2017-09-22 1259 瀏覽
在尖沙咀可以吃到香港本土老店既招牌鮮蝦雲吞麵就系池記,飯點時間基本都要排隊,今日剛好經過見到沒大多人,我很開心入去,環境都好舒适干淨,冷氣都好夠。我點左一个套餐主食鮮蝦雲吞面十小食三寶十飲品以米水,平均價76元,服務員上菜速度好快,服務態度好友善及笑客親切。雲吞粒粒飽滿,皮薄蝦仁鮮甜,三寶配搭佢獨有秘制嘅醬汁,酸酸辣辣,好野味,仲飲咗可以清熱去濕嘅薑汁以米水,我食得津津有味,份量都好夠我吃得好飽。去買單服務員説可以使用人民幣付款好划算,¥100=$125,我用咗人民幣付款,又送咗一張六蚊現金券我暗裡高興,呢餐真系賺咗添,下次我一定約埋朋友一齊嚟
2017-09-18
現金券
  • 鮮蝦雲吞麵
2017-09-03 879 瀏覽
我望吓個池記下午茶餐牌, 有我鍾意既豬軟骨, 而且價錢都幾抵仲包飲品.見到咁難得唔使排隊,就走入去試吓。 主角出場 - 蘿蔔豬軟骨. 嘩!!!! 可以話接近入口就溶個隻, 重要超入味, 不但蘿蔔入味, d豬軟骨都好濃味. 高水準呀!!!

2017-09-02
2017-05-23 1361 瀏覽
I liked this place it's conveniently located and the wontons are very good. Very close to iSquare mall. I like to go because it's traditional Cantonese style but it's not grungy. There's nice dessset tofu Fa too. Not too sweet and not too bland.
2017-02-05 2923 瀏覽
某天清埋手袋時,發現這張現金券。反正没有註明有效日期,一於放在銀包裡,總有机會用得上。剛好今天午餐吃得少,4時己經飢腸轆轆,放工後馬上去食。店門有很多遊客在等候,而自己只一人,很快可以入座。下午茶選了雲吞麵及熱豆漿。這碗雲吞麵的呎寸,雲吞麵及雲吞,跟多年前比較,都是差不多。碟邊有蝦籽,匙羹抦位很多油,沾污雙手,衛生比低份。湯底表面有一層油,反曬光。而湯底色澤較淡。味道方面,可能就因為有油,把味蕾封著,感覺不到任何大地魚的鮮甜味。另外湯底蝦籽較少。今次就因為湯底多油,最後雙唇就是很油膩。雲吞麵的整體質素,就因而拖累了。 加上這裡以遊客為主,座位亦很迫狹。有現金券的話,或者會考慮下再來光顧。無劵,肯定唔會再來跟遊客迫。
店門有很多遊客在等候,而自己只一人,很快可以入座。
下午茶選了雲吞麵及熱豆漿。
這碗雲吞麵的呎寸,雲吞麵及雲吞,跟多年前比較,都是差不多。
碟邊有蝦籽
匙羹抦位很多油,沾污雙手,衛生比低份。
碟邊有蝦籽,匙羹抦位很多油,沾污雙手,衛生比低份。

湯底表面有一層油,反曬光。

而湯底色澤較淡。
湯底表面有一層油,反曬光。

另外湯底蝦籽較少。

今次就因為湯底多油,最後雙唇就是很油膩。

雲吞麵的整體質素,就因而拖累了。

加上這裡以遊客為主,座位亦很迫狹。

有現金券的話,或者會考慮下再來光顧。

無劵,肯定唔會再來跟遊客迫。
2016-11-17 2719 瀏覽
今日唔舒服,lunch想食清淡d,於是去食池記。Lunch 都好多人,等位等了約5分鐘。坐底後叫了一個套餐,有豬軟骨米粉,灼菜心,豆漿。豬軟骨燘得好林好入味,湯底亦不錯,分量都幾多,夠飽。菜心就冇乜特別,豆漿就甜左d。埋單六十幾蚊,lunch來講唔算平,但最緊要好食
今日唔舒服,lunch想食清淡d,於是去食池記。
Lunch 都好多人,等位等了約5分鐘。
埋單六十幾蚊,lunch來講唔算平,但最緊要好食
2016-10-15 2042 瀏覽
中午來這裡填飽肚子,點了一份套餐,主食飲料加甜品,其實份量太大了,還是建議不用加甜品了,點了豬排菜飯,豬排很鬆脆好吃,但是菜飯比較寡淡,沒有什麼味道不是特別推薦,飲料點了薏仁水,比較甜,總體感覺還可以。
豬排菜飯
豬排菜飯
2016-06-28 2854 瀏覽
因為夜晚要去apple store聽talk,諗住求其搵間食飽個肚,不嬲唔知尖沙咀有咩好食,都冇心機去搵,咁啱見到池記,於是入黎試下。剛好仲係下午茶時段,叫左個雲吞麵,作為下午茶黎講,雲吞都ok大粒,但裏面嘅蝦同餡,就真係唔多新鮮同好味。

2016-06-03 2601 瀏覽
呢間池記嘅店面比較細,不過行入店入面,店內面積都系比較大嘅~~餐檯嘅數量比較多,檯同檯之間嘅間距比較細。夜晚嚟食一般比較少人,環境清靜。兩個人食咗幾樣野,先160蚊左右,抵食。魚片粥:$51。碗比較大,份量足!味道鮮美~~牛腩麺,碗唔大,麺嘅份量唔系好多,不過牛腩就幾多。麺好細,偏硬,口感爽脆,不過唔系好入味。雲吞麵套餐,雲吞皮好薄,蝦仁好鮮甜。薏米水,由薏米、生薑、糖整嘅糖水。紅油三寶,有雲吞、鯪魚球同水餃各兩隻。點上紅油食別有一番風味~~...
兩個人食咗幾樣野,先160蚊左右,抵食。
魚片粥:$51。碗比較大,份量足!味道鮮美~~
2016-05-15
2016-06-02 1334 瀏覽
今日中午本嚟想帶飯返公司食,但又突然唔想煮,日日帶飯都有少少食厭左,都唔知煮咩菜好,就決定唔帶飯返公司,中午去食餐好少少嘅慰勞下自己算喇,出街食一般穩一D系屋企煮唔到嘅菜式,去附近穩嘢食嘅時候見到池記呢間老字號,就想入去食碗雲吞麵。原嚟而家有套餐可以點,所以我就決定點一個套餐,覺得咁樣抵食D,套餐有1個主食+1個小食+一杯薏米水,主食我點左牛腩麵,牛腩麵分量唔算大,可能對于男仔嚟講,分量比較細,牛腩燜得好入味好淋,竹升麵好有口感,好有頸道,味道剛剛好,一份小食有雲吞,鯪魚球同埋餃子各兩只,三樣都味道唔錯,而鯪魚球就更加無得彈,好有魚味,好爽口,薏米水有加生姜同燕麥一齊煮,好清潤。
2016-04-30
2016-05-05 991 瀏覽
尖沙咀食肆林立,簡簡單單搵間餐廳食下野,最终去左池記食雲吞,叫咗碗净雲吞來填下肚仔,我特别鍾意池記既雲吞又大又飽滿,鮮蝦真材實料,雲吞皮厚薄適中,加上冇味精清湯,正到爆。
2016-02-19 1041 瀏覽
It’s been quite a while since I dined at Chee Kei so decided to pop in for dinner seeing that I’ve seen long lines recently outside this shop on Lock Hart Road. I ordered the pork chop with vegetable rice set which comes with a drink (I ordered barley tea) and veggies for HK$79 as well as their famous fish congee. The congee definitely had great texture with great consistency, true to my previous experience, but the fish wasn’t as fresh as I expected it to be. However, the pork cutlet was alot thinner than I remembered and the rice was too soft/wet. Veggies were so-so, with nothing to rave about, and the broth it sits in is your typical MSG soup. However, their housemade XO chili sauce which is pretty damn good was the only redeeming factor for this meal. All in all, it seemed like the standards have dropped at this establishment since my last visit which was around two years ago.
Fish Congee
2016-02-19
  • XO Sauce
2016-01-24 896 瀏覽
原本同老公講好咗去池記食晏嘅,點知臨出門佢老細call 佢番鋪頭,自己去好冇意思嘅,為有call 家姐陪我去咯。唔駛等位,環境乾淨舒適。服務算ok 喇。鮮蝦雲吞麵用料新鮮,皮好薄,可以睇到原只蝦,蝦肉爽甜。麵質感爽滑,個湯都幾鮮,不過有小小鹼水味,有待改進。蟹皇粥一上檯,我同家姐一齊講,哇!好大只蟹啊!!仲喺原只蟹喎,唔似有d地方只喺得只殼。蟹好肥好新鮮,仲有唔小蟹膏響粥度,個粥真喺好鮮甜,鎮店之寶值得推介。牛腩麵好香,牛腩又入味又稔,而且唔會話好肥。蘿蔔好清甜,入味得來又無渣,麵爽口彈牙。炸雲吞家姐至愛點可以唔點嘅,炸雲吞好香好脆,應該喺即炸嘅,仲熱辣辣嘅,而且好幹身,唔會太油。家姐食得停唔到口。
2016-01-05
2016-01-18 599 瀏覽
下午三點,突然間有D想食麵,啱好朋友都有D餓,就入咗來呢家池記,點咗鮮蝦雲吞麵嘅套餐,麵上咗來,碗真係細到、大概就四隻雲吞吧,不過雲吞皮薄餡多,D蝦夠曬新鮮大隻,食起身好爽,麵有夠爽口。飲料係薏米水,呢個吓咗我一驚,覺得薏米水會好飲咩,又唔係薏米糖水,邊個知人地真係好飲,加咗姜,辣辣地,冬天飲最暖胃喇,不錯!蟹皇粥成知蟹係嘅煲裡邊,仲有很多薑絲,海鮮味好濃,但又唔腥,粥煲得好粘稠,人地店裡邊嘅師傅真係夠曬有心機喇,整體上講都覺得無錯,就係雲吞麵裡邊嘅雲吞多兩隻就好喇,因為真係好正啊!
2016-01-12
2016-01-14 540 瀏覽
好難得今日出來轉下,天氣都幾乾燥嘅,近排成個人都幹幹地,系時候食翻啲粥喇。池記嘅楊枝甘露好甜吖,岩曬我啲甜食主義者嘅胃口喇,裡面的生果果肉豐富而且新鮮多汁,果然系十分之新鮮,食完之後甜到令人難以忘懷,好正。之前都話系過來食粥嘅,所以都點了一個好中意嘅金衣蟹皇粥,好食到吞埋條俐吖,粥入面好多蟹,好大一隻蟹,蟹肉嘅海鮮鮮味經過熬的時長之後就融入咗粥度。蟹肉即使熬咗好耐,但系都仲系口感比較彈牙,不過稍微有小小嚡嘴,用做熬粥嘅米十分之香氣,熬完之後成煲粥都系好“結”嘅,入口滑膩,而且價錢又抵,環境也令我滿意。
2016-01-07
2016-01-06 456 瀏覽
今晚媽子距哋有飯局,叫我晚飯自己執生,一支公唯有落街睇睇有無好嘢食喇;我記得尖沙咀附近有間人氣幾旺下嘅餐廳叫池記Chee Kei,之前有聽過池記好多人幫襯,我lee d 懶懶閑嘅性格梗喺唔想排長龍等飯食喇,所以一直未去試過,今晚終于心血來潮過嚟試試;好彩lee嗰鐘數唔算飯點,人流唔喺好多,等咗幾分鐘就埋位坐低,睇咗下餐牌,價錢不過不失喇,點咗嗰餐A:lee杯薏米水有濃濃嘅姜汁味,冬天飲就巖嗮,姜汁可以驅寒,薏米又可以袪濕;雲吞面睇起嚟雖然有d細,但其實里面份量都算OK,雲吞里面嘅蝦夠新鮮彈牙,湯面食落又幾爽口;小食要咗一份炸鯪魚球,魚球配料豐富,蘸下隔離嘅醬汁嚟食更加鮮甜,不過蘸得太多就有小小咸,lee d睇個人口味喇;
點咗嗰餐A:
2015-11-22