2022-10-18 64 瀏覽
I have not had pho for quite a long time as it's not easy to get the pho with authentic broth and delicate rice noodles.The pho here was nice, the beef broth was clear and you won't get thirsty after drinking it. The rice noodles were smooth and the sliced beef was tender. The deep fried shrimp cake was crispy and flavourful.

2022-10-18 1794 瀏覽
話就話旅行0+3,但始終有小朋友都未必可以去到旅行,曾經去過越南亦都好喜歡食越南食物,今日行經尖沙咀就發現河內越南餐廳,當中個set都幾抵食有飲品河粉同小食👍🏻開頭以為餐廳好少人,點知一入到去其實都坐咗好多人喺度用膳。咁證明呢間越南餐廳一定好好食👍🏻餐廳嘅筷子筒同紙巾盒都寫有餐廳嘅名字,左:椰汁紅豆冰椰汁味重,而且紅豆夠大粒咬落去有咬口右:熱情果冰熱情果酸酸甜甜絕對能帶起食慾,其實我好鍾意熱情果,因為咬落去嗰粒種子有脆脆地.鍾意飲嘢嘅時候有咬口❤️☺️極品牛三寶湯河粉勁鍾意佢個生牛肉,大大塊而且入口即溶,另外牛展10分夠味一啲都唔硬,而牛丸亦有手打的感覺,湯底够濃夠熱,再加上洋蔥完全帶起湯嘅鮮甜❤️☺️香茅豬扒撈檬豬扒外脆內嫩,而且香茅味滲晒入肉裏邊,撈檬配菜夠多,食落夠爽口,再加上越式酸辣汁帶起酸酸辣辣的感覺食得越南嘢就一定要食埋佢嘅小食❤️上: 越式炸蝦餅蝦餅有鮮蝦味,再加上炸到金黃色, 咬落去脆肉汁鮮味下:越式炸春卷春卷配料夠多有粉絲、木耳、椰菜、蘿蔔,咬落去夠爽口,而且都炸到金黃色,最鍾意外皮炸到夠脆因為夠薄❤️完全冇想過尖沙咀有間咁高質嘅越南菜館,用心帶岀越南風味,餐廳主打越式咖喱飯、越

餐廳嘅筷子筒同紙巾盒都寫有餐廳嘅名字,
左:椰汁紅豆冰
椰汁味重,而且紅豆夠大粒咬落去有咬口
右:熱情果冰

☺️極品牛三寶湯河粉

☺️香茅豬扒撈檬

食得越南嘢就一定要食埋佢嘅小食❤️

上: 越式炸蝦餅
蝦餅有鮮蝦味,再加上炸到金黃色, 咬落去脆肉汁鮮味

下:越式炸春卷

❤️完全冇想過尖沙咀有間咁高質嘅越南菜館,用心帶岀越南風味,餐廳主打越式咖喱飯、越式湯河、越式撈檬❤️
  • 越式香茅豬扒撈檬
  • 越式炸春卷
  • 越式炸蝦餅
  • 椰汁紅豆冰
  • 熱情果冰
2022-10-18 297 瀏覽
今次嚟咗呢間越式餐廳食飯。一嚟想食啲惹味啲嘅食物,二嚟想食平啲~果然無令我失望,性價比好高啊😝麵嘅份量好大,配料好多,令到湯底好夠味。而小食就熱辣辣,好脆口。而且佢小食可以選擇2件/4件,咁就算2個人去食都唔怕食唔曬🤩..✅順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬🍅 $66呢個湯番茄味好濃,令人不禁食完都想飲多幾啖🤭佢配嘅豆卜索曬啲汁,正啊🤪不愧係呢個餐廳嘅推薦食物..✅ 極品牛三寶湯河粉🐮 $70食越南嘢點可以唔要牛河呢!呢個牛河有牛丸、牛肉同埋牛展~啲河粉彈牙,最重要係湯底唔會好鹹,唔會食幾啖就覺得好油膩👍🏻..✅ 越式炸春卷(2件)🫔 $22春卷熱辣辣,又大件,啲料好多🤤..✅ 香茅雞翼(2件)🍗 $20啲皮燒到脆卜卜,而且都好大隻,又juicy😋下次嚟會再叫!..✅冰鎭凍奶茶🧋 (加配價) $10增肥嘅晚餐當然要配埋奶茶。個人覺得可以用$10加配都幾抵~甜度適中,唔駛驚會好甜..✅ 椰果椰十西米露(加配價)🥥 $12想特別少少都可以用$12加配佢啲特飲,性價比都好高!大大杯,好夠味,可以見到面頭有好多配料🤩..呢間餐廳真係幾好,喺尖沙嘴行完街想食平啲嘅可以嚟呢一間餐廳,食物無論質素定份量都對得住價
✅順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬🍅 $66
✅ 極品牛三寶湯河粉🐮 $70
✅ 越式炸春卷(2件)🫔 $22
春卷熱辣辣,又大件,啲料好多🤤
✅ 香茅雞翼(2件)🍗 $20
啲皮燒到脆卜卜,而且都好大隻,又juicy😋下次嚟會再叫!
✅冰鎭凍奶茶🧋 (加配價) $10
✅ 椰果椰十西米露(加配價)🥥 $12
呢間餐廳真係幾好,喺尖沙嘴行完街想食平啲嘅可以嚟呢一間餐廳,食物無論質素定份量都對得住價錢😗
椰果椰十西米露
越式炸春卷
香茅雞翼
冰鎭凍奶茶
2022-10-15 68 瀏覽
太耐無食越南粉啦,好掛住越南粉的味道,經過尖沙咀搵到呢間越南菜,門口睇落唔錯,本身好肚餓既我即刻入去點菜開吃😛,雖然餐廳細細,但座位都坐得舒服,一坐低就叫左杯青檸梳打先,唔好講笑😂我們兩個人點了:極品牛三寶湯河粉(有牛肉、牛展、牛丸)順化番茄牛腩飯小食:越式香茅豬扒、灼菜菜飲料:青檸梳打🥤、熱情果梳打🥤超大碗越南牛肉河粉!個碗應該有我個頭咁大😆,碗粉一黎到就係咁食😂,我本身由超肚餓食到好飽,碗粉都仲未食哂,食極都未完🤣,真係大件夾抵食!食一碗粉都夠飽,好鬼抵!小食推薦越南香茅豬扒,香濃的豬扒😌。豬扒唔會好硬,而且成塊都係肉,啖啖肉😛,非常適合我呢啲懶人,唔想咬到骨。青檸梳打咁諗以來一直都是我最愛,不過今次飲呢個熱情果梳打又幾特別,酸酸甜甜咁非常適合呢個時冷時熱既天氣。而且店家會比每杯梳打特飲一大罐梳打,自己想加幾多就加幾多,濃啲定淡啲由自己定!總結真係又平又抵,又飽肚😋!

我們兩個人點了:
極品牛三寶湯河粉
(有牛肉、牛展、牛丸)
順化番茄牛腩飯
小食:越式香茅豬扒、灼菜菜
飲料:青檸梳打🥤、熱情果梳打🥤

總結真係又平又抵,又飽肚😋!
2022-10-13 71 瀏覽
呢度係一出地鐵站冇幾多步就到,地段真係好方便嘢食款式種類多,有湯、撈、小食、嘢飲,係正宗嘅越南嘢越式豬頸肉撈檬 $64,豬頸肉燒得剛剛好,好香口,撈檬有青瓜蘿蔔花生碎,加埋甜酸汁好好味另外帶咗一個極品生三寶湯河粉 $70,係有生牛肉,牛展,牛丸,再加埋有牛味嘅湯,一次過滿足三個願望。牛肉片有牛味,牛丸亦新鮮!另外加咗兩款小食 越式炸春卷(2件)$21 同埋越式炸蝦餅(細)$29春卷雖然只得兩條但係有好多餡料;蝦餅就好大份嗰邊皮炸得好脆😊再加多兩杯嘢飲 青檸梳打 - 係真材實料嘅青檸,已經pre mix 左😄同埋一杯芒果椰汁西米露,好開心有甜品食☺️☺️
呢度係一出地鐵站冇幾多步就到,地段真係好方便
嘢食款式種類多,有湯、撈、小食、嘢飲,係正宗嘅越南嘢

另外加咗兩款小食 越式炸春卷(2件)
$21 同埋越式炸蝦餅(細)$29

再加多兩杯嘢飲
青檸梳打 - 係真材實料嘅青檸,已經pre mix 左😄
同埋一杯芒果椰汁西米露,好開心有甜品食☺️☺️

• 越式炸春卷
  • 越式豬頸肉
2022-10-09 110 瀏覽
講到快,靚,正嘅越南餐廳非佢莫屬,位於尖沙咀嘅河內越式料理,喺正大街招牌非常搶眼嘅就係啦,我哋嗌咗兩個湯麵,兩個小食同兩杯嘢飲,份量真係啱啱好全部食晒,絕對夠飽👍🏻👍🏻快:我哋由嗌嘢食去到上第一道菜,只係用咗大概5分鐘,上齊晒都只係15分鐘以內,真係同茶記有得揮嫁🙊,靚 : 賣相一啲都唔普通,排得井井有條,小食方面就咁睇都見到黃金色,唔錯👍🏻,正 : 每一款嘅味道都唔錯,又平又實惠,等我哋介紹吓叫咗啲咩先😆🍅順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬:越南菜比較少見到嘅蕃茄湯底,佢嘅蕃茄肉幾多,咸度又啱啱好,蟹肉都唔少,啖啖肉,扎肉有三大件,而麵底係檬粉,軟硬度啱啱好,幾爽👍🏻👍🏻🍜生熟牛肉湯河粉:以清湯湯底嘅牛肉湯河,清得嚟又帶點牛肉香味,除咗生熟牛肉之外,仲有牛腩同肥肉等,肉質非常唔錯,嫩得來牛味非常重,而佢嘅肥肉一啲都唔油膩,非常爽口😆,另外配菜必定有九層塔同洋蔥,令到成個味道更加突出,份量都啱啱好🍤越式炸蝦餅: 原來呢塊蝦餅都唔細,佢全人手製嘅蝦餅,外皮呈金黃色,裏面蝦肉非常爽口,再配埋甜酸醬一流😋🐷越式香茅豬扒:香茅豬扒基本上啖啖肉,只係有少少肥膏,所以基本上可以整塊食晒,足足有手掌咁大塊,煎得特

🐷越式香茅豬扒:香茅豬扒基本上啖啖肉,只係有少少肥膏,所以基本上可以整塊食晒,足足有手掌咁大塊,煎得特別香口,肉質有咬口👍🏻👍🏻

🍹另外我哋買咗兩杯嘢飲,分別係凍鹹檸七同埋椰汁綠豆冰,味道唔錯,比較少見有綠豆冰,所以叫嚟試吓,雖然賣相一般,但飲落都可以😌

一向中意食越南菜,多選擇、健康又好味。尤其越南河粉,配上香茅、芽菜、青檸等配料,令成個湯底昇華。尖沙咀嘅河內越式料理就係一個causal食越南菜嘅好選擇。𝐁𝐮𝐛𝐮推介🔥👍 順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬有別於一般清湯底,呢個就用咗蕃茄做湯底,配上蟹肉、扎肉等食材。蕃茄湯底唔算好濃,淡淡蕃茄味食多啲都唔會膩。蟹肉鮮味,扎肉有咬口有層次感。檬粉份量都幾多,吃飽飽🫶👍 越式河內三寶飯一款飯就可以試哂三種越式肉類,包括扎肉、香茅豬扒、香茅雞翼。特別推介香茅豬扒,外層香口,肉嫩唔會韌,肥瘦均稱。濃濃香茅味配上越式豉油送飯一流!👍 河內越式料理 尖沙咀堪富利士道10號地舖

𝐁𝐮𝐛𝐮推介🔥
👍 順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬

👍 越式河內三寶飯

👍 河內越式料理
尖沙咀堪富利士道10號地舖
在香港有幾間分店的河內越式料理,餐廳的座位寬敞舒適,而且有東南亞風格的越式裝潢。大部分的時食材和調味醬料都係從越南當地運到香港,非常正宗!🔺順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬($67):以新鮮蟹肉、豬肉和番茄等熬成的濃郁濃底,清爽開胃又鮮甜美味。除了蟹肉,配料還有豆卜、扎肉等等。檬粉的份量很多,非常抵食!🔺軟殼蟹撈檬($72):吃用前可以加入魚露、青檸汁、辣椒等醬料製成的魚露甜酸汁,味道開胃醒神,另外酥炸的軟殼蟹香脆可口🔺越式炸蝦餅(2件)($29):新鮮即製的蝦餅香脆可口,而且結實彈牙。🔺越式豬頸肉($29):即叫即炸豬頸肉酥炸香脆,肉嫩多汁而且肉質爽口。跟餐🔺龍眼冰(+$12):龍眼冰配上青檸,入口清爽,酸甜清新,非常適合在悶熱的天氣下飲用,清爽解渴。🔺椰果椰汁西米露(+$12):椰汁西米露入口不會太甜,反而椰香比較香濃,軟硬適中西米露和有咬口的椰果數量頗多,每啖都會吸到。

跟餐

2022-10-02 108 瀏覽
位於尖沙咀堪富利士道10號地舖的河內越式料理,在尖沙咀地鐵站A2出口步行不到1分鐘,交通非常方便。餐廳招牌極品牛三寶湯河粉必點之選,大大份河粉有生牛肉、牛展,牛丸和芽菜等,生牛肉肉質鮮嫩,牛展軟腍,牛丸彈牙又有口感,河粉順滑,牛肉湯底濃郁又少油,清甜忍唔住飲多幾啖湯。小食越式豬頸肉皮脆內嫩,非常香口。上湯灼田園蔬菜,碧綠爽青,新鮮夠健康。餐飲鮮芒果西米露,椰漿味香濃,加埋酸酸甜甜的鮮芒果,口感豐富而有特色。主食+小食+飲品人均都唔需$100,真係幾抵食呢!

• 越式豬頸肉
今天突然好想食越南菜和又要去尖沙咀,便上openrice睇下有什麼好食嘅越南菜推介, 見這間店好多人推介便入去試試。 我叫咗生牛肉河,這店無金邊粉選擇只有河粉和檬粉, 雖然我覺得生牛肉金邊粉先好食,因為超級索湯和較為傳統,但冇辦法只好叫河粉,飲品我叫了龍眼冰。生牛肉粉上枱時,生牛肉呈半熟狀態,肉質不算上乘,但以牛肉粉嘅價錢算是非常ok, 河粉質地ok,不會煮得太淋,剛剛好, 但係湯底就不行,因為我覺得比較鹹和味精較重手,香料味欠奉。雖然食品較差,但單這店的飲品超水準,龍眼冰內除了很多龍眼,也有很多杞子, 名副其實龍眼冰,飲起來不會很甜,亦很有透心涼嘅感覺。

生牛肉可和杞子龍眼冰
2022-09-18
午餐
生牛肉可和杞子龍眼冰
  • 龍眼冰
2022-09-28 97 瀏覽
尖沙咀美食多籮籮,今次去咗堪富利士道10號地舖 嘅河內越式料理揾食😋一入到店舖,裝修好舒服,好有越南特色,另外服務員態度和藹親切我order 咗🌸生牛肉湯河粉,牛肉湯底香濃美味,生牛肉燙得剛剛好 ,你睇吓粉紅嫩肉色,幾咁呼引。🌸雞絲湯河粉,一絲絲的雞肉加上爽口芽菜🌸越式炸蝦餅,鮮味十足而且好彈牙🌸香茅雞翼,香茅味輕重恰到好處,而家雞翼入面重係超級juicy,肉汁滿滿🌸飲品方面叫咗鮮芒果西米露和椰汁珍多冰,真係名具特色,好味入口so yummy

我order 咗

🌸雞絲湯河粉,一絲絲的雞肉加上爽口芽菜

🌸越式炸蝦餅,鮮味十足而且好彈牙

2022-09-27 228 瀏覽
越南菜喺香港非常普遍,我自己覺得河內越式料理係其中一間性價比高嘅越南餐廳。今日同朋友嚟到尖沙咀分店食晚飯,主菜加小食加飲品都係$100以下。- 會安雞絲撈檬河內越式料理既撈檬可謂以量取勝,雞絲多到覆蓋左半個碗。其他配料都好豐富,包括青瓜絲、蘿蔔絲、花生碎、油拌青蔥碎等等。魚露味道比較清甜,啱晒而家咁熱既天氣👍🏻- 順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬湯檬非常大碗,中間有好多鮮甜既蟹肉,番茄湯底非常濃郁,酸酸甜甜夠晒開胃,檬粉份量多,而且好索汁,仲有其他配料包括扎肉、豆卜同芽菜。- 越式炸蝦餅蝦餅切開左四份,肉質彈牙,點埋甜辣醬仲惹味。- 越式豬頸肉豬頸肉好大片,外皮香脆,但肉質太煙韌,唔係好咬得開🤔越式飲品當然唔可以錯過,我地叫左越式青檸冰同熱情果梳打,非常大杯,消暑一流。

- 會安雞絲撈檬
會安雞絲撈檬

- 順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬

- 越式炸蝦餅
蝦餅切開左四份,肉質彈牙,點埋甜辣醬仲惹味。
越式炸蝦餅

- 越式豬頸肉
豬頸肉好大片,外皮香脆,但肉質太煙韌,唔係好咬得開🤔

越式青檸冰
熱情果梳打

2022-09-20
會安雞絲撈檬
越式炸蝦餅
越式青檸冰
熱情果梳打
2022-09-27 69 瀏覽
河內越式料理 地址:尖沙咀堪富利士道10號地舖行過見到咁多人排隊於是就試埋一份,原來呢間野真係好抵食🤣~極品牛三寶湯河粉🍜 $70作為越南餐廳必點之選,大大份河粉包咗生牛肉; 牛展; 牛丸🤩,真係大碗到以為叫咗二人份量😍。越南粉彈牙又有口感再配上搭濃郁又唔太鹹嘅牛肉湯,而且價錢都算實惠😏~越式豬頸肉撈檬🐷🍝$64豬頸肉嫩滑入味又帶焦香😋,檬粉加埋青瓜絲🥒蘿蔔絲🥕再沾咗啲酸甜醬汁,真係好清爽🤤酸甜醒胃不油膩。越式豬頸肉🐷$29即叫即燒豬頸肉,燒到岩岩好而且個皮仲帶有少少焦香😚,配埋甜辣醬更惹味😍。越式炸蝦餅 🦐$29即叫即炸蝦餅,口感夠曬彈酥脆可口😆,配上酸辣醬仲更惹味😍。越式香茅豬扒🐷 $23即叫即煎香茅豬扒,醃得真係好入味好好juicy呀😋。鲜芒果西米露🧋 $12濃郁嘅椰奶味道加上少少芒果都唔會唔會太甜😙,再配上西米露😍,令口感更上一層樓。越式青檸冰🍹$12清新酸香嘅青檸冰清新得黎又好有層次🍃,好開胃呀😝~
河內越式料理
地址:尖沙咀堪富利士道10號地舖

行過見到咁多人排隊於是就試埋一份,原來呢間野真係好抵食🤣~

極品牛三寶湯河粉🍜 $70

越式豬頸肉撈檬🐷🍝$64

越式豬頸肉🐷$29

越式炸蝦餅 🦐$29
即叫即炸蝦餅,口感夠曬彈酥脆可口😆,配上酸辣醬仲更惹味😍。

越式香茅豬扒🐷 $23
即叫即煎香茅豬扒,醃得真係好入味好好juicy呀😋。

鲜芒果西米露🧋 $12

越式青檸冰🍹$12
清新酸香嘅青檸冰清新得黎又好有層次🍃,好開胃呀😝~
2022-09-26 921 瀏覽
尖沙咀食肆林立美食眾多,好味既餐廳多到唔知點選擇好。今日選擇左食越南河粉,因為Phở是我喜愛的食品中名次頗高的一種😆。餐廳好方便,地鐵出黎行1分鐘就到。餐廳細細間,滿滿既人潮,仲有越南家庭在享用美食,連越南人都食既越式餐廳,我相信應該係幾正宗既!餐廳職員超友善,見我地揸唔定主意,主動走來同我地介紹餐廳人氣&招牌美食。十分抵讚!👍河內生牛肉湯河粉 $58越南河的靈魂就係個湯底。湯底有牛骨香及越式的香料,加埋桔仔既酸,辣椒粒既辣,湯底清甜可口,令人回味無窮,加上口感嫩滑且味道鮮美的半生熟的牛肉,不需要調味就有很濃郁的牛香料芳香,兩者香氣平衡,十分清甜順喉。 河粉甚大碗,河粉白淨,質地薄而通透,有米香,不算煙韌但很幼滑。 河內招牌豬扒飯 $62香茅豬扒一d都唔柴,十分鬆化,帶有香茅既香氣,配上得製蔥油 & 豉油汁,十分惹味,果然是招牌菜。最欣賞係個飯,軟熟得黎帶有米香,粒粒分明,真係好好食。如果煎蛋可以改為太陽蛋就更好啦!我地隨餐加左2款小食。分吃係越式炸蝦餅 ($29) & 越式炸春卷 ($21)。蝦餅外皮炸得香脆,內裡軟滑,甚是不錯。越式春卷頗有驚喜,大大卷,炸到脆卜卜,入面勁爆多材料,

河內生牛肉湯河粉 $58

河內招牌豬扒飯 $62

我地隨餐加左2款小食。分吃係越式炸蝦餅 ($29) & 越式炸春卷 ($21)。蝦餅外皮炸得香脆,內裡軟滑,甚是不錯。越式春卷頗有驚喜,大大卷,炸到脆卜卜,入面勁爆多材料,調味岩岩好,唔會過咸,最重要唔會食到成口油。食到好滿足。

我地另外仲加左份越式青木瓜沙律 ($68) ,大大碟好夠份量!味道集酸甜辣於一身,爽爽脆脆透心涼,除了可增加食慾外,更可以幫助消化。只不過份量真係有點大,食唔晒要打包拎走😂。

另外珍多冰都好好飲,又大杯。正呀!

好味指數:7.5/10
河內越式料理
尖沙咀堪富利士道10號地舖

#越南菜 #越南粉 #牛河 #豬扒飯
2022-09-21
  • 生牛肉湯河粉
2022-09-24 80 瀏覽
河內越式料理 (尖沙咀)放假出開尖沙咀當然睇下有咩好食啦越式豬頸肉烤得好香口又好脆,份量都有甘上下,好抵食,必食推薦生熟牛肉湯河生牛肉同牛展雙拼,大大碗好好味,湯底都好濃👍🏻加上青檸汁同辣椒,更加入味而且份量都好多一個人食一定食夠飽嘅😂😂青檸梳打原罐梳打加青檸,清返個口,消暑解渴之選價錢又抵,食物質素又高,要食都要排下隊先得,下次行開附近都要再來食、再試唔同嘅菜式,真係大食夾抵,絕對支持同推介
河內越式料理 (尖沙咀)

放假出開尖沙咀當然睇下有咩好食啦

越式豬頸肉
烤得好香口又好脆,份量都有甘上下,好抵食,必食推薦

生熟牛肉湯河

青檸梳打
原罐梳打加青檸,清返個口,消暑解渴之選

價錢又抵,食物質素又高,要食都要排下隊先得,