2018-12-29 1094 瀏覽
跟傳統hk茶餐廳一樣,店面小小,身在鬧市,還蠻容易被忽略過去,下午四點進店看到客人居然不少,幸好有位置~店內環境普通,好在乾淨,吖姐吖叔手腳很快,但也是忙得很不會給你擺個笑臉「手剝海蝦雲吞」皮薄餡厚~一勺一個的大塊頭~蝦仁很鮮,餡里加了點胡椒或者辣椒粉,吃下去有點點熱熱辣辣,還有點小蝦籽,一口下去口腔里爆炸~非常好吃😋!湯頭也靚!「豬軟骨面」吃牛肉過敏星人轉戰豬軟骨。果然沒失望!三塊巨大的豬軟骨肉,煮的剛剛好,非常入味,麵條是竹升鹼水面,自然很好吃😋but醬油湯頭對我來說有點太咸,於是面湯沒怎麼喝。「炸雞翼」雞翅普普通通,沒有厚厚的面衣,很家常的做法~特別處在雞翅上撒了炸蒜頭很香,有點避風塘雞翅的感覺~「炸鯪魚球」這個就是驚喜了。本身不愛吃鯪魚球,因為經常吃到魚刺或是魚肉和佐料的調配比例不好等等,結果這次在這裡吃的完全沒有魚刺~魚肉和佐料搭配也非常恰當,糅合在一起也非常均勻。炸出來看得到非常彈牙,韌勁兒十足了~跟鯪魚球一起上來的是醃小蠔,這個搭配讓人想吃點白飯「薏米姜汁」好喝~給根粗吸管的話可以把底下薏米都吃光
跟傳統hk茶餐廳一樣,店面小小,身在鬧市,還蠻容易被忽略過去,下午四點進店看到客人居然不少,幸好有位置~店內環境普通,好在乾淨,吖姐吖叔手腳很快,但也是忙得很不會給你擺個笑臉[笑哭]

「手剝海蝦雲吞」
「豬軟骨面」
炸雞翼」
「炸鯪魚球」
這個就是驚喜了。本身不愛吃鯪魚球,因為經常吃到魚刺或是魚肉和佐料的調配比例不好等等,結果這次在這裡吃的完全沒有魚刺~魚肉和佐料搭配也非常恰當,糅合在一起也非常均勻。炸出來看得到非常彈牙,韌勁兒十足了~跟鯪魚球一起上來的是醃小蠔,這個搭配讓人想吃點白飯[笑哭]
「薏米姜汁」
好喝~給根粗吸管的話可以把底下薏米都吃光[笑哭]
2018-08-06 2608 瀏覽
今日經過TST想食下午茶,見到原來呢度都有池記,聽就聽得多,食就未食過,一於黎試下!下午套餐40蚊起,又唔算貴,中中間間啦,始終遊客區,都應該貴少少但單點可以話係貴到傻,可能我食開平野...........餐桌既收納式設計幾有趣味,真D位有點窄同細,我諗都唔係預你食好耐要左碗雲吞麵,聞落香味一般雲吞SIZE適中,食落味精有點多湯唔夠濃,淡淡地,麵唔係一般生麵,係蝦子麵底,但蝦子麵唔夠生麵爽都係比較鍾意生麵既質感多D奶茶普普通通不過真係差唔多台台都係內地人,顯得自己有D格格不入
但單點可以話係貴到傻,可能我食開平野...........

要左碗雲吞麵,聞落香味一般
雲吞SIZE適中,食落味精有點多
都係比較鍾意生麵既質感多D

奶茶普普通通
不過真係差唔多台台都係內地人,顯得自己有D格格不入
2018-04-27 2418 瀏覽
今日路經池記,看到有個$40-的麵連飲品的下午茶餐,見到咁平,就入去試下。大家都知道,池記是旅遊雜誌都有介紹的食店,故內𥚃遊客佔了7成。所以,全店採取搭枱制,簡單而言,1張4人枱的4位食客是完全不認識的。如果你很介意,這裡就不適合你了。食物當然是好味的,我要了碗雲吞麵配凍薏米水。先説雲吞,皮薄蝦肉爽,不過我唔太食出鮮蝦味。梘水麵沒有梘水味,又爽滑👍最後,那杯薏米水真材實料,凍飲也不用另外加錢,一大驚喜。要留意,凍飲不加錢只限指定飲品,不是全部,有些飲品類是要另外付費的。全日供應的套餐亦很扺食,有麵有飲品、有糖水,詳情請睇片🤣是睇相片😊

2018-04-27
  • 下午茶餐
2018-03-15 1828 瀏覽
又是因爲有6$ 贈卷攪到我又到了池記-我是尖尖友本來就不食遊客店不過有贈卷除外⋯⋯食家如果錢不是問題我當然食自以爲最愛的桑寄生蓮子紅棗全只雞蛋茶我們從來是灣仔永華吃此物這裡海蝦雲吞特別貴但今天的蝦未夠新鮮一種太硬的蝦肉吃不出是海蝦反而有時叫他們的水餃也沒說是海蝦多數都較穩定+好吃爽脆食桑寄生蓮子雞蛋茶在下是專業人士這個不夠濃郁雞蛋蓮子反而放心雞蛋算入味蓮子都算不少紅棗除了核這方面做得到因有核便熱氣虛的人受不了粗粗幼幼又一餐:不過仍覺的是遊客價格唯獨對我口胃的是熱野樣樣熱啦啦!
又是因爲有

• 桑寄生蛋茶
  • 冰奶茶
  • 水餃
2018-01-08 2023 瀏覽
尖沙咀池記品質最喜歡吃牛筋雲吞麵,品質有保證,足料又好味。可配小食,選了吉列豬扒,夠脆香口配上甜酸醬,好好味。二人吃,可以共同分享試多點,點了另一套餐:蘿蔔豬軟骨菜飯,又是好足料,蘿蔔好入味,豬軟骨啖啖肉,驚喜good,配菜飯夠健康!可惜豆漿有雪藏味,薏米水少咗薑味。枱面有xo醬任加,配紅油三寶原來超夾。服務晚市好多客人,員工非常忙碌,但工作效率快速,全部員工好配合,廚房出菜夠快,值得讚!眼見八成是中國內地客人,員工國語出奇地好,對答如流,態度親切,好難得。清潔店內除了空調不足,令人有侷促的感覺,清潔環境都算不錯,惜洗手間在後巷,地下較多積水。價錢尖沙咀區來說,每位消費平均$80算合理。套餐有得選吃麵、飯、粥,配小食或糖水,最重要是吃得好飽肚。整體而言,評分比四星啦!

尖沙咀池記

品質

清潔

價錢
2017-12-29
2017-09-22 2894 瀏覽
在尖沙咀可以吃到香港本土老店既招牌鮮蝦雲吞麵就系池記,飯點時間基本都要排隊,今日剛好經過見到沒大多人,我很開心入去,環境都好舒适干淨,冷氣都好夠。我點左一个套餐主食鮮蝦雲吞面十小食三寶十飲品以米水,平均價76元,服務員上菜速度好快,服務態度好友善及笑客親切。雲吞粒粒飽滿,皮薄蝦仁鮮甜,三寶配搭佢獨有秘制嘅醬汁,酸酸辣辣,好野味,仲飲咗可以清熱去濕嘅薑汁以米水,我食得津津有味,份量都好夠我吃得好飽。去買單服務員説可以使用人民幣付款好划算,¥100=$125,我用咗人民幣付款,又送咗一張六蚊現金券我暗裡高興,呢餐真系賺咗添,下次我一定約埋朋友一齊嚟
2017-09-18
用餐優惠
現金券
  • 鮮蝦雲吞麵
2017-09-03 1756 瀏覽
我望吓個池記下午茶餐牌, 有我鍾意既豬軟骨, 而且價錢都幾抵仲包飲品.見到咁難得唔使排隊,就走入去試吓。 主角出場 - 蘿蔔豬軟骨. 嘩!!!! 可以話接近入口就溶個隻, 重要超入味, 不但蘿蔔入味, d豬軟骨都好濃味. 高水準呀!!!

2017-09-02
2017-05-23 1954 瀏覽
I liked this place it's conveniently located and the wontons are very good. Very close to iSquare mall. I like to go because it's traditional Cantonese style but it's not grungy. There's nice dessset tofu Fa too. Not too sweet and not too bland.
2017-02-05 3486 瀏覽
某天清埋手袋時,發現這張現金券。反正没有註明有效日期,一於放在銀包裡,總有机會用得上。剛好今天午餐吃得少,4時己經飢腸轆轆,放工後馬上去食。店門有很多遊客在等候,而自己只一人,很快可以入座。下午茶選了雲吞麵及熱豆漿。這碗雲吞麵的呎寸,雲吞麵及雲吞,跟多年前比較,都是差不多。碟邊有蝦籽,匙羹抦位很多油,沾污雙手,衛生比低份。湯底表面有一層油,反曬光。而湯底色澤較淡。味道方面,可能就因為有油,把味蕾封著,感覺不到任何大地魚的鮮甜味。另外湯底蝦籽較少。今次就因為湯底多油,最後雙唇就是很油膩。雲吞麵的整體質素,就因而拖累了。 加上這裡以遊客為主,座位亦很迫狹。有現金券的話,或者會考慮下再來光顧。無劵,肯定唔會再來跟遊客迫。
店門有很多遊客在等候,而自己只一人,很快可以入座。
下午茶選了雲吞麵及熱豆漿。
這碗雲吞麵的呎寸,雲吞麵及雲吞,跟多年前比較,都是差不多。
碟邊有蝦籽
匙羹抦位很多油,沾污雙手,衛生比低份。
碟邊有蝦籽,匙羹抦位很多油,沾污雙手,衛生比低份。

湯底表面有一層油,反曬光。

而湯底色澤較淡。
湯底表面有一層油,反曬光。

另外湯底蝦籽較少。

今次就因為湯底多油,最後雙唇就是很油膩。

雲吞麵的整體質素,就因而拖累了。

加上這裡以遊客為主,座位亦很迫狹。

有現金券的話,或者會考慮下再來光顧。

無劵,肯定唔會再來跟遊客迫。
2016-11-17 2978 瀏覽
今日唔舒服,lunch想食清淡d,於是去食池記。Lunch 都好多人,等位等了約5分鐘。坐底後叫了一個套餐,有豬軟骨米粉,灼菜心,豆漿。豬軟骨燘得好林好入味,湯底亦不錯,分量都幾多,夠飽。菜心就冇乜特別,豆漿就甜左d。埋單六十幾蚊,lunch來講唔算平,但最緊要好食
今日唔舒服,lunch想食清淡d,於是去食池記。
Lunch 都好多人,等位等了約5分鐘。
埋單六十幾蚊,lunch來講唔算平,但最緊要好食
2016-10-15 2263 瀏覽
中午來這裡填飽肚子,點了一份套餐,主食飲料加甜品,其實份量太大了,還是建議不用加甜品了,點了豬排菜飯,豬排很鬆脆好吃,但是菜飯比較寡淡,沒有什麼味道不是特別推薦,飲料點了薏仁水,比較甜,總體感覺還可以。
豬排菜飯
豬排菜飯
2016-06-28 2989 瀏覽
因為夜晚要去apple store聽talk,諗住求其搵間食飽個肚,不嬲唔知尖沙咀有咩好食,都冇心機去搵,咁啱見到池記,於是入黎試下。剛好仲係下午茶時段,叫左個雲吞麵,作為下午茶黎講,雲吞都ok大粒,但裏面嘅蝦同餡,就真係唔多新鮮同好味。

2016-06-03 2801 瀏覽
呢間池記嘅店面比較細,不過行入店入面,店內面積都系比較大嘅~~餐檯嘅數量比較多,檯同檯之間嘅間距比較細。夜晚嚟食一般比較少人,環境清靜。兩個人食咗幾樣野,先160蚊左右,抵食。魚片粥:$51。碗比較大,份量足!味道鮮美~~牛腩麺,碗唔大,麺嘅份量唔系好多,不過牛腩就幾多。麺好細,偏硬,口感爽脆,不過唔系好入味。雲吞麵套餐,雲吞皮好薄,蝦仁好鮮甜。薏米水,由薏米、生薑、糖整嘅糖水。紅油三寶,有雲吞、鯪魚球同水餃各兩隻。點上紅油食別有一番風味~~...
兩個人食咗幾樣野,先160蚊左右,抵食。
魚片粥:$51。碗比較大,份量足!味道鮮美~~
2016-05-15
13 分鐘 (堂食)
2016-06-02 1488 瀏覽
今日中午本嚟想帶飯返公司食,但又突然唔想煮,日日帶飯都有少少食厭左,都唔知煮咩菜好,就決定唔帶飯返公司,中午去食餐好少少嘅慰勞下自己算喇,出街食一般穩一D系屋企煮唔到嘅菜式,去附近穩嘢食嘅時候見到池記呢間老字號,就想入去食碗雲吞麵。原嚟而家有套餐可以點,所以我就決定點一個套餐,覺得咁樣抵食D,套餐有1個主食+1個小食+一杯薏米水,主食我點左牛腩麵,牛腩麵分量唔算大,可能對于男仔嚟講,分量比較細,牛腩燜得好入味好淋,竹升麵好有口感,好有頸道,味道剛剛好,一份小食有雲吞,鯪魚球同埋餃子各兩只,三樣都味道唔錯,而鯪魚球就更加無得彈,好有魚味,好爽口,薏米水有加生姜同燕麥一齊煮,好清潤。
2016-04-30
10 分鐘 (堂食)
2016-05-05 1111 瀏覽
尖沙咀食肆林立,簡簡單單搵間餐廳食下野,最终去左池記食雲吞,叫咗碗净雲吞來填下肚仔,我特别鍾意池記既雲吞又大又飽滿,鮮蝦真材實料,雲吞皮厚薄適中,加上冇味精清湯,正到爆。