本身的甜味,還食到其他香料,亦有一點點似滷水感覺。香茅豬扒肉質軟熟,口感有少少似豬頸肉,口感彈牙。炒滑蛋賣相精美,堆成一個半圓球體頗可愛。至於丹麥多士水準高質,首先麵包質地軟熟,香口,而且牛油十足,味道似曲奇餅,加上麵包皮鬆脆軟熟,比起其他茶餐廳的多士更勝一籌。另外西多士內的花生醬非常充足,亦有粒粒花生碎增加口感,西多士炸得香口,亦沒有油抑味,好食!茶餐廳環境整潔乾淨,而且店員都非常有禮貌,跟朋友一邊飲飲食食一邊聊天,輕輕鬆鬆就渡過一個悠閒的下午。

2021-10-17
2021-10-16 237 瀏覽
見朋友前食番份早餐先,巴士站附近就有間冰室,入到去環境舒服,夠光猛,座位夠多 早餐就嗌咗份【吉列魚柳併雞肉腸、櫻花蝦炒滑蛋、丹麥多士 $45】要食咗丹麥多士先,又香又鬆脆(好想食多件);吉列魚柳有成條魚咁大條,仲要外脆內軟棉棉,肉質夠滑;櫻花蝦炒滑蛋,重蛋香味,蛋夠滑;雞肉腸好味 再跟餐凍飲 【朱古力 +$3】朱古力好飲;再嗌多份【奶油多士 $18】多士脆口,醬料滿滿。早餐加多士都只係 $66,夠哂抵食又飽肚 波士冰室 - 灣仔灣仔莊士敦道35-45號利文樓地下A號舖

波士冰室 - 灣仔
灣仔莊士敦道35-45號利文樓地下A號舖
2021-10-15
$66 (早餐)
2021-09-09 374 瀏覽
世界級⋯垃圾黎講、呢間都算世界級!做咗30幾年香港人,包你冇食過一間咁難食嘅茶餐廳唔好奇怪點解唔係食物相,通常相機食先⋯但因為食到中途,覺得好難食先至影低佢一嚟係丹麥多士同炒蛋個炒蛋碎濕濕咁,當你以炒蛋唔好食,之後嚟嘅沙嗲牛肉麵更加嚇你一跳冇沙嗲味,得果包味精湯粉吧味其實係咪唔記得咗落沙嗲牛肉「乸」到唔似肉,又無味,真係冇食過一舊咁難食嘅牛肉⋯跟住黎帶子芝士撈烏冬完全冇芝士味、好似白汁咁烏冬又淋到一 pat 野成餐最好食係丹麥多士!其實唔知點解呢啲餐廳會生存到
世界級⋯垃圾黎講、呢間都算世界級!

做咗30幾年香港人,包你冇食過一間咁難食嘅茶餐廳

唔好奇怪點解唔係食物相,通常相機食先⋯但
因為食到中途,覺得好難食先至影低佢

一嚟係丹麥多士同炒蛋

冇沙嗲味,得果包味精湯粉吧味
其實係咪唔記得咗落沙嗲
牛肉「乸」到唔似肉,又無味,真係冇食過一舊咁難食嘅牛肉⋯

跟住黎帶子芝士撈烏冬
完全冇芝士味、好似白汁咁
烏冬又淋到一 pat 野

成餐最好食係丹麥多士!

其實唔知點解呢啲餐廳會生存到
2021-09-01 256 瀏覽
本身想去試間米線竟然無開呀行過兩條街搵食呢間冰室望過MENU都OK就衝左入去呀點左~常餐豬扒米粉個豬扒係好大塊真係平時既1.5倍咬落好淋我覺得OVER左少少味道OK既個米粉湯底唔會好淡又沾左少少肉汁幾好WOR仲要米粉份量幾多下(米粉質感似係即食米粉)跟餐有炒旦同丹麥多士炒旦都算滑既反而個丹麥多士好有驚喜係超級鬆化呀口感非常好~常餐瑞士雞翼撈麵朋友點既雞翼係好入味架係略嫌少左少少汁撈麵不過係可接受既(朋友都大讚個丹麥多士呀)
本身想去試間米線竟然無開呀

個米粉湯底唔會好淡
又沾左少少肉汁
幾好WOR
仲要米粉份量幾多下
(米粉質感似係即食米粉)
跟餐有炒旦同丹麥多士

朋友點既
雞翼係好入味架
係略嫌少左少少汁撈麵
不過係可接受既
(朋友都大讚個丹麥多士呀)
2021-08-29
2021-06-19 1027 瀏覽
因為我老公以前喺「波士」附近工作,所以佢成日都會過嚟食下午茶餐。自從佢帶過我嚟一次之後,我亦都愛上咗。自此過開嚟灣仔,都一定會揀「波士」食下午茶… 而今日終於的起心肝寫食評。呢度最好嘅地方係下午茶時段係2:30pm-6:15pm我試過6:05pm 入嚟都冇問題,職員仲好禮貌咁叫我埋咗張單先慢慢坐。推介下午茶餐:手打牛肉煎蛋漢堡 - 漢堡真係佢哋自家製作的,所以唔會好似出邊茶餐廳咁有雪味或者乾硬。而薯條上邊已經落了味粉。炸雞髀配雜果沙律 - 好多地方已經食唔到咁好味嘅炸雞髀。你唔會見到碟上面有油,炸粉不會太厚,咬開雞肉非常juicy雜果沙律就簡直係童年回憶順帶一提,呢度嘅職員無論什麼年紀都非常有禮貌,你叫佢攞杯熱水都好樂意招呼

呢度最好嘅地方係下午茶時段係2:30pm-6:15pm

手打牛肉煎蛋漢堡伴薯條
炸雞髀配雜果沙律
  • 手打牛肉煎蛋漢堡
2021-05-22 851 瀏覽
灣仔放飯時間 好多人 黎左波士冰室 環境似新式茶記 唔太迫叫左是日午餐 日式吉列豬扒蛋包 $65 賣相都唔錯 就咁唔食豬扒 咖哩都可以送哂全個蛋包飯 個飯係炒飯底 豬扒都唔薄 又大塊 同有肉汁灣仔區食lumch $65 蚊 都可以一戰
灣仔放飯時間 好多人 黎左波士冰室 環境似新式茶記 唔太迫

灣仔區食lumch $65 蚊 都可以一戰
日式咖哩吉列豬扒蛋包飯
2021-04-06
日式咖哩吉列豬扒蛋包飯
2021-03-17 1018 瀏覽
好耐都冇黎呢度食常餐... 見到佢新加左個沙嗲牛麵常餐... 諗都唔諗就揀左佢黎食... 點之中晒伏...! 個沙嗲牛完全係冇味... 而個炒蛋唔知係咪冇左北海道牛乳嘅加持... 所以唔香又唔滑... 總括黎講真係好失望 : (唯一可取嘅... 係服務... 基本上呢... 唔駛點等位... 出餐速度都算係咁啦... 付款流程亦都好暢順咁... 店員都幾有禮貌嘅... 但作為一間餐廳... 食物質素應該係最重要吧~

2021-03-17
2021-03-15 596 瀏覽
返工日常, 每朝都賴床每日都非常趕, 但係唔食早餐又冇力做嘢。 所以今日匆匆忙忙喺公司附近搵早餐, 行咗好遠先發現有一間茶餐廳, 即刻衝去排一排隊, 早餐時間, 舖頭又唔多都幾多人等位同嗌外賣。 入到去都坐得好滿好逼, 不過明白既!! 我哋叫咗兩個早餐, 一個帶子火腿通粉配炒蛋多士, 另一個係沙嗲牛麵配櫻花蝦炒蛋多士。其實都係好普通嘅早餐, 不過最特別嘅係多士。 呢度係用丹麥厚多士做餐包, 好香好好味, 成份早餐即刻高級咗❤ 櫻花蝦炒蛋其實就同普通炒蛋一樣, 不過上面加咗櫻花蝦,完全冇特別。🤣不過佢如果以茶餐廳早餐嚟講,都幾精緻。 唔錯唔錯~
不過佢如果以茶餐廳早餐嚟講,都幾精緻。 唔錯唔錯~

2021-03-06 482 瀏覽
價錢偏貴嘅冰室,加埋凍飲,一個常餐都差唔多$60,應該係地段問題🥲anyway好少係食評應用到”一啖砂糖一啖屎”,今次終於用得着🥲.🍞瑞士雞翼撈公仔麵+北海道牛乳炒滑蛋配丹麥多士炒蛋份量偏少,味道正常✨個多士係岀奇地好食,焗得又香又脆,比一般方包好食好多🥳不過。。。個瑞士雞翼撈公仔麵真係世界級😑完全冇瑞士汁味,得少少麻油味+滾水味,寧願食味精湯都好過咁🥲雞翼應該有味喇掛,點知都係冇味🙃點知都係滾水味真係誇張咗🥵個多士幾好食都無用,主食咁樣真係接受唔到.🍞香煎豬扒銀絲米粉+ 北海道牛乳炒滑蛋配丹麥多士個豬扒煎得幾香口又夠曬大塊,不過後期比湯浸淋咗,分開上會好啲😗睇圖可以見到碗米粉好plain,除咗豬扒乜都冇,但都好食過撈公仔麵唔知幾多倍😂.🍽味道: 1.7/5 🏙環境: 3/5‍👨🏼‍🍳服務: 3/5💧衛生: 3/5💰價錢: 2/5
🍞瑞士雞翼撈公仔麵+北海道牛乳炒滑蛋配丹麥多士
🍞香煎豬扒銀絲米粉+ 北海道牛乳炒滑蛋配丹麥多士
🍽味道: 1.7/5
🏙環境: 3/5
‍👨🏼‍🍳服務: 3/5
💧衛生: 3/5
💰價錢: 2/5
2021-02-08 520 瀏覽
星期日經過灣仔,搵左好耐邊度有茶記,原來灣仔無咩茶記,好難先搵到呢間波士冰室,比我食個下午茶餐。炸雞脾薯條($40)雞脾大大舊,熱辣辣,香脆可口,好多肉汁,雞肉好滑,皮炸得好脆,好好食。特別想讚下個薯條,佢唔似普通茶記薯條,佢加左d椒鹽,令到個薯條好惹味,好好食,好想瘋狂食佢個薯條。$40有雞脾有埋薯條好抵呀!粒粒花生醬西多士($30)熱辣辣嘅西多炸到金黃色,配上適當嘅糖漿同埋牛油,好好食,而且價錢都唔算貴。另外,杯凍奶茶好有茶味,好好飲,可以試下。
星期日經過灣仔,搵左好耐邊度有茶記,原來灣仔無咩茶記,
好難先搵到呢間波士冰室,比我食個下午茶餐。

炸雞脾薯條($40)

炸雞脾薯條

特別想讚下個薯條,佢唔似普通茶記薯條,佢加左d椒鹽,
令到個薯條好惹味,好好食,好想瘋狂食佢個薯條。
$40有雞脾有埋薯條好抵呀!

粒粒花生醬西多士($30)

另外,杯凍奶茶好有茶味,好好飲,可以試下。
2020-11-22
炸雞脾薯條
2021-01-06 694 瀏覽
一碗好食嘅沙嗲牛麵 真係唔容易! 早晨: ☀️ (7am to 11:30am) 📍#灣仔 1. 沙嗲鮮牛肉公仔麵🍜 + 2. 櫻花蝦炒蛋🍳+ 3. 丹麥多士🍞 with #鴛鴦 ☕️ 💰 $39 everything is good ! satisfying ☺️☺️☺️
沙嗲鮮牛肉公仔麵
櫻花蝦炒蛋
沙嗲鮮牛肉公仔麵
丹麥酥多士
2020-12-16 402 瀏覽
🔱今次要介紹嘅食物就係位於灣仔!📜”波士冰室 (灣仔)📌 地址: 灣仔莊士敦道35-45號利文樓地下A號舖 🕐營業時間: 0700-1830🍽分店地區: 荃灣 📝評價💬📢 1️⃣波士瑞士雞翼撈公仔麵常餐 $53茶餐廳既常餐一d都吾陌生😆😆😆有日經過又肚餓就去try try😍 瑞士雞翼真係冇得輸😍😍好喜歡喔💕又多汁雞翼又肥美🥰正!好正!不過係等既時候耐左啲🤣朋友差吾多食完先到🤨 都值得既 好味既食物係要等下😋😋KS評分 5分最高🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️🏵味道指數:👅👅👅👅🏵抵食指數:💰💰💰💰🏵回購指數:❤️❤️❤️❤️

🔱今次要介紹嘅食物就係位於灣仔!
📜”波士冰室 (灣仔)

📌 地址: 灣仔莊士敦道35-45號利文樓地下A號舖

🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
🏵味道指數:👅👅👅👅
🏵抵食指數:💰💰💰💰
🏵回購指數:❤️❤️❤️❤️

我唔係幾鍾意係茶餐廳食lunch,因為黎黎去去都係個幾味,不過今次唔係好肚餓,所以唔使食好多嘢,茶餐廳都照食啦😂。呢間茶餐廳環境乾淨,地下同枱面都唔油膩架!侍應全部好有禮貌。食物質素偏好,價錢以灣仔區黎講都叫正常啊,所以我都會再食🤤。常餐B號,煎豬扒公仔麵 丹麥方包 北海道牛乳炒滑蛋 $54價錢方面可接受嘅,不過以男仔來講可能唔係好夠食,都係食返午餐會比較着數啲。上菜嘅時候塊豬扒大到遮住咗所有公仔麵😂,唔講以為公仔麵貴過豬肉。豬扒煎得唔錯,食落去熟透得來又唔會話好硬,例如切嗰啲骨位嘅時候唔需要好用力,就咁慢慢切開就可以,唔知係因為佢落咗鬆肉粉定真係咁鬆化🧐。公仔麵係正常嘅公仔麵,唔會話煮到淋晒,軟硬適中。丹麥方包同炒蛋份量唔係好多,塊丹麥方包就好似手心咁大,聽落好似好唔抵咁,不過食落真係好好食,好鬆脆,好重牛油味,食落唔油膩💕。同平時個啲烘底方包完全唔同,所以就算細塊啲都唔緊要啦,至少食落好食嘅🥳。炒蛋偏細份,點解發現?同行朋友將炒蛋轉成煎蛋,點知佢有兩隻煎蛋,但我睇落炒滑蛋嘅份量係一隻蛋😆。好彩既係,一望落去炒滑蛋嗰度就知真係滑,因為佢仲未完全熟透。擺上台嘅時候仲會動L動L咁樣,所以

常餐B號,煎豬扒公仔麵 丹麥方包 北海道牛乳炒滑蛋 $54

煎豬扒公仔麵

丹麥方包同炒蛋份量唔係好多,塊丹麥方包就好似手心咁大,聽落好似好唔抵咁,不過食落真係好好食,好鬆脆,好重牛油味,食落唔油膩💕。同平時個啲烘底方包完全唔同,所以就算細塊啲都唔緊要啦,至少食落好食嘅🥳。炒蛋偏細份,點解發現?同行朋友將炒蛋轉成煎蛋,點知佢有兩隻煎蛋,但我睇落炒滑蛋嘅份量係一隻蛋😆。好彩既係,一望落去炒滑蛋嗰度就知真係滑,因為佢仲未完全熟透。擺上台嘅時候仲會動L動L咁樣,所以就算份量少我都原諒佢啦🤤,何況我又唔係可以完成晒成個餐😂。
丹麥方包 北海道牛乳炒滑蛋

另外我又飲咗每日必飲嘅朱古力,正常冇話特別濃郁或者特別稀,偏向好飲啦,因為我仲飲到朱古力嘅味道。同行朋友食咗芝士撈公仔麵,唔知係咪因為食開新記,所以對芝士撈麵都有一定程度嘅期望🤨。依到既比較稀,食落去都有芝士味嘅,不過完全唔係新記嗰種芝士濃郁到個麵凍咗會硬成一舊咁嚴重。芝士唔同,但味道至少唔難食😆。

埋單 $54(無加一)
2020-11-16
煎豬扒公仔麵
丹麥方包 北海道牛乳炒滑蛋
2020-10-26 483 瀏覽
每次經過都係勁多人排隊,終於忍不住都去排下,見到有特式裝修,少許香港🇭🇰懷舊風情,希望食物都一樣帶來驚喜🧐———————————————————————————🍽常餐A💬 瑞士雞翼入味腍滑,麵用麻油撈過都幾香,配滑蛋同厚多士,整體不錯😌.🍽芝士汁肉片撈烏冬🍜💬見到芝士汁係幾掛身,濃郁而唔算膩,大大碗幾抵食😅.🍽咖喱🍛吉列豬排飯💬淨係塊大吉豬都夠份量,剛炸起幾香脆,咖喱汁算是香濃,略鹹些少但夠滋味😌.🗣以普通茶記冰室黎講算是不錯,企理乾淨有隔板,間中都要回歸平淡😏
———————————————————————————
🍽常餐A
🍽芝士汁肉片撈烏冬🍜
💬見到芝士汁係幾掛身,濃郁而唔算膩,大大碗幾抵食😅
🍽咖喱🍛吉列豬排飯