2010-08-26 175 瀏覽
由細到大...都唔鐘意食放湯既生麵..覺得唔好食..好"'鞋"...比起米線...米粉...河粉..如果有得我簡我都唔會食生麵.....自從上星期去完中環既沾仔記..可以講話改變左我對生麵既睇法...天口熱...唔知食咩..我同我老友途經中環聽聞沾仔記好出名...價錢係中環黎講真係唔貴..比起其他地區黎講.......可以話平民化既價錢..入到去都差唔多坐滿人..成間鋪唔大..所以基本上都無位比你放自己既袋...我地就分別叫左..鯪魚球麵 - 鯪魚球有我半隻手掌咁大(有2大舊)...咬落去唔腥之餘..重好實好彈牙..好食推介腐乳通菜 - 比起我係銅鑼灣食既油菜大得多...好足份量....起碼唔會10蚊得幾條先...同雲吞麵 - 雲吞入邊既蝦好爽...有3大粒....以上既麵底可以改變我對生麵既睇法..好爽....加埋醋簡直一絕 !!!!!! 值食之如重要食到好飽..都係每人25蚊.....已經好值得讚喇 !!!!

我地就分別叫左..

同雲吞麵 - 雲吞入邊既蝦好爽...有3大粒....

都係每人25蚊.....已經好值得讚喇 !!!!
鯪魚球麵
腐乳通菜
2010-08-21
鯪魚球麵
腐乳通菜
  • 雲吞
2010-07-28 12 瀏覽
只是十七元就可以食到米芝蓮面蝦的雲吞ok 鮮雲吞內有成3只蝦d 蝦都是好大只魚肉也是不錯的選擇仲有香香的果皮味各種的餸都是比較大只是食一個面都ok 飽d 面只是一分中就做好~~
只是十七元就可以食到米芝蓮面

蝦的雲吞ok 鮮
雲吞內有成3只蝦
d 蝦都是好大只

魚肉也是不錯的選擇
仲有香香的果皮味

各種的餸都是比較大
只是食一個面都ok 飽

d 面只是一分中就做好~~
2010-07-27
  • 鯪魚球
2010-07-19 10 瀏覽
在很rush的時間下要吃一個很rush的lunch本來想js, 但因為想食得飽少少, 所以去左沾仔記!要了1個3寶麵, 有牛肉、鯪魚球、雲吞+ 1碟腐乳通菜麵底爽, 湯底鮮甜, 飲得出唔係味精湯至於o的(食送)…牛肉好淋, 好鮮, 所以應該冇用梳打粉梳過, 讚!!!雲吞大粒, 不是正中一口一啖, 但勝在用料新鮮和彈牙, 好!鯪魚球, 好大舊(至少有半個拳頭大)…但係唔好食…食左2啖放棄左3寶麵25蚊好大碗, 好足料, 好飽, 飽到我食唔晒!加埋碟菜真係上晒心口…
在很rush的時間下要吃一個很rush的lunch
本來想js, 但因為想食得飽少少, 所以去左沾仔記!

要了1個3寶麵, 有牛肉、鯪魚球、雲吞+ 1碟腐乳通菜
麵底爽, 湯底鮮甜, 飲得出唔係味精湯
至於o的(食送)…
牛肉好淋, 好鮮, 所以應該冇用梳打粉梳過, 讚!!!

3寶麵25蚊好大碗, 好足料, 好飽, 飽到我食唔晒!
加埋碟菜真係上晒心口…

2010-07-07 21 瀏覽
雲吞麵 - 一大陣鹼水味, 湯底又唔得, 仲好似有D燶味, 雲吞淡而無味, 不鮮不鹹豆漿 - 普通, 一D都唔香豆味同行朋友亦有以上同感唯一值得讚0既係位於中環開鋪, 但價錢非常便宜!

豆漿 - 普通, 一D都唔香豆味

同行朋友亦有以上同感
唯一值得讚0既係位於中環開鋪, 但價錢非常便宜!
去完開會 一直未食野 (5點半)每次來親 中環都會食碗 沾仔記 雲吞麵順帶一提 佢星期日公眾假期 全日下午茶XD 超抵食入到去 啊姐已經過來 好友善坐低唔諗就叫碗 雲吞麵 豆漿 $17 + 5等左唔夠2分鐘 已經有得食 個人中意落D辣椒油 同埋醋 (唔好話我浪費 原汁原味XD)正~一碗3粒大雲吞 正^^咬落去 大大隻蝦 D麵底又夠 一碗食落去 夠曬飽啊好怕飲到D豆漿煮唔透 生豆味或者有怪味 =.="呢度D豆漿 唔會太甜 gd 食飽飽滿足啊~~
去完開會 一直未食野 (5點半)
每次來親 中環都會食碗 沾仔記 雲吞麵
順帶一提 佢星期日公眾假期 全日下午茶XD 超抵食
入到去 啊姐已經過來 好友善
坐低唔諗就叫碗 雲吞麵 豆漿 $17 + 5

等左唔夠2分鐘 已經有得食

個人中意落D辣椒油 同埋醋 (唔好話我浪費 原汁原味XD)
正~
一碗3粒大雲吞 正^^
咬落去 大大隻蝦

D麵底又夠 一碗食落去 夠曬飽啊
好怕飲到D豆漿煮唔透 生豆味或者有怪味 =.="
呢度D豆漿 唔會太甜 gd
食飽飽滿足啊~~
招牌雲吞麵
豆漿
2010-07-06
招牌雲吞麵
豆漿
2010-05-23 14 瀏覽
麵雖彈牙,但鹼水味太重;雲吞雖份量十足,但毫無鮮味可言。唯一可取之處乃價錢相宜,份量足以飽肚。 儘管水準如此不濟,亦無損其聲名遠播,入選米芝蓮推介食店,四方遊客聞風而至,從此認定此乃港式雲吞麵之典範,真是令港人啼笑皆非也。
2010-05-21
2010-05-14 11 瀏覽
今日行左出泥lunch,因為落雨我唯有沿住天梯搵食,見到沾仔記就諗起好耐前食過佢D大粒雲吞,於是就走入去回味下。一入門口Dauntie就好有禮貌甘歡迎我 我叫左雲吞米+菜芯:等左唔係好耐就有得食,雲吞D蝦好新鮮又大又彈牙,豬肉又唔太多,雲吞皮夠薄,唯一係個接口位D皮疊埋厚左D,不過我硬係覺得D雲吞細粒左。米粉係爽口,唔會over-cook,淥得太淋,湯就唔係好夠,食左冇幾耐己經俾D粒索晒 菜心一般啦,係中環區算好平,至小唔使等到下午茶先有抵o既野食;]
一入門口Dauntie就好有禮貌甘歡迎我

2010-05-10
  • 雲吞
2010-05-09 10 瀏覽
慕名而來, 雲吞麵不錯的, 大碼雲吞, 足料, 雲吞皮很薄, 麵條都十分彈牙. 鯪魚球比想像中粒好多好多, 夠鮮味, 完全唔腥. 難得價錢真係好便宜!

鯪魚球比想像中粒好多好多, 夠鮮味, 完全唔腥.

難得價錢真係好便宜!
2010-05-08
  • 鯪魚球
2010-05-07 12 瀏覽
今日到中環來個簡單的晚餐,只求吃一點點頂肚就可以了,所以沾仔記成為了我們的不二之選其餐牌非常間單,選擇真的好少,不過再多選擇,小女都只會點雲吞麵麵條也是帶鹼,不過甚為彈牙,雲吞大大顆的,更重要的是內裡有很多蝦肉,蝦肉新鮮爽脆,無敵
今日到中環來個簡單的晚餐,
只求吃一點點頂肚就可以了,所以沾仔記成為了我們的不二之選

其餐牌非常間單,選擇真的好少,
不過再多選擇,小女都只會點雲吞麵
麵條也是帶鹼,不過甚為彈牙,
雲吞大大顆的,更重要的是內裡有很多蝦肉,
蝦肉新鮮爽脆,無敵

2010-05-06 17 瀏覽
三月上旬自助餐熱,多少反映香港人抵吃夾歡式多的性格,如雲吞麵麵底足,而雲吞要有幾大得幾大就最好,要睇外國雜誌朋友找些照片及資料,來這裡吃碗雲吞麵就最好解釋「九十後」的雲吞文化。中環長龍店,客如輪轉,大家也不佳意迫夾,加上中華風裝潢,場來不乏老外幫襯,這裡配料獨孤三味,雲吞、鯪魚丸及鮮牛肉,就要了三拼。上菜速度極快,澎湃「三寶」舖天蓋麵而來,好不震撼,湯底夠熱帶著羅漢果的甜,但論層次對面麥奀記贏九條街,湯底不好,雲吞也好不到那裡去,「爆餡」情況如何能做到散尾效果?不打緊來的客只求一飽,就算餡料有不少師傅,只要蝦多、肉多、什麼都多就好了。鯪魚丸吃落腍腍的,粉下了不少,調味很重手,想吃有水準的鯪魚丸,蘇杭街生記就好多了,那邊細粒爽嫩可口。鮮牛柳一斤賣近$60,以這價位來說不下梳打已很有良心,這裡用蛋白醃過,吃起來滑滑的,而肉質粗糙,算是這樣子了。麵就鹼水得不得了,吃了兩口,頭也不回地草草埋單。總之夠飽啦!
三月上旬

總之夠飽啦!
睇見都飽!
2010-05-05 13 瀏覽
跟大夥兒到這裡午餐,點了一碗雲吞面。面算是彈牙,少許鹼水味道。雲吞有乒乓球般大,有很多鮮蝦,但只有三粒。整體味道是好的,可是份量太少,吃了一碗不夠飽,但多叫一碗好像太多。看來今天又要吃下午茶了。
跟大夥兒到這裡午餐,點了一碗雲吞面。

2010-04-30 9 瀏覽
這個下大雨的晚上,要出席公司同事farewell局,預計到時又是吃那些全包宴東西,味道心中有數,不如在附近找個地方打底先.還是來到沾仔記,一場攔門雨,也阻不了食客來吃個麵,反觀對面賣傳統口味的麥奀,水靜河飛.曾說過兩派雲吞的支持者,一邊就罵麥奀又細又呃錢,一邊就罵沾仔是歪曲了雲吞的自然生態.不過沾仔記賣拳頭雲吞,一味夠大,大到上埋米芝蓮,你又真係吹佢唔漲.始終米芝蓮的老外編審,未必認識廣東雲吞背後歷史,好吃便是.撇除歷史不談,沾仔的大粒雲吞,味道的確不錯,標榜鮮蝦雲吞,內餡夠份量,蝦肉爽甜.麵條不及對面的柔韌彈牙,但沒有鹼水味.湯底以羅漢果味為本,帶點甘甜,假若堅持傳統味道的話,又再x多一次.是次吃雙拼,雲吞加鮮牛肉,所謂的鮮牛肉,不是沙爹子薑荵爆番茄,而是白灼,最能夠直接吃出牛肉味來,但牛肉質感稔得有點過份,大抵是鬆肉粉的作用.單拼賣$17,比我十一年前第一次來,貴了$7.但無論裝修,同物價,又不能同上世紀末相比.我這次的雙拼,多謝$22.仍舊比對面平得多.所以生意永遠比對面好.都說吃得沾仔的人,是只求大件夾抵食,大前題要吃得飽.絕不會同你深層次去討論,廣東雲吞的前塵往事.

我們一行5個女生,在橫掃威靈頓街的最後一站,就是到這問獲得OPENRICE最多好評和獲得米芝蓮推介的一問餐廳:沾仔記當然,在橫掃完王府,黃枝記等其他食店的時候,我們也有點飽,想只點2碗招牌菜淺嚐一下便算了.抱著"到此一遊"的心態到達了.由於該店獲米芝蓮推介,多人也是必然的.我們在門外等了一會,有位阿嬸走過來,面帶燦爛的笑容說:"等一陣啦,好快就有嫁啦,拿一陣問比呢張長枱你地坐啦!" 再隔一會,又跟我們說"不如我幫你寫野先啦!"我們指著餐牌"要一個招牌雲吞麵($17),同埋要一個雙拼麵($22),拼鯪魚球同牛肉"阿嬸又問:要咩麵呀? 我答:一個麵一個河"同時問地指著MENU上的說.但收回來的單卻寫著61,我心想:2碗麵點食都食唔到咁貴啦,我便問阿嬸:呢個係咪價錢黎嫁?佢話係.我便解釋說我們只叫2碗麵,一碗招牌雲吞麵,和雙拼麵要河.這位啊嬸即刻黑面,真係仲快過美源髮彩,便說:你地做咩唔講清楚呀,唔係3碗咩?入左單好難改嫁!,十分悔氣地又再說,"你地5個人叫得個2碗麵我就唔比你坐咁多位啦!你地分開坐啦!!真係麻煩!"我真的想問3碗與2碗之間真的差距這樣大嗎?因為以為落了單的關係只好逼於無奈進
再隔一會,又跟我們說"不如我幫你寫野先啦!"
我真的想問3碗與2碗之間真的差距這樣大嗎?因為以為落了單的關係只好逼於無奈進了去(但事實上還未),可能是心裡有度氣,食什麼都覺得不是怎樣,但友人就他的雲吞麵的確是值的推介的,但這間歧視客人只點2碗麵的餐廳,我可以敢說:我一世都唔會再去!!!
2010-04-25
$7.8
  • 雲吞麵
男友大人話想去香港動植物公園懷舊....咁我就突然又好想懷舊一下我好耐都冇幫襯過嘅沾仔記,所以我提議食過沾仔記再到香港動植物公園遊。去到都差唔多兩點,舖內都八九成滿....所以要搭枱,坐得好擠迫吓~~我發板...叫咗一碗雲吞麵同一碗鮮牛肉拼鯪魚球麵....咁咪可以食晒三款餸囉~嘻~再加個蠔油菜芯....之前大人對啲好似咁普通嘅麵檔冇大期望,而且我同大人本身都唔太喜歡食麵,因為感覺食完會好頂,不過我就好鍾意沾仔記啲麵質夠彈牙又唔會因為索咗湯而又脹又淋,湯底香濃而滑,食得出有淡淡豬油香,大大粒雲吞內蝦肉絕不騙場,啖啖彈牙蝦肉夾上半肥瘦豬肉...真係無第二間可比。同樣大大粒嘅鯪魚球....大人咬咗一啖之後讚不絕口,魚味十足,彈牙非常,唔似坊間一般粉重肉少...連大人由冇大期望都改觀,一邊食一邊大讚好味好味。

再加個蠔油菜芯....

連大人由冇大期望都改觀,一邊食一邊大讚好味好味。
大大粒雲吞麵
大大粒鯪魚球同滑牛麵
2010-04-11
大大粒雲吞麵
大大粒鯪魚球同滑牛麵
  • 大大粒雲吞、 鯪魚球同滑牛麵
(非會員)
2010-04-16 13 瀏覽
2003年前,店內仍未裝修,一碗麪仍賣十元,油菜五元。今天一碗麪已加到17元,雙油菜10元。但水平卻差了!湯有很大的鹼水味,吃後口喝魚球又有"SEND"味不過,份量仍很大D位比以前更好坐裝修亦很高雅兩碗加菜,很飽
2003年前,店內仍未裝修,一碗麪仍賣十元,油菜五元。
今天一碗麪已加到17元,雙油菜10元。但水平卻差了!
湯有很大的鹼水味,吃後口喝
魚球又有"SEND"味
不過,份量仍很大